Az adóelkerülésekkel kapcsolatban nyílt levelet írt a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője Tim Cook-nak

A The New York Times egy hosszabb cikket közölt a minap arról, hogy a nagy technológiai cégek milyen adóelkerülései technikákat használnak. A cikk a legnagyobb offshore-osra, az Apple-re volt kihegyezve. A The New York Times a cikkben a német Süddeutsche Zeitung-ra hivatkozik. A német lap főszerkesztője most egy nyílt levelet írt az Apple vezérigazgatójának, amiben számos kellemetlen kérdést tesz fel az Apple adózásával kapcsolatban. Tim Cook, aki számtalanszor kijelentette, hogy az Apple nem alkalmaz adótrükköket és "morális kötelessége" segíteni nem csak az Egyesült Államok, de más olyan országok gazdaságát is, ahol üzleti tevékenységet folytat, ráadásul az Apple "átlátható" vállalat, minden bizonnyal válaszolni is fog a kérdésekre...

A nyílt levél itt olvasható.

Hozzászólások

Hipokrita Tim Cook már nem tudja hova bujtatni a pénzt. Olyan "nagylelkű" bejelentéseket tesz, hogy 1 millió dollárt ad a mexikói földrengés károsultjainak, miközben Lady Gaga egymaga adott ennyit. Hasonlítsuk össze a lehetőségeket és a két embert.

Megtehetné, hogy milliárdokat áldoz ilyenre. Remélem zavarba jön a kérdésektől és ad valami választ, de attól tartok, hogy hallgatáson, jobb esetben mellébeszélésen kívül semmi sem fog jönni onnan.

--
trey @ gépház

Messzire vezet ez, például saját magunktól is megkérdezhetnénk, hogy havonta mennyi pénzt tudnánk adakozni, és ebből mennyit is teszünk meg. Az átlag gondolom semmit. :)
Az 1% nem adakozás, csak adminisztrációs munka, azt az állam adja.

És biztos vagyok benne hogy minden világvállalat precízen úgy folyatja a pénzt és kerülgeti a jogi paragrafusokat hogy minél kevesebb adót kelljen kifzetnie, ezt marhára nem csak az apple csinálja.

A válasz meg valami politikailag korrekt "mi tökéletesen törvényesen működünk" szöveg lesz, természetesen Tim Cook mint az Apple legfontosabb publikus és operatív arca nem fogja a cégét kellemetlen helyzetbe hozni egy újságíró kedvéért.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A _munkavállaló_ (te meg én, nem az állam) szempontjából az 1% "adása" nem adomány, csak adminisztráció, mert te ugyanannyi adót fizetsz, csak abból 1% oda kerül, ahova te mondtad.
Az adakozáshoz valamiről kel kell mondanunk, ezért nevezik adakozásnak.
Magyarázzam még?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

idén az 1% lófaszon felül én (pontosabban a családommal együtt mi) eddig ~120kg jó ruhánál; ~40kg jó gyerekjátéknál; 1db minimal PC-nél, 1db játékkonzolnál tartunk és még sehol nincs december. akkor szerintem még ennyit benyomunk, csak oda már behúzom a munkámat is: megy még vagy 4db éppcsak vállalható PC + megpróbálok lábra állítani valami normálisabb notit is a gyerekeknek Böjte Csabáéknál.

aranyosak, meg szokták köszönni egy minden gyerek által aláírt papíron, amin van egy kézi rajz is.

azért volt fontos leírni, mert ha valaki oda szánna valamit, én debreceni indítással biztosan el tudom juttatni hozzájuk. kisbusszal viszik, tőlem 20 méterre indul és ismerem a sofőrt, szervezőt stb. becsületes, nagyszerű emberek. a kijuttatás saját pénzen történik, szóval tényleg csak cucc kell, csomagolni sem kell, a többi megoldódik.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Régi, szakadt Asus, ~ Pentium 4 kategóriájú notinak 2 GB RAM-mal vehetik hasznát? Ha igen, akkor megbeszélem és felveszem veled a kapcsolatot. A szekrényben porosodik egy, amit az XP support végén lecserélt egy családtag. Újra kellene húzni valami kis étvágyú Linux-szal. Sajnos a memória feljebb nem bővíthető, ezért is lett lecserélve.

hogyne, szerintem ott mindennek hasznát veszik. ha nem kell, elküldhetitek nekem - én újrahúzom valamivel - majd a legjobb helyre kerül. ha nem megy, az sem probléma, tényleg. lehet a környéketeken is van olyan hely, ahol átveszik tőled és akkor nem kell küldözgetni - érdemes lehet utánanézni. ha a szándék megvan, az már fél siker.

tegnap éjjel gondoltam ki, hogy ha nem tudok kukázni gépeket valami miatt, akkor saját zsebből veszek 3-4 olcsó PC-t 2GRAM / 80GHDD felállásban és kész. vagy két gépet, meg egy rakás páncélos kaját. ?tavaly láttam valaki adott pár monitort, remélem idén is lesz aki részt vállal benne.

ui más ötlet: tavaly mikulás/karácsony körül a nem bontott, nálunk nem szeretett, régóta csak kerülgetett (de még jó) édességekből az asszonyt csinált giga-csomagot. azoknak a piros közlekedési lámpánál kéregetőknek adtam ki a kocsiból akiken látszott, hogy nem sörre gyűjtenek. Debrecenben a Bem téri öreg néninek a villamosmegállóban pl. ő nagyon-nagyon örült neki, majdnem elbőgte magát.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az USA-ban is leírhatod az adódból az adományt.
A szervezetek, amelyeknek adakozol, általában feladatot vállalnak át az államtól, úgyhogy teljesen normális, ha ezért a támogatást leírhatod az adódból. Természetesen az alapítványok nem a profi labdarúgást támogatják, hanem valami közösségi célt.

Mindenki ezzel jön manapság. Ez a divat. Ha nem akarjuk, hogy hipokriták legyenek a nagy cégek, akkor magunkat kell megkeményítenünk, és nem törődni a földrengéskárosultakkal, tesztállatokkal és a Bengáliai gyerekmunkásokkal. Ha mi is kőkeményen leszarjuk őket - ahogy a cégek is - akkor majd nem fogják eljátszani a kedvünkért, hogy valójában vannak erkölcseik :-)

Nem tudom melyikünk parádézik társadalmi szerepvállalás szlognet a zászlajára tűzve, így nem értem, hogy hogyan jövünk "mi" a képbe.

Összehasonlítottam a világ leggazdagabb amerikai cégét és egy amerikai popénekest. Lady Gaga nettó vagyona valahol 275 millió dollárnál van. Adott 1 milliót. Az Apple egy 755 milliárdos cég. Adott 1 milliót.

"És biztos vagyok benne hogy minden világvállalat precízen úgy folyatja a pénzt és kerülgeti a jogi paragrafusokat hogy minél kevesebb adót kelljen kifzetnie, ezt marhára nem csak az apple csinálja."

A világ legértékesebb vállalataként neki címezték a levelet. A "más is csinálja" nem menti fel.

--
trey @ gépház

Csak tudnám mire jó ez a külföldön felhalmozott rengeteg pénz. Hazavinni nem tudják mert akkor ugye adózni kell és így használni se tudják(FIXME). Kicsit olyan ez mint a Joker: I'm like a dog chasing cars. I have no idea what I'll do with it when I catch it. Ezek a cégek is elérték a hatalmas profitot amiért mindenki gürizik de most hogy megvan nincs ötlet, hogy mit kezdjenek vele.
--
:wq

Jól látod!
Elképesztő hogy senki se teszi szóvá, mennyire veszélyes tendencia hogy egyre kevesebb cég kezében egyre nagyobb hatalom összpontosul.
Már alig fejlesztenek, csak felvásárolnak.
Ennek már köze sincs a klasszikus kapitalizmushoz, egyenlő piaci esélyekhez.
Hiába van tudásod, ha a pénz az úr.

Ő szóvá teszi. Ez szerintem is egy nagyon valós probléma és ideje lenne, hogy az államok tegyenek valamit, mert ebben az iramban egy emberöltő műlva már csak egy cég lesz amit úgy fognak hívni, hogy Umbrella Corporation, azt meg ugye mind tudjuk, hogy ez a történet hogy folytatódik...
--
:wq

eddig talán Hamilton volt az egyedüli közismert személy, akinek volt vér a faszában megválaszolni hasonló indittatású kérdéseket. kicsit terelve, de választ adott. le is szálltak róla, legalábbis nem rohangálnak utána kamerákkal.

lehet ez jobb technika lenne bárkinek, mint a hallgatás. ahogy látom az angol királynőre is ráférne, még ő is listás :))

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Hipokrita Tim Cook már nem tudja hova bujtatni a pénzt. Olyan "nagylelkű" bejelentéseket tesz, hogy 1 millió dollárt ad a mexikói földrengés károsultjainak, miközben Lady Gaga egymaga adott ennyit. Hasonlítsuk össze a lehetőségeket és a két embert."

LOL. ennek mi köze van egyébként a Unix-hoz? mi ez egyébként, Velvet.hu? ezután lesznek Lady Gagáról meg Justin Bieberről is hírek?

mennyire gusztustalanul kepmutato ez a nyilt level.

ha az Apple CEO-ja lennek es lenne ilyen lehetosegem, en is annyit tennek felre adomentesen, amennyit csak tudnek, magamnak meg menne a vaskos bonusz. az elsodleges felelosseg a reszvenyesek fele van, nekik pedig ez jo.

tegye mindenki a szivere a kezet, es mondjatok, hogy nem igy tennetek. (figyelem, figyelem, tajgetosz-pozitivitasi teszt!)

én próbálnék valamilyen középutat találni. ha csak a számok világában próbálnám értelmezni a lehetőségeket, akkor reklámként tekintenék egy adományos körre és felfújnám. a reklám pedig megtérül, majd te mint részvényes ismét örülhetsz. ezt így nem lehet?

ui ezt lentebb akartam és össze akartam hozni a felvetéseddel.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

okés, elfogadom - bár egy zsíros adományról biztosan kifizetődőbb olvasni, mint annak a hiányáról a gazdagság közepén. egyébként alternatívaként gondoltam az egészet, hátha a szociális érzékenység hiányát ellensúlyozni lehet valamivel. de akkor talán nem is lehet.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ugyanakkor Angliában (és amennyire hallomásból tudom, az USA-ban is), gyakorlatilag elvárt, hogy adományozzanak a gazdagabb emberek és a cégek.

Az valószínű nem érdekli az átlagembert, hogy a mexikói földrengésre 1 millát adott a cég vagy 10-et, de ha nem adott semennyit semmilyen célra, akkor arról beszélnek. Megszólják a céget. Negatívan írnak róla az újságok. Satöbbi

Vannak olyan emberek, akik felfogták, hogy ha mindenki átveri az államot, akkor egyszercsak az úgy ahogy van, nem lesz. Túlzó példa, de azt ugye tudod, hogy ha mindenki "nem adózik", akkor egyszercsak ez-az nem lesz? Itthon így sincs, de ne ebből indulj ki. Van, aki tényleg felvállalja a felelősségét az adott csoportban, és a szabályok szerint játszik, pedig tehetne mást. Ne általánosíts, van aki tényleg komolyan gondolja, amit mond.

Azt pedig ne felejtsd el, hogy nem csak az Apple, de a legtöbben az ilyen listákon iszonyat álszent módon mossák magukat, hogy hát nem is úgy volt. Nekem semmi bajom azzal, aki azt mondja, hogy offshore, legális, szevasz. Legfeljebb beszélgetnék vele, hátha változik a véleménye, hátha felelősséget vállal a körülötte levő problémák megoldásáért, még ha nem is ő okozta. De az aki tagad, és közben teszi amit tesz, az hazudik.

(nem volt még időm komolyabban a jelenlegi híreknek, amik a téma alapját adják, utána menni, inkább az előzmények alapján írtam)

De mennyivel magasabb? Mennyi részvényt adjon el, hogy meg sem határozott mértékű (mert kifizetni sem szándékozott) osztalék nemfizetésének vélelmezett árfolyam hatását realizálja :)? Csak mert a kifizetett osztalék viszont elég jól definiált és mérhető tétel, és van is önálló hatása a részvényárra az osztalékfizetésnek. Egy időben, még nagyon régen, voltak OTP részvényeim, ott az osztalék bizony nem volt elhanyagolható, és emlékszem, hogy a kifizetési nap környéként megvolt a mozgása az árfolyamnak, az osztalék mértékének függvényében.

Ez oké, de miért jó a részvényesnek, pl. neked, ha nem kap a részvénye után osztalékot? Az egy dolog, hogy be van fogva a szája emelkedő részványár esetén az árfolyamnyereséggel akár realizálja akár csak papíron jelentkezik, de attól még lehetne valamekkora osztalék is, hiszen láthatóan van miből. Azt biztosan belátod, hogy nem azért szárnyal egy részvény, mert hogy sok pénz halmozódott fel az eredménytartalékban. Neked, mint google, amazon, apple részvényesnek (kvázi tulajdonosnak még ha jelentéktelen súlyúnak is) miért jó, hogy nem kapsz osztalékot miközben az általad de facto tulajdonolt vállalkozás gigászi készpénzt halmozott fel az eredménytartalékában, amivel ezek szerint nem tud mit kezdeni. Nincs K+F projekt, felvásárlás, saját részvény visszavásárlás, hitellépítés vagy bármi? Akkor meg miért nem adják ki a tulajdonosoknak (részvényeseknek) az eredményt vagy egy részét osztalékban, azok majd kitalálják mit kezdjenek vele.

Itt az újabb Apple cikk ... :)

A kapzsiságnak sosem volt határa, és nincs az a pénz, amire az ember azt mondja, hogy "most már elég".

--
robyboy

Az a baj hogy ez messzire vezet, az EU ebben is túl impotens, nem csak az Apple-el kapcsolatban de a többi nagy adókerülövel szemben is (google, amazon...).
Valahogy az az érzésem mintha IT-ben megragadtunk volna középszinten itt az EUban, nincs 1DB normális gigavállalat (mint pl. HP IBM Amazon Google Apple...) sem, ami valahol konkurencia lenne az USA-nak a nyilvános szektorban (céges szinten most csak az SAP ugrik be), ennek nem értem az okát :(

Csak hogy tudjam, most azon kell felhaborodni, hogy egy ceg nam adja a befektetoi penzet ajandekba masoknak, vagy pedig azon, hogy ezt mas miert koveteli meg tole?
Mas kerdes, hogy akkor nem kene jotekonysagi intezmenykent mutogatni a ceget. Esetleg