Több órája áll a GitHub adattároló hiba miatt

 ( trey | 2018. október 22., hétfő - 8:37 )

A helyreállítás nyomon követhető a GitHub szolgáltatások státuszoldalán. Incidens infók itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azért a github.com-ra egy index.html-t ki lehetett volna tenni arról, hogy WTF. Az egész üres. A hivatalos Twitter oldalukon egy kurva szó nincs az egészről.

A kommunikáció az katasztrófa.

Szerk:

A legújabb jelentés szerint még kb. másfél óra a visszaállításig.

--
trey @ gépház

Strategia. Most normalisnak nez ki a github main page. Ha barmi gondja van barkinek akkor go to status.

Ez már az új Mikroszoft hehe

Valami hasonlót akartam írni én is.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

nyilvan a mikroszoft miatt van, hiaba van meg kulon az egesz szervezet, az MS-es ugynokok kirugtak a kabelt a mysql szerver alol

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Igen, én is pont erre gondoltam. Még meg sem száradt a szerződésen a tinta, de az MS Agent 666 vezetésével már elkezdték az átállást MS-SQL-re és IIS-re és természetesen írják is át az összes Ruby kódjuk VisualBasic.NET-re. Most láthatjuk, hogy a szakadék felé robog a GitHub, itt az idő, hogy mindenki VSTS-re migráljon amíg még teheti44!! :-D

Emlekszel arra amuikor a nokia windowsos telefonokat kezdett gyartani? :)

a hiba nem miattuk van, senki sem mondta ezt. gondolom a hozzaszolo sem erre gondolt, hanem az arrogans pocs hozzaallasra, hogy egy kurva szot nem szolnak. Gondolom azert "mer' ez a mijenk, kuss csira felhaszalok'. Ez mar a jo oreg regi ms na :D

delibab szamolo bt valoszinuleg hirdetne a fooldalon ,hogy hat osszefostuk magunkat jujujj.
Mivel a github most egy nagy ceg kezeben van teljesen irrealis elvarni, hogy a fooldalon hirdessenek barmilyen problemat.

Ha problemad van go to -----> status

Én még emlékszem arra, mikor megvették a Skype-ot.

Meg a Sidekick-et (emlékezetes storage hiba volt ott is).

Na meg a legutóbbi:

Megsült tárolók miatt hasalt el az Azure

Nem jó ómen a Microsoftot tárolók közelébe küldeni.

--
trey @ gépház

Kurva nagy plusz egy.

De hát a felső sosem áll meg!!!4négy
Jah, de. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Ezt hiába szoktam szajkózni, át kell éljék. Általában az a mókás hogy azt sem lehet tudni meddig áll.

mert on-premise cuccnal lehet tudni? kacag a majam. mennyi szerencsetlen flotas van itt a hupon is akinek egy HDD beszerzese gondot jelent, "hu, nincs ra 10 ezrunk"...

aki megengedhet kicsit komolyabb on-premiset, az pedig megengedheti a felhot is, es garantalom neked hogy SMB meretben sokkal jobb szolgaltatast/rendelkezesreallast/etc fog kapni.

>2 switch es >20 szerver eseten mar megeri gondolkozni hogy a felhobe menjunk-e vagy jobban megeri on-prem lenni (esetleg egy DC-be betolni), addig kar is

Általában sokmindentől függ. Egyrészt imádják a népek a saját dolgokat, amik ott zörögnek nekik valahol és az ott a saját. Másrészt nem szeretnek bevállalni havi X díjat, mert az borzalmas dolog szerintük, inkább beruháznak és látszólag olcsóbban ellavírozgatnak. Még egy sima VPS vagy bérgép sem szokott tetszeni, az ordító előnyök ellenére sem. A lokális mentés esetleg megoldott, de valamilyen minimális offsite már nem jön össze. Egy szóval itt is a szokásos fillérba..kergetés látszik, ami csak nagyon-nagyon lassan fog változni.

Olyanra is volt példa roppant egyszerű és földi történetünkben, hogy a konkrét javaslatom ellenére is kértek második bérgépet és persze kaptak. Pont egy évvel később a hűség végén már probléma volt, hogy jajjdesokat fizetnek és ők most mindent 1 db gépre költöztetnek, azaz nálunk mindent felmondanak. Egészen addig minden szolgáltatásuk (web, email, sajátgép(ek)) egymástól független volt...

