Librem 5 szoftverfejlesztés helyzetjelentés - szeptember

A Purism egy helyzetjelentést adott ki arról, hogy a Librem 5 csapat milyen nagyobb változtatásokat, fejlesztéseket eszközölt a linuxos mobiltelefon szoftverein. Elolvasható itt.

Hozzászólások

Vagy odaadtak, csak a biztonsag kedveert ugy dontottek, hogy a Microsofttal ellentetben a nagyon felkesz termekkel nem a nagyerdemut (aka fizeto ugyfelet) szivatjak, hanem belsos embereknek adjak nyomogatasra, hardver tesztelesre.

Csodat varni imho nem korrekt, ok nem a Samsung, a Huawei vagy az Apple, amelyek milliardokat kolthetnek fejlesztesre, - hogy aztan ne lehessen rendesen hajtogatni, vagy csak siman jol kelljen tudni fogni, - hanem egy relativ kicsi ceg, veges eroforrasokkal.

Szoval csodat varni nem korrekt, bar en konkretan varom a csodat, december, januar, vagy februar lesz elvileg amikor megtortenik szamomra a csoda.

Azért vegyük le egy kicsit a szemellenzőt. Egy olyan "telefon"-ról van szó, aminek az FCC tanúsítását _el sem kezdték_, és a kínai cég, akik elvileg értettek volna hozzá, már nem dolgoznak rajta, mert elfogyott a pénz. Óriási a különbség egy developer boardon összedrótozott valami és egy kész telefon között.

Én tényleg azt javaslom azoknak, akik rendeltek Librem5-öt, hogy kérjék vissza a pénzüket, és gyorsan, mert ez nagy valószínűséggel be fog csődölni.

Rengeteg spekuláció van az írásban, és nem lehet tudni mi a valóság. Nyilván nem megy minden simán, de talán még temetni sem kell a dolgot.

Számomra eleve nem volt reális 1,5 M $-ból nekilátni egy ilyen fejlesztésnek. Ugyanakkor nehéz eldönteni, hogy egy igazi vízionárius (aki nem ismer korlátokat) vagy egy ügyeskedő vállalkozó van a fejlesztés mögött. Nem tudom. Egy ekkora cég mindenképpen meglehetősen erőforráshiányos lesz, de a lelkesedés és a rugalmasság sok mindent el tud fedni, meg tud oldani. Titkon abban reménykedtem, hogy a korábbi fejlesztéseikből elég sokat újra tudnak használni, de igazából az látszik, hogy nem igazán voltak korábbról érdemi fejlesztéseik.

Valahol tisztelem azt, aki ilyenre vállalkozik, én nem tettem volna, pedig egy ilyen fejlesztés jórészt a szakterületem lenne. Egyszerűen azért nem, mert tapasztalatom szerint 2-3M $ az első összeg, amiről beszélni érdemes, de valószínűleg 5+ lesz belőle, mire minden kész.

Ugyanezen oknál fogva nem rendeltem Librem5 telefont, pedig nagyon szeretnék egyet. Talán a kételkedés és az ár tartottak vissza. "Majd, ha lesznek vele tapasztalatok..." gondoltam. (Tudom, hogy ha mindenki így gondolkodna, akkor sosem lennének vele tapasztalatok, de szerencsére az emberek különbözőek.) Az árról azért őszintén meg kell vallani, hogy csak abban a viszonylatban drága, hogy ma már ezek a telefonok filléres tömegtermékek. Ha a fejlesztési és gyártási költségeit nézem egy ilyen új kis szériás eszköznek, még akár olcsónak is nevezhetném. Ennyire kis szériás eszközökről beszélve, akár 2-3 e $ sem lenne a valóságtól elrugaszkodott, de ezt persze senki sem venné meg.

Hogy miért bízom bennük és hiszek a sikerükben, akkor is ha rengeteg objektív tényező ezt nem támasztja alá? Mert őszintén szeretném, ha lenne ilyen eszköz, és mert lavinát indítana el a piacon. Számomra hatalmas csalódás volt az Android. Én naív ökör, az első telefonom megvásárlása előtt azt hittem, hogy egy olyan linuxos eszközt kapok a kezembe, ami uyganazt a szabadságot adja, mint egy linuxos PC vagy notebook. Aztán persze jött a kínlódás a custom firmwarekkel, a garanciavesztés, és még mindig van egy vállban szűk, sok tekinteben vállalhatatlan és használhatatlan eszköz a kezemben, amire már rég nincs operációs rendszer frissítés (custom firmware sem), pedig  a hardver hibátlan.

Én inkább megpróbálnám a dolgot egy kicsit pozitívan látni, és néhány reális jövőképet felvázolni:

1. Rengeteg fejlesztés megtörtént, csomó tapasztalat és eredmény áll rendelkezésre. Ezt már biztosan könnyebb folytatni, mint 0-ról kezdeni.
2. Van esély arra, hogy késéssel ugyan, de sikerül jól befejezni a fejlesztést, és lassanként elkezdenek szállítani.
3. Az eredméyneket bemutatva, a problémákat és a hiányosságokat őszintén feltárva, újra forulhatnának a közösség felé, hogy tovább finanszírozzák a fejlesztést.
4. Az eredméyneket látva, akadhat olyan befektető, aki lát benne fantáziát.

A Phoronix interjút olvasd el, abban van a lényeg. :)

 

5M-mel szerintem nagyon alulbecsülöd a költségeket. Az Ubuntu Edge 32M-et gyűjtött, és a Canonicalnak elhiszem, hogy kiszámolták előre, hogy ennyiből (+saját tőke + befektetők) meg lehet csinálni.

Elolvastam, de a fejlesztés jelen állapotával kapcsolatban csak hozzávetőleges információk voltak. Az erőforráshiány nyilvánvaló, de ettől még elég sok minden elkészült.

A fejlesztési költségbecslésem azon alapul, hogy feltételeztem egy áttekinthető méretű nyák kifejlesztését, ahhoz tartozó készülékház fejlezstését, valamennyi FW fejléesztést (boot, esetleg különféle speciális eszközök), meg a linux ökoszisztéma bizonyos szintű adaptációját. Nyilván ez utóbbi egy végtelen történet, de egy első működőképes állapotig valószínűleg el lehet jutni értelmes kereteken belül. (Nyilván az ökoszsiztéma itt azért hangsúlyos, mert később valószínűleg az termelné a pénzt.) Ha nem ígérnek (legalábbis első körben) 100% floss firmwaret (amit nem is tudtak tartani), akkor nyilván a feladat sok ponton redukálható.

Ezen peremfeltételek mellet egy emberhónapot önköltésgi áron 10 e $-nak tekintve: az általam becsült fejlesztési volumen15 emebrév (1,8M $) + 1M $ HW és külső (prototípus gyártási, minősítési, mérési labor) költség. Ez persze meg szokott csúszni, ezért ez fel tud menni bőven 5M fölé. De szerintem a 32M azért nem szükséges, legalábbis első körben. Később persze lazán fel tudja emészteni.

A HW fejlesztés költségét szerintem nagyon alulbecsülöd. Ilyen bonyolultságú nyákot már nem gyártanak minden sufniban (konkrétan szerintem Magyarországon esélytelen, de lehet, hogy az egész EU-ban nem lenne rá cég akik szóba állnak egy ilyen startuppal.) Marad Kína, ahol mindent _is_ lehet, de csodák nincsenek, simán vannak több hónapos lead time-ok. Közben persze az embereket fizetni kell. 3-4 HW revízióval akkor is számolni kell, ha minden simán megy. De sosem megy minden simán.

Ez a fejlesszünk nyílt Linuxos mobil firmware-t egy nagyon régi sztori, és majdnem olyan népszerű a szoftverfejlesztők körében, mint az írjunk új build rendszert, mert mindegyik szar. :)

De üzletileg sikeres módon ezt nagyon nehéz összehozni, és olyan garázscégeknek tört bele a bicskája, mint a Siemens (majd egyszer egy sör mellett) és a Nokia (technikailag rendben volt, menedzsment megölte), vagy akár a Canonical. 15 emberrel üzletileg eladható Smartphone firmware-t 0-ról összerakni esélytelen. ~100 fő körül már azt mondom, hogy van rá esély, hogy összehoz a csapat valamit, ami termék lesz, de az Android mellett labdába rúgni nagyon nehéz.

Két út van, amit meg lehet próbálni:

- csinálni egy saját Androidos telefont, ahol a proprietary Google kódokat és 3rd party appokat külön konténerbe / VM-be (ha elég erős a SoC) lehet izolálni. Ez a legkisebb kockázat, a gyártók tudják támogatni, lehet rá fejlesztőt találni, stb. Ezt sem kell 0-ról elkezdeni, mert ott a GrapheneOS. Ha már megvan a container / VM infrastruktúra, akkor hagyományos Linux appokat is lehet futtatni, a'la ChromeOS. Ügyesen lavírozva, jó HW-t választva (a Librem5 itt is mellélőtt kicsit szerintem), megtalálva privacy / security vonalon mozogva a réspiacokat akár kormányzati, akár magán oldalon, lehet ebben potenciál. De a tőkeigényét ennek is 10M dollárban mérik, mármint hogy 20, 30 vagy több...:)

- megpróbálni az Ubuntu Touch -ot feléleszteni, és abból kiindulni. Sokkal-sokkal több munka, és szerintem nincs jelenleg olyan üzleti terv, ahol ez a megoldás nyereségesre tud kijönni. Az, hogy a Canonical dobta, elég erősen intő jel.

Ui: Még egy adalék: Anno ugye az OpenMoko-ból volt eladható termék, persze üzletileg nem volt sikeres. De az is csak azért jött össze, mert az OpenMoko mögé beállt egy távol-keleti mobilgyártó (FIC), akik ezen keresztül akartak nyugati piacra betörni. Tehát megvolt a HW fejlesztéshez és kiadáshoz szükséges szakmai háttér legalább, nagyjából házon belül. Purism-nál tudtommal ez nincs meg.