Már bootol a NetBSD a Pinebook Pro-n

Címkék

Jared McNeill NetBSD fejlesztő arról tweetelt, hogy miután megérkezett hozzá a Pinebook Pro (Rockchip RK3399 SOC with Mali T860 MP4 GPU alapok) azonnal nekilátott rajta a soros porti kommunikáció beizzításának.

Nem sokkal később már megpróbált bootolni a NetBSD a laptopon.

Hamarosan siker koronázta az erőfeszítéseit ...

... és már az X is működik rajta! A fentiek bizakodásra adhatnak okot azok számára, akik NetBSD szeretnének futtatni egy alternatív laptopon.

Hozzászólások

Linuxos gépre felrakott egy netbsd-t. A soros port itt milyen szerepet tölt be?

A soros port itt milyen szerepet tölt be?

Mondjuk indulásnak azt, hogy ha nem ad képet a monitor (nem, nem egyértelmű mindig), akkor is "lásson" valamit. Ha pedig a billentyű nem működik, akkor írni is tudjon. Rosszabb esetben, az eldumpoló kernel üzenetet meg tudja nézni.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 01. 02., cs – 16:42

"Magnesium Alloy Shell body"

Nem rossz. Azonban nem veszek olyan notebookot, ahol nincsenek kulonallo gombok a touchpadon vagy felette a "pocokegernel". Igen, az elcseszett T440-et sem..

Hát, akkor notid új nem lesz soha a büdös életben. Már a legtöbbön vagy a touchpadon, vagy a trackpointnál nincsenek dedikált gombok. Sajnos ez a trend, a gyártók a vékonyságra mennek, veszik le sorban a csatlakozókat, bővítőhelyeket, dedikált gombokat. Szerintem a távoli jövőben egy ponton túl az üzleti notikon is beáldozzák a trackpointot. Onnantól már csak touchpaded lesz, abból is dedikált gombok nélküli.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