Előrendelhető a Logitech új, ergonomikous egere, az MX Vertical

Címkék

USB-C töltőkábellel újratölthet Li-Po akkus. Mától előrendelhető. Ára kicsit borsos, 35 ezer magyar forint. Részletek itt.

Hozzászólások

Kivancsi vagyok, hogy valoban kenyelmes-e egy ilyen eger. Valakinek van tapasztalata hasonlo vertikalis egerekkel?
--
:wq

Az ergonómia azért egy nehezen bemutatható terület, mert tartósság kell hozzá, mármint tartós gyors csuklómozgás, feszes izomzattal szorítás, stb., és leginkább akkor érezhető a változás, ha valakinek már konkrét fájdalmát csökkenti egy eszköz. Ha lerakod a kezed az asztalra, lefordítod a tenyered, majd felengeded, vagy konkrétan erre a dőlésszögre felemeled, érezned kell több izom ellazulását az asztalra fektetett pózban érezhető feszüléshez képest. Ha nem érzed, nem neked való, lehet csak még nem.

Nem használtam ilyen egeret, de több műszaki rajzoló irodában járva mindig azt láttam, hogy mindenki próbálkozik valamivel, nem kérdeztem, hogy sikerült-e a feszültséget csökkenteni. (Én hasonló okokból váltottam touchpad-ról trackpoint-ra, csuklóm két oldala fájt, azonnal javult az állapot.)

Ez a lenyeg. Mindenkinek mas jon be.

En rengeteg ideig probalkoztam kulonfele osztott billentyuzetekkel, vertikalis egerrel, stb., igazabol sok minden segitett kicsit, de a problemakat alapvetoen nem oldotta meg. Aztan lett egy Stokke Balans szekem, es innentol sima TKL mecha billentyuzet + normalis eger kell, es semmi gond.

Masnak meg az allithato asztal jon be, etc.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Fontos kiegészítenem, talán pontosítanom, hogy nem a meseszerű "mindenki egyedi és más" monda köré akartam írni a leírásom, hanem a "használat határozza meg az igényt" mondat köré. Aki naponta sokat mászkál irodában, 10-15 percnél tovább nem gépel, pont lazít a sétával a kéz izmain, az nem fog ergonomikus billentyűzetre igazolást kapni használat közben. És fontos, hogy ha nem jól tartod magad, rossz helyre támaszkodsz a kezeddel, szorítod az egeret, akkor mindegy mit adnak a kezedbe, a tartásodon kell változtatni.

Nekem ez van kb. 8 eve. Nagyon jo, es nincs 35 ropi, bar ez sem olcso. Ja, es annak idejen ez volt az egyetlen balkezes kivitelben kaphato ergonomikus (vertikalis) eger. Lehet, hogy ma is igy van, a Logitech altalaban eleg magasrol tesz a balkezesekre, meg amugy is jo nagy kesesben van. Masok mar legalabb 10 eve kinalnak vertikalis egeret.

Kb. 2-3 nap kellett mig teljesen megszoktam, de teljesen elmult az inhuvely gyulladasom, es azota sem ujult ki. Az eger poziciojat azonban meg kellett valtoztatnom, tehat nem a billentyuzet mellett, hanem a billentyuzet elott tartom. Tehat a bal kezem, keresztben van, egy nagyon kenyelmes es relaxalt pozban az asztalon, es a csukloizuletet azokban az iranyokban kell csak hasznaljam, amire a termeszet kitalalta.

Ha mas eger kerul a kezembe (pl. kollegaknal) az nem gond, nincs problema a valtassal. Olyan mintha az ember megtanul automata autot vezetni, attol meg gond nelkul tud vezetni kezi valtosat.

Valóban jót tesz a csukló/alkar/könyöknek. Csak az enyém nem volt 35000 :)

Hasonló terméket próbáltam már. Az odáig oké, hogy nyugalmi állapotban, az asztalra az ember hasonló szögben teszi le a kezét, így ezt kényelmes kézben tartani. A probléma ott kezdődik, amikor az egeret arra akarod használni, amire való: az asztal síkjában mozgatni. Ekkor ugyanis olyan csuklómozgásokra van szükség, ami ilyen "természetes" pózban lerakott csuklóval nem megy kényelmesen - legalábbis nekem.

