Készülhetünk a Windows 7 támogatás megszűnésére

 ( trey | 2019. április 5., péntek - 17:06 )

Figyelmeztet a Microsoft. A pontos dátum: 2020. január 17. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

RIP. Az utolso meg valamilyen szinten hasznalhato windows.


I hate myself, because I'm not open-source.

Néha kezdem azt hinni,hogy egyedül nekem nincs vele bajom...

Annak idején én is azt hittem, de teljesen jó a 10...

Használt HP laptop Windows 10 Home. Aktiválás nem sikerült mert a terméket másik gépen aktiválták (BIOS-ban lévő kulccsal na persze). Semmi gond SLUI 4, üdvözöljük a MS-nél ha szeretné, hogy rögzítsük a hívást nyomja az egyest amúgy kettest. Magánfelhasználó 1-est, terméket akar aktiválni 1-es, üdvözöljük a termékaktiválásnál ha szeretné, hogy rögzítsük a hívást nyomjon egyest amúgy kettest, ha Windowst szeretne aktiválni egyes , ha Windows 10-et egyes, mivel ebben a menüben esélytelen eljutni a telepítésazonosító bekéréséig újrahív, nem Windows 10-et szeretnék aktiválni adja meg a telepítésazonosítót begépel, az automata sajnos azt mondja nem tud vele mit kezdeni. Na jó akkor válaszunk valami kevésbé lepukkant országot. United States: Welcome to activation center, if you wish to activate Windows 10 press 1 (no way), please type or say installation ID, thank you, how many computers this stupid Windows installed on 1, thank you, your confirmation ID is ... Thank you.

Ennyi idő alatt már tízszer telepíthetett volna az ember egy KMS emulátort, de úgy voltam vele, ha már meg van véve rá akkor legyen hivatalosan aktiválva.

Pár éve (?) azt játszotta a telefonos aktiválós vonal, hogy valamelyik számot nem olvasta fel (talán a nullát). Szóval miután leírta az ember amit elhadart a gépasszony, akkor jött a kísérletezés, hogy a szükségesnél rövidebb blokkban vajon hova kell a 0. Bár ha több hiányos blokk is volt, akkor már inkább élő emberig küzdöttem magam telefonon.

Én évekkel ezelőtt frissítettem az egyik laptopomat Windows 10-re, és a 1503-as verzió még egész stabil volt, de ami most van, azt minden 2-3 hétben újra kell indítani, mert különben magába omlik.
Már kezdtem azt hinni, hogy a géppel lehet valami, és raktam mellé egy opensuse-t. Kíváncsiságból hagytam 4 hétig futni, semmi fennakadás nem volt.
Annó Windows 7 alatt ugyanez a gép volt, hogy ~8 hónapot ment leállás nélkül, utána is csak azért lett kikapcsolva, mert vittem külföldre.

Ezt már az XP-ről is mondták, és a 10-ről is fogják.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Így igaz, ahogy szaródik el lépésről lépésre, úgy szépíti meg az emlékezet a korábbi szarokat. Szép, választékos mondat lett :)

--
robyboy

Inkább az első használható Windows.

Igazán örülök neki, hogy van alternatívának a win 10. Annak már kevésbé, hogy a jelenleg általam felügyelt win 7-es gépek egyikével sem megoldható, mert a driver támogatásból pont kimaradtak. És sajnos nem tudom mindet átállítani linuxra - amit lehetett, már megtettem.

Azt most ne részletezzük, hogy a 10-es, az esetek egy részében win 98 szintű "stabilitást" hoz. Igen, tudom, van olyan, akinek soha, semmi baja nem volt vele, de valahogy mindig megtalál a másik tábor :)

RIP 7-es :(

Erre szokták azt mondani, hogy hardvert kell tudni venni, nem szoftvert.

Semmi gond nincs a win10-el ha normális vason fut. Ez nem feltétlen jelent új gépet, pl. az ezer éves Dell T3500-amon sincs vele gond.

