Elemezzük ki! Mit látunk a képen?

Címkék

Hozzászólások

Vagy csak megmutatni az Apple tervezőinek a 90 fokos elforgatást az AutoCAD-ban, ha annyira sötétek, hogy ilyen gagyi szart kiadnak a kezükből.

Ha azt a puttonyt elforgatják és középre teszik az erősáram felőli csatlakozókat, a probléma nem létezik. Akkor sem, ha az egészet térben kifele, mélységben oldják meg.

Nem értem, hogy mi lehet a cél az ilyen terv mögött, mert az esztétikum biztos nem. Ótvarul néz ki.

--
trey @ gépház

Az Apple Steve Jobs halála óta egyre rosszabb, agyonkorlátozott termékeket ad ki a kezei közül. Mondanom sem kell, hogy ilyen probléma korábban nem volt a Mac-ekkel. Sorban eltűntek a perifériák, ezzel párhuzamosan eltűnt az optikai lemezes meghajtó. Belül meg minden le lett forrasztva. Most meg a ez a táp.
Így néz ki most egy ram bővítés Macbookon:
https://www.youtube.com/watch?v=CTsEJ49LLsQ
Ugyanez Chromebookon:
https://www.youtube.com/watch?v=Z6cew55Eql4

Ki lehetne írni egy szavazást arról, melyik Macbook széria volt az utolsó még használható Macbook.

Itt van az enyem, direkt korbefotoztam. Igaz, nekem magyar toltom van adapterrel, de a tap csatlakozasat igy is lehet szepen latni. Na, amugy oda megy be a dugasz is a kabel helyett. Talan a benti laptopot hasznaltam ugy, de ott a hosszabbiton az aljzatok elforgathatoak voltak, szoval ott nem gond az orientacio.

Szerk:

A URL lemaradt :)

https://imgur.com/a/qigMv

Kicsit dzsuvas, de ra se rantsatok.

A fulecske meg tok jo dolog, nem ertem mi bajod vele. Mas tapokon ezt hogy oldjak meg?

Két megoldást láttam eddig:
Dell-nél a táp köré tekered a kábelt, a csatlakozás olyan alakú, hogy a tekerés irányába indul a kábel, tehát nem töri (ott) meg. A tápon van egy gumi szalag, amivel rögzíteni lehet az így feltekert vezetéket.

Más laptopoknál általában a vezetéken van egy tépőzáras szalag, amivel feltekerés után rögzíthető.

Személy szerint nem szeretem azt a megoldást, amikor valamire (tápra vagy fülecskére) tekerik az emberek a vezetéket. Ismerek olyan hölgyet, aki jó feszesre húzva tekeri, és mindig arra gondolok, hogy ez bizonyára nem használ a vezetéknek.

Nekem pl tok kenyelmes, hogy alapvetoen egy rovid es vekony kabel megy a gepbe, es ha tudom, hogy olyan helyre megyek, akkor viszem magammal a hosszu es vatag kabelt. Nem ertem mi a baj ezzel. Mondjuk en EU dugvillat hasznalok, amit tobbfelekeppen is be lehet dugni. A sok Apple fikazas helyett, azt a barmot kene buntetni, aki kitalalta az UK villat, es nem gondolta arra, hogy 1-nel tobb felekeppen is be lehessen dugni valamit.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Kb. ötször volt leírva csak ebben a topicban, hogy a Macbook tápja moduláris, azaz tudod használni kábellel, és fejjel is. Ha a tiéden most a kábel van, és újként hatnak a fentiek, akkor keresd meg a dobozát, ott lesz benne a fej. Ahogy egy ma vásárolt Macbook Pro-nál is ez a helyzet (fej + kábel a dobozban, és használod amelyikkel akarod), a fotón is egy ilyen táp látható.

Aztán persze azt nem tudom hogy mennyire régi tápra és Macbookra gondoltál, a legrégebbi amit valaha vettem, az 2009-es volt, ahhoz már ugyanezt a megoldást kaptam, csak az még fasza magsafe-es volt.

A probléma abból adódik hogy benéztem, sorry. A dobozban valóban nincs már moduláris kábel sajnos. Néztem pár "what is in the box" leírást, meg unbixoing videót, 2016-tól kiszedték a kábelt, külön vásárolható meg. Ezt rosszul tudtam.

Viszont a tápod ebből a szempontból még ugyanaz, tehát rakható az újra is ugyanúgy kábeles "fej", csak éppen felárat kell érte fizetni, rohadjanak meg :( Gondolom a Twitter post írója nem vásárolt ilyen kábelt (nekem sem jutna eszembe, ha nem kerültem volna még ilyen szituba), így aztán nem nagyon tudott mit kezdeni a helyzettel.

Nem gyenge. Viszont ez a technológia már nagyon más, mint amit én ismerek.

Ha jól értem, először használja a BGA pasztát és a melegítést, hogy feloldja a kötést. OK.

Aztán csinál valamit a pákával és forrasztó ónnal, amit nem értek igazán. Letisztítja a maradék cint? De ahhoz nem kéne az új. Nem?
Vagy újat tesz fel? De akkor a vakaró mozgás nem maszatolná össze az egészet ott is, ahol nem kellene? Valaki magyarázza ezt el!

Aztán feltesz egy kis BGA pasztát, melegít, helyére illeszti a RAM modult, melegít, és kész a helyre forrasztás.

Fogalmam sincs, mi az a BGA paszta, utánaolvastam a Wikipédián, de csak mérsékelten lettem okosabb.
Azt írják, hogy először ragacsos és a helyére ragasztható az alkatrész. Aztán melegítés hatására olvad, elektromos kapcsolatot és erős rögzítést hoz létre.
És azt írják, hogy a gyártás során stencillel nyomtatják a BGA pasztát a helyére.

Ezt valahogy úgy képzelem el, mintha forrasztó ón pöttyök helyett BGA paszta pöttyöket tennének oda, és gyakorlatilag páka nélkül forrasztanának. Nem pontokat, hanem egyszerre az egészet.
Ez ügyes, de megint nem értem, hogy akkor itt a beszerelésnél ez hogy működött, és mi is történik igazán.
Ha a BGA paszta vezet a melegítés után, akkor csak úgy működne, ha minden pöttyhöz tett volna BGA paszta pöttyöt, nem mindenhová szétkenve, ahogy csinálta.
Ha a BGA paszta nem vezet a melegítés után, akkor viszont hogy jön létre a fémes kapcsolat a chip és bekötési felület pontjai között?
Amikor a hőlégfúvóval melegíti, akkor megolvad az alaplapra felvitt ón "pötty", és összefolyik a RAM lábán levővel?

Szóval hogy megy ez? És hogyan illeszti a RAM csipet a helyére? Csak úgy megtippeli, vagy mondjuk a chip lábai belemennek valami lukba?

Át vagy verve. Itt valójában az történik, hogy BGA chipet forraszt be QFN-hez való technológiával. Tizenéve használom én is mobilok javításánál, illetve most már szinte mindennél.
Ami történik:
- Felmelegíti a nyákot és eltávolítja a műanyag ragasztásokat.
- Folyasztószert ken a chipek mellé (ez melegítés hatására befolyik a chip alá), majd hőlégfúvóval leforrasztja a chipeket.
- Forrasztópákával átónozza a BGA ballok helyét pici dudorokat képezve ezzel a forrasztási helyeken. Nagyon fontos, hogy egyenlő magasak legyenek az ón dombocskák, ezek helyettesítik a BGA ballokat. A panelre gyárilag felvitt forrasztásgátló lakk és a folyasztószer miatt nem tudja öszzemaszatolni azt.
- Alkohollal letakarítja a régi folyasztószer maradványokat.
- Hőlégfúvóval előmelegíti a panelt és egy más jellegű folyasztószert ken a lábak közé a beforrasztáshoz.
- Csipesszel kb. a helyére illeszti a chipet (fél raszter eltérésen belül) és hőlégfúvóval beforrasztja. Nem fontos a hajszálpontos pozicionálás, mert amikor az alaplapra felvitt ón megolvad és kötést létesít a chip lábaival akkor azt a helyére húzza.

Az egész folyamat alatt csak kétféle folyasztószert használ. BGA paszta itt nem játszik, az csak a BGA technológiához kellhet.

Na így nem szabad BGA chipet cserélni, viszont lehet és működik.

Nagyobb teljesitmenyhez nagyobb terfogatu tap kell.
Oldalra nem terjeszkedhetsz, mert ott a kovetkezo tap/kabel lesz, felfele altalaban nem fer el, mert ezeket ugy szoktak beepiteni, hogy lefele van hely. A fal sikjabol ha nagyon kihozod, akkor meg nem tartja meg, kb. letorik a cucc.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Szinte az összes laptop tápja ekkora, de inkább nagyobb. Azoknál, ahogy az Applenél is van lehetőség egy kábelt beledugni, és akkor nem a táp lóg a falból, hanem csak egy kábel. Az Apple ezt úgy vitelezte ki, hogy csinált a táp végére egy moduláris csatlakozót, amibe dughatsz különféle fejeket az adott ország elektromos aljazatának megfelelően (a képen az UK modul látható) vagy kábelt IS. Tehát te döntöd el hogy fali dugasztápként használod, vagy a földön/asztalon fekvő kockatápként, amihez 2db kábel csatlakozik, mint ahogy a legtöbb laptop tápjánál is van.

A fotón a dugasztáp konfigurációban akarták bedugni egy olyan aljzatba a tápot ahova azt nyilván nem lehet. Viszont erre ott a dugvillás kábel is, bár nem tudom hogy most jár e hozzá alapból, régebben benne volt a dobozban.

Illetve abban sem vagyok egészen biztos. hogy ebbe az aljzatba egyáltalán be lehet dugni olyan UK dugvillát, amiből alul jön ki a kábel és nem középről (lásd lenti hsz-em).

Ezek 3rdp-k által készített tápok, amiket ugyanúgy megvehetsz a HP/DELL/Lenovo/akármihez, ahogy az Applehoz is, ha nem tetszik a gyári (már ha megbízol a roppant hangzatos ivapo meg orico meg stb. cégekben). Gyáriban mutass ilyet pls. Mert amúgy értem, hogy adott esetben ezek jobbak, csak azt nem értem, hogy miért pont az Apple tápján kéne röhögni vagy felháborodni, hiszen az összes többi laptop gyártó tápjai se jobbak, ugyanúgy kéne venned helyettük ilyen kínai csodákat, ha dugasztápot akarnál hozzájuk.

Egyébként szerintem a második kettő szintén nem dugható be a fotón látható aljzatba.

> Lehetne irni, hogy "design fail" a butor tervezoinek is. Szerintem nem egyertelmu.

Miért nem egyértelmű. Adott a konnektor, abból nem illik kilógni, mindegy, hogy van-e bútor, vagy sem. Gondolom az elosztók is rosszul vannak tervezve, ha abba bedugsz egy ilyet, és kitakar másik két lyukat.

Igen, az elosztók többsége rosszul van tervezve. De ez akkor sem mentség, ha szerinted az Apple töltő van rosszul tervezve, és akkor sem, ha szerinted a bútor van rosszul tervezve. Tehát az elosztók tervezési hibája nem számít enyhítő körülménynek egyik esetben sem.

En meg sohasem lattam olyan UK plugos elosztot, ahol egy ilyen tolto ki tudna takarni barmit. Sott, eddig csak olyan UK elosztot lattam, ahol tokmind1, hogy hany routert/monitort/atx tapegyseget akarok bedugni, minden lyukat tudtma hasznalni, ellenben az europai elosztokkal, ahol 3 ajzatba be tudok dugni 2db router/switch adaptert es a 3. lyukat nem tudom hasznalni, mert az adapterek kitakarnak.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Nem mi?

Itt az asztalomon mellett van 4 luk a falon, az egyikben van egy 8-as elosztó.
Három olyan berendezés van most csatlakoztatva, ami egynél több dugót elfoglal.

Az apple töltő épp nem takarna ki semmit, mert logikai lefelé irányba nagy. De vannak olyan berendezések, amik logikai felfelé irányba lógnak túl.

"UK plug"-ra keresve, és elnézve a képeket, 90%-ban olyan megoldásokat látok, ahol alul jön ki a kábel a csatlakozóból, és persze robusztus merevebb műanyag törésgátlóval ahogy az illik. HP, Dell, Lenovo UK laptop plug-ra keresve 100% az eredmény, némely esetekben hasonlóan egybe építve a táppal :) Ezek egyike se férne oda, talán csak azok, amiknél karcsúbb a csatlakozó (és persze külön kábelen lóg), és ha az alsó részen sikerül erőltetve megtörni a kábelt 90 fokban.

Szóval gondolom napi szintű anyázás van ott ebből, csak Apple-ös fotóval jobban eladható a poén.

Ez egyébként tényleg így van.

Európában elterjedt az a csatlakozó, ami a konnektor síkjára merőlegesen folytatódik kábelben. Gyakorlatilag szinte az összes olyan magyar berendezésem, ami nem számítógép, ilyennel jött (pl. mikró, vasaló, mosógép, rádió, villanyborotva). A számítástechnikai berendezések inkább elkanyarodó kábellel szoktak jönni, de azért volt, ami egyenessel, és könnyű kicserélni a kábelt. Laptop tápok esetében a legtöbb tápom (Dell, HP) nem kanyarodott.

Itt, Angliában, ezzel szemben szerintem kb. 99% kanyarodik. Most gyorsan körülnéztem a lakásban, és az egyetlen eszköz, aminek nem kanyarodik oldalra a kábele, az egy HTC telefon töltő, ami a Nexus 9-hez jött. Minden más (mikró, vasaló, mosógép, rádió, telefon töltők, laptop töltők, általános USB töltők) kanyarodnak. Van, ami a fenti fotón lefelé (a többség), mások felfelé (kevesebb, de jelentős számú). Oldalra egyik sem.

Ezért egyébként igaza van azoknak, akik a konnektor beépítése miatt panaszkodnak. Az eszközeim nagy részét nem tudnám oda csatlakoztatni, vagy csak úgy, hogy a kábelt erősen meg kéne törnöm.
Az itthoni cuccaim közül egy 3 irányú elosztó kockát használnék (olyan, mint a T dugó otthon, csak a csatlakozó mérete miatt, ugye, nem lehet kisebb). Azt bedugva lenne egy vízszintes konnektorom, aminek a logikai felfele iránya lenne a fal felé, tehát oda tudnék csatlakoztatni direktben elég sok mindent, többek között egy hosszabbítót, amibe viszont már minden belemenne.

"igaza van azoknak, akik a konnektor beépítése miatt panaszkodnak"

Szerintem 3 bunos van:
- Aki kitalalta az UK dugvillat, mert milyen eszement otlet mar az, hogy csak 1 felekeppen lehet bedugni.
- Aki beszerelte a konnektort, ahogy mondod, abba sok mast sem lehet bedugni.
- Az Apple, hogy nem tett bele egy tartalek kabelt az ilyen esetekre.
- A kedves felhasznalo, mert tudta, hogy az UK-ban ilyen 8uz1 dug-ajjak vannak, es nem vett plusz kabelt.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Igen, szerintem is ez a fő gond.

Az európai földelt dugvillát, amit Magyarországon be tudsz dugni felfelé és lefelé is, Franciaországban már csak egy irányban tudod használni (mert ott van a konnektorból kiálló védőföldelés csatlakozó, aminek a villásdugón csak egy konkrét hely szokott lenni).

De teljesen mindegy, mert ha a kábel a hátán jön ki, akkor nem érdekes, hogy merre áll a kerek csatlakozó.

Aki kitalalta az UK dugvillat, mert milyen eszement otlet mar az, hogy csak 1 felekeppen lehet bedugni.

Mert ez, a Magyarországon is szokásos csatlakozó teljesen szimmetrikus?

Nem, van benne egy luk. Ugye?

Ehhez Franciaországban ilyen konnektor tartozik.

Számold meg, hányféleképpen lehet bedugni!

Akkor a mi, európai villásdugónk is eszement?

ERtem amit irsz, csak nem ertem ez mit magyaraz. Mukodik a mi konnektor ajzatunk es dugvillank? Lehet egynel tobb felekeppen bedugni? Az egy lehetoseg tobb mint a ketto? Ha eddig igennel valaszoltal, akkor megvan a megoldas: mindenki mas hulyen csinalja. :)

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Kevered. Az a konnektor, ami Magyarországon (meg mellesleg Hollandiában, Németországban, Ausztriában, etc.) van, az kétféleképpen bedugható. Az, ami Franciaországban van, egyféleképpen. A képen meg van egy olyan dugó, ami mindkét fajta konnektorba bemegy.

Nyilván mindkettőnek vannak előnyei (az egyféleképpen bedughatónál tudod, melyik a fázis, a kétféleképpen bedughatót meg be tudod dugni). Mondjuk nem nagyon bíznék semmit arra, hogy a konnektorban tényleg ott a fázis, amit a szabvány előír...

(Az angol csatlakozó további előnye, hogy van benne biztosító, mivel az olvadóbiztosító patkolásának ott is szép hagyományai vannak.)

Mondjuk a UK Health & Safety leginkabb papiron szokott csak stimmelni. Aztan a kivitelezes az meg olyan ,hogy egy jobb erzesu atlagember EU-bol sirvafakad. Osszevissza toldott vezetekek egymason keresztben athuzigalva meg almennyezetben itt ott gyengearam erosaramu kabelek keresztezik egymast neha ossze is vannak akkuratusan kabelkotegelovel fogva.

Nekem az tetszik, hogy a fürdőszobába nem lehet konnektort vagy villanykapcsolót tenni ugye.

De a lyányok csak szeretnék megszárítani a hajukat, és közben a tükörben szemlélni az eredményt.

Tehát valahogy ezt meg kell oldani. Több lánytól láttam vagy hallottam már, hogy ja, igen, bedugom a hosszabbítót az előszobában, beviszem, leteszem a fürdőszobában a padlóra, és oda dugom be a hajszárítót.

Szerintem ez pont az a fajta túlzásba vitt szabályozás, ami az ellenkező hatást éri el. Ha hagynák, hogy legyen a falon konnektor, rendes földeléssel, az csak biztonságosabb lenne, mint a nedves földre ledobott és a kábellel ide-oda ráncigált hosszabbító. Nem?

Nem keverem.

A villásdugó tervezéséről beszélgetünk. A villásdugó úgy van tervezve, hogy nem szimmetrikus, tehát tervezés szerint csak egy módon lehet használni.

Te arról beszélsz, hogy Európában sok helyen olyan konnektort terveztek ehhez, amibe két irányba is be lehet dugni, mert nincs benne meg a kiálló pöcök, aminek csak egy luk van a villásdugón.
Ez egy workaround.
A konnektor tervezők voltak ügyesek, a villásdugó tervezők meg ugyanolyan eszementek, mint az angol dugót tervezők.

Ha az EU dugót nem eszementen tervezték volna, akkor lenne benne két darab luk, és Franciaországban is röhögve be lehetne dugni mind a két irányban.

Vagy ha Angliában is lennének olyan ügyes emberek, mint Magyarországon, Németországban és Hollandiában, készíthetnének olyan konnektort, amiben két luk van a védőföldnek, és a dugót két irányban be lehet dugni.
Ettől persze ez még ugyanúgy workaround lenne.

"Ez egy workaround" mire vonatkozik a workaround? milyen funkcionalitast veszitunk azzal, ha megkeruljuk? Komolyan kerdezem, nem vagyok elektromos szakember, es nem talalkoztam meg olyan esettel, ahol a "workaround" problemat okozott volna, ezert en nem workaroundken tekintek a mi megoldasunkra, hanem felesleges korlatozaskent a masikra.

"A villásdugó tervezéséről beszélgetünk" emlekszunk meg erre?

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

"Max. egy kis idő és kényelem" es az semmi? De ebbe kar belemenni. Engem az erdekel, hogy mit veszitek azzal, hogy nem szabvanyosan hasznalom, es mi magyarazza a szabavanyt, azon kivul, hogy csak. Mondom nem ertek hozza, es napi szinten mindenfele elektromos eszkozt hasznalok, es nem tudom mitol lenne nekem jobb, ha csak egy felekeppen dughatnam be, mi kesztette erre a restrikciora a tervezoket.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

"attól függ" biztos nalam szegenyes az elektromos geppark, de meg sosem fordult elo, hogy valami azert nem ment mert meg kellett forditani a dugvillat.
"nem" akkor ezen kar is rugoznunk :) az en vilagomban, ha valamit igy is lehet meg ugyis az matematikailag tobb lehetoseg, mintha csak igy.

"mindkettő úgy van tervezve" de attol mindketto lehet rosszul tervezve. Milyen elony szarmazik abbol, ha csak egyfelekeppen lehet bedugni. vagy forditva, mi az a hatrany, amivel nap mint nap szembesulok csak nem veszem eszre, azzal, hogy mindegy hogyan dugom be az elektromos berendezeseket?

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Az egy lehetoseg tobb mint a ketto?

"nem" akkor ezen kar is rugoznunk :) az en vilagomban, ha valamit igy is lehet meg ugyis az matematikailag tobb lehetoseg, mintha csak igy.

Az enyémben is. De nem ezt kérdezted. ;-)

"mindkettő úgy van tervezve" de attol mindketto lehet rosszul tervezve.

Egy szóval sem mondtam, hogy ez jó.
Csak annyit mondtam, hogy ne azt mondjuk, hogy az UK dugó meg a brazil dugó meg az aursztál dugó meg az USA dugó mind eszement módon van tervezve, bezzeg az európai, mert az európai hasonlóan van tervezve, mint ezek.

"De nem ezt kérdezted" en azt kerdeztem, hogy "Az egy lehetoseg tobb mint a ketto?" te most szivatsz? Es arra gondolsz, hogy neha a kevesebb tobb, vagy mi van? Mert ertem am a viccet :D

"bezzeg az európai" na ez egy szoval sem hagyta el a kezem. En nem Europai polgar vagyok, hanem Magyar. Amikor azt mondom, nalunk, azt ugy ertem, hogy nalunk Magyarorszagon. Es a mienk rohadtul nincs hasonloan tervezve, azt biza ugy dugjuk be ahogy akarjuk. De ha mar tervezesnel jarunk, lehet, hogy ennek van koze ahhoz, hogy nem is olyan reg meg foldeles sem volt _nalunk_.

Amugy nem vagyok elektromos szakember, en csak azt latom, hogy felesleges korlatozas van beepitve az UK, Brazil, Francia, akarmilyen dugokba.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

"azt biza ugy dugjuk be ahogy akarjuk"

Erről jut eszembe a sztori - az itteni olvasók közül többen is első kézből megerősíthetik -, hogy van egy ház Rábapatonán, ahol a 230-as konnektorokra ki van írva, hogy "NE DUDG BE FORDÍTVA!!!!". Egyszer jöttek szerelők, leszedték az egyik konnektorról a táblát és félretették.

Közben más szerelők is voltak ott más cégtől, akik erről semmit sem tudtak. Bedugtak egy eszközt a konnektorba "fordítva" (az sem volt világos, hogy mi a nem fordítva).

Az eredmény: tetemes mennyiségű elektronikai hulladék - TV, számítógép, talán mikró vegyesen - keletkezése.

:D

(Disclaimer: én nem voltam ott :D)
(Funfact: épülettervező cégről van szó :D - csak remélni tudjuk, hogy nem ők tervezték az erősáramú hálózatot)

--
trey @ gépház

És erre amúgy mi a magyarázat?

Olyan szünetmentessel is találkoztam, ami folyamatosan sípolt. Majd miután körbetelefonáltuk a forgalmazónál majdnem az összes embert, és lefutottuk az "Akksikat rádugtátok?" és "Nincs rajta túl sok terhelés?" köröket 3x, már csomagoltuk volna vissza garis visszaküldésre, aztán épp valaki visszahívott, hogy amúgy próbáltuk már a dugvillát fordítva dugni a konnektorba? Mondom, nem... Megfordítottam, és abbamaradt a visítás, és elkezdett működni... Dikk. :)

Szóval, mi erre a magyarázat?
--
"Sose a gép a hülye."

Ez 10 éve is issue volt, a táskában mindig volt nálam egy házilag áteszkábált apple cord emiatt

Erdekes, az egesz kutyu stilusa miatt Japanra tippelnek, de a csatlakozoja EU-s, Japanban meg az amerikait hasznaljak (a falon alatta levo csatlakozo meg ausztral).

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

A butortervezo volt a hibas, mert nem forgatta el 90 fokkal valamelyik iranyba a csatit.

A UK plug-ok eseten adott az orientacio, meg van hatarozva, hogy melyik a 0 es a fazis (a vedofold meg a leghosszabb), es opcionalisan meg egy biztositek is elfer a csatlakozon belul. Nem elhanyagolhato az sem, hogy egyenes erintkezot lehet hozza gyartani, igy nagyobb aramot konnyebben at lehet rajta vinni, mint a mienken.

A kabel altalaban a kepen lefele jon ki, epp emiatt a UK plug-os hosszabbitok pont a fix orientacio miatt ugy szoktak kinezni, hogy ilyen helyzetben egymas mellett van tobb csatlakozohely. Ezert nem jo a tapegysegen az elforgatasos modszer. Itt az asztal a szar, ami azert furcsa, mert ranezesre egyedileg arra a helyre keszult, Irorszagban meg gondolom lattak mar eleg UK tapcsatlakozot, hogy felismerjek ez miert nem lesz jo.

Persze attol meg, hogy ez epp nem az AAPL sara, szidhatjatok oket, megerdemlik.

Adalek: a legtobb UK-EU konverter odaferne, es azzal mar mukodne egy EU-s tolto. :)

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Nem biztos, hogy a készülékgyártónak fel kellene készülnie arra, hogy a lakásban/irodában random helyeken elhelyezett összese konnektorba be lehessen dugni a töltőt. Egyébként:
- már más írta, hogy adnak hozzá olyan kábelt, amivel bedugható lenne ide is.
- van olyan készülékem, amihez adtak UK előtétet is. Azt sem tudnám ide bedugni, pedig azt nem az Apple gyártotta, hanem az Philips.

Talán mert állítólag az a dizájn fellegvára? Az emberek - köztük aki a tweetet elkövette - pedig a nagyobb árcímkéhez nagyobb elvárásokkal közelít?

Ne add a komplett hülyét... Ezeket a cikkeket és tweeteket nem a HUP írja. Elég ostoba embernek kell lenni ahhoz, hogy a HUP-ot okolja valaki ezért.

Van itt más is, ami nem érte el a főoldalt. Nagy Apple minőségről:

https://theoutline.com/post/2402/the-new-macbook-keyboard-is-ruining-my…

Lehet bőven válogatni.

--
trey @ gépház

Hát na. Egy 5-10 fős bútorgyártót, vagy villanyszerelőt azért nem olyan trendi fikázni mint a harapott almát.
De, hogy on is legyek. Ilyen képek láttán örülök igazán annak, hogy a sárgolyó ezen részén estem ki a gólya szájából.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Megneztem az _osszes_ UK kabelfejemet. Legyen az IKEA lampa vagy SONY vagy Panasonic televizio vagy esetleg random PC ATX taphoz jaro betap csatlakozo, egy sem egyenes. Igy hirtelen belegondolok, sohasem lattam meg egyenes UK kabelt. Eddig barkinel probaltam a konyhapult/asztalhoz ilyen modon berakott konnektorba barmit bedugni, az mindig sikerult.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Na jo, de az a laptop kabelje, nem a tape.

En a dugaszra gondoltam, mert ahogy fent is emlitettek, itt kint en se lattam olyat, aminel merolegesen a falra jonne ki a kabel a dugaszbol, hanem altalaban lefele, illetve neha felfele all. Ezert gondolom, hogy valami szabalyzas lehet a hatterben, hiszen technologiailag megvalosithato lenne a falra meroleges kabel.

Peldaul ilyen hulye szabalyozas vonatkozik a furdore is, miszerint elektromos ajzat nem lehet a furdoben, mert ugye erintesvedelem, de szinte az osszes zuhanyzo elektromos errefele. Jo-jo, az utobbi talan jobban szigetelt... felulrol. De alul abba is be tud(hat) jutni a viz, szoval ott vagyunk ahol a part szakad: megfelelo szigetelessel az aljzatot is siman engedhetnek...

Szerk: foleg, ha jol tudom, akkor a UK dugasz amugyis tartalmaz plusz vedelmet, es ezert hosszabb a kozepso villa, mert az csinal mittudomenmit, meg neha az nyitja az ajtot a masik ket agnak.

Szerk2:

Ha ebbol Indulunk ki, akkor latszik, hogy a dugaszbol a postban is lefele jon ki az aram, tehat ha van ilyen szabaly, akkor ez annak megfelel.

Ha jol tudom, meg mindig csomagoljak a laptopokhoz mindkettot, de en inkabb a kabeles verziot szoktam hasznalni, (mint latszik) sokoldalubb megoldas pici kenyelmetlenseggel.

Na akkor lehet normális az a nemzet ami mentával eszi a vadkant? (nem autentikus Asterix és Obelix társalgás idézete)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

ha jól látom ennek cserélhető vége van, nem lehet 90/180/270 fokkal elfordítottat csinálni belőle?

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Benne van a laptop dobozában az adott országhoz való kábel, és egy fej is (a fotón a fej látható).

Ezért sem értem a háborgást. Szinte az összes laptop tápja két kábeles megoldással operál. Az Apple pluszban ad egy extra funkciót azzal, hogy a kábel helyére lehet csatlakoztatni fejeket, ez által dugasztáp üzemmódban is használható a cucc, ha valakinek az jobban tetszik. Emberünk ezt ki akarta használni egy olyan konnektorral amibe nem hogy a dugasztápok nem mennek bele, de a masszívabb vezetékesek se biztosan (lásd fent).

Tehát ha az Apple táp 2 vezetékes módban nem megy bele, akkor kb. semmilyen más laptop tápja sem megy bele. Ha azok belemennek, akkor pedig az Apple is belemegy.

Innét pedig nincs igazán "szánalmas az Apple" relevanciája ennek a fotónak.

Pontosan.

Ráadásul pl. Oneplus3 telefonnál elég csak az Apple töltőt magaddal vinned, tudod tölteni a telefont is vele mindenféle adapter, extra kábel nélkül. Tudom, iPhone-nál kell a külön kábel, de azt úgyse használ senki. :D

Őszintén megmondom, amikor jött az USB-C-s táp, aggódtam, hogy le fogom rántani, meg hiányozni fog a MagSafe. De mostanra már nagyon megszoktam, hogy bármelyik portba bedughatom a töltőt, ahogy az adott helyzetben kényelmes. Ezt szerintem más laptop nem nagyon tudja.

Ha majd nyílik olyan topic, hogy mit nem szeretünk az Apple-ben, oda majd én is elsírom a bajaim, de pont a tápokkal semmi gond nincsen.

A helyzet az, hogy benéztem én is. 2016-tól a Macbook Pro-khoz sem járt az említett kábel, külön kell megvenni, ehhez csak gratulálni tudok... Ugyanakkor a lehetőség technikailag továbbra is adott, tehát a táp használható két kábellel is, ahogy a laptopok általában.

cherockee : az Ipad tápja amúgy eléggé más kategória, elég kicsi ahhoz, hogy teljesen felesleges legyen hozzá egy ilyen kábel (ugyanakkor tehető rá, de nem hiszem hogy bárki megvenné, mert minek). A Macbookokhoz viszont továbbra is adniuk kéne.

pontosan igy jartam ezzel en is, a vonatokon az asztal fole igy van beepitve a konnektor... kosz apple!

A szándékosságot senki sem feltételezi? Lehet a Samsung sponsor itt. :)

Miért nem dugja be fejjel lefele?
--
"Sose a gép a hülye."

Jogos, bar tovabbra is tartom, hogy az asztal terevezoje feltehette volna a kerdest maganak.
Vajon mit szeretnenek az emberek bedugni ide? Hajszaritot? Nem, nem. Villanytuzhelyet? Nem, nem, varjunk csak. Megvan! Laptopot.
Hogy is nez ki egy laptop tolto? Igy, igy, igy, igy meg igy, jah hogy ezek a gyartok mind hulyek, es 10 centit lelog a tolto. Ezek azt hiszik, hogy mi kovetjuk az ajanlast, hat mit kepzelnk ezek. Nem normalisak, na mindegy, hagyjunk egy kis helyet.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

+1

"UK Building Regulations Part M (Access to and use of buildings) does not actually specify the required position but does go on to suggest that in habitable rooms this will be achieved by mounting the switches etc. between 45cm and 1200mm above the floor level. Unless the dwelling is specifically designed for a person with limited reach, these requirements do not apply in garages and kitchens. Where socket outlets are positioned above work surfaces or other obstructions, there needs to be sufficient clearance to minimise risk of damage to the cable etc. Although no distance is defined, a clearance of 15cm below the socket is recommended as a minimum."

A kivitelező leszarta a hivatalos ajánlásokat --> (ismeretlen logikai lépés a hupon) --> szar az Apple.

http://images.linnlive.com/6b286da60f61fca8d5b1999575b3abf2/9aa93e44-53…

Most komolyan egy olyan vilagba ertunk ahol egy olyan egyszeru megoldas helyett, mint pl. egy £1-os hosszabbito+eloszto eszkoz, inkabb szuletett egy featured mindenhol share-elt blogposzt meg 100 komment? ;)

Update: ja varj, ennek a hosszabbitonak is rossz iranyba van a butorhoz kepest, de van olyan, amelyik a masik iranyba megy.

Azért, mert műszaki szemmel nézve a táp villáját kellett volna csak 30 milliméterrel lejjebb tervezni, hogy ez a probléma ne létezzen.

Amit te csinálsz, az workaround. A megoldás az lenne, ha a következő szériában átdolgoznák.

A kérdés az, hogy meg lehetne jobban csinálni? Meg.

--
trey @ gépház

én ezt a vergődést nem értem, téged ez miért zavar trey? habzó szájjal remegsz az idegtől kb.. ahhoz képest hogy szerinted mennyire elbaszott minden ami apple, soha egyszer sem volt még az elmúlt 4 évben olyan, hogy ne tudtam volna bedugni valahova a macbook töltőjét... amúgy meg lehet venni, hozzá hosszabbító kábelt párszáz forintért, és problem solved.

"nem értem, téged ez miért zavar trey"

A hozzád hasonló olvasni és képet értelmezni nem tudóknak (hello gelei) jelezném, hogy nem engem zavar, hanem az eredeti tweet szerzőjét. Én csak linkeltem. Tudom, rossz hír hozója a hibás mindig.

"habzó szájjal remegsz az idegtől"

Inkább csak röhögök, hogy Kínában ezt a problémát milyen elegánsan megoldották.

"problem solved"

A hozzád hasonlóknak minden jó. Az 1+2+3 összeadásra kijött 23 eredmény is. Nem is vártam tőled nagyobb igényességet.

"amúgy meg lehet venni, hozzá hosszabbító kábelt párszáz forintért"

Jaj, az Apple-huszár, aki egyik nap arra hivatkozik, hogy az Apple azért trendi, mert irtja a kábelt ahol tudja, most egyszerre a kábel a megváltó. Zseniális! :)

--
trey @ gépház

10x egymás után össze adtam az iOS calculatorban a fentebb említett 3 számot, és mindannyiszor 6 jött ki végeredménynek. ja, hogy 0,1 másodperc alatt kellett volna gyorsan ide-oda nyomkodnom, hogy kijöjjön egy bug amit majd javítanak "holnapután"? vajon a fosadékbuntudban mennyi bugot találhatnánk? lesz mindegyikből cikk a főoldalon? vajon az androidos telefonodon nincsenek bugok ? ha igen, akkor ezekről is lesz cikk? remélem!

Ugyanúgy, ahogy te is fos eszközöket használsz, amiben van hiba.
Te úgy véded meg az Apple-t minden fórumon, hogy mindenkibe beleállsz, aki szerint az Apple fos és igazából minden más fos (pláne a Microsoft!)
Trey meg úgy védi meg saját magát, hogy posztol az Apple-ről.

Ennyike.

Mindketten hatalmas hülyék vagytok, minden gyártó minden terméke fos, épp ezért agyatlanul védeni és ráadásul a másikat támadni, hogy "de a tied is fos" teljesen óvodás dolog.
A Microsoft is fos, a PHP is fos, a Java is fos, a Dell is fos, az Apple is fos, a Google is fos, a Facebook is fos, a Haskell is fos, a Red Hat is fos, az Ubuntu is fos, a BSD is fos. Ilyen egyszerű ez.
Annyira komplex dolgokat csinálnak, hogy hiba mindig lesz. Olyan sokan dolgoznak 1-1 terméken, hogy nem lehet mindenkinek a munkáját folyamatosan tökéletesíteni és arra várni, hogy perfekt legyen, mert akkor sosem lesz kész semmi. És akkor meg az lesz a baj. Mert hát tudjuk, release early, release often a nagy (és kurvára káros) mantra, amit tartani kell.
Mert ha nem jön ki évente új modell, vagy új verzió, akkor az fos. Köszi Stallman és ESR.

Akármilyen cégre (akár értelmes, akár nem) egyféle nyomásgyakorlás hat csak a termék jobbítása érdekében: a pénztárcával való szavazás. Ha egy cég termékét sokan veszik, akkor is, ha szar, akkor a cég vígan él tovább: a célja nem jó termék gyártása, hanem sok-sok profit elérése. Semmi más.

Fejezd be legalább a mondatot: "Sajnálom, de itt továbbra is pellengérre lesz állítva az idiotizmus minden olyan terméknél, ami nekem valamilyen okból nem tetszik. Ami meg tetszik, arról hallgatunk."

> A piaci súlyuk sem egyforma.

Ezt igazan emlegethetned az Android flame topicokban is :)

Hát, gyerekek, meg kell tanulni együtt élni a kritikával. Persicsb-nek sem tetszett, amikor szénné oltottam és temettem - mára kiderült nem alaptalanul - állandóan a Windows Phone-ját. Mostanra szerintem elfogadta, hogy kuka az egész szar. Biztosan nem egyszerű ez, de hát ilyen ez a popszakma.

--
trey @ gépház

"A Microsoft is fos, a PHP is fos, a Java is fos, a Dell is fos, az Apple is fos, a Google is fos, a Facebook is fos, a Haskell is fos, a Red Hat is fos, az Ubuntu is fos, a BSD is fos."

+1

Azert vannak Apple termekeim, mert azok a "legkevesbe szarok" mindent egybeveve. De elismerem, hogy idonkent fortelmes hibak jelennek meg bennuk (foleg a szoftverben, de a hardver se tokeletes, csak ott tenyleg sokkal szarabb a tobbi versenytarsa altalaban). De Apple-t hasznalni kerul a legkevesebb idombe. Teny, hogy Linuxon pl. talalnek nekem sokkal tetszobb memoriakezelesi strategiat, de mas dolgok beallitgatasaval meg annyi ido elmenne, hogy nem erne meg, inkabb ujrainditom naponta a Mac-emet, kevesebb ido osszesegeben.

Ahogy Pontscho mondta: "...egy undorito szemetdomb az IT...". Honaprol honapra egyre jobban rajovok, hogy mennyire igaza volt.

Mert rosszul fogod? :) Viccet félretéve, a bug időzítéssel kapcsolatos. Lehet, hogy épp nem jön elő nálad, de ez sokat segít azokon, akik egyszer nem figyelnek oda, csak gyorsan gépelne ha egyszer nem figyelsz oda, gyorsan gépelnek, és emiatt kijön valami rossz eredmény :)

Nyomd meg nagyon gyorsan egymas utan hogy

1 + 2 + 3

A masodik +-t nem veszi be a 2 utan mert a 2 elotti + alol meg nem jart le a timeout az ui lockon.

Lassan nyomva jo. De eloszor azt hittem szimplan nem nyomtam vagy rosszkor nyomtam a +-t.

Update: a muveleti jeleknek nevetsegesen nagy a timeoutja. A szamoknak meg ezzel szemben nincs.

Majd fixaljak amugy a kovetkezoben, addig nyomd lassan ;)

ja, hogy a kínaiak ilyen ügyesek? egy mobiltelefon töltője sokkal kisebb mint egy notebooké? :o jesus! az egyik tp-link routerem adaptere olyan szarul van megcsinálva, és akkora, hogy 2 darab 220as aljzatot is elhasznál, ha küldök képet erről is lesz fika cikk a hup címlapján?

nálam az 1+2+3-ra 6 jön ki, bár ezt fejben is össze tudtam adni eddig is, szóval mind1 is.

"Jaj, az Apple-huszár, aki egyik nap arra hivatkozik, hogy az Apple azért trendi, mert irtja a kábelt ahol tudja, most egyszerre a kábel a megváltó. Zseniális! :)"

erre már nem tudok mit mondani, a te ócska fospad laptopod talán vezeték nélkül tölthető? ha nem ér el valahova a kábel akkor hosszabbítót használunk, nem kezdünk el vért köpködve üvöltözni hogy mekkora dizájnfail!!4444444444!!4444 egyébként nem látod túl objektíven a helyzetet, hogyha azt mondod, hogy ebben nem hibás az az ember, aki fos helyre helyezte el azt az aljzatot.

http://farm9.staticflickr.com/8014/7201821024_0859146159_o.jpg

az általad nagyratartott lenovo laptopokon nem zavar a printscreen gomb elhelyezése? pont olyan terméket használsz aminek nem 1 design fail gondja van, ezekből nem csinálsz címlapra fika cikket? csak kérdezem.

nem unod még ezt a dedós hadjáratot az apple ellen?

na, akkor úgy látszik a saját eszközeiden nem zavarnak a design failok, csak ha az appleről van szó akkor kerül egyből a főoldalra minden. :) jó, hogy objektíven állsz ehhez a dologhoz, így nagyon hiteles, hogy te csak úgy kirakod ezeket ide. :)

"na, akkor úgy látszik a saját eszközeiden nem zavarnak a design failok"

Legutóbbi:

https://hup.hu/cikkek/20171014/megszolalt_a_oneplus_elso_embere_az_oxyg…

https://hup.hu/cikkek/20171010/az_oxygenos_is_kemkedik_a_felhasznaloi_s…

:(

Csak egy jó tanács: nem egészséges ennyire a lelkedre venni egy for-profit cég baklövéseit. Nevessünk rajtuk együtt! :)

--
trey @ gépház

nagyon hiányoltad hogy reagáljak, rendben. ez így rendben van, csak annyi hibádzik, hogy ide nem írod le minden második-harmadik hozzászólásban, hogy "szar, fos, gagyi" stb... :) sőt, még védeni is próbálod... pl az adagyűjtős cikknél is elmagyaráztad hogy neked mennyire jó, hogy mindenféle parancsokkal kell kiiktatnod hogy ne figyelje minden lépésedet a oneplus, hiszen úgyis azért vetted hogy ubuntu alól hekkelgesd, szóval nem is gond ez!!!4444

pl itt az aktuális kis kedvenced is, úgy néz ki ez sem tökéletes: https://www.youtube.com/watch?v=Y2X50k9Bj9Y

idézlek ha nembaj:

"... annyira sötétek, hogy ilyen gagyi szart kiadnak a kezükből."

ellenben ha applenél jön hiba, akkor minden lehetőséget megragadsz, hogy minden létező módon fossá fikázd. :)

Nyilvánvalóan én szerkesztem az oldalt (hátha neked ez nem esett le még majd' 20 év után) és én döntöm el, hogy mi a fontos és mi nem. Esetleg

a) küldj be te olyan cikkeket, amikről azt érzed, hogy helye lenne az oldalon, de nem jelentek meg
b) kérd ki a panaszkönyvet
c) olvass másik oldalt

"és én vagyok a fanboy :)"

A kettő nem zárja ki egymást ;)

--
trey @ gépház

De értettem. Sérelmezed, hogy az Apple hibáknál több a szarozó hozzászólásom, mint a OnePlus cikkeknél. Neked meg fordítva. Akkor mit picsogsz? Nekem semmi bajom nincs azzal, ha elmondod a véleményed a OnePlus-ról. Max. elvitatkozunk róla, hogy szerintem miért nincs igazad.

De mikor picsogtam neked folyamatosan, hogy elmondod a véleményed? Mondd csak el! Nekem az csak jó ;D

--
trey @ gépház

Meg a Microsoft cikkeknél, meg a Windows Phone cikkeknél, meg a Sun Microsystems (itt jut eszembe, azt is mennyit temettem, hülyéztek miatta, hol is van most? Hello, _Joel és társai) cikkeknél, meg az AMD cikkeknél, meg a ...

Hosszasan lehetne sorolni azokat, amikről negatív véleményem van. Ezt nevezik véleménynek. Most szeretnél beszélni arról, hogy miért vannak az embereknek véleményei? Miért gondolom azt, hogy az iPhone egy túlárazott termék, ami _szerintem_ egy hangyafasznyival sem jobb a többi flagship telefonnál?

Inkább azon gondolkozz el, hogy neked miért okoz problémát, hogy leírom és hogy ha okoz, az normális-e vagy sem.

Talán részvényes vagy? Vagy érzelmileg kötődsz ezekhez a dolgokhoz?

--
trey @ gépház

Ne legyél gyerekes. Most írtam le, hogy mennyi-mennyi mindenről van véleményem, ami másokkal ellentétes. Mennyi és mennyi flamebe keveredtem emberekkel a 20 év alatt. Sorolhatnám itt a neveket, hogy kikkel mennyit flameltem (és fogok) egyes témakörökben. Most komolyan gondolod, hogy egy embernek szól ez? Van olyan kollégám, aki napi szinten kapta az Apple flame-et tőlem IRL. Neked ez valami rögeszméd, amit nem először hozol elő. Egyébként az illető valami Apple helytartó Magyarországon? Valami Apple nagykövet, vagy valami Apple iránymutató? Nem igazán értem, hogy miért kellene, hogy engem érdekeljen a véleménye, vagy hogy neki kellene címeznem bármit is. Tán a végén kiderül az is, hogy ez az oldal is csak miatta működik! Kérlek leplezz le valami nagy összeesküvés-elméletet :D

"de mind1 nekem"

De hát, nem mindegy, hiszen az legutolsó eldugott blogbejegyzés alatti kommentekben is felbukkansz, ahol Apple-ről van szó! Már vannak, akik ebből paródiát is csinálnak...

"ha azt akarod, hogy erről szóljon erről fog szólni."

+1!

--
trey @ gépház

Köszi, meglesz. Esetleg, ha javasolhatom, kövesd a HUP Twitter-ét is! Vannak ott olyan finomságok, amik a főoldalt el sem érik! Pl:

"Bloomberg: Apple lowered Face ID component specifications to make iPhone X easier to produce"

tl;dr

Sajnos le kell adni az előre beharangozott minőségből a profit miatt. :( Csak remélni lehet, hogy nem kellett nagyon meggyengíteni a specifikációt, mert az az 1,000,000:1 ráta rovására mehet....

:(

--
trey @ gépház

Az az értelme ami máshol is: a clickbait. Megfigyelésem szerint baromira fel tud idegesíteni embereket, amikor az általuk használt és neadj' isten kedvelt eszközről laikusok baromságokat írogatnak. Vagy ami még ennél is jobban: nem-laikusok féligazságokat, vagy félhazugságokat. Legyen ez autó, telefon, laptop, akármi.

Namost aki okos, az gyorsan rájön arra, hogy hogy kell ezt mesterségesen gerjeszteni és hogy lehet belőle előnyt kovácsolni :)

Ahogy Trey fent is írta: nyomd csak nyugodtan, neki az csak jó :)