[KV] Melyik oltást vennéd fel?

Címkék

TFH csörög a telefon ...

AstraZeneca/Oxford
2% (10 szavazat)
Moderna
1% (6 szavazat)
Pfizer/BioNTech
20% (110 szavazat)
Szputnyik-V (orosz)
3% (15 szavazat)
Sinopharm (kínai)
3% (17 szavazat)
Bármelyiket.
28% (153 szavazat)
Egyiket sem / nem regisztráltam.
19% (104 szavazat)
Mindegy, csak nyugati legyen.
14% (79 szavazat)
Mindegy, csak keleti legyen.
1% (8 szavazat)
Mindegy, csak kínait nem.
3% (18 szavazat)
Mindegy, csak oroszt nem.
1% (3 szavazat)
Egyéb, leírom.
5% (27 szavazat)
Összes szavazat: 550

Hozzászólások

Egyéb, leírom: már megkaptam az első oltást, így nincs választási lehetőségem.

Egyelore egyiket sem/nem regisztraltam. Mellekhatasok szempontjabol talan az orosz a legbiztonsagosabb, mRNS alapuak nalam a legrizikosabbak (Pfizer). Viszont utazaskor (jelenleg meg) nem fogadjak el, mert nem fogadta el az EU, szoval egyelore semmi ertelme.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Mondjuk pont nem tervezek. Amugy a szuleimet hivta a haziorvos asszisztense, hogy kapott egy szallitmany kinait, es hogy kerik-e. Ok pont Pfizert szeretnenek (ertheto modon), szoval lehet valogatni - ilyen modon legalabbis.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Mar mindegy, mert mar tul vagyok rajta (tobbfelekeppen igazoltan, nem HK fele "tuti az volt" modon).

Egyebkent en azt vettem eszre, hogy leginkabb azoknak tamadja a virus az agyat, akik el se kaptak. :)

(A reprodukcios szerveknel valoban lehetnek szovodmenyek, de igen ritka)

az egy reakció volt arra, hogy aki tervez gyereket az ne oltassa be magát, ami egy baromság. Természetesen mindenki oltassa be magát, mert ha még tünetmentesen megy át rajtad, akkor is van elég szép esélyed a long-covid-ra (35%), amiből hónapok is lehet a felépülés. Az nem jó sem az egyénnnek, sem a családi pénztárcának, sem a cégnek ahol dolgozik az ember. Egyetemistáknak kb miniszolja a félévét... szóval van még baj azon túl is, hogy ha nem halt bele valaki.

"Viszont utazaskor (jelenleg meg) nem fogadjak el, mert nem fogadta el az EU, szoval egyelore semmi ertelme."

Jelenleg a járvány leküzdése a cél és nem az hogy Nyosigomboc ur kedvére utazgathasson. Úgyhogy igenis sok értelme van, mindegyiknek. Az hogy - egyelőre - nem tudsz majd utazni az közösségi szempontból IJ/whatever kategória. Fontosabb, hogy ne kapd el, kevésbé terjeszd.

Nezopont kerdese. Nem vagyok egyik szempontbol sem a veszelyeztetett kategoriaban tudtommal, szoval szamomra nincs. Siman lehet, hogy mar elkaptam, csak beleesek abba a 80%-ba, aki nem vette eszre. Ha a szuleimet beoltjak, akkor meg mar a kozelemben sem lesz veszelyeztetett, szoval siman bevallalom, hogy ha elkapom, mar csak 99.98%-om van a tulelesre (vagy akorul).

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ide vezet a túlzott liberalizmus és a konteók. Az a nagy helyzet, hogy vannak társadalmi csoportok, akik nemm vehetik fel az oltást. Ahhoz, hogy lehessen valamenyire nyitni, ahhoz kb azt kellene csinálni, hogy akik okosak, azok beoltatják magukat, akik meg nem, azok számára kötelező. Nem bohóckodnék azzal, hogy aki nem az fizesse ki a zárva tartás költségeit, meg korházi számlát, mert úgysem tudnák, szóval én azt sejtem, hogy úgyis az lesz, hogy kötelező lesz felvenni az oltást, akkor meg már jobb előbb. Teljesen mindegy, hogy valakit a konteók tévesztettek meg, vagy valami bürokrata pecsétjét várja, aztán még válogat, hogy ennek a pecsétjét elfogadom, a másikat meg nem. Azt kellene megérteni, hogy helyzet van. Amit mondasz, az olyan, hogy ég egy ház, odamész segíteni, majd a mentés közepén elsétálsz, hogy te már eleget segítettél.

Ég a ház. Hát persze. Istenem, mi lenne, ha valóban egy veszélyes vírus terjedt volna el? Rákban jóval többen halnak meg évente és az nem is fertőz. Azzal esetleg nem kéne valamit kezdeni? Vagy azt már megszoktuk, be van kalkulálva? Ha a rákot 75% esélyem volna túlélni, ha beszoptam, örömmel aláírnám, hogy évente legyek korona mindmeghalunk vírusos.... 

De. 2019-ben mindenhol arról beszéltek, hogy világgazdasági válság van a küszöbön. Még Orbán is erről beszélt, készítette fel a népet, hogy nehéz évek jönnek. Korona vírus még sehol. Érdekes, hogy a jelenlegi világgazdaság 10-15 évente válságba kerül, jön egy korrekció, aztán pörög tovább. Erre volt kilátás, készültek a világ vezetői rá.

Aztán nocsak lett egy korona vírus. Ebből egy nagy világjárvány, lockdown, harc, kutatunk, megmentünk. A gazdaság közben korrigált, megfűszerezve a lockdown okozta károkkal, de ezt mindenki benyelte, mert kormányaink a világjárvány ellen küzdenek. Nincsenek antiglobalista tüntetések, nincsenek sztrájkok, nincsenek megbukott kormányok, nincs kézzelfogható politikai átrendeződés, amik általában egy világgazdasági válságot követni szokott. Van helyette harcos kormányzat, vannak megmentők, van kuss, taps meg felelős viselkedés, meg aki kérdést tesz fel az mamagyilkos. A társadalom beszopta a műsort, önmagát fegyelmezi és alapvetően támogatja a politikai elitet, leszarja a gazdasági elitet, mert a világjárvány fontosabb. Nézz szét. KV semmitmondó blogok, oltáson pörgés, nehogy megroppanjon az eü (igaz eddig szinte mindenhol vegetáltatták a hős harcos kormányok az eü-t), rettegés és bizalom. Ki beszél ma arról, hogy gazdasági válság miért is van? Kuss! Világjárvány!

Félreértés ne essen, tudom hogy van koronavírus, temettem el hozzátartozómat (igaz rák miatt jóval többet). Egyszerűen ez a vírus fel van használva. Én meg hányok már tőle.

Mire számítok? 5 év múlva mindenki leszarja a koronát. Itt lesz velünk, lesznek ellene szezonális oltások, lesznek akik oltatják majd magukat, halni fognak meg benne. Pont mint az influenza. Együtt élünk majd vele.

Aztán a következő világgazdasági válságkor, 10-15 év múlva lesz majd egy új világjárvány. H4N8, Jogar-27, akármi. Akkor majd az a show megy, meg kell menteni a világot. Rendben, csináljátok, nyammogjátok. Csak engem hagyjatok békén. 

Szerintem nagyon el vagy tájolva. Ezt minden kormány beszívta, konkrétan azért mert valami olyan jött szembe, amit senki sem ismert, folyamatosan derülnek ki a dolgok. Indult légúti betegséként, mostmár tudjuk, hogy érbetegség. Tudjuk, hogy nagyon sok szervet támad, köztük az agyat is. Kevés országot leszámítva ezt kevesen tudták jól kezelni. Még Kínát se raknám a jól kezelték részbe. Európából gyakorlatilag senkit. Persze abban is vannak különbségek, hogy mennyire nézték be a dolgokat. Pl a Svédek az elején nagyon csúnyán, viszont mondjuk itthon egész jó volt a a járvány kezelése, de az is igaz, hogy mázlink volt, mégpedig nem is kicsi. Aztán jött a második hullám, nah azt pl itthon elrontották, de mondjuk Ausztráliában, Tájföldön, Új Zélandon egész jól kezelték. A németek kb mostanra ébredtek fel, szerintem ott az a kormányzásba fog kerülni, lehet nem hőbörögnek az emberek az utcán, de a kövi választáson eléggé meleg lesz a pite, nagyon sok országban.

Én is arra számítok, hogy a covid19 5 év múlva sokkal szelidebb lesz, viszont az nem ugyanez a covid lesz, ami miatt most nagy a baj. Az, hogy a következő vírus a következő gazdasági válságnál lesz, ez meg akkora hülyeségre vall. Egy gazdasági válságot sokkal könnyebb kezelni, még béna kormányoknak is, nagyon el kell rontani, hogy ciki legyen belőle (itthon erre is láttunk példát) Sajnos a következő ami valószínű, amit egyébként azt hitték sokan, hogy az lesz, az a madárinfluenza. Tulajdonképpen ahhoz képest "jól jártunk" (50-100%-os halálozási rátával), mert olyan mértékű bakik amiket a politikusok előadtak, ott nagyon nem férne bele (így "csak" sokat leváltanak, ott valószínű villanyoszlopon végeznék).

Ha azt gondolod, hogy a politikusnak, jó az, hogy nem lehet kiengedni a gőzt, hát, az nem tudom melyik mozit nézi, de nem a valóságot az is biztos.

Elfogadom a véleményed, hogy a jelen helyzetet szörnyen veszélyesnek tartod. Tudom, hogy sokan éreznek így, látom magam körül a rettegőket, látom ahogy a pánikban elkezdenek irracionális dolgokat tenni, ahogy a hisztériában mások ellen fordulnak. Kerülöm őket, mert veszélyesebbnek tartom őket, mint a helyzetet. 

Pánik? Hisztéria? Te nagyon el vagy tájolva. Szerintem neked fogalmad sincsen miről van szó. Ez egy nagyon alattommos betegség, ha súlyossá válik, akkor ha nem kezilek, sokkal magasabb a halálozási rátája, a mostani variánsok meg sajnos súlyosbodtak, már nem csak a krónikus betegek van nagyon nagy kockázatuk, Ebből adódóan a kórházak és az intenzív osztályok is sokkal leterheltebbek. Minden ellátó rendszernek van egy felső korlátja. Több európai országban ezt megközeljtették, vagy túl is mentek rajta. Itthon is kezdjük megközelíteni ezt. Az az igazán veszélyes, ha nem veszik emberek ezt komolyan, aztán persze, amikor az orvosnak döntést kell hozni, hogy meg tud -e menteni, vagy sem, akkor meg jön a felháborodás. Ez nem csak és kizárólag a politikusok felellőssége. Azt, hogy az első hullámot jól kezeltük, az nagyon nagy mértékben az embereken is múlott.  Szerintem a felelőtlen viselkedés sokkal veszélyesebb ebben az esetben, mint a józan megfontolt tájékozott cselekvés. Nem a hírportálokról kell tájékozódni, azok szoktak sok hülyeséget is mondani. Vannak sokkal megbízhatóbb tudományos források, azokat érdemes nézegetni, és csökkenteni a kockázatokat.

"Elfogadom a véleményed, hogy a jelen helyzetet szörnyen veszélyesnek tartod"

Az tény, nem vélemény.

"sokan éreznek így, "

Tudják, nem érzik. Hidd el, nem puszira fekszik bent 5000+ ember és lélegeztetőn van 5-600. Éppen nem tudom mennyi, de egyre több. Tudod, nincs végtelen ágy, nővér, orvos. Ez a baj.

Aakin átment, azok 35% szenved a Long Covid betegségtől, szóval több mint minden 3 és ez az adat az angol és egybébb variánsok adatai nincsenek benne, valószínű rosszabb lesz ott a mutató, de reméljük nem sokkal. Ez pont ebből adódik, és hónapok is lehet a felépülés ebből. 

"Egyszerűen ez a vírus fel van használva. Én meg hányok már tőle."

Semmit sem von le a veszélyességéből. Én is unom a banánt. Oszt? Maszkozok, és távolságtartok, amig kell.

"Mire számítok? 5 év múlva mindenki leszarja a koronát. "

Reméljük már idén nyáron, hála az oltásoknak.

Nem a vírustól hányok, hanem ahogy felhasználják a kormányok és ahogy ezt beszopták az emberek. Miért van 10-15 évente világgazdasági válság? Érdekesebb téma. Lenne. 

Én is maszkolok, tartom a távolságot, fertőtlenítek, feleslegesen nem mászkálok. Nem mert félek a vírustól, hanem mert óvom embertársaimat, ha esetleg bennem lenne. Ez társadalmi felelősségvállalás, nem? 

Oltás más téma. Nem bízom egyikben sem. Nyájimmunitásban sem. Ha annyira szükséges és megbízható és jó, miért nem kötelező? Miért nem vállalja fel az állam, hogy kötelezővé teszi. Nem meri esetleg, mert nem tudja milyen következményekért kellene felelősséget vállalnia? 

Az a baj, hogy túl sokat gondolkodsz olyan témáról, melyről nincs fogalmad sem. A 8. osztályos biológiával, történelemmel és az indexről szedett jogtudományoddal akarod megoldani a koronavírus által kreált helyzetet és elméleteket építesz ki.

Ez tök jó, mert gondolkodsz, csak rosszul. Lesz kötelező védőoltás. Míg nincs elegendő oltóanyag, nem lesz kötelező védőoltás.

Plusz nehéz most egy újonnan bejött betegségre kötelező védőoltással reagálni, mert az eszetlenek, idióták a fészbukon lázadoznak az oltások, betegségellenes megelőzések ellen, így nagy lenne a társadalmi ellenállás egy liberális országban (igen, a miénk az). Egy diktatórikus országban nincs társadalmi ellenállás, mert nincs a diktatúra ellen ellenállás, akkor nem lesz a vakcina ellen sem.

Ha az egyik politikai párt bevezetné a kötelező covid elleni oltást, jelenleg ennek akkora médiavisszhangja lenne, hogy a másik párt, vagy oldal azonnal elkezdene az ellen kampányolni, hiszen a politikai pártok csak megnyerni akarják a választást, az egyéni érdekek totális leszarásával. Persze mindig vannak barmok, akkor bólogatnak egyik vagy másik oldalnak bőszen.

Az oltások ellenérzését a hazai politika rendesen támogatta azzal, hogy nem fogadjuk el azokat a vakcinákat, amelyek zöldek. Kékek. Pirosak. stb. A képlet egyértelmű: fokozni a bizonytalanságot a lakosságban, legyen jó sok megdöglött ember, lehetőleg sok családban, legyen nagy az elégedetlenség: így lehet megnyerni egy választást. 

Az indexet meghagyom neked, talán egy cikket sem olvastam még onnan. Tévedés jogát fenttartom. Facebookom sincs, azt is meghagyom neked. 

Kreált elméletek. 2019-ben mondta Orbán hogy nehéz évek jönnek, gazdasági válság elé nézünk, vagy nem? Volt már akkor covid vagy nem? Ma beszélnek a gazdasági világválságról, vagy nem? Nézegetted a KSH adatait az elmúlt 10 év halálozási adatait? Nézted az adatokat miben hányan halnak meg évente? Nézted hogyan viszonyul ezekhez a covid halálozások  száma? Kötelező lesz a covid oltás? Várom.

Orbán Viktor: az elmúlt évtized volt a legsikeresebb az elmúlt 100 év magyar történelmében hurrá. 

Mivel sokan nem értik nem a halálozás a gond. A gond az hogy megtelik az intenzív osztály és amiatt  áll minden más kezelés. (azt már leszarják, ha az intenzíven dolgozok kiégnek, régen 10 ből 1-2 beteget vesztettek el ma meg 10 ből egy kettő marad meg.)

"ma meg 10 ből egy kettő marad meg"

Azert hulyesegeket ne terjesszunk mar! Meg a lelegeztetogeprol is 60% esellyel eletben maradva jon le a beteg. Es csomoan ugy vannak intenziv osztalyon, hogy nem is kell lelegeztetogepre kerulniuk.

(Az viszont jogos, hogy az orvosi backlog es a varolistak az orvoslas mas teruletein nonek)

“Miért van 10-15 évente világgazdasági válság?“

Mert a kapitalizmus mindig ciklusos, viszont ezzel te csak egyet jelöltél meg. 

Ha komolyabban érdekel a téma, a Kondratyev, Kuznets, Juglar és Kitchin ciklusoknak nézz utána. 

Milyen börtön?

Oda mész és azt csinálsz amit akarsz. Maximum éjszaka nem mész ki munka- vagy kutya nélkül. Nem mész étterebe, hanem rendelsz. Nem mész moziba, hanem megnézed otthon a filmet. Óriási veszteség, hogy ennyire belegázolnak az emberi méltóságodba a közös ügy érdekében, de tényleg.

Valóban nem börtön, ez csak házi őrizet :D

Bizonyos korlátozásokkal egyet tudok érteni, de pl. az, hogy az átlag magyar állampolgárnak a bevásárlását járványvédelmi szempontból egy másfél-kétórás idősávban kell megoldania a bevásárlást, egy zárt légtérben nyomorogva a többi szerencsétlennel, az nettó bullshit. Az otthonról dolgozás, rugalmas munkaidő, stb. az egy buborék, nem az átlagpolgár sportja.

Ezen az idősávon én is épp emiatt kiakadtam. Bár valóban hozhat valamennyit, mert így tudatosabban kell bevásárolni, talán kevésbé ugrunk el ad-hoc módon bevásárolni, de szerintem erre nem gondoltak, amikor kitalálták :)

Kijárási korláttal együtt főleg, minden be van zárva, üres utcán/erdőben sétálással ki a fenét veszélyeztetsz? Ellenben FFP2 maszk az sehol neeeem kell...

Ezen az idősávon én is épp emiatt kiakadtam. Bár valóban hozhat valamennyit, mert így tudatosabban kell bevásárolni, talán kevésbé ugrunk el ad-hoc módon bevásárolni, de szerintem erre nem gondoltak, amikor kitalálták :)

Alapvetően ugyanaz a baj, mint a kormány sok egyéb dolgával: az elv jó, a gyakorlat csapnivaló és/vagy visszaélésekre ad lehetőséget. Mellékesen meg egyszerűbb azt mondani, generálisan, hogy nem szabad, mint százféle feltétel szerint eldönteni, hogy akkor most lehet-e vagy sem.

Aztán meg ugye, ha el akarjuk kerülni a bolti tumultust, akkor ne azt korlátozzuk, hogy mikor lehet menni, hanem korlátozzuk bevásárló / négyzetméter alapon a dolgot, remek megoldások vannak erre, ha a boltos használja a fejét, ha van 100 négyzetmétere és 10 vásárló lehet benn, akkor kitesz 10 kosarat, és annyit kell nézni, hogy mindenkinél kell legyen benn kosár, amíg ki nem jön valaki addig kinn kell várni.

A korosztalyom szerint (30-39) 0.1% lenne, de ebben ugye azok is benne vannak, akik HepatiGonorrAIDSbolasok, es ugy kapjak el a covidot (ok huzzak fel a statisztikat 0.1-re). De a 0.1% is valoszinuleg kisebb, mert az esetek nagy resze bele sem kerul a statisztikaba, mert tulesnek a betegsegen anelkul, hogy tudnanak rola.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nyilván kicsi az esélye, hogy elpatkolunk, de pl. a tágabb környezetemben is ismerek 3 embert a korosztályunkból, akik ismert betegségek nélkül, jó fizikai állapotban lélegeztetőgépre kerültek - mindenki túlélte, de többüknél hosszú hetekig lógott Damoklész kardja.

Sokan vannak, akik ezt a pár hetet otthon szenvedték meg úgy hogy felkelni sem nagyon tudtak, illetve hónapok után is valamilyen probléma megmaradt. 

Ez tobb szempontbol is mintaveteli hiba.

A lelegeztetogepre kerulok 60%-a eli tul.

Akik oxigenpalackot kapnak annak 80%-a.

Meg lattam olyat, akinek a rokonaik kevertek a kettot, nekik mar a "ket napig kapott oxigent" az "lelegeztetes" volt geppel, tehat "lelegeztetogep".

Nyosigomboc korosztalyaban biztosan 0.5% alatt van a lelegeztetogepre kerulok szama. Meg a confirmed case-ek kozul is. O pedig infected case-ekrol akart beszelni.

"De a 0.1% is valoszinuleg kisebb, mert az esetek nagy resze bele sem kerul a statisztikaba, mert tulesnek a betegsegen anelkul, hogy tudnanak rola."

Bár mat statisztika tudná kezelni jó közelítéssel a betegségen észrevétlenül áteső embereket, akikből ebben a korosztályban nyilvánvalóan sokan vannak. Módszertanról nem írnak a linkelt oldalon. Viszont az összesített olaszországi haláleset szinte pontosan megegyezik a WHO oldalán található olaszországi adattal. 96974 (Deaths) /2868435 (Confirmed cases)

Azaz biztosan nem vették számításba őket. 

bocsi, de ez nagy baromság, az mRNS vakcinák az egyik legtisztább vakcinafajta, ami eddig létezet, kb úgyanazt csinálják mint az Orosz, csak egyszerűbben. Az Orosz azt csinálja, hogy egy adenovirussal bejuttat dns darabot a sejtmagba, ahol legyártatja az mRNS-t, ami kimegy a sejtplazmába, ahol az mRNS-ből gyártódik a tüskefehérje. Ezzel szemben az mRNS azt csinálja, hogy bejuttatja a sejtplazmába az mRNS-t egy sima hordozóburokkal, ahol legyártatja a tüskefehérjét. Az Orosz és az AstraZeneca között az a különbség, hogy az Orosz emberben található adenót használ míg az angol csimpánzét. Európában az angolnak az az előnye, hogy az itteni ember még nem találkozott csimpánz adenó vírussal, de emberivel már igen, szóval az orosznál van némi esélyed arra, hogy nem működik. A másik oldala viszont az, hogy az Orosz a két dózisra eltérő vírust használ, így ott nincs meg az a rizikó, hogy a két oltás között megtanúlja a szervezeted a hordozó vírust, ezért is csökkentették le az Astra-nál az első adagot. 

Koszi a reszletes magyarazatot! Akkor asszem az adenosok is kihuzva a listarol, marad a hagyomanyos. Bar a kinainal nem tul biztatoak az egyeb korulmenyek. Szoval marad az, ami gyengitett virust tartalmaz, es legyen vele mondjuk 5 ev tapasztalat (bar ugy emlekszem a hosszu tavu olyan 10-20 ev korul szokott lenni). 2024 korul visszaterek ra, ha egyeb ok nem merul fel.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Egy Hollandiaban elo ismeros kuldott egy helyi musorban keszitett riportot egy - talan brit - virologussal (valamelyik covidos topicba belinkeltem, de nem tudom mar pontosan, ha erdekel, megtalalod a linket a hozzaszolasaim kozott).

A lenyege kb. annyi volt, hogy ugye az mRNS onmagaban nem fejt ki immunvalaszt. Ehelyett az mRNS bekerul a sejtbe, es ott elkezdi legyartani a belekodolt feherjet (ahogy a DNS-rol keszitett mRNS is mukodik). Ez utana kifejti az immunvalaszt, szoval az ezt legyarto (izom)sejteket fogja megtamadni az immunrendszer, ami egy autoimmun problema. Ennek a hosszu tavu hatasat egyelore nem tudni, soha nem teszteltek, de ha mar benned van, nem lehet kiszedni. Lehet, hogy nem lesz gond, lehet, hogy autoimmun betegseget kapsz tole.

Miutan nem vagyok veszelyeztetett, a virus kockazatat kisebbnek tartom ennel. Hagyomanyos, tesztelt vakcinakkal nincs bajom, megkaptam minden kotelezot, plusz kesobb az emlekeztetoket. Ha covidra is lenne ilyen, megfontolnam. De evek ota nem voltam beteg (talan nathat leszamitva), valamikor 2012 korul tobbszor hideget kapott a hatam (hatizsakban fel a hegyre, aztan be a legkondis irodaba), elotte meg 2004-ben volt bajom. Utobbi 20 evbol nagyjabol ennyi, meg influenzas sem voltam.

A nyartol egeszen a havas idoig bringaval jartam, hogy kevesbe kapjam el, es ne is terjesszem. A kijarasi tilalomig meg a tarsas erintkezesre is kulon figyeltem, hajnali 1-4 kozt mentem bevasarolni, de amiota betereltek mindenkit csucsidoben a boltokba (ami egy teljes mertekben kontraproduktiv hulyeseg), mar nem.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Az mRNS-t valóban nem használták még emberen tudtommal, de Karikó Katalin már a '70-es években is ezzel foglakozott! Pár állatkísérleten valószínűleg túl vannak, mire ide jutottak.

A kérdés az, hogy miért fogja a szervezet jobban támadni a tüskefehérjét előállító saját sejtjeit, mint a vírussal fertőzött sejteket? Az mRNS oltás lényege, hogy a tüskefehérjék eljussanak a T sejtekhez, nem az, hogy a termelő sejtekben maradjanak, akkor nem lenne immunválasz.

Bár megjegyzik, hogy ez kis arányban előfordulhat, de az emberi sejtek nem élnek örökké, folyamatosan újratermelődnek. A leghosszabb életűek tudtommal a neuronok, kb. 5 évig élnek, a többi ennél messze kevesebb. Mivel az mRNS már nincs ott, hogyan fogja a sejt újra legyártani a tüskefehjérjét az osztódás során? Sehogy.

Még annyit érdemes tudni, hogy ez az angoloknál épp annyira átpolitizált kérdés, mint nálunk. Csak míg mi a kínaitól ódzkodunk, ők meg a Pfizer-től, és a sajátjukat részesítik előnyben.

Az mRNS-t valóban nem használták még emberen tudtommal, de Karikó Katalin már a '70-es években is ezzel foglakozott! Pár állatkísérleten valószínűleg túl vannak, mire ide jutottak.

Olyannyira, hogy 2008-ban voltak az első emberi klinikai kísérletek, sikeresen lezárult első és második fázissal, de pénzügyi okokból nem jutottak tovább a harmadik fázisig, viszont 12 éves utókövetése van már a technológiának.

A kérdés az, hogy miért fogja a szervezet jobban támadni a tüskefehérjét előállító saját sejtjeit, mint a vírussal fertőzött sejteket?

Nem támadja jobban, ugyanúgy támadja. A fehérjéket termelő sejt prezentál minden fehérjét a felszínén, amit legyárt, ha ott megjelenik olyan fehérje, ami immunválaszt eredményez, akkor bizony megölik azt a sejtet is, amelyik prezentálja (mert nyilván hibásan működik) és kialakul egy emlékezés erre a fehérjére. Ez a sejtmegölés okozza a vírus tüneteit, mert gyulladást okoz, illetve nyilván roncsolja a szöveteket. És ugyanez a sejtmegölés okozza az oltás gyakori mellékhatásokat és bizonyítja, hogy az oltás működik.

Miért nem 50 év tapasztalat?

Miért nem szedsz olyan gyógyszert, amivel 50 év tapasztalatod van?

Miért engeded a fogorvosnak, hogy modern dolgokkal tömjön a szádban, miért nem 50 éves foghúzásos technikákat használsz?

Miért mosod a ruhád gépben, hiszen 50 éves tapasztalatunk van a patakparton való mosással.

Miért használsz számítógépet, hiszen csak 30 éve vannak olcsó személyi számítógépek, de nincs vele 50 éves tapasztalat?

Miért kell idiótának lenned?

> Miért használsz számítógépet, hiszen csak 30 éve vannak olcsó személyi számítógépek, de nincs vele 50 éves tapasztalat?

Egyrészt a számítógépet nem intravénásan használom, ezért kicsit más. Másrészt pedig igencsak óvatos vagyok azzal is, mert a kb 30 év tapasztalata szerint a számítógép is veszélyes. Pont nagyon nem jó példa arra, hogy mennyire veszélytelenek az új dolgok :-)

Nem hiszem, hogy nagyon fog tudni válogatni az ember. Hacsak nem addigra mire én jövők annyira megszalad a gyártás mindenhol, hogy lesz egy csomó.

Máris véget ért a KV szavazások ban-ja?

Tele van a net tanulmanyokkal, amik "legalabb 6" es "legalabb 8" honaprol beszelnek.

Te vagy a masodik magyar orvos akitol hallom ezt a "3 honapot". Sehonnan mashonnan. Honnan szedtetek? Valosabb lenne az a tanulmany, mint a legalabb 6 es a legalabb 8 honapos immunvaszt kihozoak? Mert azokbol van nehany.

A dolog pszichológiája is megérne egy misét:

nyugati = csak jó lehet

keleti = csak szar lehet

kevés van belőle (Pfizer) = csak jó lehet, elit klubba tartozás (én bezzeg megkaptam)

sok van belőle = csak szar lehet

EU mondja = csak jó lehet

Orbán mondja = csak szar lehet

stb. stb.

trey @ gépház

Nem kicsit szúrta ezt el a kormány. Pedig a kommunikációhoz értenek.

De valahogy sikerült érdemben nem válaszolni azokra a jogos kritikákra és kérdésekre amiket a nem kormánymédia nyomatott hetekig arról, hogy pontosan mi is érkezik keletről, ki vizsgálta azt, hol a dokumentáció, és a többi és a többi.

Elmaradt az a lépés, hogy megvédjék a keleti vakcinákat, kampányszerűen. Igy nem csoda, hogy félnek az emberek.

Nem védeni akarom őket, de amikor a Sionpharm és a mutánsok szóba kerültek annnyi a dokumentáció, hogy a CEO-nak el kell hinni megvizsgálták. Jól működik.

Erre nagyon nehéz kapmpányt építeni...

Itt a link: https://www.scmp.com/news/china/science/article/3122242/coronavirus-sin…

Sinovac CEO says inactivated vaccines offer a broad spectrum of protection but the company did not show data backing its claim

Nekik van min ülni, nekünk csak most jött a nészerűtlen típusból (Sinovac).

Akik nem hisznek a csodákban talán gyanúsnak tartják, hogy semmi előzmény nélkül óriási vakcinahiányban hirtelen leakasztottunk nagyobb mennyiséget a kínaiból.

Tudom, hogy a kormányunk a szupersztár, de olyan romlott árú (ami senkinek sem kellett) szaga van...

Nem erről volt itt szó hanem a kommunikációról. Természetes, hogy kellett még vakcina. Csak érkezzenek is meg időben. A kérdés az, hogy ez emberek felveszik-e. A gyöngyösi példa az jó.

Amúgy a portfólió "Vakcinahelyzet Magyarországon" táblázata nagyon jó. Nem osztja keleti meg nyugati vakcinákra a vakcinákat. Ez a keleti/nyugati felosztás eleve rossz kommunikáció és csökkentheti az oltási hajlandóságot.

Ma már legalább harmadszor látom, hogy következetesen Sinovacot írsz, amikor a nálunk is használatba vett kínai vakcináról beszélsz. Nem. A Sinopharm lett engedélyezve Mo-on. A Sinovac egy jóval alacsonyabb hatásfokú készítmény, legjobb tudomásom szerint szóba se került a hazai alkalmazása.

(En amugy ugy tudom, hogy a Sinovac sikerult jobban.

De ne felejtsuk el, hogy van masik ket kinai vakcina is, aminel fel sem merult az export (osszesen tehat 4 fajta kinai vakcina van, ebbol kettot kizarolag Kina teruleten kinai allampolgarok oltasara hasznalnak tavaly nyar ota).)

A torokok meg az indonezek meg 80% fole. A braziloknal is 100%-ban megelozte a korhazat. Nezz utana, hogy hol milyen modszertannal mertek a sinovacot, mielott okoskodsz egy BBC-s cikkcim elolvasasa utan (meg a BBC-s cikk szovegtorzse is utalt ra, hogy hol van a kutya elasva, csak a cime nem).

Ez mar jobb link, ja.

És a tartalma is jobb?

Teszek melle egy ilyet is: https://www.globaltimes.cn/page/202103/1217754.shtml

Ez a gyártó önbevallása.

Azert azt beismered, hogy csak a BBC-s cikkcimes "51%"-ot kezelted volna tenykent, ha nem hivom fel a figyelmed arra, hogy ott felrevezeto volt a cikkcim?

Nem tudom, mert szerintem én nem olvastam se a BBC cikket, se a címét...

_Franko_ V | 2021. 03. 08., h - 14:21 )

Válasz carlcolt(En amugy ugy tudom, hogy a…üzenetére

PermalinkSzülő hozzászólásSzülő hozzászólás mutatása

(En amugy ugy tudom, hogy a Sinovac sikerult jobban.

Az azért gáz, mert azt a brazilok éppen csak 50 százalékra mérték a gyakorlatban.

https://iotguru.cloud

+1

0 szavazat

Aztan meg belinkelted a sciencemagot, ami legpesszimistabb esetre is 63%-ot szamolt, raadasul az "eppen 50% folott" reszt is elmagyarazta (Braziliaban az emergency engedelyezeshez eloszor csak azt kellett igazolni, hogy mindenkeppen 50% folott van a hatekonysaga, az indonez es a torok tesztek is igazoljak, hogy ennel sokkal jobbra kepes).

A fenti raw DOM-copy meg azert tortent, mert mindjart letagadod, hogy irtal olyat, hogy "50% a sinovac hatekonysaga".

Ebben se látok BBC cikket, se címet. Amit meg linkeltem abban ezt: "Both Sinovac and Sinopharm have kept a tight lid on what their partners can reveal about their vaccines. At the 23 December 2020 press conference held at the governor’s residence in São Paulo, researchers said that because of a contractual agreement with Sinovac they could only report CoronaVac had greater than 50% efficacy, an internationally accepted standard for emergency authorization. Today’s presentation revealed the specific efficacy rate, but researchers were coy about describing the exact number of people who developed disease in the vaccinated and placebo arms."

A fenti raw DOM-copy meg azert tortent, mert mindjart letagadod, hogy irtal olyat, hogy "50% a sinovac hatekonysaga".

Miért, mikor és hol tagadtam le olyat, hogy mit írtam? Kezdesz kicsit paranoid és hisztérikus lenni...

"A more detailed analysis that included trial participants who tested positive but had symptoms so mild they did not seek help found 167 cases of COVID-19 in the placebo group and 85 in people who received the vaccine, for an estimated efficacy of 50.34%."

A tobbinel is eszerint a metrika szerint teszteltek? Ha igen, erre forrasod is van?

Kicsit onellentmondasos ez a mondat ugyanis. "So mild, they didn't seek help". Mikozben a severe es hospitalization vedelem meg 100% lett.

(Meg amugyis: kimutattak, hogy aki pozitiv, de tunetmentes, es az is marad, az alig terjeszti. Az viszont nagyon, aki meg tunetmentes es holnap jonnek a tunetei.)

A tobbinel is eszerint a metrika szerint teszteltek? Ha igen, erre forrasod is van?

Igen, ugyanebből idézve: "A more detailed analysis that included trial participants who tested positive but had symptoms so mild they did not seek help found 167 cases of COVID-19 in the placebo group and 85 in people who received the vaccine, for an estimated efficacy of 50.34%. Even allowing for statistical uncertainties, that is considerably below the greater than 90% efficacies of three other already authorized COVID-19 vaccines."

kimutattak, hogy aki pozitiv, de tunetmentes, es az is marad, az alig terjeszti

Akkor hogy és főleg miért terjed ennyire? Másrészt hol a kimutatás erről?

Az idezett mondatodban sehol nincs benne, hogy a tobbi 90%+-t is igy szamoltak.

De ahogy nezem 1-1, en is lusta vagyok forrast keresni most a "tunetmentes" sztorira, de ha talalnek is, ugyis invalidalnad, hogy "nem eleg jo a forras".

Felesleges, olyan mar veled vitatkozni, mint galambbal sakkozni.

Az idezett mondatodban sehol nincs benne, hogy a tobbi 90%+-t is igy szamoltak.

Hm: " Even allowing for statistical uncertainties, that is considerably below the greater than 90% efficacies of three other already authorized COVID-19 vaccines."

Felesleges, olyan mar veled vitatkozni, mint galambbal sakkozni.

Te állítottál valamit, hogy a SinoVac jobb, mint a Sinopharm, aztán jöttél a BBC szalagcímmel, meg ilyesmivel, most meg azon pörögsz, hogy de a többinél is biztos másképp mérik... tudtommal egyikről sincs még megbízható - nem gyártói - publikált ellenőrizhető és nagy számosságú mérés, hogy jók lesznek, ugyanakkor a kínaiak ezekkel nem oltanak, hanem csak eladják. De nyilván a BBC tehet mindenről és a galambok, akikkel sakkoznod kell.

Nem hangzik túl jól. Sinopharmról van valami hasonló info? Ill., arról nem tudsz esetleg valamit, hogy milyen módon inaktíválják a vírust? Leginkább a Sinopharm érdekelne, hiszen az érint minket. Hallottam eléggé negatív dolgokat ezzel kapcsolatban. Én is utánakutathatnék persze, de úgy látom te valamennyire képben vagy, meg talán valamennyire a szakmádba is vág ez (?). Én meg nem értek ehhez egyáltalán.

Azért kérdezem, mert egyelőre nem igazán vagyok meggyőzve arról, amit mostanában kb. mindenki mond hogy "minden vakcina jobb, mint a vírus". Persze, rövidtávon ez valszeg igaz, de ha a vakcinának hosszútávon van negatív hatása, akkor már lehet mégse igaz ez az állítás.

Én is utánakutathatnék persze, de úgy látom te valamennyire képben vagy, meg talán valamennyire a szakmádba is vág ez (?).

