Beocreate - turbózd fel régi hangfalad!

 ( trey | 2018. augusztus 13., hétfő - 14:56 )

A HiFi-s körökben nagy tiszteletnek örvendő Bang & Olufsen és a HiFiBerry partnerségéből született meg a Beocreate nevű, 4-csatornás erősítő Raspberry Pi lapokhoz. Ezek és némi forrasztás, szoftvertelepítés segítségével a régi hangfalainkból modern, Bluetooth / Spotify / AirPlay-képes eszközöket varázsolhatunk.

Linkek:

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én sajnos buta vagyok, de nem értem a koncepciót. Miért jobb ez, mint egy tablet* + bluetooth/bluetooth képessé tett hangfal?
Mivel sehol semmi display, így gondolom, a vezérléséhez kell extra eszköz, akkor meg sugározhatná a zenét akár az...

*ami tud olyan airplay/Spotify inditani és kiadni bt-re a hangfalnak?

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ezek erősítő nélküli hangfalak - Beocreate tartalmaz DSP-t és egy 4 csatornás digitális erősítőt..
Amit Te írtál: " tablet* + bluetooth/bluetooth " - az még kevés, hogy meg is szólaljon...

Én vettem négyezer pénzért 2x50W + 100W Class D erősítőt, amin van Bluetooth chip... szóval megszólal.

Én is ilyet akarok venni. TPA3116 gondolom. Szépen szól?

Ilyesmi, csak olcsóbban vettem: https://ebay.com/itm/173352961071

Kinek mi a "szépen szól" definíciója... nekem megfelel, igaz, a bal fülemre 5500 Hz felett nem hallok... :)

200 watt :d
------------------------
Jézus reset téged

De abban semmi kihívás :)

Erre gondoltam én is, hogy mivel van ilyen, ezért nem értem a fenti dolog koncepcióját, értelmét.

Ez fancy és trendy... :)

Egyénként az agyam eldobom ettől a fajta videótól... :)

Itt van paródizálva: https://youtube.com/watch?v=TBb9O-aW4zI

--
Fancy és trendy... hogy belerakunk egy rpi-t a hangfalba (amit használhatnánk értelmes dolgokra is) hogy elérjük vele azt, amire jobb/olcsóbb hibatűrőbb megoldások (is) vannak? Hát... "Öreg vagyok én ehez..." :P

Ps: a videó király :)

Szia. A következő szituhoz nézegetek már egy ideje megoldást:
Lecseréltem a nappali zenekeltőjét, így lett egy pár fadobozos hangfalam. Ezt jó lenne betenni a gyerekek szobájába, hogy ott halgathassák a zenéjüket, ne a nappaliban. Ehhez kéne valami olyan "jobb/olcsóbb hibatűrőbb megoldás", ami meg tudja hajtani a 4 ohmos hangfalakat, megy rajta webrádió, tud bluetoothos streamet megszólaltatni, és van rajta mpd ami viszi a NAS-ról a zenét.

Szóval tudsz erre javasolni kész megoldást, mondjuk max 200 juró büdzséből? (Én nem annyira szeretek raspit hegeszteni, de eddig még nem találtam jobb megoldást.)

--
Csaba

A már jelzett bluetooth-os erősítő, amire a telefonról/tabletröl azt küldenek át, amit nem sajnálnak, miért nem ok?
Illetve a rpi hagyományos vezetékes összekötése vele (+ kínai erősítő)? Csak azért kérdem, mert tényleg nem értem a fenti terméket milyen igény hivta életre - hiszen tök jó, hogy a rpi-t berakjuk a dobozba, meg veszünk hozzá egy erősítős hangkártyát ~150eur-er, de... Akkor is kell egy extra eszköz, hogy vezéreljek vele a rpi-t.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Bluetoothos erősítő jó lenne, de nem igazán találtam eddig. Nézelődök.
--
Csaba

Korábban linkeltem egyet: https://ebay.com/itm/173352961071

De van ebből sokféle.

