Az Ubuntu 17.10-zel visszaköltöznek az ablakvezérlő gombok a jobb oldalra

Címkék

Ubuntu felhasználók preferenciája az ablakvezérlőket illetően

Az Ubuntu fejlesztők felmérték - egyebek mellett - a felhasználók preferenciáját az ablakvezérlő gombokat illetően. Az jött ki eredményként, hogy a többség jobb oldalon szeretné látni őket. Így az Ubuntu 17.10-től - állítólag - újra jobb oldalon lesznek ezek a gombok alapértelmezetten. Természetesen az alapértelmezést meg lehet változtatni. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Kellett nekik az OSX-et majmolni...

Na, a végén még egy kényelmesen használható rendszer lesz belőle, dobják a Unity-t, gombok vissza a helyükre, mi kell még? :-)

A kérdés jogos, ami most volt az az OS X sorrend, ami egyébként logikusabb, de ha valakinek párhuzamosan kell wintel gépeket használnia, azok valszeg frászt kapnak.

(A Dvorak is logikusabb mint a QWERTY de ettől még én is frászt kapnék ha hirtelen azt tolnák elém, 15 éve nem használtam)

A Dvorak semmivel nem logikusabb, mint a QWERTY, QWERTZ, AZERTY, Colemak és a többi. Ez a fajta kiosztás csak akkor fontos, ha
1) gépírsz (ezzel az emberek 99%-a kiesik, nekik az is elég lenne, ha ABCDE-s lenne a billentyűzet, hiszen úgyis nézik a billentyűket), ez alatt nem a gyors kopácsolást értem, hanem a 10 ujjas, vakon gépelést,
2) és a gépírást angol nyelvvel használod, mert ezek az elterjedt alternatív kiosztások az angol nyelv betűpár-gyakoriságai mentén lettek kialakítva, hogy a gyakori betűpárokat felváltott kézzel és mutatóujjakkal, középső ujjakkal gépeld, így kisebb terhelés esik a gyengébb és ügyetlenebb gyűrűs és kisujjakra, egyik ujj vagy kéz sem lesz túlterhelve. Magyar szöveg gépelésénél, meg programozásnál semmit nem segít, mert ott teljesen mások a karakterpárok gyakoriságai.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

El van ez így kapkodva. Mi lesz a bal alsó és jobb alsó sarkokkal, ki se próbálják?
--
ulysses.co.hu

Azért az nagy szerencse, hogy nagyjából három kattintás oda tenni az ablak-gombokat, ahová szeretnéd, így mindenki oda állítja magának ahá akarja.

Ablakozónak eddig sem használtam Unity -t, eddig is gnome-shell volt. A gombokat, amikor jobb oldal volt az alapértelmezés, akkor is balra tettem, most, hogy megint jobbra húznak, legfeljebb megint átteszem: na bumm.

----
올드보이

Nincs is ezzel semmi baj, de egy almás ökoszisztémára már rágyógyult ember kisebb valószínűséggel fogja kipróbálni az Ubit, mint a Windowsával örökké elégedetlenkedő lúzer. Következésképp jobb, ha az utóbbinak lesz ismerősebb. (Engem személy szerint mindig zavart a számomra "rossz" helyen levő gomb, de sosem annyira, hogy kikeressem azt a három kattintást.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ez is igaz, viszont ha már itt tartunk szerintem az sem mellékes, hogy usability szempontból mi a jobb. Ha adott helyen vannak azok az elemek, amit a felhasználó többet használ, akkor akkor a többi elem a fontosság sorrendjében távolodva, hová kerül. Mi teszi kényelmesebbé, vagy gyorsabbá a munkát.

És igen azon is el (kellene) lehetne gondolkodni, egyáltalán mi kell a képernyőre. Bizonyos funkciókat le lehetne-e venni a képernyőről és a gombok helyett egér, vagy touch gesztusokat használva nem lehetne-e hatékonyabbá tenni az egész működést (és egy ekkora átalakítástól a felhasználót mennyire verné ki a víz).

----
올드보이

Lehet, hogy megszokás, lehet, hogy azért van, mert jobb kezes vagyok, de nekem általában az egér pointer a képernyő jobb térgelén van.

Számomra a bal felső sarok sokkal messzebb van, mint a jobb felső sarok.

Én inkább azt mondanám, hogy amit ritkán használok, az ne is legyen ott! Pl. sosem szoktam pinelni egy ablakot, sok ablakkezelőben mégis ott a pin gomb az átméretezés mellett.

Persze most alapeállításról beszélek, mert úgy gondolom, legyen testreszabható, ha valakinek más tetszik (pl. bal kezes és a másik térfélen játszik), állíthassa át.

A legrosszabb az, amikor nem igazán kézreálló az alapbeállítás, de cserébe át se lehet állítani.

Az a baj ám, hogy anyám már egy fél éve nem kapcsolta be az amúgy ubuntus számítógépet, mert van tabletje is meg telefonja is, tavasszal egy ideig cseszegetett az adóbevallással, hogy majd frissíteni kell az ABEV-et megint és az linux alatt mindig szívás, de szerencsére reszponzív az új e-SZJA, 3 perc alatt megvolt táblagépről.

Szóval hiába jön el a linux desktop éve, a desktop lassan irrelevánssá válik konzumer felhasználásban. De az való igaz, hogy inkább a Win10 irányból menekülnek a userek (ami amúgy meglepően jól van összerakva, csak legtöbben még mindig az XP-re emlékeznek, nekem a Windows95 volt az utolsó nem-UNIX OS a saját gépemen).

Az attól függ melyik verzió, pl. a 1607-es már teljesen jó volt, - szinte ki lett javítva, - mindezt az 1703-as röviden, 2-3 órás frissítés és "mux" után, - a jelenkező hibák és a lassulás mértékét tekintve, - valahová visszabombázta a kezdő "insider build"-ek közé... Lehet ismét egy évet dolgozni a kijavításon, közben az MS már az őszi, újabb "Fall Creators" updatet tervezi.

Na legfőképpen ezért a "pályaelhagyás...", - legalább is a menekülés betervezése.

Mi szívás Linuxon az ABEV frissítéssel?
Elindítod, kiírja, hogy vannak frissítések. Ráböksz, hogy frissítsen, betölti, hogy mi frissíthető. Ha látod, hogy van keretrendszer frissítés, akkor ráböksz, hogy hajrá (talán olyankor nem is lehet nyomtatványokat is frissíteni, nem emlékszem már).
Ha letöltötte, bezárod a programot, újra elindítod, indításkor boldogan kiírja, hogy van új verzió. Molyol kicsit, és amikor bejön a kép, már az új verziót használod.

Mi lenne ennél egyszerűbb? Ha nem is kérdezne, csak letöltené, esetleg.
Más platformon mennyiből egyszerűbb?

Az e-SZJA-ról nem hallottam még. Ez csak SZJA-ra van, vagy ez valami webes kitöltő minden más nyomtatványhoz is?

egyelőre csak SZJA. Sikerült azt elérni hogy véget ért az általam csak "gonosz számkitaláló"-nak nevezett gyakorlat, hogy a NAV gondol egy számra, te is gondolsz egyre, leírod egy papírra, aztán ha a NAV nem arra gondolt, akkor megb@sznak.

Szóval most a NAV elmondja, milyen számra gondolt, és ha nincs hiszti, akkor csak leokézod, ha különbözet van, ott helyben befizetheted bankkártyával online.

Mindezt reszponzív, erre az évtizedre jellemző webes felületen.

meg sokkal bonyeszebb a probléma.

A MÁV-nál is első körben az automatát kezdtük el piszkálni, mert ott sokmindenre lehet mondani hogy nem kell bele - nem értékesít bonyolult jegytípusokat (nagycsaládos, VOLT fesztiváljegyhez tartozó kedvezményes Bp-Sopron vonatjegy, balatonkerüléshez csoportos kerékpáros biciklitúrajegy - stb... igen, ezek mind létező termékek), és nem kell foglalkoznia részletkérdésekkel, amikkel egy pénztárnak igen (IC jegy visszatérítése 30 perc feletti késés esetén, átfoglalás gyorsról IC-re és fordítva, stb).

Na a NAV-nál meg ilyen a többi. Az SZJA valójában egy relatív egyszerű adótípus, mert az átlagembert érinti, akinek nem kell rákérdezni mondjuk a károsanyag-kibocsátására, egy gyárnál ez nem mindig mindegy.

Nemsokára semmi sem különbözteti meg ezt a rendszert egy Debian-tól.
Unity kukázása után mi marad? A fontok és a kémprogramok?

i3wm-et használok, nincsenek gombok.

Eddig azok szívtak, akik nem tudták átrakni a jobb oldalra, holott ott szerették volna látni. A 17.10-től azok szívnak majd, akik nem tudják átrakni a bal oldalra, holott ott szeretnék látni.

Valamint mind a négy oldalon középen, meg esetleg egérmozgatásra magának az ablaknak a közepén is lehetne egy (esetleg még az átlókon nem egy, hanem mondjuk 3). Ezzel talán mindenféle (jobb-és balkezes) ember számára kellően közel lenne a mindenkori egérkurzorhoz - persze csak akkor, ha 4 inchesnél nem nagyobb a kijelző.

De asszem kicsit túllihegtem.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Alakul ez. Örülök, hogy dobták a Unityt és a bal oldalon lévő ablakgombokat is. Ugyan Arch Linuxról nem váltok vissza, de ha valahová gyorsan kell valami alap disztró, akkor az Ubuntut fogom majd kipróbálni újra. Eddig ezt a szerepet a Mint töltötte be, de pl. a KDE5-ből kispórolták a nyelvi csomagokat meg hasonló amatőrségeket léptek meg, szóval jegelni fogom.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum