NHSbuntu - Ubuntu disztribúció az NHS Windows XP-inek leváltására

Címkék

Az Egyesült Királyság állami egészségügyi rendszere, a National Health Service (röviden: NHS) ósdi Windows verziókat is - köztük Windows XP-t - használ. Ezeket váltaná le az alulról szerveződő @NHSbuntu disztribúció. A nehézségekről, buktatókról itt lehet olvasni.

Hozzászólások

Csak aztán ne München2 projekt legyen belőle. A wannacry persze most elég erős motiváció arra, hogy ha belevágnak ne bénázzák el mint a németek.
2017-ben ha újra kell tervezni, akkor célszerű mindent webre újraírni. A kliensek kapcsolódását pedig VPN-re korlátozni. Még így sem mindegy a kliens os, de kevesebb probléma van vele.

A WannaCry még nem elengedő egymagában, majd ha bekapnak a szájukba párezer munkaállomáson egy jó kis NotPetyát, akkor az már kellően motiváló lehet.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

A végeredmény számít. A magyarázkodás csak lábjegyzet. Ilyen hosszú, ráadásul sikertelen projektnél biztosan eltoltak valamit. Google ennél kevesebb idő alatt két linuxos rendszert is sikerre vitt. Persze München nem IT multi, de van elég pénz ott is és nem kell negyedéves jelentésekkel sem bajlódni.

2013 decembere óta használja München a LiMux-ot kb. 18 ezer számítógépen. 2017-ben kezdtek politikusok tárgyalni egy lehetséges jövöröl Windows 10 alapokon.

Nem nevezném a LiMux-ot sikertelen projektnek.

A WannCry és társai pedig nem könnyítik meg a Windows-t akarók dolgát. Várjuk ki a végét, simán lehet, hogy maradnak a Linux-nál továbbra is.

--
robyboy

Elkezdtem nézegetni, de nem láttam semmi hírt arról, hogy dobták volna a LiMux ot...
Hogy a jelenlegi polgármester szeretné, s a Microsoftbarát Accenture (csodák csodája) kihozta, hogy megéri váltani Windows 10 re az megvan,
de február óta nagy a csend erről. Esetleg valaki tud valamit?

Ez most mi? Fogtak egy Ubuntut, ráhúztak egy Windows 10 + Office 2016 icon theme-t, és ennyi? Mi ebben a pláne?
Az ikonok egyébként nem jogvédettek?

Dehogynem jogvédettek. Legfeljebb úgy lehet kijátszani, ha csak hasonlítanak, de nem pixelre pontosan egyeznek. Gondolom azért a theme-en túlmenően igyekeztek olyan programokat és beállításokat integrálni bele, amelyek szükségesek az ottani munkához.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Hasonlóság miatt is szankcionálható szerintem. Az Apple már azért perelni szokott, ha a másik gyártó telefonja téglalap alakú, lekerekített sarkokkal... Akkor az, hogy szinte mindegyik ikon ugyanolyan, mint W10-en, az biztos, hogy nem jogszerű.
A videó alapján beleintegrálták a Firefox, Evolution és LibreOffice csomagokat, bár ezek az alap installnak is részei...

Ha a korábbi Windows xp-kből másolják az ikonokat akkor teljesen jogszerű. Márpedig azok helyére kerülne ez az új moddolt Ubuntu. Az Apple rengeteg ügyben perelni szokott, és ezekből sok pert el is veszít. Az AppStore pert is elvesztette, bárki használhatja ezt a nevet. Forma és UI pereket után ma van lekerekített Android mobil is, és iOS szerű Xiaomi MIUI is. Ha már kocajogászkodunk ezt sem kell elfelejteni.

Az egészet ott lehet jogilag megfogni, hogy hiába másolják le az ikonokat, témát, ha ingyen adják, nem pénzért, akkor nem lehet ellene fellépni. Ha üzletszerűen pénzért árulják, az már más.

Gondolom a windowsos témával és ikonokkal az informatikailag analfabéta dolgozóknak akarnak segíteni, hátha segít a hasonlóság az átállásban, bár akkor egy XP-szerű téma jobban jönne. Ennek ellenére én nem szenvednék windowsos témával, beállítanék valami szög egyszerű Openboxos témát (Onyx vagy hasonló), valami színben hozzá illő NHS-ses háttérrel és Start Menühoz hasonlóan strukturált indítómenüvel meg asztali ikonokkal és több nem kell.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Kizártnak tartom, hogy ebből a projektből valaki ne szedné meg magát, így biztosra veszem, hogy nem ingyen adják.

Az ikonok céljával tisztában vagyok, és ha XP-t váltanak, akkor XP téma szerencsésebb lenne (bár gondolom a dolgozók nagy része otthon nem XP-t, hanem W10-et használ, így nekik akár mindegy is, milyen ikon).

Nah, akkor mostmar legalabb Linux alol fogjak kiguglizni a noverek hogy mi a bajom :D :D (nem vicc, tenyleg kiguglizzak!)

Bölcs döntés lenne kivonulni egy akkora piacról, mint az EU. Végülis, kit érdekel az európai piacból származó bevétel, meg nyilván az Androidos eszközöket gyártó partnereik is üdvrivalgással és talán még ünnepi pénzégetéssel is fogadnák, ha egyszerűen használhatatlanná és eladhatatlanná válnának az eszközeik, mert a Play szolgáltatások nem működnek.

Az EU bukna nagyobbat. Visszaesne a 90-es évek technikai színvonalára. EU-nak ugyanis nincs semmilyen alternatív szolgáltatása ami átvehetné a Google helyét. Kiszolgáltatott helyzetben van. Ha a Google kivonulna az EU-ból, másnap óriási üzletté válna a VPN, az amerikai szolgáltatók legnagyobb örömére. A Google bevétele EU-ból még nőne is ha beállna ő is a fizetős VPN szolgáltatásba. :) De a reklámfinanszirozott VPN sem rossz ötlet. :D

nem. 2 hónap alatt le lehetne cserélni az egész guglis ökoszisztémát az EU-ban. Lásd ruszkik: vk facebook helyett, yandex gugli helyett és most sailfish-t akarnak android helyett.
A gugli nem akarja bebukni európát nem fordítva.
(továbbmenve: m$ windóz helyett suse vagy ubi, m$ word helyett libreoffice és európa Trumptalanítva van.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

"nem. 2 hónap alatt le lehetne cserélni az egész guglis ökoszisztémát az EU-ban. Lásd ruszkik: vk facebook helyett, yandex gugli helyett és most sailfish-t akarnak android helyett."

Kis optimista. Megnézném amit 2 hónap alatt lecseréled az összes androidos telefont valami másra (és persze elbukod az összes megvásárolt appot is vele), meg azt is amit akkor kapnál amikor 400 millió felhasználó verné a fejed hogy nincs youtube, nincs gmail meg ilyesmi.

"(továbbmenve: m$ windóz helyett suse vagy ubi, m$ word helyett libreoffice és európa Trumptalanítva van.) "

Ezek meg évtizedek munkája inkább és a siker akkor is kétséges.

heh, odass megtaláltam a gugli alkalmazottat lol...

androidon nincsenek vásárolt appok, ne áltasd magad... a hw-t adná az alcatel, siemens meg a nokia, os meg sailfish. Gmail helyett használna mindenki freemailt vagy amit kap az internet előfizuval. youtube helyett van ustream meg hitboxtv.

Ha volna rá központi akarat akkor 2 hónap alatt ki lehetne pucolni a gulgit (meg az összes többi trumpista jenki szoftvercéget) európából.

--
GPLv3-as hozzászólás.

tudom, hogy a te kedvenced a citromail...

(egyébként meg csak mondtam egy ingyenes email szolgáltatót, amit történetesen már 20 éve használok. 1 perc alatt lehet találni ingyenest gmail helyett.)
https://www.yandex.com/search/?text=free%20european%20email&lr=10398

--
GPLv3-as hozzászólás.

"Trumptalanítva" OMG! Ne keverjük már ide a politikát. Mert mindjárt jön akkor az válaszként, hogy majd biztosan a szir programozók fogják lekódolni két hónap alatt a Google verő EU-konkurens szolgáltatást, és akkor már mehet is ez a szál képregényadaptációként az xkcd-re. :)
Az Androiddal kapcsolatban teljesen igazad van. Ott a Jolla mint az EU-kompetencia emlékműve 2017-ben.

Biztos vagy te ebben?
Nem lennének európai hirdetők, de nem-európaiak se tudnának megjelenni a böngészőben és más szolgáltatásokban, nem lennének fizetős szolgáltatást igénybe vevő európai előfizetők, nem lennének európai videófeltöltők, nem lennének európai telefonvásárlók, nem lennének európai appvásárlók (abból a pénzből a Google is kap, amit az appokért fizetsz).
Úgy lőnék magukat lábon, hogy öröm lenne nézni.

Még az egyébként szankcionált piacokon is óvatosan duhajkodik az elérhetetlenséggel a Google. Nem hülyék, a bevétel a szankcionált piacon is bevétel.

meg kell nézni a kínaikat. Ők megvannak gugli nélkül. Oké hogy ők 1 milliárdan vannak de mi az EU-ban is vagyunk 500 millióan. Az elég nagy piac.

Egyetlen egy értelmes ellenérvet sem tudtak itt ebben a szálban felhozni pedig fel lehet. Azért nem lenne elég a 2 hónap mert a legtöbb európai nem beszél közös nyelvet. 27 nyelven kellene megcsinálni az UI-t és akik lokalizálnak általában nagyon lassan dolgoznak.

Egyébként nem vagyok a gugli ellen, sőt inkább szurkolok is nekik. Csak tisztában kell lenniük, kereső ide vagy oda, van alternatíva. Trump kizárhatja a német termékeket ezzel a magyar gazdaságot is hazavágva de az EU is oda tud ütni.

(máshova szántam de így se rossz lol...)

--
GPLv3-as hozzászólás.

Teljesen más szcenárió, amikor egy ország nem engedi be a Google-t a piacra, vagy amikor a Google egy már meglevő, már jól bejáratott, jelentős bevételt termelő piacról mond le Trump-szintű durciból.
Az előbbi nem jelent bevételkiesést, mert amúgy sincs.
Az utóbbi viszont lábonlövés.

Nem rossz, de valahol ott fog elbukni, amikor a pacs rendszerek nem fognak menni... Pedig jó lenne. Bár itthon nem működne, mert amit pl mi is használunk, azon az xp is szenved. Mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy van pár új w10-es gép is.

+1 ,de azért sokat segíthet. Egy Ubuntu pár hónapra magára hagyva sem lesz ilyen sérülékeny.

Egy Ubuntu pár hónapra magára hagyva sem lesz ilyen sérülékeny.

Pont most lattam egy ilyet:

A flaw in systemd, the init system used on many Linux systems, can be exploited using a malicious DNS query to either crash a system or to run code remotely. The vulnerability resides in the daemon systemd-resolved and can be triggered using a TCP payload, according to Ubuntu developer Chris Coulson. This component can be tricked into allocating less memory than needed for a look-up. When the reply is bigger it overflows the buffer allowing an attacker to overwrite memory. This would result in the process either crashing or it could allow for code execution remotely. "A malicious DNS server can exploit this by responding with a specially crafted TCP payload to trick systemd-resolved in to allocating a buffer that's too small, and subsequently write arbitrary data beyond the end of it," is how Coulson put it.

Azért nem kevés bullshit van az idézett szövegben:
1) a systemd-resolved _nem_ része a systemd-nek, csak az ernyőprojektnek (használható nem systemd-initelt rendszeren is)
2) nem tudom, van-e disztró, ami default szállítja, egyébként elég expliciten konfigolnod kell, hogy használja

A default-logolunk-aztán-rootként-futtatunk-syntax-erroros-User-direktívával már tényleg neccessebb és backward-compatible módon nem tudom, megoldható-e (azzal együtt, hogy nem tudok elképzelni use case-t arra, hogy muszáj legyen user nevét számmal kezdeni)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az NCSC évek óta ajánlja az Ubuntut enterprice felhasználásra a Windows helyett. Most ez szép meg jó, de brutális nehéz feladat az NHS-t áttéríteni.

Vagy áttérnek vagy fizetni fogják a válságdíjakat. Mert előbb utóbb be fog találni olyan zsaroló vírus amire nem lesz megoldás, ha marad az elavult winxp és még frissítés sincs. Vagy visszatérhetnek a papírhoz, kartonokhoz, telefonhoz és faxhoz. Mindkettő többe kerül.
Ha webes rendszerre állnak át akkor a kliens akár win10 is lehet. A winxp win10 migrációkat azért szokták halogatni, mert nem működnek a rosszul lekódolt programok win10-en. De natív Ubuntu alkalamázokra való átírás sem lenne jó ötlet mert nem fogják karbantartani. Úgy meg az Ubuntu upgrade tesz be legkésőbb 5 év múlva.

Normális HUP-ot használok!

Több ezer céleszköz, több ezer célszoftver, több száz beszállító fejlesztő... Ez nem kis piskóta üzem. Nem csak a kartonod a tárgy. Mert lehet a Toshiba ultrahangnak linux a lelke, de mégis melós lesz Ubuntuval összehozni. Aztán ebből van párszáz verzió... Gondolom az érthető, hogy ez nem megy egyik napról a másikra. Pl. a mi kórházunk patikája fullosan robotizált. Nem linux. Ez is NHS. Azt is át kellene dobni, de ahhoz az appot szállító céggel kell elbeszélgetni, ez extra "kőccség"... És sorolhatnád...

Fogja a rosseb fizetni, az nhs nem tárol családi képeket a gépeken. A userek szemete (cikkek, guidelineok, stb) mehet a levesbe. Biztos fájni fog pár embernek, ha épp a munkahelyén készített prezentációt valami konferenciára és nincs backup, de így járt. A betegadatok felhőn vannak. Nálunk is.

Egy kicsit ki kéne jönni a "pingvinködből", mielőtt itt az NHS Linuxosítását vízionáljuk.

Van egy cég, akik Linuxot akarnak eladni az NHS-nek. Ez az ő bulijuk. Az NHS-t közelebbről nem ismerem, de nyilvánvalóan egy nagyon heterogén és bonyolult rendszer, ahol minden komponest, beleértve a desktop OS-eket is védeni kell.

Az, hogy most kering néhány váltságdíj vírus, nem ok arra, hogy leváltsák a Windows-t (még az XP-t se). Linuxhoz is van 0day, azt is aktívan védeni kell.

Olyan rendszert kell építeni, ahol egy munkaállomás kompromittálódása nem vezet adatvesztéshez. Pl. minden adat hálózaton van, ahol mondjuk a fájlszerver úgy van konfigurálva, hogy valódi törlés / felülírás nincs, mindent megtart historyban.

A 100m GBP-s licencköltségről lehet beszélni, mint potenciális megtakarítás, de a Linux ma sem drop-in replacement olyan környezetben, ahol korábban MS Office volt a standard. Mac-kel egy fokkal közelebb vagyunk szoftveres szempontból, de az meg a túl erős HW lock-in miatt nem járható egy ekkora szervezetnél.

Office csomag váltást meg desktop OS-től függetlenül is lehet csinálni - a LiMuxosok tudnának róla mesélni, hogy a userek mennyire szerették náluk --> ha mindenki tök elégedett lenne, akkor Münchenben szakszervezet felmosta volna az újdonsült polgármesterrel a padlót, amikor el akarta venni a csoda rendszerüket.

Én egyébként megnéztem azt az OpenOffice plugint, amit a LiMux-osok összeraktak formkezeléshez, hogy azzal kell a hivatalnokoknak kezelni a doksikat...hát, UX minőség valahol az "AbevJava / ÁNYK" környékén van. Úgy gondolom, hogy ez nem igényel több kommentárt... :)

"...hát, UX minőség valahol az "AbevJava / ÁNYK" környékén van. Úgy gondolom, hogy ez nem igényel több kommentárt... :)"

Sose nem ertettem, hogy cegek miert nem foglalkoznak a belso toolok UX tervezesevel.

Meg ha le is szarjuk a dolgozot, "mer' maj' megszokja", akkor is eleg konnyen belathato, hogy jol tervezett UI == nagyobb hatekonysag == tobb bevetel / kevesebb kiadas.

Persze benne van a "mar megszoktuk, amugyis mindig is igy volt" faktor, de ez meg a management inkompetenciajat mutatja, mert vagy nem ismeri fel a problemat, vagy nem hallgat az alulrol jovo otletekre. Esetleg szarik bele, csak tul akar elni.

Pedig kello meretu cegnel nem kene, hogy gond legyen 2 hetente kiajanlani 1-1 UI-ost, hogy nezzen mar ra a belso toolokra, meg menjen mar el es nezze meg, hogy hogyan is dolgoznak az adott eszkozzel eloben.

Szerk: oke, lehet amugy, hogy komoly uzleti dontesek allnak a hatterben. De azert ketlem.

btw a jobb UI == nagyobb hatékonyság == meg is bukott. Sajnos. Amikor "jobb" UIra kell átrakni az embereket az valami "embertelen" :)

Most majd jön az ASP (nem a programozási cucc) + de már tervezik, hogy az nem lesz jó, lesz helyette valami más, ami megin XML lesz. Remek lesz...

Igazodj el a környezetben. Bár tény, hogy van fejlődés, mert az ÁllamKincstár már elkezdett Java 7re fejleszteni :) Előtte sikerült Java 1.5re jinitatorral.

De tudnék még ilyen szép Javás példát hozni, ÉTDR rendszerrel kapcsolatosan. Egy ideig az volt hogy "csak firefox és Java 1.6 !"
Oké. Azt időközben álánátur a fejlesztők felfejlődtek. Java 1.7 kell hozzá, mert az 1.6 már nem jó, mert abban nincs meg az a funkció.

Uhm. Erről elfelejtettek "értesítést" küldeni ....

Állami szféra rulez.

Jol megtervezni a UI-t egyaltalan nem trivialis feladat, sot, kimondottan nehez, es raadasul specialis szaktudast igenyel. Egy atlag ceg atlag fejlesztoje nagyon messze van ettol a szinttol (ez nem is kimondottan fejlesztoi munka egyebkent).

Valoszinuleg sokkal tobbe kerulne a belso rendszereket rendesen megcsinalni, mint amennyi haszna abbol a cegnek lenne. Azert valoszinuleg, mert az ilyen donteseket tipikusan azok hozzak, akiknek nem kell ezeket a rendszereket hasznalni -> nekik mindegy, a pornep mivel sziv, ezert ezek a kerdesek jobbara azelott elhalnak, mielott egyaltalan komolyan elgondolkodnanak rajtuk :)

Nem egy embert hallottam már visszasírni AbevJava-szintű felhasználói felületet, amikor megkapta a "ez már olyan modern mint az Office" felületű, point&click számlázóprogramját.

Az megvan, hogy vannak olyan területek, ahol kizárólag billentyűzet numpad részével, tab-bal és enter-rel dolgoznak? Nézz meg egy számlázóprogramot.

Vagy ott van az háziorvosok által használt Viki. Volt olyan hely, ahol lett volna modernebb nála, de az orvos ragaszkodott hozzá, mert azt az asszisztense billentyűzetről 10-szer gyorsabban kezelte, mint valami modernizált mocskot.

Lehet röhögni, de azért ezeken a helyeken nem a csaholó kutya, meg beszélő gémkapocs* a lényeg.

(* talán még emlékszünk ezekre az agyrémekre)

--
trey @ gépház

UX alatt nyilván nem a skint értettem, hanem pl. ÁNYK-ban nekem nem működött az, hogy ha félig be volt írva egy adóazonosító, akkor folytatni tudjam, újra be kellett írnom az egészet. Igen, adatbevitelre billentyűzetre optimalizált felület lehet jobb egy célra, mint a point and click.

Ki kéne nőni abból a tévképzetből, hogy mindenhol word, excel, pdf van... Ezeknek a lelkes linuxos csókáknak ez egy jó játszadozás, miközben egy kórházban össze nem hasonlítható módon felelősségteljesebb és fontosabb dolgok zajlanak. Nem véletlen, hogy az ilyen "alulról jövő" kezdeményezéseket általában gyorsan elhajtják a sunyiba. Egy kórház az nem játszóház.

Mert mi van egy kórházban? A betegadat kezelő rendszer, ahol én eddig itthon megfordultam, valami webalapú cucc volt , szigorúan elavult böngészővel. A képnézegető jobb helyeken megintcsak webalapú, de sajnos az nem mindenütt.
Ezen kívül amit még használnak az valami office csomag, meg valami pdf olvasó. Néha valami tunnelling cucc, hogy átnézz a szomszéd város rendszerére, ha oda is ügyelsz.

Nem az öngondoskodäsra gondoltam, hanem az igazságtalanságra. Míg szüleink/nagyszüleink akár 55 évesen is nyugdíjba mehettek, élvezhették akár 30 évig is a "jól megérdemelt pihenést" (hint: nem érdemelték meg ök sem jobban, mint a mai aktívak), és kapták a nem kevés nyugdíjat (amit minden kormány keményen emel, mert ök döntik el a választásokat), addig mire számíthat ma valaki, aki jó esetben 65 évesen megy nyugdíjba, és legalább ugyanúgy ledolgozza az életét, mint a felmenöi? Egész életedben elvonja az állam töled a nyugdíjjárulékot (is), ami mint tudjuk egy közös pufferbe kerßl, csak hívni kell valahogy. Mit kapsz cserébe? Aztán mit kapsz pl. Egészségügyi ellátás címszóval (azt is vonják), stb?

Fizethetsz mindent zsebböl, ha van miböl, egész életedben, all right. De akkor ne vonjanak el közben semmit, mert ez így nem korrekt.

--
robyboy

"addig mire számíthat ma valaki, aki jó esetben 65 évesen megy nyugdíjba,"

Nem követem napi szinten. Mire? Már nincs nyugdíj?

"Fizethetsz mindent zsebböl, ha van miböl, egész életedben, all right. De akkor ne vonjanak el közben semmit, mert ez így nem korrekt."

Hát, addig még sok víz lefolyik a Dunán, mire én meg te nyugdíjas leszünk. Addig még simán nyerhet itt valami félbolond cocialista párt választást, elmegy az IMF-hez, felvesz hitelt, elosztogatja nekünk nyugdíjra, eladósítja az országot, az ükunokáink is törleszteni fognak. Jól bevált recept, lepróbált.

Problem solved. :D

--
trey @ gépház

Még van nyugdíj. Engem az érdekel, hogy 20 év múlva is lesz-e, illetve, hogy a netto átlag felének a hány %-a lesz?

Ha az állam csak hitelböl tud nyugdíjat fizetni, az már régen rossz. Már most is csak majdnem abból tud, és ez a tendencia folytatódik. Pártfüggetlenül könnyü belátni, hogy egy elöregedö társadalomban ez mindenhol gondot okoz, nem csak itthon. Egyre nagyobb kihívás elöteremteni a nyugdíjak fedezetét.

Az a több százezer honfitársunk, aki végleg elhagyta az országot, lukat ütött az állami büdzsén. Vagy legalábbis a rövid és hosszútávú következmény a negatív folyamat felgyorsulása. A jövöben ez exponenciálisan fog problémát jelenteni, pont azért, mert a leszármazottaik már nem a magyar államnak fizetik a járulékokat majd. Ès pont azok hagyták/hagyják el kis hazánkat, akik aktív korban vannak, tehát potenciális járulékfizetök.

Az ország így is úgy is el van adósodva, a 70% feletti adósság nem jó, és ebben még nincs benne Paks 2 sem. Nyugdíjtól függetlenül.

--
robyboy

"Még van nyugdíj."

Te kérdezted, hogy mire számíthat _ma_ valaki....

"Engem az érdekel, hogy 20 év múlva is lesz-e,"

Meg is kell azt érni!

"Ha az állam csak hitelböl tud nyugdíjat fizetni,"

Minden államnak van hitele, az USA-t is beleértve. A hitel önmagában nem rossz.

"Az a több százezer honfitársunk, aki végleg elhagyta az országot, lukat ütött az állami büdzsén."

Nem tudjuk, hogy végleg, az elhagyás is érdekes. Az EU tagság egyik alap "vívmánya" a szabad mozgás a tagországok munkaerőpiacán és a szabad költözködés, nem?

" A jövöben ez exponenciálisan fog problémát jelenteni, pont azért, mert a leszármazottaik már nem a magyar államnak fizetik a járulékokat majd."

Minden kornak megvan a maga problémája. Nehéz az élet. A középkorban a járványoktól kellett félni, a múlt évezredben a világháborúktól. Most meg a nyugdíjhiánytól.

"Az ország így is úgy is el van adósodva, a 70% feletti adósság nem jó, és ebben még nincs benne Paks 2 sem. Nyugdíjtól függetlenül."

Ez már a jövő generáció problémája. És akkor itt az igazságosság, amit szerettél volna. :D

--
trey @ gépház

A hangya fizeti az adót meg a bazinagy áfát meg a szinte 0%-os banki kamatot kapja.

(Értsd: jelenleg egyetemi oktatóként kapok nettó 140e forintot havonta. Közben végzem három ember munkakörét. Tudok belőle félretenni, nem sokat. Igen, el lehet menni más szakmába (el is tudnék, csak az a rohadt hivatás...). Csak mondjuk ezt a cinikus "el lehet menni" szöveget más már mondta más időben, akkor persze országos szintű felhördülést keltettek belőle. Emellett meg csodálkoztok, hogy milyen tudással kerülnek ki innen az iparba.)

Én nem mondtam, hogy el lehet menni. Én ugyanitt vagyok ahol te, itt próbálok megélni. Azért meg lehet, ha valaki nagyon akar. Sokszor elmondtam, amíg nem kényszerülök rá, nem megyek sehova.

Természetesen lehet elégedetlenkedni, de én a konstruktív kritikát részesítem előnyben mindig a hőzöngéssel szemben.

--
trey @ gépház

Ki hözöngött (eddig)? Majd most legalább kicsit fogok, ld. alább.

Konstruktív kritika meg az, hogy ne vegye el az állam a fizetésem majd felét havonta. Attól függetlenül, hogy a maradékból is szépen megélek a magam módján. Elvi kérdés. Igazságtalanság.

Vannak sokan, akik nem dolgoznak, és kapják a semmiért a segílyt. Ott rinyálnak minden hó elején a posta elött, mert azt sem bírják kivárni, hogy a postás kivigye a címre. Miért is?

Nincs gyerekem, mégis úgy érzem, eltartok jó párat, kicsi barnákat, meg nagy barmokat (ld. politika). Èn amit elértem, azt becsületes munkával értem el. Büszkébb lehetek -és vagyok is- erre, mint pl. a mindenkori miniszterelnökünk lehetne, aki ügyeskedéssel jutott oda, ahova. Nem irigylem sem emberileg, sem anyagilag. Példát vehetne rólam, rólunk, hasonlókról. Ennyi.

Lehet védeni embereket, elveket, dolgokat, stb... de attól még látni kell a szomorú valóságot is, ami el van bújtatva a köd mögé.

Egy jótanács: gondoskodjatok magatokról, mert az állam lassan nem tud. De nem ez lenne a jó megoldás, ezt még te is beláthatod, ez csupán egy "Workaround". Jobb híján.

--
robyboy

Én nem rólad beszéltem. Általában. A "ne vegye el az állam", "legyen olyan fizetés mint Londonban", "ingyen legyen az oktatás", "nyugati szintű kórházakat"...

Azért ezek nehezen teljesíthető dolgok, ha Orbán, ha Gyurcsány, ha bárki ígéri. Ezt azért be kell látni.

A pénzügyekben jártasság, tájékozottság és az öngondoskodás nem azért van, hogy az államot helyettesítse. Azért van, hogy a mindenkori életszínvonaladat fenn tudd tartani később is. Magyarországon nincs pénzügyi kultúra, akik megtehetnék, azok sem tesznek félre. Nem divat.

Nincs x éve, hogy az ország lakosságénak egy része megégette magát a devizahitelekkel. Visszaesett a hitelezés. Meghúzták magukat. Most megint mit látni? Veszik fel nyakra-főre a hitelt, mindenki a szükségesnél nagyobb lakásba, 2-szer nagyobb autóba vágyik. Közben meg nem tudja kitermelni

Szerintem 5-10 éven belül ezeknél megint lesz pofára esés.

--
trey @ gépház

Na, ezzel majdnem teljesen egyetértek.

Sajnos minden jó(nak tünö) állami szándék ellenére is káros pl. a CSOK, mivel belemotiválja a családokat, hogy felvegyék a CSOK-on felül a 10 milliós hiteleket, hogy építsenek pl. egy házat. Sajnos a CSOK másik nagy hátránya, hogy az építöipar teljesen elszállt az árakkal, pofátlanul húzzák le szerencsétlen bátrakat, akik belevágnak. Mindezt úgy, hogy az építöipar ÀFA-ja 27%-ról 5%-ra csökkent. Az árak meg egy év alatt felmentek kb. 160-180 ezer FT/nm-röl 210-230 FT/nm-re (csak úgy nagyságrendileg). Ez a tendencia egészen a CSOK bebukásáig így fog tartani, utána majd megint kinyalják a kevesek valagát, akik építtetni szeretnének, de addig nem.

Az meg, hogy a CSOK-on felüli havi 100 ezres hiteltörlesztést hogyan gazdálkodják majd ki a családok, na az lesz majd az érdekes. Jöjjön csak egy munkanélküliség, vagy betegség, és ugrik minden.

Kinek jó a CSOK?

1. Bankoknak, akik nagyon könnyen többletforráshoz juthatnak
2. építöiparnak, akik lehúzhatják az ügyfeleiket, és pörgethetik a GDP-t, minimum 50%-ban állami támogatásból
3. azoknak a keveseknek, akiknek jár, és ki is tudják bukta nélkül használni

A hitellel kapcsolatban csak annyit, hogy

- sokan nem azért vágnak bele, mert pénzügyileg tájékozatlanok, hanem mert vannak esetek, amikor muszáj
- a 2008-as válság utáni bukásról mindenki tehet, csak pont nem a hitelesek. Egy hajszálon múlt, hogy nem vettem egy lakást -részben- hitelböl 2008 nyarán, meg is szívtam volna októberben rendesen. Fél millión múlt, hogy nem tudtam az eladóval megegyezni. Hálát adok az égnek is, és az eladónak is, hogy nem engedett...

--
robyboy

Tényleg nincs. De nem is ez a lényeg. Az, hogy utólag könnyű okosnak lenni. Hidd el, ha tudták volna a hitelesek 2008 ősze előtt, hogy mi lesz ebből, nem vették volna fel a hiteleket.

Senki sem azért vesz fel hitelt, hogy bebukja.

Örülj neki, hogy sosem volt hiteled, vagy ha volt, tudtad fizetni.

--
robyboy

Azért annyira nem volt ez soha sem atomfizika. Senkinek se volt kötelező deviza hitelt fölvenni. Mi forint hitelt vettünk fel akkoriban. Akinek egy csepp esze volt, az akkor is, meg ma is tudta, hogy az árfolyamok minden irányban változhatnak. De a többség az olcsóbb kamat miatt bevállalta a kockázatosabbat.
--
♙♘♗♖♕♔

Azért ez csúsztatás. A bankok adták nagyon drágán a forinthitelt, a környező országokhoz képest is túl drága volt a devizahitelhez képest, ezzel pedig a lakosság nagy részét ráterelték a devizahitelre. Ez igenis a bankok hibája volt, amivel nem csak embereket tették ki felesleges kockázatnak, hanem a gazdaságot is lehetetlen helyzetbe hozták.

Összességében nem biztos, hogy jobban jártál a forinthitellel, mert nem egy CHF hitelest ismertem, akik röhögtek a markukba, mert még egekbe emelkedett CHF csúcsárfolyam mellett is olcsóbbra jöttek ki, mintha anno drága forinthitelt vettek volna fel, meg aztán az árfolyamrögzítésnél meg végtörlesztésnél meg extra jól is jártak.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

"ezzel pedig a lakosság nagy részét ráterelték a devizahitelre"

Fegyverrel! Annak idején errefelé a szerződések úgy kötettettel, hogy behívták az adósjelöltet, a bank képviselői felolvasták neki a szerződést - kihangsúlyozva nyomatékosan az árfolyamkockázatban rejlő, adóst terhelő esetleges rizikót - a bank jogásza jelenlétében, majd kétszer megkérdezték tőle, hogy megértette, felfogta-e, van-e kérdése, majd utána íratták alá vele?

"nem biztos, hogy jobban jártál a forinthitellel"

Abban a tekintetben biztosan, hogy az elmúlt években nyugodtan alhatott, leszarhatta a devizahiteles válság minden fejleményét. A pénz nem minden. A nyugalom adott esetben megér több pénzt (persze tudjuk, hogy nem volt az több a legtöbb esetben). Én olyat ismerek, aki már úgy néz ki mit a saját öregapja, annyit öregedett a nagy üzleten.

--
trey @ gépház

Nem túl drágán adták, hanem beárazták a kockázatot.

Mert a bankban vannak szakemberek, akik (elvileg) ehhez értenek. Aztán a gyakorlatban láttuk, hogy mennyire, ugye (leegyszerűsítve) ebből jött a hitelválság - a Big Short című filmet ajánlom.

Ráadásul pont lakáshitelnél, csak vissza kellett volna nézni az elmúlt 10-20 évet, hogy mennyit romlott a forint a CHF-hez képest, és máris látszik, hogy mire lehet számítani. A "kedvező árfolyamkörnyezet" és társai csak hablaty, ha valaki 10-20 évre előre tudna látni, akkor nem egy bankban dolgozna, hanem éppen a saját szigetén süttetné a hasát (vagy nem, ha előrelátva tudja, hogy az káros :) ).

Ebben egyetértünk. Sajnos az a bajom, hogy ma már nehéz úgy konstruktív kritikát mondani, ha ilyen jön rá, hogy "a Soros lázít titeket" (megtörtént). Lényegében párbeszédet már nem tapasztalok. Jelezzük, milyen problémák, nehézségek vannak, de a jobbik eset, hogy állami szinten leszarják. (A rosszabb eset meg pl. a kancellária létrehozása, ami után már fizetést is egy évvel később kap az ember egy adott plusz projekt miatt, azt is apró darabokban)

Ez részmunkaidős valami? Kezdő szopatós fizu?

Hány éve csinálod?
Mennyivel kezdted?
Melyik suli?

Csak azért érdekel mert abszolút nem vagyok képben.

Az ex leendő sógornőm 10 éve nettó 120-at keresett vidéki általánosban tanárként. Ez még megmaradt. Ez a 140 erősen sántít. Nem?

Nem, sajnos reális. Az egyetemi oktatókat nem sikerült hozzácsapni a közalkalmazotti bértáblához, sajátjuk van. Ebben meghatározzák az egyetemi tanár 1.-nek a bruttó fizetését, amihez képest 106% (valaki 9 éve egyetemi tanár) és 40% (tanársegéd kevesebb, mint három éve) között az egyetemi rangodtól (akár évtizedes szakmai munka, marhasok bürokrácia stb., hogy fokozatot léphess) és az abban a rangban töltött idődtől függően kapod a bruttó fizetésedet.

Találtam pl. egy ilyet: http://www.fdsz.hu/sites/default/files/oktat%C3%B3i-b%C3%A9rt%C3%A1bla_…
Ha jól tudom, azóta, hogy ez megjelent, egyszer volt egy 15%-os emelés és annyi (szerk.: vagy egyszer beígértek egy 15%-os emelést, hogy majd fokozatosan, talán három év alatt... valami ilyesmi). Természetesen ezek bruttó értékek, 133e forintot kap egy tanársegéd nettóban. Ezt lehet 20-30-40 év munkaviszonnyal feltornászni nettó 354-ig.

Úgyhogy az a 140 bőven stimmel, ha wachag adjunktus.

[persze ezek csak a "bérminimumok", amiktől felfelé ellehet térni, de... szinte soha, senki]

Szerk II: na, megtaláltam a CV-jét a BME oldalon, az alapján tanársegéd.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ja, csak közben annyi egyéb dolog van, hogy erre pont nincs időd :-)

Erre válaszolhatnék, hogy pontosan tudom, mennyire nincs kapcsolata a kormányzat oktatási részének a valósággal és hogy milyen rosszul mennek a felsőoktatásban a dolgok... de úgyis csak Soros-bérenc lázítók lennénk :(

Jogos, tanszéki oldal volt [ill. a saját oldalad](aminek a tetején van egy név, beosztás, e-mail cím és tőle jobbra fénykép, az nálam automatikusan CV :) )

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Van kontraszt. Most mondtam fel. Cnc operátor voltam. Havi £1500 majdnem tisztán. £10.30 bruttó órabér. Persze ez 6 év alatt ment fel 7.75-ről ennyire. Az inflációt nem követte a béremelés. Az utóbbi másfél évben nem is volt. Emiatt is váltok. £9.50 max. szokott lenni ez a pozíció a legjobb helyeken is. Persze eszedbe ne jusson ezt magyarországi fejjel elkölteni. Itt átlag alatti bér de mégse rossz. Bukja az albérleti díjat a rezsikkel utazással extrákkal. Kaja meg ruha meg más egy másik bevétel kell legyen. Aszem a mostani minimálbér olyan £1000 nettó lehet. Egyetemi tanársegédek is 20-25k éves bruttót kapnak. Az olyan 1700 nettó havonta legjobb esetben. Ha a nettó minimálbérhez viszonyítod ami nem tudom mennyi nálatok, nem tudom arányos e?

Szerintem sokkal durvabb kontraszt, hogy egy atlag banki IT-s contractor netto napi (!) dija Londonban tobb, mint a magyar tanarseged havi fizetese. Pedig biztos vagyok benne, hogy egy atlag contractor kepessegei nem feltetlenul jobbak egy tanarsegednel - csakhat az az eletforma is kompromisszumokkal jar, bar ketsegtelen, hogy a 140 nettobol megelni otthon (IT-skent!) egy egeszen extrem sportnak felel meg.

Masfelol pedig azzal, hogy az otthoni tanarseged onkent es futyoreszve hajtja igaba a fejet, legitimizalja az otthoni rendszert. Azt meg valamennyire megertem, amikor koztisztviselo baratom 25 eves munkaviszonnyal a hata mogott konnyen von vallat, hogy neki vegulis mindegy, jo ez is, de o nem is 140-et keres...

London...
Az más kategória. Teljesen más fizuk vannak ott. A banki ITs meg eleve a legmagasabban megfizetett.

Mifelénk Junior Web Dev 20-25k > Senior +10 > master +10. Átlagos munkák, átlagos pénzekért. Ott aszem indulhatsz 30-ról Juniorral. De az albérlet meg az utazás horribilis.

Így van. Hiába magasabbak az angol fizetések, ha a megélhetés költségei is magasabbak. Főleg London méreg drága, nem is értem, hogy miért akar mindenki oda menni, mikor Angliának van jó pár nagyvárosa, ahol van munka bőven. Dél-Anglia is drága, de Londonnál már lényegesen olcsóbb, Észak-Anglia, Skócia még olcsóbb, de azért ott sem magyar árak vannak. Főleg az ingatlan, albérlet árai magasabbak jóval, de minden más is drágább, legfeljebb nem annyira durván. Bár azért annyi különbség mindenképp van, hogy angoléknál akár minimálbérből is lehet szépen eltenni, míg erre M.o.-n remény sincs, főleg úgy, hogy aki normálisabban is keres, az is inkább hiteltörlesztésre fordítja a pluszt.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Nem egyedi dolog ez. Itt is az emberek nagy többsége agyon van pakolva adóssággal. Lakás, credit kártya, személyi hitel, autó, bútor, miegymás. A fizujuk maradéka meg elmegy majdnem teljesen. Kering a rendszerben. Itt költik el, itt kering. Nem nagyon ülnek rajta.

De ugyan ezt elmondhatom a németekről, litvánokról, aszem kissebségben vannak a Földön azok az országok, ahol ez nem így van.

Amíg egyedül voltam rettentően sok pénzt tudtam itt eltenni. Ketten voltunk még akkor is ment. Kiesett a párom fizuja, úgy is ment. Most van 3 csöppség is otthon extrában, na most már nem megy. De amint ketten dolgozunk megint, ismét lesz kis puffer.

Azért jönnek Angliába az emberek dolgozni, mert van munka. Nem görcsöl a gyomrod, hogy mi lesz ha... Azt senki nem mondja hogy a leg szutykosabb melókról beszélünk, amit az itteniek nem akarnak megcsinálni, mert gáz. Vagy olyan nehéz hogy pofátlanul kevés rá a minimálbér. És legtöbb újonnan kivándorolt olyan helyen lakik, hogy inkább nem is mondom. Nagyon nagy kompromisszumot vállal, aki kijön. Viszont a mindennapi dolgok sokkal egyszerűbben gördülékenyen mennek. Nem az NHS, az nem. Banki ügyintézés, hivatalos dolgaid intézése. Apró dolgok, amiket akkor veszel észre ha hazamész és rádöbbensz otthon mit össze görcsölnek az emberek feleslegesen.
Nem depressziós pofák jönnek veled szembe az utcán. Nagyon nagy különbség. Emiatt itt maradnak, mert otthon elviselhetetlen negatív minden. Ezt mondják. Innen mindenki menne haza. De ugyan úgy szeretnének biztos állást, megélhető fizut, és egyszerűbb életet, nem bú al @szott arcokat a buszon az utcán a munkahelyen. Ha ez megvan holnap ott vagyok én is.

Semmi extrém nincs ebben. 17 éve beígértek nekünk európai árakat - meglett. Európai fizut - ez elmaradt. Ezt kellene megadni, mert az emberek 50.5%-a 2000-ben erre szavazott. 49.5%-a meg nem akarta ezt a nagy szabad eut. Ez szlovák adat. De hasonló volt a cseh, lengyel, aszem magyar is. Aki itt tud dolgozni az otthon is és fordítva. De biztos kiskéssel vájnám ki a bankos szemét, ha bármit levonna a tranzakcióim után, miután náluk minden pénzem. Mindhárom gyerekem otthon született. És nem csuktak le érte, nem is köveztek meg. Azt mondják wow. Nagy különbség. Sorolhatnám. Ilyen apróságok miatt mennek el onnan az emberek. Nagyon gyorsan levágja mindenki a szitut. Mondjuk leszarom Soros mit akar megint, vagy a Botka vagy a többiek. Mikor lesz EUs bér. Arról dumáljanak. Ma vagy holnap? Nem pedig egyszer majd...
Inkabb abbahagyom

Mit kiván a magyar nemzet.
Legyen béke, szabadság és egyetértés.
1.Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
2.Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
3.Évenkinti országgyülést Pesten.
4.Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
5.Nemzeti őrsereg.
6.Közös teherviselés.
7.Urbéri viszonyok megszüntetése.
8.Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
9.Nemzeti Bank.
10.A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk.
11.A’ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
12.Unio.

Ha nem is az 0sszes pont aktuális, jó pár sokkal aktuálisabb, mint annak idején. Ès még ünnepeltetik is velünk, ez ám a képmutatás!

Egyenlőség, szabadság, testvériség!

--
robyboy

Homalyos emlekeim szerint 2001-ben kezdtem el napi 8 oraban dolgozni, kezdo fejlesztokent, brutto 300eFt-os fizetesert (az talan lehetett valami 170 netto akkor?). 2001-ben. Ebbol akkor ketten szuken meg tudtunk elni (asszony meg egyetemista volt - mellesleg meg en is), alberletet fizettunk, kb. ennyi.

Ehhez kepest 140 netto 2017-ben? Milyen cegnel? Milyen juttatasokkal? Milyen IT-s? Komolyan kerdezed? :)

De bizony, hogy IT. Sot, idealis esetben az oktatas osszefonodik a versenyszferaval (lasd egyetemi oktatok ceget alapitanak, es a kutatasaik eredmenyet kozvetlenul felhasznaljak a cegukben). De vehetnenk peldanak a csoro egyetemistat, aki kiegesziteskent uzemelteti az egyetemi szervereket, es kesobb - ha ez erdekli - erre a tapasztalatra alapozva talal munkat maganak.

140 netto akkor lehet realis, ha elvarjak, sot, tamogatjak, hogy az illeto az egyetemi tevekenysegei mellett ideje nagy reszeben massal foglalkozzon (peldaul tamogatokat keressen projektekhez, vagy Eu-s palyazatokon dolgozzon) - ebben az esetben viszont a fizetes csak zsebpenz, amolyan alapszolgaltatas, mint az iroda meg a telefon. En azon csovaltam a fejem, hogy a kollega elmondasa alapjan ("3 ember helyett dolgozik") nem ebbe a kategoriaba tartozik, igy gyakorlatilag rabszolgamunkat vegez. Biztosan van ra jo oka, legalabbis remelem :)