Akár 600 dollárba is kerülhet a #Flexgate-ben érintett MacBook Pro-k javítása

 ( trey | 2019. január 24., csütörtök - 15:39 )

#Flexgate hastag alatt gyűlik azon frusztrált MacBook Pro tulajdonosok sirámja, amelyek szomorúan vették tudomásul, hogy egy gyatra minőségű, egyébként kb. 6 dolláros kábel cseréje akár 600 dollárjukba is kerülhet a garanciaidő letelte után. A hibának saját weboldala is lett a flexgate.me URL alatt. Az érintettek online petícióban követelik, hogy az Apple ingyen javítsa meg az összes érintett MacBook Pro-t. Eddig majdnem 7 ezren írták alá a petíciót. Az iFixit szerint tervezési hibáról van szó, mert az Apple, annak érdekében, hogy a lehető legvékonyabb legyen a kijelző, a kábelt azzal egybeépítette, így a hibás kábel önmagában nem, csak a teljes kijelzővel együtt cserélhető:

But the bigger problem is that, in an apparent effort to make the display as thin as possible, Apple designed the cables as part of the display, so they cannot be replaced

Részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Barmikor is megkerdeztek a felhasznalokat ,hogy mennyire erdekes az ,hogy vekonyabb legyen minden egyes kibaszott modellvaltassal a notabuuuk?

Termeszetesen koltoi kerdes volt...

Plusz ha ki is cserelik a kijelzovel egyutt ket honap mulva ugyanez lesz a problema.

Megveszik? Meg. 'kkormeg?

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Meg. Mert, megérdemlik! ;)

--
zrubi.hu

Megkerdeztek, az arcetli volt az.

Sajnos nem. De a sok paraszt ugyis masolni fogja, ez a lenyeges kerdes, ezen kellene forogni. Smartphone eseten ejjdejo a kepernyobe felulrol belogo nocccccs. Dehat lassan az a kerdes kinel nincs olyan, broaf.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Alaplapra forrasztott CPU, RAM, SSD, kijelzőbe épített kábel, funkciógombok hiánya. Ezeket elfelejtve egész jó kis gép :P

Kinek mire van szüksége.
Én sem örülök, neki hogy nem lehet olcsón/sajátkezüleg bütykölni. A funkciógombok meg nem tudom hogy működnek az új gépeken.. de gondolom te sem..

ThinkPad eseten Fn-el beragaszthato funkciobillenytuk meg ilyesmi. Az “sokkal” jobb muhahaha

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mi a gond egyébként szerinted vele? Fn+Esc aztán is is felejthetem. Ha meg véglegesen akarod, akkor BIOS-ban a Fn Lock-ot bekapcsolod.

--
trey @ gépház

Szerintem az a gond vele, hogy feluton van az evtizedekig default megoldas es a nowtime Apple otletek kozott. Ahhoz kepest, mintha lenne dedikalt funkciobillentyu, es a teljes klavin ertelmezett +Fn alterego az evtizedek alatt megszokottak szerint haat eleg szar.

BIOSbol allithato jaja, de business class eseten nem te es nem en vagyok a default vegfelhasznalo, hanem a policy es az uzleti hatteralkuk altal meghatarozott n+1 nagyvallalati vegfelhasznalo aki ha megnyomja atallitani az F1-et (bocs, Fn-el egyutt :D) akkor kerni fog egy kodot. Szerencsere. Picsafust okes, de 200db vagy epp 20e random gepnel nem annyira picsafust, szoval kisebb problemakent az Alt+F4 ezentul Alt+Fn+F4 stb. Es most folytathatnam a rettenetes-iszonyatos ALDI-like szigetes klavival, a szokasos ThinkLight atszervezesevel es az osszes megszokott szar kombo uj kiosztasaval. Mertdivat. Mint Apple eseten. Nos ez a gond: meg egy fel lepes es sinen leszunk. Egyelore meg van Fn + ESC. Meddig?

Mivel te magad is joforman ujhullamos es kenyszeredett ThinkPad hasznalo vagy, emiatt nem faj tulzottan. Mas esetben ez mar lassan foghuzassal erne fel. Vekonyitas, ujitas (koztuk funkciobill), divatos valtoztatas es kesz a termek aminek lassan koze nincs ahhoz ami miatt szerettuk. A Lenovo is szopjon le bo nyallal es adjanak egy pacsit egymasnak az Apple marketingosztalyaval, majd erre a kepre perverzul verje ki a Google es a turot nyalja fel a MS majd fujjon belole gciburekot vagy gargalizaljon. Amugy van meg fuggetlen IT-s aki titokban nem lett zughanyo ettol az uj utiranytol barmely mammutot is emlitem? Bocs ha elgepeltem: Smartphone.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Két Lenovo laptop van most itt mellettem 5 méteren belül.

Mindegyik napi 12 óra használatban. Az egyik 8 éve, a másik 3 éve van használatban.

Egyiknek sincs semmi baja és egyiket sem kellett javítani. Az idősebbikben akkucsere volt csak. Én azt mondom, hogy ilyen megbízhatóság mellett a Fn billentyű kapcsolhatsága legyen a legnagyobb "baja".

A nyitóban 600 dollárba fájó tervezési hibáról van szó. Nem is értem, hogy hogyan jön hozzá egy erősen szubjektíven megítélhető kényelmi funkció.

--
trey @ gépház

3 darab csúcs thinkpadem volt, az életciklusa során darabjával több gond volt mint az összes apple termékemmel valaha. apple szervizhez 3x volt közöm 15 év alatt, az egyik a saját hibámból. kimostam egy airpodsot, ingyen cserélték kötekedés nélkül. a thinkpadekkel 4-5x voltam egy évben szervizben. ezt nevezem én ipari hulladéknak. inkább a lenovo thinkpad márkájánál tapasztaltam azt, hogy brutálisan sok pénzt kérnek el a márkanév miatt ami mögött már semmi nincs ami régen jó volt.

évi 4-5 az kemény.

Nem emlékszem olyan évre, amikor 1-nél többször kellett a családi laptopokat vagy telefonokat javítani.

Most belegondolva az elmúlt kb. 20 év alatt a leesésből adódó törésen kívül talán összesen három hiba volt.

1) iphone 4 home gomb (ami ugye konstrukciós hibás). Ez nem lett végül megjavítva, mert az apple szervíz valami 100 fontot kért volna a javításért. Akkor ért kb. 60 fontot a két éves készülék.
2) HP laptopban valószínű elszökött a gáz abból az alkatrészből ami a hűtőbordához közvetíti a melegedős alkatrészekről a hőt. Ezt garanciában cserélték (kb. 2,5 éves lehetett akkor). Azóta eltelt még 7 év, működik stabilan.
3) Samsung telefon amoled kijelzőbe beleégett a Waze narancssárga buborékja 1 év alatt. Gariban cserélték. Azóta eltelt másfél év, szerencsére nem jött vissza (pedig úgy hallottam, hogy az amoled az ilyen, ha sokat van rajta valami nagy kontrasztkülönbség, akkor be fog égni).

Ezzel a gyakorisággal nincs bajom. De a tiéd... nem lehet, hogy kifogtál valami rosszul sikerült szériát? Mert ez tényleg hulladék minőségnek hangzik.

4-5x voltam egy évben szervizben

NBD on-site gari nem volt?

