LibreOffice 6.0

 ( trey | 2018. január 31., szerda - 21:48 )

Itt a LibreOffice 6.0! Újdonságok:

Részletek a bejelentésben

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

' -ot tud írni?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Igen, tud, már a régiek is tudtak (*). A megfelelő szálban is többször leírták: egy kikapcsolható autocorrect funkciót hisztek hibának. Azt kéne elfogadni, hogy a magyar nyelvű szövegben az aposztróf gyakorlatilag fehér holló ritkaságú, ellenben az a nyavalyás amire cseréli, ha jól emlékszem az akadémiai szabályzat szerint használatos idézeten belüli idézet jelzésére. Szóval ez eléggé mellément, mert pont tipográfiailag helyes az alapértelmezett beállítás (magyar nyelv beállítása esetén). Azt mikor kérdezi már meg valamelyik nagytudású, hogy mi a bánatért cseréli ki a nyitó felső idézőjelet nyitó alsó idézőjelre. Az is pont ugyanúgy lehet rossz - ha pl. shell-scriptet írok a LO-ban. Legfeljebb én azt ritkán teszem :-)

(*) Nálam pl. ki van kapcsolva ez a javítás, mert elég sűrűn gépelek angol nyelvű szöveget *is*.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Shell scriptet LO-ban?!
Az azért nem semmi! :-)


Normális HUP-ot használok!

Kivéve ha könyvet írsz. :-)

---
Science for fun...

Én írtam pár könyvet Writerrel, de a forráskódokat alapos tesztelés után másoltam be. Szóval ez se akkora gond :-)

Ilyet én is játszottam, és nem volt gond a Writerrel: saját stílust definiáltam a kódblokkokhoz, amiben a nyelvet None-ra állítottam, akkor nem akart ilyen automatikus cserékkel boldogítani. (Mármint a kódban. Mert a normál szövegben elég jól jött az autocorrect.)

Az igazi tündérmese akkor jött, amikor a kiadó közölte, hogy akkor ő mégis inkább LaTeX-ben szeretné az anyagot, de szerencsére találtam plugin-t, amivel elég tűrhetően lehetett exportáni LO-ból.

--
Csaba

Magyarban az aposztróf, hiányjel néven ismeretes: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/h-2E554/hianyjel-303FB/
Ebbéli minőségében valóban ritka, de nullánál nagyobb a gyakorisága. ;)

Pl.: tudom - nem t'om... :) (fogalmam sincs, ez nyelvtanilag korrekt-e)
Én a 《 》 párra emlékeztető jelöléssel eddig talán csak szótárakban találkoztam.
Szóval ezt részemről rossz választásnak tartom. Alapértelmezettként mindenképp.

Zahy, segíts plíz! Én csak ezt találtam: https://en.wikipedia.org/wiki/Guillemet itt a magyart nem említik.
Hol van szó a magyar felhasználásról?
Magára a karakterre elég nehéz keresni a google-n.
A duckduckgo meg csak ennyit dobott.

Idézet:
Az idézőjel lehet: „ ” (macskaköröm) vagy » « (lúdlábidézőjel). Az első idézőjel az alapforma, a második általában idézeten belüli idézőjel, például: Jókai írja: „Ahogy a halászok mondják: »beszél a víz«”. Az idézőjel páros írásjel. Alapformájában a kezdő idézőjel mindig alsó, a berekesztő idézőjel felső helyzetű. A kezdő idézőjelet szóközzel kell elválasztani az előtte álló szó utolsó betűjétől vagy számjegyétől, az utána álló szó (vagy számjegy, írásjel) azonban mindig szóköz nélkül kapcsolódik az idézőjelhez. A berekesztő idézőjelhez az előtte álló szó utolsó betűje (vagy az előtte álló számjegy), valamint más írásjel mindig tapad, míg utána szóközt kell tenni. Például: Eltöprengve áll a gépe mellett, s nézi, hogyan omlik ki a dagasztógép „hurkatöltőjéből” a végtelen kenyérfolyam.

(http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12 240j pont)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Köszi. Ezt keresővel találtad? (Ja, igaz... idézőjel szóra keresve működhet :) )

Speciel megnyitottam a MHSZ-t, és az általad linkelt szócikkből kimásoltam a nyitó lúdlábidézőjelet, aztán lapon belül Ctrl+F :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Úgy könnyű. Túl könnyű ;) (nem jó folyton öt dologgal foglalkozni :D)

Én csak ezt találtam: https://en.wikipedia.org/wiki/Guillemet itt a magyart nem említik.

Hogyne említenék:
Hungarian (only as a secondary quote, inside a section already marked by the usual quotes)

Jogos. Biológiai Ctrl-F-t nyomtam rajta, azon meg átcsúszott. :(

'-karaktert egyébként se akarj használni. Az a láb, hüvelyk jelölésében használható csak. A magyar és angol aposztróf egyébként is a ’-karakter lenne. Ahogy írták lentebb, a magyar szabályok mások, mint amit programozásban használnak. A magyar norma:
külső idézőjel „ ” (lent 99-es, fent 99-es alakúak)
belső idézőjel » « (nem szabad helyette >> << jeleket használni)
legbelső idézőjel ’ ’ (fent 9-es alakúak)
aposztróf ’
gondolatjel – (angolul n-dash, ez nem tévesztendő össze a nálánál rövidebb kötőjellel, és az annál valamivel hosszabb mínusz-jellel)
hármaspont: … (nem tévesztendő össze az egymás mellé tett három sima ponttal ... … ... …) szerk. némelyik betűtípusnál böngészőben nem látszik a különbség
láb, hüvelyk 5' 6" (ez lenne az, ami alapból a billentyűzeten van, meg amit programozásban használnak nem nyomdai idézőjelnek)
fok, szögperc, szögmásodperc 12° 34´ 56˝ (ennél döntve vannak a jelek, nem függőlegesen)


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Igen. A (korábbi ASCII) aposztróf beszúrásához a Shift-1 után elég a Ctrl-Z-t lenyomni a magyarban, a magyar helyesírási szabályok szerint egyedül helyes tipográfiai aposztrófhoz angol nyelvre állított szövegben elég a szimpla Shift-1. Részletesen erről, a tipográfiai aposztróf közvetlen beszúrásáról is magyar nyelvű szövegben: https://hup.hu/node/157668#comment-2192669

Jogos a kérdés, mert nem triviális a Ctrl-Z (visszavonás) használata, ezért a következő javító kiadásokban lesz pár kényelmesebb beviteli módszer is, nem kell angol nyelvre váltani a bekezdést, vagy a kijelölt szöveget a tipográfiai aposztróf Shift-1-gyel való beviteléhez, vagy Linux alatt a Ctrl-Shift-u 2019 szóközt nyomogatni.

Az egyszerűbb módszerek a következőek lesznek: (1) Shift-1 és szóköz. (2) Szövegen belül ismételt lenyomással: Shift-1 Shift-1, és a beszúrt két záró belső idézőjel cserélődik le egy aposztrófra. (3) A gyakoribb magyar, angol, francia aposztrófos mintákat fel fogja ismerni magyar szövegben a LibreOffice, és ott a sima egy Shift-1-gyel beszúrt idézőjel is lecserélődik, pl. McDonald Shift-1 s -> McDonald’s, és minden egyéb ’s végű szó, stb.

A hibajegy az automatikus javítási mintákkal: https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=115382, és a javítás: https://gerrit.libreoffice.org/#/c/49111/

Holnap kipróbálom!
Most 5.3.2 (Win 10-en) van fent és az a problémám vele, hogy villognak az UI elemek ha rájuk húzom az egeret, vagy megnyitok egy menüt. De a görgetés is akadozik benne.

Borzasztóan lassú, nehézkes a Microsoft office-hoz képest, és pl. xlsb-t továbbra sem kezel normálisan. Messze még a cél.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mármint win10 alatt olyan lassú?

Mindenhol lassú, Windowstól és vastól függetlenül.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nálam nem, itt elég gyors. De most a hatos valamivel még gyorsabb is lett, meg tizenpár megával könnyebb. Nem lehet, hogy UNIX alatt nálad a widgetset a lassú és nem a program maga? Van GTK2-es backendje, meg natúr X11-es is, próbáld ki azokat. (Mondjuk az már annyira nem vicces, hogy a natúr X11-es lassabb, mint a GTK2-es...)

Vagy valami adott művelet lassú nálad?

Windowsról beszéltem, és úgy általánosan a futása lomhábbnak tűnik az ms-nél.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

nemcsak tűnik. sajnos ijesztően lassabb, emiatt hdd-s gépre már nem is teszem fel, úgyis le kell szedjem. ssd esetén sem leányálom, de legalább a 4x duplaklikkig nem jut el a végfelhasználó mivanmár idegbajoskodással. jó lenne faragni rajta valamit, én örülnék neki.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ja, sorry, félreértettem a "windowstól függetlenül"-t, úgy értettem, hogy lassú az Linuxon vagy OSX-en is. Azt nem tudom, hogy win alatt hogy teljesít...

ja, úgy értettem, hogy windows 'változattól' függetlenül...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

win10, 2 másodperc alatt indul. (corei3)

Nem gondolnám, hogy a lassúság az indításra vonatkozik.

nekem i5-ön biztos hogy nem 2 mp alatt indult, a 12mp inkább reális! :/

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

SSD van a gépben, vagy ezt így hogy?

Hdd, ezt így.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ja, oké, akkor a probléma a HDD lesz egyértelműen.

Ugyanazon a hdd-n az ms-office látványosan gyorsabb. Így is?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Akkor az azt jelenti, hogy a LO többet nyúlkál a HDD-hez, mint az MSO.

Mekkora cache-k vannak beállítva a LO-nak és az MSO-nak? Mi történik, ha több memóriát adsz a LO-nak a grafikus cache-hez és a "per object" cache-hez? https://help.libreoffice.org/Common/Memory

Lehet az MS Office látványosan gyorsabb, de azt elfelejted, hogy a Windows viszont lassabb, ami futtatja. Főleg, ha Win10-ről van szó, az alá amúgy is kötelező egy SSD, egyébként használhatatlanul lassú. Az mindegy milyen SSD, jó egy olcsó TLC-s budget SATA3-as modell is, akár használtan, csak ne HDD-ről fusson a rendszer, ég és föld különbség van a kettő között.

Nekem sose volt bajom a LibreOffice-szal lassabb gépen, HDD-ről futtatva sem. Jó, a betöltése 10 mp fölött van, lassú, sose volt villám, de ha betöltött, akkor nálam a legtrágyább gépen is használható sebességgel futott, amíg volt szabad memória.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

https://www.pcsuggest.com/speed-up-libreoffice-startup/

Ezt esetleg próbáld ki, hátha segít.

Ha nem MS Office-ként próbálod használni, akkor szerintem kezesbárány. Én mostanában attól kapok sikítófrászt, ha MSO elé kerülök és olyan triviális hülyeségekkel kell szívnom, ami LO alatt nincs (triviális példák: csv fájl karakterkódolása, rendszerszinten csesztetni a locale beállítást stb.).
Persze, van rengeteg olyan funkció, ami MSO-only és nincs meg az LO-ban (és fordítva!), de rengeteg idegesítő dolog is van az MSO-ban is...

(disclaimer: sajnos még tartok egy VM-ben egy MSO-t, hogy ha agyontaknyolt fájlt kapok, biztosra mehessek...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1, alapvetően az interoperabilitás szívás. Szét szívtunk az agyunkat az MSOffice-ben készült doksikkal és viszont.

Amióta viszont a cégen belüli dokumentumok mind LibreOffice-ban készülnek, tulajdonképpen semmi komoly bajunk nincs a LibreOffice-szal, apróbb bosszúságok vannak csak. Azon meg jókat lehet röhögni, hogy utána a MSOffice milyen alapvető dolgokat nem tud. (az előbb említett .csv hiányosságok, karakterkódolás mizériák, akkor is számként értelmezi a mezőt, ha idézőjelezve van, stb.)

+1

Nekem is villognak az UI elemek.

Nekem most a 6-osban nem annyira, mint az 5.x-ben. Ez már nem is igazán zavaró.
Scollozás is sokkal gördülékenyebb.

Nekem meg semelyik verzióban nem villognak az elemek. Régóta Archon használom a LibreOffice fresh-t, azaz mindig a legfrissebb verziót, most jelenleg a 6-ost.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Az epub export tetszeni fog.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Epub export eddig is volt, legalábbis LO 5.4-ben nekem van most is és működik. Legenerálja a tartalomjegyzéket is a stílusokból, szerintem egész jó, bár csak sima szöveggel próbáltam, komolyabban nem mélyedtem bele.

Igaz, epub 2.0 formátumba exportál, nem 3.0-ba, de a kiadók is a 2.0-át használják ami bőven elég. Sőt talán kisebb méretű is lesz, mintha 3.0-ban lenne.

Igen, külön kiterjesztés telepítésével.
De úgy értettem, hogy jó lesz ha tudja out of the box, mint saját hivatalos feature.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

nagyon jól néz ki, grat. Valamikor megnézem.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ééés... dobták belőle az XP support-ot. :(

Orwell az 1984-et regénynek írta és nem használati utasításnak!

Nem meglepő, mert már unsupported. Tudom, tudom, még 500 millió ember használja. Ez van...

Ilyenek ezek az a köcsög kapitalista multik :)

De nem kár érte, mert mekkora bloat már az Office 2003-hoz képest...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem is beszélve az Office 95-ről!!4!