Az egyik vezető LLVM fejlesztő elhagyja a projektet a PC-ség miatt

Címkék

Chris Lattner szomorúságának adott hangot minap, amit afelett érez, hogy Rafael Avila de Espindola, az LLVM ötödik legaktívabb hozzájárulója, 12 év közreműködés után úgy döntött, hogy elhagyja a projektet a közösségben bekövetkezett változások - CoC, Outreach Program-ban való részvétel és egyéb manapság divatos PC-ség - miatt:

The reason for me leaving are the changes in the community. [...] The community change I cannot take is how the social injustice movement has permeated it. When I joined llvm no one asked or cared about my religion or political view. We all seemed committed to just writing a good compiler framework.

Somewhat recently a code of conduct was adopted. It says that the community tries to welcome people of all "political belief". Except those whose political belief mean that they don't agree with the code of conduct. Since agreement is required to take part in the conferences, I am no longer able to attend.

The last drop was llvm associating itself with an organization that openly discriminates based on sex and ancestry (1, 2). This goes directly against my ethical views and I think I must leave the project to not be associated with this.

Részletek a búcsúlevélben.

Hozzászólások

Ezt majd el kell olvasnom, amikor kevésbé vagyok hullaközeli állapotban. (subs)
Szeretném hinni, hogy csak ez a jóember hülyült meg és nem a projektben résztvevők többsége...

Mokuskanak ez a legnagyobb gondja: "You live any where in the world and you identify as a woman (cis or trans), trans man, or genderqueer person (including genderfluid or genderfree)"

Szerinte ez diszkriminativ(!!!) :D

Engem sose erdekelt ilyesmi. Le se szarom ki mi akar lenni. Altalaban a tetteik alapjan itelem meg az embereket. De ha az neki faj, hogy egy transgender emberrel mukodik valaki egyutt a vilag valamelyik szegleteben, akkor azt hiszem o kulonosen sokat foglalkozik azokkal az emberekkel, akiket diszkriminalni szeretne. De vajon miert jarnak folyton a fejeben ezekrol az emberekrol a gondolatok??? Folyvast csak korbe-korbe a szep transgender fiukrol lanyokrol :D

"És programozói munkáról van szó, nem rúdtáncról."

Nekem ugy tunik, hogy Outreachy konkretan azokat a bizonyos kisebbsegek bevonasat celozza meg, nem sima "programozói munkáról" szolo internship, tevedek?

(Az masik kerdes, hogy egy FOSS projekt kene ilyennel foglalkozzon...)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Pontosan. Majd programozik es megiteljuk, hogy jo programozo e vagy inkabb rudtancos legyen. Az is fura, hogy szeinted egy trasgender alapvetoen rudtancos karriert kepes csak befutni. Te is ilyesmikrol almodzol veluk kapcsolatban? Tul sok terhes gondolatotok kering a tema korul. Vajon miert? :D

Gondolom akkor maga az internship is problema (hiszen legtobbszor arrol szol a gyakornoki pozicio, hogy fiatalabb, kevesebb tapasztalattal rendelkezoket vesznek fel adott, jellemzoen kevesbe komplex feladatokra). Hiszen oda is felvehetnenek idosebb, tapasztaltabb jelolteket. Tehat magaban ez is diszkriminacio egy masik reteggel szemben.

Szerintem az adott cég, ha teheti, jobb tudású embert vesz fel, nem direkt vesz fel kisebb tudással rendelkezőt, csak azért, mert az olcsóbb lehet, vagy mert nincs nagyobb tudású. Nem feltétlen diszkrimináció. Sőt, ha bemegy egy senior, jelentkezik a gyakornoki pozícióra, viszont nem veszik fel, mert szerintük unná magát, és hamar felmondana, az sem diszkrimináció.

De csak hogy visszautaljak: emberünk lelépett, mert szerinte nem jó irányba mennek a dolgok, nem érzi jól magát ott, leírta, lelépett. Lelke rajta. A cég együttműködik egy szervezetettel, lelkük rajta. Véleményem van a dologról, ez van.

Ja, csak multis körökben egyre többször panaszkodnak arra ismerősök, hogy a nagy femináci megmozdulások miatt egyre többször nem az számít, hogy ki milyen tudással rendelkezik, hanem, hogy legyen nő, mert fontos a gender diversity.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miért próbálod meg negatív színben feltűntetni azt, ha valakinek a rúdtáncos transgender nőférfiak tetszenek? Talán valami bajod van az ilyen beállítottságú emberekkel?

"Az is fura, hogy szeinted egy trasgender alapvetoen rudtancos karriert kepes csak befutni."

