DevOps eszközkészlet kezdőknek - ingyenes, online képzés

 ( slapic | 2018. május 24., csütörtök - 19:42 )

A DevOps Akadémia ingyenes, online képzésén azokat az eszközöket ismered meg, amikkel fejlesztőként és üzemelteőként is elkezdhetsz dolgozni. Nem cél bemutatni az összes ilyen eszközt, sokkal inkább egy lehetséges kombinációt kapsz, amikkel elindulhatsz ezen az úton és napjaink DevOps környezeteiben is jó eséllyel találkozol.

Ha még semmit sem tudsz a DevOpsról, nem tudod hol és hogyan vágj bele, ezen a képzésen képbe kerülsz. Megismered azokat a szoftvereket és technológiákat, amikkel el tudsz indulni.

Jelentkezni az esemény oldalán tudsz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Linux Akadémiából BuzzWord Akadémia.


Normális HUP-ot használok!

Akkor a Cloud is buzzword? 8-10 eve van DevOps.

Nem is divatos már! Most az új az architect. Manapság már mindenki az.

--
trey @ gépház

Meg a SecOps :)

Neeeem... kollegám kitalálta az újat, a SecDevOps.

De akkor már legyen SecDevOps Architect! :D

--
Fedora ("izélinux") 28

Valahogy a Site Reliability-t is tegyuk bele plz

-
Advanced testing of Golang applications

Szerintem simán prefixelheted vele. :)

Ezek a hangzatos szarok azoknak vannak akik a Linkedin profiljuk pimpelese miatt job hoppolnak evrol evre, helyettuk meg mas vegzi el a melot.

De az eremnek ismet ket oldala van. Mert ugyanis az SRE akarcsak a DevOps (vagy SecOps) egy letezo szerepkor. Aminek a pontos mibenlete nincs definialva, ezert oriasi a szoras. Bar az SR mernok szemleletet es munkajat a Google eleg jol osszefoglalja az ide vago konyveben (amit meg nem sikerult vegigolvasnom, de igeretes).

(szerintem azert lett felkapott ez az egesz dolog, mert a cloud nativ, kubernetes vilagban az uzemeltetes vagy ki van szervezve vagy ha van is helyileg, az uzemeltetoknek mar lovesuk sincs, hogy mi fut a vasakon, ok egyben tartjak a rendszert a container orchestration platformig, es ennek koszonhetoen kellett egy uj szerepkor aki vinszont tisztaban van az alkalmazassal, hogy annak milyen rendelkezesre allast kell biztositani, stb. A DevOps mernok, akinek a feladata uzemeltethetove tenni a kodot, es kiepiteni a rendszert, hogy a valtozasok eljussanak a celallomasra, nem igzan alkalmas erre a feladatra, hiszen koder. Az SRE viszont a business es a Dev&&Ops kozott a hid.)

-
Advanced testing of Golang applications

Ha a DevOps Akadémia oldalán megnézed a "legnépszerűbb képzéseket" :
- Hogyan tedd valóban biztonságossá az SSH-t?
- Linux alapjai: a SystemD I.
- Mit kezdjen a rendszergazda, ha eléraknak egy hálózati eszközt?

De ezek már biztosan régi dolgok a Linux Akadémia idejéből. Nézzük a "Legújabb képzéseket" :
- Hibakeresés és probléma megoldás a hálózatodban II.
- Ubuntu 18.04 LTS szerver menedzsment alapjai
- Ubuntu 18.04 LTS szerver haladó telepítése és újdonságai


Normális HUP-ot használok!

Nem akarok en senkit sem ekezni, mert ahogy irtam nincsenek ezek a dolgok egyertelmuen meghatarozva. Valaki ugy ertelmezi, hogy az infrastructure as a code az mar devops. Vegulis code, tehat dev, es infra, tehat ops. De ennel azert egy kicsit tobbrol van szo, mert az infra as a code egy eszkoz a devops kezeben, es nem maga a cel.

-
Advanced testing of Golang applications

A Mit kezdjen a rendszergazda, ha eléraknak egy hálózati eszközt? és más képzés előadója a Sky-nál Cisco vonalon mérnök. Láttad az előadásait vagy csak fikázni tudsz?

https://www.linkedin.com/in/adam-kosa-26166351

"Mert ugyanis az SRE akarcsak a DevOps (vagy SecOps) egy letezo szerepkor."

Ki szerint és miben? Hol van ez definiálva?

"At the 2008 Agile Toronto conference, Andrew Shafer and Patrick Debois introduced the term in their talk on "Agile Infrastructure""

Most elnézést, de ki az a Andrew Shafer és Patrick Debois?

--
trey @ gépház

Pl a Google foglalkoztat SRE mernokoket, es itt olvashatod, hogy micsoda is az pontosan.
"SREs are focused on operating services built atop our distributed computing systems, whether those services are planet-scale storage, email for hundreds of millions of users,"

"DevOps movement is to strongly advocate automation and monitoring at all steps of software construction, from integration, testing, releasing to deployment and infrastructure management. DevOps aims at shorter development cycles, increased deployment frequency, and more dependable releases, in close alignment with business objectives"
Az a mernok, akinek ez a feladata a DevOps Engineer. En nem ertem ezen mit nem lehet erteni. Tegnap a proxyt varialtam at a Helm chartokban, meg csinaltam dinamikus routing szabalyokat a k8s projektunkben azert, mert dolgozom egy pipelinon, ami uj release eseten letrehozza az adott releasebol futo servicet automatikusan belso hasznalatra. Mindezt azert, hogy konnyebben, gyorsabban tudjuk tesztelni, ha patcheljuk az alkalmazast. Amelyik patch automatikusan kerul ki canary verzioban es tesztelodik, amikor egy branchre bemegy a commit. Azon a projekten, amin ugy egyebkent 62,100 ++ 53,921 -- sort modositottam. Abba bele se mennek, hogy maga a szoftver Hadoop clustereket CRUD-ol meg monitoroz es skalaz 5 fele cloudban. Van nemi sejtesem, hogy mi _lenne_ egy DevOps mernok feladata.

De ahogy irtam, nem jol definialt sajnos a dolog, ezert vannak mindenfele felreertesek.

"Most elnézést, de ki az a Andrew Shafer és Patrick Debois?" itt sajnos nem tudom eldonteni, hogy ironizalsz vagy csak kolto-e a kerdes.

-
Advanced testing of Golang applications

Á hagyd, a hupon minden buzzword ami nem kezzel konfigolast jelent :D

ne legy vele szigoru, hosszu az ut a chmod 550 a wget-re-tol, mig az ember megerti az SRE pozicio jelentoseget...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Van már WinOps is. Talán ez a "fejlődés" következő lépcsőfoka a BuzZWord Akadémián :-)


Normális HUP-ot használok!

Nem a szerpköröket vitatom, én is ezzel keresem a kenyerem régóta.
A hangzatos, rosszul- és félreértelmezett buzzwordokkel van a bajom. Illetve azzal, hogy nulla tapasztalattal emberek magukra aggatják ezeket a titulusokat, ha meg rákérdezek, hogy üzemeltettek-e bármilyen környezetet aminek a leállásáért azonnali csonkolás jár akkor megy a pislogás :)