122 éves Wilhelm Röntgen történelmi felfedezése

 ( trey | 2017. november 9., csütörtök - 9:11 )

Emlékezzünk erre:

Idézet:
1895. november 8-án kísérleteiben Röntgen a kisülési csőben az elektromos kisülést kísérő fényjelenségek kiszűrésére a csövet nem átlátszó fekete kartonpapírba csomagolta, így próbálta vizsgálni a katódsugár által előidézett fényt. Amikor a szikrainduktort a csőre kapcsolta, meglepődve tapasztalta, hogy a sötét laboratóriumban a cső közelében lévő, bárium-platina-cianiddal bevont papírlemez ernyő fluoreszkálni kezd, azaz fényforrásként viselkedik. Vizsgálni kezdte a titokzatos fény forrását.

Amikor a cső és a világító papírlemez közé deszkát, jegyzetfüzetet helyezett, akkor is világított, csak haloványabban. Még jobban megdöbbent azon, hogy amikor kézfejét helyezte a cső és papírlemez közé, a lemezen a kézcsontjainak árnyképe tűnt elő. A fényforrás megszűnt, amikor a kisülési csőről lekapcsolta a feszültséget.

A lemez már másfél–két méterről fénylett, tehát nem lehetett oka a katódsugárzás (az már néhány centiméter levegőben elnyelődik). A következő napokban és hetekben éjjel-nappal a laboratóriumban vizsgálta az új sugár tulajdonságait. Kimutatta, hogy a cső egy meghatározott részéből egyenes vonalban lép ki a sugárzás. Megállapította, hogy az új sugárzást – amit első dolgozatában X-sugárnak nevezett el – eltérő mértékben nyelik el a különböző anyagok, a fényhez hasonlóan egyenesen terjed, hatása fényképfelvételeken rögzíthető. Felesége kezéről mintegy 20 perc expozíciós idővel készített felvételt.

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Üdv!
Azért - mint nagyon sok minden mást is! - Nikola Tesla is felfedezte, mondhatni párhuzamosan:
http://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/rg.284075206

---
"Magic Disco Rádió, ami elvarázsol!"
192kbps Stream: http://live.magicdiscoradio.com:4420/live.mp3
64k Stream (for Mobile): http://live.magicdiscoradio.com:4420/mobil.mp3
And also available on TuneIn: https://tunein.com/radio/Magic-Disco-Radio-s29

"Felesége kezéről mintegy 20 perc expozíciós idővel készített felvételt."

A tudomány áldozata.

Nekünk szerencsénkre, nekik sajnos, de voltak olyan emberek, akik olyasmikkel játszottak, amik az életükbe is kerülhetett. Pl. Marie Curie. Sokkal tartozunk nekik.

--
trey @ gépház

hm,akkor holnap kipróbálok valamit a prod db-n :)

Lénárd Fülöp ennek a hírnek nem örülne....

Utánaolvasva ennek a Fülöpnek, eszembe jutott egy mai magyar szaki, aki ha nem is ennyire, de hasonlóan fog járni sajna egy bizonyos nagy projekttel kapcsolatban...

tippelhetek, t-systems és bkk portál?


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Mérnök-fizikus az illető és a projekt már a spájzban van...

"122 éves Wilhelm Röntgen történelmi felfedezése"

A rák? Jaj nem.

Ezt ideböfögni nem volt túl szép.
Mintha nem lettek volna már akkoriban is sokkal rákkeltőbb dolgok, mint a röntgen sugár. Pl az azbeszt. Hála az érzékenyebb filmeknek és digitális eszközöknek, egyre kevesebb sugárdózissal megúszható és inkább meg lehet előzni vele a rákot, mint előidézni vele. A CT is rtg alapú technika. Ezt ideböfögni nem volt túl szép.

Hát, sajnos pedig ez is a felfedezések része. Amikor utólag rájönnek, miért halandóbbak bizonyos betegségekben bizonyos körökben tevékenykedő emberek.

Brühühű.

?

Kellett nekem az azbesztet a falra festeni :) Ok, de nem a röntgen a mindenkori legfőbb rákkockázat megfelelően használva, fogadni mernék, hogy nincs az első 10ben vagy akár első 50ben. Az a szép benne, hogy jól irányítható, kikapcsolható, alacsonyabb energiaszinten/frekin komolyabb magreakciókat sem okoz tudtommal, tehát nem marad aktív a besugárzott anyag, míg gamma sugárzásnak már lehet ilyen hatása, de pl PET esetén az összeütköző elektron- pozitron pár gamma sugárzást kelt, amit detektálnak, pedig az egyik fontos felhasználása a tumorok fellelése. Szóval igen is hülyeség a rákot rákenni a röntgenre, csak elkalandoztam.