Ki ad rá pénztet? :D Egyébként szerintem barátságos, ha lerohad akkor menjenek a felhős elvtárshoz aki pár percen belül megoldja. (Nem...) Példa, tök vicces amikor a magyar lány egy befizetést nem tud elkönyvelni majd csak másnap az olasz "felhő" meg "sorry, no eur, no service". (egyébként simán a szolgáltatást igénybe vevő cég sara volt, de on-premise legalább nem rohadt volna rá az egész azonnal egy egész napra :))

Szerinted ahol ilyen gondok vannak, ott a lokális vaskollekcióval hogy foglalkoztak volna? Ráadásul nem is IT issue volt a példád. :)

Nem , de a fél lábas raid nem fizetés/csúszás miatt nem rohadt volna le.
Hint: SMucig Bandáék így megy. (Bár azt máig nem értem, hogy mikor leállt és fizettek volna (tudod ilyen dominós felhős) mi a fene került 2017-ben egy napba, hogy a befizetés átfutott :D)

ja, persze, otthon vesznek leselejtezett, mar tobb generacioval elmaradott kazanokat (elso generacios Xeon pont ilyen), aztan ha meghal, IJ

en a rendes helyekre ertettem amit irtam :)

Nem ördögtől való gondolkodás az, hogy egy új vas helyett vesz valaki 2-3 db használtat. Egyet használ, a második hideg tartalék, a harmadik alkatrész. Ez a felállás kicsivel jobb rendelkezésreállást nyújt, mint 1 db új vas garival.

+1
Áttolod a hdd-ket a másikba, és kb. megy tovább minden.
--
"Sose a gép a hülye."

Jó pár éve ezt már virtuális gépnek hívják :)

--
trey @ gépház

A virtuális gép is fut valamin... :)
--
"Sose a gép a hülye."

A virtuális gépeitek saját vason futnak, vagy mentek ti is máshoz felhőbe?
(Bármelyik válasz esetén:)Miért?

"A virtuális gépeitek saját vason futnak,"

Sajáton. Mert nem szeretnénk azt az üzletet átadni másnak, amit mi is meg tudunk csinálni.

"vagy mentek ti is máshoz felhőbe?"

Nem megyünk, saját "felhőt" csináltunk. Nem olcsó, de amellett, hogy a saját igényeinket kielégíti, a többi részét értékesítve meghozza az árát. Bár utóbbinak vizsgálata nem az én feladatom, vannak erre embereink, akik ezt kiszámolták, kiszámolják.

--
trey @ gépház

Szoval akkor ugorjuk at a felhos valaszodat. Mi tortenik mikor lerohad a vas a VM farm alatt? Megha tudtatok is milyet kell venni akkor is elofordulhat :D

Gondolom ha elonti az arviz, felgyullad, lebombazzak, akkor mennek a BDC-be kb par perc alatt atallhatnak, ha megvan oldva az adatszinkornizacio, mondjuk direct sotetszalon.
Ha meg csak az egyik blade esik ki a rackben, majd migralodnak a gepek es szolgalatatasok. Kozben beszalad egy operator es kihuzza a penget es betolj aaz ujat, ami automatikusan telepul es beall par perc alatt kiszolgalni. A legtobb megoldas orchestratora siman elintezi ezt automatikusan.
Ha egy egesz rack esik ki, akkor gondlom hasonlo a moka, csak koltsegesebb.

De gondolom a DR plan leir naluk minden ilyet. :D

vagy megveszed 5 ev, 4 oras helyszini cserevel, es nem kell szivnod hasznalt fos vasakkal
de gondolom nalatok is EVO SSD-n fut (MAXIMUM) minden...

dolgoztam ilyen szarrago helyen, eleg is volt, koszi

A "négyórás" a javítás megkezdését jelenti és nem a végét. Hidd el ez a nagyobb szopás, 1 szerver esetén, mint birtokolni 3x annyi használtat. Amíg ilyen garim volt inkább elmentem megvettem az alkatrészt, mert egy db hdd beérkezése 3 hét volt. Most is van több új tartalék hdd-m, mert supportra nem várok és nem is számítok. Másvilág a support, ha egy géped van, mintha százmillió forintos nagyságrendben.

