Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) Final Beta

 ( trey | 2018. április 6., péntek - 7:20 )

Steve Langasek az imént bejelentette, hogy tesztelhető a nemsokára Ubuntu 18.04 LTS-ként kiadásra kerülő, jelenleg "Bionic Beaver" kódnév alatt fejlesztett disztribúció végső béta kiadása. Kiadási megjegyzések itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát nagy izgalmak nincsenek.

Tök jó, hogy a Calculator app snap lett, de nem hiszem hogy sűrűn lenne érdemes user okokból frissítgetni, a system monitor az meg gondolom egy grafikus tail. A Chrome meg a Firefox kene hogy baromira snap legyen, pláne ha driverless a printing.

Wayland 2020-ban, talán. Hajrá gyerekek, végülis ha 34 évig kibirtuk az X-et, mit számít plusz egy-két év? “megjön apa hajnalra, mindig-mindig holnapra” hogy a Ghymest idézzem.

Szerveren a subiquity lehet izgalmas, bár aki nem tud egy stock ubit feltelepíteni szöveges terminálból azt lehet nem kéne szerverközelbe engedni (öreg vagyok, nah)

Gnome, LO kb. stock, jó hogy sikerült a 6.0-t ezzel LTS-be rakni, a 3.28 nem egy világmegváltás.

Viszont anyámnál kéne cserélni a 32 bites desktop gépet emiatt... csakhogy hónapok óta nem kapcsolta be, pláne amióta beállítottuk a wifis nyomtatót a mobilján és a tabletjén is.

Hát nem tudom. Értem hogy effort de nem érzem hogy most hogy nem pazarolják az energiájukat feleslegesen a mobilra meg az Unity8-ra, hirtelen meglódult volna az innováció a kanonikus linuxnál.

Én mondjuk örülni fogok, ha ez tényleg csak egy "csendes", innováció nélküli LTS lesz, emiatt remélhetőleg kevesebb hibával.
--
♙♘♗♖♕♔

Én amit eddig észrevettem, mint "innováció", a netplan.

Sajnos én is észrevettem már a netplant. 17.10 alatt már ez van bekapcsolva az ifupdown helyett. Bármilyen furcsa random hálózati probléma esetén ajánlom a netplan kiiktatását és ifupdown-os network.service enable/start kombót. Főleg ha ugyanazon a vason egy régebbi linux alatt jó volt de 17.10 vagy 18.04 alatt meg nem.

Meglátjuk, de nekem az alsa-pulseaudio váltásra emlékeztet a dolog, ne legyen igazam.

Nekem ugyan működik, de maga a netplan csak egy konfig fájl konverter, most hogy ez miért jó, arra még nem jöttem rá.

Nem értem miért lefelé változtatnak amikor felfelé is rohadt sok munka lenne. Hagyhatnák a jól működő base megoldásokat. Nem beszélve arról hogy minél lejjebb cserélgetik a téglákat, annál több szoftver tud eltörni.

jahm. Inkabb azon dolgoznanak, hogy minden menjen command line interfeszen es grafikus interface-en is.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tudtommal a Wayland-ot az nvidia-nak még nem sikerült supportálni, és gnome oldalról is a "már majdnem minden működik" kategória, szóval semmi keresnivalója egy LTS-ben.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

+1
Amíg a zöldek nem támogatják rendesen, addig felejtős. Sajnos simán el fognak szüttyögni egy "szabványos" megoldás kidolgozásán még két évet, úgyhogy a 2020-as dátum is elég optimista szvsz...

De igazából mindegy, mert kiválasztható lesz az LTS-ben, csak nem a default. Aki szeretné, használja.

"A Chrome meg a Firefox kene hogy baromira snap legyen"

Ha jól értem a legtöbb csomagra vonatkozik olyasmi szabály, hogy nem ugranak verziót egy Ubuntu kiadáson belül, ez a böngészőkre amúgy sem volt érvényes már jó ideje, simán megérkezett a frissítésekkel a naprakész verzió. Így nem érzem a hiányát. A sandboxolás miatt inkább érezném, bár lefogadom, hogy a snap környezethez alkalmazkodás pont egy ok amellett, hogy még nincsenek a böngészők becsomagolva.

"Wayland 2020-ban, talán"

Javíts ki, ha tévedek, de most is elérhető, csak épp nem default.

"meglódult volna az innováció a kanonikus linuxnál."

Nem is baj. Az utóbbi években a sok innováció és új fejlesztés mellett nem volt idő rendes bugfixekre, stabilitás növelésére. Ha a felszabadult erőforrásokat arra használják, hogy csendben jobb legyen a rendszer, mintsem csillivilli újításokra, ám legyen.

Snap sandbox: én értem félre? A --classic telepítés nem pont a sandboxból engedi ki? Nem néztem még utána, egyelőre kerülöm, ahol lehet, de pycharm így ment fel legegyszerűbben, viszont kellett neki a classic...

Verziók... én úgy tudtam, hogy az apt upgrade/dist-upgrade közt pont az a különbség, hogy az utóbbi újabb verziókat is telepít, míg az előbbi csak a javításokat.

Ezeket rosszul tudom?

"A --classic telepítés nem pont a sandboxból engedi ki?"

Igen, de ezzel pont az értelmét veszíti a dolog, mert a snap egyik előnye pont az volna, hogy a benne futó appok sandboxolva vannak, ami egy böngésző esetében kiváltképp fontos volna.

"úgy tudtam, hogy az apt upgrade/dist-upgrade közt pont az a különbség"

Nem egészen a man page szerint (kiemelés tőlem):

Idézet:

upgrade
upgrade is used to install the newest versions of all packages
currently installed on the system
from the sources enumerated in
/etc/apt/sources.list. Packages currently installed with new
versions available are retrieved and upgraded; under no
circumstances are currently installed packages removed, or packages
not already installed retrieved and installed. New versions of
currently installed packages that cannot be upgraded without
changing the install status of another package will be left at
their current version.
An update must be performed first so that
apt-get knows that new versions of packages are available.

dist-upgrade
dist-upgrade in addition to performing the function of upgrade,
also intelligently handles changing dependencies with new versions
of packages
; apt-get has a "smart" conflict resolution system, and
it will attempt to upgrade the most important packages at the
expense of less important ones if necessary. So, dist-upgrade
command may remove some packages. The /etc/apt/sources.list file
contains a list of locations from which to retrieve desired package
files. See also apt_preferences(5) for a mechanism for overriding
the general settings for individual packages.

Fura egyébként: chromium és firefox van snap-ben is. Hogy mennyire van bedobozolva a homokba, azt nem tudom. Chromiumot kipróbáltam, elindul, bár kilépni nem lehet belőle, mert megmaradnak a processzei :)

Apt: jogos, mindig elfelejtem, én meg kizárólag dist-upgrade-et használok mióta létezik apt-get...

Chrome/ium alapból nem lép ki, ha bezárod az utolsó ablakot, háttérben fut tovább. Ez nem a sandbox hibája, így van megtervezve a program. Ideális esetben az értesítési sávban kell hogy láss egy chrome/ium ikont ilyenkor is.

Ha nem látszik, az vagy a sandbox hibája, vagy az asztali környezetedé, vagy valahol a kettő közt. A beállításokban mindenesetre át lehet pöccinteni, hogy ne maradjon a háttérben.

Érdekes, mellesleg csókoltatom a kitalálóját. Ha bezárom, azért teszem, mert útban van. A vicc, hogy amikor először próbáltam, egy read-only könyvtárban álltam.
Másodszor a $HOME-ban, akkor kiszállt, bár telefosta a konzolt hibákkal.

Kérdés, hogy mit zársz be. Te egy ablakot zártál be, nem egy alkalmazást. És az a viselkedés, hogy ilyenkor az alkalmazás nem lép ki, hanem a háttérben fut nem ördögtől való, IM-ek például nagyon régóta így működnek. A Chrome esetében is érthető (habár szokatlan) hogy miért teszi ezt, hiszen amellett, hogy egy böngésző, egyben egy alkalmazásplatform is. Én morcos lennék, ha a Hangouts kilépne csak mert bezárom a Chrome ablakot :O)

Többször kipróbáltam (Ubuntu 16.04, Unity), ha nem read only a default könyvtár, ahonnan indítom a snap-pel telepített chromiumot, akkor simán leáll, semmi sem marad a háttérben.

Azért ne keverjünk egy eleve így működő szoftvert egy böngészővel! Egy IM nem szokott gigabájtokat elfoglalni a memóriából, amit egy chrome-klónról nem mernék kijelenteni... :)

Alkalmazásplatform? Lehet. Akkor az alkalmazás maradjon ott, de ne a böngésző.

Az, hogy read only vagy sem valamelyik könyvtár nem tudom hogy jön ide, vagy miért releváns.

"Azért ne keverjünk egy eleve így működő szoftvert egy böngészővel"

Miért ne? Változik a böngészők szerepe, és működése is. Ez van.

"Egy IM nem szokott gigabájtokat elfoglalni a memóriából"

Vicces ezt olvasni annak fényében, hogy az IM-ek egy része ma már electronnal működik, ami lényegében egy lebutított Chrome. Egyébként üresjáratban, vagy max 1-2 tabbal a Chrome sem szokott.

"chrome-klón"

Klón? Miről beszélünk? A Chromium nem Chrome klón.

"Akkor az alkalmazás maradjon ott, de ne a böngésző"

Mivel a böngésző a futtatókörnyezete az alkalmazásnak, ez elég nehezen megvalósítható.

Én sem tudom, mi köze a default könyvtárnak ahhoz, hogy kilép vagy sem, de egyedül R/O mountolt könyvtárból indítva fagyott csonttá.

Ha a chromium nem chrome klón, akkor mi? Gyakorlatilag egy butított verzió, annyira egyformának látom őket.

IM - vagy húsz éve az ICQ volt az utolsó amit használtam, felőlem a mostaniak bármire épülhetnek. Viszont elég sok panaszt láttam a böngészők által felzabált memóriára, szóval nagyon nem mindegy, hogy záráskor megszabadul-e a rendszer a memóriazabáló processzektől és nálam ott maradt négy vagy öt ilyen processz is.

De még1x: nem győzöm hangsúlyozni, hogy eddig mindig normálisan bezárta magát a chromium, kivéve, mikor snapként, abból a read-only könyvtárból indult.

"Ha a chromium nem chrome klón, akkor mi?"

A Chromium a Chrome böngésző open source része. Nézhetjük úgy is, hogy a Chrome a Chromium egy zárt komponensekkel kiegészített változata. Klónról akkor lehetne beszélni, ha egy 3rd party fejlesztő a Chrome-ot másolná.

"vagy húsz éve az ICQ volt az utolsó amit használtam"

Ez oké, de ez mit bizonyít. Ma az IM-ek egy része electronnal fut, ez tény. És ugyanúgy zabálják a memóriát, és ugyanúgy a háttérben futnak.

"Viszont elég sok panaszt láttam a böngészők által felzabált memóriára, szóval nagyon nem mindegy, hogy záráskor megszabadul-e a rendszer a memóriazabáló processzektől és nálam ott maradt négy vagy öt ilyen processz is."

Tény, hogy sok memóriát zabálnak, de ez nem tisztán a böngészők sara. Konkrétan a Chrome a gépemen tisztán olyan 300 megát fogyaszt. Nem számolva a nyitott lapok, és kiterjesztések memóriafogyasztását. Mert az mindenkinél más.

"nem győzöm hangsúlyozni, hogy eddig mindig normálisan bezárta magát a chromium"

Mégis hogy tette? Az alapbeállítás az, hogy fusson a háttérben. Hacsak nem állítottad át, és szoktad meg, annak korábban is ugyanúgy kellett volna futni a háttérben tovább.

git clone... akkor az mit csinál szerinted? ;)

ICQ: csak annyi, hogy fogalmam sincs a mai hasonló szarok hogy működnek, mit használnak, nem is érdekel különösebben, amíg nem vágják agyon a rendszerem.

Hogy máshol hogy működik, nem tudom, Ubuntu 16.04-t használok évek óta, sohasem maradt a Chromium ott a háttérben. Nem én kapcsoltam ki ezt a funkciót, nem is volt benne.

ui: egyébként az, hogy ott marad a háttérben, nem kellene, hogy a "snap run ..." parancsot is érintse. Normálisan azok a GUI-s programok, amik háttérbe teszik magukat, nem fogják meg az őket indító parancs shelljét, ahogy azt a chromium tette a fenti esetben.

Szerk: közben kiderült, hogy nem a read only könyvtárral volt baja. Tegnap leszedtem, ma visszaraktam, most tökmindegy, honnan indítom, felakad a szeme.
Ez marad utána:
32540 pts/18 Tl 0:03 /snap/chromium/274/usr/lib/chromium-browser/chromium-browser --no-default-browser-check --no-first-run
32665 pts/18 S 0:00 /snap/chromium/274/usr/lib/chromium-browser/chromium-browser --type=zygote
32667 pts/18 T 0:00 /snap/chromium/274/usr/lib/chromium-browser/chromium-browser --type=zygote
32734 pts/18 Z 0:01 [chromium-browse]

Ctrl-Z, majd kill -9 %1 kell, hogy eltűnjön.

Gyenge gépre (Lenovo T400, Core2Duo, 4 giga ram) Xfce, LXDE, Mate vagy valami más?
Nem nekem, szóval lehetőleg valami felhasználóbarát legyen a klasszikus működésűek közül.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Core2duo mihez képest gyenge?
Nekem Unity megy rajta most (14.04) compiz, mindenféle 3D effektekkel csicsázva, de live pendrive-ról ment már Gnome3 is. Jó, valami ősi nvidia VGA is van benne...

Ebben inteles integrált van és a mai átlag gépekhez képest gyenge. De amúgy a irodai dolgokra bőven elég. Nem szeretnék Unity és Gnome 3-at, mert nekem ugyan bejön és kézreáll, de a célszemélynek nem.
Eddig Xubuntu volt rajta, de tönkrement a vinyó és SSD kerül bele, ahhoz pedig már új rendszer is dukál. Pl. egy 18.04

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Gnome3-at csak azért írtam, mert szerinted gyenge a C2D.
Ha ezt elviszi, annyira gyenge nem lehet.
Mondjuk integrált VGA-val nem tudom, mit csinál.
Részemről gyenge hardveren az Xfce/Xubuntu a preferált, de fogalmam sincs, hogy ha valaki máshoz szokott, annak mennyire áll kézre.

Beteg az a világ, ahol egy tálca meg egy menüsor kirajzolása érezhetően lassít mondjuk egy 10Mhz-nél erősebb processzoron. Hajbazer mód off.

Szerintem bármelyik könnyűsúlyúnak mondott Ubuntu terjesztésnek (Xubuntu, Lubuntu) bőven futnia kell 4GB ram mellett.