Így van. Ilyen vertikális egerem nem volt még, de mikor pont itt a HUP-on olvastam róla, annyira kíváncsivá tett, hogy kipróbáltam, hogy valamit a kezembe veszek, és asztalon úgy mozgatom, mintha egereznék. Azt kell mondjam nagyon rossz, nagyon fárasztotta a kezem, mivel nem tudtam az alkarom súlyát rátenni úgy, ahogy a rendes egére, azaz mintha előre nyújtva kellett volna megtartani az alkarom. Valami hihetetlen fárasztó érzés, ha 35 ezret fizetnének is érte, sem lennék hajlandó ilyesmit használni. Nem véletlen, hogy nem elterjedt ez a megoldás. Annak lehet, hogy jó, akinek kéztő szindrómája van, és ezzel a megoldással nem csuklója terhelődik, hanem az alkarja, de összességében egy szörnyű ötlet, nagyon nem ergonómikus. De még a kéztő szindrómásoknak sem ajánlanám, nekik inkább azt tudom javasolni, hogy ha tenyeres egérfogást használtak, akkor váltsanak ujjbegyes, vagy karmos tartásra, úgy kevésbé terhelődik a csukló.
.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Így van, valamit nem jól csinál, ha az alkarja a levegőben van. Én ugyanúgy le tudom támasztani az alkaromat, mint a normál egérnél, csak nem a "lapjára", hanem az "élére". És így a csuklót sem oldalra kell mozgatni, hanem fel meg le, ami teljesen természetes. Egy kicsit szokni kell, ami kb. pár óra, nyilván ha csak 5 percig használja valaki, akkor az kényelmetlen, meg szokatlan.

Én is ez élére támasztva használtam az alkarom. Mégis, az az élére tartás olyan volt az alkarnak, mintha nem tudna teljes súlyával rendesen letámaszkodni. Igaz a billentyűzet előtt nem próbáltam, ahogy a kolléga írta, de úgy meg nem értem, hogy az alkar hogy nem lóg rá a billentyűzetre.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A szek teljeskoru beallitasaval es az asztalmagassag beallitasaval kell kezdeni. Ezutan jon a monitrok helyes tavolsagra es magassagra allitasa. Utana pedig a billentyuzet kerul a helyere. Nekem igy legalabb 20 cm marad a billentyuzet es az asztal szele kozott. Oda kenyelmesen elfer az alkarom kereszteben.

Ha lenne vezetékes változat, és mondjuk 1 hónap próbaidő, akkor kipróbálnám.
--
"Sose a gép a hülye."

Én meg nem értem mindenkinél ezt a wireless fétist. :)
Van egy régi logitech wireless egerem, és nem jön be.
- Valahogy engem zavar az a minimális lagg is. Előfordul, hogy néha bezavarja valami, bedarál, de olyan is, hogy ledobja a láncot menet közben, és nyomni kell rá egy connectet. Oké, azóta biztos jobb lett a technika, kevésbé laggol, gyorsabb az átvitel, de akkor sem.
- Nem szeretem, hogy elemet kell cserélgetni. Nem környezetbarát, és jó eséllyel akkor merül le, amikor nincs tartalék elem. Oké, az újak akksisok... Nem akarok azzal se foglalkozni, hogy töltögessem.
- Van így is egy csomó rádióhullám körülöttünk, nem kell még plusz egy...
- Tök felesleges wireless egy olyan eszköznél, ami fixen az asztalon van, a gép mellett.
- Mert firmware bug esetén lehallgatható és követhető hogy mi történik... Oké, a vezetékes is. Meg jöhet a "Miért pont engem figyelnének?" kérdés is.. Csak.
--
"Sose a gép a hülye."

Nekem ilyen van.
- Soha nem veszti el a kapcsolatot
- Nem kell elemet cserélni benne mert aksi van benne és usbn tölthető
- Nem laggol

Szóval ahogy trey is mondta, szerezz egy újat.
===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

3 évvel ezelőtt vettem egy ilyet, napi használatban van és azóta nem merült le a hozzáadott elem.

a wireless fétis pedig azért van, mert nem mindenki szeret kábel dzsungelben ülni, meg baszakodni vele otthon. de persze te szivathatod magad, meg harcolhatsz a szabadságért egy 10 éves tapasztalat alapján. :)

Kézhez illeszkedő méretű, hagyományos egér meg calisthenic, és elmúlnak a csuklófájdalmak. ;)
Szerk. 1:
Nekem igazából azáltal múlt el a csukló-, és bármilyen izületi fájdalmam, hogy leszoktam a gluténtartalmú ételekről.
Szerk. 2:
A taurinpor is igen hatékony a gyulladás ellen.

Több mint 10 évig rádiós billentyűzetem és egerem volt, 3-4 garnitúra el is fogyott belőle. Most jutottam el odáig, hogy a tököm cserélgeti benne az elemet. Most kb. 1 éve, a legkommerszebb, olcsó, vezetékes van. Semmi probléma nincs vele. Ha elromlana, hasonló lesz, nem fizetek érte 3-szoros árat, 10-szereset meg főleg nem, fogyóeszköz.

Asztali gépnél ok, de én minden nap viszem munkába a laptopot, meg onnan haza. Meg nyaralásra, akárhova. Sokkal kényelmesebb, hogy a hátizsákban nem kell kábeleket hajtogatni. Ráadásul a sok hajtogatásnak előbb-utóbb kábelhiba lenne a vége.

Hidd el, megvan a helye a rádiós cuccoknak. Nem kifejezetten az asztalnál ülőknél, az tény.

--
trey @ gépház

Van otthon is gép, ugyanaz van rajta minden szempontból. :)
Az irodában a gép dokkolón van, onnan el nem viszek semmit, az hétszentség. Ha vinni kell a gépet terepre, leveszem a dokkolóról, be a táskába, és kész. A táskába van másik töltő és egér, van mindig benne egy 3-5m hálókábel, usb-soros átalakító, 2-3 konzolkábel, illetve mini dp port to (vga,hdmi,dvi) átalakító. De ez többnyire ezek sem szükségesek, mert a 3-4 órás akksiidő az esetek nagy részében elég a helyszínen, örülsz ha az öledben megfogod a gépet, vagy egy szerver dobozának a tetejére le tudod tenni, nincs sík terep, meg hely egérnek. Szóval az egér egy HP szerverhez kapott, mezei HP (Logitech) USB-s egér, és kb. ez a harmadik gép, aminek táskájában lakik, és semmi baja a kábelének. Mondjuk egyébként sem vagyok "kábeltörő", sosem tört még meg semmilyen kábelem.
--
"Sose a gép a hülye."

Pár napja kellett használnom egy ilyen egy fél órára: http://compu-electro.com.ar/wp-content/uploads/2017/01/kit-tecladomouse…
Köszi, nem. Inkább egy 700 Ft-os kolink..
Az egérben pl. itt sem középen van a szenzor, hanem szélen, ami tök fura mozgást eredményez, ha csak csuklóból mozgatod és közben kicsit forgatod is, nem pedig alkarból az egészet egybe. Szóval minden ilyen egér is kiesik nálam. De ettől függetlenül sem kéne.
--
"Sose a gép a hülye."

'They always gives me bath salts,' complained Nobby. 'And bath soap and bubble bath and herbal bath lumps and tons of bath stuff and I can't think why, 'cos it's not as if I hardly ever has a bath. You'd think they'd take the hint, wouldn't you?'
-Pratchett, Hogfather

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

M185-t egy közeli rokonnak vásároltam. Tudom, hogy 1 évet ad meg, de egyszer sem kellett elemet cserélni benne, mióta megvettem. A lényeg, hogy régen túl vagyunk már a mindig akkor merül le amikor éppen kellene korszakon. Éveket, hónapokat mennek el ezek a cuccok különösebb gond nélkül, ráadásul a szoftverük jelez is, ha itt az ideje a töltésnek.

Nekem M525 van. (Battery life: 36-month battery life*)

https://youtu.be/oa_hiLXLbTc
Egyebkent nekem is jobb a normal, nem ergonomikus, drotos.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin