Itt az Inkscape 1.0!

Címkék

Több mint három évnyi fejlesztés után bejelentették a szabad és nyílt forrású Inkscape vektorgrafikus szerkesztő 1.0-s kiadását. Elérhető Windowsra és Linuxra. Részletek a kiadási megjegyzésekben. Kiadási videó:

Hozzászólások

Funfact: a HUP grafikai elemeihez is használjuk

trey @ gépház

Mondjuk egy rendezvény? A Sysadminday-t ünnepelni egyáltalán én kezdtem el konkrétan itthon. A HUP-on kezdődött, majd összefogva a HWSW-vel, egy évenként megrendezésre kerülő rendezvénnyé nőtte ki magát. Az, hogy a HWSW csinálja az utóbbi időben, nem teszi semmissé a tényt, hogy bizony innen indult.

trey @ gépház

A többesszáma a logó verzióinak szól?

Inkscape-ben szerettem volna megoldani egy olyan vektorgrafikus feladatot, amitől a LibreOffice draw-ja percekre lefoglalta egy áthelyezéskor a processzort. (Még akkor is, ha metafájlként kezeltem az elemeket. Szóval böszme nagy volt.) Nagy bó'dottá' volt, hogy az Inkscape vidáman elboldogult vele. :-) Amíg össze nem omlott. Többször is. Remélem, azt a bugot javították, illetve azt is, hogy még nem volt teljesen python3-ready.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 05. 05., k – 09:18

Na csak meg kellene már kokeszolni, hogy a transzformációk "horgonya" kiválasztható legyen. Csak a gtk-tól mindig hányingerem lesz.

Az egyik kollégám azzal keresett meg, hogy ő elég jól ismeri a Coreldraw rajzoló programot, az otthoni gépén rendszeresen használja és nem lehetne-e a munkahelyi gépére is feltelepíteni?
Mondtam neki, hogy ennek az ára két százezer Ft vagy több, de ha kap rá engedélyt akkor beszerezhetjük.

Aztán megegyeztünk abban, hogy próbaképpen kap egy Inkscape-et. Pár nap múlva odamentem hozzá, hogy hogy tetszik az Inkscape?
Azt mondta, hogy olyan mint a Corel. Neki ez teljesen megfelel.

Én magam az FSF.hu logó pályázatára készítettem az Inkscape-pel két pályaművet, de túl jók voltak volt, ezért egyik sem nyert! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mindebből pedig egyenesen következik, hogy tényleg megfelelő döntés volt neki az inkscapet telepíteni. És nyilván abban is ugyanúgy az alap funkciókat használta mint előtte a CDraw-ban. Gondolom ha nyomdai szerkesztést csinált volna, akkor észreveszi a különbségeket is.

Nem-nem, amit te linkelgetsz az a hobbi valtozat (ok maguk igy hivatkoznak ra), rengeteg feautre le van tiltva. Raadasul pl. a mac valtozat nincs is csak a 715eur-osbol.

https://www.coreldraw.com/static/cdgs/product_content/cdgs/essentials/2…

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jopar eve hasznalom hobbi celokra (fokent tarsasjatek reszeket terveztem benne), naon franko cucc.

Reszemrol a bitmap alapu grafika keszitese kiesik, accolute nincs erzekem hozza, de a vektor alapu tervezheto; mivel az SVG szoveg, utolag is keresheto / modosithato, esetleg mas programmal elkeszitheto.

Kosz a hirt, rogton dzsal a droton lefele.

Lehet most eretneknek fogtok tartani, én (eredetileg AutoCAD-ben készült és .pdf-be exportált) műszaki rajzok szerkesztésére is használom a cégnél.

Valaki probalta mar letolteni?

 

Elosszor az Appimage-et probaltam, (kulonbozo bongeszokbol is), aztan megprobaltam a Windows telepitot, de az sem ment. Probaltam kulonbozo geologiai lokaciokrol (megkertem ismerosoket), probaltam delelott, probaltam most az elobb, de sehonnan nem tudom letolteni.

 

Hosszu timeout utan 503.

 

Valakinek sikerult esetleg?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Váó, azt hittem ez is egy olyan open source projekt amiből sohase lesz 1.0 verzió. Keveset használtam de nagyon tetszett. Gratula!

Amúgy szerintem ez az 1.0 verzió inkább pszihológiai mérdföldkő mint bármi más. Ha egy projekt örök-világ 0.x verziónál tart, az nekem azt mondja, hogy folyton új featureken dolgoznak de semmit se fejeznek be, hanem ugranak is tovább a következő featurre, ezért a termék nem tud elégg érett lenni egy "komoly" 1.0 verzióra. Hangúlyozom, ez csupán egy minden komoly alapot nelkülöző személyes benyomás.

:wq

Akkor lassan lehet keresni valami alternativat. Nincs az az isten hogy en gtk3-at tegyek a gepemre.

I hate myself, because I'm not open-source.

Keresni felesleges, csinálni kell :) Én sem rajongok a gtk-ért, de az inkscape nyomába se nagyon ér más sajnos, pedig szerintem szinte minden számításba vehető alternatívát kipróbáltam linuxon. Még az sk1 tűnik ígéretesnek, csak sajnos elég távol áll még a használhatótól. És persze az meg wxgtk-s.

Jó programnak tartom, eddig amit vektorgrafikáznom kellett, mindent meg tudtam vele csinálni. (helyi TV, képújsághirdetések) A GIMP-pel együtt jól kiegészítik egymást.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.