Ubuntu Touch OTA-6 Release

 ( trey | 2018. december 8., szombat - 13:05 )

Miután a Canonical dobta okostelefon terveit, az Ubports bejelentette, hogy közösségi projektként továbbviszi az Ubuntu Touch projektet. Elérhető tőlük az OTA-6 kiadás.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van itt valaki aki használja?
Engem nagyon érdekel de 1+1 1 telefont mostanaban ritkabban találok eladót vagy nem.

Van egy tartalék Nexus 5öm, éppen futtatom az installert. Kiváncsi vagyok én is, bár sokat nyilván nem várok.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Valószínűleg azért, mert a mai napig egy használható telefon. Egyrészt a hardvere miatt, másrészt mert a legtámogatottabb telefon az alternatív ROM-ok körében.

--
trey @ gépház

Hát ez nálam egyelőre kapufa. Szépen felment és elindult, de:
- egyszer váratlanul rebootolt
- az egyik kézi reboot után meg volt halva a wifi
- a gyári app boltban a legtöbb alkalmazás nem natív, hanem webes fos. például nextcloud van natívan linuxra, de az itt megtalált nextcloud egy vékony browser ami mobilos nézetben jeleníti meg a https://szerverneve.com tartalmát, kicsit fel is sírtam. És pl. hiába raktam fel keepass olvasót, nem tudtam pöcc-röff kinyitni nextcloudból a jelszóDB-met.
- nincs spotify, nincs otpsmartbank, nincs revolut, nincs x, nincs y... értem hogy ez egy armos linux, szóval ez kevésbé az ubports hibája
- (az anbox lehet hogy segít de amíg nem látom hogy tényleg jó/gyors/működik addig a fene tudja)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Én használom. Igaz sima felhasználóként. Nem buherálom (még) semennyire.
Ez az OTA-6 nincs még fönt,mert: "Devices will randomly receive the update starting today through December 12th.", de az OTA-5 is stabil. Mondjuk a Nexus 5 az egyik legtámogatottabb telefon, így nem is csoda.
Ha valaki mélyebben akar foglalkozni vele, akkor az UBports documentation-t érdemes olvasgatni (pl.: android alkalmazások futtatása)

Milyen alkalmazásokat futtatsz anbox segítségével? "Kötelező" google binárisokkal mi a helyzet, pl. play services framework? Csomó app el se indul, ha nincs fent a gapps vagy legalább a microg.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Semmilyen alkalmazást :/
Azért írtam, hogy ha valaki akar / kell hogy androidos alkalmazást használjon: van rá azért mód. Lehet én is belevágok majd.
Jelenleg annyi volt a igény, hogy NE android és NE iOS készülék legyen a BlackBerry mellé. A magára-hagyott androidos készülékek nem opciók számomra, főzött ROM-okat meg nem állok neki feltenni és figyelni van-e újabb meg újabb. Az iOS is mindig elhagy egy-egy generációt a támogatottakból. Ráadásul mindig van valami hír hogy ennek vagy annak az áruházába mi minden van aminek nem kellene. Meg a reklámok, meg a satöbbi: GMaps háttér GPS-követése, fiók miatt keresések rögzítése és sorolohatnám.
A BB OS 10.3.3.2031-t futtat (2017 utolsó negyedév) és emellé kerestem valami friss és jövőben támogatott egyéb alternatív mobil-OS -t (ez bénán ragozható többszöri kötőjellel). Aztán majd a BB is cserélve lesz; idővel. Addig is jó opció az UBports/UTouch.

OmniROM + microG azért egészen használható: nem kell bejelentkezni google-höz, nincs is fent google bináris, mégis működnek az alkalmazások. Nekem ez most megfelel. Az Ubports érdekel, de amúgy valszeg a nexus5öm is eléggé le van már harcolva, talán amiatt is xarozik.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

A microG-ről hallottam már, de az OmniROM újdonság. Talán majd belevágok. Kösz.

Míg volt saját telefonom (cégtől kaptam egy dualsimest, így már nincs sajátom) Lineage-t használtam Google nélkül. Ami kellett feltettem F-Droidból, pár hasznosabb alkalmazást pedig Yalp Store-al. Nagyon gyors és stabil telefont kaptam cserébe.
A cégest nem szabad buherálni (állítólag rootolt telefont nem tud a kedves Intune Company Portal kezelni, de ennek nem jártam utána) így kompromisszumot kötöttem, együtt élek a Samsung bloatwarejével (amit lehetett töröltem, letiltottam), de csak egy telefont hordok magammal.

Yalp Store is újdonság nekem. De hát (már) nem vagyok érintett android vonalon...
[Korábban egy ideig még Xperia Arc S miatt 2.3 -> 4.0.4, de ez évekkel ezelőtt volt]

Lehet rootolni, és a megfelelő módosítások elvégzése után vagy unroot vagy akár el is lehet rejteni. OTP smart bank se szereti, de ki lehet játszani. Persze egy céges telefont nem illik buherni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

"Milyen alkalmazásokat futtatsz anbox segítségével?"

Gapps csomagot fel lehet rá rakni, még ha nem is hivatalosan támogatott. Onnantól fut minden, az imént a Google Maps-et próbáltam ki.

Remélhetőleg a microg -t is megeszi valahogy :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

a "convergence" funkció működik? milyen telefon kell hozzá?

--
kozapeti