Megérkezett a Raspberry Pi 4!

 ( trey | 2019. június 24., hétfő - 8:56 )

Ára 35 dollár. Bejelentés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt csak ugy ideteszem:
https://blog.mythic-beasts.com/2019/06/22/raspberry-pi-on-raspberry-pi/

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hat en meg kivarok egy kicsit:

"netboot on the Pi 4 is only going to be added in a future firmware update"

A PI3-on meg bugzik.

Remelem ez tenyleg mukodni fog, es nem kell egy sd kartyat benntartani boootcode.bin-nel.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"The downside is that it uses more power. Idle power consumption is up slightly to about 3W, peak is now around 7W, up from 5W."

Szóval ha jól látom a két darab microUSB töltő ezért van ott. Hinnye, beszarás.

szerk.: vagy az két darab HDMI, és mellette van egy type-c? :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Az utóbbi: 2 db miniHDMI mellett egy typeC-s usb - ez a töltéscsatlakozó, de ha máshogy tápolod, tudsz USB-gadget-módot is vele.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Mondjuk arra azért kíváncsi volnék, miért kellett az a két miniHDMI. Amit nagyjából senki sem használ, szóval lehet csak ehhez, csak itt használatos kábelt beszerezni. Holott lehetne mondjuk az is USB-C, amin átmegy DP, HDMI, TB3, mifene egyaránt, tehát sokkal értelmesebb választás lett volna, plusz nem szivatnak egy semmi másra nem jó kábel beszerzésével. :-(

Ave, Saabi.

A Raspberry Zero-n is miniHDMI van, így már az ahhoz szükséges kábel (illetve átalakító) beszerzése megtörtént ;-)

Az USB-C-s megközelítést nem ismerem. Azzal hogyan kötném a monitort a pi-hez? A kábel (vagy átalakító) egyik oldala USB-C, a másik meg HDMI (és közben van valami logika)?

Találtam olyan kábelt aminek az egyik vége USB-C, a másik vége meg HDMI, oszt kész. Gondolom a SoC rájön, hogy display -t dugtál rá.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Érdemes elolvasni a specifikációt rendelés előtt, hogy ne legyen meglepetés, amikor nem működik vele.

A pi4-en a type-c nem mindenféle összevissza funkciós. Csak táp be és gadget usb2 ki.

van egy rossz hírem, a zeron mini hdmi van. Az rpi4b meg micro hdmi.
https://learn.adafruit.com/introducing-the-raspberry-pi-zero/video-outputs
https://www.adafruit.com/product/4296

Ettől függetlenül ja, 1 dolcsi körül aliexpressről kapni mindenféle oda-vissza átalakítókat. Múltkoriban felbosszantott, hogy annyi féle csatlakozó van és rendeltem mindenféle hdmi mini micro dvi és dp mini dp össze vissza átalakítókat. Már csak azt kéne tudnom melyik dobozba tettem őket :D

Idézet:
van egy rossz hírem, a zeron mini hdmi van

?

Ezt írtam én is.

A Pi 4-en viszont micro HDMI csatlakozó van.

Akkor talán nem nekem kéne válaszolni, hanem annak, aki ennek az ellenkezőjét állította

Úgy tűnt, még mindig nem akar kibontakozni a lényeg.

Egyébként ezt írtad korábban, ami félreérthető:
"A Raspberry Zero-n is miniHDMI van, így már az ahhoz szükséges kábel (illetve átalakító) beszerzése megtörtént ;-)"

Valóban, már előtted is rosszul írta más. A lényeg, hogy észrevegye, aki később olvassa, hogy nem pontosak az információk :)

Félreértés van!
A zeron miniHDMI van, ezen microHDMI.

2db sima HDMI nem igazán férne el kényelmesen, így a helytakarékosság miatt ez volt kézenfekvő.

Ez azért nem egy "semmire sem jó kábel", mert nekem pl. a Motorola Droid 4-esemen is microHDMI van, mellette a microUSB -> külső kijelző csatlakoztatása mellett tölthetem vagy OTG-n aggathatok rá bármit.

A type-c tudtommal csak tápolni van, esetleg OTG módra, de hogy video jel nem megy rajta az szinte biztos. Még nem olvastam el a specifikációt, de engem az érdekel, hogy megmaradt-e az analóg videó kimenet.
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Kb 1 dolláros tétel az átalakító kicsi kínai alibabán. De még itthon is 800 Ft-ért megkapod azonnal. Én a Zerokhoz vettem (illetve az egyik kitben volt is). Szerintem HDMI-akármi kábel is kapható annyiért (vagy esetleg fele/negyede annyiért?), mint az általad linkelt USB-C - DP. Szóval összességében nem volt ez a Type C USB olyan rossz választás.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Persze, akármiről akármire átalakítót is lehet venni, nem ez a probléma. Hanem hogy - egyrészt azt írták elnéztem, mikroHDMI lesz az - olyan átalakító kell, amit soha, sehol máshol nem fogsz használni. Egy USB-C - HDMI kábel jöhet jól máskor is. Szóval lehetne inkább három darab USB-C az oldalán, aztán azt meg arra használod amire szeretnéd. Ha kijelzőnek, akkor kijelzőnek, ha betápnak, akkor betápnak. (nem mellékesen egy USB-C-s monitorral nem kellene egynél több kábel és azon átmehetne minden. Kisebb laptopoknál ez alap, itt meg méginkább jól jött volna)

Ave, Saabi.

https://www.ebay.com/itm/UGREEN-Micro-HDMI-Adapterkabel-Micro-HDMI-auf-HDMI-1080P-3D-4K-fur-Gopro-Schwarz/132761325193

Az USB-C -hez processzor tamogatas kell. Nem valoszinu, hogy ez ennel a Broadcom chipnel adott (plusz driver is).

A raspberry pi mindig egy levedlett set-top-box processzorat kapja meg, amihez hegesztenek (utolag) opensource X.org drivert
(egy szemely irja, kb. o valtja meg az arm-os vilagot (Eric Anholt)).

Szoval nem a raspberry-hez fejlesztik a processzort, hanem megkapnak egyet a trmekvonalbol exclusive (tehat masnak onnantol kezdve nem arulja a broadcom).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Így értem, köszi!

Baromi zavaró, hogy egy féle csatlakozó alakra hivatkozva ezerféle funkcionalitás lehet vagy nem lehet. Legalább valami egységes jelölésrendszer lenne... bár lehet abból is van vagy három féle legalább :D Az egyszerűség jegyében :D

Egyébként a type-c hdmi sem egyszerű, mert ha jól sejtem displayport protokolt használhat talán, de az is lehet, hogy a dp hdmi kompatibilis más jelsztű alternatív módját. De a lényeg, hogy az is egyirányú adapter. Szóval nem mindegy, hogy typec -> hdmi vagy hdmi-> typec vagy typec-typec.

Az utolsó mondathoz annyit tennék hozzá, hogy valószínűleg a broadcomos kapcsolatot (a raspberry gárda egy része broadcom dolgozó is vagy az volt korábban) és a rendelt mennyiség miatt szerintem nem kész terméket választanak.

Tehát a pi1 soc-ja esetén utólag tették exkuzívvá, mert az alpítvány volt a legnagyobb vevő rá és így akarták megakadályozni a kompatibilis konkurensek megjelenését (pl odroid-w). Eredetileg csak pár tízezres nagyságrendű rendelés volt.
Ha elég nagy mennyiséget rendelsz, akkor neked is lehet mazsolázni a modulok közül és kialkudni, hogy milyen mennyiséget milyen áron és milyen képességekkel szeretnél. Az alapítvány meg azóta milliós nagyságrendeket rendel. Sőt, mivel úgy emlékszem több évre vállalja a trading rész, hogy rendelkezésre fog állni adott pi típus, így esélyes, hogy a forgalom alapján készített becsléssel előre legyártattak x millió darabot, hogy kitartson a támogatási idő végéig a készlet. Bár a pi2 esetén pont érdekesen jött ki ez, mert ott a pi3 socjának visszafogásával csiánáltak egy kompatibilis, de nem azonos megoldást - lehet rosszul lőtték be a becslést.

Még ilyen linkjük is van, bár sokmindent nem látni külsősként
https://www.broadcom.com/support/components-socs-custom

Teszt, benchmarkokkal:
https://www.tomshardware.com/reviews/raspberry-pi-4-b,6193.html

Videolejátszással még gondok vannak.

Végre normális Ethernet port van rajta, amiből ki lehet hajtani a gigabitet, és nem az USB portokon lóg.

Kíváncsi lennék, hogy egy RPi esetében mire nem elegendő a 300MBit/s ?

Mini nas board-hoz...?

Mármint egyszerre több USB-s vinyóra akarsz írni/olvasni? Na akkor tényleg kellhet a GBit ethernet, mert az USB2.0-s vinyók 40MB/s körül visznek át.
De ha csak egy USB-s háttértár van, akkor elégnek kell lennie az USB-ethernet-nek.

két usb3 van rajta, de nembaj, és már a net is pcie-s, nem usb-s, de jó lesz.

nfsroot, iscsi

teljesen igazad van. ha neked elég akkor másnak is legyen már elég. a kurva életbe már!

:D :D

Szakadok!

