A Vivaldi böngésző végül elérhetővé vált Androidra

 ( trey | 2019. szeptember 9., hétfő - 12:10 )

Teszteld az elsők közt a Vivaldi böngészőt Androidon. Bétában letölthető a Play Store-ból. Bejelentés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Éppen tegnap állítottam be gépen defaultnak, hogy próbálgassam egy hétig. Már régóta fent van, időnként használom egy kicsit.
Azért sajna gépen is vannak még hibái, amik többnyire abból erednek, hogy nem tudják tartani az iramot a chrome fejlesztőivel.
Például a beállításokból van saját ablaka, de néha előhozza a chrome beállításait is. Néha fent megjelenik egy ikon, aminek látszólag a fordítása semmilyen nyelven nincs benne. És pár hasonló gond még van vele.

Android 8, samsung a3 2017, nem találom a store-ban, keresve többféleképpen. (Play Store friss, június 1-ei security patch fent van, Samsung még frissíti, meglepetésemre.)

Kattints a cikkben a "letölthető" linkre. Mit látsz?

--
trey @ gépház

Böngészőtől függ (firefox-ban betölti weboldalként, ahonnan nem lehet telepíteni, chrome-ból átugrik play store app-ba), de nem erről írtam :).

nalam play store weboldalan firefoxban van android ikon ami megnyitja a play store alkalmazast.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Legjobb! Operát kukáztam is most már mindenhonnan. Pc-n a legelső beta óta használom. Oldal tördelésben azért az opera még mindig jobb, de majd biztos fejlesztik azt a részét is.

Synch 100%-ban működik.

Androidos firefoxra beta állapotban is fényéveket ver sebességben és a vivaldi nem omlik minden második oldal megnyitásakor.

A focus vagy a fennec változatát próbáltad androidon?
Nálam a fennec nem omlik össze a focust még nem próbáltam...
A vivaldival egy bajom van, hogy bookmark exportnál a tag-eket nem menti le.

nálam a sima firefox sem omlik össze. korábban volt olyan, hogy amikor upgradelt néha elvesztette a tabokat, de most már jó ideje az is sincs.

En mar vagy 3 eve firefoxot hasznalok mobilon. Es evi olyan 3-4 osszeomlasom van. Tabokbol olyan 150-250 korul lehet megnyitva, sajna 100 folott csak oo-t ir.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Fennec

A Focus-t már ki sem próbáltam. Nekem olyan nyögvenyelős fejlesztésnek tűnik, ahelyett, hogy csinálnának egyet, de azt jól.

A Focus nem is általános célú böngésző. :)

mi a piaci rés, amit kihasználnak? nincs benne reklám? :)

Csak nekem tűnik úgy, hogy túl sok dologhoz akar hozzáférni?

This app has access to:
Wi-Fi connection information
view Wi-Fi connections
Photos/Media/Files
modify or delete the contents of your USB storage
read the contents of your USB storage
Contacts
find accounts on the device
read your contacts
Identity
find accounts on the device
add or remove accounts
Device & app history
read your Web bookmarks and history
Location
precise location (GPS and network-based)
approximate location (network-based)
Storage
modify or delete the contents of your USB storage
read the contents of your USB storage
Microphone
record audio
Camera
take pictures and videos
Other
download files without notification
read sync statistics
receive data from Internet
install shortcuts
access Bluetooth settings
change your audio settings
use accounts on the device
write web bookmarks and history
toggle sync on and off
control Near Field Communication
full network access
reorder running apps
control vibration
view network connections
run at startup
prevent device from sleeping
read sync settings
pair with Bluetooth devices

Na, az ilyenek miatt kukáztam anno az Operát...

webes alkalmazások egyre több jogkört és lehetőséget kapnak, jobb ha hozzászoksz, PWA és társai jelenleg kérdéses sorsúak ahogy látom, de az nem kérdés, hogy a böngészők kapnak egyre több sandbox-on kívülre nyúló kart.

blútyúk mégis mi a bánatnak kell neki?
vagy a run at startup...
vagy a download files without notification...
vagy a reorder running apps...
vagy a read your contacts...

és lehetne még sorolni.

általánosan: azért, hogy mindent lehessen böngészőben, amit telepítve.

bővebben: bluetooth kommunikáció kellhet webapp-okban pl IOT cuccok kezelésénél, a run at startup az a háttérben futtatott app-okhoz kellhet, download files without notification szintén az app-ok háttérben fájlletöltéséhez, pl. média tartalmakhoz, amit nem stream-elni akar, hanem tárolni is, cache-en kívül, reorder running apps a jó kérdés, android-on sokszor volt már, hogy nem épp találó jogosultság néven volt egy-egy funkció, simán lehet, hogy csak saját terhelésének mérésére kell ez a jogkör, a read your contacts a chat app-ok korában szintén nem lep meg, de egy marketing alkalmazás is hasznosíthatja, ...

mindezt remélhetőleg az app kezeli, hogy ha a webapp akar ilyen funkciót használni, azt te engedd meg neki. minden másra ott van minden más olyan böngésző, ami nem kér ilyent, egyre kevesebb ilyen lesz.

Erdekes chrome-on sikerult azt megoldani ,hogy ha rabokok valamire ,hogy letoltom akkor megkerdezi ,hogy hozzaferhet e a tarhelyhez nem csak ugy letolt valamit a vakvilagba...

1. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Web_Bluetooth_API
2. Azért, hogy a weboldal mint alkalmazás (PWA) már induláskor értesülhessen az értesítésekről, attól függetlenül, hogy te megnyitod. Én pl. Twittert PWA-ként használom, nem a natív appként.

A többi is mind-mind emiatt van, hogy a browser által hosztolt alkalmazásjellegű weboldalnak egyre több lehetősége legyen.
Elég sok minden van már, amit használhatnak a weboldalfejlesztők: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API

A webapp nem csak HTTP kérés + DOM manipuláció már.

PWA-k formájában már gyakorlatilag majdnem teljes értékű dekstop vagy mobil alkalmazásokat lehet fejleszteni. Ezeknél a bögnésző tölti be a közvetítő szerepét, kb mint annó a JAVA-nál a java runtime.

blútyúk mégis mi a bánatnak kell neki?

https://webbluetoothcg.github.io/web-bluetooth/

vagy a run at startup...

https://developers.google.com/web/fundamentals/primers/service-workers/ (tud háttérben futni bezárt weblap mellett, ha telepítetted a PWA-t)

vagy a download files without notification...

Pl. ezek miatt: https://github.com/drufball/directory-download/blob/master/EXPLAINER.md

vagy a reorder running apps...

"Reorder running apps
Allows the app to move tasks to the foreground and background. The app may do this without your input."

Ez szerintem a legtöbb böngészőben benne van, ha néha elő kell tudni hoznia a rendszerbeállításokat, vagy mondjuk a play store megfelelő ablakát, hogy adhass neki 5 csillagot.

vagy a read your contacts...

https://wicg.github.io/contact-api/spec/

(Neked és a többi válaszolónak)

Ezek egy részét még akár el is tudom fogadni, már amennyiben on-demand megy a jogosultság kérés és nem archaikus módon, telepítés közben kér egyszerre mindent, aztán csinál vele, amit csak akar az alkalmazás.

>Ez szerintem a legtöbb böngészőben benne van, ha néha elő kell tudni hoznia a rendszerbeállításokat, vagy mondjuk a play store megfelelő ablakát, hogy adhass neki 5 csillagot.
Megkoptak már az Android fejlesztési ismereteim, de ilyeneket emlékeim szerint nem extra előhozni, be kell hívni egy intentet hozzá, nem kell erre jogosultság...

>Pl. ezek miatt: https://github.com/drufball/directory-download/blob/master/EXPLAINER.md
Ehhez biztosan kell engedély nélküli fájl letöltés?

Attól meg, hogy a böngészde init systemként működjön és ő ütemezzen be ki tudja hogyan belemászott háttér webcsodákat, hát...

