[Videó] Custom Resource: a Kubernetes legnagyobb fegyvere a kiegészíthetőség

Címkék

Sok indokot lehetne felsorolni, hogy miért is a Kubernetes nyerte a konténer-orkesztrátorok háborúját, de ezek közül az egyik fő indok biztosan a kiegészíthetősége. Kubernetesben vannak beépített objektumok, amelyek az alap működést biztosítják (pl.: pod, deployment, job, service, ingress), de emellett bárkinek lehetősége van saját objektumokat, azaz úgynevezett Custom Resource-okat létrehozni.

A Custom Resource-ok önmagukban csak adatokat tárolnak, amelyek hozzáférhetőek az API szerveren keresztül, ám ha ezeket kombináljuk egyedi logikát megvalósító kontrollerekkel (ún. Operátorokkal), akkor nagyszerű dolgokat leszünk képesek megoldani velük. Megyesi Péter, a LeanNet CTO-jának és társalapítójának a HWSW free! meetupsorozat 2020. július 23-i, Kubernetes-fókuszú állomásán elhangzott előadása során megismerhetjük majd a Kubernetes lelkének a működését: a szabályzási hurkokra épülő kontrollerlogikákat. Ezek után kiderül, hogy tudunk saját logikát építeni saját adatok fölött, melyre operátor mintaként is szokás hivatkozni.

Az érdeklődők a Kubernetesszel a HWSW 2020. szeptember 15-én kezdődő, 8 alkalmas, 24 órás, Kubernetes alapjai című gyakorlatorientált, online képzésén közelebbről is megismerkedhetnek, ugyancsak Megyesi Péter, illetve a fenti meetupon szintén előadó Szabó Dávid vezetésével.

Hozzászólások

Hol van ilyenkor @kisbetu, @zitev, @ibenny, @tygryss, @juliusk, @zeller, @azbest, hogy kialljanak, es elkialtsak magukat:

Ez bizony reklam! Hol az (x)?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Latom valami beakadt.

De csak, hogy egyertelmu legyen es a helytelen megfigyelesedet kijavitsam:

A fooldalon a reklamok valoban mas hatterszinuek (szurke es nem zold) valamint egy (x) is jelzi.

 

Ebben az esetben ezek egyike se allt fenn.

Talan az elozmenyforumot is erdemes lenne kikeresned, mert az osszes nevet onnan szedtem.

Vagy most a csipkelodo fazisban vagy, mint egy rossz kisgyerek? Szolj, mert akkor hagylak, hadd forrjon aminek forrnia kell.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ami azt illeti, a Semmi még jobban kiegészíthető. Bármivel kiegészíthető. További tanulmányozásra ajánlom, hogy "Hogyan maradt meg a világ?"

A szó eredetije nyilván létezik, a helyes kérdés, hogy mit kéne magyarul használni helyette (szerintem is gáz magyarul, de egy értelmes ötletem sincs, és valamit kell mondani - persze az is egy opció, hogy eleve az angol eredetit használja az ember, beszúrva a magyar mondatba).

Ez a szó nem az a szó, mert itt ugye főnévi jelentése van, de a to orchestrate kicsit más. Vezényel, irányít... Szerintem ezt simán lehet magyarul is használni.

Nem szoktam erőltetni a szakmai kifejezések magyar nevű megfelelőit, de az idegen szavak fonetikus leírása még rosszabb.