Mekkora a javíthatósági foka a MacBook Pro 16” 2019-nek?

Címkék

Az iFixit arra keresi a választ, hogy mekkora az új MacBook Pro 16” 2019 javíthatósági foka. Hát, ekkora ^^

Az iFixit 0-10-es skáláján a gép 1-es kapott. A listán 10-est a legegyszerűbben javítható eszközök kapnak. Összehasonlításképpen, például a HP EliteBook 840 G6 10-es értékeléssel szerepel a listán....

Hozzászólások

Tegye fel a kezet aki meglepodott :)

Meglepődtem én is, hogy egyáltalán 1-es értékelést kapott 0-ás helyett. Ez már az Apple-nél nagy fejlődés, azt tegyük hozzá. Ha így évenként fejlődnek 1 pontot, akár még értelmes vétellé is előléphet előbb-utóbb a kacatjuk.

Az is előrelépés, hogy dobták a butterfly billentyűzetet, meg újra van Esc gomb. Úgy néz ki, hogy 2019-ben már ez is nagy innováció. Olyan, mintha ráálltak volna az ember lábára, és jóleső érzés, mikor leszállnak róla.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tudom van-e ilyen termékük, ami ténylegesen is megkapta a 0-ás értékelést. Abból indultam ki, hogy 0-10-ig pontoztak. Most kaptak az új MB-ra 1-et. A korábbi modelleket nem tudom, de azok közismerten a 0 szintjén álltak, az iMac-kel együtt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Valoban egy kacat megvehetoseget egy parameterrel, a szerelhetposeggel lehet merni. Foleg ha egy kompakt geprol beszelunk mint egy laptop :) amit mondjuk az eletciklusa alatt optimalisan 0szor kell szetszedni, a legtobb user amugy sem akarja szetszedni, jo esetben 2-3 evig meg a gyartonak faj emiatt a feje. Az en kozlesek atlaban celravezetobbek (hacsak nem a flameles a cel), mint pl a "Ha így évenként fejlődnek 1 pontot, akár még értelmes vétellé is előléphet _nekem is_ előbb-utóbb a kacatjuk." :D

Volt egy IBM ThinkPad notebookom. Tönkrement a touch, otthon szétszedtem, csere. Kevés volt a memória: csere, kicsi lett a merevlemez: csere, szétment a ventillátora: csere.

Még 10 év után is volt alkatrész, bár mezei merevlemezt nem lehetett belerakni, csak Lenovo-t. Volt valami IDE hókuszpókusz rajta, azért.

Az életciklusa végére már legalább 5 cucc kicserélődött rajta, 11 évesen dobtam ki a kukába, mert szétment az alaplapon a déli híd és képtelen volt felismerni a HDD-t.

Drága gép volt, de megérte. Az Apple-lel nekem az a bajom, hogy jelentősen túlárazott termékeket nyom. Azért nem vásárlom a termékeit, mert más gyártóktól olcsóbban jobb minőséget lehet kapni.

Hopp, a touchpad-re nem gondoltam. Korábban azt írtam, hogy nem fontos, hogy jól szerelhető legyen a laptop, elég, ha akksit, RAM-ot, SSD-t lehet cserélni. Meg persze billentyűzetet, de az úgyis egyértelmű. De elfelejtettem, hogy a touchpad is mechanikus alkatrész, az is könnyen tönkremehet. Vagyis akkor mégis fontos, hogy könnyen szerelhető legyen egy laptop.

én azt gondolnám, hogy a portok könnyebben tönkre mennek, mint a touchpad, de az a macbooknál is könnyen cserélhető a cikk alapján

emiatt szerintem nem reális pontszám az 1/10 szerelhetőség, tekintve, hogy a maradandó sérülés nélkül szét sem szedhető laptop 0/10-et kapott az összeragasztott telefonok meg 6/10-et kapnak

Hát, hogy hogyan pontoznak, abba nem tudok beleszólni. Meg az talán szubjektív is. Szereltem már többfajta (HP, Lenovo, Dell) laptop-ot. Eddig nekem a HP tűnt a legkönnyebbnek, de némely modelljüknél iciri-piciri műanyag pöckök tartják a helyén a billentyűzetet. Elvileg azokat könnyű benyomni, de gyakorlatban meg könnyen letörhetnek. Aztán ha letörik, akkor most ki tudja, hogy a szerelő volt a béna, vagy a gyártó?

Szintén azt vártam, hogy csavar mentes lesz:)

Hasonlóan mint a Trabant szerelésnél, mindig maradt egy marék és a fejvakarás:)

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Én azon lepődtem meg leginkább, hogy ugyan ilyen külső méretek és tudás mellett mindenki másnak sikerül szabvány, cserélhető, bővíthető alkatrészekből építheznie, ráadásul csavarozva-pattintva a sok bonthatatlan ragasztás helyett. Az Apple meg ráforraszt mindent az alaplapra, oszt vigyed. Így se bővítés, se javítás. Azon meg egyenesen nevettem, hogy a felhasználókat meghallgatva újra fizikai gomb a ESC billentyű.

Igazából úgy látom (és ez egyre csak erősödik bennem az évek múlásával), hogy az Apple hülyére vesz mindenkit (limitált élettartamúnak tervezett, javíthatatlan, ezek ellenére méregdrága eszközök), de ennek ellenére mégis mindig nagyon venni akarják tőlük ezeket a dolgokat. Én a mai napig inkább menőségi faktornak (nem elírás, menőséget írtam) látom ezeket a gépeket, telefonokat, mint valóban műszakilag feljebb álló választásnak. Igen, jó minőségű. De ennyi pénzért (sőt, sokszor olcsóbban is) mindenki másé is jó minőségű, nem a belépő szinthez kell méregetni.

limitált élettartamúnak tervezett

Na ebben nagyon nem ertunk egyet, a hasznaltpiacon meg mindig van boven tokeletesen mukodo 6-8 eves Apple gep, javithatosag ide vagy oda. Egy laptopot 8 ev utan meg eladni (!) boven nem a "limitalt elettartam" kategoria.

szerk: nehany oldalt atporgetve most a 2011-es (!) MBA-k 60k korul,  szinten 2011-es MBP-k 100+ ezerert mennek

Na ebben nagyon nem ertunk egyet

Nézz rá a Youtube-on Louis Rossmann csatornájára. Gyakorlatilag mindegyik MBP generáció szériahibás (van valahol egy videó, ahol évenként lebontva végigsorolja, hogy melyik szériában mit baszott el az alma, a legtöbb esetben jött a tagadás - user a hibás - kevés usert érint - class action per - kedvesek vagyunk és kedvezményesen javítjuk - ok, a bíróság megbaszott minket standard alma eljárás, következetesen az utolsó pillanatig hülyének nézve a usert).

Szerk.: asszem ez az: https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Csak nem feltétlenül ilyen mennyiségben, nem prémium árat fizetve és utána a felhasználót nem hülyének nézve a class action per indításáig.

(az meg kb. egyértelmű, hogy meg se nézted a videót, mert a három dolog, amit írtál, még véletlenül sem fordul elő benne...)

Szerk.: ja, és más gyártóknál ha van egy szar széria, akkor a felhasználók többnyire azt fogják mondani, hogy az egy szar széria, ilyet ne vegyél. A birkanyáj meg a "biztos csak én fogtam rosszul" öngyőzködés után próbálja téríteni az értelmes embereket :)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Pont egy XPS 15 előtt ülök, saját tapasztalat: 

9530-at használtam, gond volt a touchpaddel, egy idő után kilazult. Házhoz kiszállva cserélték másnap, az új is kilazult. Kiderült, hogy valószínűleg a gépház egy kicsit meg volt csavarodva, emiatt nem passzolt a gépbe rendesen a tapipad. Egy kis győzködés és az EMEA régió vezetőjének közbenjárására legyártottak nekem egy zsír új 9550-est. 

Szóval igen, pont mint Apple. Ja, nem. 

Azt látom, hogy ez így van, de ez valóban a gép magasabb használati értékének köszönhető, vagy annak, hogy Apple, meg újonnan rettentő drága volt?

Mert ugye szép számmal van olyan ember, aki menő wannabe, de újra nem telik. Azok között biztosan szép számmal akad, aki használtan ad érte objektív értékén felül, hogy olyanja lehessen.

Na nem vitázni akarok, csak szerintem a nagyon magas újkori ár miatt magas a használt ára (meg az Apple faktor miatt, vagy inkább attól), nem a többi gyártóhoz képest kiemelt tartóssága vagy használhatósága miatt. 6-8 év használhatóság más konzumer (értsd full műanyag) laptopoknál is megvan manapság (a sebssége, teljesítménye, valódi használhatósága nyilván más kérdés). A valós használati értékük nem lehet sokkal magasabb, mert ugyan azon komponensekből (és általában nem is a csúcsverzióból) építkeznek, mint a többi gyártó.

"meg újonnan rettentő drága volt? "

Van egy 2011-es MBP-m, anno a notimat meg az érdeklődésképp vett MacMinim vontam össze ebbe. További szempont volt a kis méret és a hosszú (5+) akkuidő. (Míg annak volt 7+-os akkuideje, addig másnak általában 3.) Megnéztem, egy hasonló kategóriában versenyző Dell Latitude is centire ugyanannyiba került.  Igen, az olcsószar Inspiron valóban megvolt 120k-ért, csak meh.

Megjegyzem, a cikkben említett HP EliteBook is 4-500 ezerért megy jelenleg itthon. Szóval nem az MBP drága, a kategória, amiben versenyzik, az drága.

5. éve teljesen hibátlan a MacBook Airem. Olyan konfigurációval vettem, amivel jó sok évet kibír az itthoni felhasznlásomra, és egyszer sem éreztem, hogy bővítenem kellene. (hasonlóan voltam az ezelőtti pc-s notebookjaimmal is, érdekes módon egyiket sem fejlesztettem soha. gyárilag azt a konfigurációt választottam ami megfelelt nekem...)  

Tudom ez némiképpen ellentmond a szülő "limitált élettartamúnak tervezett" részével, bár a legutolsó fél millás ThinkPadem 3. évben adta meg magát rengeteg szerviz után. Az alaplapcsere kb 5x drágább lett volna mint a gép akkori használt piaci ára. Jó buli, de legalább naponta cserélgethettem volna benne a háttértárat meg a memóriát és ennyi. :D (elvakult apple haterek számára akkor most a 3 több mint az 5? vagy hogy lesz ez feloldva? :D:D:D)

Aki tákolni heggeszteni akar az mi a retkes f*szrt nem asztali PC-t vesz? 

"(elvakult apple haterek számára akkor most a 3 több mint az 5? vagy hogy lesz ez feloldva? :D:D:D)"

Anecdotal evidence, nincs súlya. Akárcsak a következő példáknak:

A munkahelyemen 15+ Lenovo Thinkpadet üzemeltetek, mindegyik 6 éven túl van. Eddig az egyikben kellett HDD-t cserélni. Amúgy azért nem cseréljük őket, mert amit csinálnak rajta, arra tökéletesen megfelel.

A saját Dell Inspiron konzumer notebookomat 11 éve használom. Memóriát bővítettem benne 2 éves korában 2GB-ról 4GB-ra, 7 évesen pedig tettem bele egy SSD-t a meglévő HDD mellé (volt benne hely, nem kellett ODD átalakítóval tákolni). Most akkor 11 több, mint az 5? :D :D :D

A barátnőmnek szintén Dell Inspiron gépe van, 8 éves. 2 éve karácsonykor vettem bele neki egy SSD-t. Idén akkumulátort fogok, mert már elfáradt, és ehhez lehet ;) Amúgy hibátlanul működik.

nem kételkedek benne, hogy vannak ilyen esetek, de itt mindenki hirdeti, hogy az apple laptopjai 1 év után meghalnak és jaj nem lehet esesdét cserélni meg jaj nem lehet ramot cserélni meg procit és akkor jaj most mi lesz de bezzeg a business notik azok hejj de nagyon jók!!444

az eredeti hozzászólásban ez volt: "limitált élettartamúnak tervezett" <- erre reagáltam. mi a limitált élettartam, ha 5 év után is bőven használható és mindene tökéletesen működik pont úgy amikor kivettem a dobozból? vagy itt mindenkinek 10+ éves számítógépe van itthon és csak e fölött gép egy gép?

Nem elég, hogy saját tapasztalatból beszéltem, ráadásul tele van vele a net, plusz az Apple saját support fóruma is telesírva. Példák:

https://discussions.apple.com/thread/7815486

https://discussions.apple.com/thread/8203603

Komplett 3rd party iparág épült ki a szar Apple kábelek cseréjére.

trey @ gépház

értő olvasás megy?

soha egyetlen apple töltő kábelem se ment tönkre, pedig nem vigyázok rá, egyszerűen csak rendeltetésszerűen használom. 

nem, nem vigyázok rá mint a hímestojásra, de szándékosan sem teszem tönkre. ahogy leírtam fentebb, bármilyen másik laptop kábelét szét lehet vágni, ha össze-vissza gyűröd, tekergeted agyba főbe, rángatod stb stb

soha egyetlen apple töltő kábelem se ment tönkre, pedig nem vigyázok rá, egyszerűen csak rendeltetésszerűen használom. akkor most mi van? 

barátnőm dell laptopjánál szétment a kábel, meg lg nexus micro usb kábelének is szétment a borítása. most akkor erre vajon mit mondana trey? 

Ledzsenderi Dell kábelminőség?

Ledzsenderi LG kábelminőség?

Nekem meg van az ismeretségi körömben több ember is, akiknek 2x-3x is megjárta a szervizt megvételtől számított fél- egy éven belül az Apple gépe (volt köztük Air is és MBP is).

MBP kicsit több mint 1 hónapig volt szervizben (prémium munkagép profiknak mi?), ebben az esetben konkrétan perrel kellett fenyegetni őket, hogy valami mozduljon.

Ellenben látok egy nagy csomó 5-6 éves Probookot és Elitebookot amik gond nélkül mennek, max. RAM és SSD bővítés került beléjük (otthon, user által 4-5 perc alatt, lehet neked ez "tákolás" meg "heggesztés", nekem nem tűnik annak... Applenál hogy is van ez?).