Btw ennek a kiértése kolléga mondandójából vagy szándékos ferdítés, hogy flamelhess egy jót, vagy akkora fokú funkcionális analfabetizmus, hogy az általánost nem lett volna szabad elvégezned.

Mondom, hogy nem erted az idorendiseget:

trey linkelte: https://lists.llvm.org/pipermail/llvm-dev/2018-February/121161.html

==> nem a csavokam kezdte el a hisztit, es azert beszelunk rola, hanem a csaj kezdte el tolni nagy gozzel a topicot, mire csavokam lepett, es megindokolta a lelepeset.

Gondolom, ha a SoC-ban participaltak volna, akkor csavokam nem lep, mert ott nem arrol van szo, hogy ki mit szeret, hanem hogy ki milyen kodot ad ki a kezebol. Viszont az is remek hely arra, hogy jovobeni remenysegeket osztondijjazzanak, barmifele ideologiai mantra nelkul (2005-ben neztem ra utoljara, FIXME).

Ezt benéztem. Így már minden világos. Ez egy Outreachy Program reklám. Erről eddig nem hallottam, de ez a reklám most elég széles körben ismertét tette. Ügyesen kihasználták az alkalmat a reklámozásra. És még pénzbe sem került. Ráadásul akik nem értenek vele egyet, azok terjesztik a hírt a legjobban. Zseniális húzás.

Ez nem egy túl gazdag alapítvány, az LLVM Foundation, 2016-ban pl. 20.000 dollárt költöttek ösztöndíjra. Ez a program annak a negyedét elviszi. Tehát mondjuk négy embernek tudnak anyagi támogatást adni, de ebből egyik legyen egy szexuális vagy etnikai* kisebbség. Valószínűleg ezzel van a baja emberünknek, nem a rasszizmus, vagy a homofóbia az ok. Hanem hogy pont nem kizárólag képesség alapján szelektálnak, pedig forrásaik elég karcsúak.

* = az etnikai szűkítés is ott van, de te csak a transzvesztitákat emelted ki, vajon miért :D ... terhes gondolatok? :D

Azt kifogásolja, hogy a program feltételeiben nem a "leszarom" vagy hasonló szerepel, hanem konkrét megkötés. Ez nem azokkal az emberekkel való foglalkozás, ez diszkrimináció. Nem ő foglalkozik ezekkel az emberekkel, hanem az zavarja, hogy mások ezt a témát belekeverik a tevékenységébe. Pont hogy úgy gondolkozik erről, mint te.

Hát ami azt illeti, itt tényleg mutatkozik némi zűrzavar azzal kapcsolatban, hogy ki mit vett sértésnek a mivel kapcsolatban.

Mondjuk az is igaz, hogy én is csak felületesen tettem kísérletet arra, hogy ezt kibogozzam, és több energiát valahogy nem is kívánok belefektetni, mivel az életben nem gondolkodtam még el azon, hogy a szoftvert, amit használok vajon egy inuit vagy egy hawaii őslakos írta.

Lehet, hogy velem van a baj, de nekem ez mindegy.

---
Science for fun...

A legtobb ember hasonloan gondolkodik, mint te. Nekem is mindegy, hogy az adott kodot milyen szarmazasu/nemu ember irta. A gond epp a masik oldallal van, akinek nem mindegy.
Pedig - a topicban felmerult balnas hasonlattal elve (nekem nagyon tetszik) - epp az lenne a logikus, hogy ha egy project kifejlesztesehez 5 balnara van szukseg, akkor a HR-es halaszhajot a tengerre kell kuldeni, es nem az erdobe, mert a tengerben tobb balna van.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Bocs, most annyira sem vagyok befogadóképes, mint máskor. Én azt nem értem, hogy mi köze az llvm projektnek (tagjainak, vezetőinek) ahhoz, hogy a projekt résztvevői fiúk, lányok vagy épp húsos fagyik (lásd: Ötödik elem, Korben Dallas :) )
Vagy valamit nem értek -> goto 1, zombimódban vagyok
(A jelek szerint akkor már három zombi is van :D)

Ok, tetelezzuk fel, hogy van egy alapitvanyom, ami pupos gyerekek tanittatsaval foglalkozik. Kikotom, hogy csak az kap penzt az alapitvanytol, aki pupos gyerekeket segit tanulashoz. Megkeresek cegeket, hogy mmi lenne ha segitenenek ebben az oktatasban. Ok rabolintanak. En es ezek a cegek is szemet allatok, hogy nem engedjuk a sportos es egeszseges fiukat es lanyokat a pupos gyerekek penzehez.

Csak itt az a baj, hogy a pupos gyerekek nem szurtak volna a szemet, mig a transgender igen. Nagyon izgatott a tematol a kis mukso. :D

Ezzel egész addig nincs gond, amíg nem lobbizol ki többletpontot vagy keretszámot nekik az egyetemen, amivel egyrészt tehetségesebb nem púpos gyerekeket zársz ki az oktatásból, másrészt a púpos gyerekekkel kapcsolatban felépítesz egy olyan sztereotípiát, hogy ez is csak azért került be, mert púpos.

Kezdjük úgy, hogy szerintem magánpénzből mindenki csinál amit akar. Itt viszont egy project-ben történt egy döntés, pénzügyi támogatást adtak egy szervezetnek, aki nem értett ezzel egyet eljött.

Ha a púpos gyerekek gyógyítására, speciális segítésére alapítasz egy szervezetet, közvetlenül a hátrányukkal kapcsolatban, az szerintem nem kifogásolható. De ha nem tudod megmutatni, hogy miért kell speciálisan őket segíteni, miért szenvednek hátrányt, hogy oldja ez meg, akkor diszkriminálsz. Mintha találomra csak zöld szemű programozókat vennél fel. Ha azt mondod, hogy tanulási nehézségekkel küzdőket készítesz fel nyelvvizsgára, egy speciális módszertannal, hajrá. Igazából ez a téma arról szól, hogy van aki szerint ki vannak zárva a nem fehér, nem férfiak (basszus keresni kell már a halmaz megnevezést), van aki szerint nem. Van akik szerint az, ha az erdőben nincs bálna, az az erdő bűne, van aki szerint egyszerűen csak nem szeretne arra menni a bálna. Egyik sem igaz egyébként, mert ha akarna se tudna, de nem is nagyon lenne neki ott jó, és ez egy rossz hasonlat :).

Szerintem neki pont azzal van gondja, hogy említett gyakornoki ösztöndíjból a nem transzgender külföldiek illetve a fehér amerikaiak vannak kirekesztve. A pozitív diszkrimináció bizonyos esetekben szükséges, de pár helyen már ott tart, hogy 1-2 hónapja egy női hr vezető kifakadását olvastam, hogy letiltották fehér férfi programozók felvételéről, de a számokat ugyan úgy hoznia kéne. Aztán meg a fél világ néz nagy boci szemekkel, hogy miért választanak meg egy Trump szintű idiótát akik az állásukat kockáztatnák, ha ez ellen szót emelnének.

"a diversity jobban programoz"

Legtöbbször nem ez az állítás, produktivitással, tényekkel foglalkozni, mérni maga a fasizmus. Mindenkinek esélyt kell biztosítani, és mindenkit egyenlővé kell tenni, ez az elv, nem az, hogy oda kerüljön ahova akar VAGY ahol jó neki VAGY ahol jó nekünk.

Szerinted?


You must meet one of the following criteria:

You live any where in the world and you identify as a woman (cis or trans), trans man, or genderqueer person (including genderfluid or genderfree).

Enyhén gusztustalan.

Ilyenkor egyszerűen csak azt nem tudom, hogy mit kezdenének vele, ha azt mondanám, hogy genderfluid nő vagyok (cis férfi, hetero), akkor azt mondanák, hogy bocs, nem hiszünk neked, vagy a háttérben lennék diszkvalifikálva, mert nincs kék hajam? Az, hogy a diszkrimináció ellen diszkriminációval akarnak küzdeni önmagában logikátlan.

Latszik, hogy nem ertesz te ehhez. "Masculine presenting transgender lesbian" a megfelelo kifejezes erre. Es neha mukodik is. :) (itthon nem)

De az argentin fickon kivul az irani "noi" foci csapat is jo.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Az ugye megvan, hogy ez nem az LLVM CoC, hanem egy alapítvány, ami a techben alulreprezentáltaknak (nők stb) ad ösztöndíjat. Az LLVM csak támogatja ezt.

Az LLVM CoC ez: https://llvm.org/docs/CodeOfConduct.html#when-we-disagree-try-to-unders…

Az illető részéről sima hiszti az egész

Ki fog fejlődni az a beszédmód, ahol a személyes névmásokat mellőzzük, egyszerűen csak Tanya lesz ez a csaj is. Akkor aki így beszél, lesz a névennevezők, és őket azzal fogják kényszeríteni a névmások használatára, hogy betiltják a néven nevezést. Ekkor jön valami más vívmány. És közben a fontos problémák megoldása nem történik meg.

1. Engem viszont zavar, hogy ezzel az SJW baromsággal foglalkoznom kell akkor is, ha nem akarok. És, hogy le akarják tolni a torkomon akkor is, ha vígan elvagyok én a kevésbé "progresszív ideológiák" mentén felépült és bizonyítottan működő világban.
2. Persze, csak ameddig egy cég is megvállhat a számára felvállalhatatlan véleményt hangoztató munkavállalóktól (mint azt láttuk pl. a Google esetén James Damore-vel), addig ugyanúgy egy "munkavállaló" (itt most tágabban értelmezve) is mondhatja azt, hogy számára felvállalhatatlan az, hogy a nagy egyenlőség nevében pozitív diszkriminációt támogat, illetve hogy egyáltalán a téma előkerül egy -dev listán.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"The last drop was llvm associating itself with an organization that openly discriminates based on sex and ancestry (1*, 2*)."

*bizonyos alulreprezentalt retegeket celzo programok

Bvahhahahaha. xD A csavo (es mindenki mas, aki szerint az ilyensmi diszkriminacio) autista.

(Felreertes ne essek, engem teljesen hidegen hagy, hogy kik mennyire reprezentaltak a szakmamban, sot, legalabb a FOSS projekteknek kene hanyagolniuk az ilyen social justice warriorkodast.)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Amugy ez egy szervezet/alapitvany, ami gondolom megkereste oket, hogy mi lenne ha. Az ilyet meg eleg proszto dolog visszautasitani ha mar OPENsource egy projekt.
En peldaul szeretnem, ha 160 alatt nem progrmozna senki sem. Ki is lepek minden projektbol, ahol diszkriminaljak az en erzeseimet. Eljenek a 180cm feletti emberek es kesz!!! :D

Nem azt írtam, hogy őt zárták ki, hanem erre reagáltam:

"Az ilyet meg eleg proszto dolog visszautasitani ha mar OPENsource egy projekt."

Szerintem maga a project license-e nem kéne, hogy politikai állásfoglalás is legyen, ugyan így nem látom, hogy miért kéne az opensource-nak a pénz ellenségének lennie, vagy egyből kommunizmus alapjának :).

figy, olvasd már el mit írok, a project license-ére hivatkoztam, általánosan az opensource-ra, hogy attól, hogy ez a license-e egy project-nek, nem kéne szerintem kapcsolatba hozni automatikusan, vagy elvárni egy politikai irányzatot. nem a szervezetről (outreachy) írtam.

az emberünknek az a baja, hogy az llvm együtt dolgozik az outreachy-vel, nem tudom, hogy anyagilag is támogatta-e, vagy csak a mentorálással. neked most az a bajod, hogy neki baja van ezzel, és lelépett? mindenkit szeretünk, kivéve akit nem? :)

"Az ilyet meg eleg proszto dolog visszautasitani"

Szerintem meg az abszolut primitivseg nem elkuloniteni a szakmaisagot, professzionalizmust minden egyeb hitvitatol. Ezert van ennyi drama a FOSS vilagban. Mit szamit, hogy a kommitolo no, trans vagy csak sima buzerans, ha a kod meguti a mercet?? (Es az idealis guideline-nak megfeleloen nem hirdeti sehol, hogy ne, no/trans/buzi vagyok es kodolok!)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

De basszus egy ez olyan szervezet, ami ezzel foglalkozik. Tudod, mint a peldamban a pupos gyerekeket segito kitalalt alapitvany.
Itt a problema az, hogy nem nezi senki, hogy a "pupos gyerek" milyen kodot ir, hanem hogy "ez pupos bazdmeg!!".

Az emberkevel pont az a bajom, hogy neki csipik a szemet a "puposok" ezert inkabb lelep. Neki nem is kellene talalkoznia a "nyomorekokkal", de nem turheti, hogy egy "gorbehatu" kommitolja szet az o "egszeseges, szalfaegyenes hatu" kodjat.

Na nekem ez bassza a csoromet. Persze lehet csak azert, mert en megtapasztaltam a diszkriminaciot es nagyon nem tetszett. A legjobb gyerekkori baratom rom szarmazasu es vegigkuzdotte az altalanos iskolat, ahol en a szepszal feher legeny a fosert is otost kaptam. Aztan szakmunkasbol felkuzdotte magat szakkozepbe, technikumba. Elvegezte a fosulit. Majd a malomban pakolt zsakokat, mert nem vettek fel sehova a szarmazasa miatt. Ha nem viszi el egyik szep feher gyerek Gyorbe az audiba, akkor ott rohad meg a lisztporban. Lehet azt mondani, hogy amikor alevitte haver Gyorbe, akkor o pozitivan diszkriminalta a kis cigany gyereket, hiszen felvehetett volna helyette egy tok hulye feher sracot is. Biztos volt, aki fel is mondott azonnal az audinal, hogy egy ciganyt felvettek. De az en szivem nem tud verezni azokert.

Szoval a faszi felmondott, mert jonnek a puposok, akiket a sajat alapitvanyuk penzel. Aham. hd ne sirjam erte tele a zsebkendomet.

