Essential Phone - Izmos okostelefont tervezett az Android atyja

 ( trey | 2017. május 30., kedd - 20:30 )

"Megérkezett az Android atyja, Andy Rubin által megálmodott Essential Phone. A neves szakember és csapata kemény fába vágta a fejszéjét, projektjével ugyanis egy rendkívül telített piacon olyan vállalatok termékei ellen indul harcba, mint az Apple vagy a Samsung. [...] Az Essential Phone alapvető dizájnja megfelel az idei év trendjének, a készülék aljának, illetve a 8 megapixeles kamera környékének kivételével a panel szinte teljesen betölti az előlapot. A 19:10-es képarányú kijelző átmérője 5,71 hüvelyk, felbontása pedig 2560x1312 (QHD). A Gorilla Glass 5-tel borított kijelzőpanelt egy titán ötvözetből készült ház veszi körbe, a hátlap pedig kerámiából készült. A készítők szerint ezzel az Essential Phone különösen jól viseli az ütéseket, jobban mint az alumínium iPhone vagy Galaxy. Itt az ujjlenyomat-olvasón túl egy 13 megapixeles dupla, lézeres fókusszal megtámogatott Dual RGB + Mono kamera található, amely 30 fps mellett 4K felbontású mozgókép rögzítésére is alkalmas."

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

korrekt, csak k*va draga, meg egyebkent sem veszek telefont amig nincs lineage os-ra.

Star Citizen referral: STAR-CX9F-NJ2B

+1

--
kozapeti

"A neves szakember és csapata kemény fába vágta a fejszéjét, projektjével ugyanis egy rendkívül telített piacon olyan vállalatok termékei ellen indul harcba, mint az Apple vagy a Samsung. "

Ha ezt és ezt a fícsört nem hozza neves konkurenciától, akkor már nyert ügye van! :)

Android atyja?

Ez milyen omen?
Szar.

Rendkívül összeszedett indoklásod előtt meghajlik az univerzum, hisz az Android jelenleg egy történelmileg feledés homályába süllyedő, sikertelen, káros, és téves technikai döntésektől hemzsegő elrettentő példa.

Consumer termék, és olyan is. De tudom, tízmilliárd légy nem tévedhet!
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

"tízmilliárd légy nem tévedhet!"

Ez a mondás semmit se ér. Arra akar utalni, hogy millió légy eszi meg a sz*rt, ezért tuti jó. Csakhogy tényleg jó. A millió-egyedik légynek.

Nem csak a millió-egyediknek jó, elvileg a legyek táplálékai közé beillik a tehénsz@r, nem? Ezért rossz ez az érvelés, mert nem azt mondjuk, hogy 10 millió hülye ember eszik tevesz@rt.

Az Android is meg az iOS is consumer termék és olyan is. Milyennek kéne lennie? Pontositasz?

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Milyennek kéne lennie?

Találgatok: Az lehet a problémája, hogy ott van egy termék, amiért elég sok pénzt adott, de ezért (egy okos felhasználó szemszögéből nézve) elég kevés felhasználói szabadságot kapott.

---
Science for fun...

de ha a consumer tömeg nem akarja ezt a szabadságot, ÉS még talán :) biztonságban is van ezzel, akkor nem illik számonkérni a konfekció méreten, hogy a 44-es kicsi, a 45-ös nagy. vagy használd a "számomra tökéletes" kifejezést a "normális" helyett, mert az még definíció szerint átlagosat jelent, és jelenleg az iPhone és az aktuális Android egész közel vannak az átlag igényhez.

Illik vagy nem illik egy nem a konzumer tömeghez tartozó embernek ugyan már miért ne lehetne ez a véleménye? Én értem és azt kell mondjam részben még egyet is tudok vele érteni. (A biztonsággal kapcsolatban igazad van.)

---
Science for fun...

Nemrég nyitottam "root és garancia egyszerre, hogyan?" topic-ot itt hup-on, szóval egyetértek, de nem is vagyunk a konzumer tömeg részei, ezt kell látnod, ameddig ez 10-ből 9-nek meg se fordul a fejében.

Melyik mobil os nem consumer? Blackberry talán már nem az. És ettől jobb? Már az USA elnökének sem kötelező Blackberryt használni tudtommal.

amin nem megy a play store vagy az app store az szar. Nem tudom mit kell ezen görcsölni...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Miből gondolod, hogy a play store nem megy rajta?

heh és igazad van, android fut rajta. Akkor csak egy újabb 1000 dolcsis androidos telló. Hurrá.

--
GPLv3-as hozzászólás.

nincs rajta jack dugo

A jack dugó annyira 2016, te még mindig nem bluetooth fülesen hallgatod a zenéidet, és szenvedsz a kábelekkel, nagypapi? :P
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Rétegigény, de most vettem egy DAC-ot a telefonomhoz, microusb-n bekötve, és arra megy a jack-es fülesem. Rétegigény. Ahogy az is rétegigény, hogy ne vagy ne csak szép legyen a füles, hanem jól is szóljon. Jól alatt nem azt értem, hogy a basszus lerázza rólam a zoknit is, hanem azt, hogy az szóljon, amit a stúdióban rögzítettek. Ne több, ne kevesebb, ne fele, ne negyede, ne egy kiszínezett változata.

Nemrég jártam végig egy rakás budapesti mediamarkt-ot, majd hangtechnikai boltot, füleseket tesztelve, előbbiben egyértelműen a bluetooth uralkodott 30e alatti árak mellett is, utóbbiakban nem voltak Beats és JBL fülesek nagyon.

Nagyon kétfele megy most ez a témakör is, nagyrészt a design és bluetooth vs teljesebb hangkép és kábeles kivitel mentén, én csak azt remélem, hogy mindig lesz 1-2 márka, aki jack-es telefont IS árusít (nem zavar, ha van másmilyen is, csak ne szoruljon ki egy rosszabb teljesítményű technológia miatt).

Itt inkább a fejhallgató gyártóknak kéne két féle kábelt csomagolni. Egy Lightning és egy USB-C. A jack felesleges legacy.

Jelenleg felsőbb kategóriás füleseknél néhol van i és g változat (iOS és Galaxy, ejtsd android), szóval inkább az lesz, hogy két verzió lesz külön, de felvetném: van duplex már iOS lightning-on és Android microUSB-n keresztül? Pont most szívok azzal, hogy a microusb-re kötve a füles mikrofonja (és vezérlőgombjai) nem működnek.

A másik probléma, hogy az USB-s átvitel DAC-ot feltételez a füles részéről, ami eddig a telefon része volt, illetve innentől is annak kell lennie (kihangosító és egyebek miatt), viszont a fülesbe is kell egy, ennek a fogyasztását, javíthatóságát érdemes figyelembe venni (ahogy írtam, rétegpiacba tartozom, komolyabb fülesekbe szerintem ez nem ma fog bekerülni, helyette lesznek külső DAC-ok, és legacy jack-es fülesek).

"Egy Lightning és egy USB-C."

Lassan már elég lesz csak az USB-C :)

Mennyivel jobb lenne, ha a DAC a fülesbe lenne beépítve, és a füles vége sima microusb dugó lenne...
--
"Sose a gép a hülye."

Mennyivel lenne? Egy jack aljzatnyi helyet spórolsz a telefonon (mert ahogy írtam a DAC attól még oda is kell), viszont a füles javíthatóságán rontasz, és árban nyilván nem lesz a DAC se ingyen a füles gyártó részéről.

szerk.: DAC nélküli megoldás is létezik, az usb 4 erén ki lehet küldeni a fülesnek analóg jelet is, de azt már nem tudom ez mennyire szabványos (lightning-ot még nem használtam)

Izé... és ha a fülhallgatót másra is akarod használni?

Pl. bedugni egy laptop füles kimenetébe? Vagy egy erősítőbe?

"Mennyivel jobb lenne, ha a DAC a fülesbe lenne beépítve, és a füles vége sima microusb dugó lenne..."

Jó lenne, ha az így felszabadult jack dugó helyén lenne mégegy microusb (vagy inkább usb-c). Egyébként csupán elvesztettél egy csatlakozási lehetőséget, amire simán lehet, hogy volna szükséged (nekem épp van).

Nem kötözködés, de milyen esetben használnál két usb-c-t? Füles és közben powerbankról töltés?

Például.

Én spec minden este játszok egy keveset a telefonomon. Fejhallgatóval, hogy ne hangoskodjak. Addigra a telefonom jellemzően lemerült, töltőn van.

Most pedig hogy jön a nyár többet fogok kimozdulni, akár órákra is. Tavaly toltam a pokemon go-t, 1 óra alatt szívja csutkára az akksit. Pedig az úgy a jó, ha hozzátervez az ember 1-2 óra sétálgatást a városligetben, még edz is. Hadd ne kössek már kompromisszumot, hogy épp most zenét hallgatok, vagy töltöm a telefonom.

3000mAh akksi? no thx.

Én ezt a képernyő kivágást nem értem. Oké, úgy néz ki, mint ha maximalizáltuk volna a képernyőméretet. De a gyakorlatban hány program fogja ezt támogatni, és hány program fog úgy futni, hogy a fenti extra helyet nem fogja tudni kihasználni?

Remélem eljut JerryRigEverythinghez. Vagy TechRaxhez.

Tervezzen már egy normális méretűt is, pls.
--
"Sose a gép a hülye."

define "normális"

Azon sirunk (nem kevesen) hogy valahogy a piac csak 5-6" között bir gondolkodni. Legyen 4-es, max 4,7"-es, de az nincs.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Egyetértek, hogy a telefonok túl nagyok (lásd még biztosítók statisztikái a kijelző törések növekedéséről :), és a bebújtatós, tokra ragasztható telefontartóm), de ha egyszer erre van igény, akkor ez a "normális", ugyanis az az átlagos. Egyébként vannak, lásd Samsung A3 2017, ami családban van nálunk, és nagyon jónak tűnik (vízálló is!).

A baj az, hogy jellemzően a kis mérethez gyenge spec társul. Csúcsmodelleket sehol nem kapsz meg kis méretben, pedig nincs összefüggés aközött, hogy kicsi a kezed, és aközött, hogy azt szeretnéd, legyen fürge a telefon.

Az összefüggést én sem tartom jónak, sőt, szerintem a legtöbben tévednek (lásd még törési statisztikák, és a pontyra hasonlító haluzás amikor megkérdezed, hogy "miért a nagyobbat választja?"), de én végig csak azt vitatom, hogy ha ez a normális, akkor ez a normális most. Pont ebből a szóból szokott kiindulni az, hogy hát én jobban tudom, ami még akár igaz is lehet, de semmit se érsz vele, ha 99 másik vevő nem tudja, a piac viszont nekik termel, nem az "igazmondónak". Változtatni kell a keresleten, ha változást akarsz a kínálatban.

meg egy mikroszkóp.

4,3-4,5 környéke.
--
"Sose a gép a hülye."

ez a PH-1 szinte pont akkora, mint a Nexus 5, szóval elég kicsi készülék

meh. uncsi.

Hétszáz dollár... ki a franc ad annyit egy tucat telefonért? Mer lássuk be azért ebben semmi extra nincs.

Titánium váz azért nem hangzik rosszul, és faltól-falig kijelző nem sok van. Főleg nem egzotikus márkáktól :).

+1

Plusz a 360°-os kamera sem általános :-)
Illetve a többi paramétere se rossz (bár az akku viszonylag kicsinek tűnik) és nem nagyon hiányzik belőle semmi.

Nem próbáltam még a faltól-falig telefont de mennyire használható?
Hogyan küszöbölik ki a belógó tenyér részeket miközben használat közben kapaszkodsz a telefonba nehogy az aszfalton landoljon? (Elsősorban az egykezes használat közben.) Illetve nem is a hogyan érdekel, csak az, hogy a fals érintések valahogy kiküszöbölhetőek?
(Gagyi okosfon felhasználó vagyok, elszörnyedek a százezer fölötti árú telefonoktól, nem is próbáltam eddig. Az áptudét dolgokban (is) tudatlan vagyok.)

Meg hogy azokra hogy fog az ember tokot tenni?

S8-on nagyon frankón megcsinálták ezt, és a tok is abszolút jól működik. Meglepően.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Sony XA-m van, annak még nem hajlított oldalra a kijelzője, de faltól-falig (nézz rá képen). Sose volt fals érintésem, pedig fogom rendesen, egykézzel használom sokat, sőt, vettem rá egy bujtatós tartót ( http://img.dxcdn.com/productimages/sku_388402_4.jpg ), amitől nem mellesleg az addig kényelmetlen 5 color pont fogható lett.

De a hajlított kijelzőt nem tudom, ott már én is nehezen hiszem el, hogy nem ér hozzá a tenyér.

Köszi a tájékoztatást.

A bújtatós tartót meg különösen. Mekkora ötlet!

Nekem S7 edge van. Az oldalán a lehajló rész tok nélkül két kezes használatnál szinte sosem zavar be. Egy kezes használatnál viszont igen. Simán használható, de egy kicsit oda kell figyelni, hogyan tartja az ember.

Pár hét után (leesés elleni védelem céljából, nem a fals érintések miatt) vettem rá egy átlátszó tokot. Igaz, hogy az oldalán lehajló részt ez nem fedi be, mégis annyira távol tartja a tenyeremet, hogy az már nem ér hozzá a képernyőhöz véletlenül. Amióta tok van, egykezes módon is különösebb odafigyelés nélkül tudom fals érintések nélkül használni.

"Az oldalán a lehajló rész tok nélkül két kezes használatnál szinte sosem zavar be. Egy kezes használatnál viszont igen. Simán használható, de egy kicsit oda kell figyelni, hogyan tartja az ember."

Eszerint jól tippeltem.
Lehetőleg egy kézzel próbálom használni.

"Megérkezett az Android atyja, Andy Rubin által megálmodott Essential Phone."
Vajon az Apple is "beszarik" ettől a telcsitől, mint anno az Androidosok, mint amikor bejelentették az iPhone-t(http://appleinsider.com/articles/14/04/14/exclusive-android-docs-reveal-before-iphone-googles-plan-was-a-java-button-phone)? :P
(nem)

"Az Essential Phone alapvető dizájnja megfelel az idei év trendjének"
Jah, nagyon "ötletes" hogy belóg a kamera a képbe, mintha csak leszarta volna egy madár a képernyőt... Az b*szna be, ha ősszel az új iPhone is ilyen "belógós" kamerás lenne :D

Biztos megvan a célközönség, de nem én leszek az... :)
(#nemtetszik)

--
www.haiku-os.org

Kicsit sem akar célozni semmire a kép készítője:

http://photos2.insidercdn.com/Android.before.iPhone.jpg

Miután az AFTER képhez egy lanucheres képet rakott, (ami legalább annyira hasonlít az apple launcherére, mint akármelyik másik ikonos lista) a BEFORE-hez meg olyat, amin a böngésző van :)

Akkori telefonom bal oldalon:

http://hotkey57.ru/pda/review/image/htc/magician-black/pic2.jpg

Mert az Apple nélkül hol lennénk? (Szerintem meglepően közel ahhoz, ahol most.)

A cikkben levő képeken egyébként következetesen qwerty-s windows mobile-ok vannak, amikor több volt a nem billentyűzetes típus, de nem is baj. Hisz a multitouch volt a lényeges áttörés.

Klassz, de minek.

> Sol omnibus lucet.

mé' mé'

selmeczi után szabadon!

CSAK!