Bemutatkozik a CentOS Stream

 ( trey | 2019. szeptember 24., kedd - 18:56 )

CentOS Stream is available based on CentOS Linux 8 software packages [...] CentOS Stream will be a rolling-release Linux distro that exists as a midstream between the upstream development in Fedora Linux and the downstream development for Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

\o/
--
"Sose a gép a hülye."

Ennek tulajdonkeppen miert orulunk? Ld. a minapi hsz a CentOS 7 update-je kapcsan: https://hup.hu/cikkek/20190918/centos_linux_7_1908+#comment-2388743

Centos, nem fedora és lehetsz tesztelő. Ez most divat és igény is. A kérdés, hogy ebből mikor fagyasztanak egy új kiadást.

A magam reszerol csak a divatot latom benne, amibol viszont nem kerek, igenyem pedig semmi ra. Oka van, hogy CentOS-t (es RHEL-t) hasznalok, ez az egyik, stabil, hosszan tamogatott, nem rolling release. Nem tetszik ez a mostani nehany uj irany..

A SÜSÜ is valami hasonló modellre váltott (Fedora = openSUSE Tumbleweed [rolling-szerű izé, bár ebből nincsenek release-ek, mint a Fedorából], CentOS = openSUSE Leap [SLE alapok + az egy-egy release idejére supportált, relatíve friss "felhasználói" csomagok], RHEL = SLES/SLED [fizetős, nagy ritkán változó izé]) és náluk működik. Mondjuk szvsz. a trey által a hozzászólásában linkelt cikkben szereplő "technical details" volt pont az, ami miatt a Süsünél ez működhetett (elég komoly infrájuk volt már erre [open build service, OpenQA stb.] és közelebb is állt az [akkor még egységes] openSUSE és SLE).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ertem, hogy hogy mukodik es a parhuzam is megvan, koszi, csak nem tetszik. :) Boven megfelelt nekem az elmult evekben alkalmazott gyakorlat, semmi hianyerzetem nem volt.

Akkor átfogalmazom: működik helyett szvsz. jobban működik :) [és egyébként látszik pl. a propriatery HW támogatottságban is ennek a rendszernek az előnye]

Más részről meg szerintem a RedHat is megérthető ebben a helyzetben: a CentOS eddig direkt konkurencia volt (meg mondjuk reklám is egyben, szóval...), nekik ez egy jó módszer arra, hogy csökkentsék a saját közvetlen versenytársaik számát, akik egy az egyben az ő munkájukból élnek (mondjuk az Oracle-el továbbra se tudnak mit kezdeni). A lépéstől meg nagyon nem tartok, szvsz. simán csak megfordul az eddigi irány (point release-nél a CentOS csapat kapott pár hét ingyen tesztet, amíg a saját buildjeik elkészültek :) ), szerintem annyi lesz, hogy a QA csapat most már hivatalosan a CentOS-t fogja patkolni és a RHEL point release-ek kicsit hosszabb Errata-t kapnak, mert addigra a CentOS-ből már megkapják a hibajelentéseket...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Oo..a CentOS-t a gyakorlatilag a RedHat fejleszti..nem igazan tekintheto konkurencianak (https://www.redhat.com/en/about/press-releases/red-hat-and-centos-join-forces).

Házon belül is nyírhatja egyik terméket a másikat (a marketing kannibalizálásként ismeri). Szerintem jó páran vannak, akik CentOS-t használnak olyan feladatokra/helyekre, ahol ha nem lenne, akkor RedHatot használnának helyette, ami az RH-nak kieső eladást jelent. Nálam is fut olyan propriatery cucc CentOS-en, amiről tudom, hogy RHEL kellene alá és a support első dolga lenne rákérdezni, hogy min futtatom - de működik, nem kritikus, egyikhez se kellett még támogatás, akkor minek az éves költség.

Ha viszont a CentOS és a RHEL nem lenne pont ugyanabból a forrásból forgatva (mint ahogy most ugye ez a terv, RHEL már downstreamje a CentOS-nek), akkor már bele lehet szaladni olyan dologba, ami RHEL-en _még_ működik, CentOS-en meg _már_ nem. Tehát ha vége a RHEL7/CentOS7 támogatásának és a propriatery izé alá új rendszert akarok, akkor már súlya is van annak a döntésnek, hogy RH vagy CO, mert nem csak a branding.png fájlokban fognak eltérni... aztán persze majd hosszabb távon fog kiderülni, hogy ténylegesen mekkora különbségek lesznek, pár hétnyi update-nyi, point release-nyi, vagy teljes főverziónyi...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Fixme, de a közleményt olvasva én úgy látom, hogy marad a sima CentOS is a Stream mellett.

Persze, marad. Most, aztan 1-2-n ev mulva meg erhet tobbeket meglepetes. :)

Jogos, akkor meg (egyelőre) semmi gond :)
Mondjuk én utána (mármint ha/amikor beszántják az alap CentOS-t, gondolom legkorábban RHEL9 idején) se tartanék tőle annyira, azért az RH-nak is kínos lenne, ha ordító hibákkal lenne tele (másrészt időnként egy-egy rosszul sikerült patch után mondhatnák, hogy naigen, a RHEL felhasználók ebből semmit se láttak, kritikus helyre tessék fizetni ;) ), nagyon nagy ugrás nem lehet a mindenkori RHEL és a CentOS stream között (gondolom a CentOS stream-et továbbra is verziózni fogják, ahogy most is van CentOS Stream 8), mert ugyanez az ugrás a következő point release-nél a RHEL-be is bejönne; olyat meg nem nagyon szoktak.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)