Köszi, ezt láttam. Mint fentebb írtam, én olyat keresek, hogy megveszem, a gyerekek rádugaszolják a hangfalat, és megy. Emez meg egy board, amit hegeszteni kéne, berakni egy dobozba, valami táp hozzá, stb. Szóval nem igazán erről álmodok.
--
Csaba

Ezt bele tudod tenni a hangfalba, adsz neki tápot és megy. De ahogy gondolod... veszel dobozoltat, az 20-25 ezer körül már van jó. :)

Köszi, ez elsőre jónak tűnik, megnézem alaposabban is.
--
Csaba

Köszi, magamtól én is ezeket találtam meg. Ezek kínai srácok által összerakott "termékek", amit ezer néven forgalmaznak az alibabán meg az ebayen. A review-ok alapján teljesen lutri, hogy azt kapod e amit ígérnek, és ha mégis, akkor működik e. Az egyik reviewer írta, hogy nem rossz termék, csak a kínai kondikat érdemes lecserélni rajtuk minőségire, és akkor egész jól mennek. Na, én ekkor mondtam le erről a vonalról; mint írtam, ezúttal nem legó megoldást keresek.
--
Csaba

A leírás abszolút pontos. Nemrég érkezet meg az 1800Ft-os, 2x120W-os :-D erősítőm, ami egyébként 2x50W. De nem azzal a hűtőbordával és nem úgy felszerelve! (Erre mondtam: nekem meg adatlapom van.) Gyakorlatilag le fogom bontani az egészet és hűtőbordástól kicserélek minden alkatrészt. Okkal. Sajnos az így kialakított erősítő a +3000Ft befektetés ellenére sem lesz optimális a nyomtatott áramkör hibás toplológiája miatt.

A következő "kísérleti példányomban" (6400Ft, 2x420W) a hűtőborda és a kimeneti szűrő cseréje 11000Ft lesz. Márpedig a torzítás és a teljesítmény ezektől az alkatrészektől függ. Így lesz belőle 2x150W teljesítményű erősítő. Gondolom, az odaírt teljesítmény kivételekor egy másodlagos lámpa funkció is keletkezne. ;)

A rossz hír pedig az, hogy a topicnyitó erősítőben sem optimális a kimenő szűrő. Sőt, kifejezetten olyan kondenzátort látok benne, amit nem javasolnak/alkalmatlan erre a célra. Akkor most legyél okos!

Hm, melyik kondira gondolsz?

A kimeneti 10uH+680nF rekonstrukciós filterben levőre. (A adatlap Figure 36 - az első előfordulása az L7+C77 pozíció.
Ha megnézed ezen a képen a jobb felső sarokban a 10uH (felirat:100 M182) mellett nincsen nagyobb kondenzátor. Ezért valószínűleg 680nf/50V/X7R (Class II) anyagból készült. Ennek lényegesen nagyobb a feszültségfüggése, mint a kínai áramkörökben használt fémezett poliészter kondenzátoroknak. (Már ahol ilyet használnak, de az meg +/-20%-os.)
Ha úgy gondolnád, hogy csak okoskodok, akkor tekintsd meg a gyártó álláspontját: LC Filter Design, Table 10. Capacitor Type Comparison utolsó sora.
Érdekes még a Figure 20 is, ahol egy induktivitás viselkedését mutatják be. Ehhez képest a TDA3255 EVM-hoz tervezett induktivitásnak "nem pont ilyen" a működése. ;) No, meg a 10db-os ára is 2000Ft/db.

Ez elég fura. Mert az szólna egy efféle mellett, hogy minőségi alkatrészekből, jól összerakott valami (összeválogatott elemekből). Meg persze a korrekt PCB.

