Android Enterprise Recommended - az androidos eszközök "legjava"

 ( trey | 2018. február 22., csütörtök - 14:03 )

Az Android Enterprise Recommended ajánlás elnyeréséhez számos feltételnek kell megfelelnie a gyártóknak. Ilyen például a Android 7.0+ rendszer, a Zero-touch enrollment támogatása (Oreo-tól kezdve), hálózatfüggetlenség, a 90-napos security frissítések stb. A feltételek részletes listája megtalálható itt. A listát az egyes Android kiadásokkal együtt frissítik majd. A jelenleg ajánlott eszközök listája:

  • Google Pixel and Pixel XL (2016)
  • Google Pixel 2 and Pixel 2 XL
  • BlackBerry KEYone and Motion
  • LG V30 and G6
  • Motorola X4 and Z2
  • Nokia 8
  • Huawei Mate 10, Mate 10 Pro, P10, P10 Plus, P10 Lite, and P smart
  • Xperia XZ1, Xperia XZ1 Compact, Xperia XZ Premium, Xperia XA2 and Xperia XA2 Ultra

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"90-napos security frissítések" - P 10 Lite, 2017 április a legfrissebb, akkor most ez hogy van?
_______________
www.netrally.hu

gondolom nem gyártói bootloader, hanem valami szolgáltató, azok meg csesznek rá

Független készülék.
_______________
www.netrally.hu

hol vetted? hivd fel a huaweit, van magyar számuk

Nekem 2018. január 1-i patch van fent.

Nem tudom, hogy a P10 Lite hogy van, de nekem 2015-os P8 Lite-om volt (az osszel lecsereltem, de a csaladban maradt), es eleg rendszeresen kapta a frissiteseket, az utolso amire emlekszem az 2017 vege fele jott, de a neten ugy latom, hogy van hivatalos 2018 Feb 1-es frissites is hozza. Lassan 3 eves model, es viszonylag elerheto aron volt amikor megvettem, par honappal a megjelenes utan...

Feleségem P9 lite telefonjára egy nagyobb és egy kisebb update jött két év alatt OTA (szolgáltató független teló). Úgyhogy én nem hiszek ebben, kamuznak. Persze most megígérik, hogy a legújabb telefonok aztán naprakészek lesznek, aztán lehet mégsem. Azt értem, hogy nem a p9 lite volt a csúcs telefon, de rengeteget eladtak belőle. Egy ügyfelet tuti buktak, mert legközelebb talán Nokia-t veszünk asszonynak.

Huawei?!?!?!

Ők kémkedésben teljesen enterprise ready-k

Tényleg :)
Igazi IoT

Gondolom azért, mert az újabb modelleken (mate9 vagy újabb) a sima aosp rom is elindul kvázi módosítás nélkül, illetve a m10pro támogatja ezt az új treble őrületet - elvileg. Így sejtem, várható, hogy az updatek gyorsabban terjeszthetőek. A samsung pl teljesen kimaradt a listából, feltételezem, emiatt. Egyébként egészen gyakori a p10plus és a mate10pro-ra a frissítések érkezése. Tavalyi évben a p10 sokkal ritkábban kapott érzésre, mint az utolsó 3-4 hónapban, m10pro-ra meg egyelőre(??) eléggé frekventáltan jön frissítés pl a korábbi samsungos tapasztalataimat alapul véve. (s7)

Véleményem szerint sokat fejlődtek az elmúlt ~1.5 évben. Ilyen lite modelleket szintén saját véleményem szerint kerülni érdemes, de legalábbis meggondolandó.

s/Xperia/Sony Xperia/g

P smart szerintem kevesebb ideje van kint, mint 90 nap. Mi alapján ajánlják? Vagy a Huawei mélyen a Google szemébe nézett és azt mondta, hogy 90 napos security frissítések lesznek hozzá? Ilyen alapon a tegnaptól vásárolható Dzsunkaphone S9 Pro is mehet a listára, majd 89 nap múlva kiderül, hogy igazat mondtak-e.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A legtöbb ipari pda valami AOS alapú cuccot futtat, zebra meg bluebird szokott az államigazgatásban előfordulni mostanában. Remegek tőlük, de evvan, mondjuk a windows enterprise embedded (azaz win ce, ahogy én hívom, win3.1 for mobile) után bármi jobb, komolyan, az agenda vr3-ra is szívesebben fejlesztenék szoftvert.

Ez a durva, amikor már a rendszeres korbácsolás is jobban hangzik...

figyu,

18 mega operatív memória (24 címezhető, de 18 amibe azt teszel amit akarsz), a képernyőkirajzolás sebessége szemmel látható, holott konkrétan 5 db inputmező van meg 4 gomb, és semmi cicó (téglalapokról beszélünk, 2 px-es kerettel, természetesen OS widget mind).

érzékelés tollal.

Proci 600Mhz de érzésre közelebb van a 233-hoz. Akksiidő 8 óra, már ha nem használod sokat, de ugye ezek nem arra vannak hogy csak álljanak a polcon.

Na ehhez képest egy tetszőlegesen rossz enterprise android, a maga kis gigahertz körüli dual procijával, és legalább pár száz megabájt címezhető memóriájával megnyugtató, mert amikor konkrétan egy 100 elemű int32 + char[30] lista tárolásáért veszekszel 2017-ben a fejlesztőkkel, hogy de igenis kell az a RAM-ba, az azért mindketten érzitek, hogy húzós beszélgetés amiről nem feltétlenül ti tehettek.

Ezt komolyan hasznalja valaki uj projectekhez? Mert ha valami osidokbol ittragadt vackot kell tovabb supportalni amig el nem keszul az uj rendszer, azt meg megertem..

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

2013-as beszerzésű a hardver, a rendszer 16-ban ment ki először élesbe, az időtávokból érzed hogy minden relatív.

De látom még ezt a konkrét hardvert pár helyen, a felhasználók mindenhol utálják mint a sz@rt.

Mi tüneti kezelést tudtunk nyújtani (19 klikk helyett 9, néhány trükkös UI megoldással nem kell egész képernyőt frissíteni így ott az azonnal tud váltani, stb), de a megbízóval kénytelenek voltunk közölni, csodák azért nincsenek...

A felhasználói visszajelzés is ez, jobb lett használni, gyorsabb vele az élet, a fő folyamatok észrevehetően könnyebbek de fizikailag a gép még mindig ólomnehéz (minimum fél kiló), továbbra is tollas, és azért várni kell rá sok helyen. Ezzel az adott hardverparaméterek és használati környezet mentén sokmindent nem tudtunk kezdeni sajnos.

Gondolom ahhoz meg tul sok vasat vettek, hogy lecsereljek mimdet Androidra. Pedig ha fejleszteshez csak parat vesznek, meg 2016-ban is lehet, hogy olcsobb lett volna beszantani, es ujrakezdeni.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Mitől lesz enterprise egy android? Tesznek bele vágólapot vagy file-kezelőt? :D
szvsz: komolyabb android-felhasználáson akkor lesz érdemes gondolkodni, ha már legalább annyira képes lesz mint egy Windows NT4...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Mivel a Windows ahogy van kibukott a mobiltelefónia világából mint opció sem merül fel. Az Android a standard. Csak kattintanod kellett volna a linkre.
Windows NT4 hogy a francba jött szóba mobilnál?!


Normális HUP-ot használok!

Windows NT4 hogy a francba jött szóba mobilnál?!

Örülj neki, hogy nem autós hasonlattal jött.

-pilisig-

Ebbe a lehetőségbe bele sem gondoltam! Teljesen igazad van. :-)


Normális HUP-ot használok!

NT4... csak mert azon az ócska rendszeren is sokkal több dolgot meg lehetett csinálni, mint egy android vagy IOS szutyokkal.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Áruld már el nekem, mi az amit NT4-en meg tudsz valósítani de Androidon nem....

Célkészülékről beszélünk, semmi playstore, semmi APK, nincs kint a nyílt interneten (APN-nel egy belső hálóra csatlakozik az egész országban), facebookozni nem erről fog.

A 3-mal ezelotti (2.1-es Androidot futtato) kutyumon mar volt vagolap es filekezelo is. Utobbibol mar akkor is le lehetett tolteni a Marketrol (akkoriban igy hivtak) egy csomo masikat, ha a default nem felelt meg.
Szerintem a szifonnal kevered, azon a rendszeren tenyleg nem magatol ertetodo a fileszintu hozzaferes.

Egyebkent szerepelt a cikkben, hogy mitol lesz enterprise: minimum verzio, minimum frissitesi gyakorisag, meg par aprosag (minimum hardware, legyen elerheto fuggetlenul, ne modositsanak indokolatlanul a GUI-n).

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Mitől lesz enterprise egy mobil? (Nem a google kívánságlistája érdekel)

Egyáltalán: mobil, mint telefon, vagy mobil, mint hordozható számítógép, spec. op.rendszerrel?

Telefonként elvárás, hogy strapabíró legyen. Más?

