Az Apple-t újabb gyerekmunkával kapcsolatos súlyos vádak érték

Címkék

Business Insider: belsős források szerint az Apple tudott arról, hogy az egyik beszállítója (Suyin Electronics) illegális gyerekmunkára támaszkodott, mégis 3 évbe telt, mire minden kapcsolatot megszakított vele. A források szerint nem elszigetelt esetről volt szó.

Nem ez az első alkalom, hogy az Apple-t beszállítóin keresztül illegális gyerekmunkával, rossz munkakörülményekkel, kényszermunkáltatással kapcsolatos vádak érik, az elmúlt évtizedben számos alkalommal vádolták meg ezzel.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 02., szo – 14:25

Szornyu a gyerekmunka. Ezt mind tudjuk.

De a gyerekmunka legalabb "lehetoseg", lehet anelkul ehenhalna a gyerek. Meg mindig jobb, mint amikor ujgur taborok rabszolgaival dogloztatnak multiek. Ez utobbiakat ugyanis lehetne ertekes gyogyszerkiserletekre is hasznalni, foleg pandemia alatt. De helyette elpocsekolja a penzes elit ezt az ertekes humaneroforrast arra, hogy multieknak a havi profitjuk 6.5 milliard helyett 6.7 milliard legyen.

A közvélemény szerintem az Apple a közvéleménynek kommunikált, a saját maga által hangoztatott és saját maga által saját maga számára lefektetett standardok betartását kéri számon. Semmi egyéb nem történik.

trey @ gépház

IGEN, ha a vásárlás előtt olvasta ezt a cikket, vagy valami korábbi hasonló témájút.

Amúgy más dolgok vásárlása esetén is a gyermekek kizsákmányolóit támogatod, például amikor csokoládét eszel, mert a kakaóbab jeletős részét is gyerekekkel (rabszolgákkal...) szedetik le. Látod, a Carnivore diéta ilyen szempontból is erkölcsösebb...

Egyáltalán, nekem az a véleményem, Kínából semmit se kéne venni. Tudom ez csak egy szép elv, tökéletesen betartani lehetetlen. De lehet rá törekedni... én igyekszem.

> kakaóbab jeletős részét is gyerekekkel (rabszolgákkal...)

Ez az info honnan van? Csokoladeval foglalkozunk uzletszeruen, de ez ha igy is volt, en nem talalkoztam. A karibi / perui tersegben a kakaobab termesztese kifejezetten jo biznisz, ujabban Indiabol es Vietnambol is lehet erjesztett kakaobabot venni. Amiota csinaljuk, a nagykereknel, meg az alacsony arszinvonalon is csak Fairtrade alapanyagot lehet kapni: https://cocoainitiative.org/about-ici/our-partners/industry-members/ , a jobb minosegu kakaobabok pedig farmtol, termelotol erkezik.

A bloomberg cikkje nem elérhető, 500 internal-t dob.

Az alternativeafrica cikke hivatkozik egy weboldal kezdőoldalára, de azon belül semmire, követhetetlen, ellenőrizhetetlen.

Ezek ilyen kampánycikkek? Mármint fizet valaki, hogy írjanak ilyen szarokat? (nem a tartalma a szar, a cikk lehet igaz, de ellenőrizhetetlen az állítása)

 

meg:

Forrás: az internet.

Nekem siman bejon a Bloomberg cikke. Ha megsem, akkor https://web.archive.org/web/20201202120305/https://www.bloomberg.com/ne…

A blockchain tracking az egy ENSZ-projekt: https://www.unido.org/news/unido-looks-how-assess-value-chain-readiness… , de mar vannak uzleti megoldasok is, pl. IBM Food Trust vagy Koltiva.

Saját maga által lefektetett, de kényszerből, mert ebből a gyerekmunkából volt már botrány korábban is, azért fektette le. Egyébként nem tartom kizártnak, hogy 14 éves legálisan dolgozhat Kínában. Magyarországon 16 a munkavállalási korhatár, 15 évesnél csak nappali tagozatos hallgató nyári munkát vállalhat, ezalatt meg csak ilyen reklámozási, egyéb tevékenységben lehet munkaviszonyban a gyerek, de azt már csak gyámhatósági engedéllyel.

Bár szerintem a 16 éves is fiatal, egy gyereknek 18 éves koráig iskolában a helye, hogy tanuljon valamit, értsen valamihez, és ne úgy kezdje már olyan fiatalon, hogy másnak a biorobotja, meg gyártósori minimálbéres csicskája. Ez alól csak egy kivételt tudok elképzelni, hogy ha hivatalosan is nettó értelmi fogyatékos. Egyébként szépen tanuljon, nem érdekel, hogy ő nem olyan okos, figyelemzavaros, meg képességhiányos, meg szeretetre van szüksége, ha valamire vinni akarja az életben, akkor nem gyerekmunkás rabszolgaként kezdi. Ha más nem, valami használható szakmája legyen, vagy valami képességét fejlessze. Aztán ha tényleg felnőtt, biorobotnak önként elmehet, ha már annyira nincs semmi más kilátás, de legalább adott magának egy esélyt.