A laptopomon Linux mellett Win10 van. De a HP ehhez a laptophoz nem támogatja a Windows10-et, így nem lehet semmi drivert letölteni. Szinte minden megy az alap telepítés után, de pl. bosszant, hogy nincs 2 ujjas görgetés a tapipadon (ami Linuxban persze kiválóan megy, ahogy Win7 alatt is ment régen).
Meg a spec gombok, pl. a beeső fényhez állítsa a háttérvilágítást, szintén nem mennek (de legalább a kézi fényerő állítás igen, az is valami).

Szóval rendben van, hogy Win7 vége, és éljen Win10, de azért driverek nélkül nem csupa öröm az élet.

(2011-es gép)

Nem vagyok Windows 10-ert oda (foleg a frissitesek kenyszeritese zavar + magatol ugy gondolja ujraindul, biztos semmi fontos nem fut mikor nincs ott user), de peldaul Linux melle felraktam SSD-s Lenovo T400-ra es minden tokeletesen mukodik rajta.
Persze kerdes melyik frissitesig..

Egyebkent Windows kb NT4-tol volt szerintem hasznalhato, szamomra pedig a Windows 2000 volt a legstabilabb eddig. A legrosszabb rendszer pedig talan a Windows ME volt, annyire leakelte a memoriat, hogy inkabb a Win95/98 kekhalal vagy 3.11-es tadamot hallgatok :)

Magával a Win10-zel nekem sincs bajom, használtam újabb gépeken gond nélkül.
Amikor a régi gép már egy éve nem tudott a Win7-hez frissítéseket letölteni (a Windows Update szerverhez nem tudott kapcsolódni), akkor a cégem IT-s embere azt mondta, hogy ez a támogatás lejárta miatt van, telepítsek Win10-et.

Ez mondjuk a HP hibája, nem a mikroszofté, tessék supportot igényelni windows 10-re is, vagy ha nem megoldható, ne őskövület hardvereket használj. :P
Mondjuk a HP és a support az önmagában megér egy misét, nekem a Dell magángépem támogatása _ingyen_ jobb, mint a céges HP gépé, amiért ráadásul a vállalat egy rahedli pénzt is kifizet.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

én így vettem régen olcsón hp lézernyomtatót, hogy a kb 2 évre rá kijött win7-re már nem volt rá driver. azóta is remekül megy linux alatt, bedug és kész.

Melyik HP lézernyomtatóhoz nincs Win 7 driver?

Gondolom valami MFP lehet, mert még LaserJet 5L-et is tudtam Windows 10 alatt használni (pedig először nagyon nem akarta)..

Fujitsu LH532 laptopomra minap feltettem egy Windows 10-et, és ami meglepett, hogy magától frissítette a laptop firmware-ét 2.07-rél 2.10-re úgy, hogy a 2.10 sehol sincs fent a neten.

Most a Debian is jobban megy :) 3 évvel újabb firmware az előzőnél.

--
robyboy

azért ez elég vad feature, "yes i know what i am doing" begépelés nélkül legalábbis

Na, ez jó hír, jövőre hajbazer végre frissíthet Windows XP-ről Windows 7-re. :)

--
https://iotguru.live

Inkább lépjen Vistára, az a következő :)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

De még az túl fősodratú, inkább a leakelt Longhorn verziót, annak a létezéséről kevesebb ember tud.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

magatokbol csinaltok viccet am ebben a threadben (is), nem belole :D

_____________________
remember lads, subscribe to pewdiepie!

Aham... ő saját magából csinál viccet, lásd, mit írt megint. :)

--
https://iotguru.live

A sok barom meg elolvassa. Szerintem egy-kettő rá is ránt, miután egy műremeknek tartott monológgal elmagyarázta hajbazernek, miért téved.

:)

"lásd, mit írt megint"

Ertelmesebbet, mint te barmikor, miota ideregisztraltal

Szokásos fősodratú, FUD-propagandista hozzáállás, hogy főcímben emelik ki a security frissítések megszűnését.

