Elhunyt Stephen Hawking

 ( trey | 2018. március 14., szerda - 7:28 )

Nyugodjék békében!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van olyan ipari, technológiai fejlesztés, aminek a létét az ő tevékenységének köszönhetjük? Nem negatívan kérdezem, tényleg érdekel, hogy a tevékenységéből van olyan részlet, ami közvetlen összeköthető a hétköznapi, vagy akár nem annyira hétköznapi ipari tevékenységhez?

Az élet nem csak iparból és technológiából áll. Nem tanácsos ilyen beszűkült módon megközelíteni a világot, mert a leszűkítésen kívül eső létezők eleve diszkriminálódnak, azaz nem jutnak el a tudatosságodig.
Hawking az akadémikus fizika határait feszegette a fekete lyukak vonatkozásában. Mivel nem rúgta fel ezen akadémikus fizikai felfogás alaptéziseit páros lábbal, nem zavarták el a halál f@szára annak tekintély elvű prókátorai.
Mindenesetre szerintem nem sokra jutott :) Olvasgatom az akadémikus fizika által kiközösített időfizikusok gondolatait, azok sokkal többre jutottak mint Hawking - pl. a skalárhullám alapú dimenzióelméletek - de őket nem hagyják se publikálni, se oktatni, mint anno Galileit meg Kopernikuszt a maga idejében az inkvizíció. Most Tudományos Akadémiának hívják ezt az inkvizíciót :D
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Sokan úgy gondolják, hogy ő sem tett többet a világért, mint egy-egy menő focista... :(
(Mikor felvetettem, hogy a focisták csak élősködők, kb ez volt a reakció)

IMHO a focisták nem élősködők, nálam legalábbis ugyanabba a kategóriába esnek mint a prostituáltak, lévén közvetlenül a testükkel "dolgoznak", pénzért, és közben semmi olyan építő jelegű tevékenységet nem folytatnak mint amit például egy tisztességes kőműves elmondhat magáról.

Bár annyit még hozzátennék, hogy a prostik sok embernek okoznak örömet, és valószínűleg sok család azért nem megy szét, mert nekik köszönhetően van hol megtenni azt amit otthon (orvosi okokból, vagy csak fájafejem álmosvagyok miatt) nem lehet, anélkül, hogy más ember felé lenne olyan érzelmi elkötelezettség ami szétszakítaná a családot.
Emiatt a prostikat, és a munkájukat is tudom becsülni, tisztelni.

Ellentétben azzal a két tucat izzadt kannal akik nagy pénzek reményében a fűben labdával gurigáznak, miközben a lelátón az orkok egymást püfölik. Nekem ez az életérzés valahogy nem jön át, - de persze lehet, hogy bennem van a hiba!

ui: Bár láttam már olyan focit ami tetszett nekem: az interneten egy videóban japán csajok fociztak, de valószínűleg csak amatőr foci volt, kis pénzből, mert már nem jutott rendes mezekre, így azt megoldották pár tubus temperával. Hmm... Lehet, hogy labdájuk sem volt, sajnos már nem emlékszem, mert a bokájuk környékére már nem nagyon jutott a figyelmemből...

Prostik miatt csak elvétve van károkozás, míg a meccseknek ma már nélkülözhetetlen szereplői a rohamrendőrök és a tomboló csőcselék :(

Erről szerintem nem a focisták tehetnek, lehet azt nézni csendben ésszel is, míg a prostiknál azért vitatható, hogy eszközei lehetnek pl. egy család szétesésének (még ha nem is okozói, nem biztos, hogy az eszköz a jó szó, de részei a folyamatnak...persze nem rajtuk múlik, de benne van a pakliban).

-1, valahol azért sikerül megoldani hogy ne legyen balhé :)

Újpesten a minimum a villamos rongálás... :(
Legalábbis ahányszor ilyen csürhébe botlottam meccs után, mindig ment a részeg tombolás.

ja országokban gondolkodj, ne kerületekben :)

Csak mint személyes tapasztalat ;)

kell hozzá kultúra, mint sok máshoz is. angliában voltam két meccsen évekkel ezelőtt (crystal palace-southampton király miatt, de volt ott crouch is, meg tottenham hotspur talán fulham ellen a white hart lane-en), mindkettő balhé nélkül, ismeretlen southampton drukkerrel összeborulva mosolyogva készült kép. a meccsre a kisgyerektől a nagymamáig mindenki ment ki hegyekben, a szurkolók egymás mellett nyugalomban. szóval nagyon más, mint itt. persze tudom, az angol focinak is van olyan része, ami messze nem ilyen.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nekem speciel nem magával a focival van bajom, hanem a ráépült kereskedelmi célú hülyeségekre, amivel megrontják az egészet.

Unokatesóm apja a haverjaival focizik, időnként összeállnak egy hasonló baráti társasággal, és kimennek rúgni a labdát egy kis pályára, néhány órán keresztül. Ezekről tudni kell, hogy igen kemény tét meccsek, ugyanis utána a vesztes fél fizeti a fröccsöket a közeli kerthelységben.
Na, őket tisztelem azért, mert 50+ korban simán kimennek, hogy mozogjanak, és hogy jól érezzék magukat.