Meg én ezt a cégeknek is javasolnám, hogy ezt a Kínába, Indiába, Kukutyinisztánba kiszervezést felejtsék el. Valóban, szarrágás keretében megspórolnak vele valamennyit, de egyrészt PR-nak, gyártási minőségnek jót tenne, helyieknek munkát adna, meg nem az van, hogy betelefonál az ember ügyfélszolgálatra, aztán a 100. érthetetlenül gügyörgő indiai hülyét kapcsolják, lásd Microsoft. Rágják a szart a vezér céges autóján meg luxusjuttatásain.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"egy gyereknek 18 éves koráig iskolában a helye"

Hát szerintem nem mindegyiknek. Gondolom ideális környezetben laksz, egyébként én is. Itt szerintem is 18 év+tanév nyárig ideig tanuljon a gyerek. De azt is tudom, hogy vannak vidékek ahol egy rakat gyereknek semmi keresnivalója az iskolában. Úgysem tanulnak semmit, viszont remekül terrorizálják a társaikat sőt még a tanárokat is. Ha ezek a "gyerekek" túl nagy arányban vannak jelen akkor a tanárok is leszarják az oktatást. Leadják a táblánál vagy projektornál az anyagot, nem foglalkoznak azzal, hogy mint a piacon megy a duma közben az osztályban. Ő elvégezte a dolgát és nem akar konfliktust egy rakat bajkeverő úgynevezett gyerekkel. Így ezek a "gyerekek" lehúzzák maguk közé a többit is, akik egyébként tanulnának ha lenne rá lehetőségük. Ja igen, általában többször bukott "gyerekekről" van szó, akik így fizikailag is erőfölényben vannak. 

Szóval szerintem bőven elég a 12 éves korig tartó iskolakötelezetettség, és a szegregáció is jó gondolat amíg nem találnak ki jobbat. Márpedig eddig nem sikerült hatékonyabb módszert kitalálni a minőségi oktatásra. 

Ha Kínában is van ilyen csak a balhét kereső, társaiba folyton belekötő gyerektípus egyáltalán nem baj ha beállítják egy eketronikai üzemben a szalag mellé. Sőt számukra ez a legjobb lehetőség. Sokkal jobb mint a drogdílerkedés, ami egyébként vár rájuk. Igaz ahhoz van használt BMW is, amiben lehet menőzni. De az elérhető életkor elég alacsony. 

Gondolom ideális környezetben laksz, egyébként én is. 

Ühüm.... Jól meg lehet szakérteni a tutit, így. Kb, mint a moszkvai elvtársak ésszerűsítő brigádja a kolhozban... ;-)

 

bőven elég a 12 éves korig tartó iskolakötelezetettség, és a szegregáció is jó gondolat amíg nem találnak ki jobbat

Végülis a sárga csillag is jó gondolat volt, amíg nem találtak ki jobbat.... :-(  >:-(

 

csak a balhét kereső, társaiba folyton belekötő gyerektípus egyáltalán nem baj ha beállítják egy eketronikai üzemben a szalag mellé. Sőt számukra ez a legjobb lehetőség. Sokkal jobb mint a drogdílerkedés

Miből gondolod, hogy a szalagmunkát jobban fogja csinálni, mint a tanulást? Amelyik drogdílerkedni fog, annak tökmindegy, hogy a padból vagy szalag mellől adja a fejét erre... 

Miből gondolod, hogy a szalagmunkát jobban fogja csinálni, mint a tanulást? Amelyik drogdílerkedni fog, annak tökmindegy, hogy a padból vagy szalag mellől adja a fejét erre...

De ha a szalag mellé teszik, legalább nem terrorizálja a többi gyereket az iskolában, s azok jobban tudnak tanulni...

Félreértés ne essék ezzel nem a gyerekmunkát akarom pártolni! De ettől még azok közé tartozom akik igenis a szegregáció hívei. A fenti mondatomat tehát ne úgy tessék érteni hogy azt akarom hogy ezeket a rossz magaviseletű ifjú huligánokat tényleg tegyék szalag mellé, de úgy nagyonis hogy valamiképp el kell érni hogy eltávolítsák őket a normálisabbak nagy többségének közösségéből. És ezt amiatt mondom mert nekem is voltak kellemetlen élményeim effélékkel gyermekkoromban.

Ezeket ki kell venni abból a közösségből és valami külön intézetben oktatni. Igazából akár a családjuktól is elszakítani mert el tudom képzelni, azért lettek olyanok, amilyenek mert már a kedves papa-mama is olyan volt, hogy... szóval mondjuk úgy polkorrektül hogy erkölcsi értelemben kihívásokkal küszködhetnek, s életvitelük helyessége úgy általában véve is megkérdőjelezhető.