--

de igen, csak nem mindenhova voltak hajlandóak kijönni.

az egyik gépemnél a példa: egy x200 tabletnél volt egy nagyon mókás esetem az nbd garit illetően. a sztori az volt hogy pixel hibás lett a kijelző amit az előző tapasztalatok miatt félve jelentettem be, de végül megtettem mert nagyon zavart egy ilyen árú gépnél. háromszor kellett kijönniük mert:

- elsőre a lenovo nem ebbe a típusba való kijelzőt küldött,
- utána pedig egy hdd-t bontott ki a dobozból a csávó a szemem előtt (true story, közölte a csávó, hogy ezeket a szemünk előtt kell kibontaniuk, és ezért utazott 200km-t feleslegesen)
- harmadjára kaptam egy kijelzőt ami szarabb minőségű lett mint amivel vettem a gépet, de azt mondták ez van mert csak refurb fosokat küld nekik a lenovo, örüljek neki hogy nem pixel hibás. (thx, 600 ezres notebooknál, pontosan ezért féltem bejelenteni a hibát)

ui: nem akarom átjavítani, mivel sok éve történt, nem emlékeztem pontosan, de 4 alkalom volt, mert elsőnek szalagkábelt akartak rám erőltetni így azt cserélték elsőnek ami nyilván nem oldotta meg a hibát. (hiába kértem, hogy ne ezzel húzzuk az időt.. így 3x lett atomjaira szedve a gép ami a végére rosszabb lett mint volt. lehet jobban jártam ha beadom nekik és tudtak volna vele szöszölni nem pedig on site szarakodni, ennyit az NBD-ről)

a gép e közben random fagyott amikor akkumulátor volt benne és hálózaton is volt (ismert széria hiba x200-nál), ahelyett is kaptam egy új alaplapot ami félév múlva ugyanúgy beadta a kulcsot. (a két dolog párhuzamosan volt szar egyébként, de közölték hogy egyszerre csak 1 alkatrészt lehet szervizelni egy gépen belül)

azelőtt a CPU FAN halt le nyár közepén, amihez 2 hónapig nem tudtak alkatrészt szerezni, így addig pihent. (ismét köszi)

a végén elmondták, hogy reklamálhatok, írhatok panaszlevelet, meg mehetek a fogyasztó védelemhez, aztán majd 1x talán nekem ítélnek egy új gépet. a gép ekkor volt 3 éves. belefáradtam és eladtam 25 ezerért. (minden hibáját közölve természetesen)

szerintem ilyen business laptopokat itt többen használnak mint apple gépeket, már csak a linux kompatibilitás miatt is. mégse látom a széria hibákat napi szinten posztolni ide, sőt még piedesztálra van emelve a thinkpad márka is trey által. pedig ezeknél a business-class notiknál is előfordulnak rendesen az ilyen széria hibák UGYANOLAN DRÁGÁN. pl:

- t61-nél anno a pulzáló venti szabályzó amire külön készített megoldást a közösség miután a lenovo nem volt erre hajlandó.
- t61/t400/t500 szériánál a néhány kihajtás utáni zsanér lazulás majd 1 centis holtjáték amit konkrétan egy konzumer laptop kiröhög
- rengeteget olvastam fórumon hogy az új szigetes billentyűzetek a x30-as szériánál lehullanak, eltörnek
stb... stb....

(ezekről sem volt itt fika hír, pedig ezek a gépek is elérhették a 6-700 ezer forintot)

ezen az oldalon úgy csinál a házigazda, mintha csak az apple és a microsoft lenne szar, pedig ugyanolyan vagy még nagyobb szar a többi gyártó is sokszor hasonló vagy drágább áron. nyilván az elvakultsága ezt nem engedi kimondani.

ehhez képest itt van nálam egy 4,3 éves múlt gagyi szar szemét szar macbook air amiben minden forrasztva van, és soha nem látott szervizt, az aksija 90%-os és makulátlan az egész gép. még mindig el tudnám adni az új árának a feléért (350-et fizettem érte és CTO), de nem akarok megválni tőle és itthonra egyébként is kiszolgál.

persze az újak közül jelenleg nem mernék vásárolni ameddig ezeket a hibákat meg nem oldják, de az is lehet, hogy azokkal se nagyon futnék össze. vagy ha össze is futnék akkor az eddigi tapasztalatok alapján nem nagyon félnék a szerviztől mert eddig nem bénáztak és nem basztak ki velem.

de! semmi gond, vegyük úgy hogy csak az apple a rossz, és a többi gyártó problémái felett hunyjuk csak be a szemünket, erről szól a hup.hu mostanában...

nekem nincsen bajom azzal, hogy itt lehozza trey az apple összes bugját, de ha erről szól az oldal, akkor a többi nagy gyártóra is (lenovo, hp, dell) ugyanígy figyeljen és hozza le azokat is. mert valszeg többen választanak ilyen gépet az olvasói közül és ezáltal hasznosabb lenne, de ezek el vannak hallgatva / letagadva. valamint nagyon kíváncsi lennék egy statisztikára, hogy hányan látogatják macos-ről ezt az oldalt, és ezáltal mennyire relevánsak itt ezek a hírek a fentiek helyett.

Senki nem gátol meg benne, hogy hírt/cikket küldj be. Várjuk szeretettel! Nem tudom minek szívtátok fel magatokat Boobek "kollégával", csak nehogy eleredjen az orrotok vére.

oké, remélem hamarosan eljutunk oda, hogy trey csak apple bugokat közöl majd, remélem tetszeni fog. idióta. szomorú, hogy neked mindössze ennyi "gondolatod" (trey adta a szádba, remélem tudod) támadt az egésszel kapcsolatban.

addig is vegyé' nyugodtan más márkákat, mert azok hiba mentesek. csak az apple működik rosszul!!!44444444444'

Ha így is dönt, azt is megteheti. Nem kötelező olvasni. Én általában jól szórakozom rajta(tok). Popcorntime!

ha számodra szórakoztató, hogy az egyetlen nagyobb unix témájú magyar portál 90%-ban apple fikából áll ki miközben letagadja a többi gyártó hiányosságait akkor oké. nyilván azok a hülyék akik hangot adnak ennek. Te pedig rendben vagy a minden mindegy hozzáállással. onnantól kezdve hogy a hungarian unix portal logó helyett trey blogja lesz kiiírva, nem érdekel majd.

csak, hogy egy példát mondjak, ilyen alapon az is teljesen rendben van ami magyarországon jelenleg zajlik.

Óhe.

Nem igaz, hogy letagadja a többi gyártó szarját. Az meg főleg nem, 90%-ban ebből állna, most elkezdtem átnézni a címlapot, az első 2 oldalon 1 apple "fikázós" cikk van, ez. Azaz a legutóbbi 50 hír között volt 1, ami apple "fikázás". 90%, hápersze.

Amúgy meg vadász, vadász...

Yo' ma' man!

facetime bug maga 3 cikk. Tudom többet is érdemelne, de akkor legalább számozzuk meg.. :)

Én szerintem az apple egy szar szoftvergyártó, szóval nem vagyok fanja, fejlesztek iPhone-ra, hidd el, naponta emlegetem a mérnökeiket. Jó, van azért termékük, ami kifejezetten tetszik.
És értem, hogy durva hibából sok van, az apple rovásán is, és már a tököm tele vele, hogy túl sok hír van erről szóval mégjobban ráállt a szemem.

Amúgy egyszerű számomra a megoldás, elég heti 1-szer ránéznem a hup-ra és akkor nem zavar a tartalma. Csak az a gondom, hogy megszoktam a napi olvasást, mert minőségi oldal, csak ezek szerintem rontják itt a minőséget. Engem már tényleg felk*r.

Írtam vagy mikor ezt a komment, akkor megnéztem, és ez volt a helyzet. Amúgy a fene se számolgatja, hogy hány ibugot ír meg / rak ki trey, még csak abba a vitába se szólnék bele, hogy ez sok vagy kevés. De az, hogy "az egyetlen nagyobb unix témájú magyar portál 90%-ban apple fikából áll", az bizony nettó hazugság.

Jah, nem néztem vissza egy ideig a hozzászólásaim.
Erős tulzás. Engem nem az zavar, hogy írnak a bugokról, hanem az a gúnyos hozzáállás.. Nem vagyok apple fan, de egyszerűen az "itt van egyétek, ti kértétek" megjegyzések amik nagyon zavaróak.. mintha máshol nem lennének hibák.. Értem én hogy prémiumnak van kikiáltva, és így gázabb, de más prémium termékek kb ugyanilyenek..