Mobil számítógép... legyen biztonságos, bármit is jelentsen ez. Központi menedzselhetőség szükséges? Mondjuk én céges hálóra nem engednék ilyen eszközt, amíg nincs legalább olyan szintű update rajtuk, mint egy windows-os notebookon. Nem 90 nap, hanem minimum heti update, a biztonsági javításokkal.
Addig szerintem nincs miről beszélni, mobilnak nincs keresnivalója céges hálózaton. (Jó, bilibe lóg a kezem)

én felengedem a mobilokat, inkább arról hallgassák a netes rádiót, mint a céges gépeken valami vírusgazdag webes felületről... meg inkább azon menjen a facebook, mintogy a céges gépek "Temporary Internet" mappája teleszemetelődjön. Szerintem a cég szempontjából is előnyös, ha a felhsználó a saját dolgát inkább a saját cuccán végzi.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Szerintem a dolgozó, ha már munkaidőben netezhet, használjon saját mobilnetet. Amennyire emlékszem, a belső hálót nem szokás annyira védeni, mintha minden gép az internetről jönne be, így viszont elég lehet akár egy fertőzött mobil, hogy kárt okozzon a cégnek.
De ugye amiről most beszélünk, az privát mobil, fentebb meg enterprise kategóriát emlegettünk.

Privát mobil: wifi router, tűzfalon keresztül, külön alhálóként, AP izolációval (egymás cuccait se fertőzzék). Ide csatlakozhatnak még az egyéb idegen eszközök is (pl. ügyfelek laptopjai, javítandó/ellenőrizendő gépek, vagy más munka miatt szükséges idegen eszközök)

"Enterprise mobil": szerintem a mobil OS-eknek még van mit fejlődniük, hogy ez szóba kerülhessen. Alapvető műveletek (pl. egy fotó átmásolása hálózati mappába) terén is rengeteg kívánnivaló van még ezen a területen. Meg olyan is hiába van egy mobilon, hogy QR-kód olvasó, ha semmi másra sem jó, csak arra hogy kidobja az eredményt a kijelzőre. Hiába van benne a gps is, ha nem tudok pl. útvonalat rögzíteni valami kezelhető formában, mondjuk csv-ben... meg sorolhatnám napestig ezeket a "van de mégsincs" funkciókat napestig, mert akármit akarok csinálni, mindig belebotlok ilyen problémákba.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

szerintem az enterprise mobil elsősorban platform.

eleve, ahogy fent is írtam, egy ügyfelünknél van enterprise mobile deployment, ott azt látjuk, hogy a mobilok csak a cég saját wifi-jére tudnak csatlakozni, meg az egyik mobilszolgáltatóval megegyeztek és így külön APN-jük van, ami egy belső hálóra engedi a mobilokat (nem feltétlenül a full intranetre, de nem public IP-t kapnak).

Amire ez jó:
- telefonálni tudnak, nyilván cégen belül ingyen
- van exchange, azaz megy nekik az összes szokásos feature (címjegyzék, naptár, levelezés)
- el lehet indítani a webes ügyviteli szoftvereiket (bár a többsége cseszik reszponzívnak lenni, a lehetőség ott van)
- vannak direkt erre a mobilra fejlesztett ügyviteli szoftvereik

namost GPS-t konkrétan használ a cucc, de ugye az ügyviteli szoftverrel beszélget róla, nem CSV-t küldözget. Képfeltöltés is van, szintén az ügyviteli cucc (weben a file input kb. a galériára megy amúgy még iOS-en is). Sőt, itt még van QR kód is, ami egyfelől tartalmazza offline is a szükséges adatokat, másfelől be tud csipogni a szerverre és le tudja kérni az adott elem history-ját, meg hozzá tud írni (ezt speciel a natív ügyviteli szoftver csinálja).

nem úgy képzelem én az enterprise mobilt, hogy az egy általánosan használható cucc mint az asztali gépe, hanem mint egy céleszközt, amivel eléri a céges dolgokat, ha bármi mást akar, nézd, 20.000-ért már egész értelmes mobilokat osztogat minden szolgáltató, menjen be, és vegyen magának egyet fészbúkozni.

Ez egy merész vállalkozás, amit ha nem megfelelöen oldanak meg, akkor jó nagy bukás is lehet belöle.

--
robyboy

Ennek fényében releváns lehet:
https://www.xda-developers.com/samsung-galaxy-s9-and-galaxy-s9-are-official-specifications-features-prices-and-availability/

"...Samsung is launching a special Enterprise Edition of the two devices. When a business purchases this special model, they are also getting the following:
Guaranteed security patch updates for 4 years
Extended device warranties
Samsung E-FOTA (Firmware Over-The-Air) so IT can remotely configure and update employee devices
24/7 Samsung technical support..."

Mindezt egy közékategóriás laptop áráért úgy nagyjából.