Nem mondtam, hogy rossz. Csak ez nem egy B&O féle dizájn! "Csak" egy utolsó generációs TI digitális erősítő. Az alkatrészek sem rosszak, de lehetne még jobbat csinálni. Az előnye az olcsóság és a reprodukálhatóság, viszonylag olcsóbb alkatrészekből. A PCB - így messziről - korrekt.
Ebben az esetben a csip hasán van a hőátadó felület. Ezzel megspórolható a hűtőborda, ami nagyon drága. Az analóg végfok 30-70% hatásfokához képest itt 80-95% a hatásfok, ami -0,5..1kg alumíniumot jelent. Az erősítő vígan működik 140-150 fokig, változatlan paraméterekkel, miközben képes lekezelni a túlmelegedést.
A gyengébb alkatrészek miatt a THD 0,02% helyett max. 0,2%, méghozzá a teljesítménytől függetlenül. Szóval ezek nem olyan rossz adatok.
Amiről bölcsen hallgatnak, az a IMD, avagy a nemlineáris torzítás. A kimeneti szűrő alkalmazásával ez a torzítás elérheti az 1% értéket. Csak egy sejtésem van, hogy pont a kimeneti szűrő alkatrészeinek a nemlineáris viselkedése okozza.
Van is ezeknek az erősítőknek egy másik üzemmódja is. A BTL konfiguráció esetén (hídkapcsolás) használt BD moduláció alkalmas a "filterless" módra. Ekkor rövid csavart érpáron kell közvetlenül meghajtani a hangszórót, ami egyben a demodulációt is elvégzi. Az erősítő kimenetén csak alacsony értékű LC tagokból készített EMI szűrő van. Ekkor az IMD gyakorlatilag megszűnik. Ez pedig mindenkinek a vágya, mióta csak az emberiség erősítőket épít! :-D

Neked ilyeneket kéne építeni jó minőségben. Vennék mint a cukrot.

Attól félek hogy nem. Ez is kb. csak a B&O miatt lett hír a világban. Pedig a B&O sose arról volt híres, hogy milyen remek hangzást kínál (igen, van B&O cuccom is :D).

Az audiofil piac nem arról szól, hogy melyik terméknek vannak mérhetően jobb paraméterei...

Nem hinném!
Valószínűleg az előző generációs TI erősítő (TDA3116) variációi a kínai piacról, mondjuk 1200..30000Ft értékben, ami függ az árazástól és a kiviteltől, lazán leverik a B&O forgalmát. ;)
A többit meg a TI és sokan mások már régen megmérték, publikálták. Létezik egy csomó nálam tőkeerősebb, megfelelő marketinggel (és műszerekkel) rendelkező cég, amelyik már régen megtette. :-D

Mindeközben a kínai cuccosokat vásárlók java része boldog. Nincs itt semmi látnivaló!

Első dupla! :-D

Uj lehetsz errefele. :)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

tüzifa 1000USD :-)

Tetszik a video, de ez mar regi, 2015-os. Ha ma forgatnak, a video <1%-a mutatna magat a termeket, a tobbin gitarozo emberek, labdazo gyerekek, meg kiskutyak-kiscicak lennenek.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Valahol ott látom az értelmét hogy azzal a hozzáférhető DSP-vel igen jól el lehet játszadozni pl. room correction téren is.
Épp a napokban tettek fel az audiofílek facebookon egy szavazást hogy ki milyen cuccot használ erre a célra, felbukkant egy PC függő szoftveres variáns (Dirac Live) is kemény 400 euróért.

...

Úgy tűnik csak a crossoverre van kitalálva, úgyhogy room correction out:
https://ez.analog.com/thread/46163

Ehhez képest vehetsz egy ilyen boardot €159-ért. Plusz tápegység, csatlakozó, mounting akármi, Raspberry, SD kártya. Talán nem hagytam ki semmit. Ja, de. Ehhez még forrasztópáka is kell. :-)

Szerintem ez egy nagyon jó üzlet.

€159-ért már tűrhető bluetooth-os aktív hangalakat lehet venni.

Tudtommal a Bluetooth-on nem megy át a tömörítetlen CD minőségű stereo. Ami azért minimum kellene hogy legyen egy otthoni HIFI-ben. Nekem nincs különösebben jó (khm khm) hallásom, de azért annyit szeretnék majd, hogy tömörítetlen anyagot végig tömörítetlen vonalon keresztül tudjak hallgatni.

Ha ez így lenne, elég szomorúak lennének az airpods és hasonló csodák tulajdonosai, hogy olyan drága, és még cd minőség sincs...
Mármint. Pont az emlegetett Spotify / AirPlay pont hogy tökéletesen átmegy bármiféle mostani bluetooth füles, vagy hangfalba.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Lehet, hogy szomorúak lennének, ha tudnák, de veszteséges tömörítéssel megy át a hang... :)

A bluetooth A2DP profilban SBC codec-et használ, ami veszteséges tömörítést tud nem éppen HI-FI, ezért
lett új AptX, ami 3-4x sávszélességgel sokkal jobb minőségben, több csatornás (4 vagy 5.1) - közel veszteségmentes
audio átvitelt biztosít..

"közel veszteségmentes"

- A Varietészínház büféjének vezetője vagyok - kezdte Andrej Fokics bánatosan.
A mágus tiltakozóan kinyújtotta kezét, melyen drága ékkövek ragyogtak, mintha el akarná hallgattatni a büfést, és hevesen felkiáltott:
- Egy szót se többet! Nem, nem, nem! Soha, semmi esetre! Egyetlen falatot sem vagyok hajlandó elfogyasztani a maga büféjében! Tegnap este elmentem a pult előtt, és máig sem tudom elfelejteni sem a tokhalat, sem a brinzát. Vegye tudomásul, drága barátom: a brinza nem zöld, valaki becsapta magát. A brinzának fehérnek illik lennie. És a tea? Mosogatólé! A tulajdon szememmel láttam, amint egy szurtos leányzó vödörből öntötte a hideg, forralatlan vizet az öblös szamovárjukba, mialatt nagy lelki nyugalommal mérték belőle a teát. Lehetetlen állapot, drága barátom!
Andrej Fokicsot fejbe kólintotta a váratlan támadás.
- Bocsánatot kérek - hebegte. - Nem azért jöttem, a tokhalnak ehhez semmi köze...
- Hogyhogy semmi köze, ha egyszer büdös!
- Másodrendű frisseségű tokhalat szállítottak nekünk - mentegetőzött a büfés.
- Marhaság, öregem!
- De kérem szépen, hogyhogy marhaság?
- Másodrendű frisseség, ilyen nincs! Frisseség csak egyféle létezik, elsőrendű, és egyben ez az utolsó is. Ha a hal másodrendű frisseségű, az azt jelenti, hogy büdös, romlott.

--Bulgakov

Ennyit a közel veszteségmentesről.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Rendben, de nekem senki se akarja bemesélni, hogy a videoban látott hangfalnál bármi hallható különbség van akkor, ha azzal a rpi-s csodával, vagy a 20 dolláros bt-s erösitövel küldik rá a zenét... közel veszteségesen. Normális hanghoz meg nem bohockodás kell, hanem vezetékek, meg hangrendszer.

Igazság szerint ezt csak az tudja tutira, aki meghallgatta mindkettőt. És akkor is csak azt lehet tudni, hogy az az egy ember hallott vagy nem hallott különbséget.

> elég szomorúak lennének az airpods és hasonló csodák tulajdonosai, hogy olyan drága, és még cd minőség sincs

Senkit nem érdekel, hogy CD minőségű-e, mert másra való. Van egy AirPods-om amit használok az utcán, irodában, stb. mert elfér a zsebemben, vezetéknélküli, működik headsetként, és ami nagyon fontos, hallom a környezeti zajokat. Aztán van egy rendes fülhallgatóm, ami nem fér el a zsebemben, nem vezetéknélküli, nem működik headsetként, noise cancelling, viszont iszonyú jó minőségű hangot ad.

Feladathoz az eszközt, ahogy mindig.

Szerintem elég kevés olyan hifi létezik, amin egy lossless és egy normálisabban tömörített lossy forrás között akár denevérfüllel kihallani a különbséget, vagy ha kihallani is, nem járnál még jobban a zajkeltő eszköz jobbra cseréjével a lossless bohóckodás helyett...

Az 1% denevérfülűeken kívül meg a többiek a milliós hangrendszeren se fogják kihallani a különbséget. Mármint rendes vakteszten, mert ha tudod melyik jel a 256 kbps vorbis (Spotifyról alapból asszem ilyen jön), akkor persze azonnal rávágod, hogy az fos, a flac meg hibátlan.

A bluetooth jelátvitelű kütyük nem azért szólnak pocsékul egy "rendes" "hifi" cucchoz képest, mert tömörített a jelforrás, hanem mert kis fityfiritty eszközbe van belezsúfolva kis fityfiritty DAC, erősítő, minden kutyafüle, a lehetőségeket erősen korlátozva a méret, a táp, de leginkább a költségek által.

Nekem totál botfülem van, de valahogy az az igényem, hogy az otthoni lejátszóm tömörítetlen legyen. Lehet, hogy nem racionális, de ez legalább egy mérhető paraméter ellentétben a HIFI körül lévő sok buzzal.

Még régebben, amikor legtöbben mp3-at használtak, akkor kísérleteztem ezzel. A 320 kbps-os és a 256 kbps-os kódolás között már nem nagyon hallottam a különbséget az átlagosnak mondható hangkeltő eszközeimen. Jónak tűnt mindkét esetben. Viszont ha meghallgattam ugyanazt a számot flac formátumban is, akkor egyből feltűnt, hogy még a 320 kbps-os kódolásnál sem hallatszott a cintányér.

Ha valaki nagyon ráér, akkor elvégezheti a kísérletet a vorbis kódolással is. Én biztosan nem fogom, mert a mostani háttértár árak és méretek mellett, nincs semmi előnye a veszteséges tömörítésnek.

>még a 320 kbps-os kódolásnál sem hallatszott a cintányér.

Azt azért erősen kétlem, hogy benyelte volna teljesen a cint. Max azt tudom elképzelni, hogy 15-20 éve végezted a teszted, akkoriban még messze nem voltak annyira kiforrott enkóderek, valószínűleg bugos volt a pszichoakusztikus modellje.

BTW tesztet nem úgy végzünk, hogy meghallgatjuk a bonjovi.mp3-at majd a bonjovi.flac-ot, mert a prekoncepcióid nagyon meg tudják ám tréfálni az agyad és olyanokat tudsz belehallani/nem hallani a zenébe, amik egy vakteszten nem jönnének elő. Mindig vaktesztelni kell, több zenét, akár még "kontroll csoportot" is bedobva, adott számból mindkét verzió csak flac, vagy csak tömörített...

Anno voltak audiofil tendenciáim és kíváncsi voltam, úgyhogy én ezt megcsináltam vorbissal. A konklúzió az előzetes várakozásaimmal szemben az lett, hogy baromira nem hallom a különbséget. Persze nyilván az átlag embert ez annyira nem izgatja, nem fog ebbe ennyi energiát fektetni és ez jól is van így. Ők vagy elhiszik azoknak, akik már ezt megcsinálták, vagy használnak flacot és hupákolnak aztán, hogy akit nem zavar a tömörített zene, az "egyszerűen süket".

>Én biztosan nem fogom, mert a mostani háttértár árak és méretek mellett, nincs semmi előnye a veszteséges tömörítésnek.

Telefonon azért még mindig tud lenni, attól függ, mennyi zenét hurcibálsz magaddal. Már aki még ősembert játszik és nem streameli a zenét...
Streamingnél viszont igencsak számít. Ha nem korlátlan a mobilnet csomagod akkor szerintem nem kell magyarázni, de ha kiérsz vidékre, ahol azért továbbra sem mindig viszi le a fejed a 4G, akkor ott se mindegy (Spotify nem tudom mennyire dinamikusan skáláz le vorbisba losslessből, még sosem használtam úgy).

Kb. 10 éve végeztem a tesztet. Először volt mp3, utána flac, utána CD. Az mp3-nál nem volt cintányér. Ehhez kétség sem fér. Bármennyire is hihetetlen számodra. Az, hogy mit tudsz elképzelni, elsősorban a képzelőerődön múlik, és nem a kódoláson.

Telefon: Van kb. 300 CD-m, ami kb. 120 GB flac formátumban. Ehhez valamivel több mint 14 nap lejátszási idő tartozik. Persze csak akkor, ha napi 24 órában zenét hallgatok. Ha csak 20 GB-nyit másolok fel a telefonra, akkor is kb. egy hétig nem lesz ismétlés napi 8 órás zenehallgatás mellett. A valóságban napi 1-2 órát hallgatok csak telefonról zenét, így 1-2 hónap lenne az ismétlési nélküli lejátszás ideje. Továbbá telefonon inkább online rádiót hallgatok. A telefonra felmásolt zenét csak akkor szoktam hallgatni, ha a mobil lefedettség gyenge, és gyakran megszakad az online rádió. 2018-ban 20 GB-nyi zene tárolása a telefonon nem egy lehetetlen küldetés.

Bluetooth - lossy compression (nem megy at stabilan meg az 1411kbps 44kHz 16 bites wav sem)

Airplay - hasznal wifit is, es ALAC (Apple Lossless Audio Codec), es akar 96kHz 24 bitet is atvisz

Ehhez jon hozza, hogy 10 gyartobol 9 pocsek DSP-t csinal/hasznal. A Bang & Olufsene viszont kivetelesen jo minosegu, talan meg vakteszten se mondanam meg, hogy nem analog a process.

"A HiFi-s körökben nagy tiszteletnek örvendő Bang & Olufsen" => ez jó volt! :D

Komolyra fordítva a szót, érdekes réteg termék. Nem is a barkácsolás miatt, hanem pont azért, mert ennél kevesebb pénzből, kisebb méretben, nem raspberry-re korlátozva a komponenseket, jobb hangminőséget elérve össze lehet tenni egy céleszközt, amire ezt 99%-ban használni fogja a vásárló. Ettől függetlenül örömteli, hogy ez az opció is adott.

Rosszul olvastad! :-D
Helyesen: A híres (már) túl-high-end gyártó (már) megint betársult (nevét adta) egy kommersz játékhoz - így küzdve a fennmaradásért. Az ebből származó extraprofiton osztoznak.

Az erősítő kapcsolási rajza megtalálható a TPA3128 adatlapjában, ami NEM B&O gyártmány. Stb, stb...

Azoknak a zombiknak hót mindegy, csak rajta legyen az alma logó, fogalmuk sincs a műszaki paraméterekről.

de hogy az istenbe jön ide megint az apple?

- Látta valaki everone-t?
- Nem, várj... Apple sux.

Everone érkezik falat áttörve: - de hogy az istenbe jön ide megint az apple?

LOL +1
Egyebkent gondolom az Airpodsos threadbe szanhatta, csak ide sikerult.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

de ha még egy megjegyzést sem tud a megfelelő helyre írni, akkor hogy papolhat számára teljesen ismeretlen emberek szakmai felkészültségéről? érthetetlen!

Drupal bug. Ha megirod a hsz-t, de kozben lejar a login ido, a hsz a foszalba kerul. Uj lehetsz errefele.
(Igen, trey/bra frissithetne, gondolom a macfaggotcirclejerking.hu alatt is mar ujabb drupal fut.)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ez akkor lenne igazán jó, ha minden hangfalba külön kerülne egy-egy RPi és Beocreate páros és szoftveresen lenne megoldva az együttes Bluetooth / Spotify / AirPlay hanglejátszás 5-6-7 hangfalra.
Konnektort ugyan nem lehet megúszni, de a hangfalak kábelezésének elhagyása így is sokat jelentene.


Normális HUP-ot használok!

A baj csak az, hogy a sztereo - vagy 5 pontos satöbbi - párnak szinkronban kell lennie, azonos fázisban. Ez azt jelenti, hogy a 20kHz-hz tartozó időállandó töredéke lehet a csúszás közöttük. Ja, és közös óráról kell menniük hosszútávon is. Másképpen hülyén fog szólni.

Az órát meg lehetne osztani dróton vagy drót nélkül és lehetne szinkronban járatni a D->A átalakítókat, de ez mindenképpen sokkal bonyolultabb műszaki megoldás lenne, mint az analóg jelet vinni kábelen a hangszóróhoz.

Addig, amíg az a feladat, hogy a szobákban, a konyhában, műhelyeben ugyanaz szóljon (kábé), addig nem. Arra már régóta vannak megoldások.

Arra, hogy a bal-jobb sztereó, vagy akár csak az 5.1 surround működjön, na, arra az efféle képtelen, oda már sokkal precízebb időzítés kell.

Nem kábé hanem _pont_ szinkronban szólak a mobilok ezzel. Egymás közelében. Ezzel is reklámozza a fejlesztője, hogy sok ember a mobiljaival egy helyen is csinálhat nagy és hangos zenebonát. Innen a stereo, 5.1 már csak egy kis lépés.


Normális HUP-ot használok!

Egyébként, nálad működött ez a app? Nálam simán csak nem találja a másik mobilt....

Valószínűleg nem ugyanazt értjük az alatt, hogy pont szinkronban.

A fejlesztő számára annyi, hogy ha mégse jó, akkor fülre utána lehet tekergetni, ami szerintem vicc. Streameli a zenét, ráadásul ahány telefon, annyiféle késleltetés. Innét elég nagy lépés a stereo, de még az 5.1 is.

"Ez azt jelenti, hogy a 20kHz-hz tartozó időállandó töredéke lehet a csúszás közöttük."

A 2000 Hz hanghullámnak nagyjából 17 centi a hullámhossza, ennyire pontosan meg
a, nem fogsz egy helyben ülni, hogy minden hanghullám szinkronban érkezzen meg abba a pontba x darab hangsugárzóból
b, nincs olyan pont a térben, ahova minden egyes frekvenciakomponens szinkronban érkezik meg

Ezen túl a hang ugye ~330 m/s sebességgel terjed, ha egy métert elmozdulsz a helyedről, akkor már 6 ms fáziskülönbség a két oldal között pusztán a terjedési sebesség okán. Szóval alapból értelmetlen az ilyen szinkronizálás, amit esetleg meg tudsz hallani, az a mélynyomó fordított bekötése valamelyik hangszóróban, de azt se szokták észrevenni.

Mióta csak létezik elfogadható minőségű zenereprodukció, küzdenek a fáziskülönbségekkel. Erre a ma mérnökének válasza: úgyis szarban vagyunk, nem baj, ha rontunk rajta.

Jah, fordítva bekötött mélynyomó a hangszóróban. Az. Ott. És biztos ok nélkül szokták fordított polaritással kötni.

:)

"Mióta csak létezik elfogadható minőségű zenereprodukció, küzdenek a fáziskülönbségekkel."

És ők hogy oldják meg, hogy ha a 2000 Hz frekvenciához tartozó 17 centis hullámhossz felével elmozdulsz, akkor ne ellenfázisban érjen ez a frekvencia? A 2002 Hz meg éppen pont jó... és kicsit odébb lesz ellenfázisban.

"Jah, fordítva bekötött mélynyomó a hangszóróban."

Jah, elírtam. A hangfalban.

Biztos nem úgy próbálják csökkenteni, hogy a hangsugárzókra ismeretlen de különböző mértékű késleltetéssel küldik a hangot.

:)

Nézd, erre írtam konkrét számokat, hogy ha egy métert mozdulsz el, az 6 ms időkülönbséget jelent, amit azért kevesen szoktak észrevenni.

Szerintem ez nem lehet ok arra, hogy egy eleve kompromisszumos rendszerbe még több torzítást vigyünk.

:)

Az órajel problémáját már nagyon sok évtizeddel ezelőtt megoldották a hírközlési szakemberek.

Aljas módon piggybackelnék a témán:

Fentebb írtak pár gondolatot ami alapján azt gondolom, ha eleget olvasok a témában, akkor nem kell kidobjam az 5.1-em. Szóval van egy nem über minőségű hangfalszettem, aminek az elektronikája megmurdelt. A hangszórók teljesen jók, egyszerűen csak kéne hardver, ami meghajtja. Tudtok linkelni olyan anyagokat, amin elindulhatok?

------------------------
Everyone is a winner*

Keresel 5.1 erősítőt, van mindenféle teljesítményben, kiválasztod a megfelelőt és megrendeled.

A hangsugárzók/szett ismerete nélkül csak nagyon általános tanácsokat lehet adni, kb. olyat hogy ebay.

Vagy - ha jól találgatok hogy miről van szó -, akkor esetleg ez: https://hardverapro.hu/apro/onkyo_radioerosito_tx-sr501e_erosito_6_1_hazimozi/hsz_1-50.html Bár nekem rossz tapasztalatom van az Onkyo-val,de legalább olcsó.

Minél többet olvasol a témában, annál inkább ki akarod majd dobni az 5.1-ed. :)

:)