Nekem nem szakmám, a zasszony orvos, őt szoktam nyaggatni ilyenekkel, aztán továbbadom.

Azért kérdezem, mert egyelőre nem igazán vagyok meggyőzve arról, amit mostanában kb. mindenki mond hogy "minden vakcina jobb, mint a vírus". Persze, rövidtávon ez valszeg igaz, de ha a vakcinának hosszútávon van negatív hatása, akkor már lehet mégse igaz ez az állítás.

Az az orvosi hozzáállás, hogy mivel átment az phase I/II klinikai vizsgálaton, ezért ártani nem árt. Ha egy kicsit használ, az már jó, csökkentheti a pillanatnyi egészségügyi terhelést, ha a rizikócsoportokat beoltják, illetve ha a kritikus infrastruktúrán dolgozók is oltva vannak, akkor nem áll meg az ország (lásd kettes metró ügyet mostanában).

A probléma inkább abból van, amikor egy ismeretlen hatásosságú oltást cserélünk be egy ismert hatásosságú oltással. Nem pont így működik, de nagy vonalakban, ha a Pfizer 93 százalékos hatásosságú és 70 százalékos átoltottság a cél, akkor be kell oltani a lakosság minimum 75 százalékát. Ha a kínai 78 százalékot tud, akkor be kell oltani a lakosság minimum 90 százalékát, ha csak 70 százalékot tud, akkor mindenkit be kell oltani (ami különféle okok miatt nem lehetséges). Ha 70 százaléknál kisebb a hatásossága, akkor hiába oltunk be mindenkit, nem alakul ki a közösségi immunitás...

ha a Pfizer 93 százalékos hatásosságú és 70 százalékos átoltottság a cél, akkor be kell oltani a lakosság minimum 75 százalékát. Ha a kínai 78 százalékot tud, akkor be kell oltani a lakosság minimum 90 százalékát, ha csak 70 százalékot tud, akkor mindenkit be kell oltani (ami különféle okok miatt nem lehetséges). Ha 70 százaléknál kisebb a hatásossága, akkor hiába oltunk be mindenkit, nem alakul ki a közösségi immunitás...

Igen, csakhogy jelenleg az a helyzet, hogy a választási lehetőség az, hogy ismeretlen (mondjuk 50–80 százalékos) hatásosságúval oltunk, és reménykedünk, vagy nem oltunk. Ez utóbbinak pontosan ismerjük a hatásosságát: 0. Szóval most jobb azzal oltani, ami van, jelenleg már az is nagyon jó eredmény, ha a súlyos tüneteket csökkenteni tudjuk, mert ma már kikerült a hatvani kórházra a megtelt tábla. Ha nem alakul ki védettség valakiben, majd ha lesz, lehet próbálkozni másikkal.

Ez utóbbinak pontosan ismerjük a hatásosságát: 0.

Igen, viszont a Sputnik V és az AstraZeneca "one shot", ha jön mutáció, ezzel már nem lehet oltani, kell új adenovírus, mert az oltás vektorvírusára is kialakul védettség. A Moderna és a Pfizer/BioNTech 4-6 hét alatt át tud állni és akármennyi emlékeztető adag adható belőle.

mert ma már kikerült a hatvani kórházra a megtelt tábla

Egyrészt több személyes ismerősöm dolgozik Covid-19 osztályokon, nem csak a hatvani telt meg, hanem gyakorlatilag az összes, csak nem kommunikálják...

Másrészt nem csak oltással lehet az egészségügyet tehermentesíteni, hanem megfelelően célzott epidemiológiai intézkedésekkel, de mint írtam már, a magyar kormány (és több másik is) feltett minden egy lapra az oltások kapcsán, viszont a járványkezeléssel úgy járt, mint Pistike a matekpótvizsgán, amire a szülei horgászfelszerelést ígértek, ha átmegy, de matek helyett a horgászvizsgára készült, ezért megbukott.

Az átoltottság hosszú távú dolog, valamikor nyáron-ősszel lehet haszna, ha nem üt be egy olyan mutáció, ami ellen nem véd. Mert akkor megyünk vissza a startvonalra.

Hozok forrást, akkor valahogy abbamarad a szál, mondd, minek is fárasszam magam?

De kovetkezetesen megertem, egy masik ponton mar en is faradt voltam elokeresni csak azert, hogy aztan invalidald.

Oké, nem ismételhető, van pár oltás, amit évente adnak évtizedek óta, de azok mérési hibák. Jó így?

Nahat! Nem is tudtam, hogy evtizedek ota tomegeknek adnak be mRNS oltast. Ma is tanultam valamit - ugy tunik idoutazni.

Total elfogult vagy. Azt se vetted eszre fentebb, hogy a Pfizer "tunetes" 94%-at hasonlitottad a sinovac "tunetmentes, de pozitiv" 51%-ahoz.

Amit Nyugaton csinalnak az csak jo lehet es mindig kicherrypickeled a neked leginkabb tetszo cikkcimet/cikket/tanulmanyt hozza.

Amit Keleten csinalnak az csak szar lehet, es mindig kicherrypickeled a neked leginkabb tetszo cikkcimet/cikket/tanulmanyt hozza.

Ezekkel ellentetes tartalmu cikk vagy tanulmany eseten returnoli az algoritmusod az elso kifogast, amit az agyad talalt.

Aki a te nezeteiddel ellentetes tanulmanyt talal, az cherrypickkel (te veletlenul sem).

Ez a Franko vita algoritmus. Unalmas.

(Anno az Independent nevu ujsagnal eljatszottad velem, hogy te hoztal onnan forrast az akkor teny volt, par honapra ra en hoztam onnan forrast, akkor mar "megirta a bulvar")

Nahat! Nem is tudtam, hogy evtizedek ota tomegeknek adnak be mRNS oltast. Ma is tanultam valamit - ugy tunik idoutazni.

2008-ban adták az elsőt, de amúgy oltásokról volt szó általánosságban.

Azt se vetted eszre fentebb, hogy a Pfizer "tunetes" 94%-at hasonlitottad a sinovac "tunetmentes, de pozitiv" 51%-ahoz.

Így van.

Amit Nyugaton csinalnak az csak jo lehet es mindig kicherrypickeled a neked leginkabb tetszo cikkcimet/cikket/tanulmanyt hozza.

Így van.

Amit Keleten csinalnak az csak szar lehet, es mindig kicherrypickeled a neked leginkabb tetszo cikkcimet/cikket/tanulmanyt hozza.

Így van.

Ezekkel ellentetes tartalmu cikk vagy tanulmany eseten returnoli az algoritmusod az elso kifogast, amit az agyad talalt.

Így van.

Aki a te nezeteiddel ellentetes tanulmanyt talal, az cherrypickkel (te veletlenul sem).

Így van.

Ez a Franko vita algoritmus. Unalmas.

Azt hiszem ez kölcsönös, most már van három hupper, akiknek mindig igazat adok, mert nem éri meg az időráfordítást.

(Anno az Independent nevu ujsagnal eljatszottad velem, hogy te hoztal onnan forrast az akkor teny volt, par honapra ra en hoztam onnan forrast, akkor mar "megirta a bulvar")

Igazad van.

Azert az kemeny, hogy neked a tobbiek a "hulyek", mikozben a sajat prekoncepcioid igazolasara sorozatosan olyan forrasokat hozol, amik nem igazoljak a te allitasodat es nem invalidaljak a vitapartnereidet.

En elismerem, hogy vannak itt nalad joval hulyebbek. Kilvadival pl. 2 oda 2 vissza kommentben vegzunk is egymassal, pedig messze butabbnak tartom nalad pl., csak 2-2 komment utan mindketten meggyozodve otthagyjuk a topikot, hogy "itt akinek van esze, az nekem ad igazat.".

Nalad annyi a kulonbseg, hogy "faradhatatlanul" (most "vegre" kifaradtal) hozod a forrast ami szerinted igazolja a korabbi allitasaidat es/vagy invalidalja vitapartnered allitasat, sot, egyre tobb es tobb allitast generalsz, amik kozul van, amihez megfelelo forrast hozol, de az a ritkabb eset. :) Nehezen faradsz bele a golvonal tologatasaba, de gyakran elofordul, hogy egeszen maskepp ertelmezed vitapartnered allitasat, mint ahogy leirta.

Ennek kovetkezteben ezek a threadek veled a leghosszabbak, pont azert, mert nagyon megtanultad, hogy hogy tunjenek ertelmesnek a valaszaid. Ehhez kell skill, azt elismerem.

Meglepodtem amugy, hogy ilyen lassan ertem el ezt a szintet. Volt par flame-unk.

A matek az világos, és persze a járvány legyőzésében igaz, hogy minden vakcina jobb, mint a vírus. Én inkább a vakcina gyártási folyamata miatt aggódok. Ez meg gondolom független attól, hogy átment a 3 fázison. Hogy pontosan mire gondolok, inkább nem írom le, mert lehet butaság, bár az info egy orvostól származik. Csak hogy érzékeltessem, milyen jellegű dologra gondolok: azt hallottam, hogy régebben a koffeinmentes kávét úgy csinálták, hogy valami enyhén mérgező anyag segítségével vonták ki a koffeint a kávéból. Na, a vírus inaktiválásával kapcsolatban is egy hasonló info jutott el hozzám. Rákerestem egy picit a neten, de nem találtam semmit róla. Ugyanakkor valszeg szakmai cikkekben kellene keresni, tudva a szakkifejezéseket, stb., szóval nem csoda, hogy nem találtam semmit. És persze az is lehet, hogy ez nem publikus info, erről a Sinopharm vakcináról nagyon keveset lehet tudni...

Ja, simán lehet, formalin vagy egyéb hasonló, viszont annyira kevés, hogy nem tud megártani. Az adjuvánsok több problémát okoznak, amelyeknek részben pont az a dolguk, hogy "zajt csapjanak", hogy minél több immunsejt menjen az oltás környékére, hogy a kevéske inaktívált vírust is észrevegyék.

fixme, de ugy olvastam mindketto ellen volt oltas, csak mire atment a sok teszten, meg a burokratakon, addigra okafogyott lett ("kihalt" a virus). mivel nemvolt potencialis vevo, nem erte meg folytatni. sokan most ezeket az aktakat vettek elo, leven a ket virus nagyon hasonlit egymasra (>70% vagymi), igy nem 0-rol indult a vakcinakutatas.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egyszerűen az van, hogy kurva drága a fejlesztés és nem mindegy, hogy ha beletolnak 1 milliárd dollárt a K+F-be, akkor az 1000 emberen oszlik el és fejenként 1.000.000 millió dollárba kerül vagy 1 milliárd emberen oszlik el és fejenként 1 dollárba kerül.

Azért ne tegyünk úgy, mintha ez meglepetés lenne, valakinek ki kell fizetnie ezeket a pénzeket.

jaja, aztan most csak berohantak a raktarba, leporoltak a sars feliratu doboztol a port, aztan ott folytattak ahol abbahagytak, es "lett" 1 ev alatt vakcina. dehat ilyet hiaba magyarazol egy lapposvirushivonek :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A szkeptikusoknak szerencsére nem lett igazuk mert sikerült hatékony oltást kifejleszteni: https://qubit.hu/2020/03/25/a-sars-cov-es-a-mers-cov-ellen-maig-nem-sik…

Érdekes, hogy "szinte" mindenki a elfordult az elölt vírus alapú vakcina fejlesztéstől és más irányokba indult. 

Utánaolvastam kicsit, bár ugye tökre nem az én szakterületem. Szóval az van, hogy van egy olyan eljárás, ahol etiléniminnel (angolul ethyleneimine) inaktiválják a vírust. Ez egy mérgező, rákkeltő anyag. Inaktiválás után pedig nátrium-tioszulfáttal lehet semlegesíteni az etilénimint. Arról mondjuk nem találtam infot, hogy a sinopharm vakcinát is így állítják-e elő, vagy sem. Meg mondjuk az is simán lehet, hogy ez az eljárás egy tök standard valami, nem kell tőle félni. Mindenesetre ha esetleg a sinopharm így csinálja a vakcinát, akkor a rizikó az megvan, remélhetőleg odafigyel a magyar hatóság erre, és méricskéli az etilénimin szintjét a vakcinában.

Elölt víruson alapuló vakcinákat elég régóta használnak (pl. a Salk-vakcina, hepatitisz A/B elleni oltások, kullancsenkefalitisz elleni oltások, nem tudom, hogy mind ilyen-e ezekből vagy van többféle, de valószínűleg mindannyian kaptunk egy párat). Persze nyilván van az újabb eljárásoknak valami előnye (különben nem költenének a fejlesztésükre), de annak most nem olvastam utána, hogy mi.

Amit most megnéztem, azok közül, amit én kaptam: a kullancsekefalitisz-elleni FSME-IMMUN oltás inaktivált vírust tartalmaz, a hepatitisz elleni TWINRIX inaktivált hepatitisz-A-vírust és a hepatitsz-B felületi antigénjét (génmódosított élesztősejteken előállított), a Fluval A,B ill. P (influenza ellen) szintén inaktivált vírust tartalmaz.

Itt ket szam keveredik: a terjesztes csokkenese es az "oltas hatekonysaga" (ami jelenthet sokmindent). Pl. az AstraZenecanak papirja van arrol, hogy a del-afrikai varians eseten segit meguszni a korhazat, de a kozepesen sulyos tuneteket mar nem, es mindossze 10%-kal csokkentette a del-afrikai varians terjedeset.

itt MO-n szerinted nincs """kommunikációs"""" hiba? érdekesség, hogy azóta a fotókat eltávolították. :D:D a politikai elit továbbra is odamegy, és úgy nem tartja be a szabályokat ahogy jól esik nekik. szerinted véletlen, hogy az emberek egyre kevésbé hisznek nekik? templomban nem fertőz, a fidesz azt csinál amit akar, a képeken úgy látom, hogy maszk viselés szabályati is telibeszarja Viktor atyaúristenünk. vajon mi lehet a megfejtés? miért nem hisznek nekik az emberek? nem hiszem hogy egyetemi diplomára van szükség a megoldáshoz... talán csak nekik is be kellene tartaniuk azokat a szabályokat amikkel a népet sújtják. nyilván az emberek a hülyék.

Voltaképpen bizonyos értelemben emberkísérletnek mondható minden most bevezetett vakcina, aminek nem tudjuk a hosszú távú, nem kívánt mellékhatásait, a védettség időtartamát

 – fogalmazott Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár

de nopara, 5-10 millió forintos órával, luxusban az ország nyugati részén megértem, hogy nem bírod megérteni mi a baj, de legalább ne hirdetnéd, és ne tennél úgy mintha minden teljesen rendben lenne. vannak nálad kevésbé szerencsés emberek is. (és nem, ezzel nem azt mondtam, hogy nem érdemled meg)

Mindezt amellet, hogy tudjuk a dél afrikai variáns veszélyességét:

 • Az mRNA vakcinák hatékonysága jelentősen csökken (Pfizer/Biontec már készíti a dél afrikai variáns elleni oltóanyagot is)
 • Az AstraZeneca nem hatékony ellene. Dél Afrikában lemondtak róla.
 • Szputnyik-V, Sinopharm: nem tudjuk de következtethetünk hogy ezeknek is csökken a hatékonysága. Legrosszabb esetben ugyanúgy védenek csak ellene mint az AstraZeneca.

Ez érdekes.

nyugati:

Pfizer/Bionetch, Moderna: Űrtechnika. Figyelembe veszi a leghatékonyabb védekezést a koronavírusok ellen. Ha szólnak bármelyik jöhet, ha ebből a kettőből valamelyik bontok egy sört :)

AstraZeneca: ennek nem örülnék. Nem mintha baj lenne a vakcinával, de olyan cég terméke akinek a CEO-jában nem bízok, főleg a szerencsétlenkedés után amit a teszteléseknél elkövettek.

Keleti:

Szputyik-V: az mRNA-k után ez a favoritom. Korszerű készítmény. Orosz űrtechnika :)

Sinopharm: végülis trabanttal is el lehet jutni A-ból B-be. ha ezt kapnám, később ha már senkinek sem kell a vakcina biztos bejelentkeznék egy másik típusra is, biztos ami biztos.

Kevés/Sok: inkább a Moderna a menő abból van a legkevesebb (pedig lehet, hogy lehetett volna több is). Pfizer/Biontec a legtöbb embernek beadott oltás idehaza. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

EU/Orbán: Az EU nem egy személy, míg Orbán csak 1 (remélem :D).

EMA vizsgálat megnyugtató miután nyilvánosságra kerültek decemberben a Pfizer/Biontec vizsgálat anyagai. Példás az az alaposság amivel dolgozott az EMA.

Orbán politikailag favorizálja a "keleti" vakcinákat, de egyikről sem mond rosszat. Politikailag nem vállalható, hogy az EU segítségével oldjuk meg a járványt. Nem ma kezdte a szakmát nagyon jó politikus ;)

Reagált a Moderna-vakcina híreire, miszerint nem jön elég belőle Magyarországra. „17 millió vakcina van lekötve, ez szamárság, plusz az unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek, ha most nem lenne itt az orosz és kínai vakcina, nagy bajban lennénk” – hangsúlyozta.

https://index.hu/belfold/2021/02/26/orban-viktor-radiointerju-koronavir…

trey @ gépház

Most mégis elemezzem neked, szerencsére rövid és frappáns terelés.

Másik helyen írtam, nekem ezzel kapcsolatban nem narratívám van hanem kérdésem. Az is jó válasz, hogy ennyit lehetett lekötni és pont. Ettől a választól is boldog lennék :)

De az hogy

 • összesen mennyit kötöttünk le szuper, csak nem válaszolja meg a kérdést.
 • A szamárság szerintem nem igazi válasz semmire sem indoklás nélkül.
 • Az úgysem érkezik... talán utal arra, hogy lett volna lehetőség de nem éltünk vele, megintcsak nem válaszolja meg a kérdést. Ez alapján nem eldönthető.
 • ha nem lenne itt... ez a refrén a narratívában. Nyomni kell ahogy a csövön kifér, de ó jajj ez sem válaszolja meg a kérdést. :)

Láttam/olvastam ezt a spin doctorkodást, a valóság azonban az, hogy a lekötött mennyiség és a leszállítható mennyiség nem ugyanaz. Nincs több vakcina az unióban. Az, hogy mit lehet lekötni, az egy dolog. Hogy mi érkezik be az országba, az egy másik. 17 millió vakcina van lekötve. Aztán látod, hogy mi jön meg belőle. Hiába kötsz le 17 millió mellé még többet, nem lesz több az országban.

Az ilyen felütések, hogy "3,5 millió is járhatna" :D :D :D :D

Persze! Járhatna! Csak nincs :D :D :D

Kérlek ne bohóckodj. Orbán megfogalmazta:

"Szamárság, hát le van kötve 17 millió vakcinánk. A lekötésben erősek vagyunk. Ha lekötéssel lehetne oltani, már túl lennénk az egészen, de csak vakcinával lehet. Tehát, az Unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek, és az előrejelzettnél is lassabban érkeznek. Ha most nem lenne itt az orosz és kínai vakcina, akkor nagy bajban lennénk."

https://youtu.be/J-4YiIMhWcw?t=333

Szavazás állására rápillantva, egyébként NAGY IGÉNY lenne a Moderna vakcinájára :D

trey @ gépház

Megint pongyola vagy :) A Lekötést a szállítási ütemezéssel együtt lehet csak értelmezni. A kormány tudja a határidőket. Transzparensebb kormányok ezt nyilvánosságra is hozták, így számonkérhetőek. Nálunk valamiért ezt nem kommunikálják.

 

Mutatom mi hiányzik:

Február elejei adatok. Figyelj előrejelzés! Forrás: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210203IPR97001/meps…

Pont február vége van. Nézzük a három ország adatait a táblázatból. Tudjuk mind a 3 csak EU vakcinával olt. Ehhez nézzük hozzá ezeket az adatokat: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t…

Tervtől való eltérés 2021 február Dánia Franciaország Svédország
Terv 6.6% 6.1% 7%
Teljesült 10.26%* 6.6% 7.14%

* A dánok amikor terveztek, még valószínűleg ez eredeti protokoll szerinti oltással terveztek.

 

Megvilágosítanád, hogy hol itt a teljesítési probléma? Az más kérdés, hogy a terv sem volt valami ambíciózus, de ez volt a terv ami már ismert volt kb november vége óta a kormányoknak.

Hol a Magyar terv? Anélkül nem tudjuk ellenőrizni, hogy teljesült-e vagy nem.

 

Itt amúgy a HVG is problémás, hiszen az EU Moderna rárendelései Q3,Q4-re szólnak, abból nekünk már biztosan nem kell (megintcsak az időhorizont nélkül ezzel nem megyünk sokra). Bár ha gondoltaban elrugaszkodunk és pl komolyan bejön a dél afrikai variáns és minden AstraZeneca-val oltottat újra kell oltani olyannal ami hat is ellene még jól jöhetne. Még tovább gondolva, ha a Szputnyik-V vagy a Sinovac-ról is kiderül ugyanez akkor bajban lehetünk... (ez már elismerem nagyon sok "ha")

 

A kérdés, hogy tavaly novemberben, decemberben miért nem kötöttük le az összes mennyiséget amit leköthettünk volna. Az megérkezett volna. Ez a tény, könnyen ellenőrizhető.

A Modera nem küzd gyártási problémákkal. Az a mennyiség EUn belül van amit mi nem kértünk, máshol oltanak vele. Sajnos ezt benéztük.

A Moderna benne van a bármelyiket kategóriában is. Ez a vakcina nem kapott nagy figyelmet itthon, specifikusan senkinek sem kötődik hozzá semilyen politikai narratíva, technológiailag meg hasonló a Pfizer/Bionetc-hez :P

 

Várom a Magyar táblázatot. Addig csak süketelés, hogy az EU nem teljesít. Tudom van aki erre is vevő, de akkor is :D

Ja amúgy jól jönne a hazai megrendelés ütemezésére is táblázat. Ne nyilatkozatokból kelljen összeszedegetni például az Orosz terveket és teljesülésüket: https://hup.hu/comment/2594321#comment-2594321

Látom, hogy egyes válasz helyett a továbbra is a mennyiségben hiszel. 

pongyola vagy :) [...] Sinovac - még mindig Sinopharm és nem Sinovac, ez a te pongyolaságod, pedig már vagy hárman hívták fel rá a figyelmed

"Megérkezett volna." - varázsgömb

Addig csak süketelés, - +1, süketelsz

trey @ gépház

A pongyolaságra: Igen, el is ismertem. Szerencsére nem a  számokban tévedtem, de azt is elismertem volna. Szerintem ez a kultúrált módja ;-)

A témára: a táblázatban, nem hogy a leszállított, de a már beadott adagok vannak. Feltételeztem, hogy amit beadtak azt előtte leszállították :D

Nekem ezt nagyon tervszerűen végrehajttotnak tűnik. Neked mit mondanak ezek a számok?

 

Moderna:

Azok az adagok megérkeztek csak nem Magyarországra, hiszen mi lemondtunk róla. Náluk is voltak szállítási gondok, de valamennyit szállítottak, és tudjuk minden leszállított vakcina számít, hát még amit beadtak... Még rosszabb ha ott vannak a portyázóink és fürkészeink akkor átvehettük volna a többiek által le nem kötött mennyiségeket is, de valahol máshol voltak (és ez nem csak a Modernára vonatkozik)...

Sajnos ezekneknek a rendeléseknek sem ismerjük a szállítási határidőit, így teljesen egyértelmű, hogy a 2022es rendelésből nem kértünk, de azért a 2021 q1,q2-t nagy kár volt lemondani :(

 

Utolsó információm, hogy húsvétra minden regisztrált megkapja az első oltását. Ez saját számításom szerint olyan 30%-a lesz az olthatóknak és olyan 26%-a a lakosságnak. Utána nem tudom mi lesz, beoltják azt is aki nem regisztrált?

Még mindig hiányolom a hazai táblázatot akár vakcina típusra lebontva akár összesítve havi bontásban, és a transzparens tájékoztatást. Azon kívül, hogy csak a "keleti" vakcinák mentenek meg minket :D (mondjuk a nyugatiak akkor nem tudom mit csinálnak)

Magyarország az Európai Unió beszerzési rendszerén keresztül eddig 12 048 855 ember oltásához szükséges vakcinát rendelt, míg saját közvetlen beszerzés útján további 3 500 000 ember beoltásához elegendő szállításról állapodott meg. Ennek eredményeképpen év végéig 15 548 855 fő beoltására nyílik lehetőség.

A Moderna oltóanyagból Magyarország 872 000 fő beoltásához elegendő mennyiséget rendelt. A további opcionális tételeket azért nem rendelte meg a kormány, mert azokat leghamarabb a III. negyedévben tudnák csak szállítani, amikor - köszönhetően az ország saját beszerzéseinek - elegendő vakcina fog már rendelkezésre állni az országban.

https://www.origo.hu/itthon/20210228-unio-beszerzes-koronavirus-vakcina…

Gyurcsány és Karácsony egy gyékényen árul, a DK és a főpolgármester nyilatkozata megtévesztő és tisztességtelen. Az említett másfél millió Moderna-vakcinát 2021 decemberében szállítaná Brüsszel.

https://www.origo.hu/itthon/20210228-gyurcsany-es-karacsony-vakcinaugyb…

trey @ gépház

Ezt írtam én is a rárendelést érthető miért nem kértük. Nah csak kiderült, hogy hibás a hivatalos oldal: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu… Ha a Janssen egy adagos lesz és kijavítják a hibát akkor stimmelni fog.

A kérdés, hogy eredetileg miért nem kötöttük le a rendelkezésre álló mennyiséget. (Ha ennyi volt a maximális mennyiség az eredeti rendelésnél akkor nincs itt gond - de ez így van?) Amiből a 2021 első és második negyedév lett volna az érdekes. Utána már csak biztonsági tartalék (fenti fejtegetésem), ha valamelyik (pl AstraZeneca) vakcinával oltottakat esetleg újra kell oltani. A 2. kiemelésed, tiszta propaganda nem elemzem végig csak felhívnád a figyelmet, hogy Brüsszel nem gyárt és szállít vakcinát. Ebben az esetben a Moderna szállít, és december nem a 3. negyedévben van - üti az első idézeted végét ;-)

Amúgy most olvasom, hogy Karácsony G kéri a hiányzó mennyiséget. Ezek szerint ő sem érti. Amit nem rendeltünk meg az már nem jön meg amit rárendelhettünk volna az meg 2021 III. IV. nyegyedév meg 2022. Csak azért nem csalódom a politikusainkban mert nincs elvárásom (ez nem menti a kormányoldalt aki meg tavaly nem rendelt belőle eleget) :D

"az eddig beérkezett mennyiség dupláját kaptuk volna"

Nem.

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

"The following chart shows the cumulative number of doses administered, broken down by vaccine manufacturer."

Nemetorszaghoz tegnapig 161 186 Moderna vakcina kerult. A lakossaguk 83M. Ok az osszeset lehivtak.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

Magyarorszaghoz 19 800 Moderna vakcina kerult. A lakossagunk 9.8M. Mi a "felet hivtuk le" (messze van, amig mind az 1.75M megerkezik).

Nemeto.: 161 186 / 83 000 000 = 0.00194

Magyaro.: 19 800 /  9 800 000 = 0.00202

Akarhogy nezem ez nem is nagyobb. Nemhogy "duplaja"

Ugyhogy jo lenne, ha abbahagynad a hazudozast te f*szkalap.

Szerintem ezt nem ő találta ki, mert nekem is szembejött: https://telex.hu/koronavirus/2021/02/25/moderna-vakcina-eu-brusszel-izr…

Biztos vagy benne, hogy a németek lehívták az összes Moderna-t amit lehívhattak? Nekik a Biontec kb hazai a Moderna meg versenytárs.

Elég régóta figyelem az EU országok közötti nagy eltéréseket. Ugye közös a beszerzési program nem szabadna nagy eltéréseknek lenni, de vannak eltérések. Eddig mi együtt mentünk a németekkel és az átlag körül voltunk - hol alatta, hol felette. Most majd tartósan fölé kerülünk.

Eddig ezeket gyűjtöttem:

- Más arányban hívtak le az elérhető vakcinákból az országok

- Más a protokoll, például nem tartalékolnak.

- Gondok vannak az oltási programmal szervezetlenség miatt

- Gondok vannak az oltóprogrammal mert nem veszik fel az emberek az összes elérhető vakcinát

Adok egy eselyt, hogy bebizonyitsd, hogy blr nem mondott hulyeseget:

Tudsz forrassal egyetlen EU orszagot mondani, amelyiknek a lakossag * 0.35%-anal tobb Moderna vakcinaja van? HU es DE eseten ez a szam ugye ~0.2%, blr "nehezen ertheto" allitasanak egyenes kovetkezmenye pedig:

Letezik olyan EU tagallam, ahol "duplaja"

A telex mellebeszeleset en is lattam tegnap. Es zavar, hogy ennyire sokan tenykent kezelik azt a sok marhasagot, amit ott leirtak.

Ez talán közelebb visz. A dánok nagyon gyanúsak: https://www.irishtimes.com/news/world/europe/covid-19-how-denmark-plans…

Early preparation

It was also key that the country prepared early, buying freezers on the assumption that it would be administering the pricier Pfizer and Moderna vaccines, which require such storage. Other EU countries made preparations for a vaccine rollout anchored on the AstraZeneca vaccine, which is easier to store and cheaper. They were harder hit when AstraZeneca announced its vaccine deliveries to the EU would fall far short of initial targets.

For the same reasons, some EU countries chose not to buy all the Pfizer and Moderna doses they were offered under the EU vaccine purchase scheme. Other member states stepped in to buy up their unwanted vaccines.

The details are not public, but rough comparisons of announced orders with population size suggest that GreeceBelgiumPoland and Portugal did not take up all their Moderna vaccines, at least initially, while Germany and Denmark took up some unwanted doses. Denmark bought up as much as was possible, including extra doses, under the EU system, according to an official.

Magyaro.: 19 800 /  9 800 000 = 0.00202

Helyesen: 39600/9800000 = 0,00404

Egyébként mi köze a lakosságarányosan érkezett oltásoknak a leszállítottak darabszámához? Vagy belinkelnél nekem egy forrást, hogy az összes többi EU-s országban lakosságarányosan ugyanannyi érkezett? Esetleg azt, hogy egyáltalán mely ország mennyi Modernát kért lakosságarányosan? Egyáltalán mi köze az egésznek az összlakosság-számhoz, mikor a jelenlegi engedélyek alapján eleve 18 éven aluli nem is kaphatja meg az oltást? Megannyi kérdés, amire nincs válasz, csak az, hogy a véleményem leírásával én hazudtam. Szerinted.

Te konkrétan a Magyarországra érkezett mennyiség felét tagadtad le.

Ugyhogy jo lenne, ha abbahagynad a hazudozast te f*szkalap.

Forrast adtam a szamokra es a hozza kapcsolodo datumokra. Arra is adtam forrast, hogy a nemet szamot honnan szedtem. Aznap annyit mutatott. Az mas kerdes, hogy masnap (amikor reagaltal) erkezett megegyszer annyi Magyarorszagra.

Te szimplan leoltottal forras nelkul, hogy duplaannyi erkezett volna, ha duplaannyit rendelunk.

"Vagy belinkelnél nekem egy forrást, hogy az összes többi EU-s országban lakosságarányosan ugyanannyi érkezett?"

Ahonnan a nemetet szedtem az a legjobb, amit tudok, de kelloen cafolta az allitasodat az aznapi adatok alapjan.

"Egyáltalán mi köze az egésznek az összlakosság-számhoz"

Es meg te oltasz le engem, hogy duplaannyi erkezett volna mostanra, ha duplaannyit rendelunk, mikozben ilyen alapdolgokat nem ertesz es kerdezel?

Az mas kerdes, hogy masnap (amikor reagaltal) erkezett megegyszer annyi Magyarorszagra.

Te linkelted a 23-i magyar adatokról a forrást, amiben nem sikerült a megfelelő oszlopot eltalálnod. (És mellesleg összehasonlítottad a 25-i német adatokkal, pedig abban a táblázatban szerepeltek a 23-iak is.)

Trey? Nem te vagy álnéven?

Te szimplan leoltottal forras nelkul

Ez egy logikus vélemény volt, amire te bármilyen bizonyíték nélkül hazugoztál és faszkalapoztál.

Ahonnan a nemetet szedtem az a legjobb, amit tudok, de kelloen cafolta az allitasodat az aznapi adatok alapjan.

Milyen állítást cáfolt? Mutatnál bármilyen forrást, hogy korrelációnak kéne fennállnia a német és a magyar lakosságarányos szállítási adatok között?

Például már 10%-al jobban állnánk a teljesen beoltottak között (ok nem sok, de valamennyi). Tavaly erről volt, szó hogy április előtt az EU rendelésből nem lesz tömeges oltás. Ez kb papírforma szerint alakult, bár vannak problémák. Már akkor beszéltek a vezetőink keleti beszerzésről, ami mostanra össze is jött. A terv jó, de mindenhol lehet bizonytalanság. Többet lekötni egyszerűen jobb taktika. Most mindenki 100%-ra veszi, hogy a keleti szállítások pontosak lesznek, de miért is?

Ebből a táblázatból már feb elején lehetett tudni kb az EU szállításokat: https://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20210204PHT9713…  Ehhez képest nincs jelentős szállítási elmaradás, amellett hogy siralmasan lassú.

Mondok ennél egyszerűbbet:

1) Elérhető a  biztonságosságát* és hatásosságát** igazoló, valamint az alkalmazását leíró, a tudományos/orvosi sztenderdeknek megfelelő dokumentáció:  OK, jöhet.

2) Nem teljesül az előző: köszönöm, nem kérem.

A * és ** úgy értendő, hogy arra a célcsoportra vonatkozóan, amibe én is tartozom.

Ennyi. És ebben szó sincs sem arról, hogy valamelyik fontos vagy kevésbé fontos ember mit mondott róla, sem arról, hogy ki, hol gyártotta, hányadik generációs technológiával készült, stb.

Csak hogy az "elérhető"-be ne kössön bele senki: nyilván nem a gyártási titkokat szokták publikálni, hanem az I.-II.-III. fázisú kísérletek/vizsgálatok eredményeit.

Kínaira szavaztam, az új technológia csak a tüske fehérjére megy rá ami lassan minden országban más és más, az orosz meg a többi az egy olyan vírust használ konténernek, amit más oltások is, így esély van rá, hogy emiatt a hatékonysága csökken. A kínai a jó öreg bevált módszer szerint az inaktivált vírust adja, a módszer régen is működött, én ma azt kérném. Valószínűleg a teljes virus miatt több a mellékhatása, de a szervezet így nem csak a tüske fehérjét látja.

Például a tüskefehérje nem okoz olyan izomfájdalmat amiről az igazi betegek is beszámoltak, de a teljes elölt virusos kínai vakcina ezt "gyakori" mellékhatásként említi (hiszen a teljes elölt vírust tartalmazza ami okozhat ilyet).

 

De mindegy mert Debrecenben meg a keleti országrészben az oltásellenes háziorvosok az 196X ismerőseimnek is csak annyit mondanak (amikor munka után a kijáratnál el lehet érni őket mert máshogy sehogy), hogy semmi információjuk sincs semmilyen oltásról.

más az emberek fájdalomküszöbe. Hol bukik meg, és hol olvasod az emberek reakcióit? Hivatalos forrásból?

Vagy Mari néni mesélte, hogy ámbár beoltották, de nem érzett semmit.

 

Vagy hallottad a Debrecen környékén már lesz vásárolható pfizer vakcina? A románok árulják (nyilván kamu, fizsóval töltött inzulinos fecskendő. Csíp az is)

 

 

Kezdem én is: Linuxra nincs is vírus! Sőt, a vírusokat a vírusírtók írják. Meg a microsoft.

Az én viruskergetőm még egy vírust sem fogott. meg. Nincs is vírus! A vírusírtó nem jó semmire.

A windowsupdate-en csak háttérképek, meg új egérikonok vannak, tiltani kell a picsába.

A tűzfal csak a fontos dolgokat fogja meg, mint játék, meg krekk, de a vírusok úgy is átjutnak rajta, így mindig ki kell kapcsolni.

 

A vírusírtóktól csak belassul a gép. Az én gépem be se lassult, olyan gyors, akkor nincs is rajta vírusírtó! Az a jó gép, amék belassul!

Real life beszámolókból tudom hogy a pfizer második adagjának beadása után 39 -es lázban fekszenek a páciensek, de legalább csak 1-2 napig. A gyógytornászom azt hiszem szombati napon kapta meg és a keddre esedékes időpontomat lemondta, mert nem tudott bemenni dolgozni. Illetve mivel EÜ-s, sok beszámolót ismer ő is, és előre számitott erre, szinte kivétel nélkül ez megy.

Szóval mellékhatás az a "jobbaknál" is van.

AstraZeneca-nál is van láz, tudjuk a németektől, és direkt kollégáktól is. Nálam is simán megvolt a 39 pár órán keresztül, aztán másnap 37+. Harmadnap normális közérzet, nincs láz.

Nem paráztam tőle, maradjon a Pfizer/Moderna azoknak akiknek ez nem lehet. Az sem mindegy ugye, hogy ez 5-10x olcsóbb mint a másik kett.

Egyébként ez egy nagyon jó szempont, könnyen lehet, hogy hosszú távon csak a régi, elölt víruson alapuló technológia képes hosszú távú védelmet adni, olyat, amilyen az össze-vissza mutálódó tüskefehérjék ellenére is védeni fog. Persze értem én, hogy a modern, egyedül a tüskefehérjét (annak is egyetlen variánsát) az immunrendszernek bemutató oltásban nagyobb az üzleti potenciál, különösen, ha azt minden gyakoribb új változat esetén el lehet adni a közönségnek.

Csaba

Az elölt vírusos vakcina kb traktor technológia, nem véletlen, hogy az első oltási programok ilyenekkel mentek a múlt század második felében. Kb konzervgyári gépek kellenek hozzá (nagy termosztátok, meg pasztörizálók). 

Az adenovírus alapú oltás kifejlesztéséhez biotech labor kell (vírusgenomot kell szabni varrni), de a gyártás már hasonló az előzőhöz, kicsit macerásabb a csomagolás és a szállítás, mert a vírust élve kell eljuttatni a paciensbe.

Az RNS alapú oltást kifejlesztéséhez biotech labor kell, a gyártásáról nem tudok semmit, szóval passz. Az biztos, hogy a RNS az egy alapvetően instabil molekula (ezért használunk az utolsó kétmilliárd évben inkább DNSt genomi információ tárolására), plusz kb kindenhol RNS bontó enzimek vannak, a bőrön, az asztalon, a levegőben, stb. Pont ezért, mert az élőlények nagyon nem szeretnék, hogy kóbor RNS molekulák (pl retrovírusok) csak úgy bejussanak a sejtjeikbe, és mindenféle testidegen fehérjék termelődjenek. Szóval tippee ezen vakcinák termeléséhez nagytisztaságú folyamatok kellenek, a szállítás és tárolás ezért van mélyhűtésben, -70 alatt. (Szobahőmérsékleten egy sima RNS oldatban pár perc alatt lebomlik az RNS, ahogy ezt bármelyik biológus tanusiítja neked, aki próbált már PCRrel génexpressziót mérni.)

Szóval konzervgyári technológia vs gyógyszeripari folyamatok, ahogy az látszik is az elérhető oltási adagok mennyiségeiben. 

Csaba

Szóval konzervgyári technológia vs gyógyszeripari folyamatok, ahogy az látszik is az elérhető oltási adagok mennyiségeiben.

Azért ebben van egy csöppnyi leegyszerűsítés ;-)

Mivel abban a konzervgyárban nem paprikából és paradicsomból csinálnak lecsót, hanem egy élő, veszélyes, viszonylag nagy mennyiségben előállított és továbbszaporított vírusból vakcinát, a mégoly egyszerű technológiához is megfelelően magas biztonsági besorolású laboratóriumok kellenek. Ilyenek meg - talán nem véletlenül - ott állnak leginkább rendelkezésre, ahol pl. biológiai fegyverek gyártásával is kacérkodtak...

A kínai a jó öreg bevált módszer szerint az inaktivált vírust adja

Erre mondják azt, hogy a mutációk ellen kevésbé véd, azokra gyakorlatilag új oltást kellene fejleszteni, ami időigényes. Egyébként semmi bajom vele, a cél az, hogy minél előbb legyen beoltva a lakosság minél nagyobb hányada, arra meg bármelyik oltás jó.

A kínai a jó öreg bevált módszer szerint az inaktivált vírust adja

Erre mondják azt, hogy a mutációk ellen kevésbé véd, azokra gyakorlatilag új oltást kellene fejleszteni, ami időigényes. 

Ezt amúgy ki mondja? Csak mert az RNS alapú meg az adenovírus alapú oltások kizárólag a tüskefehérjét (S) mutatják be a vírusból az immunrendszernek, míg az elölt vírus ezen kívül legalább a membrán és az envelop fehérjéket is (M és E, ezek is a vírus felszínén vannak), illetve esetleg a belső nukleokapszid fehérjét is. (A tüske fehérje az, ami a gazdasejthez kötődik, nem véletlen, hogy ez ellen próbálnak immunválaszt generálni, és az sem véletlen, hogy ez mutálódik ezerrel, kikerülve a gazdaszervezetek immunreakcióit, illetve újfajta kapcsólódási lehetőségek jönnek ezzel létre.)

Szóval, pont, hogy a teljes vírust elölve bemutató oltások adnak rugalmasabb védelmet, mert azokkal lehetőség van az M és az E fehérjék ellen létrejövő immunválaszra is, amik viszont gyakorlatilag nem mutálódhatnak (erős rajtuk a szelekciós nyomás). 

Szóval pont fordítva van, mint ahogy írod, a tüskefehérjés megoldásokból kellene új oltást fejleszteni, ha egy olyan törzs terjed el, ami nagyon megváltozott. Ezzel a brit mutánssal pont az volt a probléma, hogy a mutációk miatt a tüskefehérje térszerkezete "kinyílt" nagyon megváltoztatva ezzel a felszínét. Ez mindenképpen rontja az addig kialakult immunitást, azt nem lehetett tudni, hogy mennyire. Szerencsére úgy tűnik, nem "nagyon". A legtöbb mutáció amúgy az immunrendszer szempontjából nem oszt, nem szoroz, de néha bejönnek nagy változások, akkor lehet gond. A brit mutáns ilyen volt.

Csak hogy legyen egy it sec hasonlat: Az adenovírus és az RNS alapú oltás egy olyan beléptető rendszer, ahol a célszemély jobb kezének öt ujjáról veszik csak le az ujjlenyomatot, igaz, azt nagyon nagy pontossággal. (Az ilyen oltásokban a tüske fehérje nagyon nagy dózisban van, ezért erre a fehérjére kb 100x az immunreakció erőssége. Ezért van ezeknél sokszor láz a második dózisnál.) Ezzel szemben az elölt vírussal leveszik mindkét kéz, és láb mind a húsz ujjáról a lenyomatokat, plusz egzotikus esetben fül talp és egyéb lenyomatot is. Szóval ha a célszemély asztalos balesetet szenved és a körfűrész levágja a jobb kezét (mutáció), akkor a kizárólag jobb kézre épült beléptető rendszer nem fogja őt felismerni, az autocannon nem fogja lelődözni a delikvenst. Persze, ha csak három ujjat vág le a gép a jobb kézről (brit mutáns), akkor még működik a felismerés, esetleg nem lesz olyan erős az immunválasz (kevesebb B sejt klón aktiválódik). 

Csaba

Igen, ez így elméletben nagyon jól hangzik. De hogyan működik az antitest-gyártás? A szervezet random elkezd bepróbálkozni, míg talál valamit, ami megköti a vírust. Az antitest hova tud kötni? Elsősorban a tüskefehérjéhez, mert az specifikus a vírusra. Ami benne van, az édesmindegy, a lipid burok meg túl általános.

De az antitestek nem egyformák, mindenkinél más. Lesz, akinél olyan, ami jó a mutánsra, lesz, akinél nem. Lesz talán egy elenyésző százalék, akinek nem a tüskefehérjére fog kötni. Ezért mindegy, hogy csak a tüskefehérje kerül-e be, vagy a teljes vírus. Ellenben ami így jobban véd (mRNS típusú oltások), az vélhetően a mutánsokra is nagyobb eséllyel fog hatni. És eddig a kevés elérhető adat is ezt támasztja alá.

Disclaimer: nem vagyok immunológus, így az én véleményem a kérdésben pont annyira meghatározó, mint a fő vajákosé.

De hogyan működik az antitest-gyártás? A szervezet random elkezd bepróbálkozni, míg talál valamit, ami megköti a vírust. Az antitest hova tud kötni? Elsősorban a tüskefehérjéhez, mert az specifikus a vírusra. Ami benne van, az édesmindegy, a lipid burok meg túl általános.

Ennek a koronavírusnak összesen 29 fehérjéje van, ebből 4 strukturális, a többi enzim. A 4 strukturális fehérjéből a neurokapszid (N) van bent, a másik három (S, E, M) a burkon. Az antitestek a kint található fehérjék elég kicsi felszíni foltjait ismerik föl (ezek az epitopok), de nem feltétlen a SARS-cov-2 specifikus részeket, csak annyi a feltétel, hogy olyan epitop ne legyen saját fehérjéken is, különben jön az autoimmunitás. 

Igaziból az M és E fehérjéket felismerő immunitás pont magyarázza a SARS-cov-1 el (a közönséges megfázás egyik vírusa) kapcsolatos keresztimmunitást.

Továbbá fontos tudni, hogy az immunválasz nem szimplán antitest reakció, amit a B sejtek feladata, hanem ugye ott van a T sejtes válasz, ami viszont már akár a "bent lévő" fehérjék ellen is kialakul. Mind a megfázással kapcsolatos keresztimmunitás és a T sejtes immunitás szerepe a COVID-19-ben aktív kutatás tárgya, szóval minden lehet, meg az ellenkezője is.

Disclaimer: bioinformatikus vagyok, egy jópár immunológiai témában van peer-reviewed publikációm, a feleségem pedig immunológus, pont a T sejtes immunválasz a területe, igaz, nem pont a koronavírust kutatják. Sajnos sok félreértelmezés kering a médiában, néha csak hüledezik az ember.

Csaba

olyan eset lehetseges hogy egy RNS oltas utani fertozeskor megtanulja az immunrendszer hogy "hoppa tuskeferherje mellett vannak itt M, E feherjek is ebben az idegen cuccban", es elkezd arra is antitesteket gyartani?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2021. 02. 26., p – 13:36

És akkor mi van, ha egyiket megkapod és az ismétlő beadásakor meg már nem lesz az a vakcina elérhető?

Annak ellenére, hogy gyógyszerészeti szempontból ez nem javasolt (totál kiteszteletlen kombinációkra senki sem tud semmilyen felelősséget vállalni), a biológia része működni fog akkor is, ha az emlékeztető oltást nem ugyanazzal a készítménnyel kapja valaki, mint az elsőt. Szinte bármilyen kombinációban magas fokú védettség lesz az eredmény. 

Csaba

Ha ezt eljátsszák a kínaival, az érdekes lesz, mivel valamilyen okból a 21–28 nap múlva beadandó második adagot nálunk eleve 28 napra tervezik, tehát ha akkor éppen nem lesz, akkor mi van?

(Bár a mai tapasztalataim szerint lasszóval fogják a dokik az embereket a kínai oltáshoz, szóval nem az a legfélőbb, hogy nem lesz meg a második adag.)

semmi nem lesz. a gyarto igy tesztelte le, ezert mondja hogy igy kell beoltani. hacsak nem bomlik le a hutoben a cucc 28 nap utan, akkor ugyanugy beadhato 29. napon.

de az is lehet hogy csak 1 honapig birjak az 5G nanochipek szabadban! :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Angliában már meglépték ezt.

A néhány hét (2 hónap rémlik, de nem emlékszem) múlva beadandó második adagot más emberbe fecskendezték, és azt mondták, hogy majd a néhány hét (2 hónap) helyett kb. fél év múlva kapják meg a zemberek a második szurit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Ez jó megoldás abban az esetben, ha arra számítunk, hogy a beérkező adagok mennyisége legalábbis szinten marad ..."

Nem sokkal jobb ebben az esetben, mert nem tudnak több embert beoltani. Pl. hetente érkezik 10:

1. hét: 10 -> 5 első, 5 félre
2. hét: 10 -> 5 első, 5 félre
3. hét: 10 -> 5 első, 5 félre
4. hét: 10 -> 5 első, 5 félre, 5 az első héten félretett
5. hét: 10 -> 5 első, 5 félre, 5 a második héten félretett
6. hét: 10 -> 5 első, 5 félre, 5 a harmadik héten félretett
Sum: 15 kétszer oltva, 15 egyszer oltva => 30 fő

1. hét: 10 -> 10 első
2. hét: 10 -> 10 első
3. hét: 10 -> 10 első
4. hét: 10 -> 0 első oltás, 10 az első heti második oltás
5. hét: 10 -> 0 első oltás, 10 a 2. heti második
6. hét: 10 -> 0 első oltás, 10 a 3. heti embereknek
Sum: 30 kétszer oltva, 0 egyszer => 30 fő

Mindkét esetben 30-30 fő lesz beoltva, csak az egyiknél folyamatos az oltás, a minden felhasználjuk esetében meg 3 hétig csak elsőre, 3 hétig csak másodikra oltanak. A következőre 6 hetes "ciklusban" félre tartalékos esetben 45 kétszer és 15 egyszer lesz oltva (ami 60 fő), a "mindet eloltjuk" módszerrel 60 kétszer oltott lesz.

megkaphatod később is a 2. fázist, illetve az első is ad már bizonyos védettséget... szóval, bár valaki valami elbaszott a szervezésnél, ha ez jött ki, de még mindig jobb, mintha egyet sem kaptál volna.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

En ezen sokat gondolkodtam. Arra jutottam, hogy nekem ugyan nincs nagy bizodalmam a dokumentacio nelkuli kinaiban, es az oroszban sem igazan, aminek a vezeto fejlesztoje 'kiesett' az emeletrol, de kerdes nelkul beadatnam barmelyiket. 

Aztan legfeljebb 1-2 honappal kesobb, ha mar elerheto lesz maganuton megvasarolt masik, akkor raoltatnek. 

Ha az elso oltasnal kialakult a vedettseg jo, a feluloltaskor nem tortenik baj, ha nem alakult ki, akkor masodjara talan osszejon. 

Soha eletemben nem feltem semmilyen oltastol, beadjak, kicsit faj, lehet tovabbmenni.

na ettol nem felek, az orosz technikas nanorobotok akkorak mint a futball-labda

(megvan a regi vicc, hogy a szovjetek azert nem gyartottak processzorokat, mert nem fertek ki a gyarkapun?)

De most viccen kivul, konkretan ezekben a hulyesegekben nem hiszek, azt viszont el tudom kepzelni, hogy a mellekhatasokat nem vizsgaltak olyan szigoruan. (ettol fuggetlenul beadatnam, ami van, csak legyunk mar ott.)

Egyéb leírom: Listával a kezemben várok, és amelyikről kiderül, hogy gyíkká változtatja az embereket azokat kihúzom, amelyikről pedig kiderül, hogy a mutáns vírust is lenyomja azt aláhúzom. Aztán az aláhúzottból megnézem, hogy melyik érhető el, és azzal megböketem magam.

Akkor is. Mert mi van ha mégsem...? 

Azért jó hogy ilyen sokfajta oltás van, mert így van esélye hogy sem a vírus sem annak vagy épp az oltásnak az utóhatása nem pusztítja le az egész emberiséget.

De amúgy tökmindegy, mind lottó. Még ha transzparens is lenne a tájékoztatás, egyikről sem tud lenni valós hosszú távú hatásvizsgálat

Szerkesztve: 2021. 02. 26., p – 15:19

A saját egészségi állapotomat tekintetve véve a legkevésbé kockázatosat. Azaz egyiket sem, sportolgatok, vitamint szedek, meg sört iszom és erőm teljében vagyok. 5 év múlva majd felülvizsgálom az állapotomat, de a 15-20 esélyesebb.

Nagyobb a kockázata, hogy egy rövid időn belül kifejlesztett, politikai nyomásra engedélyezett, a korábbi törvények szerint nem megfelelően letesztelt terméket magamba nyomassak és annak nem ismert hosszú távú mellékhatásait viseljem egy életen át, mint hogy elkapom ezt a kórságot, megérzem és még rosszul is leszek tőle. A társadalmi felelősségvállalásom kimerült az egy év home office, a tier system és az utóbbi 3 lockdown-börtön részvételében és nulla hajlandóságom van önként többet tenni, különösképpen az oltást.

Majd ha a sok szarkeverő médiumot elkezdik tömegesen elővenni a pánikkeltésért, a politikusok sűrű bocsánatkérés mellett fognak ésszerű döntésekkel korrigálni a mostaniakat, majd ha nem csak a laboros kockákat, hanem gazdasági és társadalomtudományi szakértőket és pszichológusokat is megkérdeznek a döntések meghozatalakor és valóban csökkenteni kezdik a kockázatot (azaz legyen kevesebb dohányos, kevesebb elhízott, kevesebb cukorbeteg, kevesebb keringési problémás középtávon), akkor talán még pozitívan is hozzá fogok allni bizonyos dolgokhoz, de az oltás, ahogy a magzatgyilkosok (pun intended, párhuzamban a nagyigyilkosozókkal) mondják, "az én testem, az én döntésem". 

Elhiszem, hogy van ilyen eset, de azt nem, hogy ennek jelentős volna a valószínűsége. Abba a kórházba pedig én sem feltétlenül mennék, ahova a magyar lakcímkártyám szerint mennem kellene, mert közvetlen munkatársam anyja kapott el ott húsevő szuperbaktériumot, nem nézték meg, hogy vérhígítót írt fel a háziorvosa és rossz gyógyszert kapott, aztán tüdőgyulladást, majd pedig meghalt, mindezt ugyanabban a kórházban, pedig csak azért vitték be, mert átesett a kutyán.

"teljes mellszélességgel"

Szerencsere ez Magyarorszagon ritka. Es szerencsere a "teljes mellszelesseggel az abortusz ellen" dolog is ritka.

Van egy ertelmes szabalyozas: 12. hetig a no talalja ki, hogy mivel szeretne tolteni elete kovetkezo 20 eveben az ido nagy reszet. Addigra bo masfel, inkabb ket honapja volt eszrevenni.

USA-ban viszont katasztrofa, hogy az ezzel kapcsolatos kommunikacio hova jutott: Californiaban es New York allamban az egyik szelsoseg a szules elott 2 nappal is legalissa tette. Ennek a hangos polusnak a szinten hangos ellenpolusa nehany erosen vallasos redneck allam, ahol tul komolyan veszik, hogy "csak Isten veheti el ezt az eletet is", ok jo esetben 5 hetig engednek, amikorra azert elegge kell kapkodnia a nonek, hogy megoldja. De nemelyikuk addig se, sot, a no toltse a kovetkezo 20 evenek csomo idejet azzal, hogy egy eroszakos kozosulesbol fogant gyereket neveljen akar (szerintuk).

Mindket veglet kretenekbol all. Szerintem a magyar 12 hetes szabalyozas kifejezetten korrekt (+esetleg nehany eutanazia kerdeskorebe is sorolhato kivetel, de altalanos "szimplan el akarom vetetni" esetre 12 het).

Es nem kell a baromsaghoz se USA-ig menni sajnos. A lengyel kormany is teljesen idiota, embertelen es valosagtol elrugaszkodott abortusztorvenyt hozott, meg az alabamai abortusztorvenynel is szigorubbat: betegseggel szuletes es nemi eroszak aldozata eseten sem engedelyeznek.

Nézd, válasszuk szét

1) hipotetikus kockázatok: az hogy politikai nyomás, rövid idő, másfajta engedélyezési eljárás, stb, az mind soft requirement, és mindenki úgy értelmezi ahogy akarja. Attól hogy 1 év alatt raktak le az asztalra ~5 db (világszinten még több) vakcinát, közvetlenül nem befolyásolja a kockázatot vagy a minőséget, csak lehetőséget ad rá, hogy rámagyarázd, de nem tudod számszerűen megmérni.

Szerintem teljesen természetes hogy elszigetelt betegségek esetén 10 évig öntögetik unottan a kémcsövekben a kék-zöld löttyöt, az egész világot érintő megbetegedés kapcsán pedig teljes gázzal vakcinát fejleszt mindenki. Lehet józan paraszti ésszel relativizálni hogy ha korábban 10 évig tartott a vakcinafejlesztés akkor hogy lehet 1 év alatt biztonságos vakcinát késziteni, csak nem biztos hogy érdemes, hiszen üres lózungokon kivül nem tudunk szakmailag hozzászólni.

2) valós kockázatok: a covid betegség ritka de nem elhanyagolható számban súlyos szövődményeket vagy halált okoz. Plusz, mivel az oltás csökkenti a továbbadást is, akik a nem oltok oldalra állnak, érdemes elgondolkodni az éncentrikus világképük reformján.

Mindenki eldönti, hogy melyik oldalra áll.

Ezzel IMHO a legkockázatosabb utat választod.

Ugyanis a vírus az ereje teljében lévő, sportos, sörivő és vitaminevő embereket is ugyanúgy megfertőzi, max kevésbé esel ágynak. De a környezetedet szépen átfertőzöd míg az immunrendszered teszi a dolgát, mert kelleni fog neki egy-két hét mire végez a vírussal.

Én november-decemberben kaptam el a kovidot, a gyerek hozta haza az óvodából, és k.vára nem volt egy leányálom.

Pedig szedek vitamint, nincs semmi alap betegségem, erőm teljében vagyok, bár a sört nem szeretem.

Két hétig úgy éreztem mintha másnapos lennék, fejfájás, gyengeség, túl hangos szarra vagy villlanó fényre szinte migrén szerű fejfájás. Pedig sosem voltam fejfájós.

De tudod mi volt a legszarabb? Nem az ami velem történt.

Hanem az, hogy a szüleim akik 75-80 évesek egy szinttel alattunk laknak. He megfertőzöm pket, akkor... Nekik elég kevés az életbenmaradási esélyük, legalábbis Apámnak, akinél túlsúly, cukor, és szív gondok is vannak hát.... Mindez két óvodással súlyosbítva, akiket szintén karanténban kellett tartani.

Szóval ha beoltatod magad, ja, lehet hogy belehalsz, vagy mittudomén fájni fog az oltás, de ha nem, és elkapod, akkor lehet, hogy majd embert ölsz anélkül, hogy tudnál róla.

Jelenleg hosszú távú tesztek nincsenek az oltás hatásáról, de ha ettől parázol, akkor válaszd a hagyományosat, annak a technológiája már 50+ éve ugyanaz, működik, és még a nyuggerek sem változtak tőle gyíkká, pedig volt már rá elég idejük.

A DNS firkálós beadása után kevésbé dolgoztatja meg a szervezetet, magyarul kényelmesebb, emiatt az öregeknek ez jobb választás lehet. Ennyi.

Izraelből sajnos nem túl jó hírek érkeztek a hét végén, 50%-os egyszeres és 30%-os kétszeres átoltottság mellett a múlt héttől ismét emelkedik nálunk az esetszám. Mint tudjuk, ők kizárólag a Pfizer vakcinával oltanak. Egy másik hozzászólásomban leírtam, mi lehet a gond a kizárólag az S proteinre épülő oltásokkal. (Nagyon szeretném, hogy az ott leírtakról kiderüljön, hogy csak okoskodás, és csak a számok sajátos játékát látjuk, nem pedig azt, hogy az új variánsok hogyan bújnak ki a Pfizer oltás által indukált védelem alól.)

Csaba

Az esetszam szerintem ilyenkor mar nem annyira szamit es nezendo, inkabb a korhazban levok, intenziven levok, lelegezteton levok es elhunytak statisztikaja a megbizhato adat. Az novekszik?

Meg hianyolom a vilagsajtobol a "felteteles valoszinuseges" statisztikakat: hany oltott van korhazban pl. Coviddal? (Van egyaltalan mar ilyen?)

van azért a cikkben fogódzkodó:

The majority (70%) of cases in Israel are in people under the age of 40.

Meanwhile, 4,687,114 Israelis have received first doses of the COVID vaccine (50.4% of the population), and 3,320,355 (35.71%) have received both doses. Of people aged 50 and over, 87% have received at least one dose of the COVID vaccine.

hany oltott van korhazban pl. Coviddal? (Van egyaltalan mar ilyen?)

Izraeli adatok:

Israel’s health ministry released its first official results last week, showing that only 317 out of 715,425, or 0.04%, of people became infected a week after becoming fully vaccinated against the disease – the time when increased immunity is expected to kick in. Of the vaccinated people who were infected, 16 had to be treated in hospital, or 0.002% of the total.

One domestic healthcare provider, Maccabi Healthcare Services, released an encouraging smaller study on Thursday. It revealed that out of 163,000 Israelis given both shots, only 31 were infected, compared with nearly 6,500 infections among a control group of unvaccinated people.

USA adatok:

Over 63 million doses of COVID-19 vaccines were administered in the United States from December 14, 2020, through February 21, 2021. During this time, VAERS received 1,099 reports of death* (0.0015%) among people who received a COVID-19 vaccine. CDC and FDA physicians review each case report of death as soon as notified and CDC requests medical records to further assess reports. 

Ezek a számok azért nagyon jók, csak maradjon is így.

Csaba

Esetleg figyelhetjük azt is, h itthon az idősotthonok 100%-os átoltottságánál a látogatási korlátozást meddig tartják fent! Ami egyfajta indikátor arra, h az oltást kvázi kötelező jellegűvé tevő tenmaga mennyire hisz az oltás hatásosságában!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Minthogy ilyenek az idősotthonokon kívül is vannak, a példa adekvát. Felvetésed logikailag arra vezet, h miként az otthonokban fenntartják a korlátozásokat, azonképp a társadalomban is fenn fogják, dacára minden oltásnak - ha épp nem lesz új mutáció akkor majd a legyengültek érdekeire hivatkoznak veled egyetértésben. És ez tulképp azt írja le h az oltás és így a tudomány nem megoldó eszköz a járvány ellen. Hisz nem lehet mindenkit beoltani - mint írod - és ezek érdekében pedig  - ismét szerinted - gyengeelméjű, aki fel akarná oldani a korlátozásokat.  
 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

De ha meg kéne határoznod, számszerűleg kifejezned, hogy mi az az arány amikor fenn kell tartani a korlátozásokat ill mi az amikor már nem, akkor ezt meg tudnád határozni?  Mert ha nem tudod meghatározni, akkor tulajdonképpen mindegy. Ha meg mondasz egy számot, akkor azt kell megmagyaráznod, h mi alapján mondtad! Ráadásul nem tisztázott, h mi az a szkóp amin belül számolni kell az arányt! Összességében az aránykérdés csak árnyalja a problémát [nem megoldja]. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Igen, meg kell határozni, amire kell valamiféle konszenzus. A rizikószámításban pl. a különböző károkat súlyozzák (halál, maradandó károsodás, etc.), majd ezt minimalizálják. A lezárása (gazdasági visszaesés) is okoz kárt (de azért valljuk be, egész más kár az, ha a nagymamád belehal, mint ha egy bőven középosztálybeli étteremtulajdonos kénytelen esetleg visszamenni alkalmazott szakácsnak).

Nem fogom elkapni, mert nem lődörgök a boltban minden egyes nap. Szinte semmi esélyem elkapni. Tekintettel Dél-Anglia átlagpolgárainak elmeállapotára, itt a kóbor macskákat is be fogják oltani pár hónapon belül. A nagyik már be vannak oltva, a rettegők meg maradjanak nyugodtan a pincében, az a legjobb az egész világnak.

Egyébként nagyon gyökér dolog ez a granny killer szöveg. Azt értem, hogy el lehet magyarázni vele a sok suttyónak, hogy ne bandázzanak éjjel-nappal és figyeljenek oda bizonyos értelmes szabályokra, de amikor a valóságtól már messze elsodródott hypochonderek tíz év börtönnel büntetnének embereket, akkor már kinyílik a bicska a zsebemben. 

"Én november-decemberben kaptam el a kovidot, a gyerek hozta haza az óvodából, és k.vára nem volt egy leányálom."

A leguti betegsegek mindig ugy terjedtek az irodaban, hogy az, akinek fiatal gyereke van, behozta es szetkohogte. A ceg meg mereven allt hozza a home office-hoz, a kollegakbol meg neha hianyzott a kultura. Szoval ismeros eset, ezert oltatom magam influenza ellen, hogy azt ne kapjam el. Most persze eselyem sincs, minden zarva van es nincs gyerekem. Az iskolai bezaras elonye, hogy nem terjed olyan gyorsan. A hatranyat meg nem latjuk a gyerekek fejlodesere, de gondolom sulyos is lehet.

Reszemrol home office, akivel erintkezem neha az idos es mar megkapta. A boltig embert se latok. Viszont ha kinyit a pub a regi (azaz oszi eat out to help out, nem Covid elotti regi) feltetelek mellett, bizony el fogok menni, mert egyaltalan nem veszelyesebb a boltnal es sokkal ritkabban mennek.

Szerkesztve: 2021. 02. 26., p – 16:27

Engem meglep, hogy a hiper-szuper vakcinákat fiolákból kell lögybölni, egyedül a kínaiak jutottak el oda, hogy pontos adagokat, beadásra előkészítve, sterilen, a szakszemélyzet keze alá dolgozva szállítják.

Már azon is csak vigyorgok, hogy akkor a Pfizer-ből most akkor 5 vagy 6 adag van benne, milyen fecskendővel mennyi jön ki belőle stb.

trey @ gépház

valahol irtak itt a hupon, hogy X mg mennyisegu hatoanyaghoz Y ml mennyiseg "hordozo" folyadek kell. laikuskent egyszerubbnek tunik a tomeny hatoanyagot szallitgatni, a helyben gyartott hordozo folyadekot meg majd az orvos onti hozza.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Most olyan trey-esen válaszolok. Nincs rá szükségem, mert tökéletesen működök e nélkül is. :D

Egyéb, leírom: teljesen mindegy, hogy keleti vagy déli. EU engedély legyen rajta.

$ grep -c egy$ word.list
100

Mindegy, csak az EMA jóváhagyása legyen rajta.

Szívem szerint egyiket sem. Inkább vállalnám, h nem utazok ill. egyéb kötöttségeket is, amik az oltatlanságból erednek. De egy bizonyos ok miatt szükségem lesz az oltási igazolásra (persze erről nem lehet tudni még biztosat, de nem kockáztathatok), ezért be kell oltatni magam. Hogy melyikkel az tök mindegy - ha esetleg valamelyik hosszabb igazoltságot eredményez akkor azzal.    

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Kimaradt a lehetőségek közül: Amelyik engedélyezve van az EU-ban.

Valószínűsítem, hogy se az orosz, se a kínai vakcinával nincs semmi probléma, de hiába vagyok oltva, ha mennék valahová, és bejelentik, hogy "jajazzalnemlehet". És nem, nem nyaralni gondoltam :)

Az EU gyógyszerügynökség által jóváhagyottra gondoltam természetesen, nem egyes EU országokra.

"Gondolod, hogy explicite nem fogadnák el a kínaival vagy orosz vakcinával oltott EU-s állampolgár védettségét ?"

Nem, azt gondolom hogy nem fogadják el ha olyannal vagy oltva, ami nincs rajta az EU listán.

Ez nem megoldás :( Az EU csak nyárig fogja kidolgozni a vakcina útlevél részleteit, de a tartalmát már nagyjából kidolgozták és abban szerepelt a vakcina típusa is. Sajnos a mutánsok miatt is kellene, hogy típus is legyen megjelölve mert ott nagyon nagy különbségek lehetnek. Lásd dél afrikai variáns és az AstraZeneca esete.

Egy lengyelhez hasonló szabályozáshoz hasonlóan ahol csak EMA által jóváhagyott vakcinát igazoló papírt fogadnak el (mondjuk EU-n belül), ott ezt mégúgysem fogják elfogadni. (ráadásul azokét sem akik EMA által jóváhagyott vakcinát kaptak itthon)

Ugyanígy  EU-n kívül is lehetnek országok akík előírnak típusokat, főleg ha náluk van domináns mutáns. Dél Afrika, Brazília, Angolok, és még ki tudja mi jön még :(

Ha kötelező lenne választani, akkor utánanéznék az összetevőknek, és amelyikben a legkevesebb a nehézfém és alumínium.

Mi itt Vajdasagban valaszthattunk. Jelenleg Modernan kivul minden van, csak varni kell. Anyamat (68 eves) meg januarban oltottak, o mondta, hogy neki mindegy, ezert kinait kapott. Nem volt szovodmenye, csak kis fejfajas a masodik dozis utan. Asszony patikus kent szinten elol volt a prioritasban, Pfizert kapott. A masodik dozis utan 2 napig 39 laza volt, hidegrazassal.

En meg mindig varom hogy hivjanak, szinten Pfizert valasztottam. 

A szerb kormany eddig 2 milla kinai Sinofarmot kapott, kb 0.2 milla Sputnikot, 0.5 milla Pfizert es ha jol tudom 0.25 milla Zenekat.

Jelenleg 1.4 milla lakos kapott oltast, ebbol 0.5 milla a revakcinat is.

Nem találom a "Mindegy, csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta" opciót!

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Mindegyiket, hogy elküldjem őket a p'csába!

Kicsit OFF. Hova lett az "Eredmenyek megtekintese" gomb? Ez bug vagy lemaradtam valamirol?

Az a szánalmas, hogy nem voltak képesek megcsinálni, hogy a regisztrációkor választani lehessen, hogy mit adatnál be. Meg hogy hol tudod felvenni, vagy ki kell-e menni. Persze mit várunk, én még egyetlen visszaigazoló emailt sem kaptam.

Ehelyett most a háziorvosoknak kell ezt leszervezni. Már gondoltam arra, hogy megírom, ha nekik ennyire nem megy.

Ami a vakcinákat illeti: részemről azt, amiről van rendes adat, és az alapján hatékony. Ez eddig a Pfizer, a Moderna és a Szputnyik-V. Mivel a dél-afrikai mutáns is itt lesz hamarosan, és ott az AstraZeneca-t 20% körül mérték, én azt nem adatnám be, egyébként is nagyon gyanúsak. A kínairól meg továbbra is kevés az adat, aki még egy peer reviewed cikket sem tud produkálni ennyi idő alatt... Plusz a Szputnyikról a virológusok is eléggé elismerően nyilatkoztak, a kínaival már sokkal megosztottabbak a vélemények.

Attól én nem tartok, hogy bármelyiktől rosszul lennék, stb. ahhoz már túl sok embernek adták őket be, hogy ezzel gond legyen. De az egyetlen esélyét az embernek az oltásra nem érdemes elpazarolni egy nem hatékony készítményre. Eddig megúsztam, tudok még várni, ha ezen múlik.

Azt meg hogy a fő vajákos miket talál ki (aki szerint a kínai a legjobb a mutánsok ellen), az meg cseppet sem hat meg. Adat erről nincs, és a hatásmechanizmus alapján sem igaz. Annyi dolgot összehordott már össze-vissza, teljesen tudománytalanul, hogy ha a másik oldalon lenne, már rég bezárták volna álhírterjesztésért.

Amit az asszonyság fejlesztett ki :)

Én egy opciót hiányolok, oltattam volna magam, de mivel átestem rajta nem fogok.

Egyéb, leírom: Az első ami szembejön (vagy legalább karba).

Ezt nem azért mert tudatlan, vagy mert vakmerő vagyok. A környezetemben van jó néhány orvos, őket is megkérdeztem és utána is olvastam mit lehet tudni az oltásokról.

Szerintem a legfontosabb kérdés, hogy jelen pillanatban nagyon rövid távon le kell gyűrni a vírust, ezen kívül minden másodlagos.

Tény: Jelenleg senki nem fogja megmondani (és még kb. nx10 évig csak vita lesz róla), hogy melyik oltás valóban jobb.

Tény: A vírus és következménye nagyon sok kárt okoz anyagilag és emberéletben is, az öngyilkosok megtöbbszöröződését még nem számoljuk bele, ugye.

Ami egy kicsit szem elől veszett: valójában China vs Putyin vs Trump vs GB, mitől megbízhatóbb bármelyik?

A kormányunkkal ez ügyben csak egy érdemleges probléma van, hogy túl sokáig húzta az oltási sor revizióját, mivel az optimális szállítási lehetőségek elmaradtak, így már más stratégia lenne eredményesebb, sajnos ez politika.

Szinte mindenki nyafog a megszorítások miatt, meg a nyitásért, pl. nálunk is a cégnél jelenleg ~50%-nak nem kell az oltás. WTF?

...és senkinek nincs semmilyen értelmiségi oka rá hogy ne oltasson, a nyavajgáson kívül természeten.

... és persze mindenki önálló indivídum, ezért döntsön saját érdekei szerint ebben is, a másik emberrel ne törődjünk ez már nem menő....

Ez eléggé fekete-fehéren hangzik, pedig nem az.

A legtöbb saját házban, lakásban élő idős ember el tudná kerülni a társas érintkezések túlnyomó többségét. Otthon maradnak? Nagyon sokan nem, mert ez a generáció a legmakacsabb. Kb. mostanra érett be, miután az unokái nem találnak állást és a gyerekei cége tönkrement, hogy talán be kéne oltatni magukat, de azért addig is eljárnak a lottózóba, mert az ugye nyitva van.

A legtöbb dohányos csökkenteni tudná a súlyos következmények kockázatát a cigi lerakásával, de a fejemet tenném rá, hogy legfeljebb egy számjegyű százalék próbálta meg. Meg azt is, hogy ők az átlagnál jobban rettegnek és tolják a fórumokon a mindenkit oltsanak be, akár erőszakkal is dumát.

A kollektív bűntudatkeltést kéne törvényileg visszaszorítani, meg a képmutatást.

"Szerintem a legfontosabb kérdés, hogy jelen pillanatban nagyon rövid távon le kell gyűrni a vírust, ezen kívül minden másodlagos."

Nincs olyan, hogy minden más másodlagos. Az alapvető emberi jogok nem lehetnek másodlagosak csak azért, mert pánikkeltés, félreinformálás, politikai nyomás hatására (fearmongering) sok emberen úrrá lett a félelem és elveszítették a józan ítélőképességüket.

Egyébként én ösztönzök mindenkit, hogy aki beteg, gyenge az immunrendszere, vagy más okból veszélyeztetett, az oltassa be magát - már ha nem annyira gyenge, hogy az oltás is megölné. Meg esetleg a kulcsfontosságú szervek és üzletek dolgozóit. A többi embernek viszont hagyják, hogy ők maguk mérlegeljenek és még ha hülye döntést is hoznak, legyen a saját felelősségük, épp mint az extrém sportolóknak. Az egészségügyben pedig mondhassák, hogy megmentjük az életed, ha elutasítottad az oltást, de a számlát te állod, míg az oltás "ingyen" van - értsd: az adófizetők és a megtakarításukat forintban tartók nem önkéntes "adományából", de ez most mellékes. 