Nálunk nem az a valóság mint amit elképzelsz rólunk. Anno én is a több szerveres használt megoldást favorizáltam (még most sincs vele bajom). Jelenleg egyetlen egy produktív szerverem van (LAMP) amit kb 6 éve vettem újonnan. DEll R310

Árban megvenni 3 használt szervert és új hdd-ket nem jelentősen olcsóbb, mint venni egy db új gépet. Nem tartom szarrágásnak a használt szervereket, főleg olyan helyen nem, ahol még annak a teljesítménye sincs kihasználva.
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCrd%C5%91k%C3%A1dg%C3%B6rbe

Hogy mikor fogom lecserélni a régi R310-et? Nem tudom, lehet a végén veszek mellé ugyanilyen gépeket használtam. Akkor majd lesz 0 perces supportom. :)

ps.: mielőtt az egészet félre érted: Azt állítom, hogy egy egygépes helyzet teljesen más stratégiát kíván, mint egy sok gépes. Gondolom/érzem/tudom/sejtem, hogy bizonyos n db felett csak és kizárólag az új gépek jöhetnek szóba, de nem tudom mekkora n, mert nincs benne tapasztalatom.

A kulcs itt a tervezés szerintem. Ha pontosan tudod, hogy egy adott megoldásból mire számíthatsz, és az neked elég, ráadásul olcsóbb, mint a többi változat, akkor az a megoldás jó. Kis méretben, alacsony budgetnél a használt szerver (esetleg a részben desktop komponensekből épített szerver) is jó lehet az adott felhasználásra.

Pl. egy rendszert, ami 5x8-as rendelkezésre állást kell hogy tudjon, egészen másképp össze lehet rakni, mint ami 7x24-es. És ezeket cégen belül is lehet kombinálni. Pl. egy weboldal + egy webshop user oldali fele jó, ha 7x24-re tervezett infrastruktúrán fut. De akár a CMS, akár az ügyviteli rendszer futhat más infrastruktúrán (ha a webshoppal tud aszinkron módon adatvesztés nélkül kommunikálni).

A gond akkor van, ha egy rendszert nem a tervezett célra kezdünk el használni.

„A gond akkor van, ha egy rendszert nem a tervezett célra kezdünk el használni.”

Ez új vas beszerzése esetén is gondot fog okozni.

+1

Ha veszek új vasat, akkor az kb egy hónapig jár önmagában a sarokban. Ha ezt túlélte, csak akkor vetem be. Ennek az oka az, hogy ritkán cserélek servert, ha pedig igen, akkor nem szeretnék szopni az elején. Lásd kádgörbe

mind a Dell, mind a Cisco lerak a legkozelebbi telephelyen motyot, hogy ha gond van, tudjak hozzad szallitani. szerencsere nem kellett sokat hasznalnunk, de amikor volt ra szukseg, akkor nem volt ezzel gond.

egy szerver nem szerver, ezt te is tudod, mindegy, hogy van-e a polcon alkatresz hozza. ha a legrosszabb esetben megsulnek az adataid es backupbol kell helyreallitani, akkor hacsak nincs egy teljesen tartalek szervered, igy jartal. ezt lehet hogy Ti be tudjatok vallalni, sokan nem, es aki nem, az vesz tobb szervert.

szerintem az egy gepes "helyzet" nem lehetne helyzet barmilyen rendes helyen, de nyilvan ez uzleti dontes. ha allhat barmennyit a dolog, akkor rendben van. ha olyan dolog fut rajta, ami idohoz van kotve vagy olyan, ami penzt termel es nem allhat meg, akkor pedig >=3 gep, vagy tobb.

Van még egy backup szerverem, amit egyben tudok élesíteni is, ha kell max 1 órán belül (ez cégen belül van) és további két desktop gépre is megy sync a backup szerverről. E két desktop gép a saját gépem, földrajzilag messze egymástól. Ha nagy a szar, max 1 óra esik ki. kb 20 éve így csinálom, persze ez nem jelenti azt, hogy a következő 20 évben is ennyire eseménytelenül megúszom a dolgot. Bevallom nincs arra ötletem, hogy olyan rendszer építsek ami oly módon növeli a rendelkezésre állást, hogy nekem ne kelljen többet dolgoznom. (Itt a több munka aránylik az esetleges kieséshez.) A felhőtől én is irtózom, ha más adja. Első fecskeként felültem a vonatra és nagyot csalódtam benne, ami teljesítményt illeti, pedig alapvetően jó a gondolat. Bár a matekkal nem értek egyet, ami a teljesítmény elosztását illeti. Valahol olyan ez, hogy nem kell nekem 500 Le autó, mert csak heti 5 órát használom a kocsit, így egy 60 Le-s is elég nekem. Ja. Vannak pillanatok amikor kell a számolási képesség és van amikor nem. Azt én spec leszarom, hogy kihasználatlan így a HW, amikor minden máshoz képest ez filléres költség.