Én olyan mértékig híve vagyok a szegregációnak, hogy még a koedukált iskolarendszert se helyeslem. emlékszem mi ment már gyerekkoromban is. Mindkét nem tagjaira érvényes volt, hogy érdekelte őket minden csak a tanulás nem... de e minden máson belül is kimagasló mértékben épp a másik nem!

Még a fiúk közti agresszivitás is megnőtt, szimplán mert azon versenyeztek melyikük tetszik jobban a lányoknak. Ez nem jó, a tanulás rovására megy. Igenis kéne külön fiúiskola meg lányiskola, lehetőleg a falu illetve város két ellentétes végén.

És híve vagyok annak is, hogy legyen külön elitképző is, ami bentlakásos, a legkiválóbb tanulóknak, de csak akkor ha a gyerek maga is akarja azt. És itt teljesen elzártan, mintegy elefántcsonttoronyban a nap teljes ideje alatt csak tanulhasson, szinte mint a szerzetesek, a későbbi hivatására készülve... nyilván ennek következményei lesznek a későbbi szociális kapcsolatait illetően. Nyiltan szólva, szakbarbár lesz. De NAGYON jól képzett szakbarbár akiből az ország rengeteget profitálhat!

Nekem remekül megfelelt volna egy efféle, és az „állapotomon” se rontott volna sokat, sőt, inkább előnyömre vált volna mert megmenekültem volna a többiek, a csőcselék-kölyköktől kapott rengeteg bullyingtől.

Igen, én a szegregáció híve vagyok, nyiltan vallom! Ez azonban nem azonos a gyerekmunkával.

Én olyan mértékig híve vagyok a szegregációnak, hogy még a koedukált iskolarendszert se helyeslem.

És a végén mindenki olyan antiszociális lenne, mint te. Hosszú távon ez nem lenne valami produktív.

Mindkét nem tagjaira érvényes volt, hogy érdekelte őket minden csak a tanulás nem...

De ezt ki nem szarja le? Most őszintén. Bármilyen szakmát választasz, a tanult tantárgyak nagyobb felét pont nem fogod használni, pláne, ha tovább tanulsz. Ha mégis, bemész egy könyvesboltba, megveszed a könyvet, és megtanulod. A szociális készségeket viszont nagyjából lehetetlen utólag pótolni.

Még a fiúk közti agresszivitás is megnőtt, szimplán mert azon versenyeztek melyikük tetszik jobban a lányoknak. Ez nem jó, a tanulás rovására megy.

De, jó. A kutyákat is szocializálni kell, különben egy büdös bunkó lesz mindegyik. Az embert még inkább.

Évszázadokkal ezelőtt az emberek nagyobbik része semmiféle iskolába se járt, a kisebbik része meg amelyik mégis, az se koedukáltba. Külö9n voltak a fiúknak és lányoknak. Utóbbiaknak sokkal kevesebb, de ami mégis abba garantáltan be nem engedték a fiúkat.

És mégse lett senki antiszociális. Sőt, épp manapság van minden tele azzal hogy szingliség, meg incelek, meg satöbbi, hogy az emberek nem tudnak ismerkedni, udvarolni pláne nem, nem értenek hozzá, és különben is, kiveszett az életünkből a romantika.

Az is köztudott tény, körülbelül az első 20 évben a lányok sokkal gyorsabban „érnek”. Egyszerűen nem valók az azonos korú fiúkkal egy társaságba és vice versa.

Szocializálódni simán lehetne az iskola után is. Arra valók a mindenféle klubok és baráti társaságok. Az iskola a szememben kizárólag a hasznos természettudományos ismeretek elsajátításának a területe (kéne legyen).

Külö9n voltak a fiúknak és lányoknak. [...] És mégse lett senki antiszociális.

A megoldás a látszólagos dilemmára az, amivel kezdted a kommented: az emberek nem az iskolában töltötték az idejük nagy részét. Régen voltak helyette olyan opciók az ismerkedésre, amik manapság cringe-nek számítanak. Most viszont, ha a gyerek reggel nyolctól délután négyig/kettőig nyomja a sulit, utána tanulás, házi, különöra, fasztudja, akkor egyszerűen nem lesznek meg ezek a képességei, mert nem lesz lehetősége gyakorolni őket.

Sőt, épp manapság van minden tele azzal hogy szingliség, meg incelek, meg satöbbi, hogy az emberek nem tudnak ismerkedni, udvarolni pláne nem, nem értenek hozzá, és különben is, kiveszett az életünkből a romantika.

Az incel probléma gyökere más, de ebbe ne is menjünk bele szerintem, mert nem releváns és túl messzire vezet. Imho egyébként annak is az a megoldása, hogy fejlesztjük a szociális készségeket.

Egyszerűen nem valók az azonos korú fiúkkal egy társaságba és vice versa.

Ezt nem érzem problémának, az iskola típusától függően 3.5-8 év különbség is lehet a fiúk is lányok között.

Szocializálódni simán lehetne az iskola után is.

Dehát ugye mégsem, mert a gyerek akkor lesz boldog és sikeres, ha szakbarbárt nevelünk belőlük elit iskolával, és minden nap végtelen különórával, úgyhogy szocializációra marad az esti fogmosás és az elalvás közti idő, jellemzően Instagramon és TikTokon.

Súlyos tévedésben vagy, ne adj a számba olyasmit amit nem mondtam! Hol emlkegettem én instagramot meg tiktokot?! Betiltanám mindegyiket ha rajtam múlna, a tiktokot aztán főleg! De még a Facebook-ot is!

Tetszik vagy se neked, a jövő igenis a szakbarbároké. A poliészterek és polihisztorok ideje lejárt. A poliésztereké azért, mert az emberek kezdik felismerni hogy a mesterséges eredetű anyagok nem egészségesek, a polihisztoroké meg azért, mert egyszerűen senki se tud megtanulni MINDENT. Az emberiség tudásmennyisége egyre nő, agykapacitásunk azonban ugyanakkora (sőt, bizonyos jelek szerint egyre csökken...) így szükségszerűen fragmentálódik a tudás: az egyes emberek az össztudás egyre kisebb százalékát képesek elsajátítani és fejben tartani. El tudom képzelni, 50 év múlva ha valaki bemegy a fogorvoshoz, az azt mondja neki: Sajnálom uram, önnek a metszőfogával van a baj de ezen nem tudok segíteni mert én a szemfogak specialistája vagyok. Jöjjön vissza holnapután, akkor rendel majd a kollégám, ő a szakértője a metszőfogaknak.

A jövő tehát igenis a szakbarbároké. Nyilván lesz mindenkinek valami nagy, általános áttekintése, rálátása a tudomány egészére, de ez elképesztően felületes lesz. Ez különben már megfigyelhető, rengetegszer tapasztaltam hogy bölcsészkarosok elképesztően ismerethiányosak a természettudományok területén, van efféle ismerősöm aki sci-fit írt, aztán szerencsére elküldte nekem a kéziratot, elolvastam, s megírtam neki hogy ezt a részt sürgősen írja át ha nem akarja kiröhögtetni magát mert akkora ordas baromságot írt ami nem állja meg a helyét tudományos értelemben. Nem akarom konkrétan ideírni miről van szó, de lényeg az hogy egy általános iskolás gyerek is ha picit érdeklődő a fizika iránt, a szemét forgatta volna hogy ez most hogy meg miként, ezt a szerző komolyan gondolta?!

Ezzel szemben a programozók, fizikusok meg más efféle reál-szakos illetők mégis tájékozottabbak a humán területeken, mert ők néha azért olvasnak szépirodalmat. Nyilván persze nem annyira tájékozottak benne mint a bölcsészkarosok, de jobban, mint azok a reáliákban.

Szóval ez a helyze, s ez csak „fokozódni” azaz romlani fog a jövőben. Ha egy ország hatékony akar lenni a kutatás-fejlesztésben, akkor úgy teszi ennek érdekében a legjobban, ha a gyermekekről minél előbb igyekszik kideríteni, mihez van tehetségük, s minden gyermeket ezután igyekszik azon a területen szakbarbárrá nevelni, a lehető legkorábbi időponttól ahogy csak ez lehetséges!

Ez amúgy a lányokra is vonatkozik, bár köztük nyilván kevesebb lesz az olyan akinek van a természettudományokhoz tehetsége, plusz érdeklődése is. Semmi baj. Nekem azellen sincs kifogásom ha a nők többsége olyan értelemben lesz „szakbarbár”, hogy az ő szakbarbársága a háziasszonyságra és gyermeknevelésre vonatkozik. Nem látom be, miért kéne rákényszeríteni a nőkre hogy ők is kutató-fejlesztők legyenek, vagy akár csak minősített hegesztők, ha nekik ehhez nincs kedvük. De ez nem jelenti azt hogy el akarnám nyomni a nőket: lehessen belőlük is bármi, ABBÓL AMELYIKÜK AKARJA! De a mindenféle nemi alapon meghatározott kvótáknak nem vagyok a híve.

Ismerkedés iskola után? Hogy szerinted nincs rá idő? Semmi baj. A szocializálódás fogalma szerinted nem alakulhat át? Miért kéne ugyanazt érteni alatta mint a mohácsi csata idejében? Léteznek pszichológusok, társkeresők, stb. Aki akarja, elmegy majd egy ilyenhez, kitölt teszteket, netán ha a technika fejlődik megvizsgálják az agyát is műszeresen vagy ilyesmi, és összehozzák azon néhány illetővel a másik nem példányai közül, akikkel jóeséllyel megfelelő lesz a párkapcsolata. Szerelmről persze ezesetben szó se lehet, de egyrészt azt az érzelmet úgyse becsülöm túl sokra, lényegében csak egy endogén hormonok által generált időleges elmebaj, másrészt, a szerelem is megjöhet később, a házasság után. Különben meg egyes ókori kultúrákban - de Kínában még a közelmúltban is - szerelmi házasság szinte nem is létezett, csak efféle „érdek alapú” házasság, s a tapasztalatok szerint ezek kiválóan működtek, ritkán volt baj velük.

Tudom hogy ez tl;dr lett, én is lusta vagyok visszaolvasni, bocs ha van benne valami billentyűelütés.

Súlyos tévedésben vagy, ne adj a számba olyasmit amit nem mondtam! Hol emlkegettem én instagramot meg tiktokot?!

Hogy mi? Én arról beszélek, hogy a gyerekeket szeretik a szülők túlterhelni, és sokaknak az az összes iskolán kívüli szocializáció, hogy telefonozik elalvás előtt. Ezért szükséges, hogy az iskolában legyen rá lehetőségük. Nem értem, mit nem értesz.

Tetszik vagy se neked, a jövő igenis a szakbarbároké.

Abszolút nem így van, homlokegyenest az ellenkezője látszódik a legtöbb iparágban.

Ezzel szemben a programozók, fizikusok meg más efféle reál-szakos illetők mégis tájékozottabbak a humán területeken, mert ők néha azért olvasnak szépirodalmat.

Azzal, hogy néha elolvasol egy regényt, kb. azon a színvonalon leszel humán területen, mint amennyire az emlegetett ismerős a fizika területén.

A szocializálódás fogalma szerinted nem alakulhat át? 

Te szoktál végtelen litániákat írni arról, hogy azt kell enni, amit az ősember evett, mert az evolúció nem tart léptéket az élelmiszeripar változásával. Na, szerintem meg a szocializálódás változásával van így.

Azt kellene megérteni, hogy ha valakinek mondjuk van egy pervazív fejlődési zavara, és emiatt nincs igénye szociális kapcsolatokra, az rendben van, de korántsem biztos, hogy a társadalom többségének sincs rá szüksége. Ezt érdemes lenne szem előtt tartani.

Igen, én a szegregáció híve vagyok, nyiltan vallom! Ez azonban nem azonos a gyerekmunkával.

Ellenben határos a fasizmussal, ami nagy baj... :-(

Amúgy logikailag igen hatékony tud(na) lenni egy ilyen rendszer. Épp csak ott a gond, hogy ki és milyen alapon dönt a hovákerülésről? (végletesen egyszerűsítve ki kapja meg az Isten szerepet?) Azt kellene látni, hogy az ember (és így a társadalom) jóval bonyolultabb szerkezet annál, hogy előre jósolható legyen a működése. Egyéni szinten lehetetlen, tömegben is csak igen korlátozottan. Következésképpen kb lehetetlen meghatározni azokat a vonásokat, amikre a szegregációt alapozni lehetne. Vagyis marad az, hogy valaki vagy valakik döntenek és/vagy a döntés csak retorzió jellegű lehet....

Mit szólnál ahhoz, ha ez a valaki nem te lennél és neked nem tetsző döntést hozna?

Tökéletes megoldás egyszerűen nem létezik, ellenben mindig lehet javítani a meglevő állapotokon. Például az a minimum a szememben hogy aki megbukik, azt nem teszik be a nála fiatalabbak osztályába, egyszerűen mert előre tudható hogy ő ott visszaél majd az erejével, és terrorizálja a többieket.

Az se érv a szememben hogy ezzel vissza lehet élni. Persze hogy lehet. biztos hogy vissza is FOGNAK élni, mert az ember visszaél mindennel. A kérdés csak az több lenne-e az új módszer haszna mint a kára. Én hiszek benne hogy igen.

Az hogy visszaélésre alkalmas már amiatt se érv mert ezzel az erővel késeket se lenne szabad gyártani hiszen azzal is sokszor visszaélnek: embert ölnek vele olykor. Tehát a logikád alapján aki amellett érvel hogy legyen szabad késeket használni, az már "határos a fasizmussal". Vagy a gyilkossal. Szóval kérlek hagyjuk az ilyen nagy szavakat és a másik felcímkézését. Ez érzelmi alapú "érvelés" amit sose szerettem mert a terelés egy fajtája.

Például az a minimum a szememben hogy aki megbukik, azt nem teszik be a nála fiatalabbak osztályába, egyszerűen mert előre tudható hogy ő ott visszaél majd az erejével, és terrorizálja a többieket.

Tekintve, hogy az óvoda befejezése is okoz némi szórást, illetve az évvesztességet is figyelembe kell venni, így bukás nélkül is simán lehet 1-2 év különbség két osztálytárs között. A gond nem itt van. Ha 15 évesen valaki erkölcsi hulladék, az simán terrorizálhatja a 16 éveseket is, hiába idősebbek - ha kell, pillangókéssel vagy hasonló eszközökkel tud kompenzálni, ha a testi erő nem elég.

Ettől még nagyobb az esély az agresszióra ha bukott a gyerek, és emiatt mégiscsak idősebb tehát nagy eséllyel erősebb. Felesleges növelni a kockázatot.

Különben meg az általad említett „erkölcsi hulladék”-okat is ki kéne szórni az iskolából. Mármint, valami speciális iskolába áttenni.

Szóval a lényeg a szememben csak az, hogy a többé-kevésbé normális egyéneknek a gyerekek közül minél zavartalanabb környezetet biztosítsanak a tanuláshoz. És ez a szememben fokozottan érvényes a szupertehetségesekre. Utóbbiak közé sorolom azokat is akiknek ha talán nincs is kimagasló tehetsége, de láthatóan fokozottan érdeklődnek valamelyik (természettudományos!) tantárgy iránt már kis korban is. Semmi baj nincs abban szerintem ha már korán elkezdenek specializálódni. Hiszek benne hogy a jövő a szakbarbároké, de ezt itt most nem részletezem mert fentebb már alaposan kifejtettem.

"Ellenben határos a fasizmussal, ami nagy baj... :-("

Ejj de szépen összefújta a szél az radi-szélső demagógiát! Tépek én is sorszámot. :)
A fasizmus első számú legyőzője és egyben legfőbb ideológiai és értékrendi ellenfele természetesen a Szovjetunió, illetve napjainkban egyetlen legitim utóda Oroszország. Így természetesen Oroszországhoz való viszony egzakt módon deklarálja ki, illetve melyik állam, szövetség, alakulat mennyire fasiszta korunkban. EU és különösen brüsszeli vízfej vezetése az elmúlt években sajnos folyamatosan faizálódott. A közbpont, Brüsszel fasizálódásának egészen nyilvánvaló jeleit tapasztaljuk napjainkban, belga rendfenntartó szervek nyíltan kérkednek náci szimbolika mindennapos használatával. 

Az Egyesült államok csillagos lobogója mellett is bizony gyakran megjelent a horogkereszt a vészkorszakban

Nyilvánvalóan az egyetlen erkölcsileg helyes álláspont, ha mihamarabb távozunk ennek névleg EU-nak nevezett, valójában fasiszta negyedik Reich bűzlő gennyegyletből. Bárki aki ezt az álláspontot vitatni merészeli automatikusa fasisztának minősül és véleménye semmit nem ér. 

A szocialista, tehát az eddigi történelem során a legantifasisztább társadalmakban teljesen természetes elem volt a közoktatásban, illetve a felsőoktatásban a szegregáció alkalmazása. "ki és milyen alapon dönt a hovákerülésről?" Ezt természetesen a tanulmányi eredmények döntik el, kisebb súllyal iskolai érdemjegyek (mivel iskolánként eltérhetnek a követelmények, bár amíg központosított tanterv volt kisebb volt a szórás). Illetve nagyobb súllyal központi írásbeli és szóbeli vizsgák, például felvételi vizsgák. Pártatlan, igazságos, és mivel oktatásról van szó célirányos módszer a tanulók szétválasztására tanulási képességeik és tehetségük szerint. Mivel a szovjet oktatási rendszer alkalmazta ezt az igazságos szegregációt, mindenki aki vitatni merészeli helyességét automatikusan faisztának minősül és véleménye semmit nem ér. 

Röviden, tömören: frászt! :-/

A véleménnyel nincsen baj, legfeljebb vitatom... Illetve egy tanulmányi eredményen ÉS közmegegyezésen alapuló "válogatással" sem lenne baj.

Amivel a baj van, az pl a nemek szerinti válogatás még ha közmegegyezésen alapul is. Pontosan olyan és akkora baj, mint a bőrszín vagy vallás szerinti válogatás.

A többi mondásod részben igaz is lehet (illetve a véleményed) csak kurvára nem tartozik ide.

Akkor átjött az irónia :D Mindenféle vitában, különösen az internetes diskurzusban hanyagolni ajánlott a _fasiszta_értsd_valójában_náci_ címkézést, mert konstruktív vitához egészen biztosan nem vezet. Egyébként sem azonos a kettő. 

Én sem pártolom a nemek szerinti szétválasztást, ezen nincs is mit vitáznunk. Sajnos ennek ellenére is létrejön különböző szakokra specializálódott középoktatási intézményekben. Vannak amiket a lányok kerülnek, másokat a fiúk. Bár hivatalosan koedukált az iskola. Ez is szerencsétlen szerintem, mert az iskola egy olyan hely ahol normális párkapcsolatot lehet kialakítani. A másik a munkahely, csak az kicsit sokára van (jobb esetben) vagy aki ilyen nagy vallásos, annak a gyülekezeti közössége. Mindenképp jobb iskolában ismerkedni mint két designer drog között valami zenés szórakozóhelyen, vagy a tinderen. Akik fiús illetve lányos szaki iskolába járnak elesnek ettől a lehetőségtől sajnos. 

Egyetemi szakoknál már nincs az amiről meséltek, hogy régen volt. Azaz műszaki szakokon csak fiúk, pedagógus szakokon szinte csak lányok. De azért még amikor én jártam akkor is fiúk domináltak, viszont voltak azért lányok is. 

A tudás és képesség szerinti szegregációt az oktatásban továbbra is az egyetlen megoldásnak tartom a minőségi oktatásra. 

Szerintem ott annyiban rossz a helyzet, hogy kevésbé van olyan szociális háló, ami majd ellátja a szegény szülők gyerekét, ha a szülő nem tud enni adni neki.
Tehát vagy dolgozik 14 évesen, vagy éhezik. 

Ez persze nem csökkenti a probléma súlyát, csak érdmees tisztában lenni, hogy amikor itt felmondják a szerződést velük, akkor a gyerekek nem megmenekülnek, hanem csak belső piacra szánt terméket kezdenek gyártani az iPhone helyett.

Nagy Péter

> Kukorica cimerezes a mezőn = harmadik világbeli gyerekrabszolgaság

A tobbivel egyetertek.

> El nem tudom képzelni, hogy az Apple miért lépne fel ez ellen a foglalkoztatás ellen a weboldalain és a kommunikációjában, ha minden rendben lenne vele.

Az Apple olyan dolgok ellen is fel szokott szolalni, ami nem illegalis.

Csak feltetelezgetunk jobbra-balra, ahelyett, hogy a reszleteket tudnank, mikozben dol a propaganda. Nem Kinat vedem, van ott emberjogi problema eleg, hanem a kritika nelkuli olvasast. Olyan egyszerusitessel, h. minden dolgozo gyerek rabszolga, ha dolgozik, akkor iskola helyett teszi, stb. konnyen eljuthatunk oda, h. a hup.hu Orbane, mert a media a Fidesz kezeben van, akkor "el nem tudom képzelni", hogy a hup nem ;)

Hiába no, olyan alacsony haszonkulccsal dolgoznak, hogy ha nem gyerekek dolgoznának ráfizetés lenne... :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Nagy az árverseny! Mennyi most a telójuk fél millka?

Csoda a nagy profit, ha olyan beszállítókkal dolgoztat, akik nem fizetik ki rendesen a dolgozókat? :) Utána meg jön a törés-zúzás:

https://www.youtube.com/watch?v=w-3mPyUtAgg

Továbbiak:

https://www.google.com/search?channel=fs&&q=apple+riot+india

Az Apple vizsgálatot indított. Kiderült, hogy a munkások joggal reklamáltak. Az Apple próbaidőre bocsátotta a Wistron-t (beszállítóját):

Apple puts another supplier on probation after exploited workers smashed up a building

trey @ gépház

Én nem vagyok egy apple-rajongó de tegyük kicsit rendbe a dolgokat:

minden for-profit cég egyformán a pénzre hajt, és mindegyik a tulajdonosok/befektetők/hitelezők kegyeiért küzd.

az apple csak egy a millióból, nincs semmi különbség közte és egy tetszőleges magyar KKV között, mindkettő a pénzre hajt és semmi egyébre.

az, hogy az apple sok pénzt keres, az egy "zavaró" körülmény csak.

a magánvéleményem pedig az, hogy ha nekem van egy nyugati cégem aki a szabad világpiacon felhajt néhány távoli beszállitót, akkor a távoli beszállitó simlis ügyei nem tartoznak rám, csak a helyi hatóságra.

persze az apple méreténél és ismertségénél fogva "rá van kötelezve" arra hogy "harcoljon" a gyerekmunka és a többi visszaélés ellen.

Tegyük valóban rendbe a dolgokat. 

Minden for-profit cég egyformán a pénzre hajt. DE meg kell felelni a kormányok elvárásainak is, különösen a nagy érdekérvényesítő képességű kormányoknak. Illetve újabban a tüntikéző, akciózó, gyújtogató hangos aktivistáknak is. 

Ezért kellett például a Google-nek kivonulnia Kínából. Egyáltalán nem tett jót a profitjuknak. Tőzsdei értékre a legnagyobb volt akkor, a Kínából történt kivonulás után Apple és Microsoft is megelőzte, akik maradtak Kínában. A Huawei szivatása is a Google for-profit érdekei ellen hatott. De ha Uncle Sam kér valamit, nem lehet visszautasítani. Gondolom valahol kompenzál kormányzati, katonai szerződésekkel. De az nem ér annyit mint amekkora veszteséget nagy piacok elvesztése jelent. 

Illetve Master-Slave f@szságok előtt is fejet kell hajtaniuk az egyébként nagy és erős IT multiknak is. Pedig ez is csak zavart, extra felesleges költségeket jelent. 

A Tyler Durden-es, amikor felgyújtod és berobbantod az Apple üzletet, mert szerinted az majd segít a beteg világot meggyógyítani. Amit dyra írt, az szimplán csak a józan hozzáállás.

Egyébként, nem. Nem kellenek az Apple cuccai, mert van Android is, sőt okostelefon nélkül is egész jól el lehet lenni.

Felreertitek a szitut.