--
Debian GNU/Linux

És ami legalább ilyen jó, hogy végre az smsc is ment abúsba és a soc belső usb-je sincsa alapból használva (kivéve a type-c gadget mód).
Ezt azért mondom, mert kezdettől fogva kísérti a korábbi usb megoldást olyan bug, hogy ha keversz lassú és gyors usb eszközöket, akkor fagynak. Persze ez rengeteget javult az évek során a szoftveres és firmware finomításokkal... de azért egy smartcard reader + usb tuner egy idő után megfektette. Na most mindkét esélyes bugforrás kiesett az új pcie-n lógó chipnek hála :)

Persze ez csak egyéni set-top-box vagy tévés médiaszerver alkalmazásnál jött ki. És a szopakodás helyett inkább egy régi első generácós pi-re kötöttem a kártyaolvasát, a tunereket meg pi2-re. Úgy hónapokat is elment különösebb törődés nélkül.

elmennek a p*csába, februárban még lenyilatkozzák (https://www.tomshardware.com/news/raspberry-pi-founder-interview,38585.html), hogy 2020-ig biztosan nem lesz Pi4, de inkább később, mert nem tudnak jobb HW-t összerakni.

Szerintem a marketinget sose kell komolyan venni.

En ha tehetem, a publikus kodokbol tajekozodom.
Ami raspberry pi eseten a video driver iroja (Eric Anholt):
https://anholt.github.io/twivc4/
https://github.com/anholt?tab=repositories
https://github.com/anholt/linux/commits/vc5

Ennek az Eben figuranak meg nem volt egy igaznak tekintheto jovendolese is.
Vagy az rpi2, vagy az rpi3-nal eljatszotta a becsuletet. A felesege talan meg durvabb.

Egyebkent a fenti blogbol, 2018. dec. 3.:
"""
Now I know why my fancy new hardware felt so slow!
"""

En egyebkent februarra saccoltam a megjelenest, es akkor es is furanak talaltam a nyilatkozatot. De egy percig se vettem komolyan az urget.
Most nincs kedvem elobanyaszni, de pont ugyanazet csinalta valamelyik launch elott
(pi2, vagy pi3), hogy lenyilatkozta,
hogy meg rengeteg tartalek van az akkori verzioban, oszt' egy honap mulva meg megjelent az uj.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

És? Azóta mégiscsak összeraktak egy jobbat :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

múlt héten jött meg az "új" 3B+-om amit amiatt rendeltem, hogy úgysem lesz új HW egy jó ideig...

Hát akkor még benne vagy a 15 napban, küldd vissza, visszakapod az árát, rendelsz helyette egy újat.

Wait, is it 2020 yet?

In the past, we’ve indicated 2020 as a likely introduction date for Raspberry Pi 4. We budgeted time for four silicon revisions of BCM2711 (A0, B0, C0, and C1); in comparison, we ship BCM2835C2 (the fifth revision of that design) on Raspberry Pi 1 and Zero.

Fortunately, 2711B0 has turned out to be production-ready, which has taken roughly 9–12 months out of the schedule.

https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-4-on-sale-now-from-35/

vagy ez, vagy pedig 2019-ben kezdte elveszteni a relevenciajat az rpi 1GiB rammal.

Mostmar azert rengeteg sbc van 1+GiB memoriaval...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A szoftver lehet 2020-ra lesz kész hozzá :D

Angolok, mindig hazudnak. Kőkemény üzlet. Akik követik az alapítványosok és a raspberry pi cég tevékenységét, azok tapasztalhatták, hogy kőkeményen titkolják előző napig is az új bejelentéseket, nehogy csökkentse az eladásokat. Nem véletlenül sikerül a készpénzállományt évről évre növelni.

Ha pedig bárki bármit javasol vagy kritizál, akkor vérig sértődnek. Meg bannolnak :D Akkor is, ha másnap kiderül, hogy mindenben igazad volt.. sőt, akkor pláne :D

> kőkeményen titkolják előző napig is az új bejelentéseket, nehogy csökkentse az eladásokat.

Te hogy csinálnád, hogy ne száradjon rád a korábbi típusokból meglévő készlet? Főleg azért, mert ez (is) > Kőkemény üzlet.

Ugyan nem engem kérdeztél, de reagálnék: valami olyasmi nem működhetne, hogy azt mondják, hogy "helló srácok, 1/2/3/akárhány hónap múlva jön a Pi 4 (leírás itt), addig is raktárkisöprést tartunk, így a Pi 3-hoz most csupán 15/20/25 dollárért juthattok hozzá"?

Értem én, hogy a haszon az atyaúristen, de az ilyen húzások hosszú távon nem mindig kifizetődők. (Avagy #brandépítés meg #kásztömerikszpíriensz.)

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

> valami olyasmi nem működhetne, hogy azt mondják, hogy "helló srácok, 1/2/3/akárhány hónap múlva jön a Pi 4 (leírás itt), addig is raktárkisöprést tartunk, így a Pi 3-hoz most csupán 15/20/25 dollárért juthattok hozzá"?