Amire inkább készülni kell, az a Microsoft FUD propagandája, ami még idén, de legkésőbb jövő év januárjában meg fog indulni a tech-lakájmédia hasábjain. Lesz itt szó többmilliós zombihálózatokról, botnetekről, zsarolóvírusokról és gonosz, félelmetes hackerekről, akik úton-útfélen ki akarnak szúrni velünk. Aztán, mikor elegen bemenekültek a képzelt dögvész elől az ad-hoc módon összetákolt, instabil frissítések, a telemetriának csúfolt kémkedés, az IQ=80 tapicskoló ösztönlények szintjére butított felhasználói felületek és a fájlkezelőbe integrált reklámok fellegvárába, akkor a médiahadjárat előbb-utóbb lecseng, a Windows 7-en maradt felhasználók pedig rájönnek, hogy sikeresen túlélték a második nem létező apokalipszist.

Azt lenne érdemes majd összeszámolni, hogy hány nyomtatót, scannert, 3G/4G modemet, hangkártyát, videokártyát, processzort és alaplapot kell kidobni a driver-támogatás hiányának köszönhetően.

húú, azért már win7 alá is izgalmas volt "xp mode"-ban drivert működésre bírni :) ...el se hittem, hogy működik ez a feature :) ...szerintem win 10-ről is van menekülés :) ...a legtöbb hiányzó dolgot szerintem életre lehet hívni, ha az ember nagyon akarja :D

“fájlkezelôbe integrált reklámok?!?”
voltam olyan fújelvetemült, hogy vettem a zúj laposra egy W10 Homeot, de a fájlkezelôben még nem találkoztam reklámmal, ellenben a default install kiteszi szépen a frozen bubble-t meg még pár másik feleslegességet a startmebübe, vagy start csempére vagy mire... Kb 5 perc volt leírtani róla a soxart, azóta nyugalom van.. Próbálok rajta Linuxon megszokott userlandet használni.. (firefox, caprine, discord, spotify, inkscape, gimp, doublecommander, no meg a steam)Egyelôre a steam miatt van Windows, de vannak vele még terveim. A másik SSD-n Archlinux. Helyesebben Krive installer...


Bocs, de te direkt teszed a hülyét?

A Windows 10 a megfelelő válasz a következőkre:
- számítástechnikához hülye felhasználók
- a környezet amiben fut

Nem frissített oprendszert futtatni olyan mint egy kibiztosított fegyverrel rohangálni.

Frissítésektől biztonságot remélni olyan, mint divatos ruhákat golyóálló mellénynek használni.

Anti-vaxxer is vagy?

Nem vagyok semmiféle anti-vaxxer. Az efféle párhuzam csak szoftvermultiék marketingasztalán és a tech-lakájmédia által formált egységsugarú világképedben létezik. Én egy tudatos, az informatikai biztonságra kiemelten odafigyelő felhasználó vagyok. Én az XP-men sokkal nagyobb biztonságban vagyok, mint Tapicskoló Tamás (vagy akár mérnök uraságod) a Windows 10-én.

Aztán majd ha egy emberéletet vissza tudsz állítani backupból és egy program segítségével percek alatt megmondod, fertőzött vagy-e halálos vírussal, akkor beszélgethetünk tovább. Addig pont olyan szélsőségesen korporatokrata, hivatásos rettegő (vagy alattomos hisztériakeltő) vagy, mint a ZDNet FUD-bértollnokai, akiknek nem szívesen alacsonyodom le a szintjére.

Na, kicseréltem pár szót: "Én egy tudatos, az egészségügyi biztonságra kiemelten odafigyelő ember vagyok. Én oltás nélkül sokkal nagyobb biztonságban vagyok, mint akárki (vagy akár orvos uraságod) aki kapott oltást."

Pont olyan érvkészletet és forráskritikád van, mint az oltáselleneseknek, a laposföld-hívőknek és a többi csodabogárnak. Csak nem veszed észre ezt magadon.

--
https://iotguru.live

Rendkívül undorító módon csúsztatsz.

