Újabb elnevezési balhé a Microsoft és a nyílt forrású közösség közt

TL;DR:

A Microsoft a körültekintés hiánya mellett adott nevet megint. A redmondi cég átnevezte a Xamarin.Forms termékét MAUI-ra. Ezzel az a probléma, hogy már jó ideje létezik egy Maui nevű, szabad- és nyílt forrású (LGPLv3) szoftveres projekt, a Maui Project. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mind a Microsoft, mind a Maui Project terméke egy UI framework ... Jelentették a névegyezési problémát a Microsoftnak egy GitHub issue formájában ...

Today May 19, 2020, we were notified by a couple of users at the KDE Maui Project Telegram channel about a name change of a Microsoft product, the UI framework previously known as ‘Xamarin.Forms’ was rebranded as MAUI (Multi-platform App UI ). This name change is unfortunate as there is an existing project called Maui; evidently, we are referring to the Maui Project (https://mauikit.org/).

[...]

As it is the case, both are UI frameworks to create cross-platform applications, which does not help the situation. We created the Maui Project in 2018, announcing it for the first time on June 10 of the same year, as per our calculations, that is two years before Microsoft introduced this change into their product. The Maui Project’s code was initially at GitHub, and it has code commits dating back to April 29, 2018. Currently, the code of MauiKit and the Maui applications lives on KDE Invent.

[...]

We have since created an issue at their GitHub repository here https://github.com/dotnet/maui/issues/34 (which has been closed, marked as a duplicate of https://github.com/dotnet/maui/issues/35) to resolve it.

Unfortunately, we were presented with what seems to be a glaring disregard of open-source civility by a couple of purportedly “Microsoft MVPs.” We want to believe that these people are not representative of what the .NET community has to offer, despite this, fortunately, an appropriate Microsoft representative offered to mediate the issue, which is appreciated.

Részletek itt.

Hozzászólások

Elsőre be akartam írni, hogy a francért nem lépesek megnézni google bing-gel, hogy nem foglalt-e a név, de nekem se jön fel a "maui project" az első 3 oldalon a "maui"-ra keresve. Leginkább mert mauikit az igazi neve a cuccnak.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Előfordulhat, hogy a legnagyobb elővigyázatosság mellett is lesz névütközés. A jóhiszeműség innen kezdve kérdéses kicsit:

We have since created an issue at their GitHub repository here https://github.com/dotnet/maui/issues/34 (which has been closed, marked as a duplicate of https://github.com/dotnet/maui/issues/35) to resolve it.

Unfortunately, we were presented with what seems to be a glaring disregard of open-source civility by a couple of purportedly “Microsoft MVPs.”

trey @ gépház

Kinek a jóhiszeműsége? Az MVP nem MS-alkalmazott, és a szóban forgó illető 7 napos bant kapott a megnyilvánulásai miatt.

Amúgy meg fogadok egy sörben, hogy a mauikit.org-ot a "botrány" óta többen nézték meg, mint addig összesen. Továbbá a linuxhuszárok és a MS-fanboyok is megkapták a github threadben a napi anyagot a recskázáshoz, szóval szerintem win-win, itt a csúcson kellene elengedni a sztorit.

Szerkesztve: 2020. 05. 20., sze - 16:17

Igazából nem tudom, mi a fenéért kell mindent mindig átnevezni. Mi a fene baj volt szegény xamarin froms-szal ?

Amúgy ha jól látom, lehet vele Visual Studio Code is támogatott végre, és .net core alapú, ergo jó eséllyel linux alól is lehet vele fejleszteni.

A mauikit.org kb. két évvel a mauilinux.org után lett bejegyezve. Akkor miért nem volt sírás, hogy szegény Maui Linux, ellopta a Maui Project a nevüket?

... azért a Planet is jó márkanév... szovjet zsebrádiótól, lengyel vekkeren keresztül kínai asztali routerig sokmindent neveztek már el ezen a néven :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.