GIMP 2.10

 ( trey | 2018. április 29., vasárnap - 8:01 )

Eléhető a GIMP képmanipuláló programcsomag 2.10-es verziója. Benne egy rakás új funkcióval, változással, javítással. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Remek újítások, csak így tovább!

Az oldal alján a zöld paprikába harapó Wilber-en felröhögtem. :D

A manapság már mindent megfertőző, idealista designer diktatúra elejtette soron következő áldozatát, és sikeresen tönkretette a felhasználói felületét. Szívesen törném le azoknak a baromállatoknak a kezét, akik a józan ésszel totálisan szembemenő, színtelen, wireframe ikonokat kitalálták, majd divattá erőltették. Hasonló bánásmódot azok a fősodratú majomfejlesztők is megérdemelnének, akik átveszik az efféle degenerált agymenéseket. Mert a színek kéremszépen zavaróak™, a színeknek nincs™ szerepük™ és nem is szabad, hogy legyen. Pláne, hogy kétszer-háromszor annyi idő felismerni és megtalálni egy ilyen színtelenített, árnyalattalanított szart egy toolbar-on, mint egy normálisan kinéző (színes, árnyalatos) ikont. Arról nem is beszélve, hogy a nagy fejlődés a hiDPI irányába gyakorlatilag egy GTK1-es vagy korai Tk-s alkalmazás vizuális ergonómiai szintjére (őszintén... hogy néz ki ez a fos panel?!) süllyesztette vissza az egész layout-ot.

Koszonjuk, hogy ide is idebofogted a hulyesegeidet. :D
A nagy windows xp rejszolas mellett nem biztos, hogy jut idod arra, hogy atgondold mifele baromsagot irtal.

Nekem olyanok az ikonok, amiket akarok, igaz en nem szopatom magam winxp-n. Te amugy szereted magad nagyon hulyenek feltuneteni, mikozben kinozgatod magad? :D

Sikerul, nyugi! :D

Nem vágom, mi köze a Windows XP-hez a GIMP felületének tönkretétele. Szerintem semmi. Mellesleg, én sem "szopatom" magam WinXP-n, hanem egy jól összerakott, kiforrott, stabil rendszert használok. Ha szopatásnak élném meg, nem használnám. Sokkal inkább élem meg szopatásnak az ilyen csiligány, szélsőségesen idealista változtatásokat.

Felraktam tobb verziot most a gepemre, de mindegyik ugyanugy nez ki nalam.
Tudod mirol beszelsz? Vagy csak a szokasos fogalmatlan habzasod megy? :D

"Mert a színek kéremszépen zavaróak™, a színeknek nincs™ szerepük™ és nem is szabad, hogy legyen."

Lehet el kéne olvasni a bejelentést:

"...former theme and color icons are still available in Preferences"

Amúgy hivatásos fotográfusként engem zavar, ha egy képfeldolgozásra haszálandó felületen színesek az ikonok, nem véletlenül van kb. minden profi felhasználásra szánt képfeldolgozónak nagyjából középszürke felülete, és monokróm ikonjai. Itt most léptek egyet a komolyabb felhasználók felé, akinek ez az irány nem tetszik, két gombnyomással vissza tudja állítani. Az a baj veled, hogy csak a saját nézőpontodból látod a dolgokat, mindenki más meg helikopter™...

Az a baj vele, hogy eleteben nem latott meg semmit ami kicsit is komolyabb dolog, legyen az szo informatikai rendszerekrol, WM-rol, alkalmazasokrol (lasd. a GIMP), de mindenrol hatarozottan tudja allitani a hulyesegeit.

De ez megsem baj, mert kulonben kin kacarasznank :D

Kellenek mindenhova "falubolondjai", o a mi sajatunk itt a HUP-on. :D

Az a baj veled (és a GIMP fejlesztőkkel), hogy azt hiszed, attól lesz valami komolyabb, hogy így meg úgy néz ki. Miközben meg számtalan emberrel kibasznak, aki meg nem fősodratú, kinézet alapján a komolyságot megítélő átlagbirka. Mellesleg, attól még, hogy nem vagyok egyszerre profi Java, .NET, vagy assembly programozó, operációsrendszer-fejlesztő, vagy grafikus, ugyanúgy lehet véleményem és kritikám arról, hogy egy felhasználói felületet elcsesznek, neked pedig kutya kötelességed ezt elfogadni és nem tisztességes ha ez alapján becsmérelsz, vagy a véleményem kevesebbet érőnek tünteted fel, mert (szerinted) az nem utal elég komoly™ felhasználási módra.