Viszont, ha egy kicsit visszatekintesz az időben megtudhatod, hogy ezt a jelenlegi angol focikultúrát mi előzte meg és erre milyen intézkedéseket hoztak.

Ezeknek látod az eredményét jelenleg - nem mondom azt, hogy nálunk nem így kellene tenni. Sőt!

Hawkingnak meg RIP!

(Remélem egy jobb helyre került, ahol már nem egy olyan testben kell gondolkodnia, mint földi pályafutása alatt!)

> valószínűleg sok család azért nem megy szét, mert nekik köszönhetően van hol megtenni azt amit otthon (orvosi okokból, vagy csak fájafejem álmosvagyok miatt) nem lehet

nem hinném hogy létezne ilyen statisztika, de arra azért kíváncsi lennék, hogy pontosan hány család nem megy szét azért (pontosabban: azért nem megy szét), mert apu prostihoz jár

Szerintem, tehát erősen véleményes, de meglepne, ha sokáig fenntartható állapot lenne az, hogy család és prosti párhuzamosan.

Statisztikát én sem tudok.
De nem véletlenül hívják legősibb mesterségnek.
Nem azért van, mert szeretnénk, és mert ezerrel reklámozzák mint az éppen aktuális telefont, hanem azért van, mert mással nem pótolható késztetést, igényt elégít ki. (Haha)

Ha most hirtelen eltűnne a föld bolygóról az összes prosti, akkor az a feszültség amit tegnap még ők oldottak fel, máshol keresne enyhülést. Hol? Otthon? Az utcán, erőszakoskodva? Azért van kereslet a szolgáltatásaikra, mert emberek vagyunk, akik önmagukon csak részben tudnak uralkodni.

Van egy mondás, miszerint ha 10 percig mindenki hirtelen vágya azonnal teljesülne, akkor utána a földön csupa terhes nő kerülgetné a halott férfiak hulláit.

Nem azért vagyunk civilizáltak mert nem is akarjuk a szembejövő csajt az utcán, hanem azért, mert túltesszük magunkat rajta, és hazamegyünk az asszonyhoz.
És akinek nincs csaja? Vagy van, de vele nem lehet? Na, aki nem tud főzni, és otthon se kap kaját, az elmehet vendéglőbe, és nincs ezzel semmi baj, szemben egy másik szükséglettel, amelynek nem otthon való kielégítése egyesek szerint (nem rád gondoltam) az ördögtől való.

Ne legyünk álszentek! Lehet, hogy nem ez a legjobb megoldás, de elég jó, és működik. Én sem tudok róla kutatást, de simán életszerűnek tartom, hogy van olyan akinek cirka bérlete lehetne már az általa favorizált mindenki asszonyánál, és van olyan aki csak néha keres fel egyet, alkalomszerűen, amikor éppen rájön az érzés.

Az embert egy csomó feszültség éri a mindennapokban. Ezeknek a feszültségeknek a feloldására egy csomó iparág ráépült már:
Dohányipar, mert a nikotin jó, és nyugtat.
Szeszfőzdék, mert az alkohol is jó, hát persze.
Droglaborok mert hát a valóság ugye csak annak való aki gyáva lőni magát.
Szerencsejáték, mert az is enged egy kicsit álmodozni.
Sport események ahol lehet tombolni.

Nem lenne politikailag korrekt, ha éppen a csajokat hagynánk ki a felsorolásból, igaz?
Szerintem ők is tehessék meg amit mi szeretnénk hogy megtegyenek! :-)

Összefügg ez az életbölcsességgel. Egy bölcs ember már nem "hajkurássza" az élvezeteket mert tudja, hogy azok csak múló dolgokat adnak neki. Befelé koncentrál és a lelki békével megteremtődik a nyugalmi állapot. A buddhisták és még néhány keleti vallás ezt jól műveli, de a papok közt is van jó pár akinek nem hiszem, hogy gondot okozna a Cölibátus.

Majd eljutunk egyszer arra a pontra, hogy nem kell az efféle "állatias" vágyakat kielégíteni. Persze ahhoz kell még vagy 10 000 év ahogy elnézem a reklámoktól elhülyített "nekem kell" "most azonnal" társadalmat.

Amúgy igazad van :)

--
honlapom http://dyra.eu/

jut eszembe, ezt gondolom ismered:

http://nemkutya.com/like/112681


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

ennyi :D

--
honlapom http://dyra.eu/

biztos fent van magyarul, de addig is:

https://www.youtube.com/watch?v=pS-2EotSwb0

:)


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Jajj! Én még nem ismertem, de zseniális. :-)

"Majd eljutunk egyszer arra a pontra, hogy nem kell az efféle "állatias" vágyakat kielégíteni."
minek él az olyan

Nem titok, hogy időnként Hawking is élvezte prostik társaságát.

YleGreg, kérném az engedélyedet hogy a neved nélkül a kommentedet az FB-re kitegyem, nekem nagyon tetszik :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

„Olvasgatom az akadémikus fizika által kiközösített időfizikusok gondolatait, azok sokkal többre jutottak mint Hawking…
…de őket nem hagyják se publikálni, se oktatni, mint anno Galileit meg Kopernikuszt a maga idejében az inkvizíció. Most Tudományos Akadémiának hívják ezt az inkvizíciót”

Az alternatív elméletek kitalálói sajnos fordítva ülnek a lovon.

Amikor Newton kitalálta az elméletét, akkor nem az történt, hogy a többi tudós azonnal elfogadta. Hanem Newtonnak, illetve azoknak, akik elfogadták, kellett bizonyítani az igazukat. Sőt, jóval később, amikor Einstein kitalálta az elméleteit, akkor sem az történt, hogy az akkor tudományos élet „vezetői” szó nélkül elfogadták, és nekiálltak bizonyítani az elméletet. Ekkor is Einsteinnek és a követőinek kellett bizonyítani az igazukat. És volt, amit a gyakorlatban csak évtizedek múlva tudtak bizonyítani.

Tehát mindig is úgy működött a világ, hogy az új tudományos elmélete kitalálóinak és híveiknek kellett bizonyítani az igazukat. A különbség csak annyi, hogy már nem máglyán, vagy a világtól fizikailag (is) elzárva végzi az új elmélet kiötlője. Az internet korában a „nem hagyják publikálni” pedig egy nevetséges érv, mert bárki csinálhat egy honlapot, és közzé teheti az elméleti vagy gyakorlati eredményeit. A bizonyítékaival együtt. Gyűjthet magának segítséget, akik szintén beszállnak az elmélet bizonyításába. Tehát egy „kiközösített” fizikusnak ma sokkal könnyebb dolga van, mint 50 vagy 500 évvel ezelőtt.

Azt azért nem kellene elvárni, hogy X kitalál valamit, és utána a világ összese tudományos akadémiája nekiáll X igazát bizonyítani, miközben a tudományos folyóiratok már világgá kürtőlik a felfedezést. Az iskolák pedig meg sem várják a bizonyítás eredményét, hanem azonnal tényként kezdik oktatni az új elméletet. Aki ezt komolyan elvárja, annak a logikus gondolkodás nem az erőssége.

Klassz lett volna, ha nem egy sznob választ kapok, "beszűkült", és "jutnak el a tudatosságodig" nélkül, de hát ez van, biztos nem volt elég érthető ahogy leírtam, hogy NEM negatív a kérdésem. A széles néptömegek nem igazán tudnak értéket társítani ahhoz, aminek nem látják a hasznát, és ugyan ez nem azt jelenti, hogy nincs haszna, értéke azoknak a dolgoknak, de nem is az a megoldás erre a problémára, hogy közlöd velük, hogy rosszul nézik, és úgyse érthetik :). Csinálták-csinálják ezt sokan, aztán nem értik miért jönnek a népek a vasvillával a kezükben.

A célom az volt, hogy lássak valami, akár több résztvevőn át ívelő kapcsolatot a munkássága, és a jelenlegi, nem csak kutatói szinten ismert technológiai fejlettség között. Hátha van valami, ami az ő gondolatmenetére épített, és lett belőle valami, amiről fogalmuk nincs az embereknek, hogy neki, a legtöbbször "csak" fizikusnak nevezett fickónak köszönhető.

A könyveiről tudom, hogy sokan szokták említeni a "mi indított el a tudományos pályán?" kérdésre válaszként.

Nem akartam a lelkedbe gázolni :D
Nagyon röviden akkor, ha a hosszabb utalás érthetetlen lett volna: semmi technológiai és ipari haszna nincs a munkásságának - jelenleg. Valószínű nem is lesz, mert mire beérne a gondolatrendszere, kiderül, hogy tévúton járt egy csomó dologban. Ez az én véleményem. Az akadémikus fizikai aktuális pápái által megbélyegzett időfizika jelenleg elérhető ismereteire alapozom. Vagyis kábé annyit ért mint a focisták, akiket felhoztál, csak a foci populárisabb, mert alacsonyabb iq-val is fogyasztható :D (szarul poénkodok csak, a vb néhány meccsét én is fogom nézni a fiaimmal)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Lehet nem szántad negatívnak ezt a nincs haszna a munkásságának kezdetű megjegyzésed, de akkor is epés és szűk látókörű. Meg lehet ezen sértődni, de nem érdemes.

Sose tudni, hogy egy tudományos felfedezésnek mikor lesz gyakorlati haszna. Lehet haszna nem is lesz, vagy ha lesz is, akkor is közvetve, mert mások is építenek rá új felfedezésekkel, amiknek esetleg már lehet katonai, ipari, technológiai alkalmazhatósági haszna, csak adott esetben sokat kell rá várni. Ezt innen még nehéz megítélni Hawking esetében. Akár még annyira közvetetten is lehet „haszna”, hogy másokat inspirálhat kutatási irányokra, beránthat jövőbeli tehetségeket a témába, hiszen ne feledjük, hogy Hawkingnak több a témát népszerűsítő könyve jelent meg.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

A tudománnyal és az áltudománnyal az a baj, hogy, - ahogy a mondás is tartja,- míg az okosok kételkednek az állításaikban, addig a hülyék hótt biztosak az igazukban, és az átlagember annak hisz, aki nagyobb elánnal tolja a rizsát, lásd a politikusok viszonyát az igazmondással.

Az elméleti fizikában már igen sok a "valószínűleg", és az olyan szavak amiket még ha ismerek is, ők tutira mást értenek alatta. Ebben a közegben bizonyítani vagy cáfolni egy állítást, vagy egy komplett koncepciót közel sem olyan egyszerű, mint a lapos föld elmélet híveit cáfolni, - bár ott már az is kihívás, hogy a heves röhögőgörcs és ujjal mutogatás után emberszámba vegyük a bolon.. khmm.. na jó, vitapartnert, és megpróbáljuk az elemi geometria alapjaitól kezdve elmagyarázni nekik legalább az általános iskolai matekot.

Amíg ezekkel a határozott hangú félnótásokkal van tele az internet, addig az alapkutatások különféle véleményei, és meglátásai közötti nüanszok láthatatlanok lesznek az átlagember előtt.

Például kint az utcán az első 5 szembejövő felnőtt közül hány ember tudná megmondani, hogy Einstein elképzeléséhez képest miben volt más Hawking elképzelése az univerzumról?

"A tudománnyal és az áltudománnyal..."

Ez a szcientista szemlélet lassan egyeduralkodóvá válik. Valahogy korunk hőse a tudós karaktere lett, mint ahogy filmiparé pl. a nyomozó karaktere. A materializmus, az un. tények világa kápráztaja el a modern embert, aki a jelenségek bűvöletében él - és feledkezik el arról, h világ igazi lényege túl van az érzékelhető jelenségeken.
A tudományt az un. áltudományok fölé csak a tudomány saját szabályai helyezik, és nem valami általános, mindenre érvényes szabályok. A tudománnyal nem az a probléma, h le tudja írni magát megkülönböztetőleg az ufóhívőktől, vagy Egely féle kóklerektől, hanem ,h ezzel egyúttal, kitagadja a világból Istent és elveti a tradíciót - mint metafizikai tudást.

Sőt... egyelőre azon is vitatkoznak, hogy a Mátrix az kitaláció vagy dokumentumfilm...

Azt nem tudom, h tudományos körökben mennyire téma ez a film, szerintem egyébként zseniális (kizárólag az első részre gondolok), különösen a szolipszizmussal való kapcsolata miatt.

Szarkazmus volt.

Egyébként az első film ötlete volt jó, a kivitel nekem annyira nem jött be. A többit kb tíz-húsz perc után feladtam.

"A tudományt az un. áltudományok fölé csak a tudomány saját szabályai helyezik, és nem valami általános, mindenre érvényes szabályok. A tudománnyal nem az a probléma, h le tudja írni magát megkülönböztetőleg az ufóhívőktől, vagy Egely féle kóklerektől, hanem ,h ezzel egyúttal, kitagadja a világból Istent és elveti a tradíciót - mint metafizikai tudást"

Ha megnézi valaki, hogy milyen eredményeket adott a tudomány és milyet az áltudományok, melyik segít jobban a mindennapi életben, akkor szerintem nincs kérdés.

Kicsit olyan ez, mint a mit adtak nekünk a rómaiak...

Mit adott nekünk a tudomány? (most csak gyorsan szétnézek a lakásban)
- GPS (általános relativitáselmélet, rádióhullámok stb)
- gyógyszerek. Járványok lecsökkenése, nagyobb nagyobb gyógyilási esély stb stb (orvostudomány)
- mikrohullámú sütő, tv távirányító, led (elektromágneses hullámok)
- mezei izzólámpa (elektromosság)
- akkumulátor a telefonodban (kémia?)
- a tv, telefon, számítógép stb hangszórója (elektro mágnesesség)
- számítógép, xbox, mobiltelefon, illetve tulajdonképpen minden, ami elektromos árammal működik (elektromos áram)
- a távirányítós autóm (elektromosság + elektromágneses hullámok)
- satöbbi satöbbi

Mit adott nekünk az áltudomány?
- tudok például nevetni egy Gyurcsókon vagy egy Egelyn.
- a vallások adnak egy-egy lehetséges választ számos kérdésre (pl hogy keletkezett a világ: Isten teremtette. Miért történik rossz dolog: Isten büntetése)
- Adott nekünk még valamit? De tényleg, én nem tudok róla.

Szerintem a felső lista iszonya hosszan folytatható, míg én az alsót nem nagyon tudom folytatni, illetve hasznos dolgokkal egyáltalán nem tudom folytatni (már a most leírtak is haszontalanok). Nem állítom, hogy a tudomány tévedhetetlen és mindegy is.

Mindenki át tudja gondolni, hogy az ő mindennapi életét a tudomány vagy az áltudomány támogatja-e jobban.

Gyurcsókon nem tudtam nevetni, amiért a tévés jósokon sem tudok.
Egely... róla a mai napig nem tudtam eldönteni, mit gondoljak: csaló vagy hülye? Hajlok az utóbbira.

azert a vallasokat az altudomanyok koze sorolni az a teljes fogalmatlansag sotetsege...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

kora reggel volt, ezt tény, de a hozzászólásod stílusa után azt gondolom, hogy nem nekem kellene elnézést kérnem :-)

ha valaki szova teszi, hogy mekkora hulyeseget mondtal, akkor mindig a(z allitolagosan problemas) stilusaba kotsz bele? Btw. nem azert irtam, hogy elnezeskerest triggereljek beloled, hanem mindossze felhivtam figyelmed, hogy ez nagyon gaz volt.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

csak akkor lehet belekötni a stílusba, ha kifogásolható. Részemről lezártam

Egy kis fogalmi zavar lépett fel: a modern tudomány a saját logikája szerint különbözteti meg magát a többi "ismerettől". És erre szerinte azért van szükség, mert h a tudományos tudás a legmagasabb rendü tudás. És az óriási problémát jelentene ha az alacsonyabb rendű ismeretek tudományos tudásként tetszeleghetnének. Tehát az összes ismereteket felosztja a tudományos tudás és minden egyéb részhalmazokra. A minden egyébbe pedig beletartoznak az áltudományok , a vallás stb.

Hogy mit kaptunk a tudománytól...

Külön kell beszélnünk tradicionális és modern tudományról.
A tradicionális tudomány a legmagasabb szintű metafizikai princípiumokból ered. A fizika tulképp ezeknek a princípiumoknak az anyagi világ szintére történő kivetülése. A tanulmányozó szempontjából egyfajta útkeresés/útmutatásként szolgál a metafizikai princípiumok megismeréséhez.

A modern tudomány végérvényesen le kíván számolni ezen szakrális eredettel. Pusztán a létezés legalsóbb szintjét az anyagi világot, az abban fellelhető jelenségeket tekinti legitimnek, nevezi tényeknek. A korábbi útkereső tudós mostanra a profán tudomány industrial-driven mérnökkévé degenerálódott.

Vagyis a le kell számolnunk a tudomány fejlődésébe vetett hitünkkel, mert valójában hanyatlás történik. Nem a korábbi szakrális, egyetemes igazság hullott elviselhetetlenül sok speciálizálódott tudományágra, hanem a profán tudomány megtagadta a szakralitást és bomlik fel végtelenül önnön részleteire, annélkül h egy lépést is közelebb kerülne az igazsághoz, valósághoz.

https://terebess.hu/keletkultinfo/guenon/tudomany_body.html

A tradicionális tudomány a legmagasabb szintű metafizikai princípiumokból ered.

eloszor arra gondoltam, talan megsem kene bebaszva vagy egyeb tudatmodositok hatasa alatt hupozni. Vagy legalabb kene egy gyors IQ teszt a 'Bekuldes' gomb melle. De aztan rajottem, hogy a 'legmagasabb szintu metafizikai principiumok' es a 'tradicionalis tudomany' kifejezesek onmagukban is eleg jo indikatorai annak, hogy az illeto egy debil. Ja, most latom, hogy a beringer gyerek volt az elkoveto. Igy mar mindent ertek...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

de ha mar szemelyeskedunk akkor iq teszt helyett lehetne a kerdes a "0.99.. == 1?", a valasz se olyan nehez, wikipedian is konnyu megtalalni, mindenki tudja... oh wait...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

te minden kerdesnel a wikipediahoz szaladsz? Ha megkerdezik, hogy vagy, akkor meg google-hoz? Mi van veled?

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Hawking emberközelivé tette a fizikát. A Lányom hatévesen ámulva nézte velem az egyik dokumentumfilmet, amelyben szerepelt. Sokkal többet köszönhetünk neki, mint gondolnánk. Szemeket nyitott fel, embereket hozott közel a fizikához -egyszersmind általánosságban: a tudományokhoz. Hasonló -e szempontból- kvalitású fizikaceleb talán még Michio Kaku.

sub

> őket nem hagyják se publikálni, se oktatni
Akkor te hogy szereztél ezekről tudomást? :)

tudnodkell.info :)

"Olvasgatom az akadémikus fizika által kiközösített időfizikusok gondolatait, azok sokkal többre jutottak mint Hawking"

Szerintem ez elég egyszerű dolog. A tudomány a tudományos módszer (https://hu.wikipedia.org/wiki/Tudom%C3%A1nyos_m%C3%B3dszer) alapján dolgozik, csak az érhet el eredményt, aki ennek megfelel. Ha az általad említett kiközösítettek is e szerint dolgoznak, akkor előbb-utóbb elismerik az eredményeiket (persze nem biztos, hogy az ő életükben).

Mivel a tudományos módszer fontos része az ellenőrzés (kísérlet), amíg valami kísérletileg nem igazolt, addig az sajnos csak egy hipotézis marad. Lehet persze, hogy nem olyan fejlett még a technika, hogy kísérlettel lehessen ellenőrizni az elméletet, ilyenkor sajnos várni kell. Einsein gravitációs hullámait is elég sokáig tartott kísérletileg igazolni, de Higgs-t is lehetne említeni, pl ez nekem nagyon tetszett:
"Higgs 1964-ben publikálta híres cikkét a Higgs-bozonról. Évtizedekkel később, egy konferencián mesélte el: évekig csak azért hívták előadni, hogy kinevessék az elméletét, hiszen bevezetett egy olyan részecskét, amely nem illett bele sem az elméleti, sem a kísérleti eredményekbe."

Persze vannak olyanok is, akik kísérleti igazolás nélkül elfogadnak egy elméletet. Lehet ilyet is, de ez nem a tudomány területe vagyis ők ne várjanak tudományos elismerést. (lásd pl Egely-kerék de azt hiszem lehetne sok példát hozni :-) )

Vagy mint Egely György vagy Tejfalussy a maguk ,,területén''.
Az, hogy valaki messzebbre jut, még nem jelenti automatikusan, hogy jó irányban.
Mostanság éppen a húrelmélet tűnik el a süllyesztőben. Nem az inkvizíció miatt. Hanem mert nem lehet vele többet megmagyarázni, mint a már meglévő elméletekkel.
A tudomány világa makacs és kegyetlen: ami nem működik, az eltűnik, hiába minden magyarázkodás. Sokszor persze idő kell egy-egy elmélet igazolásához. De a végén semmilyen magyarázkodás nem fog számítani, se pró, se kontra.
Hogy Hawking tudományos munkássága mennyire volt sikeres, azt a történelem fogja eldönteni. Akárcsak Galilei és Kopernikusz esetén.
Iprai-technológiai alkalmazásokra pedig könnyen lehet, hogy a következő századig várni kell. Ne feledjük: a GPS sem működhetne Einstein nélkül. Pedig az ő korában ki gondolt volna még ilyesmire.
Az élet és a fejlődés nem áll meg. Korunk kutatóinak eredményeit hiba alábecsülni pusztán azért, mert szegényes képzelőerőnk nem teszi lehetővé, hogy meglássuk a lehetséges jövőbeli alkalmazásokat.

Valamint ne feledkezzünk el Hawking számos publikációjáról sem, amelyekkel nagyban hozzájárult a fizika és a kozmológia oktatásához. Magam is több írását olvastam és kedvelem.

Elméleti fizikus volt, és ráadásul leginkább a relativitáselmélettel és a gravitációval foglalkozott. Az elméleti fizikai felfedezésekből nagyon lassan lesz „kézzel fogható” eredmény. Ha lesz egyáltalán.

Például az elméletek alapján Higgs 1960-ban megjósolta a később róla elnevezett Higgs-bozon létét. Amit aztán 2012-ben (52 év után) meg is találtak. Ez már majdnem 6 éve volt, de még egyetlen berendezést sem hirdetett úgy a gyártója, hogy „ezt a Higgs-bozon” működteti. (Az már egy másik kérdés, hogy a Higgs-bozon nélkül létezhetne-e a világegyetem.)

Higgs egy kevéssel(?) hozzájárult ahhoz, hogy többet tudjunk a körülöttünk levő világról. Valami hasonlót tett Hawking is.

A fentebb hozzászólókhoz csak annyit tennék még hozzá, hogy ha munkásságával, legfőképp könyvével, Az idő rövid történetével sok sok embert terelt a tudomány területére, már azzal sokat tett.

ha arra gondolsz, a parizer olcsóbb lett-e általa, a válaszom kategorikus nem. :-)


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem erre gondoltam :), felfogom ám az annál összetettebb fejlesztéseket is, mint a parizer készítésben a levegő-hús arány módosító masinát.

sejtettem. :-) elméleti fizikus volt a lelkem, így lehet sok-sok év múlva derül ki, hogy jól látta-e vagy sem az adott felvetést.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

... és ha nem jól látta, akkor remélem lesz egy másik kutató, aki kikutatja, hogy most miért láttuk úgy, hogy ő jól látja.

Volt youtube-on egy videó, amikor egy nyugdíjas egyetemi professzorhoz bekopogott egy, azt hiszem diák, hogy képzelje, most bizonyították azt az elméletét, amit (hú nem tudom pontosan de x*10 nagyságrend) éve írt. Emberünk sírt, nem irigylem ezt az aspektusát a munkájának, hogy mennyi idő, és mennyire bizonytalan egyáltalán az időmennyiség, ami kell ahhoz, hogy egyáltalán kiderüljön, hogy igaza volt-e. Pont ezért kérdeztem, hogy Hawking-nak volt-e olyan tevékenysége, ami bizonyításra ÉS felhasználásra is került már esetleg.

Ahogy a mai rola szolo index cikk is irja, nagyon jol ertett az ismeretterjeszteshez es sokak emiatt orientalodtak tudomanyos es mernoki palyakra.

"Az ismeretterjesztést a lányával, Lucyval közösen írt gyerekkönyveiben is folytatta, a George-sorozatot (George titkos kulcsa az univerzumhoz, George kozmikus kincsvadászata, George és a Nagy Bumm) a kritikusok úgy jellemzik, hogy Harry Potter mágia helyett tudománnyal. És ha valamihez tényleg a világ legokosabb emberének kell lenni, az az, hogy kilencéveseknek magyarázza el az ember a Hawking-sugárzást úgy, hogy a gyerekek nemcsak megértik, de utána rögtön fizikusok szeretnének lenni."

https://index.hu/tudomany/2018/03/14/meghalt_stephen_hawking/

sub

Szerintem van. Paradox módon, pont a betegsége miatt kifejlesztett asszisztív technikák a leginkább gyakorlati fejlesztések, amik hozzá köthetőek, és valószínűleg nem készültek volna el (nem lett volna elég motiváció az elkészítésükre), ha nem Ő a páciens.
(Nem negatívan válaszolom, mielőtt valaki beleköt)
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Úgy tudom, nincs. Viszont ezek a kutatások általában "alapkutatás" néven futnak, tehát nem (konkrét) gyakorlati felhasználási céllal. Aztán ha kiderül, hogy az elmélet helytálló-e vagy se, majd esetleg valakinek támad egy ötlete, hogy hol lehet hasznosítani.

Kb. 100 évvel ezelőtt ugyanezt kérdezhetted volna a relativitáselmélet (és úgy általánosságban a korai modern fizika) kapcsán is. Viszont a relativitáselmélet eredményeit figyelembe kell venni pl. a GPS-helymeghatározás esetén is. A maghasadás felfedezésének és kutatásának köszönhetjük (az atombombán túl) az atomerőműveket, a Hevesy György által kifejlesztett orvosi radioaktív nyomjelzést, stb. Az alagúthatás is sok olyan dolgot megmagyaráz, amelyet klasszikus fizikai világképpen nem tudunk (ezáltal az elektronikai eszközök működését jobban érthetjük). De ott a PET is (nem a palack, hanem a pozitron-emissziós tomográf). Az anyag-hullám kettősségnek (de Broglie-hullámok) köszönhetjük az elektronmikroszkópot.

Szóval azt mondom, térjünk vissza erre a kérdésre néhány év, vagy inkább évtized múlva :)

Hogy egy elmélet mikor megy át a technológiába, az jó kérdés. pl. azt már régóta tudjuk, hogy a Hold egy égitest, Kepler óta meg már az is bizonyosságot nyert, hogy milyen távol van, viszont technológiailag 1946-ban lett ez bebizonyítva először (Holdradar kísérlet).

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Hold-radar-k%C3%ADs%C3%A9rlet

Nyilván Stephen Hawking egyes feltézelezései valamikor meg lesznek cáfolva, más feltételezései meg talán bizonyítva lesznek. Technológiailag való bizonyítása vagy cáfolása meg talán még évszázadok, vagy évezredek kérdése, főleg, hogy az űrutazás technológiája még igencsak gyerekcipőben jár.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

> Kepler óta
Azért az ókori csillagászok eredményeit ne bagatellizáljuk el! Most leginkább Arisztharkhoszét.
Az, hogy a középkorra ezeket az eredményeket "elfelejtették", semmit se von le az érdemeikből (pl. Ptolemaiosz geocentrikus világképe előtt heliocentrikus világkép volt a görögöknél, ráadásul Ptolemaiosz ismerte is ezeket - Kopernikusz meg ugyebár csak Ptolemaiosz után jött a heliocentrikus világképpel, kb. 1500 évvel azelőtti állapotra sikerült újra "felemelkedni").

Kepler óta vannak pontos és megygyőző számítások a bolygórendszerre vonatkozólag. Kopernikusz feltételezése akkoriban csak egy megfigyelésen alapuló szintézis volt.
Az ókoriaknak meg hiába volt jó elgondolásuk a heliocentrikus világról, pontos műszerek hiányában nem volt lehetőség meggyőzően bizonyítani.
Az ókori görög heliocentrikus világképek közül van egy érdekes elgondolás is: "A Nap körül 2 Föld is kering, csak az egyik Földet nem láthatjuk, mert azt mindig eltakarja előlünk a Nap" - Ma már tudjuk, hogy ez nem lehetséges, viszont technológiailag ma sincs bizonyítva.
Ptolemaiosz rendszerét meg azért szerették, mert egyszerű matematikai műveletekkel lehetett bolygónaptárt készíteni. A geocentrikus rendszernek nem volt semmiféle bizonyítása, viszont használható volt, így elfogadták.
Úgy tudom, a heliocentrikus rendszer, mint matematikai modell, az jóval Kopernikusz előtt is elfogadott volt. (körpályákkal számoltak, és pontosabb bolygónaptár lett az eredménye, mint a ptolemaioszi rendszernek, de csak kevés olyan jól képzett matematikus volt, aki akkoriban el tudta végezni ezeket a műveleteket.)
Az 1946-os holdradar kísérlet azért volt egy mérföldkő, mert addig az egész csillagászat-témakör csak elméleti fizika volt.

Mivel a kozmológiáról, fekete-lyukakról, csillagokról, galaxisokról stb. csak közvetett méréseken alapuló elméleteink vannak, előfordulhat, hogy a jövőben is kitalálhatnak egy mostaninál rosszabb elméletet, és pár 100 évig azt fogják helyesnek elfogadni.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

> bolygórendszerre vonatkozólag
Itt még csak arról írtál, hogy a Föld-Hold távolság mennyi. Azt akartam csak mondani, hogy nem Kepler volt az első, aki viszonylag pontosan mondta meg, hogy milyen messze van "tőlünk" a Hold.

> A geocentrikus rendszernek nem volt semmiféle bizonyítása, viszont használható volt, így elfogadták.
Igen, használható volt. A bolygók látszólagos hátráló mozgása, valamint egy helyben állása a keringés során a csillagos háttérhez képest.: gyakorlatilag egy negyven fogaskerékrendszer összetett mozgásával sikerült ezt megmagyaráznia, ami heliocentrikus világképben kb. egy mondat egy egyszerű magyarázó ábrával:

Idézet:
A Föld körül keringő „hét bolygó” – Hold, Nap, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz – tökéletesen átlátszó kristálygömbökre, a szférákra rögzítve végzik mozgásukat. Mivel azonban valóságos mozgásuk nem egyenletes sebességű, sőt látszólag visszafordulnak és „hátráló mozgással” hurokszerű utat futnak be, minden bolygóhoz több szférát rendeltek, amelyek közös központúak, de tengelyeik és forgási sebesességük eltérő.

Másrészt szerintem (úgy olvastam/tanultam) inkább egyházi nyomásra volt geocentrikus világkép.

> Technológiailag való bizonyítása vagy cáfolása meg talán még évszázadok, vagy évezredek kérdése

Hát igen, többek között ezért voltam szkeptikus a munkásságával szemben.

Elmélet pl. az, hogy kijelentem, hogy a Marsra telepített egerek 75%-ban fiúkat fognak nemzeni 25%-ban lányokat. Az utókor majd bizonyítja, vagy cáfolja.

Ahhoz, hogy az ember elméleteket közöljön és ez újságban is megjelenjen hátszél kell. Számára biztosították a megfelelő hátszelet, hogy az újságok tele legyenek a publikációival. Másnak bizonyítás mellett sem megy.

idejének nagy részét már rég nem ebben a világban töltötte - fura lehet csupán a gondolataid mélyén élni úgy, hogy kis túlzással nincsen tested.

szerintem az tartotta életben, hogy a gépesített segítségnek hála lehetett vele kommunikálni. enélkül már rég elment volna. amúgy mindent köszönünk neki. kellene még vagy két marék ilyen tehetségű gondolkodó.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"kellene még vagy két marék ilyen tehetségű gondolkodó."
Egyet értek.
Bár, jobban belegondolva minek? A világ alapvetően szarik a nagy gondolkodókra, és emelt fővel rohan a vesztébe. Ezen két marék bármilyen okos ember sem segítene.

Ja, de attól még kell legyen valaki zseblámpával az alagút végén...

Csak nehogy kiderüljön, hogy az a fény az alagút végén, a Transz-sziberiai expressz fénye...

Akkor azt a problémát kéne megoldani, hogy az "emberek szarnak a nagy gondolkodókra", erre kellene egy nagy gondolkodó.

Hehe. Megvan az a jelenet a Galaxis Utikalauz Stopposoknak filmből amikor egy olyan bolygóra érkeznek ami felpofozza őket, ha bármire bármilyen ötletük támad? :D

Igen. Több szerény zseni kellene. De sajnos egyre kevesebben vagyunk....

A számból vetted ki a szót. :-)

RIP.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egyem a szívét, így is becsülettel húzta ezzel a súlyos betegséggel. Már 30-40 éve is temették, hogy nem lesznek jó életkilátásai, ehhez képest még tavaly is vállalta sorban a nyilvános szerepléseket, úgy tűnt már évtizedek óta, hogy az állapota stagnál. Ennek alapján azt vártam, hogy még a végén mindannyiunkat túlél.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Ennek alapján azt vártam, hogy még a végén mindannyiunkat túlél.

egy igazi terminator volt: elo szovet a fem vazon :-)

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

az nem a rúdtáncos?


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nyugodjek bekeben.

Happy Pi day everyone btw.

Ha egy elméleti fizikus pont a pi napon hal meg... na, az egy stillszerű távozás.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Ahogy kollégám mondta, nem halt meg, csak teret váltott.

--
trey @ gépház

Ez jó.

a taoista szemlélet szerint (amiből sok keleti gyógyászat ered illetve kapcsolódik és ami a mai nyugati korszakban tabu téma illetve próbálnak kiszűrni, hitelteleníteni, összezavarni), energetikailag 3 szintje van az embernek, a testi alap életerő (fizikai erő, szexuális energia), az életenergia (chi) és a szellemi energia. A szellemi foglalkozásúak közül munka közben sokan a testi alap életerejüket húzzák föl és alakítják át szellemi energiává. Többször gondolkoztam mi lehetett Hawking-nál

Azért annyira már nem tabu téma. http://www.meszk.hu/hirek.aspx?nid=53400
--
♙♘♗♖♕♔