Idézet:
Pont olyan érvkészletet és forráskritikád van, mint az oltáselleneseknek

Nem érveltem, szimplán csak reagáltam egy egyértelműen szélsőségesen provokatív, demagóg kérdésre. Mindezek után az "érvkészlet" és a "forráskritika" ebben a dialógusban értelmezhetetlen.

Attól még, hogy te szavakat cserélgetsz ki a mondandómban és szélsőségesen manipulatív módon egy teljesen másik síkra helyezed, demagóg párhuzamot vonva egy ökörséggel (oltásellenesség), attól nem leszek sem oltásellenes, se laposföld-hívő. Csupán te csinálsz magadból hülyét, miközben alaptalanul vádaskodsz és sértegetsz.

Ezer meg egy érv elhangzott már részemről amellett, hogy igenis lehet biztonságosan használni egy legacy rendszert, akár Internetre kötve is. Továbbá, a saját, személyes tapasztalatom is ez. Még mielőtt ezt is félremagyaráznád: nem, nem a személyes tapasztalatom a bizonyíték arra, hogy lehet legacy rendszert biztonságtudatosan használni. Egyszerűen annyiról van szó, hogy igényes odafigyeléssel több támadási vektor kivédhető egy frissítés nélküli rendszeren, mint nulla odafigyeléssel egy frissített rendszeren.

Szeretnélek emlékeztetni továbbá, hogy az oltásellenesek az oltások vélt káros hatásai miatt nem hajlandóak beoltatni magukat, miközben egyébként semmiféle tudományos bizonyíték nincs ezekre a káros hatásokra (pl. autizmus).

"Ezer meg egy érv elhangzott már részemről amellett, hogy igenis lehet biztonságosan használni egy legacy rendszert, akár Internetre kötve is."

Nem, nem hangzott el alátámasztott érv a részedről, csak sokszor leírt kinyilatkoztatások, amelyeket te már tényként kezelsz.

--
https://iotguru.live

De igen, elhangoztak ilyenek. Pont inkább, hogy az ellenkezője nem hangzott el. A "nem biztonságos, mert nem javulnak a kihasználható hibák" egységsugarú, demagóg kamuérvkészleten kívül senkitől (sem tőled, sem mástól) nem hallottam valós ellenérveket. Volt erről egy külön topic is, talán emlékszel.

Igen durva frusztrációk épültek fel benned.

Jelzem, nem vagyok mérnök mert még nem diplomáztam le. Picit frusztrál, de korántsem annyira mint téged a Windows 10.

Nem frusztrál a Windows 10, amíg nem kényszerítenek a használatára.

Ami egy kicsit frusztrál, hogy nekiállsz oltásellenesezni, mert képtelen vagy a fősodratú tech-média által felállított FUD-dogmákon túllépni. Ha rajtam múlna, nem kapnál diplomát, amíg csak ilyen fejlődésmániás szélsőségekben tudsz gondolkodni és saját, egyedi véleményt ki nem alakítasz.

Na, akkor leszel igazi anti-vaxxer, amikor kényszeríteni fognak arra, hogy ne használj Windows XP-t, most is tiszta ideg vagy, pedig teljes jogod van régi szarokat használni... minimum annyira leszel ideges, mint egy oltásellenes, amikor a gyerekét kényszerből beoltják.

--
https://iotguru.live

Idézet:
Na, akkor leszel igazi anti-vaxxer, amikor kényszeríteni fognak arra, hogy ne használj Windows XP-t

Egyrészt, ez nem fog megtörténni, másrészt, ha meg is történne, se lennék oltásellenes, ugyanis a két dolgot nem lehet párhuzamba állítani. Sem jellegében, sem kockázataiban nincs azonos síkon. Ez egyszerűen csak egy hangzatos buzzword, lehet vele címkézni és sértegetni azokat, akik nem akartak beállni a sorba, meg benyalni a tech-média riogatását, néphülyítését, ami egyértelműen arra irányul, hogy vedd meg az újat és (előbb vagy utóbb) dobd ki a régit.