Erről két dolog jut eszembe:

 

Tegye fel a kezét aki demokráciát szeretne....

- Aki feltette a kezét az erre menjen, saját megfontolásból beoltatni magát.

- Aki nem az alapítson magának saját államot, vagy amit akar valahol másutt, saját pénzéből.

Jelenleg "sajnos" ez volna az emberi alapvető jogod pl. Magyaroszágon is, lehet utánanézni.

 

Na meg ez:

Az államunkban és a világ relative sok részén a tudósokat azért fizetjük, többek között adópénzekből, hogy megoldják ezeket a problémákat.

Szerintem ha van valakik akik érdemi eredményeket értek el, azért hogy te biztonságban nyavalyoghass a jogaidon is, és bármi másért, pl. nem nyomorodsz meg gyermekbénulásban, himlő, tbc, stb, akkor higgyünk nekik és ne a fakenews-t vegyük be oltás helyett.

 

"kollektív bűntudat" nélkül nincs morális fék, néz körül hol tartunk.....

Ismet kiderult, hogy fekete-feherben latod a vilagot.

Sajnos csak "haroldking" hosszusagban tudok reagalni, ugyhogy elore is elnezest kerek mindenkitol (es hogy arra a felorultre emlekeztettem itt embereket).

"Tegye fel a kezét aki demokráciát szeretne....

- Aki feltette a kezét az erre menjen, saját megfontolásból beoltatni magát."

Arra celzol, hogy oltasi igazolvannyal lehessen majd szavazni? Vagy piros partkonyvvel?

"- Aki nem az alapítson magának saját államot, vagy amit akar valahol másutt, saját pénzéből."

Ezt gondolom viccnek szantad. Sealand egy jo pelda, hogy meg az sem eleg, de ahova adozol, az is reszben a "sajat penzed", hibas felfogas, hogy az mar elveszett penz, mert nem ugy kene mukodnie es ezen felfogas miatt nincs tomegigeny az elszamoltatasra.

"Jelenleg "sajnos" ez volna az emberi alapvető jogod pl. Magyaroszágon is, lehet utánanézni."

Nem nezek utana. Nyugodtan linkelj, ha az a celod, hogy masik elhiggyek az allitasod.

"Az államunkban és a világ relative sok részén a tudósokat azért fizetjük, többek között adópénzekből, hogy megoldják ezeket a problémákat."

Igen, aztan van, aki igy is tesz. Le kene szamolni vegre azzal, hogy "en a tudomanyban hiszek", mert az emberek tulnyomo tobbsege a babonakban es a FUD-ban hisz, ami tudomanyos cikknek alcazza magat nehany politikailag biased hiroldal hasabjan, amit masik oldalrol masoltak at es nehanyban talan utananeztek a forrasnak. Egyebkent az o mentsegukre, neha rohadtul jol el van rejtve, ha egy tudomanyos ertekezes megrendelesre szuletett es az eredmenynek is azt kellett tukroznie, ami a megrendelo allaspontja. Nem mind olyan, hogy azt allitjak, hogy dohanyzas nem egeszsegtelen es ezt tanulmanyokkal tamasztottak ala.

Nem most ertuk el azt az allapotot, hogy a SARS-CoV-2-vel kapcsolatos cikkek a hiroldalakon bulvarra silanyultak, hanem a kezdetektol ment a szenzaciohajhaszas a sok bizonytalansag miatt. Ezek egy resze babonava szilardult. Hasznos az a kutatas, amikor laboratoriumi korulmenyek kozott eloallitjak a virus szamara idealis kornyezetet kulonfele feluleteken, hogy megallapitsak, hogy pl. femen meddig kepes eletben maradni, de amikor az embereknek az jon le, hogy az ugy is lesz minden esetben, az lost in translation es ez karos a legtobb embernek, az okosoknak pedig lehetoseg.

A panik elveszi az emberek jozan itelokepesseget. Ez mindig is igy volt es van, hogy tudatosult az emberekben, pl. csodbe ment a bank, mert mindenki egyszerre vette ki a penzet, es volt, hogy nem, pl. iszonyatos penzek mentek el urfegyverkezesre, mert a tarsadalom beallt moge a szovjet fenyegetestol tartva. Az obolhaboru is hazugsagokon alapulva kapta meg az emberek tamogatasat, az adofizetok fizettek, az okosok nyertek, a haboru mindig nagy uzlet.

Amikor egy rakas, szinte kizarolag politikusok altal cherry pickelt szakbarbarra hivatkozva hoznak egy beparaztatott tarsadalomra vonatkozo dontest, amit tovabb puhitanak az olyan szovivok, akiknek a mondanivalojukban is van alapveto logikai hiba, akkor mondja valaki a szemembe, hogy nem egy ujabb hullamot lovagolnak meg megint a politikusok. Mikor pl. Szlavik meg decemberben kijelentette, hogy minden vakcina biztonsagos, mert be vannak vizsgalva, mikozben senki sem vallal felelosseget az esetleges hosszu tavu hatasaiert es EU-szerte torvenyeket modositgatnak az elfogadasi eljaras "egyszerusiteseert", akkor azert felhuzom a szemoldokom. Ha azt mondta volna, hogy az idosek es betegek csokkentik a kockazataikat a vakcinaval, csokkentik a gazdasagi valsagspiralba kerules kockazatat, az unokaik, gyerekeik jovobeli kilatasait javitjak, az rendben, de nem ezt mondta.

"Szerintem ha van valakik akik érdemi eredményeket értek el, azért hogy te biztonságban nyavalyoghass a jogaidon is, és bármi másért, pl. nem nyomorodsz meg gyermekbénulásban, himlő, tbc, stb, akkor higgyünk nekik és ne a fakenews-t vegyük be oltás helyett."

Mar ne is haragudj, de a fake newsos elmebetegeket felhozni ebben a szalban egyenesen sertes. Ha a bizonyitott, szeles koruen elfogadott, a Covidnal mellesleg jelentosebb betegsegekkel szembeni sikeres oltasok megtagadasa es a szkepticizmus az egy eve meg nyugaton alig hallott korokozo elleni, gyorsitott eljarasban engedelyeztetett, ferditesekkel, bizonytalansagokkal, igergetesekkel es korrupcioval teli kornyezetbe bedobott vakcinakkal szemben szerinted egyenlo, akkor te egy felkegyelmu vagy.

Az meg, hogy akarmilyen jogomat valaki nagyvonaluan el akarna venni, mert neki az a jo, az a 20. szazad legsotetebb korszakat idezi es menjen a romlott erkolcsu noagi felmenojebe.

""kollektív bűntudat" nélkül nincs morális fék, néz körül hol tartunk....."

Ott tartunk ujra, ahol regen: Karos ideologizalas, az egyenloseg hazudasa, szarkavaras, eroszakossag, gazdasagi zsakutca, feljelentgetok, az emberek lelkenek es agyanak a metelyezese, a dontesek elvetele, korrupcio. Ismeros? Regen ugy hivtak, hogy kommunizmus.

Azert tartunk ott, ahol tartunk, mert sajat magaert szinte senki sem hajlando felelosseget vallani, mindenki a kollektivizmus biztonsagara vagyik, amivel vegul odaig jutottunk, hogy a masik zsebeben es jogaiban kotorasszunk. (Ludwig Erhard kancellartol lehet ismeros.)

Elvegeztem a kockazat-analizisemet es megteszek mindent masok biztonsaga erdekeben is, amig az esszeru es optimalis. Nem torekszem tokeletessegre, mert a tokeletesseg elkepesztoen pazarlo. Az oltas ram nezve kockazatosabb az ismeretlen tenyezo miatt, mint az elkapas es a rosszullet, a haztartasomban pedig aki akarta, az mar beoltatta magat. Ugyhogy csak oltassak magukat szepen azok, akiknek van mitol tartaniuk. Nem fogadom el, hogy masok a jogaimmal baszakodjanak es felhaborito, hogy eleve felmerulhet ez.

Azt hiszem megint Einstein-nek volt igaza a végtelennel kapcsolatban. Ilyen félművelt konteós agymenést rég láttam, csak gratulálni tudok hozzá.

Az, hogy olyan alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, hogy mi korlátozza az emberi jogakt, Azon keresztűl, hogy nem tudsz megkülönböztetni egy tudományos munkát és egy röpiratot, odaáig, hogy elhiszed, hogy ez a bezárás és válság jót tenne a regnáló politikusoknak és biztos csak azért csinálják, hogy neked szar legyen...

Kicsit szerintem tulragoztad.

Erdekes, hogy hogyan lehet ugyanazokbol az adatokbol ket ellentetes kovetkeztetest levonni, de nekem inkabb az jott at, hogy a betegseg es az oltas kozul az oltas a kevesbe kockazatos.

Teny, hogy siettek a fejlesztessel, de azert itt nem arrol volt szo, hogy nullarol kellett vakcinat fejleszteni, amennyire en tudom, csak meglevo technologiat kellett ehhez a virushoz "igazitani".

Reszemrol en hiszek abban, hogy neked jogod van nem beoltatni magad. Viszont abban is, hogy ezzel affele potyautassa valsz, elvezni fogod a nyajimmunitas elonyeit anelkul, hogy a kialakitasaert vallaltad volna a kockazatot, ezert jogosak a hatranyok, vagy ha ugy tetszik, buntetesek, amiket valoszinuleg el fogsz szenvedni miatta.

"Kicsit szerintem tulragoztad."

A retorikam nehol eles lett, elismerem.

"nekem inkabb az jott at, hogy a betegseg es az oltas kozul az oltas a kevesbe kockazatos"

Nekem az, hogy kb. olyan 45 felett talan kevesbe kockazatos az oltas, felteve hogy egyaltalan elkapok barmit, persze eletviteltol is fugg. Nyilvan siman lehet, hogy tevedek. :)

"Teny, hogy siettek a fejlesztessel, de azert itt nem arrol volt szo, hogy nullarol kellett vakcinat fejleszteni, amennyire en tudom, csak meglevo technologiat kellett ehhez a virushoz "igazitani"."

Ez igaz. Raadasul tobb kulonbozo technologiarol van szo, a hagyomanyostol kezdve az mRNS-ig.

"ezzel affele potyautassa valsz, elvezni fogod a nyajimmunitas elonyeit anelkul, hogy a kialakitasaert vallaltad volna a kockazatot"

Potyautas! Wow! Ez uj. Akkor megsem nagyobb a kockazata, hogy lebetegszem, hanem az oltasnak nagyobb? A nyajimmunitas nem csak feltetelezes? Mi van a mutaciokkal?

"ezert jogosak a hatranyok, vagy ha ugy tetszik, buntetesek, amiket valoszinuleg el fogsz szenvedni miatta"

Esszeru mertekig el is tudok fogadni eleg sokat. Amikor a "jogaimrol" beszeltem a fentebbi szalban, az arrol a dontesemrol szolt, hogy megmondhassam, hogy kerek-e vakcinat vagy majd 5-10-15 ev mulva. Nincs bajom a maszkkal, a tavolsagtartassal, a home officesszal es a statisztika alapu hosszu nyitassal (igaz, maga a gazdasagi kar aggasztott a legjobban eddig is es a sved modellt helyeseltem), sot, meg a karantenban es a magyarorszagi ejszakai kijarasi tilalomban is latom a logikat, a 10 ev bortonben viszont nem, az teljesen aranytalan a veszellyel, de meg a 3 PCR teszt is (UK).

Egyebkent szerintem felnek annyian, legalabbis Angliaban, hogy a szazalek meglegyen, szoval csak varjuk ki a veget.

"Akkor megsem nagyobb a kockazata, hogy lebetegszem, hanem az oltasnak nagyobb?"

Ezt meg ugyan honnan olvastad ki? Valojaban arra gondoltam, hogy te valamilyen okbol nem kered az oltast (mindegy, hogy azert, mert nem akarod a kapcsolodo immunreakciot, mert nincs kedved elbumlizni a haziorvoshoz, vagy mert epp veszelyesebbnek tartod a betegsegnel), tehat a te szemszogedbol a tobbi ember, aki a valosagban a sajat jol felfogott erdekeben oltatja be magat, valamilyen terhet visel. A kialakulo nyajimmunitas elonyeibol viszont ugyanugy reszesulsz majd, mint mindenki mas: a te megbetegedesed kockazata is csokken, a te eleteden is javit majd a korlatozasok feloldasa.

Vagy inkabb "aki akar, nyugodtan csesszen ki magaval" szemlelettel nezed az oltasra jelentkezoket?

ezek nem ilyen fix "ertekek". ahogy az oltas se egy koton, hogy megvedjen a virustol, hanem csak a tunetek/sulyossag/szovodmenyek/stb csokkentik, es a hatassossaga sem egy fix idopont, hanem egy csokkeno vedettseget jelento folyamat (de errol meg semmi _pontos_ infonk nincs). a nyalimmunitas se egy tuzfal hogy megved mindentol. de ez is erosen csokkenti a virusterjedes sebesseget.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Csak hogy engem nem érdekel, hogy lesz-e nyájimmunitás vagy nem az oltás miatt. Én eleve nem parázok azon, hogy elkapom-e. Nem "potyautaskodom", még ez a megközelítés is új, amit mondtál. Aki fél, az oltassa be magát, aki meg nem, az fogadja el, hogy esetleg belehalhat és kész. Szerintem eleve túlreagálták a helyzetet bizonyos korlátozásokkal, de mindegy. Hirtelen mindenkiből Terézanya lett.

Reszemrol en hiszek abban, hogy neked jogod van nem beoltatni magad. Viszont abban is, hogy ezzel affele potyautassa valsz, elvezni fogod a nyajimmunitas elonyeit anelkul, hogy a kialakitasaert vallaltad volna a kockazatot, ezert jogosak a hatranyok, vagy ha ugy tetszik, buntetesek, amiket valoszinuleg el fogsz szenvedni miatta.

Ehhez azért azt is hozzá kellene venni, hogy ha később igazoltan te fertőzöl meg valakit, akkor azért felelős legyél, pl. ha valakinek nem alakult ki védettsége, vagy legyengült az immunrendszere, te megfertőzöd, ő belehal, az legyen gondatlanságból elkövetett emberölés.

Röviden: Naugye!!!!

Az alkotmányt nem linkelném be, mert az a Te elméleteid alapján úgy sem lenne hiteles, magadtól is megtalálhatod eredetiben, nem?

Ez költői kérdés volt (gyengébbek kedvéért).

A lényeget megint csak az értelmiségi nyavalygásodba fojtottad, vagy a gyereket kiöntötted a fürdővízzel, gratula.

A válaszodba olyan ömlengést láthattunk, ami az én megjegyzésemből nem következik, erre nem kívánok reagálni, csak értelmes vitának/eszme cserének van számomra értelme, ez meg nem az.

...na viszlát!

Engem igazoltál, koszi.

 

Ja még egy megjegyzés:

a végeredmény azaz a döntés, hogy beadod vagy sem, az is fekete/fehér, bármit is gondolsz vagy mondasz csak az számít, és annak a következményei.

Mindegy, csak AstraZeneca/Oxford produkciót nem!  -  (T.i., "a brit tudósok"...)

Földről szoktam dolgokat felvenni.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

OFF:

Aki kitalálta az oltakozás és oltást felvenni szavakat azt a többiek miért nem verték agyon?

A közismerten baloldali műsorvezető, Sváby András csütörtökön, a közösségi oldalán beszélt először arról, hogy ő beoltatta magát a kínai vakcinával, később megismételte ugyanezt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is, külön kiemelve, hogy ő semmilyen mellékhatást nem tapasztalt a kínai oltóanyag első adagja után. Nem sokkal ezelőtt azonban Sváby műsorában még arról volt szó, hogy a kínai vakcina veszélyes, és nem kevesebb mint 73-féle különböző mellékhatást okozhat, akár látásvesztéssel is járhat, amit nagyon fontosnak tartottak külön hangsúlyozni. Majd ezek után meg is szavaztatta a nézőket, akik – a riogatás után nem meglepő módon – 95 százalékos arányban a vakcina ellen szavaztak.

A kínai vakcina ellen kampányolt, majd beoltatta magát vele Sváby András.

https://www.origo.hu/itthon/20210226-svaby-megkapta-a-kinai-vakcinat-no…

trey @ gépház

Én a Pfizert szerettem volna mikor lehetőségem volt rá, de nem ajánlott mert allergiás vagyok sok mindenre, többek közt élelmiszerekre is. Talán a kínai is megfelel, bár arról kevés az infó. Állítólag a ruszki hasonló de szintén állítólag még Putyinnak is volt vele gondja. Hogy pontosan mi, azt nem tudom. Simán lehet, hogy fake news volt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A Covid vakcinak olyanok, mint a Windows-os virusirtok. Lehet roluk hosszasan vitatkozni, de vegul mindig az a leghosszabb vitaknak is a vege, hogy "de meg igy is jobb, mint a semmi". :)

Szerkesztve: 2021. 02. 28., v – 08:26

Igazából azt a hírekben sem értem, hogy az oroszra miért nem a gyártó nevével hivatkozunk, ha a többire igen. A Gamalejanak ugyanolyan joga lenne hírnévre szert tenni, mint a BionTechnek vagy a Sinopharmnak.

Egyébként pusztán oltási szempontból nekem mindegy volna, amíg tudnak biztosítani arról, hogy nem hamisítványt tolnak belém. Viszont az oltási kártya miatt lehet mégis inkább az EMA által jóváhagyott vakcinát preferálnám.

Azt benéztem, mindenkinek meg is köszöntem. Lehet ha december óta nem az oroszt nyomják orrba szájba mint megmentőt, hanem a (figyelj fejlődök) Sinopharm-ot jobban beragadt volna. ;-)

Emúgy ezt érezhették központilag is mert a héten kaptam az info@kormany.hu-tól:

Magyarországon már ötféle vakcinatípussal zajlanak az oltások. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett már a kínai Sinopharm vakcina is bevethető az oltási programban.

A gyógyszerészeti hatóság szerint a kínai vakcina biztonságos és hatásos. 18 év felett korhatár nélkül, így idős embereknek is adható. Nagy előnye, hogy erőteljes immunválaszt vált ki, így nagy védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Ugyanolyan alapon működik, mint a már jól ismert influenza elleni oltóanyagok. A szomszédos Szerbiában már hetek óta használják, a vajdasági magyarok is nagy számban kaptak ebből a vakcinából.

Szombaton Müller Cecília országos tisztifőorvos az oltást külön  javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek. Fontosnak nevezte, hogy a kormányfő példát mutasson a lakosságnak, így minél többen éljenek az oltás felvételének lehetőségével.

Engem persze leugattatok, amikor felvetettem, hogy az ország vezetőit oltsák már be ASAP: ne beszéljek hülyeségeket, meg amúgy is, Brüsszel, Soros, jobbik, baloldal, mittudomén. Még valaki azt is megállapította, hogy ez biztosan nem mutatna példát senkinek. :D

En azt nem ertem, hogy miert kellett a perui es az argentin egeszsegminiszternek lemondani, amiert hamarabb oltottak a politikusokat. (A DK-s polgarmester bunet se tartottam olyan sulyosnak itthon, igen.)

De lehet en vagyok a "tul azsiai", es az en ingerkuszobom nincs elegge alacsonyan allamiranyitasi kerdesekben.

"En azt nem ertem, hogy miert kellett a perui es az argentin egeszsegminiszternek lemondani, amiert hamarabb oltottak a politikusokat. "

nem hamarabb, hanem soron kívül, és titokban (illetve az argentin esetében a haverjai is, egyébként kutatási célokra elkülönített vakcinával)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Jobb később mint soha ;-) A februárra ígért 600e-ből még akkor kellene 600e-(145e+180e)=275e. A 100e második adagot hűtőznünk kell. Szóval 275e-t kéne még hozni az első adagból, hogy ledolgozzuk a februárra ígértet, különben az oroszok is bekerülnek a nem szállít időben kategóriába ;-) Remélem Péterünk az asztalra csapott!!!  Bízom benne, hogy javít ezen a gyenge teljesítményen! Már a márciusit kéne szállítani! :(

Én ahhoz mindig hozzáadom a dánokat is, nem az átlagot kell lenyomnunk az a portugáloknak is sikerült egy kis időre meg annak kicsi a sportértéke. (tedd csak rá a portugálokat) Szerintem sikerülni fog a dánok lenyomása is! Legalábbis márciusban. Utána már bejönnek nem csak a vakcina mennyiségtől függő tényezők is mint az oltási hajlandóság. Nagyon kevésnek találom az oltásra feliratkozók számát. Ha van jelentős tömeg aki akarja az oltást csak nem akart feliratkozni akkor talán nincs akkora baj. Amúgy az oroszok nem késtek sokat, csak trükköztek. 300e ember első oltásához tőlük 300e első adag kell. Ezzel a szállítmánnyal együtt megjött 145e+180e=325e. A második adagok hiányoznak így 225e első adaghoz, mert abból csak 100e jött de azt még hozhatják később. Most viszont fel kell pörögniük mert 1m első adagot ígértek márciusra. Ebből vissza van még 975e első adag meg 1,2m második (a másodikkal megintcsak csúszhatnak ha úgy jön ki, de ez nekünk ugyanúgy kockázat mintha a többiből nem tartalékolnánk a második adagokat). 

Egyik mérget sem adatom be ezek közül a gyógyszermaffia lóhugyok közül, se most, se évtizedek óta. Vicces nézni, ahogy a nemzetközi bankár/gyógyszer/politikai maffia COVID hoaxának bedőlnek az emberek és nem veszik észre hogy átbaszták őket a palánkon és folyamatosan azon ügyködnek ezek a kis senkiházik, hogy még jobban elhülyítsék őket.

A jogi háttér is érdekes lehet. Követte valaki? Én csak felületesen, de ha jól értettem, van egy kis különbség a jóváhagyás és a vészhelyzeti jóváhagyás között. Jóváhagyott gyógyszer ill. oltóanyag esetén a gyártó cég vállal felelősséget, pl. ha nem kívánt hatás miatt költséges kezelésre lesz szüksége a páciensnek, vészhelyzeti jóváhagyás esetén pedig a jóváhagyó állam, ami annyiban problémás, hogy vita esetén az államnak saját magával szemben kellene képviselnie az érdekeidet.

Mondjuk védőoltások esetében nem tűnik olyan nagynak a különbség. Kaptam már egy pár védőoltást életemben (nem csak kötelezőket, hanem pl. influenza, kullancsenkefalitisz és májgyulladás ellenieket is), és soha nem tapasztaltam semmiféle nem kívánt hatást (na jó, a H1N1 elleni oltás nem tűvel egybeépített volt, valami lengyel gyártmányú, a szokásosaknál jóval vastagabb tűt adtak hozzá, az nem volt kellemes, amikor az üzemorvos beleszúrta a vállamba, más oltást volt, hogy beadott a nővér mialatt az orvossal beszélgettünk és észre se vettem, de azért ez is smafu volt egy influenzásan eltöltött félórához képest).

Igen. Pl. követtem, hogy a Johnson & Johnson vakcináját vészhelyzeti alkalmazásra jóváhagyta az FDA

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) jóváhagyta szombaton a Johnson and Johnson által kifejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzése érdekében.

 NEM TUDOM MIT SZÓL EHHEZ A DK, A SZIMPATIZÁNSAIK ÉS CSATLÓS MÉDIÁJUK.

<sarcasm>Azért ez a felelőtlenség, emberkísérlet stb. stb. hallatlan!</sarcasm>

:D

trey @ gépház

<sarcasm>Azért ez a felelőtlenség, emberkísérlet stb. stb. hallatlan!</sarcasm>

Abban biztosan egyetértünk, hogy nem csak Index hírekből érdemes tájékozódni ;-) Érdekes, hogy az FDA egész másként működik, mint a mi hasonló intézményeink, pl. a döntéshozatal előtt több anyagot nyilvánosságra hoztak, lásd

https://www.fda.gov/advisory-committees/advisory-committee-calendar/vaccines-and-related-biological-products-advisory-committee-february-26-2021-meeting-announcement

Többek között a gyártó beadott anyagait is, és hogy ne raboljam az idődet, csak egy mondatot idézek az amúgy 62 oldalas beadvány összefoglalójából:

... In support of their EUA request, Janssen has submitted safety and efficacy data from an
ongoing multi-national Phase 3 randomized, double-blind and placebo-controlled trial of a single
dose (5x1010 vp) of Ad26.COV2.S in approximately 40,000 participants...

Tehát nem bemondásra, vagy külügyminiszteri bólintásra adták meg az engedélyt.

Az EU által engedélyezett vakcináknál az EU a felelősséget a gyártókra tolta. Ezt itthon nem szokták hangoztatni, mert nem illik a narratívába, hogy a tárgyalások nem (csak) az ár miatt voltak hosszúak. Ennek nem örültek a gyártók, és többek között ezért szállítottak EUba lassabban és kevesebbet. (a felelősség kötelezi őket - ha baj lesz ott a szerződés plusz a teljes EU beáll mögénk)

Az orosz és a kínai vakcinákról ezt a részletet nem olvastam. Valószínűsítem a Magyar állam vállal felelősséget. Ezeknél probléma esetén szerintem azonnal szembekerülnénk az adott (Orosz, Kínai) államal is, nem csak a gyártóval. Nem tudom mekkora érdekérvényesítő képességünk lehet velük szemben.

Milyen jóváhagyásra?! Ezt nem értem. Leegyszerüsítem:

 

Az EU a gyorsaság, minőség, ár hármasból így válassztott.

Első a minőség, második az ár, harmadik a sebesség.

 

A Magyar állam így választott:

Első a sebesség, második a minőség, harmadik az ár.

 

Hogy melyik a jó (általánosságban, jelen helyzetben) mindenki eldöntheti.

Vakcinákról beszélünk a  minőségbe beleértem a felelősségvállalás kérdését is.

Vakcinákról beszélünk a  minőségbe beleértem a felelősségvállalás kérdését is.

Fontos megérteni, pont a felelősségvállalás aspektusát. Ha a felelősség a gyógyszergyáron van (normál engedélyezési ügymenet), akkor ők bizony négy értékes jegyig ki fogják mérni, hogy a különféle célcsoportokban mekkora a kockázat. Ez sokáig fog tartani, kizárólag azoknak a célcsoportoknak teszik majd elérhetővé az oltást, ahol kisebb kockázatot mértek, mint amekkorát pénzügyileg bevállalnak, és akkor nincs lehetőség az általuk megadott oltási rendtől az eltérésre. Pl akkor, ha nem tartják be adott szernél az első és a második oltás között a megadott időintervallumot, akkor a felelősség átszáll a gyógyszergyárról a döntéshozóra. Mindennek az ára pedig benne lesz minden egyes eladott adagban. Ezért van az, hogy egyetlen korona-oltást sem engedélyeztek normál ügymenetben, ahol a gyártó a felelős, különben nem lenne oltás per pillanat egyáltalán, és öt év múlva is csak kb pont azokra a csoportokra lenne, akik amúgy sem nagyon veszélyeztetettek a koronától. (Értsd, idősekre nem vállalnának felelősséget, nevesített célcsoportokra, pl asztmások, terhesek, rákosak csak nagyon ritkán.) Szóval tippre öt-hat éven belül nem lesz normál ügymenetben engedélyezett korona vakcina. Ez nem Sinovac, AstraZeneca, Pfizer vagy bármi más specifikus, ezt diktálja a jogi környezet.

Csaba

Semilyen papírra nem várok. Ez az egyik alapvetése volt az EU vakcina stratégiájának tavaly nyáron. Link: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/publ…

Financing criteria

Criteria to decide which vaccine producers to support, include:

 • soundness of scientific approach and technology used
 • speed and ability of delivery of sufficient quantities of vaccines in 2020 and 2021
 • cost
 • risk sharing and liability coverage required
 • coverage of different technologies
 • production capacity in the EU
 • global solidarity: a commitment to offer future doses of vaccines to partner countries to end the global pandemic
 • early engagement with EU regulators with the intention to apply for an EU marketing authorisation for the candidate vaccine(s)

csortu megírta miért. A vakcinák csak vészhelyzeti engedélyesek, és ebben az esetben a csortu által írtak az iránymutatók, de az EU ezt kezelendő tavaly nyáron a stratégia meghatározásakor ezt figyelmbe vette. Ez biztosan nem volt könnyű menet a gyártókkal. Tippre ez nehezebb menet volt mint az ár amin megy a polémia...

"Az EU a gyorsaság, minőség, ár hármasból így válassztott.

Első a minőség, második az ár, harmadik a sebesség."

Szerintem az ar volt az elso, a minoseg a masodik. Kulonben nem alkudtak volna le tobb, mint 70%-kal a Pfizert.

Meg egy eletre el kene tiltani minden matekot es logikat igenlyo szakmatol az osszes olyan gyoker EU-s donteshozot, aki szerint dragabb egy 30$-os vakcina, mint egy tobbmilliard euros kart okozo lockdown honap.

Felelossegvallalas - megis miben lesz masabb, ha egy europai, vagy egy szerb vagy egy USA allampolgar pereli be a Pfizert vagy a Modernat egy mellekhatas miatt? Teljesen mindegy, mit irtak eteren iden meg tavaly ev vegen a "nemzetek es nemzetszovetsegek" ala. A vegeredmeny ugyis az (oltast kapo maganszemelyek szamara), hogy majd 4-7 evig elhuzodnak az ilyen nemzetkozi perek, es vegul megitelnek egy-ket olyan karteritest, ami a Pfizernek meg a Modernanak mellenyzseb kategorias, es minimalis osszeg ahhoz kepest, amit nyert az oltasbusiness-en.

Vagy a MÁV szerzodesben volt az 1940-es evekben az USA-val, hogy vallaljak a felelosseget, igy a Seattle-i birosag targyalhatja majd 2020-ban a karteritesi ugyet?

A jogi huza-vona is elég sokáig tud tartani. A 70% kedvezmény a kiinduló árhoz képest teljesen életszerű. Tudom ahhoz vagyunk szokva, hogy állami beszerzés az sokszoros ár... :(

EU Pfizer/Bionetc Comirnaty ár: 15.5€ ($18.9) https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-eu-vaccine-prices…

USA Pfizer/Bionetc Comirnaty ár: $19.5 https://www.healthline.com/health-news/how-much-will-it-cost-to-get-a-c…

Eszerint az EU nem volt sokkal sikeresebb az áralkuban mint az USA.

 

A felelősségvállalás hasznosságáról lehet beszélgetni, de ezt az EU-ban kellett letárgyalni tavaly nyáron (mármint  a szempontrendszert. sőt a startégiát az államok is - köztük a Magyar is jóvá hagyták). Gondolom nem az találta ezt ki aki valójában alkudozott. (ez a követelmény lehet nem volt életszerű)

Nekem emiatt gyanúsabb a felelősségvállalás körüli probléma mint az áralku.

Az Index-olvasókat arra kértük, hogy szavazzanak, melyik vakcinában bíznak a legjobban. Voksolni több oltóanyagra is lehetett, a szavazás a következőképpen alakult:

 1. Pfizer–BioNTech – 20 824 szavazat
 2. Moderna – 5976 szavazat
 3. Szputnyik V – 5770 szavazat
 4. Sinopharm – 4559 szavazat
 5. AstraZeneca – 3676 szavazat

Mitől ilyen fos az érdeklődés az AstraZeneca irnánt?

trey @ gépház

BTW: a sok rinya alapján bennem az a kép alakult ki, hogy egyesek szerint hegyekben áll az eloltatlan kínai vakcina a háziorvosoknál. Letesztelendő az elméletet, holnap fel is hívom az enyémet, hogy bármikor mennék kínaiért, ha lehet. Kíváncsi vagyok az eredményre :D

trey @ gépház

Ebből tudhatod, hogy nem jó helyekről tájékozódsz vagy csak a rinyálókra figyelsz és nem a lényegre ;-)

Felhívom a figyelmedet, hogy a lesajnált Moderna népszerűbb mint a Szputyik-V (igaz nem sokkal). Ez azért engem is meglepett. :D

Lehet kellett ehhez az elmúlt napok kavarása ami akörül ment, hogy nem kötöttük le az elérhető mennyiséget.

Az is érdekes, hogy a szputnyik óriási kommunikációs hátszéllel sem futott be az első helyre.

Az nekem sem volt szimpatikus onnan kezdve amit tavaly a tesztelésnél műveltek. De azért nagyobb biztonságban érzem magam ha a gyártó akár csak részben is felelősséget vállal a vakcinájáért. Sinopharm vagy a Gamaleja szerződésünkben van ilyen kitétel, vagy bízzunk meg a mindenkori magyar államban?

Egyébként szerintem a valós választási lehetőség az kb így néz ki.

 

Mit választanál

1. Kínait vagy Oroszt egy hónapon belül

2. Nyugatit 6 hónapon belül

A dologhoz hozzátartozik, hogy Danko gyakran beszél hülyeséget (a pártja már nincs is a parlamentben), illetve a miniszterelnök, aki szintén gyakran beszél hülyeséget, ma tagadta, hogy Danko részt vett volna a tárgyalásokban.

Persze attól még igaz lehet, csak a forrás nem túl hiteles :)

Örülök, hogy segítettünk Szlovákiának. Viszont szomorú vagyok, hogy nem az EUn belül oldották meg. Nem tudom megpróbálták-e. Németország pl ott ül a rengeteg AstraZeneca-n amit ott senki nem akar beadatni...

Sajnos a járványhullámot, nem tudják ezzel a rendeléssel sem elfojtani. A vakcina első adagja ehhez messze nem ad elegendő védelmet,  és a darabszáma sem elegendő, amellett, hogy inkább megelőzésre van, de a baj már megtörtént. A komplett lezárás itt az igazi megoldás, de az is 2 hét múlva enyhít csak. (meg persze ha betartják)

Igen, én követtem el a hibát, hogy elhittem Krajci tartja magát ahhoz, amiről előtte szó volt :(

Az viszont megint egy jellemző dolog, hogy ahogy Matovic a felelősséget a tesztelésekért az önkormányzatokra nyomta, itt most kinek kell vállalni a felelősséget a vakcinákér és az esetleg problémákért? Az oroszoknak? neeeemm ... a szlovák kormánynak? neeeemmm... Krajcinak? neeeeeemmmmm.

Az orvosnak, aki beadja, ami azért egy elég erős WTF.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nos igen, azon a mondaton én is fennakadtam, miután a tegnapi sajtótájékoztatón Matovič éppen Krajčí bátorságát méltatta, amiért vállalja a felelősséget. De amennyire én tudom pl. a Pfizer-ért sem felel senki.

https://www.cnbc.com/2020/12/16/covid-vaccine-side-effects-compensation…

https://www.independent.co.uk/news/health/coronavirus-pfizer-vaccine-le…

VIDEÓ+GALÉRIA: Megérkeztek Kassára a Szputnyik-vakcinák

Igor Matovič (OľaNO) kormányfő a múlt héten harangozta be az orosz vakcinák beszerzését, azóta gyanús csend volt az üggyel kapcsolatban. A mai nap folyamán aztán kiderült, hogy éjszaka titokban Oroszországba repült a szlovák légierő egyik Spartan teherszállító repülőgépe, amely – mint kiderült – a vakcinákért ment.

Matovič köszönetet mondott az orosz gazdasági miniszternek, akivel állítása szerint hetek óta tárgyalt. Szlovákia kétmillió adag Szputnyik V vakcinát vásárol - jelentette be a kassai reptéren.

A kormányfő megbízhatónak nevezte az orosz vakcinát és elismételte, hogy az elkövetkező hónapban egymillió, majd májusban és júniusban újabb millió orosz vakcina érkezik. Reméli, hogy az orosz fél betartja a szerződésben foglaltakat.

Matovič szerint ezekkel negyven százalékkal növekedhet az oltások beadásának sebessége. A mostani szállítmányban 200 000 vakcina van, ami 100 000 embernek elég.

trey @ gépház

Én nem értek hozzá, kérdeztem.

Aham.

Számomra logikus lenne, hogy ne egy lábon álljak. Az élet számos területén hasznos ez a megközelítés.

Saját maguk gyártják a saját bevallásuk szerint hatásos vakcinákat, amit aztán eladnak külföldre, ahelyett, hogy oltanák a népet, mert az utolsó adat szerint "csak" 40 millió oltást adtak be eddig, ami a népességhez képest nem túl sok. Az eladott oltások helyett pedig vesznek 100 millió nyugati vakcinát. Hogy több lábon álljanak? És ezt úgy röhögés nélkül el tudod ismételni?

Nem nagyon érdekelnek a konteók.

Ó, nem? Kivéve, ha te magad gyártod és teszed közzé, mint a HunDub pornó esetén, nem? Egyébként konteó az is, amit leírtál, mint magyarázat. Szóval annyira azért mégis érdekel, hogy megpróbálod megmagyarázni.

Ha valami konkrétat tudsz, kérlek majd értesíts.

Mi van, ha nem bíznak a saját oltásukban? Te már láttad amúgy a független vizsgálatát az oltásuknak? Shinopharm is 79 százalékos volt az exportált kínai papíron, a valóságban meg az 50 százalékot éppen elérte, visszamérésekkel. Lehet, hogy ezért nem adják be olyan helyre vizsgálatra, ahol mérnek is, mint az EMA. És lehet, hogy mindezt tudják, ezért vesznek inkább Pfizert.