"Az emberkevel pont az a bajom, hogy neki csipik a szemet a "puposok" ezert inkabb lelep."

Nekem ugy tunt, hogy ot az zavarja, hogy a puposokat segito program szerinte diszakriminacio. Ez teljesen mas, mint amit te irsz. Ennek fenyeben nyilvanitottam velemenyt.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az Audiba a származása, vagy a képességei miatt vették fel a haverodat? Ha segghülye lett volna, de az álláshirdetésben az van, hogy romákat keresünk, és ezért felveszik, az rendben van szerinted?

Az LLVM meg mióta transzvesztita/kisebbségi támogató szervezet? Csak gondolom felvettek valami frissdiplomás genderszakost PR-osnak, akinek ezt sikerült kitalálnia.

Azt írta, hogy az zavarja, hogy egy diszkrimináló szervezettel dolgozik az llvm. Nem azt, hogy nem akar ilyen olyan amolyan embereket látni maga körül. Pont azt írta, hogy azt szerette, amikor ezt nem kérdezte senki, nem az volt a lényeg. Attól, hogy nem akarja valakik pozitív diszkriminációját elfogadni, még nem feltétlen rühelli azokat.

>Itt a problema az, hogy nem nezi senki, hogy a "pupos gyerek" milyen kodot ir, hanem hogy "ez pupos bazdmeg!!".

Nem érted. Eddig volt az az állapot, hogy csak azt nézték, milyen kódot ír. Nem érdekelt senkit az illető fogyatékossága, sőt, a projektben részt vevők 95+%-a valszeg nem is találkozott vele soha, nem is tudhatott róla, ha az nem reklámozta.

Pont hogy most jön az az állapot, hogy azt nem nézi senki (vagy legalábbis kevésbé), hogy milyen kódot ír, hanem hogy "juhééé, végre egy púpos"!

Mivel a "púpos" emberek vélhetően nem jobb programozók úgy általában a "nem púposoknál" viszont jóval kevesebb van belőlük, ezért ha inkább a púposokat veszed fel, az azt jelenti, hogy folyamatosan hígulni fog a szakma, mert nehezebben találsz ott megfelelő mennyiségben "jót". Ehhez azért nem kell TDK-zni statisztikából.

Arról nem is beszélve, amelyik szervezet ezt az egész fos témát beengedi a kapuján, ott folyamatosak leszenek a belső viták. Ki számít púposnak? Ha a púposoknak kedvezünk, a féllábúaknak miért nem? Hiszen nekik még rosszabb! Vagy a szemölcsösöknek? A Gizike kódját takarítottam egész délelőtt, csak azért vették fel, mert púpos!

Nem csodálom, ha egy amúgy elég mobilis, képességei alapján top 10%-ba tartozó programozó inkább azt mondja, hogy kösz nem, ebből inkább nem kérek. Főleg amcsiban, ahol nagyon elharapódzott ez az egész történet.

A példádhoz:
Első hangzásra ugyan az a cikkben tárgyalthoz (kirekesztéééés), gyakorlati szempontból teljesen más. A cigány ismerősödet eddig is bármikor szívesen fogadták volna az LLVM projektnél, ha megvan a szükséges skillsetje, nyelvtudása hozzá.

Itt a problema az, hogy nem nezi senki, hogy a "pupos gyerek" milyen kodot ir, hanem hogy "ez pupos bazdmeg!!".

Az emberkevel pont az a bajom, hogy neki csipik a szemet a "puposok" ezert inkabb lelep.

Van ezen kijelentéseid alátámasztására (hiteles) forrásod? 1. Mikor hagyta figyelmen kívül a szerző, hogy milyen kódot írt a "púpos gyerek" (nők, színesbőrűek, LMBTQABCD-ember stb)? 2. Ki és mikor problémázott, hogy "ez púpos, b+"? 3. Hol és mikor mondta a szerző, hogy csípik a szemét a "púposok"? Mert ő épp az ellenkezőjét állítja annak, amit te:

When I joined llvm no one asked or cared about my religion or political view. We all seemed committed to just writing a good compiler framework.

[...]

It says that the community tries to welcome people of all "political belief". Except those whose political belief mean that they don't agree with the code of conduct.

Amíg nem tudsz forrást mutatni, miszerint őt a "púposok" zavarják, addig az állításod egész egyszerűen hazugság.

> nem nezi senki, hogy a "pupos gyerek" milyen kodot ir, hanem hogy "ez pupos bazdmeg!!"

Hogy érted ezt? Szerinted egy github/hup/akármi nickből ezek honnan derülnek ki? Ha valaki golgota nickkel jó minőségű kódot pakol a gitre, a büdös életben nem fogom megkérdezni tőle, hogy amúgy golgota, neked mi a szexuális beállítottságod.

