eelo - új mobil operációs rendszer a Mandrake Linux létrehozójától

Gaël Duval, a Mandrake Linux megalkotója egy új, eelo nevű mobil operációs rendszeren és a hozzá kapcsolódó webszolgáltatások létrehozásán munkálkodik. Első lépésként elindítottak egy Kickstarter kampányt 33 765 amerikai dollárra. Hívószóként az "adatbiztonság"-ot és a "privacy"-t használják. Az elsődleges kampánycél már most, 24 nappal a zárás előtt teljesült.

Részletek a kampányoldalon. A projekt weboldala itt.

Hozzászólások

Jól értem? Kifizetek néhány 10, 100, esetleg néhány ezer eurót úgy, hogy nem lehet tudni, milyen telefonokon fog futni az OS? Ha összejön 2 millió dollár, akkor pedig egy egyelőre ismeretlen gyártóval együttműködve terveznek hozzá egy telefont is. Hát nem győztek meg.

Nem járok össze velük pletyizni. :-) Bár a FAQ-ban van egy ilyen rész:
„partner with FairPhone or similar”

Egyrészt az „or similar” nem mond semmit, mert nem nagyon van hasonló. Másrészt míg a FairPhone fanok számára ez egy megnyugtató hír, addig a többiek számára ez elég riasztó.

"Supported devices: at the moment, we're developping for LeEco Le2 and Xiaomi Mi5S. A list of devices that will be easily supported by eelo is available here. It will grow over time, but possibly not all devices from this list will be officially supported as some may become too obsolete at the time."
https://eelo.io/#services

Én is megnéztem a weboldalukat, és engem az sem tudott meggyőzni.

Egyrészt:

„but possibly not all devices from this list will be officially supported as some may become too obsolete at the time.”

A listát megnézve, nagyjából összeírták azokat a készülékeket, amikre van LineageOS támogatás jelenleg.

Másrészt, a kampányoldal FAQ-jából:

„Hardware vendors do not provide source code for these drivers which are are difficult to rewrite unless doing some heavy and resource-consuming reverse-engineering. Some of those “black box” drivers could possibly leak users’ private data.

Future options for eelo to address this issue will be to:
- do some heavy reverse engineering on those hardware components to rewrite open source drivers”

Tippem szerint a felsorolt készülékek többsége érintett ebben. És a „some heavy reverse engineering” elég időigényes munka ennyi telefon esetén. Így ezt a listát nem tudom komolyan venni.

A kampányoldal szerint 2018 őszén, 1024 euróért:
„You get all the above plus a nice 5 to 5.5" mid-range smartphone (such as a Xiaomi Mi 5S or equivalent) preloaded with a functional early eelo system.”

Értem én hogy „above plus”, de ez az „above” 512 euróba kerül, a Xiaomi Mi 5s pedig kb. 300 euróba. Most, nem egy év múlva. Már ha akkor egyáltalán lehet még kapni. Ez a „preload” egy nagyon bonyolult dolog lehet, ha ennyit kérnek érte.

A nyelvezet alapján ezt a weboldalt egy indiai írhatta. Tele van "plausible deniability" szófordulatokkal [elnevezés tőlem], ilyen CYA kategóriás mondások vannak benne, szinte minden meetingen hallok ilyeneket indiaiaktól - semmi elköteleződés, semmi direkt támogatás vagy ellenzés, csak olyan, ami egy későbbi gebasz esetén visszafordítható.

es mi van a Librem 5-al? Azon is ott lesz a PureOS. Ez is n+1-edik valami ami "security" meg "privacy"-val felhivjak a geekek figyelmet, de az emberek 99%-at rohadtul nem erdekli. Alma legyen oszt jovan.

vótmá, nem kell a népnek.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egy újabb Android fork. Ahhoz, hogy appok is legyenek mögötte, kellenek azok a szolgáltatások abban a minőségben, amit a Google is nyújt, méghozzá a Google-lel kompatibilis módon. Senki nem fog külön erre alkalmazásokat fejleszteni, amelyek támogatják az eelo-only API-kat.

Ez ugyanúgy a Google backendjét használja.
Magát a backendet kell újraírni, ha szolgáltatni akarsz push notificationt az appok felé, de nem a Google-lel.
Az alternatív backendekre nem fog senki neked alkalmazást fejleszteni külön.
Mindenképpen a Google API-vel kompatibilis dolog kell backend oldalon.
A MicroG ugyanúgy a Google API-t hívja, ez a telefonon lévő Play Services libnek az alternatív implementációja, nem a backendnek.

Implementálnod kell:
push notit, térkép API-t, játék API-t, in-app purchase API-t, reklám API-t, analytics API-t, meg minden mást, amit a Google ad az alkalmazásfejlesztők alá.

Ez egy sima android, amin Gplay heyett F-droidot használnak. Gratulálok a beugróknak, bármelyik androidos cuccal megcsinálom ugyanezt.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)