És igen láttam már elromlott (konkrétan alaplaphibás) Elitebookot is, kb. 3 éves korában, mondjuk ott úgy működött, hogy csütörtökön meghibásodott, tulaj bejelentette a hibát, pénteken jött a szervizes, köszönt, helyszínen szétkapta a gépet, alaplapot cserélt, elköszönt, user folytatta a munkát (NBD gari hogyan is működik Applenál?)

Amikor az iPhone 5-ömmel random hálózateldobálási problémáim voltak és felhívtam A TELEFONSZÁMOT, ott valami géniuszgyerek azt mondta, hogy jobban járok győriként, ha Budapest helyett inkább Bécs felé veszem az irányt. Semmi jóval nem biztatott. Gondolom, már javult a helyzet azóta, itt, Magyarországom, ami komoly tényező lehet az Apple térképén azóta.

trey @ gépház

Még nem írtam meg. Szerviztől függ mi lesz. Ha javítják ->  akkor  nem leszek geci, de ha nem -> akkor valaki biztosan rájön arra a parancsra amivel el lehet őket küldeni a halálba és lehet lesz olyan geci, hogy publikálja is. Ezzel a parnccsal minden áruházigépet ki lehet nyírni.

Röviden: terminalban sudo-val átállítottam egy "bios" paramétert és többé nem kapcsolt be. Ezzel a paranccsal minden 2017-es MBA-t ki lehet nyírni. Szervizstátusz szerint alkatrészre várt, (ma) már elkészült, de még nem kaptam értesítést, hogy átvehetem (máshova kértem valamint közben költözik az icentre szervize).

 

https://ibb.co/brYx0cm

Fogalmam sincs hogy tud a butterfly mechanikaju billentyu kiesni a helyerol. Pont az volt a gond vele, hogy annyira a helyen van es olyan jol rogzul a billentyu, hogy nem lehet kivenni a helyerol es nem lehet tisztitani, nem? Egy gombostut nem tudnek a billentyu melle szurni, olyan kicsi a vaz es a bill. kozti hezag.

Dontsuk mar el, hogy azert szar, mert tisztithatatlan, vagy azert mert szetesik, de a ketto egyutt nem megy.

Régen volt 13-as MBP meg Mac Mini is, jelenleg iPhone, iPad és hackli van.

Nagyon sajnálom mert imádtam a régi MBP-t, gyönyörű gép volt, strapabíró, kényelmes volt használni. De egyszerűen olyan áron mennek manapság olyan ratyi felszeretséggel hogy inkább belementem a kicsitszürke mókolásba. Ennek eredményeképp van egy erős gémer PC-m amit tudok duálbutulni hacklira. Tökéletes az élmény, még a handoff is működik, relatíve kevés mélytorkozás volt a beüzemelése is. Bár igazság szerint egyre kevesebbett használom, most már úgy az iPad a "fő" játszós device, videókat is megcsinálja helyettem így final cut se kell, profi módon meg már nagyon régóta nem videózok.

Most így belegondolva igazából simán kidobható lenne, de most az a 120 gigás SSD amin figyel... másra nem nagyon tudnám használni. 

"limitált élettartamúnak tervezett, javíthatatlan, ezek ellenére méregdrága eszközök"

Szerintem a javíthatatlanság nem lenne gond, ha valami normális élettartamot is kínálnának. Mobiltelefont sem javít az ember, leginkább mégsem azért cseréljük, mert elromlott (kivéve, ha eltörött), hanem azért, mert elavult.

én a bővítés részét nem értem. normális konfiggal venni, és akkor nem kéne 5 év szopás után blogot írni róla, hogy: "mekkora kiráj vagyok, sikerült az 5 évvel ezelőtti csúcsprocit íbéjről megvenni 10 dollárért és most megint naggggyonjóagépem"

főleg, hogy az esetek 90%-ban mire eljutsz oda hogy kevés a kraft akkor modern cput és ramot már nem veszel a több éves laptopba mert a chipset nem támogatja majd.

Ez nem csóróság kérdése. Pl. a RAM hajlamos megdögleni viszonylag hamar. Ha induláskor televeszed RAM-mal a gépedet, csak növeled az esélyét, hogy majd cserélni kell. És ez valószínűleg nem a laptop gyártóján múlik. A laptop gyártója annyit tehet, hogy fölkészül az esetleges RAM cserére.

Szerintem tipikusan a tápoldali anomáliák függvénye, öreg géppel inkább előfordulhat. (Cseréltem és dobtam már ki modulokat, a gépek meg tovább futnak azóta is. - Nálam pl. a meghibásodó memóriák legtöbbször a Samsung moduljait érintették. - Mondjuk, nem túl gyakoriak az ilyen esetek, de gyakoribbak mint processzort érintő tönkremenetelek.)

Nekem Kingston RAM döglött meg kicsivel a garanciás időn túl középkategóriás HP laptopban. Vettem bele Kingmax-ot, az bírja már vagy 7 éve. Speciell szerintem a RAM-ok inkább a melegedést nem bírják, a gyengébben beforrasztott BGA "lábak" egy idő után elengedik. A GPU-knál ugyanez szokott történni a játékra használt gépekben, de GPU-t nem tud cserélni az ember.

"Mobiltelefont sem javít az ember"

Én szoktam :) de a realitás talajára visszatérve, a fixing score nem azért jó ha jó mert akkor majd otthon megbütyköli magának Mari néni, hanem azért mert gari időn túli szervizek árát és lehetőségeit javitja, és jobb eséllyel nem kerül az óceánba a műanyag szutyok, mert lehet hogy kidobás helyett javitódik.

Miért lenne kérdés? Ahhoz kell használni elsődleges feldolgozásból származó anyagot, hogy mások tudjanak használni újrafeldolgozottat. :)

 

Engem az újrahasznosítás pl a BMW i3-ban inkább elborzasztott. Hányás ahogyan kinéz a műszerfal miatta.

Ez logikai félrevezetés, mert

- az MBP sem 100% fém

- más gépek is készülnek (részben) fémből, pl. az összes business gép

 

"Ha az ember a sziven viseli a kornyezetvedelmet, akkor Apple termeket vesz."

Látjuk az ifixit pontszámból is. :)

"mindenki másnak sikerül" nekik is sikerult volna ha akartak volna :) De nem akartak, es ezt nem lehet rajtuk szamon kerni. Zsakbamacskat sem arulnak ebbol a szempontbol.

"Így se bővítés, se javítás" ok gepet akarnak eladni, a userek tobbsege meg nem akar boviteni, a szerelhetoseg miatt meg egy darabig nekik faj a fejuk plusz a usereik tulnyomo reszet kepezo pro userek meg amugy is cserelnek gepet 3 evente. Ez a csorok es nem az apple problemaja :D

"a felhasználókat meghallgatva" mar ez is baj :)

"ennek ellenére mégis mindig nagyon venni akarják tőlük" hat ismerek ceget, aki dollar milliokat sporol azzal evente, hogy ezeket a tularazatt vackokat veszik, mert a maintenance koltseg 30-40%-al esett emiatt. Es amugy barmelyik masik gepen elfut az macos legalisan? mert az is egy szempont, lehet ekezni, de van akinek ez deal breaker.

"De ennyi pénzért (sőt, sokszor olcsóbban is)" mennyivel olcsobban? A Dell, Lenovo vallalati csucsgepek 5%-al ha olcsobbak, de lehet 8%. mennyi az vagy 200 dollar? (Precision 7530 List price: $2,965.92 egy vacak i7-el es ocsmany 15.6" UltraSharp™ FHD, 1920x1080)

Ott van a cikkben :)

Meg ez is:

At that time, it was deploying 1,900 Mac devices per week. During this deployment, it found that  a single help desk person was able to support 5,400 Mac users — even though it took about 22 people to support the equivalent number of PC users.

Annak idején tudósok kimutatták, hogy az Apple fanoknak pont ugyanaz az agyterülete aktiválódik, mikor az almás termékekre gondol, mint amikor egy másik, nem almás fan emberke, imádkozik.

Innentől nincs miről beszélni, hogy túlárazott, és akkor is megveszik, mert az Apple az nem egy termék sajnos, hanem egy vallás, még ha ezt a vezetők és a tulajok nem is mondják ki így nyíltan.

Brit tudosok nem? Rohadtul elfelejted, hogy baromi sok Apple felhasznalo nem veszi a gepet. En hitelesen tudom kepviselni a pro usereket (akik munkara hasznaljak es kitermelik a gep arat igy vagy ugy), 10+ eve nem koltottem gepre, max 3 evente amikor lejar az extended apple care kapom az uj gepet, ami az akkori csucsmodell. Abszolut elegedett vagyok, pedig magamnak nem ilyet vennek valoszinuleg (mar azt se tudom milyen penzt adni gepre), de nincs okom panaszkodni. Es egyaltalan nem zavar, hogy nem szerelheto vagy bovitheto. Teljesen kozombos. Jo rajta gepelni, gyonyoru a kijelzoje, a lehetosegekhez kepest jo a hangszoroja, gyors wifi van benne, birja a strapat, felhasznalobarat a ui, es teljes erteku bash jar hozza.

Jah es nem fizet az apple nekem ezert egy fillert sem. Sot oszinten nekem az is mindegy ki mit hasznal. Egyszeruen a frocsogest nem birom. Ha innovalnak az a baj, ha nem jon be az a baj, ha hallgatnak a userekre akkor az a baj, ha nem akkor meg az, ha visszaternek valamihez az a baj.

Akik munkara hasznaljak azoknak munkaeszkoz es kiporgeti az arat 3 evente (nem feltetlen a magyar piacot kell alapnak venni, es nem fog az apple elnezest kerni, hogy nem a max 10Millios piacra - ha mindenki venne egyet - optimalizal), akik atlag userek, azok hasznaljak, amig nem kezd akadozni a facebook. A maradek meg kb elegedetlenkedik forumokon.

Én azon lepődtem meg leginkább, hogy ugyan ilyen külső méretek és tudás mellett mindenki másnak sikerül szabvány, cserélhető, bővíthető alkatrészekből építheznie, ráadásul csavarozva-pattintva a sok bonthatatlan ragasztás helyett.

Ez kb az egyik hasonló kivitelű laptopról sem mondható el: a cpu szinte sosem cserélhető, esetleg ram, ssd és  wifi kártya, de egyre kevésbé: a legújabb dell xps-ek esetében szintént forrasztott ram van. A surface laptopokat meg szétszedni sem sikerült maradandó károsodás nélkül.

Nyilvan legozni akarok a geppel, nem pedig hasznalni... :'D

Egy elonye van: eleg neheznek tunik ahhoz, hogy a huzat ne csapkodja az ajtot, ha kitamasztonak hasznalom.

Mondjuk ekkora meretben onvedelmi eszkoznek is elmegy.

szerk: amugy mi tortent a puzzle-phoneokkal? A modularisakkal, ami megadja a felhasznalonak a reszletenkenti upgradelhetoseg lehetoseget? Amilyen fontosnak tunik ez a kriterium itt a HUP-on, gondolom mar elarasztottak a piacot az upgradelheto okostelefonok! Melyiket ajanljatok a sok kozul, melyiket vegyem?

toughbook_55 2 kg

Lenovo w541 2.6 kg
Lenovo T580 1.95 kg

toughbook_55 64GB memory tamogatott, a fentiekben nem.

Ha  nem 40km -es turakra tervezed vinni, meg akkar 2.6kg -os notebook is
cipelheto.

T580 -ban is van egy plusz akku, ill hot swap megoldhato.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

nalam 2kg a lelektani hatar.

a thinkpad t5xx pont tudja ezt.

A hot swap az okafogyott, hogyha elketyegne 2 napig 100Wh-val.

De suspendben is lemerul par nap alatt, holott a mobilom, tobb mint egy hetig birja, pedig az meg a mobilhalozattal is tartja a kapcsolatot.

 

Mondok jobbat: macbook kb. 2x tovabb huzza, mint a thinkpad.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kemény munkát írtam, hanem munkát :D

Mikor USA-ban IT-s barátom Windows gépet is kért a Mac mellé:

X.Y.
Also, yea they’re trying to get as detailed a picture as possible for the business reason behind the request

You
business reason: get the shit done
personal reasons: A. B. is retarded old man, who cannot use mac

X.Y.
lol that worked!

Egyébként láttam már IT-sokat Mac-el, de általában menedzserek voltak, grafikus tervezők vagy mobilra fejlesztettek. Hálózatos embert vagy beágyazott rendszereket fejlesztőt még soha nem láttam Mac-el Magyarországon..

Tudom saját merítés, de valahogy kódereknél mindig a kevésbé ügyesek kezében látok Mac-et.  Nem csak nekem, más olyan emberek szemében is akiket hozzáértőnek tartok (20++ év Linux használat) van az a nézet, hogy aki a Linux után Mac-et használ, az igazából sohasem értett a Linuxhoz nem is ismerte/értette azt meg.

"aki a Linux után Mac-et használ, az igazából sohasem értett a Linuxhoz nem is ismerte/értette azt meg" ez mekkora baromsag, ritkan hallan iilyesmit. Eloszor 15 ev aktiv linuxozas utan ceges policy miatt kaptam mac-et es megszerettem (illetve paromnak nagyon regota macje van igy mint user sokszor talalkoztam vele szoval nem volt ujdonsag). Hat nem mondom, hogy tovirol hegyire ismerem a linuxot, vagy nalam senki nem ismeri jobban, sot mindig van mit fejlodni, de mondjuk jelenleg olyan szoftvert fejlesztek, ami tobb 10000 Kubernetes cluster halozataert felelos (telepites, konfiguralas, uzemeltetes, frissites, monitorozas) egy meg nem nevezett nemzetkozi publikus felho szolgaltatasban. De ezelott - ahol a macre valtottam - egy meg nem nevezett piacvezeto BigData vallalatnal fejlesztettem es uzemeltettem Kubernetes alapon egy Hadoop As A Servicet nyujto szolgaltatast, ami 6 kulonbozo cloudba tudott automatizaltan telepiteni, monitorozni, es skalazni Hadoopot clustereket. Gondolom sejted, hogy ezek bizonyos Linux ismeret nelkul nem igazan mennek. Es ez az elmult 6 ev volt, mikozben Debian 2.2-t telepitettem eloszor. Mirol beszelsz?? Jah es ugyanezen 6 ev ota minden kollegam mac-et hasznalt es egyikre sem mondanam, hogy nem ertenek a linuxhoz.

Hat meg az is lehet, de ha nem, akkor ismerjuk meg egymast elmondhatnad, hogy van egy Linuxhoz konyito mac fanboy ismerosod :D es en is megtudnam, hogy a fenebe lehet, hogy teged csak lamakkal hozott ossze a sors. Vagy kicsi a meritesed, vagy valahogy bevonzod a Linuxrol menekulo benakat.

En csak ezeket a desktopkat ismerem, es hasznaltam huzamosabb ideig: Openbox, KDE, Xfce, Mate, Gnome, Unity, i3, Window Maker, disztrobol meg csak Debian, Ubuntu, Manjar, Arch, OpenSuse, Fedora, Radhat, Sabayon, UHU, Frugalware, Elementary, CentoOS, PCLinux OS, Mandriva, Deepin. De biztos nem tudom mirol beszelek ezert menekultem macre :)

Ezt kifejtened plz? Meg azt is elmeselhetned, hogy miert kovetkezik abbol, hogy valaki mac-et hasznal linux utan, hogy nem ert hozza, vagy nem eleg mely a tudasa? Az eszedbe sem jut, hogy tud valamit a macos, amit a linux nem? Vagy a Linux mindent tud?

Vagy azt gondolod, hogy mondjuk egy kontenerizalt sw define networkot ossze tudok rakni, de egy Gnome kifog rajtam?

En pl el tudom engedni azt, hogy kezzel hegeszek google calendar synchronizaciot cronbol Xfce Orca ala? Vagy fel napot botykoljek a compozit arnyekkal, hogy ne legyen szaggatas mikor arreb huzom az ablakot (Firefox gorgetesrol ne is beszeljunk). Sot a sajat scriptbol gmail ertesito reszelgetes Openbox+chonky nelkul is jol alszom.

de mondjuk jelenleg olyan szoftvert fejlesztek, ami tobb 10000 Kubernetes cluster halozataert felelos (telepites, konfiguralas, uzemeltetes, frissites, monitorozas) egy meg nem nevezett nemzetkozi publikus felho szolgaltatasban. De ezelott - ahol a macre valtottam - egy meg nem nevezett piacvezeto BigData vallalatnal fejlesztettem es uzemeltettem Kubernetes alapon egy Hadoop As A Servicet nyujto szolgaltatast, ami 6 kulonbozo cloudba tudott automatizaltan telepiteni, monitorozni, es skalazni Hadoopot clustereket.

Nem vonom kétségbe, hogy ezekhez értesz, de hogy ebben mi az a téma, ami a Mac-hez (gondolom itt a Mac egy laptop) közel áll (desktop Linux tapasztalat) és releváns, azt nem tudom.

trey @ gépház

Azt irta a kollega "aki a Linux után Mac-et használ, az igazából sohasem értett a Linuxhoz" en Linux utan Mac-et hasznalok immar 6 eve, es ugy erzem ezt-azt azert konyitok a Linuxhoz. Ezt gondoltam alatamasztani a szakmai tapasztalatommal. Hatha mostmar legalabb hallott olyanrol (ha ismerni nem is ismer olyat), aki boldog mac user es tud olyan programokat irni tokkal vonoval, ami clustereket/mesheket uzemeltet.

Szerintem az aki megtapasztalja és kihasználja a Linux desktop customizálhatóságát, az később erről nem akar lemondani. Minden más bűntetés  neki. Másrészt annyi féle beágyazott protokollt ami itt van, még nem  láttam máshol. Alapból KDE felhasználó vagyok, mert minden más nagyon elmaradott ehhez képest. 1998 óta adminolok Linux szervereket 2001 óta minden desktopom az. Amikor kérdezek win és mac felhasználókat funkciókról, akkor sokszor el sem tudják képzelni, hogy az mi. Amikor megmutatom, akkor meg meg szerényen visszahúzodnak.  Én sem ismerem teljesen a KDE-t, de a mai napig lenyűgőz , hogy bármi amit elképzelek megoldható és más is gondolt rá. Na ezt sehol máshol nem kaptam meg.

Nagyon felcsigaztal, mit tud a desktopod, amit mac-en nem lehet megcsinalni?

en pl tudok egyet mondani: Alfred nincs Linuxra. Alfred egy okos es tanlo kereso+, amivel keresek filokat, filokban, konyvjelzot, webes szolgaltatasokban, custom keresesek, alkalmazasokat, futo alkalmazasokat, kontaktokban, clipboard historyban, password managerben, szotarban, de lehet belole terminal parancsokat futtatni meg rendszer parancsokat meg zenelejatszot es van benne szamologep meg snippetek. Gyakorlatilag ha valamit akarok csinalni, akkor 99%-ban cmd+space es mar kezdem is irni (eger sem kell), es mivel megtanulja a szokasaimat legtobb dolgot egyetlen betubol kitalal. Tudok benne workflowkat is csinalni, de abba bele se megyek mert az elmagyarazni is nehez mi mindenre jo :) Jah es egy ios-el lehet taviranyitani a gepet. Gyakorlatilag emiatt a program miatt kb elkepzelhetetlen, hogy elmennyek macos-rol.

possible missing: snippets, alkalmazas valtas (start stop van lehet valtas is van), custom webes search, konyvjelzok, workflowk. En amugy ezt talaltam: https://github.com/albertlauncher/albert anno. ebbol a a futo alkalmazasok kozott vltas hianyzik, de lehet hozza plugint irni, szoval lehet potolhato :) olyan linuxos modon

Csak meg nem mondtad meg melyik az a tool, amit ket gombnyomasra elersz, es ezeket mindd tudja. Marmint nekem nem hatekony ha a funkciokat kulon program csinalja (vagy kulon billentyu kombinacio lasd dmenu), es ossze kell kapcsolnom az agyamban, hogy melyik tipusu dologhoz melyik gombokat kell hasznalni. Amit linkelt a kollega az nem tudja amire en az Alfredet hasznalom. Es te sem mondtad meg meg mire lehetne cserelni.

Nem lehet, hogy almat hasonlitasz kortevel? A KDE nagyon sok mindent tartalmaz, de gondolom customizalod is teszel fel ezt azt. Nah vajon a customizalt kde-t egy customizalt macos-hez hasonlitasz-e? Mert annyi productivity app van macos-re, hogy dunat lehet veluk rekeszteni. Igaz nemelyikert penzt is kell adni. Nekem at kellett alnom macos-en, hogy itt bizony sokszor fizetni kell (meg ha csak par ezer forintot is) azokert a productivity cuccokert, amik (vagy valami hasonlo) mondjuk linuxon ingyenesen elerhetoek. Cserebe altalaban jobb minoseguek. Szoval vannak mindenfele talcak, tilling megoldasok, advanced alkalmazas valtok, clipboard historyk, system monitorok, workspace managerek, vegtelen a sor, de tenyleg.

Es nagyon zarojelben a kde plasma es app crash ratarajol is dumalhatunk, en eletemben nem talakoztam annyi crashel mint a kde-s idokben. Persze voltam annyira fanatic, hogy elneztem neki. 3-as stabil volt, a 4es katasztrofa, de egy ido utan opensusen egesz jo lett (tobbi disztron hulladek). Aztan jott az 5os, ami megint bugzott, es aztan nem hasznaltam tovabb. Most biztos nagyon jo, es sose crashel el random egyik plasmoid sem.

Neztem a plugineket itt: https://store.kde.org/browse/cat/375/order/latest/

talaltam app valtot meg custom webes search plugint, de meg mindig nem talaltam: konyvjelzo keresot, snippetet, workflow-t

Amugy tenyleg pofas ez a cucc, bar a legtobb pluginhez evek ota nem nyultak (van amihez 10 eve)

Oregon a könyvjelző keresőt már mondta (Konqueror könyvjelzőkben keres a gyári), snippet és workflow alatt fogalmam sincs, mit értesz.

Viszont plug-inezhető, pont a böngészők miatt (ha futnak, az adatbázisaik zárolva vannak, úgyhogy tényleg közvetlenül a böngészőtől kell kérdezni) már D-Buson is tud kérdezgetni alkalmazásokat, nem tudom, a Chrome és Firefox integrációs cuccok hogy állnak (mármint megkapták-e már a KRunner pluginjeiket), de KDE-ék szeretik azokat is integrálni (pl. a saját jelszó tárolóval összedrótozni), nem lennék meglepve, ha igen.

Ja, és mivel van D-Bus API, kb. 10 sornyi boilerplate-el simán tudsz saját plug-int írni Pythonban (és systemd unit fájlban és .desktop fájlban), amivel arra kereshetsz, amire akarsz :)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Snippet alatt azt ertem, hogy beilleszti a tetszoleges szoveget oda ahol all a kurzor

Workflow alatt ezt ertem. Lenyegeben plugineknek is fel lehet fogni, annyi kulonbseggel, hogy az afreden belul vizualis szerkesztovel (is) tudod oszerakni magat a workflowt. Valamint nem csak "egy input-> action" modot tud, hane melagazasokkal is lehet operalni meg multi actionokkel. Itt lehet talani 1300 kesz workflowt is

Nem sokat reagaltal ra, szoval ujra. Pl hogy van xfce-n google calendar integracio? Elmondom cronbol kell egy syncelo toolt beallitani, es Orcaban letre kell hozni egy lokalis kalendart, es aztan beledrotozni a syncelt calendart.

Vagy hogyan kell gmail notificationt Openboxon Chonkyval megjeleniteni? Hat mi sem egyszerubb kell egy shell scriptet irni ami fetcheli az emaileket a hatterben, es kiparsolni a cimeket plusz lokalisan tarolni, hpogy melyikrol volt mar ertesites.

Ez tudod hogy van macos-en? beallitom a google accountomat :)

Nekem tobbet er az idom annal. De nem azert mert nem tudnam megcsinalni, hanem mert nem akarom. De ettol meg nem vagyok suger.

Az fajin, es jo hallani. Lett volna lehetosegem linuxos gepet kerni fel evvel ezelott, de kde-rol csak a plasma meg app crashek jutottak eszembe (4es kde-t evekig hasznaltam opensusen), de azert kirpobaltam neon-t, kubuntut meg chakrat es sajnos mind crashelt mar a customizalas kozben appot el sem inditottam. Gnomot nem akartam, igy Xfce lett. Ott meg hegeszthettem par dolgot, hogy azt csinalja amit szerettem volna. Aztan mikor kesz lett a poc a virtualis gepben elegedett voltam majd eszrevettem, hogy csinaltam belole egy macos-t, es ez el is dontotte a kerdest :D

Ez előfordulhat. Anno én is csináltam KDE csomagokat, így tudom miért van ez. 

A KDE-t lehet úgy is csomagolni, hogy függőségként berántasz mindent, meg úgyis hogy nem rántod be a függőségeket, de akkor az adott funkció nem elérhető. Ez utóbbi eset jár pl gyakori crash-el. Ha fullra van rakva a KDE, akkor az ilyen ritka (főleg LTS-nél). Még a fullnál is előfordulhat, hogy valamely ficsőrhöz szükséges csomagot nem szallít a disztro. Ha Ubuntut használsz, akkor inkább a Kubuntu a jó választás.

 

Érdemes elolvasni:

https://userbase.kde.org/Plasma/Tips

https://userbase.kde.org/Applications/hu

https://pointieststick.com/category/usability-productivity/
 

Van több hardcore mac rajongó barátom, az egyik eddig egy dologba tudott belekötni a KDE alatt lévő vágólap és screenshot funkció között. Hiányzott neki egy funkció amit megszokott a Mac-en, de itt meg van helyette vagy húsz, de egyik sem olyan amit megszokott. Mivel én csak korlátozottan használom ezt a funkciót, így nem tudtam neki ebben segíteni, de nem kizárt, hogy van rá megoldás (inkább az lepne meg, ha nem lenne).

Es meg mindig ugy gondolod, hogy nem tudom, hogy mirol beszelek? Es azert menekultem el Linuxrol, mert keptelen voltam beallitani? Beallitottam, megreszelgettem, megscripteltem. Aztan jott egy frissites es eltorte, de ha az nem akkor distrot valtottam es ott mar valami maskent volt configuralva. Aztan kezdodott a kor elorol. Most meg hasznalom es kesz (a customizacio helyett tudok koncentralni az igazan fontos dolgokra), es lehet egy subsubsub dolgot pont jobban csinal egy random DE, de x masikat meg macen csinalok meg egyszerubben/jobban (nyilvan a macos-em is szemelyre van szabva, nem stock hasznalom, ahogy KDE-t se meg Gnomeot sem).

"Érdemes elolvasni" most egyelore sokkal jobban izgat pl a calico network meg a service mesh mint az ablak rajzolgato alkalmazas mukodese a gepemen. Szerintem benned itt lehet a kacifant :) Attol, hogy valaki nem tudja, hogy random plasmoidjanak milyen csomag fuggosegei vannak, hogy ne crasheljen el, meg nem biztos, hogy hulye. Lehet csak 3 iteracioban mar megertette, es most szeretne szamara fontosabb dolgokra koncentralni. Es nem azert fordit hata a Linuxnak mert nem ert hozza, hanem azert mert mas dolgok erdeklik es 2 gyerek mellett orul ha azokon a teruleteken ki tudj elegiteni tudas szomjat.

Viszont meg mindig nem mondtal olyan dolgot, amit nem tudok macos-en megcsinalni, de mondjuk KDE-vel meg igen, vagy macen is meg tudom csinalni, es eves szinten kimutathato idokulonbseg van a ket modszer kozott.

Nem akarlak meggyőzni a KDE-ről. Vedd úgy, hogy csak azért mutattam meg, hogy megértsd: Mac jó neked, de mindenkinek. 

Értem, hogy elmenekültél és tudom, hogy sokan vannak hozzád hasonlóan gondolkodók. Számomra viszont fontos volt az eszközismeret amivel a munkámat végzem.

Ami sokkal jobban tetszik aKDE-ben, hogy egy-egy funkció pl többféleképpen is elérhető.  Nem akarnék kiemelni semmit, de a KDE alatt lévő Konsole és Dolphin szintű default alkalmazás nincs semmilyen más *DE-n, ablakkezelőn vagy OS-en.  Itt is meg kell említeni, hogy ne azt nézd. hogyan néz ki alapból, mert maces dumával élve, az a userek 99%-ának jó, hanem azt, hogy mit lehet vele kezdeni. 

Szívesen lőnék a Dolphinomól, de GDPR-t sértene. 

 

Dolpinban bekapcsolva:
- 2 panel
- alul 1 konsole integrálva
- Balra "Hálózatok" benne kirakva fish:// ikonok.
- jobbra info panel
- nagyon sok olyan kis ficsőr beállítva, amit default tud, csak nincs bekapcsolva
- felül beviteli és kereső panelek kirakva

Amiatt, hogy a KDE sok protokollt támogat, tudok mindre ikonnal hivatkozni. Számomra ez nagyon kényelmessé teszi a használatot.
 

Anno én is azt hittem számtalan Windows Server, Network, designing  és related technikák tanfolyam és vizsgák után, hogy egy Windows desktop vizsgát a kisujjamból kirázok. Nagy mellénnyel neki is ugrottam egy szimulátornak és az eredmény.... ha akkor, azzal a tudással vizsgára mentem volna, megbuktam volna. Mint a huzat. Azóta nagyobb tiszteletet tanúsítok az ilyen, látszólag gyenge ellenfelekkel szemben.

trey @ gépház

"Mondok jobbat: macbook kb. 2x tovabb huzza, mint a thinkpad."

troll on

Jó de valakinek dolgoznia is kell, nem csak netezgetni..

troll off

 

Felreertetted: suspendben huzza tovabb kb. 2x annyi ideig. Azaz altatva van a gep, es le van teve a fiokba.

Teljesen OS fuggetlen. Azert az apple csak ert a hardvertervezeshez:)

 

Mondjuk uzemidoben is siman lekorozi, de akkor jonnetek, hogy az egyiken jatszok, a masikon meg netezek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ehhez képest a prohardver topicjában rendszeresen sírnak, hogy Mojave óta egy nap alatt lemerül altatva a macbook. :) Nálam meg ugyanez nagyjából egy hét, időről időre kiderül, hogy ha valaki benne hagy egy külső drive-ot, vagy pendrive-ot, akkor merül gyorsan, de más meg esküdözik, hogy akkor is erősen merül, ha mindent rendesen leválaszt és kihúz belőle.

a thinkpad meg olyan 3 nap.

Szerintem botranyos mennyire telibeszarjak az akksiidot a laptop gyartok.

 

Mar reg 2 procival kellene jonniuk a laptipoknak az egyik egy mobiltelefonos arm lenne, a masodik meg intel. Es runtime tudna valtani a ket proci kozott a kernel ha kell.

A youtubozas meg a neten olvasgatas a laptop uzemidejenek a 70-99%-at teszi ki a felhasznalok 99.999995%-anal.

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

irány mindenki HP EliteBook 840 G6ot venni!!!! 

Tapogattam G3-as EliteBook-ot pár napja. Annyiért amennyibe a G6 kerül újonnan nem vennék, csak akkor ha tényleg hatékonyabb lenne tőle a munkám.

Másodkézből viszont inkább ezt keresnék mint egy Latitude-ot vagy Probook-ot. Az utóbbinál is lefele ment a minőség tudtommal, a Latitude-ot már egyenesen útálom szétszedni, annyira gáz.

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 07:47

Tisztelt Tagok!

Nem vagyok az az aktív tag de, most úgy gondolom írok pár sort.

Az Apple dolgok nem nagy dolgok sima custom pc-k. Itt semmin nem kell meglepődni. Lehet filózni a mínőségen de ami tény ez csak egy custompc egy kistom BSD vel.

Nézzünk egy alap felhasználót. Bemegy a boltba vesz egy "almás" gépet ami kompakt és az ő tudásával nagyon magszimum 5 év ami nem igaz mert az aksi ha lapropról van szó elöbb elhaálozik, de ha az nem is az Operáccios rendszer nem fogja támogatni a vasat. Na és itt jön hogy a HW. nem igazán jelen önnön magába itt semmit ez ennél komplexebb probléma. Javíthatóság? Miért is kellene hiszen az OS elöbb gáncsolja ell a felhasználót mint a hw. De ha arányaiba nézzük nálam semmivel kevesebb apple termék nem fordul meg a kezeim között min PC. Az tény hogy az Apple gépek elenyészően vannak jelen. És most nézzünk egy kissé szakaember szerű ürgét mint én. Szereztem egy MacPro 1.1 et. Gondoltam nem lesz kukalakó és kicsit megpiszkálom. Ez egy 2006 os gép. alap felszereltsége mára igen csekély volt. Hogyan lehetne mégis az életartamot kinyujtani és így kivételt képezni. OSX már rég nem támogatja sőt olyan öreg hogy mindent úgy kell össze vadászni. Így jött a móka! VGA csere, Memória bővítés, Sata rendszer kiváltása Sata3-ra, Efi csere, OS pöckölgetés. Így most van egy korrekt masina amivel akármit megcsinálok amit én szeretnék.

Ezzel ki tudtam legalább még két évig növelni az élet tartamot.

És hogy mi ez a nagy kitérés ennél a cikknél?

Elösször is. A HW bőven elég mindenre és az ultrabook kategória sem jobban kezelhető. Elöbb megy a vas azért kukába mert unsupport lesz mint hogy betoljon. (Feltéve havalami eget rengető bakit elnem követtek az alaplapon vagy az aksival). És ilyenkor az élet tartam az apple esetén simán nem csak a szerelhetőségről szól hanem a HW és SW komplex összefonódásáról. Az 1 pont nem nagy cucc nálam minden ultrabook 1 pontot kaphat. Annyit érnek mint egy tablet. Megveszed használod eldobod. Bár teszem hozzá ez a mentalitás nagyon nem super zöld. Az Apple attól egy genyó cég hogy csinál egy kompakt cuccot majd még jó is de megkéri az árát és ez ha lehet 5 évente. 

A személyes konklúzióm az egész struktúra betek mármint nem az Apple, az egész infó világ. Rozoga OS ek, ki nem használt HW-k mennek a kukába. Csak azért hogy a fogyasztást növeljék nem azért mert az valóban kell. 

Original Apple:

MacPro 1.1
Xeon 5150
4 GB DDR2 ECC ram
Geforce 7300GT
250GB HDD

Upgrade
Új Efi 2.1
2 DB Xeon 3Ghz 4 mag (pontos tipusra nem emlékszem)
32GB ECC reg DDR2
Qudro K4000
Sata 3 kártya Boot barát ebben van az ssd KINGSTON SA400S37240G
OS : OSX 10.11.6
Terv:
USB3 , BT Wifi kártya , SAS vezérlő

Így lehet élet tartamot nővelni

Minden alternatív megoldás megoldás...

Előbb-utóbb egy IC-be fogják szervezni az egész hóbelevancot... vagy legalábbis a proci(ka)t, memóriát, meg a periféria-buszt. Semennyire sem lesz javítható, cserébe nagyobb órajellel tud majd dolgozni.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Még az sem lenne feltétlenül akkora tragédia, ha a rendszer nagy része valami újfajta gyors FPGA alapú cucc lenne, amit lehetne szoftveresen bővíthetni, frissíteni.

Én álmom egy olyan mobiltelefon lenne, ami egy FPGA alapú üveglap, ami előfizetéses modellben kapna hw és sw frissítéseket, külsőket, képernyőképeket, aki meg nem fizet, annak maradna valami alap patch csomag vagy közösségi foltozgatás-követés . Így talán picivel kevesebb hulladék termelődne, de a piaci szereplőknek is lenne bevétele. Tudom, a memória és háttértát  nem lenne bővíthető és kamera is kérdéses ilyen konstrukcióban, az akksiról nem is beszélve :)

Ebből egyedül az alaplapra forrasztott SSD a necces, 16G ram azért általában elég, CPU, GPU meg whocares. Az asztali gépemben sem cseréltem soha CPU-t...

 

Szóval egy picit túlhypeolt ez az egybe forrasztott alaplap, főleg, hogy van egy csomó előnye (egyszerűbb, csatlakozókkal kevesebb probléma lehet, stb.

Szerintem a cserélhetőség és a javíthatóság hiánya a termék árával összevetve érdekes, mert "filléres" kínai számtech. termékeknél ezt senki nem kéri számon, (eldob és vesz másikat,) de mondjuk másfél milliós, javíthatatlan cuccot kukázni...? - Legtöbbünknél még 8-10 éve vásárolt daraboknál sem fájdalommentes.

Az asztali gépemben sem cseréltem soha CPU-t...

Az asztali gépedben feltehetően értelmes csatlakozó van, amiben nem megy közvetlenül a CPU egyik lábára kötött jel mellett egy 40+ Voltos háttérvilágítás... https://www.youtube.com/watch?v=jahtu1_idVU

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

6-ot nem, de 3-mat már igen. De a 8-12 docker konténer az rendszeres + Visual Studio meg minden egyéb az rendszeres nálam desktopon 16G ram mellett, ráadásul, amin épp dolgozok, annak vannak memóriaigényesebb részei is. Mondjuk ez épp asztali gép, de e téren nem oszt-szoroz.

Igen ez alap dolog a felhasznalok 99%-a ezt csinalja. Ohh wait :D

En meg nem szeretnek olyan geppel dolgozni amiben csak 16 vagy 32GB ram van mert az keves viszont nem is sirok, hogy azokat nem lehet upgradelni egyszeruen azok nem arra a celra valok amikre nekem szuksegem van...

Teszik, hogy megvetted a márka alját és isteníted. Szórakoztat. :) Gondolom az évszázad befektetése volt a részedről, ami számodra egy kisebb vagyon volt, ezért csak jó lehet. :P  Hiszen te nem tévedhetsz! :P Csak én! Aki volt olyan fasz és megvette abból az újabbat mint ami neked van. :) Csak nekem az egy szemét, amire te vágysz. Ez van. Tekints rá úgy mint a más eldobott gecis pzsjére, akkor talán nem fáj annyira. :P 

:DDD én azt vettem ami számomra megfelelő volt akkor és most is itthonra és itthoni felhasználásra erre a célra továbbra is teljesen kielégítő, azt hogy munkában már Windowst/Linuxot használok és HP EliteBookokat erősebb konfigban az teljesen más kérdés. :) te megvettél egy számodra szar gépet, mert balfasz vagy, aztán végig sírtad a hupot, majd beadtad szervizbe miután elbasztad valamilyen módon, és most körbejársz mindenhova fikázni mert ha neked nem jó, akkor nyilván a világon senki másnak sem lehet jó, bravo. :D

tehát Te, akinek igazából nem használ Apple termékeket, nem tetszenek neked ezek az eszközök, nem tudod használni, azelőtt és ezután se veszel többet nyugodtan jöhetsz trollkodni, fikázni ide, és szerinted én vagyok a kívülálló. akkor ha ez a normális, megyek a topicjaidba amihez semmi közöm és osztom majd az észt anélkül, hogy ismerném az adott témát. 

te jársz fikázódni olyan hírekhez amik olyan dolgokról szólnak amik neked nincsenek és nem is érdekelnek mert szerinted szarok. :)

1. Amit teszek azt  nem a beszeljukmac.com-on tolom, de te a hungarian unix portálon (még ha trey ezt már tagadja is.) :P

2. Minden esetben volt egy valós ok amiből következet egy érzelem nálam, míg nálad van az érzelem vagyis te szereted és ennyi az érv

 

 

ps.: te csak apple-t védeni jársz ide :P

Ez egyébként érdekes. Nem fikázásból kérdem, tényleg érdekel:

Mi motivál téged arra, hogy időt és energiát nem kímélve védj egy olyan terméket, amiből amúgy hasznod nem származik?

Rengetegszer látok fikázást olyan cuccokról, amiket én jónak tartok, mégsem ugrok bele a vitába, hanem egyszerűen lapozok, ezért teljességgel felfoghatatlan számomra, amit csinálsz.

Le lehet íratkozni valahogy az új HUP-on konkrét témáról?

Pl. leíratkozom az "Apple" csoportról és akkor nem látom az abba rakott híreket. Javarészt fikázás meg flame az egész, ha érdekel valami Apple shit, majd megnézem máshol, vagy engedélyezem egy időre itt. Persze, ne olvassam el meg satöbbi, de látni sem akarom :)

Hupper ha jól rémlik tudott valami ilyesmit.

Közben meg belefulladunk a sok elektronikai hulladékba. Az egy dolog, hogy vannak hulladékudvarok, de 1) hány százalék veszi a fáradságot és viszi el oda az elektronikai hulladékot?, 2) ha el is visszük oda, honnan tudjuk, hogy tényleg feldolgozzák rendesen, és nem Afrikában köt ki a szemét?

Miért nem kötelezik a gyártókat, hogy oldják meg a problémát? Pl. az Apple 100 milliárd dollár készpénzen ül. A sok semmittevő politikus hozhatna egy szabályt, hogy a gyártónak kötelező legyen visszavennie az általa produkált e-hulladékot, ingyen és bérmentve, aztán pedig oldják meg a dolgot onnantól ők. úgy értem, hogy feltételek nélkül. Tehát ha pl. nekem van egy rossz Apple termékem, amit nem lehet javítani, akkor vissza tudjam küldeni ingyen az Apple-nek, bármilyen feltétel nélkül. Ezek után eleve strapabíróbb, jobban javítható gépek készülnének. Meg még az is lehet hogy nem jönne ki évente új modell, hogy a sok sznob elmondhassa magáról, hogy megvan neki a legjobb legújabb következő felesleges kütyü.

Tehát ha pl. nekem van egy rossz Apple termékem, amit nem lehet javítani, akkor vissza tudjam küldeni ingyen az Apple-nek, bármilyen feltétel nélkül.

"Cégünk mindig az ön rendelkezésére áll, asszonyom!"

https://www.apple.com/uk/shop/trade-in

Szerk: mi lenne, ha a tobbi gyarto miatt erzett frusztraciotokat nem az Apple-n elnetek ki fogalmatlanul?

Érdekesség:

- iPhone 11 repairability: 6/10

- OnePlus 6T repairability: 5/10

> Két közepes mértékben javítható telefont látok. Mi ebben az érdekes? Ez jóváteszi a MacBook Pro siralmas 1-es értékelését? Hogy a RAM az alaplapra van forrasztva? Nem. Dehogy.

Nyilván nem, de ez a forma velejárója: pl. a https://www.techradar.com/news/mobile-computing/laptops/best-ultrabook-… linken lévő gépekben mindegyikben alaplapra forrasztott ram van.

Ha nekem kéne választanom, hogy nagyobb aksi legyen a laptopban vagy cserélhető ram, akkor én az aksira mennék valószínű.