Ha meg kiderül, akkor who cares?

Segíts kérlek, ebben mi az autizmus? Mostanában sokat használják sértésként ezt, gyakorlatilag a hülye, vagy értetlen szinonímájaként, te mire értetted?

Mondok egy példát: jelenleg több egyetemen feketéket segítő programok zajlanak, ahol pontszámban kevesebbet kell teljesíteniük, mint mondjuk egy ázsiainak. Ez szerinted diszkrimináció, vagy sem?

Affirmative action néven szoktak rá hivatkozni, szélesebb téma, de amerikai egyetemekkel kapcsolatban ha rákeresel mostanában sok cikk született megint. Felületesen ismerem a témát, ezért is feltételesen vetettem fel, hogy ez szerinte diszkrimináció-e, mindenkire rábízom a tájékozódást a témában :).

Van most több cikk a témában épp egy aktuális pereskedés miatt, nem olvastam még az eredeti anyagokat, de itt találod az aktuális híreket róla:

https://www.google.hu/search?q=asian+student+sues+harvard

Rövid hírekben úgy szerepelt, hogy egyszerűen amiatt amit írtam (régi jelenség, nem új, amennyire tudom nyilvános), de tényleg nem volt még időm elolvasni, hogy mitől indult most el több per is.

Azért te se vagy semmi, hogy az autizmust szimplán a hülye helyett használod (egyáltalán minek, miért nem írod, hogy hülye?), és hivatkozol valakire, aki (szerinted) nem tudta mit indít el. Látsz olyan panaszt a levelében, ami erre utal? Szerintem tudhatta akár, vagy szerinted ha ezt megírta, akkor nem lehet, hogy "beleállt", és vállalta a következményeket?

Hoppa, egy social justice warrior? :D Autizmus remekul megmagyarazna a viselkedeset. Lehet jo (/"normalis"?) bizonyos teruleten, de masokon egyszeruen nem fog fel bizonyos fogalmakat es egeszseges emberhez kepest tul nagy jelentoseget tulajdonit egyes dolgoknak, irrelevans aspektusokra fokuszal.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

"Leírod, hogy az autista=hülye"

En "szinte hulye"-t irtam. (Nincs energiam reszletezni, sorry.) Az, hogy te hogyan tekred-csavarod a szavakat, hogy legyen okod tamadni valakit, mindezt ugy beallitva, hogy egy artatlan kisebbseget vedsz, nalam kimeritheti a SJW fogalmat. Deal with it.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Vagyis valakik összeírják, ki melyik rasszba tartozik, és milyen nemű. Ez határozottan az ember eszébe juttat egy, a 2. világháború előtt és alatt "virágzó" ideológiát.

A fenti listázás alapján pedig tenni akarnak valamit az egyik "rassz" nagynak ítélt súlya ellen. Ez is határozottan a fenti ideológia ismérve, olyannyira, hogy anno még törvények is lettek belőle. Magyarországon ugyebár volt egy első, egy második és egy harmadik ilyen törvény is.

Kidobtuk az ajtón a nácikat, erre bemásztak az ablakon "liberális" vagy mifene néven. Hiába no, a történelem ismétli önmagát, csak az elnevezések változnak...

megoldás: a többség nem fogadja el a (((coc)))-t, pár rézgálichajú földibálna és megélhetési ratyi raplizik pár napig, aztán odébbáll

Az Outreachy projektet jó pár, elég nagy cég tolja - lásd a szponzorlistát a https://www.outreachy.org/ alján - és nem tűnik úgy, hogy befejeznék bármitől is.
Meglehetősen kell nekik az iparban alulreprezentált társadalmi csoportok, praktikusan főleg a nők munkaereje, amit így próbálnak meg becsatornázni.
Arra pedig már rájött a tudomány, hogy lehet valaki akármekkora kóderisten, de ha emberileg egy seggfej, azzal hosszú távon több kárt okoz a munkahelyének/projektjének, mint ami értéket maga termel. Erre egy megoldás a munkahelyi/projektszintű CoC bevezetése, és az internship a nőknek és bármely tejipari termék készítőinek.
Remélhetőleg ez elválasztható a például Brendan Eichet is maga alá temető boszorkányüldözéstől.
___
Arany János: Grammatika versben

Én ezt mindig is hülyeségnek tartottam, mármint ezeket az outreach baromságokat. Ha valamelyik iparágban vagy fejlesztői csoportban alul van reprezentálva valamelyik csoport (nők, transzgender, vallási csoport, etnikai kisebbség), az nem a kirekesztés miatt van, hanem hogy általában már hajlandóságot sem mutatnak az adott pálya, tevékenység iránt. Persze ilyen polkorrektségi bullshittel be lehet erőltetni néhány másmilyen embert, de ez csak fel fogja bőszíteni azokat, akik az érdemi szakmai munkát viszik és azért vannak ott, mert tényleg jók szakmailag. Lásd a témaindító történet. Nincs ebben semmi meglepő. Meg az egész duplán felesleges is, mert akit így outreachelnek, az általában nem fog tudni úgyse olyan szinten beilleszkedni, és nem lesz tartósan tagja a csapatnak, programnak, stb.. Az egész tényleg csak bajkeverésre jó, de legalább néhány öltönyös-nyakkendős elmondhatja, hogy itt sokszínűség, meg polkorrektség lett, mert 21. század van, meg libsik meg ökók vagyunk. Közben meg szakmainak kéne maradni, és ilyen döntéseknél is csak ezt tartani szem előtt.

Persze az sem teljesen igaz, hogy csak a PC-ség hibája lenne. Az sem szokott soha jó ötlet lenni, mikor főnök, szponzor, etc. rutyáját, emberét tolják be, hogy az is ott legyen, majd valami támogatáskor jól jön, ha más nem, jó lesz besúgni. Már pedig a közösségi dinamika miatt ilyen outreach program nélkül is vannak igazságtalanságok miatti feszültségek, hogy valaki hátszél miatt kerül be vagy van jobban elismerve. Nem jó ezeket újabb felesleges dolgokkal tetézni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Raadasul ez a kvotanonek/fonok pici fianak sem jo, mert ha sajat kepessegei alapjan is bejutott volna, akkor is kvotanonek/fonok pici fianak fogjak venni, hacsak nem nyilvanvaloan kiemelkedoek a kepessegei. (utobbi esetben meg plane felesleges a kvota/diszkriminacio)

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

tátongó szakadék van aközött, hogy "emberileg egy seggfej" és "It says that the community tries to welcome people of all political belief. Except those whose political belief mean that they don't agree with the code of conduct. Since agreement is required to take part in the conferences, I am no longer able to attend."

Pedig ez volt számomra a legnagyobb csalódás a Mozillában. Azóta már nincs őszinte rajongás bennem a Mozilla közössége iránt. A PC-ség lett fontos a Mozillánál is.

Ahogy itt is, a PC-ség oltárán feláldoztak néhány alapító értéket, hát nem csoda, hogy szétesik a közösség.

Szerintem az a gáz, ha dráma van ebből csinálva. A tanulság az, hogy egyik oldalról sem választható el a munka környezet és az ember értékei. De ez igazából nem akkora baj önmagában, ha mindenki talál neki sacc megfelelő helyet. Szerintem az ami káros itt, hogy nem csak elválnak külön irányba, hanem megy ez a másik lenyomása is kicsit. Mindkét fél úgy kommunikálja azért a sorok között, hogy a másik féllel gond van.

Egyet értek, hogy diszkrimináció, ha valamilyen hátrányos helyzetű embert előnybe hoznak (pozitívan diszkriminálnak). Ez szerintem ritkán szerencsés, nincs pozitív diszkrimináció, csak diszkrimináció. Ha valahol egy színesbőrű pozitívan van diszkriminálva, akkor egy fehérbőrű negatívan. Ha egy meleg pozitívan, akkor egy hetero negatívan. Ez egy nagyon veszélyes irány, és a nyugati SJW vicces videók, meg professzor kirúgatások, stb. már jól mutatják, hogy ez durvább tud lenni, mint a legrosszabb fasizmus. Az, hogy az LLVM-nek ebbe be kell szállni, ebben állást kell foglalni, számomra teljesen elfogadhatatlan, és még érthetetlen is. Vajon miért volt ez jó? Hol voltak diszkriminálva eddig a magukat akárminek képzelő emberek? Engem githubon még soha nem érdekelt, hogy valaki nő, férfi, vagy valamilyen kombináció.

"Az, hogy az LLVM-nek ebbe be kell szállni, ebben állást kell foglalni,"

Nem nehéz összerakni a képet:

Chris Lattner feleségének, Tanya Lattnernek is kellett valami munka az alapítványnál. Ő lett az alapítvány elnöke.

Tanya Lattner az Apple-nél dolgozott. Az Apple fő szószólója az ilyen dolgoknak, volt hol "szocializálódnia".

Tanya írta az Outreachy internship levelet. Nyilván szívéhez közelálló a dolog.

--
trey @ gépház

Nem jol ertelmezed.
3 szereplo van: a ribi, a ferje, meg egy fejleszto. A ribi kavarja a szart, a fejleszto emiatt kilep, a ribi ferje meg sajnalja, hogy kilepett (ahelyett, hogy megmutatna hol a konyha).