3 eve rajottek, hogy gyerekekkel dolgoztatnak. Mivel embertelen lett volna kilokni oket a meleg gyarbol a hideg utcara, ezert egyeztetve a helyi szakszervezetettel azt a megoldast valasztottak, hogy inkabb megvarjak mig felnonek. Erre kellett a 3 ev. Win-win, nem igaz?

Árulni kellene tokokat iPhone-okra, amin gyerekek vannak, akik éppen összerakják őket.

Mondjuk legyen a cîm: childlaboraccessories.com

Felirat a tokon: "Powered by child labor"

Persze nem csak Apple termékekhez kell árulni méltó kiegészítőket. Van elég gyártó (például méregdrága ruhamárkák), akik szintén ezt csinálják. Nekik "Child labor rules" kiegészítőket kell elérhetővé tenni. Aztán ha véletlenül a márkaboltokban egyesek elkezdik felcímkézni az árukat a megfelelő taggekkel, hát így jártak :)

Es azzal a vonulattal mi van, hogy a diakok szemelyiet elkoboztak, hogy ne tudjak elhagyni a gyarat?

Vagy hogy rengeteg fizikai es kemiai serules van, mert a gyarakban nincs megfelelo oktatas az ujabb es ujabb kemikaliak biztonsagos kezelesehez?

 

Vagy hogy a gyarakban a VOC szint az egeszsegre artalmas szint folott van? Es amelyik beszallito megis tett ez ellen az kevesebb megrendelessel jutalmazta az Apple?

 

Es azt is vegyuk eszre, hogy amikor egy egy szivarogtatas van az apple egyik beszallitoi gyaraban

akkor nyomozokat kuld az apple es ezek altalaban ex-NSA emberkek (eleg nagykaliberu arcok)

A gyerekmunkat meg aktivistak deritik ki meg belso levelezesbol kerul ki a nyilvanossagra....

 

Ennyit a kepmutatasrol.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2021. 01. 06., sze – 02:58

A probléma továbbra is ott kezdődik, hogy az Apple olyan közegben dolgoztat, ahol gyerekmunka, illetve emberi jogi visszaélés egyáltalán előfordul.

Ez kb. olyan, mint a mexikói idegenvezető esete, aki drogkartellek uralta városrészbe viszi körsétára a turistákat, akik közül aztán egyet-kettőt lepuffantanak, aztán még neki áll följebb, hogy hát mocskos drogbandák, rohadjanak meg, ők a hibásak.

Sokadik ilyen botrányán van már túl az Apple, sokadik éve árulja a túlárazott okostelefonjait, mégse volt képes arra, hogy egy huszárvágással áthelyezze a gyártást egy európai országba, vagy az USÁ-ba, ahol tisztességesen foglalkoztatott munkaerő szerelné össze az iKütyüket, tisztességes bérért. Egyike azoknak a cégeknek, akik ezt megtehetnék és semmilyen szinten nem roppannának bele. Pláne, hogy az emiatti esetleges áremelkedéseket ugyanúgy megfizetnék a fanatikusok és az őket követő hipster réteg.

Az Apple a nagyvállalati arrogancia egyik éllovasa, mondhatni mintapéldája. Mindaz, amivé már nem lenne szabad nőni hagyni egy multicéget.

A Mac Pro gyartasat atrakta az Apple Texas-ba. Ott kelloen kicsi a gyartott mennyiseg ahhoz, hogy megoldjak. De mar tul keso: a kinaiaknal van meg a hatekony gyartastechnologia nagy resze is. Egyszeruen atszervezni Europaba annyit jelentene, mint elfogadni, hogy fel evet kell varni a megrendelt, elore kifizetett iPhone-ra.

Ehhez jon hozza, hogy amig a vilag egy nagy resze olte egymast az olajert, Kina csendben felvasarolta majdnem az osszes szilicium es litium gyarat a vilagon.

Kina elkerulhetetlen processzoros eszkozok nagymennyisegu gyartasaban es alapanyaggyartasaban.

Az extracsavar a tortenetben pedig az, hogy mar Kinaban is kezd olyan merteket megutni a jolet, hogy mar a kinai cegek is kenytelenek indiai felrabszolgaknak outsource-olni a munkat: a legtobb gyerekmunkas mar nem is Kina teruleten van mostanra, de sokszor kinai gyarto ceg alvallalkozoja.

Ez jó példa! Bár úgy tudom csak az egyébként nagyon szép designnal bíró 2013-as Mac Pro gyártása volt Texasban. Szerintem ez inkább kísérlet volt az Appletől és végig nagyobb volt kereslet mint amit ki tudtak elégíteni. Az utód Mac Pro-nál visszatért a hagyományos tégla design. Ennek a gyártása már újra Kínában történik, már ami a US-en kívüli vásárlókat illeti. Pont az Apple kipróbálta egy kevésbé kockázatos termékén, hogy lehet-e még amerikai gyártással labdába rúzni és sajnos nem nagyon lehet Kína mellett.