Leirtad a lenyeget: "(nem) attól lesz valami komolyabb, hogy így meg úgy néz ki". Megis ezen lovagolsz :D

A felulet testreszabhato, nalam tobb verzio is ugyanugy nez ki.
Szoval mit csesztek el? Nem ertelek. Elfogadom, hogy keptelen vagy beallitani barmit is egy felhasznaloi feluleten. Csak vicces, ha ezen sirsz. Meg anyukam se szokott ilyet, pedig aztan o sem .Net, Ruby, stb fejleszto. :D

Azon lovagolok, hogy elbasszák az alapértelmezett felületet. Nem azon, hogy amit leírtam összefüggést, az igaz vagy nem igaz.

Idézet:
Elfogadom, hogy keptelen vagy beallitani barmit is egy felhasznaloi feluleten.

Képes vagyok bármit beállítani egy felhasználói felületen. Általában sokat konfigurálom a programokat, amiket használok. Nem ez volt a probléma, hanem az új alapértelmezett kinézet.

A felület még testreszabható. Nem biztos, hogy így is marad. Például, ha átállnak a bloated, csiligány GTK3-ra, ott már esélyes, hogy kivezetik a legacy layout-ot és a hozzá tartozó ikonokat.

Korábban Dark témával használtam, pedig nem vagyok fotós. Bosszantó volt, hogy új telepítés után mindig külön be kellett állítani a sötét témát, mert az alapértelmezett más volt. Most végre rendesen megcsinálták. Így néhány évente 5–10 másodpercet meg tudok takarítani. Aki a kicsit nem becsüli…

Idézet:
"...former theme and color icons are still available in Preferences"

Lerágott csont. Nem azt állítottam, hogy nem lehet visszaállítani a régit. Hanem, hogy elbaszták a felületet, és felület alatt arra gondoltam, ami mostantól alapértelmezett.

Idézet:
Az a baj veled, hogy csak a saját nézőpontodból látod a dolgokat, mindenki más meg helikopter™...

Ezt ugyanúgy rá lehet sütni a te "zavar, ha egy képfeldolgozásra haszálandó felületen színesek az ikonok" helikopterségedre is. Én csupán elmondtam a véleményemet az új felületről, te pedig a sajátodat burkoltan felsőbbrendűnek próbálod feltüntetni, merthogy uraságod fotográfus™. Én meg mondhatnám azt, hogy a fent linkelt témában a GIMP Forums egyik adminisztrátora is az én véleményem osztja, bár nem tudom, ő mennyire fotográfus™, viszont van két ismerősöm is, aki hasonló cipőben jár és kénytelen photoshop-pal dolgozni, mert a munkahelyén ez a sztenderd és gyűlöli a színtelen ikonokat, bár sok kárt nem okoznak nekik, mert billentyűparancsokat használnak. Továbbá, nagy különbség van aközött, hogy valaki valamiről véleményt mond, és aközött, hogy tízmilliókra-százmilliókra erőlteti rá azt. GIMP-ék az utóbbit művelik. Egyelőre nem visszavonhatatlanul, de majd várjuk ki a végét. Pár verzió és szépen eltűnnek majd a "Legacy"-nek címkézett ikonkészletek, hiszen még egy-két ilyen csiligány újítás, aztán már it is incompatible with the new user interface, meg too old, it must be deprecated idealizmusok "jó" indokok lesznek a must move forward nevű, általában kapitalista társadalmakat érintő súlyos kényszerbetegségre. Ismerjük már, hogyan megy ez szélsőségesen idealista, megújulásmániás szoftverfejlesztőéknél.

"Nem azt állítottam, hogy nem lehet visszaállítani a régit. Hanem, hogy elbaszták a felületet, és felület alatt arra gondoltam, ami mostantól alapértelmezett."

Miből gondolod, hogy ez az elszabott felület? Miből gondolod, hogy a te véleményed az igazság? Engem zavar a _munkámban_ a színes ikon (saját vélemény, nem erőltetném rá senkire, veled ellentétben az én hozzászólásomban az szerepelt, hogy "engem zavar", nem pedig világigazságként jelentettem ki), téged egységsugarú userként zavar, hogy nem találod meg az ecsetet, mert nem színes. 1:1, két különböző felhasználási terület.

"te pedig a sajátodat burkoltan felsőbbrendűnek próbálod feltüntetni, merthogy uraságod fotográfus™"

Nem tudom miből olvastad ki a felsőbbrendűséget, én a _saját_ véleményem mondtam, kontextusba helyezve (segítek: fotográfus --> kép --> képfeldolgozással foglalkozik), ellentétben veled, te konkrétan rá szeretnéd erőltetni másra a valósnak vélt igazságod™, értelmes embertől távol álló "stílusban".

Más, kifejezetten fotófeldolgozásra szánt szoftverrel nem dolgozol? Darktable és hasonlókra gondolok. A gimp-t tíz év alatt sem tudtam megszokni, maradt a lightroom...

Egy mozdulattal átállítható.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Aki nem tudja elindítani a böngészőt, mert nem találja a nagyméretű kis „e” betűt, annak ez gond. Akinek gond, hogy a szövegszerkesztő új változatában az általa gyakran használt funkció az 5. menü 3. sorából átkerült a 6. menü 4. sorába, annak ez is gond lesz. Ez egyébként idővel meg fog oldódni, mert egyre több program esetében fog megszűnni az XP támogatása. Ha pedig nem jön új változat, akkor már a dolgok sem fognak változni.

Szomorú, hogy a testreszabhatóságra a legtöbb szoftver fejlesztője olyan magasról szarik, hogy a verzióvisszatartás az egyetlen mód a jól megszokott kinézet és a bejáratott (de az új verzióban elcseszett) használati gyarkolatok megtartására. Chrome esetében például nagyon örülök, hogy a 49-esben (utolsó XP-n futó verzió) még egy szofisztikált, letisztult, kompakt felület maradt meg, mintsem a mostani material-idealista, homályos betűkkel szemet kifolyató, touchscreen-idealista csiligány. Ahogy annak is, hogy egy több, mint két éve nem frissített verzió minden oldalt változatlanul jól betölt, még a GMail új, csiligány felületét is.

:) tudod ki szarik ra? En kikerem magamnak en nem. De a szoftverfejlesztoket azert fizetik, hogy az app mukodjon.. nem azert, hogy azt szarra lehessen konfigolni.

Ez egy nagyon gyenge és szar kifogás, és már lejárt lemez is.

Egy szoftver mind funkcionális, mind eszmei értékét pozitív irányba befolyásolja a konfigurálhatóság. Én inkább onnan fognám meg a dolgot, hogy a tömegszoftverek esetén ezek az értékek nem számítanak, csak az, hogy hány birka használja. A birkákat könnyebb a csilibloat szemkiszúrással megfogni (mivel nem értenek hozzá és alapvetően oda se kellett volna engedni a gép elé őket) és szoftvermultiéknak egyetlen céljuk van: minél több birkát megfogni, mert több birka = több felhasználó = több pénz.

Akkor most a cegek megsem ertekeket (eszmei, erkolcsi, szellemi, muhahaha) termelnek, hanem penzt? :D

Egy szoftver akkor legyen szanaszet konfiguralhato, ha ez a celja. Ha nem, akkor ne legyen szanaszet konfiguralhato.
Vegyuk peldaul azt a szoftvert, ami ha megemelkedik az atomeromuben a futoanyag homerseklete riasztast kuld a mernok uraknak. Hova kellene ezt szanaszet konfiguralni???? Lehessen csillamponis uzit kuldeni belole? Vagy zenet jatszon le? Vagy be lehessen allitani, hogy ha a Mars egyutt all a Jupieterrel, akkor csillamponis uzi, ha meg a hold fogyoban van, akkor MajkolDzsekszon szamot jatszon a mernoknek?

Szanalom gyermeke Te! :D

Volt - asszem Milton Friedmantol - egy idezet, hogy egy ceg igazi tarsadalmi felelossegvallalasa az, hogy a befektetoinek profitot termeljen. Ez nagyjabol igaz is.
Persze az is igaz, hogy ezt akkor tudja megtenni, ha valami olyasmit keszit, amire van kereslet - szoval igeny. De ez a GIMP eseteben pont offtopic.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Idézet:
Vegyuk peldaul azt a szoftvert, ami ha megemelkedik az atomeromuben a futoanyag homerseklete riasztast kuld a mernok uraknak. Hova kellene ezt szanaszet konfiguralni????

A konfigurálhatóság nem egyenlő a feature-ök sokaságával. Ha valami tényleg szánalmas az az, hogy te mégis ezt hiszed, hülyét csinálva magadból, miközben meg engem bohócozol. Egy atomerőműben működő szoftvernek saját funkcionalitására nézve kell konfigurálhatónak lennie. Utóbbit szerintem meg is követelik a beszállítóiktól. A saját funkcionalitásába nem tartozik bele a csoportos üzi, meg a csillagvizsgálás sem. Azok funkcionálisan független feature-ök egy atomerőmű üzemeltetésétől.

kisszivem, beloled hiaba akarnek hulyet csinalni, hiszen mar a munkat elvegezted magad :D

A tematol eltertel persze, hiszen az alapfelvetesed az volt, hogy minden szoftver szar, ami nem konfiguralhato szanaszet. De hagyjuk is, mert mar nekem kinos a szanalmas vergodesed. Meg jol szorakozunk, de kezdunk sajnalni is. Es ugy azert nem igazan szivbol jon a kacaj. :D

"A konfigurálhatóság nem egyenlő a feature-ök sokaságával."

De.
A konfiguralhatosag egy nagy feature, es tobb tesztelest is igenyel.

Akkor másképp mondom: Az, hogy valami konfigurálható, nem egyenlő azzal, hogy mindent tud, pláne olyan dolgokat is, melyek funkcionálisan idegenek tőle (a program eredeti céljának megvalósításán túlmutatnak). Tehát, egy atomerőműben a konfigurálhatóság nem azt jelenti, hogy van benne MP3 lejátszó, meg Facebook Messenger. Hanem, hogy az atomerőmű vezérlésével kapcsolatos feladatok ellátásának módjait maximálisan konfigurálni lehet.

"A konfigurálhatóság nem egyenlő a feature-ök sokaságával."

De.
A konfiguralhatosag egy nagy feature, es tobb tesztelest is igenyel.

Alatalaban nem ugyanaz a Gimp celkozonsege azokkal, akik a kek E betut sem talaljak meg. Szoval hajasblezer hiaba sir ezen, ez amolyan gerjesztett nyihogas csak. Ahogy azt szokta mindene, amihez nem ert. Ja varj, az tenyleg minden :D

Szuper jó lett. Alapértelmezetten fekete a GUI ami engem zavar egy kicsit, de jó Linuxos szokás szerint ez is könnyen átállítható. Már kidolgoztam egy pár fotót kíváncsiságból. Sokat gyorsultak a végrehajtások és valóban jobb lett a formázások és retusálások képminősége. Ha jól láttam az I-görbités kikerült a szűrőkből és helyette egy külön eszköz lett létrehozva aprólékosabb beállítással. Számomra ismeretlen Flatpakkal lett telepítve Fedora 27-re. eszméletlen kacifántos parancssorral indul csak el és (lehet e miatt) semelyik eddig integrált alkalmazáshoz (darktable, ufraw, xsane...stb) nem épül be. De azért szeretjük.
Hajrá ! :)

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

De hat nem erted, hogy nem ez szamit, hanem, hogy nem szinesek az ikonok a winxp-n!!!!!???!!!! :D

A 2.10 nem működik WinXP-n és nem is állt szándékomban használni. Lassan abbahagyhatnád a majomkodást. Nem vagy vicces.

Hat az biztos, hogy vecceskedesben barki elol elviszed a show-t :D

Annyira nem vágom az előzményeket a vitátokban, de valóban fura, hogy megannyi remek fejlesztés és új, a photoshoptól esetekben eltérő mégis kiváló megoldás született egy gyakorlatilag profi képfeldolgozó szoftverben, és a színes ikonok vagy a neked nem tetsző kinézet miatt degradálod a több éves fejlesztői munkát.
Úgy vélem, ez pont nem az a program ami, arról szól mi nem sikerült benne.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Hajasblezer-nel nem is kell tudni az elozmenyeket. Barmi a tema abbol indulj ki, hogy:
"Szar, szar, szar mert fogalmam sincs hogy mukodik, nem is ertek hozza, de azert eljatszom az idiotat"... ja varj, nem jatsza el :D

De most itt tenyleg kepzelj el barmilyen temat. A petrezselyem termesztesetol, az urhajo iranyitasaig. Mindenhez hozza tud szolni es leszolni. :D
Ha szerencsed van elokapja azt, hogy "de en win xp-t hasznalok es ez sokkal zoldebb, mint a petrezselyem", vagy "a viztisztasag merese szar miota nem win xp-t hasznalnak", vagy "a nemet gazdasagi (winxp) helyzetre erosen hat (winxp), hogy a masodik generacios (winxp) bevandorlok kozott az oktatasban (winxp) resztvettek..." ja varj ez mar olvasottsagot feltetelez. :D

:) kezdem
--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Kivancsi vagyok, hogy mikor eri el ezt, meg a Gnome projectet a vegzet es kezdik el bizonyos korok vegzalni a nevuk miatt.

Ne legyen igazam, de par even belul elkepzelheto a nev valtas.