A Purism megerősítette, hogy tartható a Librem 5 harmadik negyedéves szállítása

 ( trey | 2019. május 25., szombat - 14:25 )

A Purism által fejlesztett "etikus" telefonról, a Librem 5-ről már számtalanszor volt szó itt a HUP-on. Azonban fogalmunk sem volt eddig, hogy mikor kerülhet a végfelhasználók kezébe. Ugyan az elrajtolás időpontja pontosan most sem ismert, az mindenesetre jó hír, hogy a Purism szerint a másodikkal szemben, a harmadik negyedéves szállítás tartható.

Részletek friss helyzetjelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez az eredeti tervekhez képest hogy alakult? Mármint a legelső tervek óta.

Tudtommal nem volt nagy csúszás.
Tavaly dőlt el hogy melyik SoC lesz a végső változatban. Eredetileg i.MX6 volt, most i.MX8.

Ha idén szállítanak az jó. Kíváncsi leszek a javíthatóságára. A Fairphone 2-es az etalon eddig ezen a téren, 10-es az ifixit review-jában. De eol.

2017-es
"The bad points are that the phone is expected by January 2019 (yes, 19) and the price to anticipate to have one is 600 American dollars, currently 510€."

Az első RTM ígéret áprilisra szólt.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ennyit ezért a vasért? Nem lesz nagy piaca, kockáknak kockáktól legfeljebb.

Nem (csak) a vas a lenyeg.

--
|8]

600 millió USD-t összedobtak rá. És akkor nem beszélünk olyan surmókról, mint én, akit érdekel a téma, de nem kockázattam bele a pénzemet. Majd ha az asztalon lesz és jó lesz, megveszem.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Mondjuk ezt az SD kártya dolgot még mindig nem értem. A mai telefonokat már 128 és 256 GB piszkosul gyors háttértárral dobálják, minek az SD?

Mert ezt csak 32 GB-tal adják? A specifikáció is megtalálható a link alatt.

--
trey @ gépház

Igen, olvastam. Nem gondolnám, hogy sokkal drágább lenne a 32 GB helyett 128 GB-ot rakni bele, és kukázni az SD-t. Főleg egy majd 600 €-ós telefonnál, gondolom nem ez dobná meg a költségeket. Egyszerűen nem látom értelmét.

Mousernel elnezve, 1000db 32gbs eMMC 7k HUF, ugyanennyi 128GBs 27k. Majdnem 4x annyiba kerul, bar teny es valo, hogy 600 euros ar mellett ez tenyleg elenyeszo.

Ugyanakkor az SDnek van egy nagyon nagy elonye: sokkal egyszerubben cserelheto. Ez pedig nem egy utolso szempont olyan esetben amikor az flash kb 1millio write ciklust bir. Egy telefon eseten, amit hosszabb tavra terveznek, nem art felkeszulni arra, hogy a felhasznalo eleri ezt a szamot. Ha az appok, adatok, stb jelentos resze cserelheto SD-n van, akkor ez sokkal kisebb problema. Ezert a kisebb emmc + sd paros hosszu tavon nagyobb biztonsagot nyujt, mint egy nagy emmc.

--
|8]

A Purism igyekszik kicsit ráfeküdni a modularizáltságra, és a környezetvédelemre. Ezért cserélhető az akksi, és ezért van sdkártyás lehetőség is.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Kiváncsi lennék, hogy a mostani 64 GB-os Redmi Note 5-nél hol járok írási ciklusok számát tekintve... Igaz nem vagyok szelfibuzi, általában csak "jegyzetelésre" használom a kamerát.
Illetve soha nem végeztem sebességtesztet, mert nem raktam SD kártyát a relefonomba. Milyen sebességet lehet elérni vele, ha már adattarolásra használnánk?!