Működhetne, de számon kérni nem lehet rajtuk. Ha nekem most kell egy Raspberry Pi, akkor veszek egyet, olyat, ami az igényeimnek jelenleg a legjobban megfelel - választék van bőven. Eszembe se jut háborogni, ha 1 hónap múlva kijön egy olyan, ami esetleg jobban megfelelne nekem. Pont az az egyik olyan terület ma a piacon, ami a leggyorsabban változik, ráadásul ezek a hitelkártya méretű kisgépek gombamód szaporodnak, állandóan jönnek ki újak, a MálnaPC-nél vannak sok szempontból jobbak már most is - talán azért is "őket" kell hibáztatni, mert nem szólnak, hogy egy konkurens cég hamarosan kijön egy jobb típussal?
Ha valaki mostanában vette meg a 3-ast, de kell neki a 4-es, az is megteheti, hogy eladja a 3-ast - ha "leárazza", lesz, aki megveszi :)
Kereslet - kínálat. Ez van.
Ha valaki emiatt "berág" a "málnásokra", álljon odébb, válasszon más gyártók hasonló termékei közül.

Választék pedig van bőven. Legtöbbjére hogy egységes legyen a szoftvere, felhúzható Armbian is.
Lasd: https://www.armbian.com

Nos, ez jogos csak nem a legerkölcsösebb hozzáálás.
Ráadásul ők annó, mint alapítvány és minden gyereknek számítógépet meg hasonló mesével indítottak.

És amúgy tényleg marhára átalakították a piacot azzal, hogy megmutatták van igény ilyen eszközökre. Sok érdemük van. De a stílusuk tahó, s mióta jól megy az üzlet a Raspberry Pi (Trading) Ltd -nél, aminek a tulajdonosa az alapítvány, azóta nagyon vadkapitalisták lettek.

Az ilyen húzásokkal a vásárlókkal is kicsesznek, csak hogy kiszórhassák teljes áron a régi készleteket is.
Viszont a konkurenciával is erkölcstelenül viselkednek:
- odroid-w, az eredeti soc nem kifejezetten az alapítványnak készült, hanem másnak is eladta a broadcom. Amikor az odroid egy sokkal jobb változattal jött ki, ami a cm változatuknak konkurencia lett volna, akkor letiltatták a chipek szállítását számukra.
- a 9$ chip computer léte miatt adták ki a pi zerot, hogy kinyírják a feltörekvő konkurenciát. A zerot azóta sem lehet szabad piacon kapni annyiért, mert kereskedelmi mennyiséget egyedi, drágább áron lehet venni, hogy ne legyen konkurenciája a drágább cm-nek. Persze tök jó, hogy létezik a zero, mert egy-egy példányt vehetnek önköltségi áron a gyerekek. Csak, ha nincs konkurens, akkor lehet sosem adják ki.
- a pi4 kapcsán is kvázi szándékos félretájékoztató kampányt nyomtak. Csak kijött pár olyan konkurens termék, ami már ronthatja az eladásaikat, így nem vártak vele 1-2 évet, hogy kiadják.

Mindennek pedig az az alapja, hogy több millió fontnyi készpénztartalékon ülnek. Ami annyiból nem rossz, hogy alapítványként van miből tevékenykedni és stabil a hosszútávú kilátás. Csak vajon miért gyűjtik exponenciálisan a tőkét... és miért használják a konkurensek kicsinálására. Jó, hogy mellesleg elérhető olcsó kütyü, de nem jó, hogy az életképes alternatívákat aktívan üldözik, s csak a support nélküli kínaiak tudnak versenyezni velük.

Jó a marketing
https://static.raspberrypi.org/files/Raspberry-Pi-Foundation-Theory-of-Change.pdf

csak közben elvágják a torkodat, ha az útjukba kerülsz.

+1

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Nos, ez jogos csak nem a legerkölcsösebb hozzáálás.

Nekem se tetszik sok dolog, de az élet ilyen. A vásárlók kezében a döntés. Amit a Microsoft csinál, az erkölcsös? Amit az Apple csinál, az az? Folytassam? Hamar eljutunk a saját házunk tájára :)

Valamikor sok-sok éve olvastam egy kínai könyvet, a XI. században játszódik, talán a XVI. században írták (Szép asszonyok egy gazdag házban). Már akkor is ilyenek voltak az emberek, mint most, szinte semmi nem változott...

Pár olyan dolgot írsz, amikkel én nem nagyon tudok túl sokat kezdeni, pl. nem értem, mitől lennének ők olyan hatalmasok, hogy letilthatnak két másik fél közötti üzletet stb., de ez legyen az én bajom. Nem gond, hogy elég határozott véleményed van dolgokról, csak nem biztos, hogy ezek meg is állják a helyüket. Ezek a kis miniszámítógépek leginkább tanulásra és ilyen-olyan játszadozásra jók, komoly dolgokra inkább ipari cuccokat vesz az ember vagy tervez saját kártyát - persze tudom, sokan használják ipari kártyák helyett is viszonylag nagyobb mennyiségben egyik-másik típust, nyilván ők is eldöntik valami alapján, hogy mikor melyik mellett teszik le a voksukat.

Az élet sok területén ez van. A vásárlók nagyrésze birka és még ők háborodnak fel, ha valaki feltesz kényes kérdéseket és kezdik védeni a céget, amelyik versenyellenesen viselkedik és visszaél az akármilyen módon megszerzett vezető szereppel.

Igen, a kifejezetten ipari fejlesztői készletek baromi drágák és még a supportjuk is soksor ócska. Készülékgyártók szívnak vele legfeljebb.
Egyébként a CM modulokkal az ipari területre akartak betörni, bár nem tudom mekkora sikerrel, mert nem sok nyilvános információ érhető el. Pár ilyet fogadó tévé, reklámfelület vezérlő megoldások terén hallani róluk, meg pár kommersz kickstarter projektnél, médialejátszónak.

Nem kell találgatni a letiltás kapcsán. Az alapítványnak nagyon szoros broadcom kötődése van, ottani emberekből állt össze a kezdő csapat, így eleve hozzáfértek olyan információkhoz, ami mások számára nem elérhető. Amikor a pár tízezres mennyiségről milliósra futott fel az üzlet, akkor exkuzívvá tették a BCM2835 soc hozzáférhetőségét. Eredetileg egy már korábban létező soc volt a p1-eshez választva. A Roku II sorozat is erre épült 2011-ben. Meg egy miracast stick is Rocketfish RF-WFD301 néven 2013-ban. De később más soc váltotta, nem használták tovább. Az első pi 2012-ben jött ki, máig árulják az első generációs soc-okkal is.

Az alapítvány szintén 2014-ben adta ki a compute module első változatát, üzleti és ipari felhasználásra célozva. Némiképp felárazva, io boardot is biztosítva a hardvergyártók számára a fejlesztéshez. A cm modul kötelező elem, raspberry pi alapú eszközt nem lehet nélküle egyedi nyákkal gyártani. Más nem gyártott sbc-t ilyen soccal, amin a raspberry szoftveres stakje futna.

Ennek komoly ellenfele lett volna az odroid-w, hiszen miért vegyék drágán a modulokat, ha jobb kiépítésű alternatív termék is van, ami szinte teljesen kompatibilis.
https://www.hardkernel.com/blog-2/odroid-w-a-miniature-computing-module-of-rpi/
https://www.hardkernel.com/shop/odroid-w/

Egy hónapra rá le is állt az odroid-w forlaglmazása, ugyanis a Broadcom leállította a soc szállítását számukra, ettől kezdve kizárólagos az alapítvány BCM2835 soc haszálata.
https://liliputing.com/2014/08/hardkernels-raspberry-pi-like-odroid-w-discontinued-month-launch.html
https://olimex.wordpress.com/2014/08/28/who-fears-from-the-competition-rpi-foundation-pressed-broadcom-to-stop-selling-bcm2835-to-competing-projects/

Persze ez csak hoax, a véletlen műve, hogy azóta sem vásárolhat senki belőle :D
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=85645
az alapítvány cégének ceo-ja a broadcom technical directora
https://en.wikipedia.org/wiki/Eben_Upton

Egyszerűen csak megtagadták a további rendelés teljesítését, az első 5000 darabot a broadcomtól vették. Fel sem merült minimum rendelési mennyiség miatti megtagadás
https://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=103&t=6359#p50933

Az alapítványosok fel voltak háborodva, hogy mocsok szemét cég ellopja az ő fejlesztésüket, a rengeteg munkát, amit a linuxos környezet fejlesztésébe toltak. Ezzel csak pár apró bibi volt, például:
- nyilt forrás, linux nem úgy működik, hogy más nem használhatja fel azt, amit te hozzáteszel.
- aki a mai raspbian-t eredetileg összeállította, akkor még nem volt alapítványos. Kb egyedül csinálta meg a debian armv6-os hardfp portját. Az alapítványos változat lassabb, hiányos tartalmú volt és kevésbé kompatibilis, mert softfp-s volt. Az alapítvány előbb csak a szoftvert kezdte használni, később kezdte támogatni, alkalmazni a fejlesztőt.
http://www.raspbian.org/HexxehImages

Sajna már sok ide vonatkozó írás eltűnt.

A chip sbc kickstarter kampánya 2015 elején indult
https://www.pcgamer.com/chip-is-a-super-small-9-kickstarter-computer/
https://www.kickstarter.com/projects/1598272670/chip-the-worlds-first-9-computer
https://www.youtube.com/watch?v=3FuDWQwA0dI
Majd 40 ezer érdeklődő támogatta. Az alapítványhoz hasonló üzleti modelljük volt: olcsó alapgép, a kiegészítőknél vastagabb árcédula.
A kitűzött 50 ezer dollár helyett 2 millió gyűlt össze.

