"A TrueNAS immár Multi-OS"

A múltkor már érintőlegesen volt szó arról, hogy a TrueNAS FreeBSD-exkluzív projektből Multi-OS - FreeBSD és Linux - projektté vált. Hogy ez a váltás mit jelent konkrétan és hogyan érinti a felhasználókat, arról az iXsystems friss blogbejegyzésében lehet olvasni.

Hozzászólások

Röviden:
rename FreeNAS "TrueNAS Core"
rename TrueNAS "TrueNAS Enterprise"
Ezek fejlesztése marad FreeBSD-n.

Új project: "TrueNAS SCALE"
Base OS: Debian + ZFS storage
Cél: konténerizáció + scale-out (horizontális bővíthetőség)

Miért: a FreeBSD jó, mindenki szereti de a Linux a piacvezető + a konténerizáció.
A FreeNAS 11.1 óta készülnek a lépésre (aktuális verzió: 11.3, a preview: 12.0)

Azt az egyet nem írták, pontosan mit akarnak konténerizálni.

Azért nem biztos. Szerintem hasonló szolgáltatásokat akarnak mint amit a Nextcloud nyújt. 

Régebben a FreeBSD nagy előne a ZFS volt a Linuxszal szemben. Triviális, hogy ez NAS-nál sikerhez vezetett. Ma már felzárkózott, a korább licencproblémák miatt hátrányban levő Linux. Teljesen megértem ha most a BSD-s NAS projektek Linux felé terjeszkednek. 

Hát ez szokott lenni az első lépés a linux-only megoldások fele

Először arra gondoltam, hogy nem fog elhalni, mert nagy cégek (Juniper, Netflix, mittudomén) erősen építenek rá részben vagy egészben. Aztán rájöttem, hogy ez semmit nem jelent a FreeBSD-re nézve. Ha bedől, akkor a nagy cégek vagy viszik tovább a kódot házon belül, vagy váltanak linuxra ők is.

 

Igazából azt se tudom, honnan van a FreeBSD Foundation-nek bevétele és főleg mennyi. Bár gondolom nem úgy ébrednek majd egy reggel, hogy menjen mindenki a francba és húznak egy Ubuntut a gépükre.

Engem - mint a témában majdnem laikust - azért eléggé érdekelne, hogy mi a valódi oka annak, hogy több közismert és népszerű projekt vagy termék kicseréli a FreeBSD alapot valamilyen Linux-ra? Nyilván van benne hype, meg van benne "mi épp a népszerű", de biztosan van műszaki és/vagy üzleti oka is, hogy ennyi munkát beleölnek többen, hogy BSD-függetlenítsék a projektet.

Az iXsystems-ben több régi motoros FreeBSD contributor van jelen. Biztos lehetsz benne, hogy nyomós okuk volt bevezetni a Linuxot. Én újonnan jelentkező, container-related ügyféligényre tippelek, amit FreeBSD-vel nem, vagy csak sok felesleges munkával (kerék újra feltalálása) lehetett volna megcsinálni. Mivel ez egy for-profit vállalat és feltételetem, a cél a nyereségesség elérése, ez egy észszerű lépés volt.

trey @ gépház

egyutt gondoltam a stacket, de elolvasta ez tenyleg nem volt ertheto.
arra celoztam, hogy ha scale-out storage appliancet fejlesztenek, akkor biztos, hogy olyan kodot akarnek irni ami a legkisebb overhead es latency mellett ki tudja hajtani az NVMe eszkozeimet vagy akar az NVDIMMjeimet.

ez freebsd alatt nem lehetseges.

https://kernel.dk/io_uring.pdf

Azért ez gyönyörűen megmutatja, hogy miért vannak rosszul sokan a Linuxtól. Kétévente feltalálja valaki a melegvizet, implementál gyorsan valamit, ami sehol máshol nem működik, és aztán kb. magára hagyja a problémáival, és a használhatatlanságával (vagy érdekmúlásból, vagy mert lehetetlen lenne megjavítani újratervezés nélkül).