AlmaLinux - a CentOS helyettesítő

Megjelent az AlmaLinux első stable kiadása.

We are very happy to announce that today we are releasing the first AlmaLinux OS stable version. [...] AlmaLinux OS, the forever-free open source enterprise-grade Linux is ready. [...] So, after about 4 months since the decision to steer CentOS in a different path, you now have a 1:1 binary compatible drop-in replacement, with a very long support timeframe. You can use it for any general purpose computing need, in bare-metal installations, in virtual machines, in containers, on cloud providers - we got you covered with official images for all those cases.

Bejelentés itt. ISO letölthető innen.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 03. 31., sze – 14:43

Vagy csak migráljatok Ubuntura. (/me nyakát behúzva fedezékbe fut. :) )

AlmaLinux - a CentOS helyettesítő

A CentOS meg RHEL helyettesítő, akkor az AlmaLinux a RHEL helyettesítő helyettesítője?

Ügyfeleimnek nem tudom, hogy elő nevem-e adni a nevét... ha átnevezném az ajánlatban applelinux-ra, akkor tripla árat kérhetnék. (Nos, ilyenek az ügyfelek).

Az Apple mit szól hozzá?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Az egyik helyettesítő... mellette van azért más is, pl. a CentOS-t alapító Gregor Krutzer projectje a Rocky Linux, ami szintén CentOS helyettesítő lesz.

Az AWS sponsorship miatt lehet inkább a Rocky linux-ot választanám: https://rockylinux.org/sponsors/

Bár az AlmaLinux-nak jobban utánanézve (amit a CloudLinux Inc tart karban) is elég nagy nevek állnak partnerként: IBM, Dell, https://www.cloudlinux.com/success-stories

Így nehéz megmondani melyik lesz, jobb, sikeresebb. Az idő majd eldönti.

Én sem értem ezt a szétszórtságot, hogy mindenki CentOS alternatívát kezd el hegeszteni. Azért az IBM, mint AlmaLinux partner elég ironikus - ugyanis az IBM által felvásárolt RedHat egyfajta indirekt utóhatásaként rúgták ki a kis sámlit a CentOS alól. :D A szitu kissé hasonlít arra, ami a Java körül történt: mindenki elkezdett saját buildeket készíteni ( AdoptOpenJDK, Corretto... ).

Nekem is lassan csorgott lefele... De lejött, úgyhogy nézem. :)

"Sose a gép a hülye."

Egy elfekvőben lévő Centos 8 vm-et most alakítottam Almává a megfelelő scripttel. A jelek szerint működött a dolog, első újraindítás után is jónak néz ki.

Honnan lesz neki rhel verzióval konzisztens verziójú forrása...?

Még mindenkinek van. Aztán jó kérdés, hogy a redhat nem-e fog simán a centos stream-re mutogatni, hogy ő már kiadta a forrást, teljesítette a kötelező kört. Mert ebben az esetben lehet összeválogatni és összetesztelni. Ez főleg akkor vicces, ha a redhat befagyaszt egy csomagot hogy berakja a fizetősbe, rájön, hogy hibás, javítja, majd a javítást a stream ekkor már későbbi csomagverziójába rakja bele. Na ez már igen nehezen szkriptelhető annak aki ebből össze akarja legózni az aktuális redhat klónt.

Oracle meg rájön hogy 

1. Ezzel dolgozni kell

2. Ez idő

Ennek két eredménye lehet. Az egyik, hogy rájön, hogy pénzt kérjen érte, a másik hogy kivezeti.

De ne legyen igazam. A redhat és az oracle is maradjon adakozó, nekünk meg maradjon ingyenesen is valós alternatíva.

Mindenesetre mi nyitottuk az üzemeltetett portfóliót Ubuntu LTS és SLES irányba is, jó lesz több lábon állni amikor kiderül mi lesz a vége ennek a történetnek. Nem cél full kiváltani a redhat vonalat, de nem szeretnék sarokba szorulni.