Az Ubuntu desktop tervei a 18.10-es kiadásra

 ( trey | 2018. május 21., hétfő - 8:08 )

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ubuntu 18.10 Az Android integráció beépítése?

ez tényleg jónak tűnik!
bár még csak most tettem fel. eddig airdroidot használtam, de ha ez beválna egyszerűbb lenne az élet.

nem feltétlenül jó, ha az ember fia nagyon elkényelmesedik, de akkor is!

Meglepett a google translate.

:)

a hétvégén a gyerek játszott a gépemmel, most mindent fordít ami nem magyar. még ki kell találnom mit is művelt, és kell neki egy saját usert csinálni, mert egyre több dolgot állít át v. barmol el:)

tudom már mi hiányzik belőle:/

hogy lehessen nézegetni az smseket meg a hívásnaplót visszamenőleg.

Kicsit érthetetlen, pláne azok után, hogy dobták a mobil platformot, holott a Unity-t is arra optimalizálták.
Hasonló a Win10 esete is, ott is a kód nagy részét dobhatnák a kukába, mert bukott a Winphone.

Marad az iOS meg az Android mobilfronton, a desktop meg így is úgy is, de lassan kihal.

--
robyboy

Idézet:
Kicsit érthetetlen, pláne azok után, hogy dobták a mobil platformot...

Ennek semmi koze ehhez a temahoz... Arrol van szo, hogy van egy Androidos telefonod (ahogy az Ubuntu userek nagy reszenek) es az lesz integralva a desktopodhoz (ami amugy 101%-ban maradhat klasszikus desktop).

Nem látom sok értelmét, de meglátjuk. Szerintem aki Droidot használ, annak bőven jó a google felhőszolgáltatása ehhez, nagyon semmi sem indokolja a desktop kapcsolatot.

--
robyboy

hacsak nem az, hogy amikor sms tartalmát dokumentumokba másolom, nagyban megkönnyíti a dolgot, ha közvetlenül elérem az sms-eket.
különben darabonkánt kézzel kell másolni, küldeni valamilyen átjárón. bluetooth, dropbox, v. valami.

képekkel, meg fotókkal más a helyzet, az simán automatikusan felmegy a gugliba, dropboxba v akárhova..

de ami nekem spec kell, az nem.

Kár, hogy az SMS is már a múlté... nincs jövöje, föleg azért is, mert aranyárban van összevetve az email-lel pl.

--
robyboy

hát erről az jut eszembe, hogy amikor kádár elvtársat megkérdezték nyugati újságírók, hogy miért van magyarországon csak 1 párt, akkor azt válaszolta, amit most én az sms kommunikációra:

'történelmileg így alakult'

:)

/Off, mennyire aktuális ez a "vicc" ma is, csak a nevet kell lecserélni. Látszik, milyen messzire is jutottunk 89 óta.

--
robyboy

Aham, kihal, csak most meg még hogy mást ne mondjak kurvára sok helyen van authentikáció sms-ben küldött kóddal pl.
szerk: egyébként én leginkább sms küldésre használom a kdeconnect-et, baromi kényelmes normális billentyűzetről írni, főleg frankó ha reply, mert akkor már gui-ból is megy.

Szimpla konfiguráció kérdése. Ahogy terjednek a mobilnetes okostelók, nem nagy müvészet sms helyett e-mailt küldeni. Elöbb-utóbb megérjük ezt is - ahogy pl. az Internet-en ez már rég megszokott, és sokkal több megerösítö, stb. e-mail-t kapok, mint sms-t.

--
robyboy

Aha, neked 2 faktoros authnál is e-mail megy, ugye?

Van olyan hely ahol már email jön, hulladék az egész.

Nem vitatom az SMS létjogosultságát, de a jövő nem az SMS-ről fog szólni. Kb. a bankoláson kívül már nem használom én sem semmire, azokat az sms-eket pedig nem szeretném egy ubuntu desktop-pal szinkronizálni, mert minek? Inkább törlöm őket azonnal.

--
robyboy

Nézzük sorjában:

1) Gnome Software fejlesztések - meghívták a Gnome fejlesztőit, hogy tovább gondolják a Software-t. Mi fog ebből kisülni, majd meglátjuk.
2) Snap Start-Up Time - hát igen, ez ráfér, mivel a Calculator SSD-vel másodpercek alatt indul el.. más kérdés, hogy kinek kell ez egyáltalán?
3) Chromium as a Snap - ld. előző pont... bloat, windows-osodás... biztos ez a jó irány?
4) power management - ez mindig jó, nem tudom, hogy értik, hogy a nem használt disk controller-rel fognak tudni spóroni (többek között)?
5) Media Sharing - kb. egy apt-get install rygel és meg van oldva - Gnome alap, semmi köze a Canonical-hoz
6) New Theme - ehhez értenek
7) The Beginning of a new installer - valami, ami jó volt... typical Canonical - kúrjuk el ezt is.
8) public website for metrics reporting - tiszta Microsoft, ez adatgyújtés, akárhogy is nézzük - ez kell a "magyarnak"?
9) Gnome Updates - kb. semmi Canonical

Szóval eldurrantottak kb. egy nagy semmit, az irány pedig továbbra is szar. Azt sem értem, miért kell majmolni a Unity felületét Gnome 3 alapokon...

--
robyboy

"Chromium as a Snap - ld. előző pont... bloat, windows-osodás... biztos ez a jó irány?"
Ez mitől windowsosodás? Macen is hasonló elven működik az alkalmazások terjesztése, holott volna lehetőség ott is a linkelgetésre, de a lőtéri kutyát nem érdekli a dolog, mert működik minden dependency hell nélkül.
A desktop felhasználás jellemzően pont nem egy olyan dolog, ahol az end-user összerakja a rendszert telepítés után "x" és/vagy "y" célra, utána pedig marad a rutinkarbantartás. Bármikor megjelenhet új igény, új task a köcsög felhasználónál, a snap/flatpak esetén pedig bármilyen kielégíthető barmolás, külső tárolók vakargatása és az alaprendszer szétmaszatolása nélkül.
Eddig is volt egyébként több alkalmazás, ami bepakolta magát az /opt alá, például a Chromiumnak a Google által brandelt verziója is ilyen.

ld. Windows Update - éppen arrafelé tartunk nemdebár?

--
robyboy

Mivan a Windows Update-el? Nem használok 12.04 óta Ubuntut, lemaradtam valamiről?

Csak a párhuzam, a Windows Update-nél sem kell semmit "maszatolni", konfigolni, stb...
A Linux egyik hatalmas előnye volt mindig is az, hogy úgy szabtad testre, stb... ahogy akartad. A Linux most Windows akar lenni, 0 karbantartás, stb... és ehhez persze itt vannak a snapd-féle megoldások, amik lehet, hogy működőképesek, de optimális megoldásnak azért nem nevezném őket.

--
robyboy

Nem az a baj a snap-el, hogy windows akar lenni a linuxon. Ha meg csak az lenne a baj. De teljes agyrem az egesz. Egy jo nagy szarkupacot sikerult megint csinalni (ala systemd), ami nem kompatibilis kb. semmivel. Volt mar a hup-on is linkelve, hogy baszik a .local es .config konyvtarakra, ami ugye a sztenderd lenne. Aztan felejtsd el, hogy selinux mellett hasznalod, mert ebben a tragyakupacban nem tudtak normalisan megcsinalni a kontexteket. :D
Millio sebbol verzik az egesz.
Persze van mas es jobb megoldas ugyanerre, de mar megint a legszarabbat valasztottak ki (lasd openrc vagy runit vs. systemd).
Lassan tenyleg at kellaz embernek csusszannia egy BSD-re :D

de hát a koditól a javan át kden keresztúl az ssh-ig egy csomó program, de még rendszerprogramok is szarnak a ~/.local, meg a ~/.config könyvtárakra. sőt van amelyiknek a ~/.config-ban ~/.local-ban, meg a ~/.{programnév} könyvtárban össze vissza vannak beállítófájljai meg mindenféle hulladéka.

Tobbnyire igy volt. De azert mar vagy jo 5-6 eve megvan a .local es a .config es at is vannakirva az appok, hogy oda tegyek a dolgaikat. Viztos lehet talani par olyan progit,aminek a maintenere szarik erre es bevagja a HOME ala a dotfile-t, de ez manapsag mar azert eleg ritka.

