Snap-ként telepíthető Ubuntu-n a legendás Red Alert

Címkék

Hogy minél kevesebbet kelljen fáradozni a telepítéssel és minél több idő maradjon a parancsok kiadására!

Hozzászólások

Jól sejtem, hogy a story mission-ök nincsenek benne?

egyszerűen lehet telepíteni egy 22 éves játékot Ubuntu alá? világszenzáció! ez már a Linux desktop éve! \o/

Szerencsetlen ivon annyit sir az almabantasok miatt, hogy olyan sok keseru konnyet nyelt, hogy maga is nagyon keseru lett. Mar csak az okoz oromet neki, attol all a pelo, ha vakdalkozhat mindenen. Itt sem az a hir hogy Linux, meg ubuntu, hanem hogy Red Alert!!!!! Mondjuk elkepzelem a pattanasos kis arcaval bamulja az apple tualarazott monitorat es fogalma sincs egyesek miert vannak ezert annyira oda. Mondjuk amennyire applebuzi nem iagazan erteheti, hogy van ami 22 ev utan is minosegi szorakozast tud nyujtani. :D

Vajon hányszor annyi erőforrást zabál, mint az eredeti, azonos hardveren?

Mi a terved a teszthez?

Az Ubuntu 15.04-et, vagy egy újabbat telepítesz fel egy 1996-os vasra?
Esetleg a 1996-os Red Alert-et és a Windows 95-öt telepíted fel egy olyan vasra, amin már legalább az Ubuntu 15.04 is fut?

Hint: Ha autentikus tesztet akarsz, akkor a körülmények (eredeti OS) is legyenek autentikusak.

Biztos többszörösét, de nem ez a lényeg. Az eredeti hardveren nem tudtál magas felbontású videókat nézni, meg egy csomó mást csinálni. Plusz egy ilyen régi játéknak eleve olyan kicsi a hardverigénye, hogy ha beszorzod 3×-os bloatszorzóval, akkor sem tétel már egy mai gépnek sok giga RAM-mal.

Próbáld ki. Én nem próbálom, általánosságban nem szeretem a stratégiai játékokat, nem kötöttek le soha. Az sem mindegy, hogy ez az opensource Red Alert port, az OpenRA, vagy az eredeti bináris emulálva, ez utóbbit valószínűbbnek tartom. Az opensource portnak az is az előnye, hogy magasabb felbontásban tudsz rajta játszani, talán a textúrákat is le lehet cserélni benne nagyobbra.

Mondjuk az XP-nek kétségkívül van előnye, ha ilyen régi játékokkal játszol, mint a Red Alert, MoH:AA, stb.. Nem csak azért, mert kevesebb hardverből viszi el őket játszhatóan, de nincs probléma a futással, mert a játékok által natívan támogatott, nem okoznak gondot az elavult libraryk, régi DRM védelmek, jogosultsági bizbaszok. Win10-en azért már lehet szopós néhány régebbi játék beüzemelése, néha semmivel nem fut jobban mint Wine alatt.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

De tudtam kisfelbontású videókat nézni, amik nyújtottak legalább olyan élményt, mint ma egy okostelefonon a YouTube. Persze, a YouTube-ot nem viszi el egy 1996-os számítógép, mert a megvalósítás akkora bloatware, hogy még egy 2007-es számítógép is küzd vele egy 100% magon. Ebből pedig te mindig azt hozod ki, hogy az 1996-os gép elavult szar és a köcsög laggard a hibás, aki használja. Holott, ha nem lenne más hardver, csak az 1996-os gép, akkor egyértelműen a bloatware lenne a szar, ahogy most is az a szar, csak van új csilihardver, ami a gányolást elfedi. Az pedig megint a szokásos demagóg fősodratú érvelés a részedről, hogy azért kell szemet húnynunk az Ubloatuntu erőforráspazarlása fölött, mert a támogatott hardverein lehet nagyfelbontású videókat nézni. Ettől még egy Red Alert által nyújtott élményhez bőven elég lenne az a számítási teljesítmény, amit egy 1996-os géptől igényelt. Éppen ez az, ami ellen ki szoktam kelni mindig, hogy miért kell ugyanarra akár 3x-4x annyi erőforrást (valójában ált. 10x-20x annyit) elpocsékolni, csak azért, mert szoftverfejlesztőék inkább bloated framework-ökben lustálkodnak, mintsem optimalizált szoftvereket írnak. Egyébként, a nagy felbontás és a 16 millió szín nem minden. A DOOM 256 színnel 320x200-as felbontással csinált egy páratlan élményt nyújtó játékot és magának hírnevet, amit még a megjelenése után születettek is ismernek. A titka annyi volt, hogy normálisan össze kellett rakni és ki kellett optimalizálni. Még egy 386-oson is tudtál folyamatos FPS-sel játszani vele, ha megnyomtad az F5-öt és felezted a renderelt felbontást.

De átment, nem sok fogalmad van a szoftverekről, csak csőlátással azt tudod nézni, hogy mi hány % RAM-ot és CPU-t eszik, meg hány fps-sel megy.

Közben meg lenne egy csomó más szempont is. Pl. hogy régi szoftvereket nem kellett volna úgy összeeszkábálni, hogy új rendszereken ne menjenek. Pont azért, mert nem bloatok, össze van a legtöbb hekkelve és barmolva jó minimalistára, ami a maguk korában nem volt baj. De ha mai környezetben indítod őket, fejreállnak, vagy nehezen, vagy kompromisszumokkal, vagy sehogy sem bírhatók működésre.

Pl. a MoH:AA-val vért hugyoztam, mire elindult, igaz nehezítésként Intel HD GPU-n akartam elindítani. Se Windows 10, se Windows 7 alatt nem indult el, GLDirect-es opengl32.dll-es trükközésre se. Linux alatt lehetett nagy nehezen működésre bírni, Wine alatt, OpenGL-extensionök registry-s tiltásával meg környezeti változó hekkeléssel, és így is csak megszorításokkal megy, csak klasszik 4:3-as felbontásokat tűr meg (16:9-est hekkelve random crashel), a hangkeverés nem állítható 44kHz-re, csak 22-re. De térden állva leszophatom magad, hogy ha bloatul is, de végre megy.

Persze ez elkerülhető lenne, ha kinyitnák a forráskódját, nem ülnének rajta és valaki csinálna hozzá opensource portot, jófajta sok gigás megabloatot, ami normálisan, modernizálva megy újabb környezetben, többféle architektúrán, platformfüggetlenül. De nem, ülnek rajta a forráskódon, és anno beleöltek egy csomó munkaórát, temérdek pénzt, ami így ma nem tud hasznosulni. Ez az óriási pazarlás, nem a bloat, meg hogy kidobjuk az XP-t vagy a P3-ast.

Vagy egy másik szempont lenne, hogy oké, legyen 4× olyan bloat, de legyen stabil, ne fossa magát össze ilyen-olyan hibákkal. Az sokszor nem elég, hogy kompatibilitási módban vagy emulátorral fut „valahogy”. Ezért kéne törekedniük a fejlesztőknek a szabványos kódra, nyílt szabványok követésére, egy idő után a kódnyitásra, hogy a szoftver sokáig használható maradjon, a kód karbantartható legyen, ne egyetlen rendszerhez kötötten legyen összegányolva. Az ilyenek sokkal fontosabbak lennének, mint hogy hány mp. alatt indul az Office, vagy hány ms alatt rajzol ki a GDI, meg hogy ASM-ben legyen írva (ami megint csak a platformfüggetlenség ellen hat).

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nos, ott kezdődik a történet, hogy új™ rendszereket nem kellett volna úgy összeeszkábálni (lásd minden hónapban széteső Windows 10, ami tényleg csak egy összetákolt szar, az XP sokkal stabilabb nála), hogy a régi szoftverek ne menjenek rajtuk. Fősodratúék mindig használják azt az önigazolást a világ valamennyi nemű tönkretételére, hogy bizony erre van igény. A használt régi szoftverekre meglévő igény szerint kellett volna az újakat kialakítani, nem felrúgni mindent, csak azért mert bizonyos húzóágazati (több profitot termelni akaró) szereplők nem tudták elsajátítani a régi konvenciókat.

a MoH:AA-val vért hugyoztam (...) Se Windows 10, se Windows 7 alatt nem indult el

Windows XP alatt elindult volna. Más kérdés, ha a csaktámogatottcsiliszoftverthasználok™ csőlátásod miatt kizártad ezt az opciót.

Persze ez elkerülhető lenne, ha kinyitnák a forráskódját, nem ülnének rajta és valaki csinálna hozzá opensource portot, jófajta sok gigás megabloatot, ami normálisan, modernizálva megy újabb környezetben,

A fenti eszmefuttatásodban több logikai bukfenc is van. Egyfelől, egyetértünk abban, hogy ha valaki már nem fejleszt egy szoftvert, annak a forráskódját etikai minimum kinyitni. Másfelől, lehet nem bloat portot is készíteni, csak akarni kell. Meg nem i9-es procin elitkedő fősodratúnak kell belefognia.

Ez az óriási pazarlás, nem a bloat, meg hogy kidobjuk az XP-t vagy a P3-ast.

A munkaórák nem feltétlenül válthatóak át környezetszennyezésbe, mert abból a munkából valaki ellátta magát és a családját és feltehetőleg akkor is dolgozott volna valamit, ha nem a Moh:AA-t. Tehát nem jelentett volna kevesebb közvetlen terhet a programozó a környezetre, ha nem a Moh:AA-n dolgozik. Egyébiránt, részben még egyet is tudnék érteni, csak nem kizárva az XP-t és a P3-at. Az XP-ben is rengeteg munkaóra van és nagyon jó lenne, ha kinyitnák a forráskódját és születhetnének hozzá újra javítások patchek és egy hivatalosan is elfogadott alternatíva lehetne, ha valaki nem akarja kidobni a gépét, vagy csiligány, telemetriás, reklámokkal telepakolt tákolmányt használni (Windows 10), de mégis szeretne Windows ökoszisztémán belül maradni. De beszélhetünk a P3-ról is. Abban is rengeteg munka volt, a kifejlesztésében, a legyártásuk, leszállításuk pedig környezetszennyezéssel járt. Azt miért kéne kidobni? Miért nem optimalizálunk rá szoftvereket? Miért nem akarjuk kihozni belőle a maximumot, mikor bőven alkalmas lenne szöveges, SD felbontású képeket, emoji-kat stb. hozzáadó kommunikációra, szöveg és képek egymás melletti megjelenítésére (cikkek olvasása), illetve netes ügyintézésre (szöveg, képek megjelenítése és ezek alapján API hívások indítása). Persze, nem a mai csiligány, tákolmány, szar-húgy trágyadomb webbel, hanem vagy az akkori szabványokkal, vagy egy teljesen más módon.

oké, legyen 4× olyan bloat, de legyen stabil, ne fossa magát össze ilyen-olyan hibákkal

Egyik nem következik egyenes ágon a másikból. Általában akkor áll fenn ez az összefüggés, amikor az instabil kódot író lusta fejlesztők egy stabil bloated framework-öt használnak, amit szintén lusta fejlesztők írtak, viszont nagyon sokan használtak már előtte, így a hibák kiestek. Szóval, a lusta fejlesztők bagázsa előáll egy lusta fejlesztők által elkészített framework-ben megírt szoftverrel, aminek a stabilitását a meglévő framework-be beletolt korábbi hibajegyeknek köszönhetjük, nem pedig a fejlesztők igényességének. Szerintem a lusta fejlesztőket kéne eltiltani az informatikától és bloated framework-ökre se lenne szükség. És nem, nem oké, hogy 4x olyan bloat.

Az ilyenek sokkal fontosabbak lennének, mint hogy hány mp. alatt indul az Office, vagy hány ms alatt rajzol ki a GDI, meg hogy ASM-ben legyen írva

Nem fontosabbak. A felhasználó az adott alkalmazást használja és neki teljesen mindegy, hogy mi mögötte a kód. A fejlesztő meg tanuljon meg programozni. Igen, akár ASM-ben is. A felhasználó az Office-t használja (meg én is) és az Office egy stabil programcsomag, amiben jól rajzol a GDI és <1 mp alatt elindul a Word. Ez egy olyan funkcionális érték, amit nem szabad beáldozni olyan idealizmusokra, hogy ugyan fusson már Raspberry Pi-n is, meg Raynes Kolléga Linuxán. Már amennyiben ez csak bloated módon megoldható. Szerintem amúgy nem. De ha csak bloated módon megoldható, akkor nem kell megoldani. Inkább fusson valami egy platformon jól, mint az összesen bloated módon.

Durva tévedésben vagy. Az új rendszereket szabványok mentén írják, pont attól látod őket bloatnak. API-k, szabványok, absztrakciók mentén működnek, pont azért, hogy a hosszú távú kompatibilitás biztosítva legyen, meg a fejlesztők ne gányoljanak egyedi partizánmegoldásokkal.

Azzal viszont egyetértek, hogy az XP forráskódját is ki kéne nyitniuk. Már legacy rendszer, 2019. áprilisa után a MS-nak bevétele már nem lesz bőle. A forráskóddal segíthetnék, hogy ha valaki vállja, karbantartsa a kódot, vagy nyílt forráskódú projektek (Wine, ReactOS, stb.) felhasználhassanak belőle részeket a kompatibilitás megőrzésére. Mindenki nyerne vele, a MS-nak semmibe nem kerülne. De nem, az MS rajta fog ülni a forráskódon még évtizedekig, mert genyó. Bele lett ölve a sok millió dollár, meg rengetek fejlesztői-tesztelői óra, ami nem fog tudni már semmilyen szinten hasznosulni. Pedig még PR-nak, reklámnak is jó lenne, ha kinyitná az MS a kódját.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"De nem, az MS rajta fog ülni a forráskódon még évtizedekig, mert genyó"

Ha feltesszük, hogy úgy dönt kiadja, akkor sem teheti csak úgy simán. A forrás megnyitásának tudtommal többek közt jogi akadálya van, mert a Windows tartalmaz olyan komponenseket, melyek forrását nincs joguk kiadni.

Az sem probléma. Már korábban is volt rá példa, hogy megnyitották egy olyan szoftver kódját, ami tartalmazott olyan kódot, ami nem a saját tulajdonuk volt. Akkor egyszerűen azt a részt kihagyták a megnyitásból. A lelkes fejlesztők meg majd úgy is megoldják, hogy adott funkció nélkül működőképes legyen vagy csinálnak saját implementálást.

Szerk.:
Legnagyobb haszna az XP nyitásnak nem az lenne, hogy akkor XP-t foltozgassunk. Lehet van olyan akinek az lenne a vágya, mint hajbazer kollégának, hogy még 30 évig XP-t használjon, de legfőbb cél az lenne, hogy a különböző nyílt rendszerek az XP megismerésével jobb kompatibilitást tudjanak csinálni. A Wine és a ReactOS nagyot tudna fejlődni.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nem mondtam, hogy jó lenne a Microsoft-nak. Csak azt mondom, hogy ezen projektek tudnák a legjobban hasznosítani a kódot.

Ám mivel az XP-ben rengeteg dolog van, amit az újabb Windows-ok használnak, így esélytelen, hogy a közeljövőben ki legyen adva a forrás.

Lásd DOS. Aktívan már senki sem használ DOS-t, ám mivel még vannak olyan ipari gépek, amik DOS-t futtatnak, így ott is esélytelen, hogy újabb DOS verziókat megnyitnak. Igazából a használt DOS-ok mind a legújabbak, így azért tehették meg, hogy az 1.0 és 2.0-t megnyitották, mert az nem tartalmazott olyan kódokat, amik ma is használatban lennének. A FreeDOS-os srácok is kijelentették, hogy annyira régi a kód, hogy semmi használható nincs benne, amiből ők bármi újdonságot tudnának illeszteni a rendszerhez.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nézzél meg egy GTK3-mat, hogy a saját főverzión belül hányszor törték szarrá a saját API-jukat, fejlesztésnek, innovációnak beállítva. Koránt sem a szabványos API-kkal van a probléma, hanem a gány, bloated megvalósítással. Nem az veri ki nálam a biztosítékot, ha egy API szabványos. Még az sem, ha clean code. Hanem az, ha lassulgat a kezem alatt a szoftver és lábbal tiporja a felhasználói szabadságot. Továbbra sem feltétele a szabványosított API-nak az, hogy bloat legyen. Ez továbbra is csak a lusta fejlesztők kifogásgyára.

Erdekes, egy 5 generacioval ezelotti i3-on sem lassu a gtk3 (az elozo 10 eves 4 magos gepemen sem volt az), szoval nem tudom mirol beszelsz :)
Az a bajod, hogy fejlodik a vilag, fejlodnek a szoftverek.

Lehetne most is bekurblizos autoval jarni, az onindito egy bloat szar, megsem ezt tesszuk.
Azert nem, mert nem noveli a produktivitast, az emberek nem karbantartani akarjak a gepeket hanem hasznalni.
Normalis esetben nem az emberek vannak a gepekert hanem forditva.

Lehet 25 eves motorral is jarni, csak eppen lepten-nyomon romlik el, 15ezrenkent kell generalozni a motorjat, es a 100-as tempo tartasahoz megkajal 15l kevereket. Egy modern meg 3-at, megbizhato, tele van biztonsagi es kenyelmi fuinkciokkal, nem hagy ott az ut szelen, van ra "tamogatas".

Loval is lehet jarni, csak legyen napi 1-3 orad/paci a karbantartasara, tarold oket, gyogyittasd, tartsd karban a loszerszamot, legyen belole "tartalek", stb. Ja es legyen a kozelben bormuves, kovacs, lodoktor. Es mondhasd a fonokodnek, hogy, bocs, ma nem tudok bemenni, mert ellik a lovam. :D

No, hát a csődöröd ma ráizgult a metróra, mert úgy szétba.. megszerette, hogy az rögtön le is robban,t én meg mondhattam a főnökömnek, hogy bocs, de ellik a metró, vagy mittudomén.

BTW, a bormuves miért kell a lótartáshoz?
Hogy a végén is legyen haszna (virsli és csízma) vagy csak egy ékezet maradt le, és valójában kézműves szőlőmesterről van szó?

Erdekes, egy 5 generacioval ezelotti i3-on sem lassu a gtk3 (az elozo 10 eves 4 magos gepemen sem volt az), szoval nem tudom mirol beszelsz :)

De igen, az. Persze, lehet az is, hogy nagyrészt bloatware-eket használsz, így már fel se tűnik. De az is lehet, hogy csak igénytelen vagy az alkalmazások hatékonyságára.

Nem mentség a produktivitás növelése a fenntarthatóság csökkentésére. A produktivitás egy illuzionális érték, azt maximalizálni idealizmus. Az embernek is vannak fizikai, mentális határai. Ezt feszegetik az okostelefon-kijelzők. Egy 4K telefonkijelzőt már nem fog tudni megkülönböztetni a vásárlóközönség a Full HD-tól, mert a szemüknek sincs akkora "felbontása". Nem lehet és nem is kell mindent a maximumra tornászni. Mert egyre inkább csak illúzió minden.

A bekurblizós autóval kapcsolatban pedig azon gondolkodj el, télen mennyivel több időt és energiát kell fordítani az ablakra fagyott dér levakarására, mint egy bekurblizásra kéne, mégis ráfordítják birkáék ezt az energiát, mert kényelmes a seggük és nem akarnak busszal menni. Az ember azt teszi általában, amire lehetősége van. Ha bekurblizós autókkal kéne járni, hidd el, nem lenne kevesebb autó és mindenki szépen bekurblizná. Más kérdés, hogy ettől nem lesz jobb a környezetnek. A bloattal nem ott van a baj, hogy bloat. Ott van vele a baj, amikor többleterőforrást kell miatta elpazarolni. Vagy miatta új eszközt venni (és ezzel megint csak többleterőforrást elpazarolni).

Lehet 25 eves motorral is jarni, csak eppen lepten-nyomon romlik el

Lehet Windows 10-et is használni, csak éppen lépten-nyomon romlik el. Kéthavonta kell szembesülni egy olyan frissítéssel, ami szétbassza a rendszert és bootolhatatlanná teszi. Persze, mivel új™ és korszerű™ technológia, ezért ezt mindenki leszarja. Ha meg 5 éves lenne, már rég kidobta volna mindenki. A fogyasztói társadalom néphülyítői elhitették az emberekkel (köztük veled is), hogy az újabb jobb, csak azért mert újabb. Nem. Az újabb nem jobb. Lehet jobb. De nem szükségszerű, hogy jobb legyen. A költségoptimalizáció (gyártói spúrkodás) pedig nagyon szépen le is rontja ezt az arányt.

"Kéthavonta kell szembesülni egy olyan frissítéssel, ami szétbassza a rendszert és bootolhatatlanná teszi."

Használod is? Két havonta el is romlik? Vagy csak a hírekből értesülsz róla, hogy néhány embernek nem megy?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem használom. Nem is fogom használni.

Az untig elég, hogy a hírekből lehet róla értesülni, meg legtöbbször innen, hupuéktól is. Ugyanis, ez általában annak köszönhető, hogy több ezer, tízezer, százezer munkaállomást tönkretesz a Microsoft hanyagsága. Ráadásul úgy, hogy ezek után (jó esetben) fizettek az ügyfelek.

Az, hogy a Xeonjaidon még mindig hasít, probléma nélkül, egy dolog. Az meg egy másik, hogy neked marhára nem számít, hogy nem egy számítógép megy gallyra az elfuserált frissítések miatt, mert neked minden rendben működik.

Lazán kapcsolódik: https://index.hu/belfold/2018/11/26/itt_a_megfejtes_miert_vonatoznak_ke…

Idéznék a cikkből: "Ezekre is igaz, hogy akkor mutat rólunk jó képet, ha figyelmen kívül hagyjuk a nem vonatozók véleményét. A pontosság, a járatsűrűség kérdésében valóban EU-átlag feletti a vonatozók elégedettsége. "

Na ugyanilyenek ezek a Windows hisztik is. Érdekes módon mindig azok picsognak a legjobban, akik igazából a közelébe nem mennek.

Egyébként meg nem tudom mit számít az, hogy Xeon vagy 11 éves Athlon X2 (FYI. van olyanom is).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A vonatos példáddal majd kérlek verj egy kis nyálat fősodratúéknál is, amikor azok megindokolják maguknak, hogy miért muszáj™ nekik autóval járni Budapesten és miért nem tömegközlekednek.

Ettől függetlenül, használtam már Windows 10-et. Telepítettem már Windows 10-et (nem saját gépre) és a közvetlen környezetemben is több olyan (nem átlag) felhasználó van, akit heti szinten hátráltatnak a frissítések a munkában és előfordult már, hogy tönkrement a gépe a frissítés után. Természetesen, abban egyetértünk, hogy attól még, hogy a HVG megírja, hogy Tapicskoló Tamás számítógépén beszart a Windows 10, nem azt jelenti, hogy Saxus Mérnök Úr gépén is beszart, vagy be fog szarni a frissítés feltelepülése után. Viszont azt se jelenti, hogy a Microsoft ne lenne hanyag, arrogáns és elképesztő módon felelőtlen az előre a semmibe rohamtempóval odadobált frissítések terén.

Egyébként meg nem tudom mit számít az, hogy Xeon vagy 11 éves Athlon X2

Az Athlon X2-n valószínűleg jobban érzed a .NET-bloatjaid erőforráséhségét.

"Kéthavonta kell szembesülni egy olyan frissítéssel, ami szétbassza a rendszert és bootolhatatlanná teszi."

2 éve probléma mentesen használom. nem igazán értem miről beszélsz. :) (igen, frissítések is felmennek)

ellenben az XP folyamatosan belassult 1-2 év alatt, érdemes volt újrarakni azt a bloat szart.

Neked nem ment át a lényeg. Mitől bloatabb egy egy i5-ös szint, mint egy P4-es? Ha az bloat, akkor egy P1-hez képest a P4 miért nem? Vagy ha az igen, akkor egy 486-ra írt szoftverhez képest az bloat-e? Teljesen esetleges, hogy mikor hol húzod meg a határt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mitől bloatabb egy egy i5-ös szint, mint egy P4-es?

Attól bloatabb, hogy közötte le kellett gyártani minimum 3 generációnyi hardvert, amit el kellett pöfögtetni a fejlett világ minden pontjára. Holott elég lett volna optimalizálni a szoftvereket P4-re. Desktop felhasználásra a mai napig elég lenne, megfelelő hatékony szoftverekkel ellátva. Saxus Mérnök Úr meg úgyis elvan a Xeonjaival. Elég lett volna azokat kidobatni-újramegvetetni szoftverfejlesztőékkel, ha már ilyen kényelmesek, hogy .NET-ben lustálkodnak.

Ne gyere a HD videónézegetéssel, mert arra ott a célhardver a nagyképernyős tévében. Kispixelű monitoron amúgy sincs értelme a Full HD-nek. Egyébként 720p-t simán viszi a P4 is, jól optimalizált (nem böngészős) kodekkel. Ráadásul egy Vimeoról letöltött 854x480 videónak van olyan minősége, mint egy YouTube 720p-nek, a magasabb bitráta miatt. A 480p-t meg már lazán elviszi a P4, még a magasabb bitráta jelentette többlet ellenére is.

Ne gyere a P4 villanykályhához való hasonlítgatásával, mert sokkal több erőforrás és környezetszennyezés volt újra legyártani a fejlett világ teljes desktop gépparkjait, generációnként, alaplaponként, majd mindezt kamionokkal elpöfögtetni annak minden szegletébe. Az egységsugarú végfelhasználó és a szélsőségesen idealista szemellenzős Saxus Mérnök Úr meg csak annyit lát az egészből, hogy az NP-teljes problémáját nem 72 óra alatt oldja meg a gépe, hanem 24 óra alatt és az harmadannyi idő, energia, TDP. Miközben járulékosan a sokszorosát elpocsékoltad és tönkretetted vele a környezeted, meg a légkört.

Vagy ha az igen, akkor egy 486-ra írt szoftverhez képest az bloat-e?

Minden bloat, amire létezik egy gyorsabb alternatíva, ami teljes egészében, vagy koncepcionálisan azonos funkcionalitást lát el és adott hardveren gyorsabb. Az nem funkcionalitás, hogy Ubuntu alatt fut, se nem az, hogy libc6, csiligány GTK3, Linux kernel van alatta, meg bloated GCC-vel fordul. Az funkcionalitás, hogy tudsz vele játszani. Minden mással takarózás nem több, mint a lusta fejlesztők kifogásgyára.

Minden bloat, amire létezik egy gyorsabb alternatíva, ami teljes egészében, vagy koncepcionálisan azonos funkcionalitást lát el és adott hardveren gyorsabb. Pl. az XP el se indul a gepemen, tehat a linux/win10/freebsd gyorsabb.

Az nem funkcionalitás, hogy XP alatt fut, se nem az, hogy csiligány GDI, NT4 kernel van alatta, meg bloated XP ui-ra fordul. Az funkcionalitás, hogy tudsz vele játszani. Minden mással takarózás nem több, mint a 15 evvel ezelott megragadt user kifogásgyára.

Egy random SOC 1-2 wattbol jatszik neked fullHD-t meg 4k-t. Hardveroptimalizalt. A bloat XPsitett p4 meg 75+ wattbol lejatszik 480p-t.
Ennyikeh.

Gyorsan szorozd fel azzal a ~2 milliard okostelefonnal azt a 100*os fogyasztast. Csak napi 2 ora tartalomfogyasztast vegy alapul (ennel tobb jonne ki atlagban). Koszi!

A gepem jelenleg idle 30 wattot fogyaszt, cserebe ha kell, akkor indul a 12 CPU + 1280 GPU thread. Szamolgasd, kerlek, a performance/watt-ot.

En is 10 eves architekturat csereltem nemreg, mert mar elhaladt felette az ido. Nem a kukaba megy, bongeszesre jo lesz meg 2nd hand, munkara/jatekra 2018-ban viszont alkalmatlan. Viszont nem hiszem, hogy sokat lenne hasznalva, mindenki tabletet/telefont hasznal tartalomfogyasztasra.

Pl. az XP el se indul a gepemen, tehat a linux/win10/freebsd gyorsabb.

Szavak kiforgatása, egyébként meg http://a.te.ervelesi.hibad.hu/nem-igazi-skot

Gyakorlatilag ide bármelyik XP-vel nem kompatíbilis hardverplatformot beböföghetted volna.

Az nem funkcionalitás, hogy XP alatt fut, se nem az, hogy csiligány GDI, NT4 kernel van alatta

Az nem funkcionalitás, de funkcionális érték. A funkcionalitását jobban ellátja ezáltal. Előny. Hatékonyság. Ellentétben a tablet-idealista, Tapicskoló Tamás egységsugarú birka IQ=80 agyára butított, bloated csiligány GTK3-mal, a hirdetésekkel teletűzdelt, havonta összeeső Windows 10 16-színesre csempézett Metróval, a Steve Ballmer hónaljizzadságszagú, szintén idealista, minden gépen lassú csiligány Windows 7 Aero.

Minden mással takarózás nem több, mint a 15 evvel ezelott megragadt user kifogásgyára.

Ha lassabban, szarabbul, bloatabbul fut a program a 15 éves hardveren, mint az eredeti játék, az nem az én kifogásgyáram, hanem egyértelmű jele annak, hogy a szélsőségesen idealista, modernkori játékfejlesztők ellustálkodták a kódot, mert már egy olyan világba születtek bele, ahol minden a seggük alá volt tolva a technológia által és hát persze, hogy nem tudnak olyan egyediséget alkotni, mint a maga idejében a Red Alert volt, inkább megalkotják újra, sokszorta annyi erőforrásból. Tudod ez amikor tudunk minőségi farmert csinálni, de inkább extra erőforrással "gyárilag" kikoptatjuk, kiszaggatjuk mert az milyen divatos és menő, hogy úgy látszik, mintha fizikai munkát végezne a viselője, miközben egy JBL-hangfalas tinédzser balfasz okostelefontapicskoló egységsugarú senki.

Egy random SOC 1-2 wattbol jatszik neked fullHD-t meg 4k-t.

Teljesen jó. Ha 4K videót akarok nézni, megnézem a SoC-kal, és ha nem baj, nem veszem meg hozzá a félmilliós csiligépet. Ahogy később a 8K-hoz sem. Tehát, a P4 számára túlzottan számításigényes műveletek, olyan mint a videódekódolás (amit matematikailag bizonyítottan nem tudna megoldani mindenféle belső csatornák szűk sávszélessége miatt) nyugodtan csinálhatóak céleszközzel. Minden másra pedig célszoftvert kell írni, HTML bloat, CSS bloat, JS bloat nélkül. Mert JSON kérés-válaszokat a P4 is tud küldeni. De még a P1 is. Mert szöveget, menürendszert is meg tud jeleníteni. De még a P1 is.

A gepem jelenleg idle 30 wattot fogyaszt,

A kamion nem 30 Wattot fogyasztott, ami hozta. A bánya sem, ami kibányászta hozzá a nyersanyagot. A gyár sem, ami legyártotta. Inkább a valós, a 30 Wattal kényelmeskedésed valódi energiaigényét szorozgasd.

En is 10 eves architekturat csereltem nemreg, mert mar elhaladt felette az ido. Nem a kukaba megy, bongeszesre jo lesz meg 2nd hand, munkara/jatekra 2018-ban viszont alkalmatlan.

Na jó. Ezt az egyet becsülöm benned.

Teljesen jó. Ha 4K videót akarok nézni, megnézem a SoC-kal,

ugyanazokkal _barmit_ megcsinalsz amit xpvel, csak 100* energiahatekonyabban. akar xp-t is emulalhatsz :)

A kamion nem 30 Wattot fogyasztott, ami hozta. A bánya sem, ami kibányászta hozzá a nyersanyagot. A gyár sem, ami legyártotta. Inkább a valós, a 30 Wattal kényelmeskedésed valódi energiaigényét szorozgasd.

Az xps szart is legyartottak ugyanugy, megsem maradtal a 386-nal vagy commodore-nal, ervelesi fail. Cserebe a p4 eszik mint a kalyha. Egy fejlesztesi zsakutca volt a netburst platform.

Ha lassabban, szarabbul, bloatabbul fut a program a 15 éves hardveren, mint az eredeti játék, az nem az én kifogásgyáram, hanem egyértelmű jele annak, hogy a szélsőségesen idealista, modernkori játékfejlesztők ellustálkodták a kódot, mert már egy olyan világba születtek bele, ahol minden a seggük alá volt tolva a technológia által és hát persze, hogy nem tudnak olyan egyediséget alkotni, mint a maga idejében a Red Alert volt, inkább megalkotják újra, sokszorta annyi erőforrásból. Tudod ez amikor tudunk minőségi farmert csinálni, de inkább extra erőforrással "gyárilag" kikoptatjuk, kiszaggatjuk mert az milyen divatos és menő, hogy úgy látszik, mintha fizikai munkát végezne a viselője, miközben egy JBL-hangfalas tinédzser balfasz okostelefontapicskoló egységsugarú senki.

nem tudom mit akartal mondani. Semmi koze az allitashoz elotte.

Az nem funkcionalitás, de funkcionális érték. A funkcionalitását jobban ellátja ezáltal. Előny. Hatékonyság. Ellentétben a tablet-idealista, Tapicskoló Tamás egységsugarú birka IQ=80 agyára butított, bloated csiligány GTK3-mal, a hirdetésekkel teletűzdelt, havonta összeeső Windows 10 16-színesre csempézett Metróval, a Steve Ballmer hónaljizzadságszagú, szintén idealista, minden gépen lassú csiligány Windows 7 Aero.

nem tudom mit akartal mondani. Semmi koze az allitashoz elotte. hatekonysagrol lasd fentebb. a hatekony felulet az amivel gyorsabban tudod ugyanazt megcsinalni. a gnome baromira hatekony tud lenni am, ezerszer tobb funkcioval mint az xp felulete :)

Gyakorlatilag ide bármelyik XP-vel nem kompatíbilis hardverplatformot beböföghetted volna.
Jol latod.

Nem is kell a hardverplatformnak egzotikusnak (nem x86) lennie, hogy ne menjen rajta az XP. Új x86-os gépeken fut ugyan az XP, de nem használhatóan, mivel ninncsenek driverek a chipsethez, SATA-hoz, integrált GPU-hoz, nem indul el NVMe-n, és még lehetne sorolni napestig.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"A kamion nem 30 Wattot fogyasztott, ami hozta. A bánya sem, ami kibányászta hozzá a nyersanyagot. A gyár sem, ami legyártotta. Inkább a valós, a 30 Wattal kényelmeskedésed valódi energiaigényét szorozgasd."

Hmmm. A kamion valoszinuleg elindult volna az uj gep nelkul is, a gyar sem egy helyben allt volna, hanem gyart valami mast. Vagyis:
kamion extra fogyasztasa +1 gep miatt + gyar extra fogyasztasa +1 gep miatt + banya energiaigenye +1 gep sziliciumigenye miatt

Ezt az energiapazarlast kell a srac uj gepenek 30 watt fogyasztas mellett behoznia annyi ido alatt amig nem vesz ujat. pl 5 ev? Sacc per kb szerintem menni fog neki.

Ha pedig sok-sok ilyen gepet nem kell legyartani, a banya nem tud mukodni, be kell zarni, a banyaszoknak nem lesz munkaja, ehezni fognak, neked pedig a szakszervezettel gyulik meg a bajod. :)

Alapvetően az a véleményem, hogy nem kell létrehozni vadtermelésre szakosított gyárakat, bányákat és akkor nem kell őket bezárni.

A kamionnak pedig egyáltalán nem kell elindulnia, ha 1000 ember dönt úgy, hogy nem kell neki az új™ termék. Te azt próbálod kihozni ebből, hogy a fogyasztó már azért is ludas, ha nem vásárol eleget, mert akkor nincsenek megfelelően kihasználva az erőforrások, holott csak és kizárólag a vadkapitalista gyártók ludasak, mert egyáltalán elhasználták ezeket az erőforrásokat, mikor egy normális, jól optimalizált szoftver megírásával meg lehetett volna valósítani ugyanazt a funkcionalitást, egy korábban már legyártott hardveren.

Lehet negyed annyi gyárat is üzemeltetni, negyed akkora tempóban penetrálni a piacot a termékekkel, mint most. Utána pedig lehet gyártani alkatrészeket, ha csökken a kereslet.

Nagy tévedésben vagy ebben a tekintetben is. Az embereknek mindig van valami olyanra igénye, ami még nincs meg nekik. Ezért a kamionok mindenképp elindulnak, akkor is, ha az az 1000 ember úgy dönt, hogy igazad van, megtartják a P3-P4-es gépüket XP-vel. Legfeljebb akkor nem PC-ket szállító kamion indul, hanem egy másik, ami giccset, kaját, piát, stb. szállít, a környezet meg épp úgy szennyeződik. Mert az emberek úgyis költekeznek, költekezni fognak. Ha már költekeznek, akkor meg inkább költség a pénzt technológiai újításokra, mint valami használhatatlan hülyeségre, azért mégis csak befektetés a jövőbe.

Másrészt gazdaságilag is rettenet hátrányos, ha a nevezett kamionok nem indulnak, nem lesz megrendelés, nem lesz termelés, nem lesz szükség munkaerőre (mérnökre/fejlesztőre, gyártósori dolgozóra, karbantartóra, biztonsági őrre, vezetőkre, HR-esekre, kamionsofőrre, könyvelőre), így azoknak nem lesz munkájuk, nem lesz bevételük, nem fizetnek adót, nem tartják fent a gazdaságot, csak elszegényedést, gettósodást, bűnözést, technológiai lemaradást indítana be, ha valóra váltanád azt, amiről beszélsz. Ráadásul egy spirált is beindít, mert ha ez a nevezett cég érintett, ami a kamiont is indítaná, akkor az érinti a cég beszállítóit is, szolgáltatókat, cég termékivel kereskedőket is sújtja, megrendeléstől/kereseti forrástól esnek el, és ez a negatív hatás tovább gyűrűzik mindenkire.

Ha mindenki olyan hozzáállású lett volna, mint te, még mindig barlangokban pattintgatnánk a tüzet kővel. Sok embert az is teljesen kielégített, még számítógép sem volt, nem hogy P3 XP-vel.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Fősodratú nemmérnök kollégaságod van nagy tévedésben, ugyanis a PC-ket szállító kamion nem fog elindulni, ha 1000 ember értelmesen gondolkodik. A kajakamion el fog indulni, de az se 6000 km-ről, hanem max. Spanyolországból a vízízű paradicsomokkal, ami bár helytelen, hogy megtörténik, ámde kicsit azért közelebb van. Ha 1000 ember emellett úgy dönt, hogy mégis kell neki a csiligép, akkor pluszban még az a kamion is elindul, ami 6000 km-ről pöfékeli ide a < 5 év elteltével elektronikus hulladéknak szánt vadiúj™ csiligány szemetet.

Ha mindenki olyan hozzáállású lett volna, mint te, még mindig barlangokban pattintgatnánk a tüzet kővel. Sok embert az is teljesen kielégített, még számítógép sem volt, nem hogy P3 XP-vel.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Ha mindenki olyan lenne, mint én, meghúztunk volna egy vonalat a hardvergyártásban és utána húztuk volna a szoftvereket. Lehet, hogy ehhez állami beavatkozás vagy a mindenki által rettegett tervgazdálkodás szükségeltetett volna, de még mindig jobb, mint az, hogy oligarchák túltermelik a piacot, szoftverfejlesztőéket elkényelmesítik, majd mindenkivel kidobatják a régi, jól működő eszközöket, amikre akár optimalizálni is lehetett volna. Ha mindenki olyan lenne, mint én, 10 év garanciával vennél számítógépet, okostelefont és nem lenne olyan csili, mint a mostani iPhone, de nem is hajlana/törne el a zsebedben, meg robbanna a pofádba az akkumulátor. Ha mindenki olyan lenne, mint én, lehet, hogy P4-esek lennének a csúcsgépek és iPhone 2 szintjén lenne a legfejlettebb okostelefon, de a rendelkezésre álló mérnöki, tudományos, gyártói erőforrások napelemekre, szélerőművekre, geotermikus erőművekre, hőszivattyúk fejlesztésére lettek volna fordítva. Mert ezek olcsó hozzáférhetősége már legalább 10 éve két nagyságrenddel fontosabb és szükségesebb, mint Tapicskoló Tamás virtuális kényelme a Media Marktban utána dobott, nyolcadik generációs (nyolcadszorra újra megvásárolt) tablete előtt.

Ő nyugodtan beállhat szalag mellé hazai gyárban összerakott napelemet, invertert szerelni, motort tekercselni a szélerőműbe, esetleg a hőszivattyú alkatrészeit MEO-zni. Mivel pont oda is való. Habár lehet, hogy segédmunkásként jobban teljesítene a gyárak felépítésénél.

Spanyolország is elég messze van kamionügyileg. De a kínai is indítani fogja a kamionokat (bár jellemzően konténeres hajókon hozzák a cuccost), akkor is, ha nem PC, elárasztják azok mindenképpen az ócska, filléres x@raikkal a világot. Ami épp úgy hulladékként végzi, de legalább akként is kezdi, nem kell rá 5 évet várnod. Még mindig azt mondom, hogy inkább modern PC-t, táblagépet, okostelót hozzanak be, mint hamisított órákat meg csecsebecséket. Plusz ha valaki, akkor aztán a kínai olyan, hogy ha nem is pöfékelne ide semmit a kamionjaival, akkor is szennyezné valami projekttel (fejlesztés, katonai projekt) a környezetet.

Az meg végképp ökológiai katasztrófa lenne, ha mindenhol kazán P4-ek mennének, elpöfékelve 200-300W áramot arra, lassan már egy pár dolláros SBC is veri azokat ilyen 4-6W-os fogyasztásból. Az iPhone-ok élettartama is véges, nem lehetne őket a végtelenségig használni, ráadásul az alkatrészellátás is problémás hozzá hosszú távon. Plusz a régió is lemaradna technológiailag. Ezzel a terveddel csak mindenkivel kicsesznél, nem csak a mérnökökkel.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ígyis hoznak hamisított órákat, csecsebecséket, 3 hónap alatt hulladékká váló cipőket. Meddő vita. A PC-s kamion nem fog elindulni, ha itt nem akarnak PC-ket venni. Az órás, cipős, csecsebesés kamionok pedig akkor nem fognak, ha előbbieket nem akarnak venni birkáék.

Az meg végképp ökológiai katasztrófa lenne, ha mindenhol kazán P4-ek mennének, elpöfékelve 200-300W áramot arra, lassan már egy pár dolláros SBC is veri azokat ilyen 4-6W-os fogyasztásból.

Egyfelől, kevesebb ökológiai katasztrófát láttam 2000-2003 között, amikor a P4-ek a fénykorukat élték, mint most. Másfelől, pont arra hívtam fel a figyelmet, hogy a P4-ek magas fogyasztását az általam felvázolt, élhetőbb világban megújulókból fedeznénk. Ami nettó 0 ökológiai katasztrófát jelentene.

Plusz a régió is lemaradna technológiailag.

Nem kell erőltetni a versenyt és nincs mihez lemaradni. A többi csak üres vadkapitalista dogma és bullshit. Vagy te hogyan képzeled el ezt a lemaradást? Úgy, hogy a kínai tinik Full HD-ben küldenek egymásnak szelfit, az itthoniak meg csak 480p-ben? Vagy úgy, hogy a kínai tinik 4G-n hallgatják az ottani Spotifyt, az itteniek meg felmásolják az MP3-akat a telefonjukra? Milyen lemaradásról beszélsz, ami az emberek életminőségét a már a kibaszás szintjét súrolva befolyásolná? Nem esik már le a nagy kibaszott tantusz, hogy a PC-okostelefon-tablet világban már csak növekedés megy és nem igazi fejlődés? Pontosan ugyanazt csinálod egy mai iPhone Xs-sel, mint anno egy iPhone 4-gyel. Csak nem Ultra HD-ban, nem 10+ megapixeles kamerával és nem 4G-vel. Mivel lennénk szegényebbek, ha mindenkinek max. egy iPhone 4-et lehetne csak használnia, mert nem lenne jobb, de közben egy élhetőbb, fenntarthatóbb világunk lenne, mert az erőforrások nagy részét a megújulók kiaknázásába öltük volna, nem Tapicskoló Tamás HD-menőzésébe?

Sokkal élhetőbb világot lehetne teremteni itt, ha nem ideák mentén akarnánk az önzést és a kisajátítást nagyvállalatokként éltetve egymást eltaposni, palira venni, egymással megvetetni, kidobatni. Hanem mindenből biztosítanánk egy ökológiailag is fenntartható minimumot, ami lehet, hogy nem olyan csili-vili őrület, mint ami most megy, de nem is a kőkorszak, vagy az ipari forradalom előtti időszak. Sokkal élhetőbb világunk lenne, ha már minden energiát megújulókból nyernénk. Sokkal jobb életminőséget hozna, mint amit hoznak az iPhone Xs-ek és fognak hozni 2019-ben az akkori újrafeltalált kerekek.

Ha mindenki olyan lenne, mint én, 10 év garanciával vennél számítógépet,

Akkor ezennel adjunk hálát a spagettiszörnynek, hogy nem mindenki olyan, mint te vagy.

Mondok egy nagyon egyszerű példát, hogy miért nem jó az, hogy többszörösére emelt ár mellett hosszabb élettartamot garantálsz (ha nem hiszed, nézd meg bármelyik gyártónál hogyan néz ki a kiterjesztett garancia árazása, és hogy meddig lehet max kiterjeszteni [ez az a pont, ahol a gyártó már az amúgy sem olcsó árazással is valószínűleg bukna az üzleten] - nem tíz év, és mocsok drága; pár éve egy Lenovo lapos garanciájának a 3-ról 5 évre kiegészítése az eredeti beszerzési ár harmada volt, ami nagyjából az akkori _értékét_ jelentette a gépnek): mert nem lenne mindenkinek számítógépe, visszamennénk a '80-as évek penetrációjáig, amikor kuriózum volt nem szakmai körökben, ha valakinek gépe volt.

És akkor mi történne? Pl. a teljes oktatási rendszernek vissza kéne állnia teljes egészében a papír alapra. Még nem számoltuk fel teljesen pl. a tankönyv-rendszert, de _te_ a lehetőségét is elvennéd. Egy átlagos egy tanévre tervezett tankönyv olyan 200-250 oldal. Átlagosan 10 tantárggyal számolva az egy évben egy hallgatóra 2000 oldal, ha az alját vesszük [aztán egyetemen jön mondjuk egy Hálózatok a maga 700-oldalas Tannenbaum könyvével]. A folyamatosan romló tendenciával együtt is a KSH szerint 2017-ben 1.862.488 ember vett részt csak a hazai oktatási rendszerben. Szorozd fel 2000, annyi papírlapot kell feleslegesen kinyomtatni, szállítani, ..., mert _neked_ elveid vannak. És igen, ennek a nagy része még ma is van, ha a te rémálmod teljesülne, ez mindig megmaradna.

Ha pedig az oktatási rendszerben eltöltött jó esetben 20 év (3 óvoda, 8 általános, 4 középiskola, 3 bsc, 2 msc) alatt mindig csak ötéves eszközöket cserélünk, akkor 4 darab eszközzel kiváltottuk 40.000 oldalnyi fa kitermelését és könyvvé alakítását.

Ja, csak ehhez kell az, hogy elérhetőek legyenek _olcsón_ (így: mindenki számára) az eszközök...

[szerk.: BTW, és megspóroltuk, hogy szükséges legyen, hogy KSH évkönyvem legyen itthon (már ha van még olyan...) pár száz oldalban, és mégis tudjak pontos számot mondani...]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

nem lenne mindenkinek számítógépe, visszamennénk a '80-as évek penetrációjáig, amikor kuriózum volt nem szakmai körökben, ha valakinek gépe volt

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nem mennénk vissza sehova. Akinek kell az új csilivili, az megvenné drágábban, akinek kell olcsóbb, az megvenné használtan, és annyi történne, hogy a PC-k és az okostelefonok evolúciója lassabb lenne. A mai tempó értelmetlenül gyors, pazarló, fenntarthatatlan. Mivel a koncepcionális-funkcionális maximumot már súrolják, vagy elérték ezek a termékek, igazából már nincs is szükség nagy fejlesztésekre. Ha nem vetted volna észre, jórészt már csak látszatinnováció, kerékújrafeltalálás és növekedés megy. Két generációnyi PC között nincs akkora különbség, mint egy 286-os és egy 386-os között.

Egy 2018 Q4-ben piacra dobott, 9. generációs Intel i5-9600K effektíve 75%-kal tud gyorsabb lenni, mint egy 2. generációs, 2011 Q1-ben piacra dobott i5-2400, ami egy kevesebb, mint kétszeres szorzó. Ha fejlődésmániások módjára, illetve az Intel marketinghadjárata szerint élnénk, 8 generációnyi új gépet kellett volna megvenni (és a régit kidobni) ezért a 75%-ért. Ha a 2. generációs i5-2400 mögé tekintünk vissza 7 évvel, ott lapul a 2004-ben piacra dobott Prescott magos Pentium 4, amire az előbbi 524%-ot ver effektív sebességben, ami egy ötszörös szorzó. Szóval, a processzorok sebességének fejlődése exponenciális, mi pedig elértük az exponenciális görbe lekerekedő fázisát. Ez az a pont, ahol már nem szabadna többet invesztálni ezekbe a technológiákba. Pláne nem vadtermelést, túltermelést, szándékos elavultatást erőltetve. Megjegyzem, a 2018-ban desktop gépen ellátott feladatokra tökéletesen alkalmas i5-2400-ra az Intel szándékosan nem ad ki Windows 10 drivert, hogy helyette vedd meg az újat és dobd ki a régit. Az egységsugarú user pedig mit fog csinálni, ha nem megy a videókártyán még a YouTube videó se rendesen, a Chrome amúgy is semmivel sem kompatíbilis hardver"gyorsításával"? Bemegy a számtech boltba, ahol ismerik a fenti problémát és szépen rásóznak egy új gépet, de legalább egy videókártyát. Holott, nem hiszem, hogy hardvermultiéknak nagy erőfeszítés lett volna az i5-2400-ba integrált videókártya támogatása Windows 10-en, mikor Windows 8-ra van már rá driver.

Az okostelefonoknál is ugyanez a helyzet. Egy iPhone 4 7 évvel ezelőtt simán hozta azt a szintet, mint amit ma egy iPhone Xs. Maximum 70%-kal kevesebb kamera-megapixellel, internetsebességgel, kijelzőpixellel, viszont azok a feladatok, amire ma egy iPhone Xs-t használnak, tökéletesen bonyolíthatóak voltak vele, mint a mostaniakkal. A 10 év garanciás módi pedig pont arra lenne jó, hogy azokkal a sznobokkal fizettetné ki a magas árat, akiknek nem elég a régebbi típus azonos funkcionalitása, nekik kell a 20+ megapixel, az Ultra HD kijelző, meg a 4G sebesség.

Vannak más területek, amik sokkal inkább igényelnék a fejlesztést és az olcsó, konzumer szintű elérhetőséget. Ilyenek a megújuló energiák és a környezet védelmét lehetővé tevő technológiák.

a teljes oktatási rendszernek vissza kéne állnia teljes egészében a papír alapra.

Az iskolák az egyik legszarabb példa, amit felhozhattál. Ott a mai nagy olcsóság ellenére is zömében 10+ éves számítógépek vannak, miközben otthonról már 6-7 éves számítógépeket is könnyűszerrel kidobálnak birkáék. Könyveket lehetne kötelezően újrahasznosított papírból is nyomtatni, ami még meg is dobhatná a keresletet az alapanyagokra és ösztönözhetné a hulladékgyűjtőket a szelektív gyűjtés népszerűsítésére. Ez kifejezetten jót tenne a környezetnek. Emellett, akár 486-osokból is össze lehetne rakni olyan munkaállomásokat, amin képeket és szöveget tudnak elolvasni a gyerekek. Ettől függetlenül, ha van állami pénz stadionokra, lenne állami pénz a legújabb 10 év garanciás termékekre is. Csak jól kéne elosztani.

Nem mennénk vissza sehova

Egyrészt de, mert akár hiszed, akár nem, a mostani gépek előbb-utóbb tönkre fognak menni és kikopnának a másod-harmad-nyolcad forgalomból is. Másrészt ha a te elvárásaidnak kellett volna mindig is megfelelni, nem tartanánk még ott sem, ahol tartunk, mert egy mocsok drága dolog még használtan is mocsok drága.
Nézz meg egy használt munkaállomást (ami egy standard irodai PC árának mondjuk nyolcszorosa még nem is túl durva kiépítésben) mennyit ér 5 évvel később, ami a gyártó szerint az életútja végét kéne, hogy jelentse. És de, a munkaállomás árfekvést kell nézned, mert ez az, aminél _távolról_ esélyed lehet arra, hogy bárki garantálja neked a 10 évet (és még itt _sem_).
Vagy nézz meg egy _ipari_ gépet (amit úgy terveznek, hogy 10+ évig működjön) és rajta az árcímkét.

A 10 év garanciás módi pedig pont arra lenne jó, hogy azokkal a sznobokkal fizettetné ki a magas árat, akiknek nem elég a régebbi típus azonos funkcionalitása, nekik kell a 20+ megapixel, az Ultra HD kijelző, meg a 4G sebesség.

Oh, igen, mert pl. az autóknál pont ez lett az eredménye az állami szabályozásnak és az egyre növekvő minimum szint miatti drágulásnak. Ma már _mindenki_ autóval jár mindenhova, csak úgy pörög az elsődleges és mádoslagos piac is, az emberek imádnak masszívan túlárazott dolgokat venni, mert az örökkévalóság + egy napra kell tervezni... (hint: nem, nem ez van, az elsődleges autópiac gyakorlatilag halott és a legkisebb gazdasági visszaesést ők éreznek meg elsőként, a 2nd/3rd/4th/nth hand piac pedig külföldi exportból tartja már fenn magát itthon)

9. generációs Intel i5-9600K effektíve 75%-kal tud gyorsabb lenni, mint egy 2. generációs

Egyrészt úgy érted, hogy "75%-kal tud gyorsabb lenni", ha _ugyanazt_ a kódot futtatod. Ha használod az új utasításkészleteket, akkor jóval nagyobb a különbség.

támogatása Windows 10-en, mikor Windows 8-ra van már rá driver.

Sőt, ha felteszed a W10-et, kapsz is _valamilyen_ drivert a kártyához, és nem valami Standard VGA szörnyeteggel fog menni. Ahogy az előttem levő (amin ezt gépelem) "ATI Mobility Radeon HD 4200 Series" grafikus lassítóval szerelthez is oob van egy driver. Ha viszont az Intel a saját oldaláról elérhetővé tenne egy másikat (és igen, van, hogy egy frissebb/pontosabban a HW-hez igazított driver több szolgáltatást nyújt), arra neki felelősséget kellene vállalnia. De nem az van, hogy jajúristen-nincs-driver-az-intel-honlapon-akkor-nem-fog-működni, az az XP-nél volt divat.

Az iskolák az egyik legszarabb példa, amit felhozhattál. Ott a mai nagy olcsóság ellenére is zömében 10+ éves számítógépek vannak, miközben otthonról már 6-7 éves számítógépeket is könnyűszerrel kidobálnak birkáék.

Pont ezt mondtam: birkáéknak _otthon_ vannak számítógépeik, szemben a nyolcvanas évekkel. Ha meg nincs számítógépük, van telefonjuk, tabletjük, akármi. És pár évtized csúszással már a magyar oktatási rendszer is elkezdett ráébredni, hogy ezt ki is lehet használni.

Emellett, akár 486-osokból is össze lehetne rakni olyan munkaállomásokat, amin képeket és szöveget tudnak elolvasni a gyerekek

Egyrészt: Jéééézusom... dehogy lehetne.
Másrészt: Tudom, hogy nálad nem, de a mai generációnál már megváltoztak az igények, őket nem lehet azzal lenyűgözni, hogy meg tudsz mutatni egy képet (lássuk be, ha valamit egy XP out-of-the-box tudott, az kurvára nem újdonság azoknál, akik az XP kiadása _után_ születtek és jövőre EGYETEMRE mennek...). Ennek a generációnak már a videó sem lenyűgöző, mert (csúnya gonosz erőltetett növekedés) _ehhez vannak szokva_.
Harmadrészt: És ezzel egyébként csak a birkasereget növelted, mert kineveltél még egy generációt, aki csak tartalom _fogyasztásra_ tudja használni a gépet, alkotásra nem.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Egyrészt de, mert akár hiszed, akár nem, a mostani gépek előbb-utóbb tönkre fognak menni és kikopnának a másod-harmad-nyolcad forgalomból is.

Nem fognak. Egy 15 éves Pentium 4 és egy 12 éves Core2 Duo is köszönik, jól vannak. A RoHS szabványokkal meg ne gyere, mert azok már azelőtt életbe léptek, hogy ezeket legyártották. Ha meghibásodnak, lehet hozzájuk venni alkatrészt, aminek a gyártására inkább fókuszálni kéne, mintsem a kerékújrafeltalálásra, egész rendszerek újbóli megvetetésére, jól működő rendszerek kidobatására. Tipikus probléma az alaplapi kondenzátorok felpúposodása, amiket akár házilag is ki lehet cserélni, mégis inkább kidobják. Pedig ahhoz még SMD forrasztó se kéne.

Másrészt ha a te elvárásaidnak kellett volna mindig is megfelelni, nem tartanánk még ott sem, ahol tartunk, mert egy mocsok drága dolog még használtan is mocsok drága.

De igen, tartanánk, mert az ipar megtalálná a módját annak, hogy hosszú élettartamra is minél olcsóbban gyártson eszközöket, amennyiben van rájuk kereslet. Nem a költségoptimalizációt kell kinyírni, hanem annak etikátlan, fenntarthatatlan, rablógazdaságba illő gyakorlatait.

az elsődleges autópiac gyakorlatilag halott és a legkisebb gazdasági visszaesést ők éreznek meg elsőként, a 2nd/3rd/4th/nth hand piac pedig külföldi exportból tartja már fenn magát itthon

Cserébe nem kell legyártani 10x ugyanazt 10 éven belül. Emellett, a külföldi export is azt mutatja, hogy bőven működik a rendszer, max. Magyarországra bezárólag nem. A gyakorlatilag halott meg nem igaz. A tehetősebbek nagyon is megveszik a sok túlárazott szart, mert kényelmes a seggük. Tehát, amit mondtam, az működik. A sznobok fizetnek.

Egyrészt úgy érted, hogy "75%-kal tud gyorsabb lenni", ha _ugyanazt_ a kódot futtatod. Ha használod az új utasításkészleteket, akkor jóval nagyobb a különbség.

Átlagfelhasználás mellett nem fogod használni azt az utasításkészletet. Ipari felhasználás mellett megint másról beszélünk. Amire meg eljutnak odáig az átlag alkalmazások, hogy esetleg ki is használják ezeket, addigra megint 6-7 generációnyi gépet vetettek meg és dobattak ki hardvermultiék. Lásd mi történt a párhuzamosítás kapcsán, mikor megjelentek az első többmagos konzumer gépek. Gyakorlatilag semmi nem támogatta a párhuzamosítást és simán kellett 7-8 generációnyi Intelt várni (megvenni, kidobni), míg az alkalmazások legalább több, mint 50%-a átállt. Azt kéne megérteni, hogy birkáéknak nincs szükségük utasításkészletre. Nekik bőven elég lenne egy i5-2400 is otthoni asztali gépnek. Vagy akár egy Core Duo is, ha megfelelően optimalizált szoftverek futnának rajta, amikkel el tudják intézni mindazt, amit ma elintéz rajta. Nem tudunk már akkorát fejlődni desktop PC téren, hogy a józan ész is azt diktálja, szükség van az újra. Amit tudunk, hogy marketinggel (pszichológiai hadviseléssel, etikátlan érzelmi manipulációval, zsarolással) elhitetjük velük, illetve a szoftvereket frameworkökben lustálkodókkal íratjuk, ami sokkal több erőforrást zabál, mint kéne. Bár i5-2400-on a Qt/Gtk3/.NET-bloatok is vállalható sebességgel mennek. Meg a még nagyobb bloat webalkalmazások is. Nem véletlen nyomatják orrba-szájba a processzorsebezhetőségeket. Valamivel be kell ijeszteni a konzumereket és új gépet vetetni velük, mert egy konzumer számára az i5-9600K annyiban tud jobb lenni az i5-2400-nál, hogy nem sebezhető. Nem lesz nála 5x gyorsabb, mint a 2. generációsok a Pentium 4-nél. Nem fog semmilyen alkalmazás 5x gyorsabban működni.

Sőt, ha felteszed a W10-et, kapsz is _valamilyen_ drivert a kártyához, és nem valami Standard VGA szörnyeteggel fog menni.

A valamirevaló hardvergyorsításnak és a kártya erdeti funkcionalitásának attól még lőttek.

egy frissebb/pontosabban a HW-hez igazított driver több szolgáltatást nyújt), arra neki felelősséget kellene vállalnia.

Egy multimilliárd dolláros nagyvállalat tegye meg, hogy vállal felelősséget. Ha már a koncepcionálisan defektes processzoraiért is képtelen, a CEO meg eladja a részvényeit, ha épp balhé van.

A klasszikus módon elkövetett démonizálásod rendkívül marginális képet fest arról, amit én elképzelhetőnek tartok. Ha holnaptól 10 év garanciával lehetne csak eladni okostelefonokat, számítógépeket, karórákat, mosógépeket, hajszárítókat stb. akkor semmivel nem lenne szegényebb a társadalom, pláne hogy ezek funkcionalitásában egyre kevesebb fejlődés mutatkozik, inkább csak kerékújrafeltalálás, meg az energiafogyasztás centizgetése 1-2 Wattokkal, ami onnantól értelmét veszti, hogy el kell pöfögtetni az újat a felhasználás helyére (+energia), a régit el kell vinni (+energia), és újra kell hasznosítani (+energia). Egy előbb említett i5-2400 is bőven képes azokra a feladatokra, amikre egy i5-9600K, otthoni számítógép esetében. Max. néhány másodperccel lassabban, de azt meg megoldaná a szoftveroptimalizáció, mert a vázolt feltételek mellett szoftverfejlesztőék rá lennének kényszerítve. Az iparnak meg bőven lenne pénze új termékekre, max. eggyel kevesebb buborék befektetőék jakuzzijában (= aprópénz).

Az oktatással kapcsolatban: De igen, 486-oson meg lehet jeleníteni képet és szöveget. Internet Explorer 4-ben is lehet olvasni és 640x480 - 800x600 képeket nézgeteni, ami bőven elég a digitális tanuláshoz. Interaktivitáshoz meg lehet írni programokat Visual Basicben. Az én világomban egyébként nem lenne minden tininek okostelefonja, ha ezeknek a kütyüknek az értékük passzolna a használati értékükhöz. Nem gondolom azt sem, hogy ez így rossz lenne, elvégre nem menedzser-módban felnőttet játszó gyerekeket akarunk nevelni. Okostelefonozni bőven ráérnek felnőtt korukban is. A folyamatos disztrakciót, figyelemelvonást, stimulációkat vissza kell fogni. Kevesebb okostelefon, kevesebb YouTube-videó, kevesebb reklám. Ez szülői felelősség. Úgy mint, a cigi, az alkohol, vagy a drogok. Persze a drogok mellett is lehet úgy érvelni, hogy "ha nem drogozik, kimarad a közösségből, nem fejlődik a személyisége", csak így egy generációról generációra alapjaiban elkorcsosuló társadalom mellett érvelünk. Amilyenben én nem szeretnék élni. Nyugdíjasként sem.

Sokkal fontosabb lenne olyan területeket fejleszteni, ahol szükség van fejlődésre, innovációra. Ilyen az energetika. Felkészíteni az elektromos hálózatokat 100% megújuló erőforrásból való üzemeltetésre. Ez sokkal fontosabb lenne, minthogy Tapicskoló Tamás 4K-s kijelzőt tapicskoljon a tabletjén, a 640x480 helyett. Utóbbin is el tudná intézni a netbankját, a Facebook időelbaszását, meg a hülyevideók nézegetését a YouTube-on, egyszóval az online tartalmak fogyasztását.

Egy 15 éves Pentium 4 és egy 12 éves Core2 Duo is köszönik, jól vannak.

Fogalmazz pontosan: _vannak_ 15 éves P4 és 12 éves Core2 gépek, amik jól vannak. De _semmit_ nem tudsz arról állítani, hogy ez holnap is így lesz-e. Nálunk is fut még mindkettő (P4 már csak egy, ami egy XP-only célszoftvert futtat, Core2 még jó pár - a laptopok már munkavégzésre a használt software stackkel alkalmatlanok, az asztali gépek még védhetőek, utóbbiakkal az egyetlen "apró" gond, hogy fizikailag elöregedtek... igen, púposodnak a kondik, időnként törik a házba épített, ahhoz tartozó, úgyhogy nem cserélhető USB port, mert nem az örökkévalóságra lettek tervezve), de akkora tartalékot képezve, hogy történhet velük bármi (és szokott...), gyorsan tudjuk cserélni.

De, bár köszönik, nincsenek jól, folyamatosan úgy kellett az eszközparkot cserélnünk, hogy olyan helyzetben legyünk, hogy megtehessük, hogy ezeket a gépeket használjuk.

De igen, tartanánk, mert az ipar megtalálná a módját annak, hogy hosszú élettartamra is minél olcsóbban gyártson eszközöket, amennyiben van rájuk kereslet.

Továbbra is: mint ahogy tette azt mondjuk az autóipar. Oh, wait.

Emellett, a külföldi export is azt mutatja, hogy bőven működik a rendszer, max. Magyarországra bezárólag nem.

Nem, ez annyit mutat, hogy külföldön volt fizetőképes kereslet az új autókra (btw, ott is csökken) és telítődött a használt autó piac, így annyira lenn vannak az árak, hogy még az összes adóval együtt is megéri külföldi autót itthon üzembe helyezni és használni.

Átlagfelhasználás mellett nem fogod használni azt az utasításkészletet.

Amit azért mondasz ennyire biztosra, mert? Pl. átlagfelhasználásnak tekinthető-e egy full-disk encryption? Mert ha igen, ott az AES-NI... Átlagfelhasználásnak minősül-e mondjuk egy Flash lejátszó? Mert ha igen, ott az SSE4 (igen, követelmény már, tudom, sokan kerestek meg annó, hogy valamiért nem megy a régi gépükön a flash...). Átlagfelhasználásnak minősül-e ...

Nem tudunk már akkorát fejlődni desktop PC téren, hogy a józan ész is azt diktálja, szükség van az újra.

De, tudunk, meg is tettük, csak te leragadtál egy 17 éves rendszernél. Az újabb rendszerek egyrészt kihasználják az új utasításkészleteket és CPU képességeket, másrészt hatalmas fejlődést mutatnak, még ha ez neked nem is tetszik.

Nem fog semmilyen alkalmazás 5x gyorsabban működni.

Pedig akár de... egy generációnyi különbséggel (1. gen i5 vs. 2. gen i5, mindkettő mobil) GPU teljesítményben pont annyit fejlődött, hogy az egyik kedvenc játékom minimális grafikával utóbbin már talán játszható. Egy Sandy Bridge Pentiummal és egy Nvidia kártyával szintén játszható. Egy másfél évvel ezelőtti Atom (!!!) processzoron és az abba épített GPU-n játszható. Ja, és egyébként utóbbi 12+ órát megy akksiról.

A valamirevaló hardvergyorsításnak és a kártya erdeti funkcionalitásának attól még lőttek.

Nope.

Egy multimilliárd dolláros nagyvállalat tegye meg, hogy vállal felelősséget.

Jó, mennyi ideig kövesse le _törvényileg előírtan_ az MS legújabb OS-eit? Azokra az OS-ekre, amikre adtak támogatást, a mai napig elérhető. Az meg hadd ne legyen már az ő hibájuk, hogy a harmadik olyan rendszerre (8, 8.1, 10), ami max tervezőasztalon volt a termék gyártásának leállításakor (!), már nem vállalnak támogatást.

semmivel nem lenne szegényebb a társadalom,

De, az lenne.

Egy előbb említett i5-2400 is bőven képes azokra a feladatokra, amikre egy i5-9600K, otthoni számítógép esetében.

És ezt senki nem is mondta, hogy nem így lenne. A desktop piac évek óta tartó halálában az is benne van, hogy már nincs teljesítményhiány, ami miatt cserélni kell, úgyhogy marad egyrészt a nagyvállalatok szokásos 3-5 éves cseréje (bár már azok is inkább laptopra/tabletre), a gamer piac és átlag otthoni user 8-10 évente cserél, mondjuk a korábbi 5-tel szemben. Attól még nem lenne értelme egyik pillanatról a másikra megállítani a gyártást, hogy akkor most eljutottunk az informatika csúcsára...

A P4 viszont nem i5, a Windows XP nem egy "még ma is jó lesz az" oprendszer.

De igen, 486-oson meg lehet jeleníteni képet és szöveget. Internet Explorer 4-ben is lehet olvasni és 640x480 - 800x600 képeket nézgeteni

Senki nem mondta, hogy nem lehet (mondjuk egy értelmes felbontású fényképezőgép képét már esélyesen nem tudnád megjeleníteni masszív swappelés nélkül, mert a tényleges bitmap nem férne el a memóriában... egy FullHD kép 3 * 8 bitnyi színnel közel hat mega kitömörítve, 486-nál a 16-32-64 mega volt a menő). Azt mondtam, hogy nincs értelme, mert annyit érsz el vele, hogy a diák utálni fogja az órádat. És közben adtál neki egy hihetetlenül piacképes (értsd: már a hét verzióval későbbi legutolsó verzió után megjelent az utódja...) "tudást" az IE4-el (ami btw semmire nem lesz jó, mert még egy HUP-ot is kérdéses, hogy hogyan renderel le).

ami bőven elég a digitális tanuláshoz

Rohadtul nem elég.

Interaktivitáshoz meg lehet írni programokat Visual Basicben.

Amivel rákényszeríted a diákokat egy vendor oprendszerére, ami fut egy darab architektúrán. Az MS álma egy-egy ilyen mondat.

Az én világomban egyébként nem lenne minden tininek okostelefonja, ha ezeknek a kütyüknek az értékük passzolna a használati értékükhöz.

Ja, hogy nálad a büdös csürhe még takarodjon a kukoricára térdepelni, ha "puskázni" akar, mert milyen dolog, hogy nem akar általa aljas és szemét módon feleslegesnek titulált lexikális tudást magolni, ahelyett, hogy az információ kereső, értékelő és rendszerező képességeit fejlesztené? Egyrészt sajnos üdv itthon, ez a te oktatási rendszered, másrészt ez szomorú.

Nem gondolom azt sem, hogy ez így rossz lenne, elvégre nem menedzser-módban felnőttet játszó gyerekeket akarunk nevelni.

Még mindig tévesek az elképzeléseid a telefonokról/tabletekről.

Okostelefonozni bőven ráérnek felnőtt korukban is.

Nem érnek rá, gyerekkorukban kellene nekik megmutatni, hogy "nézd kretén, azzal a szarral eléred az emberiség teljes tudását, gyere megmutatom hogy kell", mert enélkül valóban jobb esetben csak a facebookra fogják használni, rosszabb esetben digitális analfabétaként próbálják majd produktívan használni az eszközeit, csak éppen a megfelelő skillek nélkül.

Egyébként: https://twitter.com/textfiles/status/1053726799920799744
Vagy tudod, büntessük őket, mert csúnya gonosz drogosok módjára használni mernék a telefonjaikat...

Felkészíteni az elektromos hálózatokat 100% megújuló erőforrásból való üzemeltetésre

És ez a végfelhasználó feladata kellene, hogy legyen?

Ez sokkal fontosabb lenne, minthogy Tapicskoló Tamás 4K-s kijelzőt tapicskoljon a tabletjén, a 640x480 helyett. Utóbbin is el tudná intézni a netbankját, a Facebook időelbaszását, meg a hülyevideók nézegetését a YouTube-on, egyszóval az online tartalmak fogyasztását.

Igen, cserébe Tamásunk nem tud hozzányúlni az elektromos hálózathoz. Azzal tessék a szolgáltatóknál kopogtatni. Ja, hogy ők a törvényhozásra fognak mutogatni? Igen, oda is lehet. Írj a képviselődnek. Vagy írj a miniszterelnökségnek. Vagy az EU parlamenti képviselődnek.

De _ezt_ ne használd egy újabb generációi digitális analfabéta kinevelésére érvként.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

De _semmit_ nem tudsz arról állítani, hogy ez holnap is így lesz-e.

Ahogy arról se, hogy az új géped mikor fossa össze magát az erőltetett növekedésnek, az egyre ádázabb költségoptimalizációnak™ (alapanyag-silányítás), egyszóval a vadtermelésnek köszönhetően. Arról sincs fogalmad, hogy a Windows 10 mikor fossa össze magát véletlenszerűen valamelyik frissítés után úgy, hogy nem bootol be és neked (vagy más jóképességűnek) legalább egy munkanapod rámegy majd az újraélesztésére. Az életben egy szint után semmi se garantált, viszont a Windows 10 sokkal nagyobb valószínűséggel fogja összefosni magát, mint bármelyik régi gép hardverileg, vagy rajtuk egy régi OS. Ezt egyszerűen a gyakorlat igazolja.

Nincs mit mondanom arra, hogy a laptopok már munkavégzésre a használt software stackkel alkalmatlanok. Ezt egyértelműen annak köszönheted, hogy szoftverfejlesztőék frameworkökben lustálkodva írják a kódjaikat szerte világban, i9-es processzoron és 64 GB RAM-mal, mert úgy hatékony™. Miközben, gyakorlatilag mindenre alkalmasak lennének a régi laptopok is, ha megfelelő teljesítményű, töredék overheaddel rendelkező szoftvereket fejlesztenének. Természetesen, továbbra sem a HD videóvágásról, 400 000 soros Excel táblákról és 4K videólejátszásról beszélek.

Továbbra is: mint ahogy tette azt mondjuk az autóipar. Oh, wait.

Az autóipar semmi innovációt nem tud már felmutatni, az elektromos autókon kívül, ami a legtöbb gyártónak is csak dísznek van a kínálatában. Már 1996-ban tudtak ólomsavas és NiMH akkumulátorokkal olcsón gyártani elektromos autót, de autógyártóék nem szeretnének túl sokat legyártani, mert nem érdekük, hogy elterjedjenek. Méghozzá azért nem, mert túl sokat invesztáltak a belsőégésű motoros technológiák toldozgatásába-foltozgatásába és mivel a villanyautókban sokkal kevesebb minden tud elromlani, annak szervizköltségein ezt nem tudnák behajtani. Egyébként, az autóipar nem törekszik az olcsóságra, mert sznobék drágán is megveszik és úgy tűnik, jó nekik így. Ettől függetlenül, még mindig jobb egy ilyen rendszer, mint a mostani vadtermelés az elektronika iparban.

Pl. átlagfelhasználásnak tekinthető-e egy full-disk encryption? Mert ha igen, ott az AES-NI... Átlagfelhasználásnak minősül-e mondjuk egy Flash lejátszó? Mert ha igen, ott az SSE4 (igen, követelmény már, tudom, sokan kerestek meg annó, hogy valamiért nem megy a régi gépükön a flash...).

Na, ne röhögtess! A Flash az SSE4-gyel is ugyanakkora bloat, mint anélkül. Nem fog annyival többet hozni a beerőltetett SSE4. Követelménynek meg azért követelmény, mert az országok GDP-jéhez mérhető tőkéjű multimilliárdos nagyvállalatok nem szeretnek kétfelé buildelni, hisz bár kerekítési hibányi költséggel megtehetnék, inkább spúrkodnak. Egyébiránt, mindkettő rossz példa, ugyanis a Flash ma már nem átlagfelhasználás, a weboldalak többsége HTML5-alapú. Néhány legacy netbankhoz, esetleg appliance kezelőfelülethez előfordul, hogy kell, de pl. otthoni felhasználás esetén biztos, hogy csak nagyritkán találkozol vele. Az AES-NI sem kifejezetten átlagfelhasználás, ugyanis leginkább advanced user számítógépén, vagy vállalati szférában, szabályzattal kierőltetve fordul csak elő. Egyébként, mielőtt még nekiállnál ellenérvelgetni, csak megsúgom: mind az AES-NI, mind az SSE4 támogatott a 2. generációs i5-2400 által. Az által, amit többek között az Intel arrogáns módon ki akar dobatni és aminél effektív teljesítményben csak 75%-kal gyorsabb a mai i5-9600K. Szóval, ne a 17 éves rendszerekkel gyere, mert nem azokról volt szó elsődlegesen. Azokhoz képest még én is elismertem, hogy a 17 év alatt tudtunk fejlődni. Az elmúlt 8 évben viszont már negyed annyit se tudtunk. Mégis, úgy marketingezik, sózzák ránk az új gépeket, mintha nem lenne holnap. A hatalmas fejlődés meg számomra bocs, de nem azt jelenti, hogy leírják a program letöltőoldalán, hogy ez már csak SSE4-gyel fut, letöltöm, aztán úgy tekintek rá, hogy ez már SSE4-gyel fut, ezért biztos gyorsabb. A GPU nagy fejlődése meg csak játékoknál érezhető, de aki meg komolyan gondolja a játékot, az hülye lesz Intel GPU-val játszani. Nincs hatalmas fejlődés. Növekedés van. Erőltetett növekedés. Veddmegdobdki növekedés.

A 2. generációs Intel videókártya pedig bizonyára mindenkinél nagyszerűen működik a generic driverrel, nem csak nálad. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Érdemes megfigyelni a fentebb hivatkozott Intel fórumos topikokban továbbá, hogy az Al Hill névre hallgató, magát független tanácsadónak feltüntető mocsadék hogyan FUD-olja szanaszét minden kérdező topikját azzal, hogy a processzoraik nem támogatottak, illetve hogy új gépet kéne venniük. A második topikban például még le se írta OP, hogy milyen rendszere van, máris jön a szöveggel, hogy a Windows 10 nem támogatott. Mintha az is cél lenne, hogy a Google becachelje és a kereső népség is tudja, hogy újat kell venni.

Nem beszélve a hetedik topikban az Intel hivatalos válaszáról, amiben leírja, hogy a 4 évnél régebbi PC-k nem működnek rendesen Windows 10-zel, emiatt pedig a felhasználók kimaradnak olyan új™, izgalmas™ élményekből™, melyek csak támogatott™ rendszereken elérhetőek. Annyira tenyérbemászó és felháborító ez a mondat, hogy ide is idézem az eredetit.

Many of the features on Windows 10 will not perform well on PCs that are 4 years-old and older (2nd gen Intel Core systems as well as Intel® Pentium® Processors, codename "Sandy Bridge"), and other features/settings will not be available at all, which means consumers running Windows 10 on a 4+ year old PC will be missing out on new exciting experiences and performance as in a supported OS (Windows 7*).

A topikot pedig stílusosan lezárták, nehogy valaki reagálhasson rá, és ne az Intel vadkapitalista, gépkidobató, üzletileg etikátlan érdekei érvényesüljenek.

Lehet, hogy te elvagy a Windows 10-es generic driverrel, mert az Office-t azzal is tudod tapicskolni, de többségében nem ez a helyzet. Az a helyzet, hogy az Intel működő számítógépeket dobat ki, hogy az újrafeltalált kereküket megvegyék. Méghozzá úgy, hogy szoftveresen, drivereket nem utánahúzva avultat el olyan hardverkonfigurációkat, melyek sebességben, memóriakapacitásban is tökéletesen alkalmasak lennének a Windows 10 futtatására. Vajon hány második generációs gépet dobtak már ki működő állapotban, csak Al Hill bácsi kommentjei miatt? Szerintem nem nullát.

Jó, mennyi ideig kövesse le _törvényileg előírtan_ az MS legújabb OS-eit?

Annyi ideig, amíg az MS legújabb OS-einek minimális/ajánlott rendszerkövetelményeibe belesik az adott hardvertermék. Tehát, nem csak az 1. generációs Inteleket, de még a Core Duo-s generációkat is bőven támogatni kéne. Bármennyire is szarul hangzik, vagy szeretnéd védeni multiékat, így fenntartható és így tisztességes.

Egyébként, egyáltalán nem tartom szerencsésnek a Windows-os módit, hogy mindig a gyártó szállít hozzá drivert. Pláne, hogy ezek a driverek általában olyan silányak, mint amilyeneket Linuxra megszokhattunk már (NVidia és társai) a gyártói driverek köréből. Vagy akár rosszabbak. Csiligány, animációbuzi UI-ra összehányt, még véletlenül se haladó beállítási lehetőségek, 200-300 MB gyártói bloat szemét, mikor az INF és a SYS meg pár száz kB, max. 1-2 MB. Éppenhogy csak működnek és imádnak eltörni a soron következő frissítésnél. Sokkal jobb lenne, ha ez szoftvermultiék felelőssége lenne. Ahogy Linuxéknál is meg tudták oldani. Aztán max. szoftvermultiék majd lefocizzák hardvermultiékkal, elvégre nekik az lenne az érdekük, hogy minél több eszközön használni lehessen a szoftverüket, minél zavartalanabbul. Lenne. Mert most sajnos nem teljesen az. Az egész OEM-vadkereskedelmet be kéne tiltani, hogy a Microsoft-nak többé ne lehessen érdeke új gépet vetetni, régit kidobatni, csak azért, mert az új géphez implicit ott az OEM-licenc.

Amivel rákényszeríted a diákokat egy vendor oprendszerére, ami fut egy darab architektúrán.

Nem kényszerítem rá. Felvázoltam egy lehetséges megoldást. Használhatnak BlackY Linuxot is, ha az elfut rendesen 486-oson és lehet rá oktatóanyagokat írni. Egyébként, a diákokat nem kényszeríted semmire. Ők a végeredményt használják. Ugyanúgy nem fogja érdekelni őket az architektúra, mintahogy most sem tudják, mi az az ARM, vagy SnapDragon. Az se érdekli őket, hol nyomtatták a tankönyveket, milyen papírból és milyen nyomdagéppel. A tankönyv a polcon terem. Az oktatóprogram meg a számítógépen. Ha pedig a BlackY Linux fejlesztői nem kényelmeskedő, framework-lustálkodók, akkor 486-oson is tud teremni.

Apropó, Full HD vs. 486 vs. IE4. Az IE4 rendkívül gyors böngésző, még egy 486-oson is. Meg lehet írni hozzá optimalizált HTML-ben az egyes oktatóanyagokat és máris alkalmas lesz arra, hogy kattintgassanak benne. Egy HTML 2.0 is képes hozni azt a szintet, mint egy tankönvy. Az meg bőven jól megjelenik egy IE4-ben. Netezni pedig nem kell vele, sem HUP-ozni. Az csak elvonja a figyelmet. Külön hasznos lenne a diákoknak, ha Internet nélküli gépteremben tanulnák a nem informatika tárgyakat. Akár egy 486-osról, ami nem mellesleg tudatosságra és a régi, még működő eszközök hasznosságának felismerésére neveli őket, a masszív gépkidobásokat megelőzendő.

"nézd kretén, azzal a szarral eléred az emberiség teljes tudását, gyere megmutatom hogy kell"

Minden tiszteletem azoké a szülőké, akik így nevelik a gyerekeiket. Sajnos a valóság ennél kicsit szomorúbb.

mert enélkül valóban jobb esetben csak a facebookra fogják használni

Nem kell megvenni nekik, és nem fogják facebookra használni. Szerinted minek köszönhető, hogy minden tini Facebookra használ egy olyan eszközt, aminek létjogosultsága egy világjáró üzletember, vagy egy top manager kezében lenne?

Vagy tudod, büntessük őket, mert csúnya gonosz drogosok módjára használni mernék a telefonjaikat...

Nem mondom, hogy nem lenne értelme. [1] [2]

Igen, cserébe Tamásunk nem tud hozzányúlni az elektromos hálózathoz. Azzal tessék a szolgáltatóknál kopogtatni.

Tamásunk most se tud hozzányúlni az elektromos hálózathoz. Tapicskoló Tamás egységsugarú digitbirka egy dolgot tud megtenni a feleslegesen megvásárolt okostelefonjával: kiírni a Facebookjára, hogy ajánljon neki valaki egy villanyszerelőt. Erre pedig tökéletes egy telefonkönyv vagy egy városi kisokos, amit néhány utcával arrébb nyomtatnak és nem 6000 km-ről pöfögtetnek ide úgy, hogy 2 évente újra meg kell venni, mert elromlik, pókhálósra törik az első ütéstől.

De _ezt_ ne használd egy újabb generációi digitális analfabéta kinevelésére érvként.

Ezt mondd meg azoknak, akik óvodás IQ=80 csiligány UI-t (Gmail, Facebook Messenger, minden más tapicskoló UI) raknak össze és távolról sem érdekük tanítani, nevelni a felhasználóikat, csak és kizárólag függővé tenni. Egyébként egy okostelefonbuzi JBL-bömböltető suhanc ugyanúgy digitális analfabéta, mint Marika néni a szomszédban. Marika néni a tévétávirányítót tudja nagyon jól kezelni, a suhanc pedig az okostelefonját tapicskolni. Ha viszont fel kell rakni rá APK-ból egy alkalmazást, le kell tölteni egy YouTube videót offline használatra, ott már megáll a tudomány. Megy az írkálás a haverokra, meg a Facebook csoportokba. Ne próbáld Tapicskoló Tamás pereputtyát advanced usereknek bemutatni. Mert nem azok. Csak egységsugarú, tudatlan, digitális fogyasztók.

Egy HTML 2.0 is képes hozni azt a szintet, mint egy tankönvy

Mármint egy HTML 2.0 is képes hozni azt a szintet, amit egy analóg, papír alapú tankönyv (egyébként valóban: sőt). Amit a HTML 2.0 és a 486-os az IE4-el nem fog tudni hozni, az mondjuk egy videós tananyag. Vagy egy audió tananyag [emlékszel még az Ének-zene órákra? ;) ]. Vagy nem fogsz tudni benne emulálni egy rég halott számítógép-típust és azon valamelyik programot futtatni (rengeteg amerikai iskolában változatos órákon a tanterv része az Oregon Trail nevű részben oktatási célú játék... és egyre nehezebben tudták elindítani, volt, ahol a 30 fős csoport játszott az egy darab működőképes példánnyal. Azóta a megnyitása óta szinte folyamatosan a legtöbbet megnyitott program az archive.org szoftverarchívumában, ahol JS-ben emulált virtuális gépen ugyan, de bárhol, bárki egy kattintással el tudja indítani).

Mi már nem az a generáció vagyunk, de szerencsére túlléptünk már azon, hogy "na akkor most kussban olvasod a tankönyvet vagy hátulról úgy bejberúglak, hogy a betörő orrod vérlenyomata ott marad a papíron".

És ezzel visszatértünk oda, hogy:

Nincs mit mondanom arra, hogy a laptopok már munkavégzésre a használt software stackkel alkalmatlanok.

Egyszerűen már mást is csinálunk. Ma már elvárt, hogy bárki tudjon videochatelni, élőben streamelni, videóanyagot rögzíteni. Ma már elvárt, hogy bárki tudjon videóanyagokat vágni, mert a tananyagok részévé váltak a videóanyagok.

Röhögök az összes kollégán, ahogy szivatják magukat mindenféle GUI-s szutykokkal, ahelyett, hogy indítanának egy ffmpeg-et? Röhögök, de néha meg tudnak lepni, hogy milyen minőségű anyagokat tudnak prezentálni (általában mondjuk nem...).

Ha ugyanazokra a feladatokra használnák, mint amire tíz éve használták a gépet, a mai napig jók elégséges lenne a gépek teljesítménye. De nem ugyanazt csinálják.

Egyébként egy okostelefonbuzi JBL-bömböltető suhanc ugyanúgy digitális analfabéta

Van köztük? Persze. De meg lennél lepve, hogy milyen széles a határ. Volt már olyan hallgató (nem IT terület), aki megtalált programozási (!) kérdéssel és értelmesebben tudott kérdezni és felkészültebb volt a kérdéskörben, mint amilyen szakmai felkészültséget itt néhányan fel tudnak mutatni néhány kérdéssel.

Ne próbáld Tapicskoló Tamás pereputtyát advanced usereknek bemutatni. Mert nem azok. Csak egységsugarú, tudatlan, digitális fogyasztók.

És akkor inkább ezen ne is próbáljunk változtatni, basszuk le őket a Taigetoszról, 'oszt oldják meg maguktól a digitális íráskészség felvételét, mert nálunk csak 486, IE 4.0 és a hallgatónak kuss van?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mármint egy HTML 2.0 is képes hozni azt a szintet, amit egy analóg, papír alapú tankönyv (egyébként valóban: sőt).

Igen, sőt. Tudja hozni azt a "képességet", hogy bármikor módosítható a szöveg benne, újranyomtatás nélkül. Bele lehet nagyítani, ha valaki nem annyira látja az apró betűt. Lehet benne keresni, ami rendkívül hasznos, ha valakit csak egy adott részlet érdekel. Sokkal gyorsabban lehet benne navigálni, mint a könyvet lapozgatni. Lehet belőle másolni, tetszőlegesen kijelölt részeket, jegyzetelés, lényegkiemelés céljából. Mindezt, akár egy 486-oson, egy IE4-ben.

Amit a HTML 2.0 és a 486-os az IE4-el nem fog tudni hozni, az mondjuk egy videós tananyag.

De igen. AVI és MPEG már integrálható volt IE4-be

<img dynsrc="...">

HTML attribútummal, egy 486-os pedig szépen le is tudja játszani a ~240p-s AVI-kat és MPEG-eket. Audióra ugyanez vonatkozik. Más kérdés, ha nagyobb felbontást igénylő, összetett animációk és ábrák kellenek. Azokra meg lehet írni optimális célszoftvert ahelyett, hogy műsoros videók kódolására kifejlesztett kodekekkel tömörítgetnénk. Esetleg hangalámondásos PowerPoint prezentációt.

Mi már nem az a generáció vagyunk, de szerencsére túlléptünk már azon, hogy "na akkor most kussban olvasod a tankönyvet vagy hátulról úgy bejberúglak, hogy a betörő orrod vérlenyomata ott marad a papíron".

Nem gondolom, hogy a tettlegességgel való fegyelmezés a jó irány, de az általad becsmérelt időszakban legalább létezett olyan (és nem csak az iskolákban), hogy általános fegyelem és betartott illem. Ma eljutottunk oda, hogy a diák enyhébb büntetést kap, ha félholtra veri a tanárát, mintha a tanár lekever a diákjának egy nevelési célzatú pofont. A gyereknek lassan már alkotmányos joga nem figyelni, okostelefonozni, beszélgetni, hiperaktívkodni az órán, illetőleg nem feltétlen engedelmességet tanúsítani a tanárok, felügyelők felé. Én ezt kifejezetten rossz iránynak tartom. Rosszabb iránynak tartom, mint az általad becsmérelt időszakban létező módit. Azt is vedd még figyelembe, hogy az általad becsmérelt időszakban tanult generáció felépített egy országot a szarból, a háborúból, a romokból, az éhínségből. A mai generációk mit fognak felépíteni azontúl, hogy futószalagdiplomásokként elhelyezkednek valami megélhetési kamupozícióba? Milyen értéket fognak teremteni? Egy csavart nem tudnak becsavarni. Nemhogy vízvezetéket szerelni, vagy konnektort, vagy égőt cserélni. Azt majd megcsinálja az ukrán vendégmunkás, a cigány, a török, vagy a migráns (nyugaton már ez megy).

Röhögök, de néha meg tudnak lepni, hogy milyen minőségű anyagokat tudnak prezentálni (általában mondjuk nem...).

Tehát ismételten sok értelme volt 10 generációnyi számítógépet legyártani azért, hogy néha-néha összejöjjön egy-két egységsugarú kollégádnak egy jól kiválasztott sablonból összetákolt prezi, de az esetek többségében ne. Na, pont ez a baj ezzel a világgal. Hogy ott az idealizmus, hogy "nicsak, erre is van lehetőség", csakhogy marhára senki nem tud vele bánni. Az "általában mondjuk nem" tapicskolók által összegányolt preziknél sokszorta jobbat csinál bárki akár egy 486-oson is, aki valóban ért a prezentációkészítéshez.

Ha ugyanazokra a feladatokra használnák, mint amire tíz éve használták a gépet, a mai napig jók elégséges lenne a gépek teljesítménye. De nem ugyanazt csinálják.

De. Pontosan ugyanazt csinálják. Csak nagyobb felbontásban és erőforrásigényesebb, frameworkökben lustálkodók által kifejlesztett, bloatware-ekkel.

A Tajgetoszról nem kell senkit lebaszni, de Tapicskoló Tamás tudatlanságán nem azzal fogsz változtatni, hogy elsilányítod azon felhasználók keze alatt a felületet, akik értettek is hozzá, visszabutítva egy óvodás szintjére, aki színes köröket meg négyzeteket nyomkod (Material Design). Azzal fogsz, hogy megtanítod őket egy normális UI-t használni, illetve nem engeded oda a számítógéphez, amíg nem tudja megfelelően használni. Ahogy autóba se ülhet bárki, jogosítvány és minimális gyakorlat nélkül. Erre nem az a megoldás, hogy a jó sofőrök autóiban lebutítjuk a műszerfalat, kivesszük a kézi váltót, a kuplungot, csak mert a többség nem volt rákényszerítve, hogy megtanulja, ezért az impulzushajhász (reklámok és média általi) neveltetésének köszönhetően a legkisebb ellenállás felé tendált. A számítógép egy sokkal komplexebb dolog a kocsivezetésnél. Mégis, minden balfasznak joga van tapicskolni az okostelefont, meg Internetezni. Ez persze nagyon jó profitmultiéknak, akik meg visszaélnek a helyzettel és úgy húzzák le, használják ki, manipulálják birkáékat, ahogy nem szégyellik. (Igen, van EULA, meg ÁSZF, de attól még ugyanúgy etikátlan).

"Másrészt gazdaságilag is rettenet hátrányos"

Mondjuk ez a része az, amivel pont véletlen egyet tudok érdekelni hajbival: kit érdekel? Ki mondta, hogy csak a 5x8 óra a megfelelő munkahét?

Persze, az érem másik oldala, hogy ha több szabadidejük van az embereknek, akkor azt valamivel ki is fogják tölteni, ami megintcsak erőforrásokat használ.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem nem láttál mai okostelón YT-ot, 720p-n, 1080p-n elég jól néznek ki a videók, főleg IPS-es és AMOLED-es kijelzőn. Ezen a szinten egy 1996-2000-es PC nem tudott labdába rúgni (nem hogy még HD-s videót szerkesszél rajta). A web is jóval egyszerűbb volt. Meg nem streameltél azokon DX12-es játék multijával párhuzamosan. Nem lehetett azokon pl. többszáz vagy többezer oldalas szkennelt pdf-et átpörgetni. Nem lehetett sok alkalmazást, böngészőfület nyitva tartani.

Az akkoriban népszerű MPEG1-2-es és DivX-es videók nekem ma már nézhetetlenek. Nem is a felbontás miatt, hanem az erős blokkosodás okán. Egy SD-s x264 állva hagyja azokat nem sokkal magasabb bitrátán.

A Doomot kár felhozni, az egy 25 éves őskori játék, nem is igazi 3D-s, hanem 2D-s pályákat renderel ál-3D-ben, sok objektum 2D-s sprite benne. A 320×200 mai szemmel értékelhetetlen pixelhalmaz, nem is értem anno hogyan tudtunk vele játszani. Bár azért ma sem olyan rossz játék, ha Doom Legacy vagy Doomesday porttal játszod (Heretic, Hexen részei is végigpörgethetők vele, nem csak az összes Doom-verzió), magas felbontáson, hires textrúrapakkal, dynamic lightning, stb. kíséretében. Talán mostanra van már Sound Canvas soundpack is hozzá. De ha kis erőforrásigényben kell, akkor a Chocolate Doom most is nyújtja ugyanazt az egyszerűséget, amit anno a DOS-os verzió.

Szerintem a legkorábbi játékok, amik nem avultak el mostanra sem, ha felújított verzióban játszod, azok a Descent/Quake sorozat, Half Life, Re-Volt, stb..

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"mert a megvalósítás akkora bloatware"

Uhum. Az, hogy mellette sokkal helytakarékosabb - és ezzel együtt jóval kevesebb adatot kell mozgatni a hálózaton - az már senkit nem érdekel mi?

"Még egy 386-oson is tudtál folyamatos FPS-sel játszani vele, ha megnyomtad az F5-öt és felezted a renderelt felbontást."

Kár, hogy egy gyorsabb 486-os kellett neki _minimum_ és Pentium volt az ajánlott proci hozzá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ugyan azt mondod, remélem tudod, hogy ugyan azt az eredményt is várhatod. Mondd máshogy, mást, nem lenne baj, ha tennél is valamit, megjelenésed hajnalán rengetegen tényleg jó ötleteket is felhoztak, hogy mit tehetnél. Az ügyednek jelen tevékenységeddel csak ártasz, mint a buszmegállóban táblával és ordibátorral térítő pap.

hogy snap, az miert jobb ,mintha apt lenne?

Nem kell root a telepiteshez, meg nem "neked" kell osszeragasztoznod a dependency-ket. Cserebe nem tud shared lib-eket hasznalni, mindenbol beteszi a maga mukodo verziojat a maga kis reszebe a fajlrendszerben (a la minden mas OS kiveve Linux/BSD).

Leginkabb ugy kell a snapre nezni mint egy win-es msi-re, vagy egy mac-es dmg-re, vagy egy Androidos apk-ra. A csomagkezelo meg olyan, mintha letoltened az mplayer.exe-t es az szolna, hogy elobb le kell szedned masik 6 csomagot (pl ffmpeg) a Windows Store-bol

Snapből még sosem próbáltam arch/aur csomagot csinálni, de úgy tűnik támogatják magát a snapezést: https://wiki.archlinux.org/index.php/Snap

szerk.: egyébként valaha is eszembe jutott hogy valamit fel kéne rakni, akkor az ott figyelt vagy a rendes csomagkezelőben vagy az aurban, mindkettőt játszi könnyedséggel fel lehet rámolni (yaourt lof.sz, oszt csókolom). Egyetlen esetet kivéve, de akkor megkértek a cégben hogy csináljak AUR csomagot egy általunk fejleszett, de opensource cucchoz :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

hogy snap, az miert jobb ,mintha apt AppImage lenne?


"AppImages are a pretty clean experience and I admire the work behind them."
-- Mark Shuttleworth

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Miért jobb, mintha mindenki P1-esen telepítené Cd-ről az eredeti telepítővel és már egyből beleélhetné magát?

Igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a telepítő csak a DOS-os verzióval működött, a Windows 95-ös már jóval egyszerűbb kivitel volt. Westwood arra mindig is ügyelt, hogy már a telepítés lényegében része legyen a játékélménynek. RA1 telepítője lényegében már bevezető volt a játékhoz, ami egyből a sztorival indult első indításkor, semmi menüzés és hasonló.

Ez az egyedi telepítős megodlsát egyébként egészen az Emperor: Battle for Dune*-ig tartották, ameddig nem lett belőlük EA Games.

Szerk: még a C&C: Renegade is Westwood név alatt jelent meg, az is ilyen telepítővel rendelkezett.

* ok, nem teljesen saját projekt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A dmg az csak egy disk image, a maces alkalmazás formátum (nem emlékszem már a kiterjesztésére, de ugye gyakorlatilag egy directory amiben ott van minden ami az alkalmazás működéséhez kell) olyan mint a snap. A dmg-t hiába dobod be az Applications mappába, nem fogja magár bejegyezni sehova, csak a dmg-ről bedobott app.

--
desktop: Mint/Cinnamon
laptop : Windows10

Azon kívül, hogy Snap-ként csomagolták ez nyújt bármi egyéb pozitívumot az OpenRA-hoz képest vagy az eredeti RA Wine-al futtatásánál?

Főleg így akkor amikor az EA az eredeti fejlesztőcsapattal dolgozik a Remaster változaton, bevonva az OpenRA-s közösséget.

"Warning! Military software detected!" ;)

Jó hír, várom a Tiberian Sun Firestorm-ot. Az jobban bejött anno :)

Kipróbáltam, retro volt, de az emlékek sokat szépültek. :)

Hirtelen így olvastam: "Spam-ként telepíthető Ubuntu-n a legendás Red Alert " :D

Amúgy tényleg legendás, hú mennyit játszottam vele anno... Meg a C&C - Tiberian Sun-nal.

Volt egy olyan poén, hogy egymás ellen be lehetett állítani, hogy ki mivel induljon, mennyi pénzzel. Beállítottuk, hogy mindkettőnknek csak 1 db construction yard autója lehet (tehát nem a megépített yard, hanem a mozgó autó), de pénzből nulla. Tehát menni kellett mindenfelé a pályán, és keresni a dobozokat, amikben vagy pénz, vagy tank, vagy láthatatlanság, vagy egyéb valami volt, és így legyőzni a másikat, vicces volt.

Nekem az utolsó emlékem a RA1-ről az volt hogy haverommal általános iskolában a gépteremben LAN-on nyomtuk, és leste a képernyőmet. Az én stratégiám az volt hogy sima gyalogosokkal lerohanom, de addigra már volt atombombája és rájött hogy a bomba robbanásakor pontosan hol lesz az ~50 emberem, mind ott pusztult :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene