"A Raspberry Pi 4-nek ventilátorra van szüksége"

 ( trey | 2019. július 18., csütörtök - 8:24 )

Jeff Geerling blogján azt állítja, hogy a korábbiakkal ellentétben, az új Raspberry Pi-nek aktív hűtésre lenne szüksége. Ezt mérésekkel is igyekszik alátámasztani. Véleménye szerint ventilátort kell az Rpi 4 dobozába építeni. Azt is megmutatja, hogy ezt hogyan kell csinálni. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szóval már ennyire meleg az új RPi. Végülis csak az egyik legfontosabb szempont volt az ilyen SBC-knél, hogy minden további nélkül be lehet zsuppolni őket bármilyen olyan szűk helyre, ahol nincs szellőzés, mert nem is kell nekik. A plusz villanyigény nem a világ, de aki örült neki, hogy ezek "néma" gépek, az nagyon fog "örülni" a ventilátornak.

5V/3A megis mire szamitottunk?
Minden energia hove alakul....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nyilván, de miért kell ennek 3A? Valamit túltoltak ott egy kicsit, szerintem.

Pedig az USB-C vel az irany egyertelmu.
Az 5V/3A-rel az 5V-ot kimeritettek, de hosszu az ut meg 20V/5A-ig! :-D

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

:D

Van rajta USB3 port. Azt is ki kell szolgálni valahonnan. S ha kisebb a betápod mint amit felvesz a rendszered, akkor annak vagy kell egy beépített trafó, vagy következményei lesznek, pl nem tud meghajtani 2db USB3as vinyót.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

2 db USB3-as HDD? Ez egy SBC... SD kártya, meg belső eMMC (ha van), esetleg még SSD csak-csak, de ki akarna erre permanensen USB3-as HDD-t aggatni? Ráadásul mindjárt kettőt... Az oké, hogy előfordulhat, hogy valamiért rá kell akasztani, de akkor azt a két külső HDD-t meg lehet tápolni másfelől is addig.

Mondjuk én már rátettem egyet. :D

:P 'Gésség.

Köszi! :)

Miért, egy hdd-vel lehet raid-ot? Nem? Akkor kell rá a kettő.

Egy SBC-n RAID? Mit akarsz ezzel a lapkával csinálni, amihez RAID-be kötött HDD-k kellenek?

nas?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy RPi4 ~20 rongy és akkor ahhoz még ház, meg ventilátor, fúrás-faragás, különben melegszik, mint egy kemence... ~30k-ért már lehet kapni olyan NAS-t, ami kulcsrakészre össze van szerelve, nem sütsz rajta kenyeret és nem csak USB3-as meghajtókat lehet ráaggatni, hanem SATA-sat is. Igaz, hogy üresjáratban 5.5W-ot eszik, míg a RPi4 csak 2.9W-ot, de ez azért nem egy kardinális probléma. (Terhelés alatt meg úgyis a HDD-k fogják elsősorban zabálni a villanyt.) Nem éri meg NAS-nak használni. Ezek az SBC-k arra jók, hogy mindenféle kütyüt vezérelgess róluk, ahhoz meg nem kellenek RAID-be kötött HDD-k.

RPi4 34 font. Amazonon az első két NAS (ár szerint rendezve) 66 és 69 font.

Szóval azért nagyobb a különbség, de egyébként igen.

Én is vezérelgetek az otthoni Rpikkel, és az Amazonon másodikként listázott 69 fontos D-Link NAS egy öregebb testvérét használom.

Mondjuk vezérelgetni nekem elég a RPi0 is.

Vezérelgetésre itt eddig az OrangePi vált be legjobban. Tud a belső eMMC-ről bootolni és így nem kell attól tartani, hogy kinyúvad az SD kártya. Nem egy erőgép, de megbízható. A parkolóautomatáink két éve mennek 7/24-ben velük.

Fillerbaszas :D

Erdekelne hogy ezek mifele nasok 30k-ert, en hasznalhatot minimum a duplaja alatt (de inkabb tobb) nem lattam meg. Most kell egyet otthonra osszeraknom es en is a pi4-et kezdtem el nezegetni 2 diskkel, leginkabb a platform szabadsaga miatt.

Ami szembejött az árukeresőn: https://nas-meghajto.arukereso.hu/zyxel/nas326-eu0101f-p327643743/
#define használható

a fajlmegosztason kivul tudjon az ember par sajat programot felrakni, mint torrent kliens, par webszerveres cucc (mivel ugyis 24/7 porog), stb.

Szoval minimalisan testreszabhassa....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt NAS-on is lehet.

És 4K videót tud lejátszani közben? :P Médialejátszó, alapfeladatokra bőven jó(tm) linuxos gépet lehet csinálni a Pi4-böl, és mellékesen vihet nas feladatokat is. Miközben kevesebbet fogyaszt. Ellenben tényleg nem abból áll, hogy kész doboz, belerakod a vinyot és boldogság. De kinek mi a szempont.

Lejátszani? A NAS-oknak nem feladata a videók renderelése, nekik csak streamelni kell tudni őket; ezek - nomen est omen - storage-ek. Itt az a baj, hogy már megint "univerzálist" akar mindenki, csak persze fél fillérért és ne fogyasszon szinte semmit, csak ez nem így működik.

Tehát, miért nem működik, hogy a htpc médiaközpont gèp nas is legyen ha elbírja a vas, és a fogyasztása?

Főleg mert de, működik. De hallgatom az ellenérveket.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Akkor az egy HTPC, ami NAS-ként is funkcionál, nem pedig egy dedikált NAS, amit azért csináltak, hogy NAS legyen és eddig tisztán NAS-ról volt szó, az meg nem arra való, hogy 4k-s videókat rendereljen. Az SBC-k meg nem valók sem NAS-nak, sem HTPC-nek, csak megjelent az igény rá, hogy mindent tudjanak - mindent is - nézd csak meg a szálat, szépen eljutottunk odáig, hogy ezt is, meg azt is, meg amazt is, most már komplett házi szerver legyen minden nyavalyával, rendereljen 4k-s videót, közben streameljen, torrenteljen, etc. Na ennak az eredménye az amit a cikk feszeget, mert ennek a sok igénynek a kielégítése nincs ingyen.

(De ha ennyire SBC-t akar valaki svájcibicskának használni, akkor könnyen lehet, hogy valamelyik ODROID-dal jobban jár.)

Semmi ilyesmi nem történt. A forumtárs felvetette, hogy például akkor is jò a pi4 ha raid-os nas-t akár építeni az ember, ès olcsóbban kijōn, mint egy dobozokat nas-al, főleg ha nem csak annyi a elvárás, hogy elérhetők legyenek a file-k.

Az meg, hogy egy rpi4 tudású bármi melegedni fog, nem újdonság, sem "hír". Az volt eddig az időpontig extra, hogy a többi rpi nem melegedett. Annyira.

Mindenesetre, az a én gondolatom, hogy a rpi4 (főleg a 4gb változat) már használható nem csak játszadozásra. De hogy ez mennyire lesz igaz, majd a jővő megmondja.

Hát de ez az, hogy nem feltétlenül jön ki olcsóbban, pláne, hogy a NAS-okban azért van SATA is.

Lentebb olvashatod, hogy másoknak a többi RPi-t is sikerült felforralni.

Biztos használható többmindenre, de az SBC-ket tipikusan valami vezérlésre találták ki, nem komoly teljesítményigényű feladatokra.

A sata egy jó érv, főleg hogy ha jól láttam a ODROID-nak is van sata képes változata, de egy normális nas vs rpi4+rendes_hütű+usb3-to-sata kábel árban még mindig a rpi irányába dönti a mérleget.

Végső soron, az a igazság, hogy erősen gondolkodok egy 4gb-os rpi4 beszerzésén, mert ugy látom, hogy az már jó másra is, mint, ahogy írod, valami vezérlésére*. (Arra rpi zero való/van :) )

*Annó levedlett i86-os pc-böl készültek a "soho szerverek" azok még rosszabbak voltak. Eddig a rpi legnagyobb hibája a rémes IO volt, ha jól értem a dolgokat, ez a 4-es változatban már nem rémes.