Az igényt értem rá, multiplatform fejlesztés, nincs meg a mobilapp fejlesztés overheadje, stbstb, csak hát azért na. A Mozilla OS is valahol ilyesmit csinált volna, csak sokkal értelmesebben, mégis ordas bukó volt, valszeg nem véletlenül.

Ezek egy részét még akár el is tudom fogadni, már amennyiben on-demand megy a jogosultság kérés és nem archaikus módon, telepítés közben kér egyszerre mindent, aztán csinál vele, amit csak akar az alkalmazás.

Külön megnéztem, a Fényképező, a Helyadatok, a Mikrofon és a Tárhely eléréséhez az engedélyt az első ezt igénylő feladat futásakor kéri be.

A korábban felsorolt engedélyekhez (több fájl letöltése, stb...) viszont úgy tudom, hogy az android nem biztosít on-demand jogosultság kérést.

https://vmokshagroup.com/blog/android-runtime-permissions/

Ketté van szedve, hogy "normál jogosultságok" illetve "veszélyes jogosultságok", és tudtommal a normált csak a telepítéskor lehet kérni, a "veszélyeset" meg csak futás közben Android 6 vagy újabb API-k alatt.

Bár a 6-os alatt dologztam utoljára, mostanra ez már lehet hogy változott.

Nem találom a githubon a forráskódját, nem tudja valaki, honnan lehet letölteni?

Vivaldi nem opensource.

Erre akartam rámutatni. Ebben a világban már gyanús, ha valami ingyenes, de nem opensource.

Mert nem ott van...

Az aktuális stabil kivételével az összes eddigi stabil forráskódja a hívatalos oldalon van fent.

https://vivaldi.com/source/

Az Androidos is akkor lesz fent ha van stabil verzió. Ezt olvastam valahol a fórumon.

Itt nem a Vivaldi forrása van, hanem a felhasznált és patchelt chromium alap. A plusz cuccok, amitől Vivaldi a Vivaldi, az zárt.

Akkor sorry!

A store-ban nekem csak úgy jött be, ha rákerestem a Vivaldi Beta kifejezésre. Amúgy minden klappol vele, nincs hiányérzetem és stabilabb, mint a desktop (amire szvsz csak jó teszteket kéne írniuk).

--
bimlas.gitlab.io

A kezdetektől használom desktopon (64-bit linux), és nagyon elégedett vagyok vele, atomstabil.

+1

Túróst, attól, hogy én is nagyon szeretem, még nem vagyok elfogult: nem egyszer volt, hogy a stable release-be olyan hibák kerültek vissza, amik már egyszer benne voltak és már ki is javították őket. Szerintem csak annyi hiányzik, hogy normális GUI teszteket írjanak, hogy ugyan az a hiba ne fordulhasson elő mégegyszer.

Ettől függetlenül én sem tudok jobb browser-t: Chrome-ot Google miatt hanyagolom, Opera-t Kína miatt, Firefox nagyon jó volt egy időben, de maguk alatt vágják a plugin-fát (sorra inkompatibilisek lesznek), a Vivaldi-ban meg intuitív, jó ötletek vannak (amiket nem mindig lehet pluginnal helyettesíteni) + hack-elhető (sajna per pill nem működnek, mert inkompatibilisek a jelenlegi verzióval :D de ez egy hack esetén nem róható fel a browser negatívumaként).

--
bimlas.gitlab.io

Eddig Operát használtam, de az utóbbi pár napban kipróbáltam pár böngészőt (Vivaldi, Chrome, Brave, Opera, FF, Xiaomi Browser, Samsung browser) és valamiért a Samsung browser az egyetlen, ami kilóg a sorból: érezhetően (és stabilan reprodukálhatóan) kevesebbszer framedroppol vagy lagol a rendereléssel scrollozáskor.
Ez valószínű gyorsabb készülékeken kevésbé szembetűnő, de feltételezhetően az optimálisabb működés miatt ott is kevesebb energiafelhasználással jár.
Elég furcsa, mert elvileg mindegyik mögött Chromium van (kivéve FF).

Emellett pozitívum, hogy van hozzá adblocker és balra kirakható gyors scrollozó csúszka, (számomra) negatívum a függőleges tabváltó design