A Lenovo felismerte, hogy az adatkutatók, fejlesztők, tudósok szeretik a Linuxot

Címkék

A Lenovo Workstation & Client AI divíziójának vezetője írta:

More than 250 million computers are sold each year and NetMarketShare reports that 2.87 percent – roughly 7.2 million users – are using those computers to run Linux®1. Once thought of as a niche IT crowd, this user base of data scientists, developers, application engineers, scientists and more is growing – stepping into sought-after roles across multiple industries and becoming essential within their companies.

Now, I’m excited to share Lenovo is moving to certify the full workstation portfolio for top Linux distributions from Ubuntu® and Red Hat® – every model, every configuration.

[...]

For the users deploying Linux on a desktop or mobile workstation, Lenovo has historically certified only certain products with a limited subset of hardware configurations. Our entire portfolio of ThinkStation and ThinkPad P Series workstations will now be certified via both Red Hat Enterprise Linux and Ubuntu LTS – a long-term, enterprise-stability variant of the popular Ubuntu Linux distribution. This total certification will assure users their workstation investment is tried, tested and officially verified.

To ensure an effortless Linux experience, Lenovo workstations will work intuitively with the host Linux OS and offer full end-to-end support – from security patches and updates to better secure and verify hardware drivers, firmware and bios optimizations. What’s more, Lenovo will also upstream device drivers directly to the Linux kernel, to help maintain stability and compatibility throughout the life of the workstation.

Részletek a Lenovo bejelentésében.

Hozzászólások

Our entire portfolio of ThinkStation and ThinkPad P Series

Hogy oda ne rohanjak... T szériával mi a helyzet? Mellesleg a munka nagy részét mások már megcsinálták, még az Embedded Controller-el is simán lehet beszélgetni, az ACPI driver is ismeri. Desktop vonalon meg szerintem már így is OOB megy minden.

A hülye ujjlenyomat-olvasójukhoz kellene csak driver, illetve a CPU throttling hibát kellene javítaniuk (amit elismertek hivatalosan is, de még mindig nem javították ki, pedig a bios is bűnös)

Ha' megneztem az arakat, ez azer' nem egy barati valami. De ha tenyleg van 8Millio plusz emberke aki Linux-ot hasznalna, hat itt a system76-nak a betoresi lehetoseg. Az csak ugy mukodik out-of-box.

A Linux használók szeretik a Lenovo-t?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

5-10 évvel ezelőtti laptopok közül nekem az a tapasztalatom, hogy a Lenovo-k driver és egyéb lefedettsége a legjobb, x201, x100e volt a kezem alatt huzamosabb ideig, de sok x szériás gépről láttam már mások által is jelezve, hogy out of the box működik minden. De volt C100-asom is, kb. 10 éve, azon is ment azt hiszem minden.

És speciel én a hardver oldalát imádom, az ergonómiai ötleteiket, a trackpoint-ot (!!!).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

X és T szériás 3. gen ThinkPadeim vannak. Igazából semmi extra. Only works. Van hozzá bőven hardveres és szoftveres támogatottság, nem akar széthullani X idő után sem a zsanérok sem semmi más. A mai napig masszív, jól használható kényelmes eszköz. A T széria jól bővíthető, a töltők és dokkolók cserélgethetők. Igazából egy igás ló. Próbaképpen több Dellem is volt/van, picit macerásabb a dolog. A HP-knak pedig szerintem rosszabb az összeszerelési minősége, bár szoftver téren a ProBookokkal sem volt gond (azokat használtam).

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Az otlet jo, csak nekem a Linux nagyon nem egyenlo az Ubuntuval. :( Sajnos erre nagyon keves helyen figyelnek.

Ez vilagos, olvastam. Engem altalanossagban jobban zavar, hogy mindenhol az Ubuntut latni, sokszor cegek is csak abban hajlandoak gondolkozni, holott pl. en azt nem vagyok hajlando hasznalni/uzemeltetni (ezert sek tudok pl. valtani :D). Nyilvan egy Fedorat szinte barmire felrakok, nekem pl. az a desktop Linux, de az ilyen bejelentesek erositik az atlagfelhasznalobam a kepet, hogy a Linux valojaban tobbnyire az Ubuntut jelenti, ami szamomra szomoru.

Ha már belekerül az Ubuntu és a RedHat disztrókba, akkor más disztribúció készítők onnan könnyebben kibányászhatják, mint ha nulláról kellene kitalálniuk.

Ha meg a mainline kernelbe kerül, akkor meg automatice megkapja minden disztró is.

Minden disztróra nem lehet certifikálni, mindenképp kell egy-két népszerűt kiválasztani. Ez nem azt jelenti, hogy a többi nem menne rajta. Persze mindig lehet köpködni, hogy miért pont az(ok). Inkább örülni kellene, akármelyik(ek) is az(ok).

A válasz egyszerű, a RedHat, Suse, Ubuntu mögött cég áll fizetős supporttal, egy másik cég vele könnyen együtt tud dolgozni. Valamint ezen oknál fogva az előbb említett három disztri fordul elő leginkább vállalati környezetben, ahol a Linux-ot is mint egy terméket akarják használni. Egy Debian (csak példa semmi bajom vele) esetén a sok önkéntes miatt ez nehezebb lenne.

Sokat javult a helyzet de néhány dologtól még azért mindig agyfaszt lehet kapni. Pl a Bluetooth kezelés van, hogy megy alapból a bluetooth füles meg van, hogy pattog a hang. Ha pattog a hang akkor a neten leírtak szerint próbálod javítani ha szerencséd van megszűnik ha nem marad a pattogás. De azért már bőven használhatók végre eljöttek ezek az idők is.