Lentebb olvasható... Hát, nem tudok rá mint mondani. nyilvánvaló, hogy ami melegszik, hűteni kell. Az meg elismerem, egy rossz hazugság, hogy a pi-re nem kell (legalább) borda.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ha az ODROID-nak van SATA portja, az miért érv az RPi4 mellett? Az meg már kezd vicces lenni, hogy juszt se egy nem melegedő, SATA-kapabilis NAS, hanem juszt azért is inkább RPi4 + "rendes" hűtő + USB3 to SATA; szerintem mindjárt csapj hozzá egy holdkompot, egy exchange szervert, egy hernyótalpas gumikecskét, meg egy palacsintasütödét is (bár a cikk szerint külön sütőre lehet nem lesz szükség, elég a lapka is).

Hát ha így forralódik, akkor önmagában ez leginkább nem jó semmire. Persze hűtve igen, de akkor meg majd ugyanott vagy, mint valami ultralow fogyasztású pécével. (Vezérlésre az SBC-k valók, általában, csak némelyikkel elszaladt a ló.)

Azt nem tudom ki írta, hogy rémes az RPi IO, de nem én.

Hűteni hűteni kell, de nem bordával; htmm leírta, hogy maga a nyák vezeti el a hőt, viszont alig van hőtehetetlenség; ezt nem bordával, hanem szellőzéssel kell orvosolni, de ezt egyébként már többen is írtuk. Ki hazudozott?

A van sata port a ODROID _mellett_ volt érv.
Elfogadom, hogy az reális választás lehet (bár az is melegszik, csak arra gyárilag tesznek bordát)

Az a nas, amire annyi mindent rá lehet bízni, mint egy rpi4-re ( vagy ODROID-ra, ha már itt tartunk) árban lényegesen magasabb kategória.
(Azt felhozhatom érvnek, hogy bizony a nas-okban is szokott lenni ventilátor, ami bizony szépen fel tud/szokott pörögni, amikor a vas nem idle? Már csak a hdd-k miatt is)

Szerintem senki sem állította ebben a szálban, hogy nem kell hűteni a rpi4-et. Itt az kérdés, kellhet-e raid rajta. Én annyit állítok, hogy életszerű a dolog. Te meg azt, hogy a SBC-k vezérlésre valók. Én meg azt, hogy a Rpi4 már másra is alkalmas lehet, mint dolgok vezérlése.
Aztán azt mondod, hogy de vegyen NAS-t. Én azt mondom, ha ki lehet hozni erősebbet, olcsóbban, akkor épitsen pi4-böl, vagy ODROID-bol.

Azt meg, hogy a pi-nek rémes a io-ja, azt én írtam. Mert az. az előző változatoknál közös usb buszon osztozott a hálókártya, meg a rátett (usb2) hdd. Szóval nas-nak pont korlátozottan volt alkalmas.

Amúgy meg, teljesen igazad van abban amit gondolsz.

Akkor azt félreértettem.

Az már nem is NAS, akkor az homeserver, vagy HTPC. (Felhozhatod, de csak abban az esetben fair, ha az tényleg egy nettó NAS volt, nem valami generikusabb vas.)

Én azt mondtam, hogy NAS célra vegyen NAS-t. Ha komolyabb céljai vannak, akkor nem. Itt ezen van a hangsúly, hogy össze vissza változtatjátok, hogy épp mit kéne kihozni belőle.

Azt hiszem, hogy nem lett rendesen tisztázva hogy mi a cél. Ėn végig homeserver-re aszociáltam, nem vèletlen a 4K videolejátszásra hivatkozás. Már csak azèrt is, mert a csak nas nas-t hülyeségnek tartom. :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Miért lenne hülyeség egy sima NAS? Backup, share, low-consumption. Mi ezzel a baj, ha ez a cél?

Semmi baj sincs vele. Csak én hülyeségnek tartom. Összehasonlítva bármi felhővel, vagy simán magával viszi a adatokat az ember mondjuk laptopon dologhoz képest. De ez a én véleményem, semmi több.

csak megjegyeznem, hogy az altalad ajanlott zyxel 16.3W-ot fogyaszt, ami tobb, mint amennyit az rpi4 max fel tudna venni (5V/3A tapbol):

http://il.zyxel.com/es/es/ProductTab.shtml?pid=20110426084939&idx=6&c=es&l=es

A pi4 terheles alatt 7.6W-ot fogyaszt.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én egy 5.5W fogyasztású NAS326-ot ajánlottam, nem azt a NAS310-et, amit te linkeltél.

https://hup.hu/cikkek/20190718/a_raspberry_pi_4-nek_ventilatorra_van_szuksege#comment-2369113

> Igaz, hogy üresjáratban 5.5W-ot eszik, míg a RPi4 csak 2.9W-ot, de ez azért nem egy kardinális probléma. (Terhelés alatt meg úgyis a HDD-k fogják elsősorban zabálni a villanyt.)

https://hup.hu/cikkek/20190718/a_raspberry_pi_4-nek_ventilatorra_van_szuksege#comment-2369305

> Ami szembejött az árukeresőn: https://nas-meghajto.arukereso.hu/zyxel/nas326-eu0101f-p327643743/

5.5W az idle power, amikor a diszkeket lekapcsolta...

Egyebkent 28W diszkkel.

https://www.zyxel.com/products_services/2-Bay-Personal-Cloud-Storage-NAS326/specifications

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Terhelés alatt meg úgyis a HDD-k fogják elsősorban zabálni a villanyt.

ez a watt minimalizalas ugye vicc? 16W fogyasztas kb 5K/ev aram (hdd fogyasztast nem vettem bele, azt ugyse tudod meguszni). tobbe kerul hazamennem videkre vonattal! ha kihagyok egy hazautat megsporoltam az aramot...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az ember pénztárcája szempontjából lehet vicc, de ha sokan használnak egy adott eszköztípust, akkor az a sok fogyasztás per kopf összeadódik és azt az energiát valahol elő kell állítani és itt jöhetnének a közhelyek, de most inkább ne menjünk bele. Minél kevesebbet eszik valami, annál jobb, csak éppen az általam linkelt NAS nem evett üresjáratban öt és félszer annyit, mint az RPi4, de még kétszer se.

Az RPi olyan mint regen volt a Coreldraw. Sok mindent tud de semmit nem tud igazan...

Azt nem tudom milyen volt a CorelDraw, de az RPi-re áll, amit mondasz.

de igy mukodik, a normalis piacon levo nasok jo resze tud transcodingot, torrentet meg minden fittyfenet, csak eppen 100e ft-tol felfele, es meg akkor is durvan vendor lock-olva vagy.
ez kb. iphone vs. android, ahol a pi4 az android.
lehet hogy nem lesz olcso hazzal, hutessel meg a diszkeknek kulso hazakkal, de legalabb azt csinalja amit en akarok.

Az android? Azt csinálja, amit akarsz? Saját okostelefonom ugyan nincsen, de ha a másé a kezembe kerül, akkor én pont az ellenkezőjét tapasztalom: az a vacak mindent csinál, csak azt nem, amit én akarok. (A másik félről info híján nem nyilatkozom, sose láttam élőben.) Ha pedig arra gondolsz, hogy lepucolod a telefont és felraksz rá egy guglimentesített droidot; mi gátol meg, hogy a NAS kapjon egy Linuxot vagy BSD-t?

ezzel a poszttal azthiszem kiirtad magad a thread-bol, innentol nincs ertelme tovabb beszelgetnunk :)

Miért is? Melyik részével írtam ki magam?

En ugy latom, hogy ami az alkalmazascentrumban van, azt a tucat alkalmazast teheted fel, ami egyebkent is outdated as hell.

https://github.com/alexhorner/ZyXEL-NAS326/blob/master/README.md

Utana kb. vert izzadsz, hogyha valamit neked kell cross compileolni.

Raadasul ez egy 8(!) eves termek/hardver....

Ha a pi4-be be lehet tenni 2-3 vinyot es ki lehet hajtani 40-80MiB/s kornyeken masolast, akkor (szamomra) az egy jobb deal.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Olyat kell választani, ahol ezek a problémák nem állnak fenn; van kínálat bőven, én csak belinkeltem a legelsőt, ami szembejött.

nezegetem az arakat....

Mit szolnal egy pi4-hez?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ö azt vallja, hogy a "single board computer" vezérlésre való. Én ezzel nem tudok mint kezdeni, nálam a "computer" az ugy bármire is való. De szerinte, az bűn, ha egy SBC-re kell ventilátor. Szerintem meg nem az ördögtől való, ha egy (megfelelően "erős") computer aktív hűtést igényel.
És abban sem sikerült egyetértenem vele, hogy egy computer lehet/kell-e hogy "svájci bicska" legyen.

Nem, én azt vallom, hogy célfeladatra céleszköz. Bűn? Én hol modtam ilyet, hogy az "bűn"? Én azt mondtam, hogy baj. És nem is arról beszéltem, hogy most az akkora katasztrófa, hogy nem csak vezérlésre használja valaki. Ezzel a mindent akarunk egyszerre, semmiért mentalitással van bajom. Oké, használjátok akkor homeservernek, hűtéssel, de akkor meg az lesz, hogy amikor meg vezérelni kéne valamit és valami szűk szellőzetlen helyre kellene beépíteni, akkor kiderül, hogy arra meg alkalmatlan. Kérdem én, hogy minek akkor erre egyáltalán GPIO, ha nem vezérlésre való? Akkor nem SBC-t kell gyártani, hanem hiperolcsó ARM-os alaplapot, valami elfogadhatóbb CPU-val/GPU-val, meg 4-8 GB RAM-mal és hoci, itt van a filléres NAS/HTPC/HS. De ez, hogy legyen mindenre jó, az nem fog menni. Ami mindenre jó, az nem jó semmire sem.

De miért kellene bármi vezérlésére szűk és rosszul szellőző helyre beépíteni? (Főleg, ahova még nem fér el egy kínai fullcover ventilátoros borda?)
A Használjunk mindenre céleszközt filozofiádat értem, csak nem értek vele egyet. Én azt mondom, hozzuk ki mindenből a maximumot, ne pazaroljunk. Ez nem lesz feltétlenül igazabb, mint amit te vallasz, csak egy másfajta filozófia.
Az meg, hogy miért van rajta GPIO? Mert rárakták. Belevághatnék, de nincs kedvem hozzá hogy leirjam, hogy milyen hasznos lehet, hogy van hova kötni valami kis lcd-t, ami mutatja a hőmérsékletet, vagy infra adó-vevöt, vagy csak rgb ledet, hogy gamer legyen. Bármit. Számomra inkább az a kérdés, miért nincs a hagyományos alaplapokon customizálható gpio. Ha más nem, akkor a színes ledek vezérlése alapján lenne rá igény :P

És még mindig azt mondom, nem tévedsz, egyszerűen csak másfajta szemléletet követsz. Azzal sincs baj.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Nem kell. Előfordulhat. Mert pl. valami dobozba szerelt vackot hajt meg.
Nem értesz vele egyet? Akkor szerinted mindenre ugyanazt az eszközt kéne használni? Hajtsunk be csavart kalapáccsal? Pucoljuk meg vele az ablaküveget? Hajtsunk vele végre szívműtétet? Javítsunk vele windows szervert? (Na jó, ez utóbbira speciel valószínűleg alkalmas a kalapács...) Nincs univerzális eszköz.
Én nem a GPIO létjogosultságát vitattam, hát ez lenne a lényege, hogy vezérelni lehessen, csak éppen ez a melegedés miatt nem feltétlenül jó erre, meg ahogy a topicból látszik is, a felhasználók is össze vissza mindenre akarnák használni. El kellene döntenie a gyártónak, hogy mit akar építeni.