Az meg hogy túlárazott.. tény, de hasonlítsuk össze ezt a tabletet egy ipaddal:
https://ipon.hu/shop/termek/microsoft-surface-pro-5-128gb-fekete-kjr00004/1656664?gclid=Cj0KCQiA-onjBRDSARIsAEZXcKZvu_FI9Jtpd_AyYPRkWKfodRpfnVRsXzEvRbW_lpzAhkvJXfe6SH8aAjBtEALw_wcB

Értem én hogy ez egy "teljes értékű operációsrendszerrrel van" de az is kinek kell, kinek nem.. mégis 400

jah érdekes, elég sok surface fail van, azok sincsenek itt. :D

küldtem már be a héten dell meg hp visszahívást, azok nem kerültek ki. biztos fizetik treynek, hogy csak apple fika mehet. :D

Nem, azért nem kerülnek ki, mert nincs itt egy HP vagy Dell buzi sem, aki ekkora vehemenciával védené a kedvenc márkáját. Én szórakozásból olvasom ezt az oldalt, rajtatok jól szórakozom, mert egy kis ugratással ezt lehet elérni, hogy itt hülyét csináltok magatokból.

Hat inkabb ez, minthogy legyen napi 2 szaraz komment valami szakmai temarol... ennyi erovel a stackoverflow-t is olvasgathatnam a kommentekert :)

Pontosan. Attól semmi nem lesz jobb, ha nap mint nap feljössz a HUP-ra, hogy az Applere verd a faszt. Ugatással pozitív eredményt nem fogsz elérni. Dolgozni meg nem vagy hajlandó azért az állapotért, amit hangoztatsz. Sírva kellene röhögnöd magadon, de azt sem érted, miért röhögnek rajtad. Engedd el, vagy küzdj rendesen. Már ha nem a popcorn eladások növelése a célod. :D

:)

ostoba vagy, ha azt gondolod hogy én egész nap az apple-re rejszolok. ha pc-t és oneplust használnék sem tetszene ez a sok fikkantás.

Ezekről én egy szót nem szóltam.

:)

Ilyen esetek kapcsán egyébként mindig jó kérdés, hogy valóban a gyártó a tróger vagy csupán olcsósítás jegyében tróger szervizesek vannak adott országhoz rendelve.
A sima consumer gépeknél köztudottan botrányos a legtöbb márka szervize, több helyen, több márkához is vannak horrorsztorik (telemax).

Az üzleti szériás lenovókhoz az utóbbi években azért jobb tapasztalatok vannak, van 2-3 normálisabb szervizpartnerük. Viszont ott is rá lehet futni hasonló esetekre.
Egyik kollégának is több kört kellett futni, neki is kijelzőcserénél volt kavarás. Az előző generációhoz való panelt szerelt be a kiszálló szaki. Nem volt ott vele az új keret matrica. Valószínűleg korábban megbontott készletből volt a kijelző. A lenovo némelyik manuáljában is hibásan fel volt tüntetve kompatibilisként - de a whitelist nem így gondolta -> fényerőállítás úgy nem működött.
a) jó szándék vezérelte, s bontott készletből meglévő kijelzőt vitt, mert az volt készleten, nem tudta, hogy hibás a manuál.
b) seftelnek az alkatrészekkel, s lehet először egy máshonnan kiszereltet vitt. Nem tudta, hogy már az is whitelistes. A tényleg géphez való panellal együtt volt a keret matrica is, hiszen nem lehet leszedni garantáltan sérülésmentesen. Vajon honnan kerülnek fel néha apróra gyári alkatrész kitek.

Idézet:
harmadjára kaptam egy kijelzőt ami szarabb minőségű lett mint amivel vettem a gépet

Miben volt szarabb minőségű? Homályosabb volt? Fakóbb volt? Feltételezem, hogy felbontása megegyezett a korábbival.

a felbontasa megegyezett. színekben és betekintési szögekben láthatóan gyengébb volt. mintha az IPS-t TN-re cserélnéd. persze nyilván nem volt látványosan szar, de közel sem volt olyan jó mint amit megszoktam.

2x

Sajnos fogadhatsz ra, hogy masnal is eppen igy lesz. Jo lenne az Intelhez bekopogtatni es a nyakukra tekerni az Ultrabook dokumentaciot. Egesz jol aludnek par napig.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

" funkciógombok hiánya."

ezeknek mac-en semmi haszna nincs.

mintha egy elektromos autóból hiányolnád a szivatót, meg a manuális váltót.

> ezeknek mac-en semmi haszna nincs.

+1, nekem non-touchbar MBP-m van, de az Fn billentyűt max az Fn-Backspace kombó miatt nyomkodom

Én pedig az általam használt fejlesztői környezetben naponta rengetegszer használom őket és el nem tudom képzelni, hogy helyette egy érintőkijelzőt nyomkodjak, aminek nulla a visszajelzése. Szerencsére nem vagyok az a típus aki azonnal upgrade-el amint kijön egy új hardver, de ha a jelenlegi már nem lesz elég, akkor nagyon nagyon erősen gondolkozom azon, hogy a teljes itthoni apple infrát másra cseréljük (ami, most már sajnos nem kevés), a párom gépét is beleértve (pedig nem igazán tudom elképzelni ahogy windows-on photoshoppol, a linuxot meg hagyjuk), és nagyon erősen közrejátszik (egyre több más probléma mellett) ezen dilemmámban az, hogy a touchbar-t a világ leghaszontalanabb és legzavaróbb dolgának tartom egy munkára használatos laptopon.

Legjobb dolog ami tortent a funkcio sorral a TouchBar...

... mégpedig azért mert?

Persze neked/szerinted lehet a legjobb dolog, de az az én szempontomból nem igazán számít, ez ugye érthető? :)

En szemely szerint nem utalom, de nem is szeretem. Be van kapcsolva, hogy terminal eseten az F1-F12 gombok legyenek rajta, egyeb esetben kb mindig megnyomja a kisujjam az ESC-et rajta. Ha valami funkciot aktivalok, amit touchbarrol is lehetett volna, mindig utolag jut eszembe, hogy ezt touchbaron is elintezhettem volna. Nem hiszem, hogy hatrany erne, ha touchbar helyett barmi mas lenne ott. Ha az ESC maradt volna fizikai, semmi kivetnivalot nem talaltam volna benne. A touchid viszont hianyozna, ha nem lenne.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ti nem használtok JetBrains termékeket? Ahogy nézem a Mac-es default kiosztás (2. oldal) is tartalmaz jó pár F* billentyűt. Persze van Touchbar support, nem tudom, hogy ha lenyomod a shiftet, cmd-t vagy bármi más modifiert akkor automatikusan változik-e a tartalma.

Kodszerkesztonek az Xcodeot es a Sublime Textet hasznalom (utobbinal ures a Touch Bar), de szinte sehol sem hasznalom, csak terminalban az Fx gombokra. Ha tettek volna bele force touchot es erovel kellene lenyomni, nem csak hozzaerni, esetleg valamilyen feedback is lenne a lenyomasrol, az sokat javitana a hasznalatan, de alapvetoen semmi olyan nincs rajta, amit korabban ne lehetett volna megoldani ilyen-olyan billentyukombinaciokkal.

Az beallithato, hogy fn lenyomasakor megvaltozzon valami (pl megjelenitse fixen az Fx gombokat vagy a vezerlosavot (ezen van a hangero, fenyero, billzetvilagitas stb) mutassa-e teljes meretben), nehany app tartalmaz opciot arra, hogy a rendszerhez hasonloan valamennyire bele tudjon nyulni az ember abba, hogy mi jelenjen meg a touchbaron, de sok appban ezt nem jol implmenetaltak (hianyoznak funkciok, pl. Excelben meg Wordben ki van oda rakva a formazas (noha ezek egyszeruen elerhetoek billentykombinacioval is), de nem tudok tetszoleges funkciot (mint pl, cellak egyesitese, vagy filter bekapcsolasa egyszeruen kirakni a touchbarra. Leteznek 3rd party megoldasok, amelyekkel keszitheto alkalmazasonkent sajat vezerlosav, amelyre eger es billentyuzetesemenyeket lehet elhelyezni gombkent (ilyen pl. a BetterTouchTool).

Az teljesen fura, hogy a JetBrains alapbol az Fx gombokat hasznalja mindenfele funkciora, hiszen Macen alapbol pl egy F4 megnyomasahoz mar eleve fn+F4 kell (mert alapbol az F4 gomb a Launchert vagy a Dashboardot aktivalja). Emiatt Macen alapbol a cmd+X vagy cmd+alt+X formaju billentyuzetkombinaciok az elterjedtek. Ezen kivul, tetszoleges, a menusavban elhelyezett funkciora lehet billentyuzetkombinaciot letrehozni a gyari rendszerbeallitasok kozott. Szoval, valami furcsa dolgo lehet az, hogy a JetBrains fejlesztoi Macen az Fx gombok hasznalata mellett dontottek.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Egy checkbox után a funkcióbillentyűk lesznek az alapértelmezettek. Én pl a hangerő és társaihoz használom az fn + a megfelelő funkciógombot, mert ezeket használom a legritkábban. Mindenesetre nem is kell leragadnunk a JetBrains termékeinél, elég ha használom saját global service-ek futtatására egy általam kiválasztott shortcut-tal. Nekem nagyon hasznosak a funkcióbillentyűk, nagyon sokat használom őket. Engem nem zavar, ha az Apple gyárt olyan verziót _is_ ahol nincsenek és csak touchbar van, de nagyon csalódott vagyok a miatt, hogy később ha szeretnék, nem tudok majd olyan 15"-os mbp-t venni, amin vannak ilyen gombok.

Egy checkbox utan igen, viszont a programok 99.9%-ban semmire sem lehet ezeket hasznalni. Ha sysprefben definialsz sajat actionoket az Fx gombokra globalisan, akkor miert problema, ha ezt pl a BetterTouchTool hasznalataval kell a TB-re definialni?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ha abban lehet olyat, hogy minden alkalmazás futása közben ugyanott legyen egy gomb, akkor nem probléma, de félek, hogy a f. gombok hiánya miatt átmappelt kombinációk nem férnének ki rajta (legalábbis egy idő után). Egyébként probléma, mert meg tudom oldani másképp, de csalódott vagyok, hogy elveszik tőlem ezeket a lehetőségeket, ha újabb mbp-re váltok.

Amúgy pl a gyengénlátók amikor leülnek egy mac elé, akkor megnyomják a cmd+F5. vagy az alt+cmd+F5-öt. Touchbar esetén ez pl nem tudom elképzelni, hogy ez hogyan működik.

A "programok 99.9%-ban semmire se lehet használni"-ra reagálnék:
vscode, idea, photoshop, chrome debug, ms office, ami most kapásból eszembe jutott.
... ha 20 alkalmazást használok nap mint nap, akkor ez már akkor is a 25%-a (persze lehet kötöszködni, hogy mekkora merítésből jön az a 99.9%).
Hopp, pont szembejött: és mi van a ctrl+f8 -cal, amivel bárhonnan kurzor billentyűkkel tudok a menubar app-okra ugrani és a menüben mászkálni?

Leírom újra: neked/szerinted lehet, hogy jó dolog, mert te sose szoktál hozzá ilyesfajta shortcut-okhoz, a touchbar neked való. Nekem, ahol "99.9%-ban semmire nem jó", sőt, csökkenti a lehetőségeim, nekem nem adott hozzá, nincs lehetőségem nélküle új mbp-t vásárolni a jövőben. Még az se fájna ennyire, hogy egy "pro" gépen nincs csak usb-c és a /no cable evangelist/ apple szerint mennyire fasza mindenhez adaptert venni, minthogy szokjak át mindent bezsúfolni egyre kevesebb gombra és kontextustól függő bigybaszokat tapicskoljak, miközben le se szeretnék nézni a billentyűzetre munka közben. Nálunk is sok fejlesztőnek van már touchbar-os mbp-ja, ők el vannak vele, szóval nem mondom, hogy nem lehet ezeket a dolgokat túlélni, de még olyan 4-5 széria erejéig igazán gyárthattak volna nem touchbaros, f. gombos változatokat is. Győzzék meg az embereket, hogy ez jobb nekik, ne kényszerítsék rá őket. Szerintem :)

A ctrl+F8 ugyonugy mukodik. Ha valaki Fx gomb hivo, akkor beallithatja, hogy az legyen ott default. Ha felteszel egy Xcodeot, abban be tudod kapcsolni, hogy jelenjen meg a touchbar (ekkor kapsz egy lebego touchbart, amit barhova dragelhetsz. Ha lathato a touchbar, akkor a rendszerbeallitasokban is megjelennek a touchbarhoz kapcsolodo beallitasok), igy meg tudod nezni, hogy milyen beallitasok mellett hogyan mukodik.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Tudom, hogy be lehet állítani, hogy a f. billentyűk jelenjenek meg ott alapból, a szál ott kezdődött, hogy "ezeknek mac-en semmi haszna nincs.". Ha pedig beállítom őket defaultnak, akkor azt vesztem a touchbar-on, hogy nincs a lenyomásukról visszajelzés, és sokkal könnyebb félre is ütni.

Ha lenne pl visszajelzés a lenyomásról, az xkcd linked releváns lehetne, viszont nagy valószínűséggel ez a szál meg sem született volna.

Van.

Vegrehajtodott a muvelet vagy se?

Ha egy thai kislány maszíroz meg, vagy ez orosz csapos, végülis, megmaszíroztak nem?
Ez a szál még mindíg erről szól, nem érdekel, hogy mit hogy lehet beállítani, ezeket én is tudom.

Bocs, de en erre valaszoltam.

Igen, tudom.

> de alapvetoen semmi olyan nincs rajta, amit korabban ne lehetett volna megoldani ilyen-olyan billentyukombinaciokkal.

Ugye pont ez lenne a lenyeg, hogy ne kelljen ilyen-olyan, random billentyukombinaciokat tanulni.

Intellij-ben kb. 3-4 shortcutot hasznalok, azon kivul az Action popup vagy mi (cmd-shift-a) ftw!

Jaja, marha hasznos az action popup, amikor nem tudom a billentyű kombinációt hozzá. Ha viszont már tudod és megszokod, akkor viszont baromi lassú minden más kerülő megoldás.

Ahham, tudom, láttam, szerintem sokkal több dolog érhető el bill kombókkalel, és szokott is kelleni, mint amiket ide lehet zsúfolni. Pl. debug közben nem csak ezek kellenek, és itt már jön a kerülőút, az action popup, meg menüben baszakodás, mert nincs f. billentyű. Kösz, kihagyom :)

> Pl. debug közben nem csak ezek kellenek

Hála Istennek, ez nem cska neked jutott eszedbe. :)

https://www.jetbrains.com/help/idea/touch-bar-support.html

Tehát debug közben ha egy abstract class előfordulási helyeit akarom listázni, akkor fn+alt+cmd+F7, ha nem debug, akkor nem kell az fn és csak alt+cmd+F7, tehát megint kontextusfüggő lett, nincs rá szükségem, hogy erre is figyelnem kelljen :)

Akkor viszont te bekapcsolod, hogy mindig az Fx sav legyen ott es le van tudva a kerdes. Nem?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Igen. Most hogy ezt megértettük, esetleg szeretnél a szál eredeti kijelentésével kapcsolatban vitatkozni ami szerint "ezeknek mac-en semmi haszna nincs", vagy meg tudunk egyezni abban, hogy van hasznuk? :)

Arra reagaltam, hogy "fn+alt+cmd+F7, ha nem debug, akkor nem kell az fn és csak alt+cmd+F7" meg arra, hogy szerinted ez kontextusfuggo. Ha jelenleg neked most nem kontextusfuggo, hogy mikor mit nyomsz, akkor touchbar mellett sem lesz az.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Itt arról volt szó, hogy a touchbar debug alatt a debug-hoz tartozó step into, step over, stb. gombokat jeleníti meg elsősorban, ekkor nincs funkcióbillentyű, de sokszor kellhet olyasmi, amihez azt kell lenyomni. Erre van az a megoldás, hogy ha lenyomva tartod az fn gombot, akkor megjennek a funkció gombok és nyomogathatod azt is, de ezzel eggyel több gombbal bővült a shortcut. Ha úgy van beállítva, hogy az alkalmazás mindig az funkció billentyűket mutassa, akkor ez a része nem igaz, de itt nem erről volt szó. Szerintem nyugodtan befejezhetjük már ezt a szálat :)

False.

Krumpli :)

Fejlesztőként, xcode-tól eltérő IDE-ben kellenek az F gombok.
Én nekem amúgy alapból f-ek jönnek be, bár mostanában csak az F11-et használtam az ablakok elrejtésére.. szóval nem biztos, hogy megéri így tartanom... :)

Így tudják olcsón adni :D

Aki almát vesz, az meg is érdemli a sorsát. :))Valamikor jó volt.

Az előző évezredben még biztosan.

nemrég kellett cserélnem egy macbook air billentyűzetet... az n darab mac csavarhúzó még rendben van... az a sok csavar a billentyűzet körül, az is rendben van... de az a rengeteg aluminium "nyitszeg", amik össze vissza pattogtak a régi kiszedésekor... egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy egy apple szervízben helyre tették volna az összeset...

Apple szerviz nem szedi szet a top caset, hanem kompletten cserelik (igy ilyenkor kapsz uj billentyuzetet, trackpadet es alu fedlapot (nehany modellnel akkut es hangszorot is).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Jogos, nalam leesett egy egyik muanyag bizbasz az aljarol, igy csak harmon all/billeg. Felajanlottak, hogy potoljak, de csak hazzal egyutt.

Akkor billegni fog.

Ez már tényleg az ipari hulladék kategória...

--

Szar meg minden jaja okes lapozzunk, de latszolag neked a *leghalovanyabb* fingod sincs mi az az ipari hulladek :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

dehogynincs, pl. itt a cikkben is kiválóan illusztrálják :)

szomorúan vették tudomásul, hogy egy gyatra minőségű, egyébként kb. 6 dolláros kábel cseréje akár 600 dollárjukba is kerülhet a garanciaidő letelte után.

--

Ez a vékonyítás mánia már megint..

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nagyon jó irányba haladnak na! Ahogy egy másik almakompót témában is írtam, szegény Jobs tényleg foroghat a sírjában. Értem én, hogy minden gyártónak lehet szar szériája, egy rosszul sikerült terméke, de ez az esek-kelek módi, amit almáéknál nyomatnak pár éve... Szánalmas.
Nem rühellek minden almás terméket, van itthon egy régi, talán 4-es iPad, azt szeretem. Jó rajta olvasni meg böngészni az ágyban. Igaz már lassúcska szegény, meg az iOS is megállta rajta, már nem frissül.

Jobsnál is volt rosszul fogod. A della dől, Jobs meg nyugodtan alszik.

Annyira nem követem őket, de ekkora bakikat talán nem vétettek, és nem ilyen gyakran. Szerintem. De lehet nem így van.

De.
Amúgy ha nem is követed, akkor meg minek prédikálsz olyat, amiről fingod sincs? No mindegy. tipikus magyar hater vagy. (ebből a hozzászólásodból itélve... )

Jujj, mi a baj morci?! "Báncsák" a kiskedvenced?
Miről nincs fingom? Havonta/hetente jönnek a hírek, hogy mit bénáznak. Ezt írtam le.

Nem tudom szép vagy-e, de okos nem.
Ideje kondiznod.

SJ idejében sem volt más szvsz. Valószinüleg még élt, amikor megtervezték az Unibody-t, ami az egész fostengert elindította az iparban.

Az meg, hogy "jönnek a hírek".. nézz m1-et, ott is jönnek a hírek.
Ha minden szar, akkor miért kell az apple-t kiemelni, hogy ez is. Ez a gondom, kedves uram.
Mert szidni egyszerű. De ott az MS ugyanúgy elkövet szarokat.

Itt egy link, hogy egyél is.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/8/10/16125294/microsoft-surface-consumer-reports-hardware-freezing-shutdowns-problems

Én nem azt mondom, hogy a 10% jó, és azt sem, hogy nincs náluk jobb, de hogy csak azért szidd az apple-t mert ... miért is?

szerk.: Az apple kiemelés itt monjuk valószinű trey miatt van, de nem muszáj mindig a buzzword portálokat olvasni csak.

Igen, el kell hallgatni, hogy egy 6 dolláros javítás 600 dolláros lesz. Röhög rajta akit nem érint, sír, akinek húsba vág. Kivéve az Apple buzikat, mert őket semmi sem érdekli. A szart is megkajálják.

Ha gond van, akkor nem a problémáról beszéltek, hanem másra mutogattok. Ezzel érdemlitek ki az iSheep-et.

2017-es linkkel szeretnél naprakész lenni? Ne bohóckodjál. Látom, hogy frusztráltak vagytok, én is az lennék, ha méregdrága, de egyébként szar holmik létjogosultságát kellene igazolni állandóan.

--
trey @ gépház

Te meg állandóan csak az apple-re mutogatsz. És te mondod, hogy én ("ti", bár nem szeretem ha csoportokba sorolnak, és nem tudom milyen csoportba sorolsz..) mutogatok.

Az, hogy ma valami 6 dollárba kerül egy prémium vagy akárminek is nevezzük cuccban, azt szerintem te sem gondoltad komolyan.
Amúgy meg fentebb írtam, Unibody.. De nem csak az apple csinálja így már.. csak (lehet) ők kezdték el.

Kedves trey, ne haragudj, hogy csak 2017-ből találtam ilyet.. igazán kereshetnél 2018-ból, ha már ennyire érdekel a téma. Nekem sajnos nem volt hozzá kedvem.

Ne haragudj, de sértődöttség beszél belőled. Feljebb eleresztettél egy magyarozást is. Annak ellenére, hogy a petíciót aláíró majd' 8 ezer ember közt tán nincs is magyar.

Szerintem ez gáz.

Egyébként, ha már megemlítetted, a Surface szarjai is meg vannak énekelve itt:

https://hup.hu/cikkek/20121122/egy_ugyved_pert_inditott_a_microsoft_ellen_a_surface_tablet_tarterulete_miatt

Most akkor mi van?

--
trey @ gépház

Az van, hogy 10 "apple is shit" cikk mellett van 1 darab "x is shit" cikk. Sértődik ezen meg a fene, csak baromira nem arról akarok állandóan olvasni, hogy mi a szar az apple-lel. Zavaró, irritáló. És tény az apple szar. Sok szempontból. És sokból meg jobb, mint a többi. Nekem inkább abból van elegem, hogy páran itt ezen verik már magukat elég régóta, hogy apple, fujj, apple-t használsz, buzi vagy.. etc.
Egyszerűen fél-egy év alatt annyira tele lett vele a hócipőm, hogy elkezdtem írni én is.. hátha megszünik, de csak a tüzet etetem, ahogy látom.

Divat. ez tény. Bár szerintem ez már kezd lecsendesülni. Innováció épp nincs az elmúlt évekbők, ez is tény. Máshol sem nagyon láttam innoválni senkit.. csak a fantasztikus notch-ot vezették be a flagship telefonokon...
Illetve Apple hw-je mobilon jó, bár itt most csak a core teljesítményről beszélek.

Engem is irritálna, ha vagyonokat fizetnék ki valamiért, amiről kiderülne, hogy annyit sem ér, mint egy 10-ed annyiba kerülő kínai.

Fagyasztott bontott csirke a gép alá, hogy ne throttle-zon, egy napos portól nem működő butterfly shit billentyűzet, 2 év alatt szanaszét töredező szalagkábel 600 dodóért.

--
trey @ gépház

Dell XPS-sek is throttleznek, ugyanennyi pénzekért, erről még sincs cikk, 1 milliós Thinkpad X1-ek billzetei is fosok még sincs róla fikázás, hír, semmi.

persze tudom a Dellnél nem érdekes, mert az támogaccsa a bubuntut. na most akkor mivan?! ezeknél rendben vannak ezek a hibák? nyisd már ki a szemedet...

modernkori Robin Hoodnak állítod be magad, aki a közösség erejével kényszeriti ki a gyártóktól a korrektséget azzal amit itt csinálsz, de valójában csak fikázol meg gyűlölködsz egyetlen egy cég ellen.

ebben a formában ez álszentség és szarrágás, nem segítség. saját magadat elégíted ki vele, és így próbálod megmutatni, hogy neked mennyire igazad van. ha valóban küzdeni akarsz a jelenség ellen, akkor minden gyártóra ki kell térni, és nagyobb figyelmet kell szentelni a jelenségnek. fel kell venni a gyártóval a kapcsolatot, peticiókat csinálni stb. ez ebben a formában csak egy apple ellenes hadjárat.

sysadmin siteon fikázol egy konzumer gyártót b+, ez már nagyon régóta nem csak engem zavar, és egyre többen lesznek. nehogy visszanyaljon a fagyi.

Aztakurva. Agymosas ugy tunik mukodott nalad. Nem szoktam sajnalni senkit, de teged kezdelek.

milyen agymosásról beszélsz? az zavar, hogy próbálom felhívni a figyelmet rá, hogy más gépeknél amiket az itteni userek nagyobb valószínűséggel vesznek meg ugyanezekkel vagy durvább hibákkal rendelkeznek?

figyelj, mondom másképp: felmész a bwmportal.hu-ra, ahol naponta van 10 hír azzal kapcsolatban, hogy miért szar az Audi, és van napi 1 hír a BMW-ről. ez oké? szerinted a BMW portálra Audi vagy BMW userek járnak többen?

még egyszer, sajnálsz, meg szid mindenki, de hogy van az, hogy 2-3 hónapig itt csak azzal volt elfoglalva az oldal, hogy throttlingol a legújabb MBP, de az senkit nem érdekelt, hogy ugyanabban a kategóriában a Dell XPSei is ugyanezzel küszködnek?

szerinted az ide járó emberek mit vesznek nagyobb valószínűséggel? macbookot vagy xps-t aminek jobb a linux supportja? treycsi mégsem figyelmeztette itt a jónapot, hogy ne vegyétek azt a rakás szart, mert throttlingol, pedig őt aztán nagyon zavarja, hogy a cégek ilyen fosokat adnak el nagyon drágán.

remélem feltűnt, hogy egy szóval nem állítottam, hogy a macbook nem throttlingol, vagy hogy annál rendben van az hogy throttlingol, csak nem értem, hogy más gyártóknál miért nem zavarnak senkit ugyanezek a gondok. :)

hol és ki mondta, hogy az apple termékei hibátlanok? szerinted engem kell sajnálni? én indítottam személyes hadjáratot egy márka ellen? én vagyok napi szinten azzal elfoglalva, hogy lessem egy általam gyűlölt márka bugjait és véresen habzó szájjal azonnal megosszam itt? én egy jó ideig a minőségibb hírek miatt jártam ide, manapság akármikor megnyitom az oldalt csak annyit látok a főoldalon, hogy szar az epül.

teljesen mindegy mekkora hibát vét az apple, minden úgy fel lesz kapva, mintha eljött volna világvége. a többi gyártónál meg úgy kell többszáz fórum oldalt átnézni, hogy rájöjjek mik az aktuális széria hibák.

Szerintem igazad van.

Nemhogy alkalmanként igaza van, hanem ennél durvább hibák - vagy éppen rémdivatos "kényelmi" szarok vannak random bárhol.

Ez itt egy Lenovo Ideapad klaviatúrája. Hogy baszná meg az anyját az a drogosszar amelyik megtervezte, nem utolsó sorban aki beszállította összeszerelésre. Csodás kiosztás, ha ezen valaki könyvelőpad-baráttá válik az jelentkezzen már kérem odajegyes Marsmisszióra. Mondjuk legalább a képernyő<-> klavi centerét eltolja, már az is mérhető bosszantás [csettintés]. A másik "apró" probléma, hogy oldalt 2x2 patent oldása az még okés, felül a 4-ből kettő csak roncsolással nyomható be, aztán alul a cucc teljesen rugalmatlan kétoldalas ragaccsal van rögzítve 4x 15mm hosszan 8mm vastagságban. Nah ide kell a tudomány, fél óra volt leszednem. Enélkül viszont a gép nem bontható meg, mert a klavi alatt nyilván van 3x M2.5 csavar. Jah, a DVDíró belső szalagkábele gyakorlatilag elrohadt amikor is 11 hónapig nem nyitották ki az ajtaját, ez a része full kukás. Bónusz: az akku nem kivehető teljes szétszerelés nélkül, pedig nem a kasztnin belül van hanem kívül jeah, igazi értelmetlenül konkáv-cucc :D Az egész csimborasszója ahogyan nem merték garanciáztatni mivel a consumer/budget garancia bármely brandnél épp olyan mint a faszom: beszélhetsz neki, de saját lelkivilága van. Kérheted, hogy ne álljon fel ha asz asszony beterpeszt, vagy épp fordítva. Szóval inkább behozták és csináljuk mi fizetős felállásban.

Holott ez nem került fél miskába, megvolt 160-ból. Kvázi 1 Apple-buzira jutott 15 ilyen. Dehát gyerekek ez van, a végfelhasználók térden állva szopták a Lenovot, az Applet, a Dellt , a Fujitsut meg a faszomtudja kit az ilyesmi olcsószemetekért *is*. Feltétel nélkül marcangolni a faszt, úgy tűnik ez volt a tuti! Megvan már az OSS analógia? Bizsereg ugye? Nesztek, megvan minden, ami ugyanaz mint az Apple esetén - csak tömegtermékbe implementálva és a leglehetetlenebb ideológiával alátámasztva :D

Ui Hevi ez nem neked

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Amikor a jól eltalált reklámoknak köszönhetően az Apple kezdett divatossá válni, volt pár önjelölt véleményformáló fószer, akik az egekig magasztalták és a végletekig védték az Applet. Az Apple nem csak egy-egy terméket kínált, hanem egyre bővülő hardveres-szoftveres infrastruktúrát, ami ahhoz vezetett, hogy olyan mélységesen mélyen buzi márkabuzik születtek meg, amilyet azelőtt és azóta sem látott a világ. Ennyiben különbözik az Apple a többi gyártótól. Az Apple az elektronikus térhez szervesen kapcsolódó termékekkel az elektronikus térben jelen lévő embereket buzultatott be. Mivel az elektronikus tér egy ideje folyamatosan növekszik, benne az Apple egyre több terméket kínál, ezért az applebuziság lassan gyógyul. Persze lehet, hogy vannak pl. denonbuzik, de kevesebb embernek van pénze és igénye egy teljes Denon AV rendszerre, plusz azt senki nem hordja magával, nem tudja magát folyamatosan meghatározni vele mások előtt. Vagy pl. ott van a Samsung, ami minden lófaszt gyárt, ennek ellenére nem igazán találkozni fanatikus samsungbuzikkal.

:)

Dehogyisnem. Tele van a világ random márkabuzikkal, én pedig általában nem látok benne semmi rosszat. Mármint magában a tényben. Az már más téma, hogy akár a Samsunghuszárokkal is meg lehet tenni sok mindent. A Lenovo/ThinkPadhuszárokkal is és még sorolhatnám. Sajnos. Tavalyelőtt (utóbbival kapcsolatban) még nekem is jóval több minden lement a torkomon.

Az Apple (üzleti) zsenialitása abban van, ahogyan elérte a felhasználóinál, hogy ez a tolerancia jóóó nagy legyen. Azok a brandek pedig, ahol csak tátott szájjal nézik amint munkagéppel rakodják a dollárokat, elérkeztek arra pontra amikor másolni kezdenek minden olyan megoldást, amit legbelül még az Applehuszárok is megvetnek. Hiszen azt látták az utóbbi időben, hogy úgyis be fogják kajálni. Milyen már ez a képernyőbe felülről belógó akármi? Milyenek már a magas integráltsági fokú, igen nehezen szervizelhető produktumok immár a mindennapi IT vagy kommunikáció területén? Ráadásul ez utóbbi változás épp a márkabuzulás ellen dolgozna, hiszen ha van egy (1) darab jó bonyolult egyenprocesszorod meg előtte egy kijelző arra hogyan írod rá, hogy Apple? Az mitől lenne végülis igazi Apple, ha minden brandnél ez a módi állna be ugyanazokkal az elemekkel? Akkor már csupán a FW és az OS miatt lenne Apple? Nem is csodálom, hogy az Apple saját processzort szeretne a saját gépeibe - bár ebben talán benne lehet az intel szerencsétlenkedése is.

Remélem érthetően írtam le, nem nagy energiát fordítottam rá.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nagyjából ugyanúgy látjuk. A márkabuzisággal nekem sincs bajom, ha a márkabuzik nem lobogtatják előttem faszuk és riszálják a picsájuk. És pont ez az, amit néhány applebuzi képtelen megállni. Az applebuzik azért irritálóbbak a többinél, mert mindenütt van belőlük: a munkahelyen, az utcán, a boltban, a múzeumban, a YouTubeon, a HUP-on, az internetes újságok kommentszekcióiban... Lehet, hogy a kollégák között van samsungbuzi, meg a HUP-on is pár, de ők nincsenek ott mindenhol. A többi márkabuzi meg még elszigeteltebb, mert mondjuk egy opelbuzinak vagy egy stihlbuzinak az életben sokkal kevesebb lehetősége adódik felhozni a kedvencét. Az Apple szóba jöhet, ha IT-ről van szó, ha divatról van szó, ha telefonszolgáltatókról van szó, ha appokról van szó, ha nemzetbiztonságról van szó, ha filmekről vagy videókról van szó, stb. Ez a folyamatos vergődés egész más, mint amikor ki kell vágni a telken egy fát, és a favágó fószer a művelet előtt és után fél óráig bő nyállal magasztalja a Stihlt.

Szerintem a végfelhasználót nem érdekli a processzor gyártója. Ha a processzor az Apple terméke, a készülék marketinganyagában ki lesz emelve, hogy Apple processzor van benne. Ha meg egy orosz cég terméke, akkor nem lesz odaírva semmi, csak az, hogy ez a valaha készült leggyorsabb és legbiztonságosabb Apple készülék. A végfelhasználót az sem érdekelné, ha pl. az Apple telefon belül ugyanaz lenne, mint a Samsung egyik modellje, ha megkapja, amit az Appletől elvár: a készülék működjön tökéletesen a lokális és globális Apple infrastruktúrában, és legyen meg az Apple érzés.

:)

És ne felejtsük el a fogyatékos vezérigazgatójukat, aki beleugat mindenbe, állást foglal a buzikérdésben, propagandát tol az emberek képébe, ratyifelvonulásokat szervez, világpolitikába ugat bele, szidja a konkurenciát, miközben havonta 8 médiumban hangoztatja a privacy-t, órási, blokkház méretű plakátokkal terjeszti, hogy ami az "iPhone-odon történik az ott is marad", erre nesze, akkora pofont kap privacy oldalon, hogy a fal adja a másikat.

Nem kell nyitott szájjal futkozni a faszerdőben, aztán akkor nem kerül bele a szádba.

--
trey @ gépház

"buzikérdésben, ratyifelvonulásokat"

tehát te is állást foglalsz, mert homofób vagy. csakis a te szegénységi bizonyítványod, hogy képtelen vagy felfogni hogy vannak akik így születnek. :) a kerekesszékest is béna nyomoréknak hívod?

"Nem kell nyitott szájjal futkozni a faszerdőben, aztán akkor nem kerül bele a szádba."

emlékszem mikor a google meg a oneplus hangoztatta, hogy jack csatlakozó így, jack csatlakozó úgy. azóta egyikőjük készélékén sincs jack csatlakozó. :D gyakorlatilag bő nyállal szembeturházott téged is a oneplus. ígéretet kaptál rá, hogy nem kukázzák a jack csatlakozót aztán mégis. bár tudom, eddig erre azt hoztad fel hogy téged nem érdekel mert nem használod már. kár, hogy ezt nálam érvelési hibának tüntetted fel. :'((((((((((

"világpolitikába ugat bele"

pontosan ahogy a facebook és a google is, ilyenek a világ legnagyobb cégei. érdekes, hogy csak az applenél vetted ezt észre. :)

van egy ismerősöm, akinek van otthon Samsung hűtője, Samsung TV-je 3 darab, Samsung monitort használ, Samsung laptopot és mobiltelefont, valamint tabletet. nagyrészt mindenből Samsungot vesz amiből tud. gondolom ő nem zavar mert nem Apple.

én viszont az utcán bújjak el egy fa mögé vagy ahol nem lát senki, és ott merjem csak elővenni a telefonomat, mert az ilyen hozzád hasonló agyhalott fogyatékosokat zavarja az alma logó. én pl. leszarom, hogy ki milyen márkát használ, nem érdekel, és nem ez alapján határozom meg az embert.

az viszont meghatároz valakit, hogy nem tudja elfogadni a másik embert mert mondjuk másik nemhez vonzódik, esetleg fogyatékossággal bír, vagy esetleg apple terméket használ. én az ilyen embereket hívom a társadalom legaljának, akiknek jót tenne ha nem élnének, mert ennyire frusztráltak. :D

Ő nem zavar, mert nem találkozom vele. Néha a HUP-on is feltűnik egy-egy Samsung-magasztaló, és szívem szerint elküldeném a faszba, mert volt pár (túl sok) szar Samsung termékem. De ők nem olyanok, mint te, nem játsszák folyamatosan a retardáltat, ha feltűnik egy samsungos hír. Plusz nincs másik katonájuk, aki a YouTubeon meg a plázában őrködik az Apple imázs felett.

Sosem mondtam, hogy az Apple termékeid miatt bújj el. Azt sem mondtam, hogy bújj el. Azt sem mondtam, hogy bújj el, mert hülye vagy. Legfeljebb azt mondtam, hogy hülye vagy. :D

Nem tudom, mi olyan bonyolult. Lehet, hogy valakinek nem tetszik a tangás buzifelvonulás, vagy a kilógó faszos/csöcsös elektronikus zenés felvonulás, ennek ellenére semmi baja nincs a normális buzikkal, a normális férfiakkal, a normális nőkkel, a normális egyéb neműekkel vagy az elektronikus zenével. És az emberek alapvetően a kamionokat sem utálják, csak azt nem szeretik, ha azok telepöfögik, teledübörgik a lakóhelyüket, vagy a vezetőjük átvezeti őket a konyhafalon, vagy terroristák irányítása alatt embereket gázolnak.

:)

Szerintem nem fogja megérteni, hogy nem a homokosokkal van a baj, hanem a propagandistáikkal. A Tim Cook féle bohócokkal.

Nagy pénzem lenne arra, hogy a homók közt is van egy rakás, amelyik éppen annyira utálja azt a fajtát, amit felemlegetsz. A felvonulós-stólás-faszriszálóst. Egyszerűen azért, mert ez nem való sem a közösségi térbe, sem az utcákra és a saját fajtájának rossz hírét keltik.

Bár, szerintem nem tartja ezeket a saját fajtájának.

--
trey @ gépház

az egy dolog, hogy engem miért zavar ez a fajta gyűlölködés amit levágtok itt. de azt is jó lenne tudni, hogy téged miért zavar így tim cook meg az apple úgy általában. semmilyen hatással nincsen az életedre egyik se. nem kell vele foglalkozni és done. ezzel az utolsó kommentem volt a témában. nektek tovább jó frusztráltságot és idegeskedést kívánok. :)

Azt hiszem, a jólét az emberek figyelmét a közösségük szeretete helyett egyre inkább gondolatok és elvek védelme felé fordítja. A közösség szeretete nem csupán evolúciós szükséglet, hanem egy kevésbé fájdalmas út a helyes elvek megtalálásához és alkalmazásához.

:)

Nem tudom, hogy vigasztal-e, de az enyém ilyen. Ez se jobb.

Egészen csodás darab az is. A jobb oldalával te meg tudtál békélni?
Amiről írtam, annak a tulaja nem tudott megbarátkozni vele.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mivel ezt a gépet nem munkára használom, nem gépelek rajta annyira sokat. Persze kellett pár hét mire megszoktam, most már nem zavar. Először én is elgondolkoztam rajta, hogy visszaküldöm.

Szerintem: bár van igazság abban amit mondasz, de:

Nevetségesen túltolod az apple védelmét. Ez a küldetésed, vagy mi? Vedd lazábban, lépj túl rajta, olvass mást. Egy portálnak sem tudod megmondani, hogy milyen híreket hozzon le (ja de, ide például küldhetsz be hírt). Tele van a net, ha a PH szerinted jobb, olvasd azt.

Privát véleményem, hogy az apple magának alapozta meg a mindenekfeletti minőség és tökéletesség imidzsével, az árazásával, a prémiumságával, a mindenkinél mindent jobban tudunk és innovatívabbak vagyunk hozzáállásával, hogy az ő hibáikra egyszerűen mindenki jobban odafigyel. Ez van. Az hogy egy random tucat szarban előfordulnak hibák, az senkit sem érdekel. A apple más tészta: ők elhitették magukról, hogy jobbak, sőt tökéletesek, mert náluk még a processzorokat is kézzel gyártják a fehér köpenyes mérnökök és Jony Ive személyesen polírozza le az utolsó pixelt is az ikonokon, mielőtt átadják Neked a gépet a boltban. Neked, aki a legjobbat választottad. Aztán hazaviszed és egy év múlva rádszakad a valóság: mondjuk pont ugyanúgy eltörik a szalagkábeled, mint bármiben. Csak a többi szart nem lengi körül a tökéletesség mítosza, ott simán elfogadjuk, hogy vannak hibák, vagy legalábbis felhajtás nélkül túllépünk rajta.

Plusz mostanában teregetik a szennyest, hogy a nehezen megszerezhető hivatalos apple szerviz partnerség mögött nem éppen jó minőség és normális munkakörülmények állnak.
Avagy az apple túlszabályozza, hogy mi kell a partnerséghez, drága eszközöket vetet meg velük tőlük, kötött és alacsony árakat szab ő a munkákra. Így a cégekneknél előfordulhat, hogy kb egy retkes hangárban, nulla szakmai ismerettel rendelkező emberek gányolják a 2000 dolláros gépeket, olyan bérért, amit lehet egy mosogató is kiröhögne. Mert a nagy elvárásokra megy el a pénz, nem a valós munkára:
https://www.youtube.com/watch?v=ATxsy9otVzs
https://www.youtube.com/watch?v=0tywN7-0dIA

Mindeközben pedig az apple mindenféle eszközt megragad, hogy a 3rd party szervizeket ellehetetlenítse.

Sok szakszervizzel nincs tapasztalatom, de a magyarországi hivatalos (ha van több is, akkor nem tudom melyikhez volt szerencsém, mert felküldték csak laptopom pestre) szerviz minősíthetetlen.

Kezdve attól, hogy azt mondták 2-3 hét a javítási idő.. ami alapból wtf kategória, majd a garanciális javítás után visszajött gépemen a 2-ből egy usb nem működött, erre visszaküldettem majd 2 hét után mikor felhívtam őket, hogy mégis mi a helyzet.. akkor azt mondták, hogy letörött (letörtem) egy hidat... mondom igen, persze. De végül belementem, hogy akkor javítsák meg, ha már úgyis lehúz valaki akkor nekem ne menjen több időm el vele..
Aztán utána egy héttel felhívtak, hogy mégsem.. az ÚJ csere alaplap volt szar... végül kb 3 hónap alatt sikerült működőképes állapotban visszakapnom a (munka)gépet. Még szerencse, hogy már az elején eldöntöttem, hogy veszek egy újat, mert mégis egy 4-5 éves gépről volt szó.

Ki szidta? Komám te fordítva ülsz a lovon. Persze ha megengeded, de az előző hozzászólásodból ítélve haverra vettük a figurát. Leírtam, én hogy látom az Apple ténykedését, nem tudom miért böki a csőröd és jössz személyeskedve. Igen, jól látod, az Microsoft-nak is vannak ilyen malőrjei, szerintem ők is megkapják az "áldást", meg minden(ki) más is aki bénázik. Hol vitassa meg az ember, ha nem itt? Nem tudom minek kell ezt magadra venni.

Az a szomorú a hozzáállásukban, hogy az Apple cigánykodó hozzáállását támogatja. Ami abban merül ki, hogy addig nem foglalkozik egy problémával, amíg class action perrel nem fenyegetik, vagy a The New York Times nem ír róla. Olyankor nagy kegyesen kártalanít.

Nemrég volt egy cikk, miszerint 11 millió hibás akkut cserélt ki (részben emiatt beroggyantva a pénzügyi negyedévét). Nem cserélte volna ki, ha nem kapott volna akkora nyilvánosságot a #throttlegate.

Vagyis, az internetes közösségnek nagy szerepe van abban, hogy az ilyen gyártókat a fogyasztókkal szembeni kötelezettségeik betartására rászorítsa.

Aki ez ellen érvel, az a saját pénztárcája ellen beszél.

Hajrá!

--
trey @ gépház

Megint apple-zöl. nézz már kürül.. mindegyik nagy cég ezt csinálja. Ha nem most, majd jövőre.

csak nem ilyenekre gondolsz?

volt helyette szar az apple, oneplus frissítések, szar a microsoft, oneplus frissítések, szar az apple, meg a kedvencem mi a nemed?!?!!? :D

és nem 11 millió HIBÁS akkumulátort cserélt az Apple, hanem 11 millió elhasználódottat.

A programban való részvételre mindenki jogosult, aki iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X vagy iPhone SE készülékkel rendelkezik – a garancia lejárta után is. Minden érintett készülék akkumulátora egységesen, 9 900 forintért cserélhető.

tehát 2014-es egyébként elégedett iPhone 6 tulajdonosok is cserélhették az akkumulátorokat a program keretein belül. gondolom ha ránéznénk egy 2014-es Androidos telefon aksijára, mindegyiknél 0% wear levelt láthatnánk.

ha az apple ferdít az nem ok. trey ordas hazugságai és ferdítései viszont rendben vannak, szokd meg. :D

Azt hiszem hogy erről van szó: https://www.youtube.com/watch?v=NzjoELvrkYo

OFF
Na többek közt ezért kételkedem abban, hogy idén kijönnek a hajtogatható kijezlős telefonok. Esetleg kijönnek, csak ugyanígy el fognak törni.

Vékony géphez vastag pénztárca.

Don't be an iDiot :)

Ezt a szöveget levédetted, vagy vihetem ? Esetleg CC Licences? :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

:)
Használd egészséggel.

ha fussa majomra, fussa banánra is!

------------------------
Jézus reset téged

yep :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem hiszem hogy https://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon%27s_razor valoban
alaklmazhato itt. Szerintem tudtak mit tesznek.
Garancia lejarta utani pot alkatresz az bevetel.
Ketlem, hogy egyetlen mernok sem sejtette mi lesz..


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.