Vízmértékkel nézve: kiváló!

 ( trey | 2019. március 8., péntek - 17:48 )

Mondjuk annyira nem evidens, ha az ember mindenféle limlom szekrénnyel kénytelen dolgozni. Nem akarok neveket mondani (majd Ti mondotok), de volt olyan, amibe a szabvány síneket csak flexeléssel megvalósított sorjázás után lehetett beszerelni. Mondjuk szerencsére ez egy HP szekrény. Azokkal meg ritkán szokott ilyen gond lenni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> Vízben volt az!

Egyszer nálunk is abban volt. Reggel 5 körül eltörött a házba bejövő főnyomócső. Korábban 24 órás portaszolgálat volt, de pont előtte pár hónappal megszüntették. A recepciós reggel 7:30 körül érkezett, addigra a földszinten kb. 45 centiméteres vízszint volt. Ugyan a gépeink látszólag sértetlenek maradtak, de valójában pár hónappal később mindent ki kellett dobni: a páratartalom miatt az összes réz csatlakozó és egyéb oxidálásra képes felület megzöldült.

Ó, nem kell ehhez csőtörés... Anno egy naaagy cég épített magának géptermi szárnyat az egyik telephelyére, ahol talajszint alatt is voltak géptermek... Az álpadló alatt meg szépen megjelent a beszivárgó víz...

...meg amikor maga a padlo nem vizszintes :)

telefonra is kéne egyet tenni :D


No rainbow, no sugar

Van. Pro mode. Ha zöld a vízszintes csík, akkor vízszintesben van.

--
trey @ gépház

hát miért nem használod, akkor? :)


No rainbow, no sugar

Akkor mivel fotozzon? :)

Ezek a képek elsősorban nem ide készülnek, így nem fontos a művészi érték.

--
trey @ gépház

Flex: FuSi? Nálunk az kellett hozzá. A dell naccerű megoldását még két oldalt fémlappal ékelni, hogy a karmok elöl jól kapaszkodjanak.

biztos kiékelted a szekrény alját! :D

--
Falu.me Tárhely Domain VPS

Az lenne csak az igazi trógerkedés, mivel finommenetes szintezőlábak vannak rajta :)

--
trey @ gépház

Azért, ezt a képet ne mutasd meg egy kőművesnek... Picit kiröhögne.
Hint: a vízmértékeknek általában egy vagy két mérőfelülete van, szemben és azonos oldalon a vízszintes sík mérésére szolgáló libellával. Maga a libella egy enyhén meghajlított üvegcső, alkohollal és a buborékkal és csak egy irányba (ívvel kifelé a gravitációval szemben) mér pontosan.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem értettem. Akkor mi is a hiba?

Az, hogy a vízmértéknek a hosszú, keskeny éleit a mérendő felületre illesztve mérnek, a libellával felfelé. Tehát, a kép úgy lett volna jó, ha a vízmértéket élére állítva, a vízssintes síkot mérő libellával felfelé rakta volna a backup tetejére.
Bónusz kör: Síkfelületet legalább két, egymásra merőleges irányban kell szintezni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Már látom. Telefonon néztem. Valóban állnia kellett volna.

Biztos én nem értek valamit, de nekem úgy tűnik, hogy teljesen mindegy, hogy nézem. Mindig ugyanaz jön ki:

https://youtu.be/GZv4TkpNISs

--
trey @ gépház

Nem mindegyik így működik. valamelyiknek bütykök vannak a végein.

Hát, életemben számtalan vízmérték volt már a kezemben, de az mindegyik pont ugyanúgy működött. :D

--
trey @ gépház

Akkor nézz utána alaposabban. Ez nagyjából olyan, mintha a fém mérőszalag esetén hibának tartanád, hogy a végén lévő fül lötyög...

Esetleg adnál rá forrást?

--
trey @ gépház

A forras en vagyok, ha megfelel:)

Az ivelesre itt van a wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Spirit_level

A normal vizmertekek pontossaga tipikusan 1mm/m, de van 0.5mm/m-es is.
Ha normal helyzetben mersz vele. Ha fej folott (forditva), akkor a pontossaga kisebb, ezt is megadjak, altalaban 0.5mm/m-esnek 1mm/m lesz a pontossaga, de katalogusadat.

Pl. a sola metalnal az alap vizmertek:
https://www.sola.at/hu-hu/termekek/sm-profi-p202693

Ez 0.75mm/m a normal pozicio, es 0.5mm/m a forditott pozicio.

Ezeket a vizmertekeket ugy gyartjak, hogy egy muanyag teglatestben van a libella, es beteszik az aluminiumprofilba. Majd amikor vizszintes, akkor kiontik epoxival (a muanyag teglatestben vannak ilyen csatornak). Igy az bedagad, es utana fix a testben, utolag nem
allithato. A gagyibbaknak le lehet a libella mellett pattintani, es ki lehet banyaszni belole, majd kis papirral belovod, es fixalod (epoxy, pillanatragaszto, ami van).

Ezekben tipikusan 35mm-es muanyag libellak vannak.

Szerintem ezek a "hobbi" vizmertekek.

A pontosabb libellak, azok 70mm, 90mm hosszuak es uvegbol vannak.

A vizmertek (nalam) ott kezdodik, amikor uveg libella van, es utan tudod allitani.
Ez olyan 100kHUF-nal indul, van belole 0.3mm/m, 0.2mm/m, 0.1mm/m, 0.05mm/m, 0.02mm/m pontossagu.
Ilyenre gondolok:
https://www.uranusz.hu/precizios_szintezo_mitutoyo_skala_osztas_002_960-603_40346

Ez pl. netto 140kHUF.
Ebben uveg a libella.

Van olyan I-profilu vizmertek, amiben utolag is allithato a libella. Van olyanom is, csak sajnos a talpa vastagabb, igy kb. hasznalhatatlan.
Van egy kis vizmertekem is, ahol felul van 2 csavar, es a libellat alulrol nyomja 2 rugo. Az is allithato. De az csak 30cm-es.

Utolag allithato nagyobb vizmerteket (pl. 2.5m hosszu oleslecet) en nem talaltam, igy gyartattam magamnak.

Mivel aluminiumprofilba teszik a vizmertekeket, nagyot nem teved az ember, hogyha oldalra forditja, de elotte ki kell probalni, mert szerencsefuggo, hogy epp hogy jott ki a gyarbol (pl. az epoxy hogy fixalta a muanyag teglatestet a profilban oldaliranyban).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Köszi. Számítástechnikai eszközök esetén teljesen megfelel a 500 forintos OBI-s szar is. Talán tape eszköznél láttam egyszer olyat, hogy írtak vízszintbe állítás szükségességéről (gondolom a mechanikus alkatrészek miatt), de egyéb eszközök esetén nem. Szóval nem hiszem, hogy itt a fentinél nagyobb pontosság szükséges lenne.

Az általad írt, komoly vízmértékekhez nekem eddig nem volt szerencsém, de gyanítom, hogy nem is lesz. Mindenesetre, jó tudni, hogy vannak ilyenek.

--
trey @ gépház

Hu, ne toljuk ennyire túl szerintem. (Mondom ezt úgy, hogy az itteni átlagnál jóval több közöm van az építő- és faiparhoz.)

Ez akkor volt, amikor még üvegből készültek a vizimértékek! Olyan 25-30 éve láttam boltban utoljára olyat! Műanyag a folyadék háza és hordósra formázott a belvilága, fejre állítva is működik...

By

dzsolt

Nem véletlenül van a vízmértéknek csak az egyik oldallapja síkba (és a hordó alakú libella hossztengelyével párhuzamosra) munkálva. Az átlagos gyakorlat számára persze ez is elfogadható "nagyjából jó" indikációt ad, de semmi sem garantálja, hogy a libella hossztengelye a vízmérték képen használt oldallapjával is párhuzamos.

Kösz a tippet! Kőművesek kedvéért majd megnézem úgy is. Meglepődnék, ha komoly eltérést tapasztalnék.

--
trey @ gépház

Én (földmérő mérnökként) úgy tudom, hogy kétféle libella létezik:
- csöves libella: ezzel tengelyek vízszintességét (helyi normálisra való merőlegességét) lehet mérni/beállítani
- szelencés libella: ezzel meg síkok vízszintességét lehet mérni

A vízmértékekben általában csöves libella lakik. Ezzel síkot úgy lehet vízszintbe hozni, ha a síkot először egy kiválasztott tengely irányában állítjuk be, majd elforgatjuk 90 fokkal a vízmértéket és az előző tengelyre merőlegesen is beállítjuk.

Ennek megfelelően trey szekrényének előlapi tengelye vízszintes csak a kép alapján. Hátrafelé ettől függetlenül még dőlhet.

XD

--
Falu.me Tárhely Domain VPS

Csak az a problem, hogy a libella ívelt, és a két szimmetriasíkjának merőlegesnek kell lennie a mért síkra. Nomostan jelen esetben csak az egyik merőleges rá, a másik párhuzamos vele. (Az ív középpontjának a libellától függőlegesen lefelé kell lennie, itt viszont a képen a vízmérték mögött van valahol.)

A képen szereplő vízmérték libellája nem ívelt. Hárman néztük meg, teljesen mindegy, hogy melyik lapjával teszed rá a felületre, ugyanazt az eredményt adja.

--
trey @ gépház

Pedig mindegyik ivelt egy picit, hogy a buborek ne "ragadjon" meg valahol, hanem az iv tetejere menjen.
Ezert is pontatlanabb ha fejjel lefele tartod.

Van egy vizmertekem ami kb. 10x iveltebb, mint a tobbi, szabad szemmel is jol latszik. Fejjel lefele merni kb. nem is lehet vele.
Kepes az egyik sarokban ragadni a buborek, amig a "holt ponton" at nem billentem a vizmerteket.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Gondolom azoknál a típusoknál, ahol ez számít, jelölik a használat módját egy felirattal.

--
trey @ gépház

Mindegyiknél igy van.

Itt egy fotó az utanallithato vizmertekrol:
https://www.photobox.co.uk/my/photo/full?photo_id=501719790686

Ezen az iv is latszik (ez lenne a "10x jobban ivelt" peldany).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem jó a link.

--
trey @ gépház

https://ibb.co/TvCq9k3

Ha ezt a vizmerteket leteszem egy vizszintes feluletre (kozepen a buborek), es ha ott oldalra forditom kimegy a buborek a szelere.

Pedig pontosabb, mint amit a boltban lehet kapni, mert kalibralo feluleten be lehet loni.

Valahogy a kep 180 fokkal megfordult. A szelesebb lap az alja.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

E poén kép elkészítésének egyetlen célja volt, az, hogy kiderüljon, hogy az előzményben szereplő durva horizontális lejtés csak látszólagos-e vagy valós. A lejtés foka olyan, ha létezne, a buborék "kiakadna". Teljesen megfelelt a mérés erre a célra. :)

--
trey @ gépház