Akkor nagyobb dobozt vesz, és tesz rá ventilátort. (Nézd, veszel egy ilyet: https://www.aliexpress.com/item/32954586584.html és doboz sem kell :P )

Ha már így megkérded, igen, mindenre ugyanazt a eszközt kellene használni. Mondjuk az emberi agyat, ami képes kitalálni, hogy a emberi lábbal rúgja a focilabdát, a kalapáccsal az ütni való dolgokat üsse, a windows szervert meg nem kell javítani. (A szalmabáb érvelést hagyjuk már)

Az meg, hogy linux alapú bármivel vezérelni bármit jó ötlet-e (vezérelni bármit (ami nem játék-hobbyproject plc-vel szokás) azt most hagyjuk, nem szívesen mennék bele hitvitába.

Ha a felhasználok egy része mindenre is akarnak használni dolgokat (amik jellemzően megfelelőek az adott dologra) legyen az ő dolguk.
Az, hogy más felhasználok meg mindenre külön dolgot akarnak használni, az meg a ő dolguk.

Nincs ezzel semmi baj, amíg az egyik oldal nem kezdi azt mondani, hogy a másik nem csak másképpen gondolkodik, hanem rosszul. Ez a én véleményem.

Az nem szalmabáb érvelés, hogy ha szerinted a "célfeladathoz céleszköz" hülyeség, akkor adok rá egy abszurd példát.

A hangsúly nem az OS-en volt, hanem a hardware-en.

Ha pedig az "egyik oldal" ("oldal"? milyen oldal?) kalapáccsal akar csavart behajtani és a "másik oldal" véleménye meg az, hogy rosszul gondolkodnak, akkor az meg az ő dolguk.

De, az szalmabáb érvelés, ha a kalapácsot hozod fel példának, miközben a személyi koputer(tm) legalább svájci bicska, vagy minimum kombinált fogó. Írhattam volna, hogy szándékos ostoba példa, de megpróbáltam elkerülni a minősítést.
Így, hogy ezt nem tudtam elkerülni, nem hinném, hogy van esély arra, hogy építő beszélgetést tudjunk folytatni. Én nem akarlak meggyőzni, te meg engem nem tudsz.
A hangoztatjuk a saját véleményünket de minek, nem építő, így a legnagyobb tiszteletem mellett, én itt kiszállok ebből a szálból. Minden vélt vagy valós kényelmetlenségért elnézést kérek.

Svájci bicska? Kombinált fogó? Hát legyen. Kérlek hajts végre az általad említett szerszámokkal szívműtétet, moss le velük egy kocsit, juss el a Marsra, illetve süss velük kenyeret. Na, akkor miért is lenne ez ostoba példa? Csak mert neked nem tetszik? Hát ez tényleg nem túl építő jellegű, mit ne mondjak. A svájci bicska és a kombinált fogó sem univerzális szerszámok. Ahogy az RPi4 sem. Próbáltad elkerülni a minősítést...miért kellett ezt ennyire "próbálni"? Én hol minősítettelek téged? Mi volt annyira bántó, hogy neked ennyire minősíteni kellett? Szerintem is hagyjuk, mert te már nem is az RPi4-et próbálod védeni a kritikától, hanem a sérülő ideológiáidat a valóságtól. ("Had csináljon már hülyeséget akinek az jól esik, szabad ember, joga van hozzá!") Ehhez pedig nekem sincs kedvem.

Egyetértek.

Inkább nem. Ha mindenképpen valami táposabb SBC-t akarnék, akkor ODROID. Esetleg CubieBoard, bár nem tudom, hogy az épp hol tart.

"Szóval már ennyire meleg az új RPi."

Bocs, de ez azért magas labda :D A hőtérképe elég szivárványos, az biztos.

--
trey @ gépház

Legutóbb egy ember nagyságú szivárványos csillámf*szlámát vagy mit vezéreltek vele. Gyanús :)

A projekt logója is ebbe az irányba mutat, vagyis a szimpátia biztos megvan. De nem hiszem, hogy emiatt, szolidaritásból melegedne annyira, hogy ventilátor kell rá.

--
trey @ gépház

Erről az SNL Robot Presentation-je jut eszembe: https://youtu.be/i0dvv4fTiqA :DD

:D

Mindig szakállasokkal van a baj!

--
trey @ gépház

ROFL

Igen, ez volt a szempont, de az számítási teljesítmény is lényeges. A számítási erő meg melegedéssel jár. Ennyi.

Az RPi 4-et most is be tudod zsuppolni akármilyen szűk, szellőzetlen helyre, ahogy elkezdesz rajta erőforrásigényes dolgot futtatni, jó gyorsan felugrik 70 fok fölé 80 fokig, ahol egyre jobban beszabályoz a thermal throttling.

Nyilván az aktív hűtés annak szól, aki ki akarja használni a prociban lévő maximumot és nem akar throttling miatt teljesítményt veszteni. De ez csak opció, nem kötelező. Nem véletlenül árulják hűtés nélkül az RPi4-et, megy anélkül is, nem fő meg vagy ilyesmi.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Saboteur egy poszttal lejjebb adott mérési eredményeket, ami világosan kimutatta, hogy üresjáratban is 70 fok fölé tud menni, ha be van zárva.

Az viszont gáz, ha így van. Amilyen teszteket én néztem, ott 40-50 fok körül volt az idle, igaz ott nem zárták be. Terhelés alatt viszont még hűtőbordával is gyorsan tud 70 fok föl szaladni. Így hűtést érdemes rá rakni, vannak róla a YouTube-on videók, amik bemutatnak olcsón normális hűtéseket hozzá.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A borda itt mint egy nyócbites intel, nem oszt és nem szoroz. Szellőzés kell neki.

Nálam a gyári dobozban a következőt hozza: https://imgur.com/a/KpSRU7f

1.
A doboz teljesen zárva, "üresjáratban".

2 és 4:
A doboz tetejét levéve, üresjárat. A 4-es szakaszon volt egy kis médialejátszás Plex-en keresztül egy Vero4K+-on futó Kodira, Etherneten keresztül.

3.
A doboz teteje továbbra sincs fent, viszont a teszt kedvéért indítottam nagyjából 10 torrentet (különféle Linux disztribúciók képfájljait :) ), ekkor a hőmérséklet jelentősen emelkedett (egy 1TB-os HDD van USB3-on keresztül a Pi-ra kötve)

5.
A doboz tetejét visszatettem, de nincs kitéve intenzív terhelésnek.

A rendszer egyébként headless, nincs asztali környezet, sem X.
A következő szolgáltatások futnak az eszközön (mindegyik saját Docker konténerben), + egy SSH közvetlenül a host rendszeren:
- Grafana
- Prometheus
- Prometheus node exporter
- ARM exporter
- cAdvisor
- Plex Media Server
- Transmission webes torrent kliens
- OpenVPN
- Pi Hole
- Home Assistant
- MQTT
- Zigbee2MQTT

Kérdés: ezek a hőmérsékletek magasnak számítanak?

Hát üresjáratban a 70+° nem éppen a hideg kategória.

Feltetted a napokban kijött firmware frissítést? Azt írták, hogy az egyik javítás az pont valaminek a melegedésével volt kapcsolatos, és a cikk szerint azt a hőmérsékletet hozta a firmware után hűtőborda nélkül, mint előtte hűtőbordával.

Szóval csak kíváncsi vagyok, hogy a számaid már fw utániak, vagy előttiek.

Feltettem rá egy új FW-t még korábban:


/opt/vc/bin/vcgencmd version
Jun 20 2019 16:04:31
Copyright (c) 2012 Broadcom
version 407b1da8fa3d1a7108cb1d250f5064a3420d2b7d (clean) (release) (start)

Július 9.-es dátumozással van egy frissebb.

Sőt, úgy látszik július 15-tel egy még frissebb:


/opt/vc/bin/vcgencmd version
Jul 15 2019 17:30:48
Copyright (c) 2012 Broadcom
version 99f678cd2ad635ab64c6e41a74e372bf57694899 (clean) (release) (start)

Holnap reggel teszek fel egy képet a hőmérsékletről.

ez lehet, amiről a cikk beszélt, mert tényleg a napokban volt, nem több, mint egy hete.

Kíváncsi leszek, nálad is jelentkezik-e az javítás hatása.