Idézet:
most is tiszta ideg vagy, pedig teljes jogod van régi szarokat használni

Leírtam tisztán és világosan, hogy mi frusztrál, és szerintem nyilvánvaló, hogy nem a Windows XP használata vagy nem használata. Persze nyugodtan mondhatod azt, hogy hazudok, de azzal én már nem tudok mit kezdeni. Nem te lennél az első, aki jobban tudja nálam, hogy mit gondolok.

Kezdem azt hinni, hogy mentális problémáid vannak. Nem érted se a szarkazmust, se az iróniát.

No lám, ebben a topicban is eljutottunk a burkolt lehülyézésig.

Köszönöm, mérnök úr. Ezúttal sem csalódtam.

Kedves laggard baldasz úr, szerintem tanulj meg olvasni. Láthatóan nem megy... :)

--
https://iotguru.live

A melóban az IT-vel majdnem párhuzamos mérnökök képesek megérteni miért nem futtatunk kinéző hálózaton XP-t. Szépen betettük őket a zárkába és igyekszünk megszabadulni tőlük. Ha kritikus frissítés van azt igyekszünk gyorsan teríteni az elkülönített rendszerekre is (két durva példa a tavalyi RDP-s dolog, azelőtt meg ugye a MS17-010).

Megértem hogy te nem foglalkozol üzemeltetéssel és a saját gépeden képes vagy megvédeni magad. De innen odáig hogy ezt prédikálod... Na ezt nem tudom megérteni.

A párhuzamos mérnökök képesek elolvasni a tech-média félelemkeltő, bértollnokok által összehazudott divatcikkeit és bedőlni nekik. Ennyi történik. Mindeközben a Windows XP-t megannyi módon lehet biztonságosan használni, még Internetre kötve is. Csak érteni kell hozzá, mintsem egységsugarú módon az operációs rendszertől várni a biztonságot. Te valószínűleg fiatalabb vagy, mint én és már nem emlékszel azokra az időkre, amikor nem csak szakmabéliek, de mezei számítógép-felhasználók is telepítettek tűzfalakat a számítógépeikre és megtanulták bekonfigurálni. A párhuzamos mérnökeid ezt már soha nem fogják megtapasztalni, és zsigerből lesznek leszaromok, sokkal kevésbé biztonságtudatosak, mint az előttük végzett generációk. Mert az egyetemen is azt tanítják már nekik, hogy minden, ami IT, az polcról levehető, többek közt a biztonság is. Miközben meg egy nagy lófaszt.

Idézet:
Megértem hogy te nem foglalkozol üzemeltetéssel

De igen. Többek között azzal is foglalkozom.

Idézet:
Megértem hogy (...) a saját gépeden képes vagy megvédeni magad

Tehát mégiscsak lehetségesnek tartod. Ennek örülök. Csak akkor nem értem miért jössz az átkozott oltásellenességgel, meg a többi félelemkeltő baromsággal.

Idézet:
De innen odáig hogy ezt prédikálod... Na ezt nem tudom megérteni.

Nem én prédikálom, a Microsoft és a tech-média prédikálja a FUD-ot.

Az emberek túlnyomó többsége (a hasamra ütök - 98%-a) képtelen megvédeni magát. Nekik szól az autópilótás Windows 10 és működik.

Csak te nem látod szerintem itt a párhuzamokat, ugyanarról a mentalitásról van szó véleményem szerint mindkét esetben.

Idézet:
Az emberek túlnyomó többsége (a hasamra ütök - 98%-a) képtelen megvédeni magát.

Az emberek 98%-át (már ha tényleg ennyien vannak, szerintem azért kicsit kevesebben) meg kéne tanítani számítógépezni, mintsem élősködni a butaságukon és a naivitásukon.

Idézet:
ugyanarról a mentalitásról van szó véleményem szerint mindkét esetben.

Nem ugyanarról a mentalitásról van szó. Én felelősségteljesen garantálom azt a biztonságtudatos számítógépfelhasználásommal, hogy 1) nem törnek fel távolról 2) nem indítok el minden vírusos szart 3) az én gépemről se megy ki olyan kártékony cucc, ami másoknak árthat. Mindehhez pedig a tudásom is megvan, amit ha más nem is, de az bizonyít, hogy eddig még nem törtek fel és a zsarolóvírusokat se kaptam meg.

Mindeközben a Microsoft a 98%-odat a biztonság illúziójában ringatja marketinggel, miközben a frissítésekkel együtt előbb-utóbb újabb bugokat (is) telepítenek Tapicskoló Tamás számítógépére, autópilótás módon. Elég, ha a nagy tapicskolás közepette megkap egy 0-dayt ami szimplán és végérvényesen letiltja a frissítéseket és a rendszer máris megy valamelyik zombihálózatba, a tudta nélkül.

Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy egy nem frissített rendszer biztonságosabb, mint egy frissített rendszer. Azt állítom, hogy odafigyeléssel (tehát ha az emberi tényező rendben van) egy nem frissített rendszer akár biztonságosabban is használható, mint egy folyamatosan frissített rendszer, odafigyelés nélkül. A többi (ahogy Mitnick atyánk már oly sokszor megmondta) az emberi tényezőn múlik.

"Nekik szól az autópilótás Windows 10 és működik."
na ezt nem láttuk még sehol se. és nem, az nem működés hogy minden indításkor 3x kell újraindítani, amíg a windows feltelepíti meg visszavonja a frissítéseket. És az egész reboot frissítés őskori koncepciók miatt ( nem lehet fájlt módosítani / törölni, amíg valaki nyitva tartja), amikhez senki nem mer hozzányúlni, amit meg is értek. oprendszert kell használni inkább

Te valószínűleg nem, én és sokan mások igen.

"nem lehet fájlt módosítani / törölni, amíg valaki nyitva tartja"
+1 ez már amikor kitalálták is baromság volt.

..

Engedhetnék a usereknek a könnyebb és egyszerűbb desktop "átvariálást" Win10-n. Nagy innovációnak gondolnám.

Innovációnak? :D Azok után, hogy Windows XP felett folyamatosan tűzzel-vassal irtják ki a konfigurálhatóságot a rendszerből?

Ez nem innováció lenne, hanem józan szoftverfejlesztés, józan felhasználóknak. Amivel már a Steve Ballmer éra idején szakított a Microsoft, így a Windows azt követő verzióiból is egyre inkább kiveszett. Jelenleg pedig sikerült az antifeature-öket is csúcsra járatni. A Windows Phone bukása után a Microsoft úgy döntött, hogy nem a desktopon megszokott Windows élményt viszi telefonra, inkább a desktop operációs rendszerét okostelefonosítja el. Ennek eredménye pedig tisztán körvonalazódik bárki előtt, aki a Windows 10-et egy kicsit tudatosabban szeretné használni. A kezelőfelülete egy IQ=80 ösztönlények szintjére butított, csiligány tapicskoló trágyadomb lett, ami sokkal inkább emlékeztet egy ócska, gagyi játékszerre, mint egy operációs rendszerre.

Ez a Gépháznak nevezett valami tényleg rettenet. A régi Vezérlőpultért sem voltam oda, mert eléggé kényelmetlen és összevissza volt sok helyen, de a Gépház tényleg borzalmas. Az, hogy a beállítások egy része elérhető itt, másik része pedig nem, illetve vannak olyan funkciók (pl VPN), amiknél a beállítások egyik része csak a vezérlőpulton, a funkciók másik része pedig csak a gépházból elérhető, hát hatalmas öntökönlövés az MS-től. Ráadásul sokszor logikátlan a szervezése.
Ezek felett a szarok felett még el tudnék siklani, mert pl. a start menü/tálca szerintem használhatóbb, mint korábban, meg van pár hasznos kényelmi funkció, de az erőszakos update/restart meg az instabilitás nálam kiveri a biztosítékot. Sokkal nagyobb szemétség a részükről, mint a hülye kényelmetlen UI.

Ha nincsenek a gephez windows10 driverek akkor pl. nincs videolejatszaskor es bongeszovel hw gyorsitas, igy tekeri a processzort es joval lasubbnak tunik a gep es van ami nem is mukodik egyaltalan.

Tapasztalatom szerint az se megoldas, ha erovel rapakolom a windows7 drivreket, altalaban meg roszabb lesz az eredmeny.

De ugyebar letezik a linux, tehat megoldas azert van. Akinek meg nem felel meg a linux az vehet uj gepet.

Te mondd, hogy vége a supportnak, a te hangod mélyebb
--
$ grep -c egy$ word.list
100

Remélem a win10-nek is hamar itt lesz a vége, mert ez az oprendszer egy vicc. Ja nem az, mert nem nevetek, és viccnek is durva lenne. ;)

Lesz itt még simán Linux kernel Microsoftos operációs rendszer alatt. A Windows 10 már most egy hatalmas nagy trágyadomb. Nagyobb, mint bármelyik elődje (Vista, Windows 8). A működést folyamatosan hanyattvágó frissítések is jól mutatják, hogy már a Microsoft se képes a saját katyvaszával lépést tartani. Egyrészt, a Windows 7 felhasználókat valószínűleg nem lesz könnyebb átkergetni Windows 10-re, mint annak idején az XP-seket. A Windows 10-et is csak erőszakkal, sunyi módon, Windows 7 frissítésnek álcázva sikerült becsempészni az elején a felhasználókhoz. Maguktól nagyon kevesen akarták felrakni, a kezdeti ingyenesség ellenére. Másrészt, a Microsoft már most kacsintgat a Linux felé, a szoftvereit egyre inkább kiadja Linuxra is. A Windows-only termékek legkésőbb 2025-ig kikopnak (Office 2010, 2013, 2016, 2019), maradnak a cloudból és böngészőből is jól működő cuccok, meg a nulla funkcionális értékű, csiligány metrós appok, amiknek úgy áldozik le a csillagzata pár év múlva, ahogy a Windows Phone-nak. A Microsoft a Ballmer éra óta szakmai és intellektuális lejtőn van. Képtelen nagyot durrantani, képtelen értelmeset innoválni. Az eddigi marketingjéből, hírnevéből, tőkéjéből és arroganciájából él. Míg az előző évtizedben még a Microsoft teljesen saját fejlesztésű Internet Explorere uralta a böngészőpiacot, mostanra már eljutottunk odáig, hogy a nulláról újraírt, újdonságnak, innovációnak szánt Edge-dzsel is befürödtek és idén átállították Chromium motorra, ami szintén nem a sajátjuk, hanem egy konkurencia open-source projektje. Egyszerűbb volt nekik egy párhuzamos Linux alrendszert beleerőltetni a Windows 10-be, mint megoldani, hogy a GNU/Linux-os alkalmazások egyszerűen lefordíthatóak, portolhatóak legyenek (pl. Visual Studioval) natív Windows appokká, vagy a cmd-t továbbfejleszteni valami fasza, a Linuxosnál hatékonyabb shell környezetté (nem, a PowerShell bloated szarkupaca nem az). A Microsoft a Vista óta egyre kevesebb saját értéket képes hozzáadni a Windows-hoz. Csak koppintgatja a többieket, az Apple-t, a Google-t. Az XP volt az utolsó rendszer, amit tényleg tökéletesen kimaxoltak, minden apai-anyait beletettek és tényleg saját, egyedi rendszer volt, az ő ötleteikkel és megvalósításaikkal. Ezért volt sikeres 14 éven keresztül folyamatosan és ezért sikeres még az erőltetett kinyírása után is. Mindezek után én simán elképzelhetőnek (sőt, szükségszerűnek) tartom, hogy a Windows-only (nem cloudos) húzótermékek kikopása után a Windows 10 soron következő feature frissítésével már egy Linux-alapú rendszer fog lejönni.

.. vagy újra feltalálják majd a DOS-ból indítható Windowst, nekiesnek az elejéről assemlyben megírni az egész hóbelevancot. A Microsoftot már csak az mentené meg, ha csinálnának egy zökkenőmentesen és hatékonyan futó rendszert.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.