Amit pedig te vázoltál a három vagy több géppel, ott minden egyes gép egyben egy szorzó a hibák számára is, így annak a valószínűsége, hogy valami elromlik, lineárisan növekszik.

mint mondtam, kis cegnel pont ertelmezhetetlen ez a hekkeles, annal kevesebb munka nincs a vilagon, hogy inditasz egy VMet valahol, de tudom, hogy otthon ez megy felho helyett, szoval hajra, ugysem foglak meggyozni, hogy az jobb neked, Te pedig engem, hogy ez jo otlet.

a matek tok jol mukodik, ha neked kell mindig az 500 Le, akkor fizess azert (dedikalt mag), ha meg nem, es eleg ha atlagban kijon, akkor fizess azert. minden szolgaltato ajanl mar mindent manapsag, mindenki megtalalja azt, ami neki valo, kiveve ha ehhez is ugyanaz a hozzaallas, mint a legtobb dologhoz: "miert nem megy a 64 magos VMem 2TB rammal mikor fizetek erte havi 990 Forintot????"
(remelem erted mi a baj a peldaval)

Amikor elkezdődött a nagy felhő itthon, akkor volt VM-em. Volt alkalom amikor annyira lassú volt, hogy egy ssh kapcsolat is alig működött, ha éppen nem timeout-tal elszállt (miközben webről elérhető volt a gép.). Nekem több negatív tapasztalatom volt, persze akkor még csak kísérleti jelleggel próbáltam és szerencsére nem produktívban. Elméletileg sokkal jobb lenne nekem egy VM valaki másnál, mint az amit csináltok.
Hogy is szokták mondani?
"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat ugyanaz, de gyakorlatilag nem." :)

ertem, tehat van egy isten tudja milyen regi tapasztalatod valami fos szolgaltatonal, es ebbol altalanositasz. GG :)

Mikor az ilyen szolgáltatások állnak, akkor mindenki leírja, hogy de csak azért mert elrontották, egyébként a rendszer maga hibatűrő lenne :-)

minden egyes gép egyben egy szorzó a hibák számára is, így annak a valószínűsége, hogy valami elromlik, lineárisan növekszik.

ne keverd az N-bol 1 kiesik valoszinuseget a rendszer rendelkezesre allasaval (vagy precizebben a teljes rendszer kiesesevel).

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Nem keverem. Nekem az a lényeg, hogy a lehető legkevesebbet kelljen dolgoznom a feladattal summa. Így hatékony. Más a fontos.

inkább elmentem megvettem az alkatrészt, mert egy db hdd beérkezése 3 hét volt.

na de alljunk mar meg egy barati szora: a 3 het ugyan valoban gaz, de ha 1 diszk kiesese bedonti a cuccot, akkor az a fucked by design tervezesi minta. Mondjuk, aki 1 szerverre pakol mindent, annak szinten gratulalni lehet. De ha mar 3 geped van, akkor mind a 3-ra osztanam el a terhelest ugy, hogy ez a klaszter kibirja, ha kiesik belole egy gep (valami vmotion jellegu dologra gondoltam. Abba bele se merek gondolni, hogy az alkamazas olyan, hogy tudja ezt kezelni). Bar ehhez akkor mar inkabb egy redundans storage kellene moge. De a mondat vegere belattam, hogy ez irrealis egy tipikus magyar cegtol, ahol mindent 1 szerverre pakolnak. Jovanna, nincs tobb kerdesem... :-)

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Egy diszk nem dönt be semmit, de így nem maradhat. Nem kell nekem az izgalom. Ha ilyen van, akkor egy órán belül kicseréljük úgy, hogy a hostinghoz még el is kell menni.
Mi mindent egy szerverre? LAMP, egy webes rendszer és email. A webes rendszerben van minden. Mindenki ebben dolgozik. Mit kellene szétválasztanom róla? És miért is?