Nem látok jelentős változást: https://imgur.com/a/I4rrqzc

(Azon kívül, hogy most valami miatt a hőmérsékleten kívül nem jelennek meg az adatok a Grafanában. :D )

A 3-at se nehéz thermal throttle-ba küldeni azért.

És miért kell ventilátor, miért nem jó egy hűtőborda? A hármasra is volt, kis öntapadós hűtőborda-darabkák a CPU-ra és a GPU-ra, legfeljebb most egy kicsit nagyobb kell.

Szerintem nem olyan egyertelmu ez. En tetem az enyemre de csak par fogkot szamitott. Ugy vettem eszre, hogy az egesz NYAK-ot hutofeluletnek hasznalja, ha hajtod meg az USB portok is kellemetlenul melegek tudnak rajta lenni. Ezen nem segit sokat egy 13*13 mm-es borda...
Az egesz hotehetetlensege viszont nagyon kicsi. Rafujsz 20 centirol egy kicsit es par masodperc mulva mar latszik is a csokkeno homerseklet.

--
http://blog.htmm.hu/

És hova vezeted el vele a hőt egy zárt és szűk dobozban? Itt a szellőzés lesz a fő baj; nézd meg Saboteur méréseit: a doboz kinyitása borda nélkül is ~15°-ot hűtött rajta.

Ja en mar az RPi harmasnal sem ertettem miert nem racsos a gyari haz teteje es/vagy alja. Mar az is rohadt sokat szamitana, es akkor nem kell levenni, vedve van, de legalabb a ho eltavozhat. Igy meg csak bezarod az egeszet egy muanyag dobozba. Nekunk is van hardverunk most, ami very low power, de kicsit szarul van megtervezve a hoelvezetese, igy rendesen kezmeleg lesz az 1cm vastag alu vizhatlan fedelu industrial haz 1 nap utan, es 55-60-70 fokon jar a proci a helyseg homersekletetol fuggoen (ami egy dual core iMX6, 1Ghz-n, szoval 1W alatt eszik terheles alatt (mert egy rakas periferiat pl. GPU nem hasznalunk). Ami csak azert szar mert ugyanabban a hazban egy aksi is lakik, ami nem szeret ilyen meleg lenni. Leveszem a fedelet es egybol 40 fok meg alatta...

Szoval ezt el van baltazva kisse. A mi esetunkben egy heatpipe hellett volna a hazon kivulre legalabb, a ket-harom melegebb chiprol egy hutobordara, az RPi eseten meg ki kellett volna racsozni a muanyag hazat mindket oldalon.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Megjegyzés: van rajta borda.

Azt nem mondtad, de mondjuk valószínűleg a levett fedél többet nyomott a latban, mint a borda.

Valóban nem mondtam. A borda egyébként biztos, hogy csak akkor hatásos, ha van hova leadnia a hőt, tehát a fedél levétele számított legtöbbet, arra csak egy kicsit tett rá már a borda. Amíg a fedő rajta van, szerintem érdemben nem sokat tud csinálni.

Hát ezt mondtam én is.

Pontosan. Én csak intenzíven egyetértettem. :D

Majd kifurkálom a házat, vagy olyat veszek, ami a borda felett lyukas vagy lyukacsos.

Hát, ha van erre lehetőség, akkor igen. De előfordulhat olyan eset, hogy mindenképpen zárt helyen lesz.

Vágott rá egy bazi nagy lyukat, ahol bemegy a levegő, ok. De hol megy ki? Levegőáramlás útját jó lenne biztosítani. 80-C-ra a régi Pi-t is fel tudom tornászni. Eddig nincs ebben semmi extra. Nekem még nem jött meg a Pi4....

Az Rpi3-nál is észrevettem jelfeldolgozás során throttling problémákat. Áttértem Odroid-C2-re, az nem akadozott.
Rpi4 esetén is sejtettem, hogy hűtés nélkül nehéz lesz a trottlingot elkerülni. Szerintem az Odroid-N2 lesz nekem a kedvesebb, vélhetőleg ennek sem lesz alapkiépítésben hűtésproblémája.

[delete]

Igazabol mar a 3B+-nak sem artott egy kis hutes.