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Szerintem nem a pozitív diszkrimináció ami gond. Alapvetően a társadalom akkor lenne szerintem klassz, hogy sacc mindenki hozzáfér a dolgokhoz. Ebben akár ez is lehet egy eszköz. Főleg, hogy a születés eleve diszkriminál. Nagyon nem egyenlő esélyekkel indulunk, szóval a kezdetektől borítva van a tiszta verseny.

A gond szerintem mindkét oldalról ez a szabály fetisizmus. Ez, amikor ennyire formálisara van húzva. Ha pl ez egy laza irányelv lett volna, akkor valszínűleg semmi gond nem lett volna. Mindenhol az okozza a torzulásokat szerintem, amikor nem engednek teret a szükséges kivételeknek. Valamiért azt hiszik sokan, hogy az baj, ha nem ugyanúgy van kezelve mindenki és minden helyzet. De igazából ez rossz dolgokhoz vezet. Az eredményre kellene koncentrálni, hogy mik azok, amik olyan tereket hoznak létre, ahol jó lenni. Ez a formáliskodás sokszor valami bűzlőhöz vezet.

Egyszermajd rájönnek a nagyokosok, hogy a verseny társadalomba erőltetésével pont azt ellensúlyozzák ki belőle, amiért létrejött. Az együttműködést, az együtt boldogulást. Ha nem lenne hajsza a javakért, a menőségért, státusszimbólumokért, illuzionális értékekért, akkor a legtöbb diszkriminációtól szenvedő szituáció létre se jönne.

Hát ehhez képest az, hogy csak az utf8-at ismeri a fordító, kismiska... Az "UB-optimalizáció" nevű g...ség (gonoszség) meg egyenesen ártatlan tréfa.

Végül is mi volt a gondja? Túl sok szabadideje volt, vagy cikizték a pink szoknyácskája miatt? Programozni kellett volna többet.

Sokat segít egy hír megértésében, ha elolvasod a hírt. A hírhez kapcsolódó anyagokkal együtt. Amikor ezt megtetted, ha meg tudod mondani honnan jött a pink szoknya, elmondhatod, szerintem sokan vakarjuk a fejünket, hogy hogy lehet ennyire félremenni ebből a hírből indulva.

Szeretném látni, hogy azért jön el valaki egy ilyen projekttől, mert a társai nem kapcsolják ki a gépet vagy a monitort estére, vagy mert kocsival járnak (megmérgezik mindannyiunk levegőjét). Ehhez persze még fejlődnünk kell.

Szerintem jelenleg egyre több cég van, aki pl. naptelepet rak a tetőre, bicikli tárolót rak a bejárathoz, ilyen téren van már lehetőség választani, hogy melyik gondolatmenet tetszik neked. Viszont ez az eset a fordítottja, itt volt egy politikailag semleges project, ahova bejöttek ezek az új elvek.

Szívesen látnék egy olyan közösséget, ami kizárás helyett kommunikálja azt, hogy mit gondol jobbnak, és nem hülyegyerekként büntetéssel akar csak belezsarolni a szerintük megfelelő viselkedésbe. Jelenleg nem lennék meglepődve, ha az Avatar film többet tett volna a zöld gondolkodásmód népszerűsítéséért, mint a greenpeace (mondom úgy, hogy szerintem egy unalmas film, és csak divatból lesz utána mindenki jaj környezet védő).

A fakivágó gonosz fehérember rátámadni ártatlan indi...na, kék gepárdembe...na, gepárdlényekre, és közben bedarálni fél bolygó! A film után sok ember körülöttem hirtelen hihetetlen fontosnak tartotta a szelektív hulladékgyűjtést, és egyéb nagyon látványos tevékenységeket, de pl. amikor azt mondtam, hogy hát azért az elektromos autó környezetterheléséről is írnak érdekeseket, és hogy elég rég óta ismert, hogy az egyik legkörnyezetterhelőbb iparág a hús iparága (és közben hangsúlyozom, hogy felületesen értek csak a kérdés vizsgálatához), akkor hirtelen mindenki elhallgat. Az elhivatottságuk akkora a területen, mint az irodalomhoz való viszonyuk: idézeteket osztanak meg facebook-on, de olvasni tré.

You must meet one of the following criteria:
You live any where in the world and you identify as a woman (cis or trans), trans man, or genderqueer person (including genderfluid or genderfree).
You live in the United States or you are a U.S. national or permanent resident living aboard, AND you are a person of any gender who is Black/African American, Hispanic/Latin@, Native American/American Indian, Alaska Native, Native Hawaiian, or Pacific Islander

Szep uj vilag..

Genderfree lehet ferfi is? Mert akkor USA-ban erdemesebb annak vallani magadat.