Beköszöntött a "feature freeze" a Cosmic Cuttlefish-nél

 ( trey | 2018. augusztus 25., szombat - 16:48 )

Ez azt jelenti, hogy a kivételesen kezelt eseteket kivéve mostantól új csomagok, szolgáltatások stb. elvileg nem kerülhetnek be a terjesztésbe, mostantól a fejlesztők a disztribúció kiadásáig a hibák kijavításával és a rendszer polírozásával foglalkoznak majd. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kezdek úgy lenni a Linux disztrókkal, hogy már mindent tudnak ami nekem kell, nem nagyon van olyan feature, amit nagyon várnék. Így aztán az upgradelés egyre feleslegesebbnek tűnik. Talán annak aki játszik fontos lehet a legújabb videó drájver, de aztán ennyi. Nincs más ok rohanni az új funkciók után.

Jelen esetben ugyan Ubuntut használok, de nem tudtam, mi lesz új ebben a verzióban. Most megnéztem, és nincs benne semmi eget rengető. Lehet, hogy ez jelenti a Linux Desktop évét?

ubuntu 16.04 + openbox, de nem mondom, hogy par ev mulva nem upgrade-elek valamire (az openbox marad) :D

Persze valahol az új megjelenése és a régi kivezetése között én is fogok upgradelni. Valószínűleg LTS-re, úgyhogy ezt pont ki is hagyom. És nem úgy mint régen, hogy már alfa vagy béta verzióra is felugrok, mert csak :-). Az is lehet, hogy én változtam meg.

+1

Már jópár éve a hw-ek nagy többségén talán már tényleg nem kell szopni az átlag Linux disztrókkal, megy OOB (gyakran kevesebb a szívás, mint winen, ahol még driverezni kell...)
Ha a böngészés + terminál lefedi a felhasználói szokásokat, ráadásul valami faék desktop környezetben vannak használva, akkor a változások tényleg nem igazán érzékelhetők.

A motorháztető alatt azért történnek manapság is nagy változások, lásd pl. systemd, wayland átállást. Azt, hogy az egybites user (a ritka peches eseteket kivéve) nem lát ezekből semmit, lehet az asztali környezet kiforrottságával indokolni.

Az egybites useren majdnem megsértődtem :-).

A systemd átállás valóban szinte zéró döccenéssel megtörtént. Nem vártam különösebben, de most hogy már van szeretem hogy milyen könnyű szolgáltatásokat regisztrálni vele. Szerintem sokkal ésszerűbb mint ami előtte volt. Jöhetnek a kövek :-P.

A Wayland még mindig nem alapértelmezett tudtommal. Pedig azt egy kicsit vártam, mert az X szerintem egy rettenetesen bonyolult karbantarthatatlan állat, arra számítottam, hogy a Waylanddal gyorsabban fognak kijönni a driverek és kevesebb szívás lesz vele. Egyelőre ezt nem váltotta be, de majd meglátjuk.

Rossz kifejezés volt, valóban. Legyen mezei user? :)

Systemdre +1

Wayland amennyire én tudom elsősorban az EGL vs. GBM vitán úszott el, a fejlesztők a Mesás GBM API mellett tették le a voksukat, az nVidia meg csak EGL drivert hajlandó írni. Van amelyik disztrón meggányolják és megy nVidia alatt is (Fedora), de az upstream nem vevő rá. Tehát az nVidia felhasználokat (többek közt engem) ezzel ki is zárták a buliból.

A másik meg, hogy a compositorok írói örülnek, hogy megy a vackuk X alatt, kínszenvedés a waylandra portolás a projektek többségének. Úgy igazán talán csak a mutternek sikerült, a Gnome (és ráépülők) az egyedüli(ek), ahol rendesen működik a Wayland. Ott viszont tényleg fasza, Intel IGP-s gépeken érezhetően "szmúszabb". Persze aki a fapadosabb desktopokat szereti, annak hót mindegy, talán kicsit kevesebb memóriát enne a megjelenítés.