A rendszerprogik nem nagyon irnak a HOME-ban dotfileokat, hiszen arra ott van a /var/lib vagy a /usr/share, a konfigoknak meg az etc.

En nem tudom Te milyen Linux-ot hasznalsz es miota, de engem meglep a kijelentesed.

A snap meg egy nem is rejtett mappába hány bele mindent a home könyvtáradban :)

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/snapd/+bug/1575053

Ezt meg csak így itt hagyom bonus :

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/snapcraft/+bug/1746710

Jah, a hideg kiraz. A flatpack legalabb hasznalja az XDG_DATA_HOME-t (igaz csak atfutottam a doksit, mint irtam). Ezert is irtam, hogy ez a snap ez egy jo nagy szar. Erdemes kitartani mellette. Remelem akarcsak a systemd jol elterjed. Brrrrr. :D

Rossz nézni, hogy fajul el a Linux... a 90-es évek közepén még volt varázsa (386DX-en szépen játszotta parancssorból az mp3-at akadozás nélkül), ma már csak egy szopóroller a windows-zal együtt.
A kernel talán még tartja magát úgy-ahogy, persze ez is elhízott rendesen, hála a generic cuccoknak.

--
robyboy

+1
____________________
echo crash > /dev/kmem

'En nem tudom Te milyen Linux-ot hasznalsz es miota, de engem meglep a kijelentesed.'

pl.: a dbus tud ilyet

Na ja. A másik állat. Sirassuk a dcop-ot ami még jó volt. :)
Amúgy most megnéztem és nálam nagyon kevés dolog szemetel (nem .config vagy .local írása). Dbus és elinks meg gnupg, ssh, pip, vim. Ennyi. Ebből ssh, pip, gnupg mondjuk okés. Dehogy dbus, elinks meg a vim. Szomorú vagyok. :)
Igaz én minimál telepítést használok és ezen kívül vagy 10-15 csomagot/fordított programot.
Mondjuk lehet egy jobban eleresztett DE plusz millió program esetén tele van dotfile szeméttel a home. Még úgy emlékszem a gnome szetszemeteli a home-ot.

"A Linux most Windows akar lenni, 0 karbantartás, stb..."
A statikus és a dinamikus linkelés, plusz container túlmutat a Windowson. Ráadásul ez az egész téma csak desktop esetén van erőltetve, ahol pont a just works érzet lenne a lényeg.
Chrome, Firefox, MPV, Sublime, LibreOffice esetén mégis milyen mission critical célokat szolgálna az ortodox unixos megoldás? Amire valószínűleg lehetőség mindig is lesz. Az alaprendszer felépítését, így az update-eket sem akarja senki sem lecserélni snapre, flatpakre, utóbbi tudtommal alkalmatlan is rá.

libreoffice snap package: ~500GB (gondolom minden szar benne van)
libreoffice ortodox: libreoffice-core/base/stb. (ok, a core 153 mega)

- Frissiteskor mennyit kell letolteni, amennyiben csak gtk3-as tema valtozott/javitottak a ket esetben?
- Amennyiben torlom (purge) a libreoffice-t mi tortenik a beallitasaimmal,felig mentett doksikkal snap eseten? (mert a masik esetben minden ott van a .local es a .config alatt)

Es meg szamos jo kerdes van.Amire sajnos valasz nincs, vagy az a fejlesztoktol,hogy hat ez ilyen szarul lett kitalalva es le se szartuk a sztenderdeket. :D

> libreoffice snap package: ~500GB (gondolom minden szar benne van)

ez most komoly? :D

A snapet soha nem probaltam, lehet, hogy tenyleg fos es nemcsak trollkodtok.
A flatpak LibreOffice 150 MB korul volt mikor legutoljara neztem, nyilvan kozrejatszik, hogy a flatpak a sajat vilagan belul shared libekkel dolgozik, mig egy snap alkalmazas egy nagy bundle (fixme, lehet azota mar valtozott).

Nyilvan az 500 GB bullshit (akarna sem tudna ennyit fuggni), ha valoban meg mindig egy nagy bundle a snap, akkor 0.9-1.1 GB a realis, ami szinten vicckategoria, de tovabbra is flexibilisebb, mint a system-wide shared lib rendszer, ahol az egesz OS-t lehet kefelni, ha frissiteni akarod a desktop reszet a rendszernek es a legutolso alkalmazas is oda piszkit ahova nem szegyelli.

En kifejezetten pozitivnak talalom, hogy vegre Linuxon is kezd teret nyerni a system es a desktop elszeparalasanak koncepcioja.
System eseten nyilvan a shared hell a legjobb, legtisztabb ut, es azon a szinten atlathato is. De ebbe holmi Chromiumok, Office-ok pls ne barmolgassanak bele, maradjanak a homokozojukban, ha pedig ugy tartja kedvem, es torlok mindent amit telepitettem flatpakbol/snapbol(?), akkor lenyegeben visszakapom a szuz rendszeremet.

Jah,ne erts felre, total egyetertek veled, csak hogy ezt a snap-et ezt tenyleg ennyire elbasztak by-design az mar azert eleg kemeny.
A flatpack az egy mas teszta kicsit, ahogy nezem (atfutottam a doksit a docs-on). Szoval az lehet tenyleg jo. :D

Tényleg sz@r a snap, nem csak trollkodnak. Nem is az a baj vele, hogy bizonyos csomagjai nagyok, hanem egyáltalán nem kapod vissza a csomagok/snap eltávolítása utána a szűz rendszeredet, maga után hagy egy csomó szemetet. Pedig maga ez a disztrófüggetlen csomagozás, meg system/desktop szétválasztás nem rossz ötlet, de a snapnél a kivitelezés lett szar.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem értenek a témázáshoz sem. Az Ubi utoljára akkor nézett ki jól, amikor Gnome2 volt benne narancs-barna színű témával. Utána elkezdték erőltetni a Unityt meg a lila témát, az előbbi nekem megszokhatatlan volt, az utóbbit megszoktam. Viszont ez az új téma gáz, ugyanaz az ambient téma, csak fekete háttér, ez minden csak nem dizájn, ezt inkább a dizájn teljes hiányának nevezném.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

a unity a macos-ről jön, ami kis képernyőn (alá 13" macbookon) kifejezetten oké, de nagyobbon a (úristen ilyet leírni) win95-féle desktop a nyerő.
Én már rég visszatettem az xfce-t, igaz most már szinte minden időmet kis képernyőn töltöm (noti + telló).

--
GPLv3-as hozzászólás.

Félelmetesen jó az XFCE egyébként, talán utolsóként örzi a linux classic feeling-et, és valójában mindenre jó úgy, hogy közben még mindig relatív könnyü - persze nem a WM-ekhez képest.

Bár nálam most a Budgie a nyerö, nagyon szeretem az XFCE-t is.

--
robyboy

Off
XFCE + :) Nem is tudom mikor használtam utoljára mást, anno amikor még ismerkedtem a linux-al 90 évek vége talán KDE volt CDE skinnel, de amikor beindult az erforrás zabálás áttértem XFCE-re. Nagyon megmaradt bennem az a skin.

+1 xfce. Szvsz a legnormálisabb DE a mai napig.

-42-

Csak egy kényelmes start menü kellene már bele (gyárilag beépítve). Ez a win95 módi ronda is, nem is ergonómikus.

Kicserelheto mondjuk panther-launcher-re, aki bloatware-t akar :D
De ott a jgmenu, ami kicsit aramvonalasabb, vagy egy csomo masik izles szerint.

xfce4-whiskermenu-plugin
xubuntu már mintha default ezzel jönne.

Néztem ezt a whiskert, de olyan félig kész bénaságnak hat, reszelgetni meg ki akar. Az elrendezésről, a használatról van szó elsősorban, nem annyira a kinézetről. A Mate-féle Linux Mint start menüjével már elvagyok, valami hasonló jó lenne.

"Azt sem értem, miért kell majmolni a Unity felületét Gnome 3 alapokon"

Ezt meg tudom érteni. Évekig ehhez szoktatta a felhasználóit az Ubuntu.


Normális HUP-ot használok!