Tudod mi történik, ha 1-2 órán keresztül nem tudnak rendelni a vevőim és mi pedig nem tudunk számlázni?
Semmi. Mivel az utóbbi automatikus, az előbbi pedig ennyi késés esetén nem borít semmit, mert az ügyfelek "fixek", megrendelik később. Ha a termelés állna 1-2 órára az sem zavarna, mert így is az iparági mutatók szerint a legtermelékenyebb, legjobban szervezett cég vagyunk kis hazánkban. Hogy "bukok" ezen egy kis pénzt. Igen. Nem számít, hiszen cserébe időt nyerek magamnak és többet spórolok így, mint amennyi az elméleti bukás esélye. Vagyis ha erre költenék(fogadnék), akkor a "játék értéke" negatív volna számomra.

ps.: Értem én, hogy nem értik ezt itt, de ez nem infós hozzáállás és gondolkodás. Tudom azzal is nézni, de esetünkben akkor önmagam szívatója lennék. Ha más csinálná, akkor valószínűleg az elvárásaimat is fentebb tolnám. Mivel a rendszert is én fejlesztem így elég nagy rutinom van abban, hogy szűzgépre friss installból produktív szervert csináljak. Az első számláig installallal együtt nem lenne egy óra, hogy nullából felhúzzam. Lehet nem menne minden szolgáltatás, de az üzleti folyamatok már működnének.

ahogy lentebb / fentebb irtak: 1 szerver nem szerver. De nalatok a jelek szerint nem fut rajta uzletileg kritikus dolog, es belefer par ora allas...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

A dolog kritikus, az 1 órányi kiesés nem.

Azért írtam, mert hiába felhőzünk, hogy ha simán visszalépnek adott fejlődési pontról 10 évet...

Felhő ide vagy oda, nagyon jól teszik, ha nem az új termékek vadtermelését támogatják, ami egy alapvetően fenntarthatatlan rendszer.

Saxus Mérnök Úr szakmát válthatna, és lehetne a GitHub hivatalos Xeon beszállítója. Akkor legalább kevesebb .NET-bloatot írna. Pláne, hogy a nála megforduló vasak olyan tér-idő kontinuum görbületet szenvednek el, hogy neki még egy Pentium 4-en is kiválóan elfut a Windows 10, 2 GB RAM-on.

mar megbeszeltuk, hogy forditokent a te velemenyed nem sokat er, es meg mindig itt vagy? szerintem a felet nem is erted annak, amirol irsz

A véleményemnek egyetemes értéke és értelme van. Ha kimondok valamit, annak igazságtartalma független az eddigi szakmai tapasztalataimtól.

kis csorgosipkas hupbohoc. A te megallapitasaidnak nincs es nem is volt soha igazsagtartalma. Hagymazas alomtartalma van altalaban. Persze a te univerzumodban lehet okes minden, de itt a valo vilagban egyetemes faszsagokat beszelsz fogalom nelkul mindenrol. :D
Tenyleg erdekelne, hogy lattal e egyaltalan valaha eletedben szamitogepet, vagy csak kivulrol mutattak meg a ketreced elott elvive. Lehet egy piros labdat hittel szamitogepnek kismajom. :D

amennyiben a 0 az "ertek", akkor termeszetesen. mert annal tobb nincs.

-dupla-

Egészen addig minden szolgáltatásuk (web, email, sajátgép(ek)) egymástól független volt...

single point of fuckers :-)

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

nem sikerült win10-re az átállás. Rollback.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Oops, something went wrong :-(

Nem kellett volna lekapcsolni a klímákat h. spóroljanak a villanyszámlán.
--

Az uj CoC ertelmeben felszabaditottak a slave tarolokat.

:-)

01:03 Central Europe Daylight Time - Everything operating normally.

Úgy durván 26 órás volt a happening ha jól számolom?

A "network partition" résznél nekem is beugrott az Azure

Csak az a fura, hogy éppen nem a release folyamatunk közepén nem működött.

Amibe a Microsoft egyszer belenyúl az el lesz b@szva...

szakertonket hallottak, akinek fogalma sincs az egeszrol. gratulalok, pistike!

... akcióba lépett a microsoft szürkeállománya :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba