Bryan Cantrill - "A Solaris váratlan halála és örök élete"

 ( trey | 2017. szeptember 5., kedd - 8:12 )

Bryan Cantrill - egykori Sun Microsystems, majd Oracle alkalmazott, a DTrace fő fejlesztője, aki egyébként dolgozott a Solaris-on és a QNX-en is, jelenleg pedig a container technológiában utazó Joyent műszaki igazgatója, blogján a kialakult Oracle-Solaris helyzetről írta le gondolatait:

Idézet:
As had been rumored for a while, Oracle effectively killed Solaris on Friday. When I first saw this, I had assumed that this was merely a deep cut, but in talking to Solaris engineers still at Oracle, it is clearly much more than that. It is a cut so deep as to be fatal: the core Solaris engineering organization lost on the order of 90% of its people, including essentially all management.

Of note, among the engineers I have spoken with, I heard two things repeatedly: “this is the end” and (from those who managed to survive Friday) “I wish I had been laid off.” Gone is any of the optimism (however tepid) that I have heard over the years — and embarrassed apologies for Oracle’s behavior have been replaced with dismay about the clumsiness, ineptitude and callousness with which this final cut was handled.

A teljes blogbejegyzés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

az oracle-nek van sajat linux verzioja, felesleges mellé más saját oprendszer
valoszinuleg a linuxukat olcsobban tudjak szinten tartani, mint az solarist és ezért nem forditott dontes szuletett (dobni a linuxot, es a solarisra koncentralni)

--
Live free, or I f'ing kill you.

Hat hogy sajat lenne az tulzas, src rpm-bol kalap kicserel oracle logora ujrabuildel, kiad mint sajat es hatradol. Nulla hozzaadott ertek, ahogy ez mar az Oracle-nel lenni szokott. :D

De hat ez egy Law Firm es nem is Technology. :D

Kár a Solarisért. Csak tudnám mi értelme volt felvásárolni azért, hogy aztán megszüntessék. Persze, ha nekik csak a Sun többi technológiája kellett, akkor érthető, de akkor meg azt nem értem, hogy minek zárták be. Nem vagyok opensource fan, de ha nekik nem kell, akkor ennyi erővel nyitva is hagyhatták volna a Solarist.

Nekik csak a Java kellett.
Megvették a Sunt 5.6 milliárd dollárért 2010 januárjában, majd 2010 augusztusában már perelték is a Google-t a Java API-k miatt.
Amikor elbukták a pert, akkor újabb pert kezdtek, 8 milliárd dolláros kártérítési igénnyel a Google felé.
Ezt is elbukták.

Talán most már érted, miért vették meg a Sunt. Csak a Java miatt, minden más csak ballaszt.

Ráadásul nem is jártak vele annyira jól.

> Talán most már érted, miért vették meg a Sunt. Csak a Java miatt, minden más csak ballaszt.

Hát erre mondtam, hogy ha a Solaris nem is kellett nekik, akkor ennyi erővel nyitva is hagyhatták volna, hogy más folytassa. Azt viszont nem értem, hogy miért kellett az egész Sun-t felvásárolni a Java megszerzéséhez, miért nem vették meg csak a Java forrását, jogait, mittudomén... Akkor a Sun folytathatta volna a saját cuccait, az Oracle meg bohóckodhatna a Java-val.

én úgy emlékszem a Sun vezetője a végsőkig kitartott hogy önállóak maradhassanak, de aztán lenyomták őket, fixme

Én azt nem értem, hogy minek kellett az egész Sun-t felvásárolni, ha most csak szétverik...ha csak a Java kellett volna nekik, akkor elég lett volna csak a Javát megszerezni, aztán hagyják békén a Sun-t.

sokan fenték rá a fogukat, a Sun nem akarta odaadni, főleg nem rossz kezekbe, az utolsó pillanatban egy részét át is adták a közösségnek, ez rémlik

a Sun azert lett elado, mert a vegere mar szarul ment neki. Az meg egy kicsit a kapitalizmus nem ertese, hogy "a Sun nem akarta odaadni"...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

ahogy érzékeltem többek közt emiatt szépen tönkretették kívülről belülről érdekből

Rémlik valami cikk abból az időből, miszerint a SUN hardvereken a Linux jobb performanciát nyújtott, mint a Solaris...
Már akkor is csodálkoztam, hogy akkor minek a Solaris... Megjegyzem, az ősidőkben még a Solaris 2.5 és 2.6-on tanultam (=próbáltam megérteni), mi a túró is az a UN*X, szóval nem az elvakult Linux-fan beszél belőlem :-)

Kar, hogy az mar nem remlik, hogy kesobb az OpenSolaris forrasokban par helyen el volt ejtve olyan megjegyzes, hogy ha ez linuxon gyorsabb, akkor reportold, mert az _bug_.

Végfelhasználóként nem feltétlen a forráskód olvasásával múlattam az időt :-)

Akkortájt telt be a bugtracker diszkje, ugye?

Igen, a Solaris 10-et kinyitották a Sun-ék, de aztán az Oracle 10u9-től kezdve ismét bezárta. Vagy nem erre gondoltál?

Nem csak a Java kellett neki, a MySQL is benne volt a portfolioban.
Viszont ha csak azt (vagy ezt a kettot) veszi meg a Suntol, akkor mind az USA mind az EU beszol a troszt miatt, igy is kozel voltak hozza. A teljes Sun felvasarlasaval meg el tudtak hitetni, hogy igy eletben tartjak az egesz ceget (legalabbis egy ideig), megtartjak az USA teruleten ezt a strategiai agazatot, es az embereket is tovabb foglalkoztatjak (itt nyilvan nem a mernokok allasa a kritikus).

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Értem, köszi. Viszont akkor miért zárták be a Solarist, vagy miért nem nyitják most újra ki, ha már úgysem kell nekik? Veszteségük nem lesz belőle és ebből nem hiszem, hogy ügyet csinálna az USA vagy az EU.

"Mert Oracle egy g@ci." :D

Viccet felreteve hihetetlen hogy egy IT ceg (jo, hat valojaban nem az) ennyire ne torodjon a reputaciojaval. Olyan, mintha az IT piac egy elso osztaly lenne az altalanos iskolaban, az Oracle meg az a hirhedt bacsi aki nem csak megveri a gyerekeket, de kozben mosolyog is es neha meg kelyesen nyogdecsel is hozza. Errol persze minden "szulo" hallott, de van aki azert beadja a gyereket megis, mert azt igerik zsenit nevelnek belole (hu de szuper lesz az infrastruktirad) a veres es esetleges nemi eroszak mellett (neha gyakran felultetunk). Aztan egy roncs lesz az a gyerek amiket gyogyszerekkel kell tomni (nem nagyon csinalja amit kell, illetve korbe kell bastyazni mukodo dolgokkal, hogy hasznalhato legyen), a vegen meg feladja (na ekkor vegre lehet mukodo rendszereket epiteni).

Szoval sokat nem lehet varni ettol a cegtol.

Én nem vártam tőle sokat. Mondjuk én csak az adatbázisukat ismerem, de azt az ellenségemnek sem kívánom... A nyomulós, profitorientált corporate stílus nem lep meg tőlük, de ez értelmetlen pusztítás volt, hogy megveszik, bezárják, majd leállítják. Azt értem, hogy nem kell, de akkor adják el másnak, akinek igen, vagy tegyék közzé, mittudomén...

Nem a reputáció a lényeg, hanem a profit. Minden céget azért alapítanak, hogy pénzt keressenek, mi ebben a meglepő?

Azert ma mar nagyon sokat szamit a reputacio is meg egy enterprise termenknel is. En legalabbis ezt veszem eszre az ugyfeleken.
Persze a consumer piacon sokkal hatvanyozottabban, de jon az uj generacio a managmentbe is, ahol szeretik ha a ceg nem csak jo termekeket ad ki a kezebol. Mondjuk az Oracle meg csak azt sem csinalja. :D

meg azert van olyan vallalkozo/ceo/whatever is, akinel az is szempont a penz lapatolas mellett, hogy bele tud-e nezni a tukorbe? Van, aki ezt ugy oldja meg, hogy nala nincs tukor :-)

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ja, csak éppen egy olyan cégnél, ami "közösségi tulajdonban van", aka tőzsdén vásárolhatsz belőle tulajdonrészt, ott bizony a profit számít a részvényeseknek, mert a profitból van ám az osztalék.
És az Oracle minden negyedévben fizet osztalékot.
http://investor.oracle.com/stock-information/dividends-and-stock-splits/

A CEO-nak a feladata az, hogy a tulajdonosok örüljenek a negyedév végén. Lehet szempontja az, hogy tükörbe tudjon nézni, de ha ehhez nem párosul gazdasági siker, akkor nagyon rövid ideig lesz CEO.

Mondjuk tok igazad van. A befektetoket meg az sem erdekli hogy hivjak a ceget. Majd he nem jon akkora osztalek, mert olyan reputacioja lesz, hogy az kihat a business-re is, majd mennek mashova. :D

Attol fuggetlenul, hogy jol megy a szeker egy undorito ceg. Ugy banik az ugyfeleivel es a partnereivel, mint egy reszeg matroz, aki mindenkit osszever es megeroszakol.
A hatalmas profitot meg konyu kitermelni, hiszen munkat nem vegez, csak sapot szed es behajt. Nem veletlenul van az eletben is alvilag. A legjobban jovedelmezo uzletag, csak sokaknak rovid ideju az allasa benne. :D

Ha en mondjuk furnek egy kutat ott ahol nagyon keves a viz, majd csak ugy adnek vizet, ha a kerelmezok gyerekeit megrugdalhatom, az asszonyaikat megeroszakolhatom es meg penzt is szedek, akkor ez egy nagyon jovedelmezo uzlet lenne. A viz jonne magatol, nekem semmit sem kellene csinalnom. Biztos lennenek, akik szivesen odaallnanak helyettem a kut melle rugdalni es eroszakoskodni (reszvenyesek). Es meg kis maganhadseregem is lenne, hogy befogassam a pofajat annak akinek ez nem tetszik (jogaszok). :D

"hiszen munkat nem vegez"

Ezt fejtsd ki, kerlek.

hat, ha nincs elmozdulas, akkor nincs munka. Vagy valami ilyesmit tanit a fizika...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

ja :D

Azért ez nem ennyire egyszerű :D Az csak tömegpontra igaz.

Például kiterjedt test nem biztos, hogy elmozdul, de munkát végzel rajta: amint a tömegközéppontja körül megforgatod egy erőpárral.
Az erők eredője nulla, az elmozdulás nulla, mégis van munkavégzés.

A menedzsment donteseket meg mindig nem IT-sok hozzak...

(...) and dying at the hands of a remorseless corporate sociopath a quarter century later.

Oracle három szóban. :D

Oracle net profit: $9.34B
Oracle 3 szóban és egy számban.

"Ship mediocrity, inflict misery, lie our asses off,
screw our costumers and make a whole shitload of money."

https://www.youtube.com/watch?v=-zRN7XLCRhc&t=35m7s

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

namost aki kicsit is kepben van az oracle kivalo termekeivel es sales csapatanak munkajaval, az kb. pontosan azt kapta, amire szamitott.

a tobbi meg keruljon kepbe gyorsan.

en ahol tudom, gyilkolom az oracle-t OSS megoldasokkal.

Az elbocsátott emberekre szükség lehet még.

a fenti írás idézi:

https://www.joyent.com/blog/samsung-acquires-joyent-a-ctos-perspective

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."