Tesztelhető a Slackware 15.0 első alpha kiadása

Címkék

Részletek a changelog-ban.

Hozzászólások

Amit érdemes tudni és a changelog-ban is szerepel, hogy a Rust egy regressziója miatt nem tudják lefordítani a Firefox és Thunderbird programokat, ezért nem nevezik bétának a kiadást :)

Egyébként az új glibc-2.33 miatt az összes csomag újrafordításra került. Aki frissíteni akar vegye figyelembe.

Látszik, hogy nem követem napi rendszerességgel a dolgot, nekem már az újdonság, hogy a TB / FF fordításához már Rust (is?) kell. Amúgy van valami extra a 15.0-ban (már a tényen kívül)? Elkezdték a Gnome3-t, a KDE5-öt, az XFCE 4.18-at és az LXQt A.B-t adni alapból, és visszatértek a Reiser3-ra, vagy mit tudom én. (Anno kisebb kihívás volt bhyve-on feléleszteni, de aztán nem néztem rá jó pár éve a Slackware-re - anno sok-sok éve ez volt az SLS után a második általam használt Linux ;-) .)

Kell a Rust hozzá, de hogy minek? Mindegy. Egyelőre még nem kellett vele játszanom :)

Gnome3, LXQt nincs, ellenben van KDE5 és XFCE 4.16 és a többi jól bevált ablakkezelő is alapból. Reiserrel nem játszanak, emlékeim szerint még mindig ext4 a default, de válaszható más is. Ami bejött az a PAM támogatás és az elogind (szerencsére más systemd nincs). Az ALSA helyett PulseAudioval megy a rendszer teljesen jól.

Lassan eljön az én időm (-::

 

15.1-et még felrakom valami új vasra, aztán megvárom amíg szépen elrohad az egész. Az elrohadás definíciója még hiányzik, de, ha elérem, az nagy nap lesz: aznap megyek nyugdíjba (-::

> Sol omnibus lucet.

Ugyan már! Szerintem a szellemi frissesség fenntartásához kifejezetten hozzátartozik, hogy random fagyások okát kutassa az ember elrejtett logokban, török és lengyel nyelvű fórumokon keresgélje a hangrendszere beállításait, vagy "bekaphatod" fokozatú hibákat hárítson el C-ben.

Ember és gép küzdelme nem érhet véget soha.

Ne add fel! ;-)

Szegénykém: "A Slackware legutolsó stabil kiadása x86 és x86-64 architektúrára a 14.2-es verzió (2016. július 1.)"

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

power user  "current"-t hasznal :)   Annyira friss es ropogos, hogy a JDE 5.21 ma reggel meg is jelent a current agban.
Slackware nem a kezdoknek valo. (mondom ezt en aki kezdokent meg Slackware 7.1-el kezdtem)

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Szegény 4.x BSD fejlesztők meg forognak a sírjukban. Hány és hány egyetemen tanultak BSD-ken a hozzá nem értő diákok. Igaz, nem ezeken a modern, seggkitörlős mai verziókon ;-)

Ebben komolyan nem értünk egyet, aki nem látott még *X OS-t, annak oly tök mindegy, hogy Linux vagy BSD - feltéve, ha megtanulni akarja. Ha csak felhasználni, akkor persze kínkeserves  munka jól használható desktopot összelőni, bár ki tudja, mit tudnak ezek a mai erre specializált BSD-leszármazottak.

Szerintem a BSD változatokhoz két dolog mindenképpen szükséges: türelem és kitartás.

Türelem ahhoz, a megfelelő dokumentációkat figyelmesen végigolvassa az ember, és kitartás ahhoz, hogy a doksiban leírtakat szépen végigcsinálja.

Pont ez a két olyan tulajdonság az, amellyel a kezdők többnyire nem rendelkeznek...

"Share what you know. Learn what you don't."

Szerkesztve: 2021. 02. 20., szo – 12:43

Most 14.2-re épített salixszal vagyok, ami slackware, ugye.

Ha érdemes, átállok erre, új QT-val nincs kedvem szórakozni, jobb, ha rendszerszinten egy distrib megoldja. (Öreg vagyok már)

Sajnálom, hogy slackware-eknek nincs annyi és olyan jól szuperáló tárolója, mint mondjuk egy ubuntunak.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.