A pi zero ekkor még kanyarban sem volt nyilvánosan. 2015 novemberében jelentették be, hogy 5 dollár. Azóta is csak egyesével lehet venni magáncélra, magyar cégektől nem, mert ők megszegték a szigorú egyke szabályozást :D Üzleti célú felhasználásra egyedi árajánlatot lehet tenni egynél több mennyiségre.

A chip-től 2015 szeptemberében kezdték szállítani a "kernel hacker" támogatóknak. A szélesebb körű szállítás 2016 közepén indult.
A cég 2018-ban csődbe ment.
https://en.wikipedia.org/wiki/CHIP_(computer)
http://www.chip-community.org/index.php/Main_Page

A raspberry pi trading azóta már 22 milló feletti sbc eladásnál jár.

Ezeket csak érdekesség képpen írtam le, hátha mást is érdekel.

Köszi az összefoglalót!

A chip-et sajnálom, számorma a legmegfelelőbb bundle volt (wifi + belső 8gb mem + usb power)

Furcsa, hogy amennyire aktívak voltak, olyan hirtelen tűntek el. Elvileg elég sok megrendelésük volt, de azokat sem tudták teljesíteni. Szóval valamit nagyon elszámolhattak (vagy ez volt a terv), a kommunikációt meg teljesen elbaszták: csend, aztán site shutdown a community fórum összes infójával.

A voder backerek is hoppon maradtak: https://www.kickstarter.com/projects/1598272670/dashbot-a-49-robot-for-your-dashboard/description

Pedig ha 20-25 usd-ből ki tudnak hozni egy médialejátszót (pl gearbest-en elég sok van ebben a kategóriában) hdmi kábellel, távirányítóval, tápegységgel, házzal, akkor nem tűnik a 9USD elérhetetlennek.

Az egész egy Broadcom-reklám, semmi más

Nekem is ez a véleményem. Ha én akarnék ilyet csinálni, 35 dollárból kb. egy proci és WiFi nélküli board-ig jutnék, és azon még nem lenne haszon.

Azért elég keményen jövedelmez ám.
https://www.raspberrypi.org/about/

Az első évek talán százezres nagyságrendű forgalma után szinte minden évben megduplázták a készpénzállományt. Nem a forgalmat, hanem a tőkét.
Nincs még kinn a honlapon a 2018-as évzárásról a beszámoló. A 2017-es ..hmm roszul emlékeztem 2015-öt 7-tel árták, 2016-ot 14 millióval. 2017 már közel 23 millió volt. Szerintem van esélye, hogy a friss beszámolóban már 40 millió legyen. És mégegyszer írom, hogy ez az unrestricted funds, nem a bevétel, hanem a szabadon használható tőke.
Úgy látom közel 2 misi adományt is kaptak, de 5 misi jótékonyság jellegű tevékenyéget folytattak is (lehet az iskoláknak adtak felszerelést, rendezvényeket szerveztek, biztos van a kiadványokban erről több infó). És ezután maradt a közel 23 és azóta eltelt egy újabb üzleti év, plusz még fél.

Az üzleti model amúgy kb az, hogy licenszelik a pi-t a nagykernek gyártatásra. A farnell és az RS gyártatja le a boardokat. Tippre ez nem hoz bevételt az alapítványnak az alap boardokon, a gyártóknak meg vagy nulla vagy minimális profitot. Viszont a kitek és kiegészítők rendesen, vastagon árazottak. Abból keres a gyártó és abból, a logóhasználatból keres szerintem az alapítvány. Aztán persze, ahogy felfutott a gyártás és több board változat is megjelent, így már valsz valamennyi profitot maguk a boardok is elkezdtek hozni.

Kivétel a pi zero vonal. Mivel azt valószínűleg nem tudták a kiegészítőkkel együtt sem rentábilisen gyártani a nagykerék. Ez tudtommal visszakerült közvetlenül az alapítvány hatáskörébe. De ezt valsz a forgalmazó cégek tudnák megerősíteni. Minden esetre kiskerekben kapni - de csak ott akikkel hajlandó üzletelni az alapítvány. Ahogy írtam magyar cégnél tudtommal nem kapni zerot, mert állítólag volt probléma abból, hogy nem korlátozták az egy személy egy példányt vehet limitet.
A zerokat esélyes, hogy ráfizetéssel gyártják. A kiegészítőn talán van haszon, mert a kitek abból sem olcsók.

A cm-re meg nincs sok rálátás, de nem nagyon jönnek ki az új modellek, így arra tippelnék, hogy nem túl erős az ipari felhasználás. Ettől persze még lehet, hogy jól keresnek vele, pláne mióta a többféle változatos újabb is kijött és nem csak a zero fajta van.

"a gyártóknak meg vagy nulla vagy minimális profitot. Viszont a kitek és kiegészítők rendesen, vastagon árazottak"

Inkább negatív profitjuk lehet. Amúgy én is a kiegészítőkre tippeltem, hogy azokból élnek. Normális árazással kb. a Pi3 nyákot meg a csatlakozókat lehetne kihozni 35 dollárból nyereségesre.

"A cm-re meg nincs sok rálátás, de nem nagyon jönnek ki az új modellek, így arra tippelnék, hogy nem túl erős az ipari felhasználás."
A CM-ről elhiszem, hogy üzleti alapon megy, mert a rendes RPi-hez képest szinte semmi nincs a nyákon. Hogy az iparban miért nem terjed, azt nem tudom. Talán a SW support miatt?

Kezd ATX-es alaplapra hízni.

melyik befogadó méretre gondoltál?

Tudásban. :-)

Úgy látszik, hogy a februárban megjelent Odroid-N2 lapkára (ARM Cortex A73) ismét muszáj volt lépniük, ahogy az előző Odroid-verzióknál is láttuk.
Vajon elérhető lesz rá 64 bites Raspbian? 64 bites módban ugyanis dupla annyi NEON regiszter áll rendelkezésre a gyors számításokhoz.

/off

Mi ez a színes Pi-logó? Már raspberryék is felszálltak a szivárványos vonatra?

/on

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Azt hittem, csak nekem szúrja a szememet.
Mind1, mert nem kötelező rendelni tőlük.

Nyugalom, honap vegen elmulik.

legtöbb nagycég már tegnap visszaváltott xd

Vagy csak szarjátok le.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

> nem kötelező rendelni

Sajnálom azokat, akinél a logó szivárványossága fontosabb szempont egy ilyen döntésnél, mint a hardver milyensége.

Ezt a szempontot nem mi hoztuk be, hanem Raspberryék tolják az arcunkba. Azokat kell sajnálni megnevelni, akik nem bírják az eredetileg politikamentes tevékenységüket politizálás nélkül végezni. (Azt az erőltett hülyeséget pedig, hogy aki nem szereti pl. a szivárványlobbit, az biztos homofób, azt felejtsük már el.)

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Szerintem ha mindenki tolna egy elfogadó "meh" -et a témára, nem érezné szükségét egyik cég sem, hogy zászlót bontson, és akkor mindenki nyugton lehetne :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

> Raspberryék tolják az arcunkba

Ugyan már. Egy logó cseréje teljesen passzív dolog, az ő "házuk táján" hadd rakjanak már ki azt, amit jónak látnak. Arcba tolás az lenne, ha mondjuk hírlevelet küldenének ezzel kapcsolatban.

De még ha küldenek is, ugyan már... Ha nem a szivárványról lenne szó, hanem mondjuk a méhek kihalásával kapcsolatban lenne kampányuk fel se tűnne, és nem éreznéd, hogy az arcodba van tolva...

> Azt az erőltett hülyeséget pedig, hogy aki nem szereti pl. a szivárványlobbit, az biztos homofób, azt felejtsük már el

Mondtam ilyet? :)

Idézet:
Raspberryék tolják az arcunkba.

Annyira az arcunkba tolják, hogy észre se vettem, amíg valaki itt a fórumban el nem kezdett panaszkodni.

Szerintem kb. egy váll megrántást ér.

+1

Akkora meh, hogy egesz addig, meg Trey kommentjeig egy halom twitteres linkkel el nem jutottam, es meg nem nyitogattam oket, az se esett le, milyen szivarvanyos loszorrol beszeltek itt ebben a szalban :)

Mi a baj vele?
Régen az Apple logó is ilyen volt!

Már szinte el is felejtettem. :D

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Aktuális divathullám (+ Pride hónap (vagy mi) van). Amiket nap mint nap látok:

Elementary:

https://twitter.com/elementary

Tor:

https://twitter.com/torproject

Defcon:

https://twitter.com/defcon

Microsoft Channel 9:

https://twitter.com/ch9

.NET Team:

https://twitter.com/dotnet

DigitalOcean:

https://twitter.com/digitalocean

--
trey @ gépház

Milyen egyediek és önállóak és felnőttek.... Basszus, legalább a Tor ne lenne ennyire hüJe. Az ő böngészőjüket használva rinyálok most is. :D

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Et tu EFF?

Mentem inni...

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Most már a HUP-nak is van! :)
Tessék kitenni! :P

elég szar lehet neked most akkor :S

Apropo: lesz 8GiB ramos valtozat is

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Természetesen tagadják :D Igaz a "Raspberry Pi 4 Model B 1GB, 2GB, 4GB + 8GB variants" bármit jelenthet.

Viszont az fcc doksiban is szerepel :D
https://fccid.io/2ABCB-RPI4B/Users-Manual/Installation-Guide-4325624

Az új socban, mostani összetevőkben is van valsz pár olyan funkció, amivel majd ki lehet jönni új verzióként, hogy megint vásároljunk :)

Én ezt kurvára nem értem:
Elég a feladatodhoz a 4 GB-os modell?
- nem -> nem veszel, és/vagy megveszed valamelyik alternatívát ami jó ( -> leszarod, hogy van-e 4-nél több memóriás)
- igen -> veszel, és leszarod hogy van-e 4-nél több memóriás

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

memoriabol sose eleg. Tenyleg nem.

A kerdes inkabb az, hogy vegyek 10db 4GB-os Pi-t, vagy varjak 3db 8GB-os Pi-re.

Raadasul fejleszteni inkabb 8GB-osan probalkoznek, ahol nem utkozok korlatokba, minthogy 1GB-ossal szopassam magam.
Amikor kesz a cucc, es kell neki 6GB, akkor meg leulok es elgondolkodok, hogy
a) optimalizaljak, hogy 4GB ala beferjek
b) kikohogjem a 8GB-os 85USD-s arat
mondjuk 15 db eseten.

Es az a 150-200kHUF nem szokta fedezni a munkakoltseget.

Szoval igen, 4GB-os modellt fogok venni, de nem raktarozok be, hanem varok a 8GB-os modellre, amig tehetem.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van, akit érdekelnek a technikai részletek. A hardver működése. A mérnökök szakmai indokai vagy az esetleges kompromisszumok gazdasági oka.

Csak sajnos szakmai beszélgetésre nincs mód a hivatalos csatornákon, mert olyankor átmennek tahóba vagy szándékosan megtévesztő információkat terjesztenek az alkalmazottaik. Persze, nem muszáj megvenni. Csakhogy a hasonló, rendes cégek által készített alternatívákat rendszeresen megtorpedózzák, akár a beszállítók befolyásolásával, akár csak előhúznak a kalapjukból egy olcsóbb terméket a semmiből, önköltségi ár alatt árulva azt (zero, pi4). Így csak a noname kínai gyártók tudnak versenyezni hardverben, mert ott se a jogdíjakra se a supportra nem fordítanak pénzt és nem hivatalos bolti forgalomban kaphatóak.

Ez viszont nem jó a vásárlóknak sem. Vagy pi-t vesznek, vagy sokkal drágább ipari eszközt, vagy hardveresen jó specifikációjú, de szoftveresen használhatatlan kínai eszközt. Jó lenne, ha meg tudna erősödni más normális gyártó is és nem élnének vissza a 6 év alatt felhalmozott több milliós készpénzállományukkal (7 volt egy éve?), hogy kinyírják a valódi konkurenseiket, miközben a
- "jobb életet az embereknek és a társadalom pozitív irányú megváltoztatása",
- "olcsó, nagy teljesítményű sbc és szabad szoftver mindenkinek"
- "közösségépítés"
van a zászlajukra tűzve.

Én vettem egyet launch napján és háááát.. szóval nem minden úgy működik rajta mint kéne.
Felraktam a pi-hole-t, dns service nem indul el magától mindig manuálba kell indítani.
Egy szimpla ntfs drive felcsatolására is képtelen hackelés nélkül.
Fun story. Munka előtt gyorsan felraktam rá egy új image-et és úgy hagytam a gépet hogy majd munkából rácsatlakozom. 1-1,5 óra után mikor megpróbáltam felmenni ssh-n keresztül, valaki már megtalálta a neten és lecserélte az alapértelmezett jelszót :D

"valaki már megtalálta a neten és lecserélte az alapértelmezett jelszót"
mi a tyúkanyóért raktad ki direktben a netre? :D
vagy gondoltad kipróbálod kicsiben?
https://www.zdnet.com/article/nasa-hacked-because-of-unauthorized-raspberry-pi-connected-to-its-network/

mondjuk hogy elérjem a neten keresztül? :D

Ha alapértelmezett jelszóval teszed ki, akkor eléri más is.

rakhatnád VPN mögé, tehetnél rá ssh kulcsos hitelesítést, tilthatnád a jelszavas bejelentkezést, tehetnéd a portot valami kellően magas portszámra és a portscannereket 4-5 sikertelen próbálkozás után ki lehetne rúgni a francba, esetleg lecserélhetnéd a default pi user-t és annak jelszavát.
oh w8 ezek a raspberry saját oldalán 1-től egyig le vannak írva még bekalapálnod &/ imporvizálnod sem kell...
ez -is- csak kopi-pészt ahogy az egyszeri hunglish magát szagemberként előadó emlegeti..

végülis ^^ a hsz is egy fajta névjegy :).