Desktop webböngészők piaci részesedése | 2009 január - 2017 április

 ( trey | 2017. május 30., kedd - 8:31 )

Jó reggelt! Kezdjük a mai napot azzal, hogy ránézünk arra, hogyan alakult a webböngészők piaci részesedése desktopon az elmúlt években világszinten és iitthon:

StatCounter - Desktop webböngészők piaci részesedése | 2009 január - 2017 április (világszerte)

StatCounter - Desktop webböngészők piaci részesedése | 2009 január - 2017 április (Magyarország)

Forrás: StatCounter

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a mostani google CEO sundar pichai azzal futott be a google-nel, hogy kiharcolta, hogy a googlenak legyen sajat bongeszoje, azt volt a fő érve, hogy a google olyan mértékben függ a bongeszoktol, hogy nem engedheti meg maganak, hogy ne legyen sajat verzioja
ő is project managelte a chrome-ot a kezdetektol fogva, aztan kapta melle a chrome os-t, androidot, chromebook-ot,...

bejött neki

--
Live free, or I f'ing kill you.

Nem ártana a Facebooknál is egy hasonló arc, aki rávenné a Facebookot a Firefox felkarolására. Az érvek hasonlóak.

Inkább ne...

Inkább a facebook támogatása minthogy webkit/blinkre váltson a Firefox is az Opera után.

(sub)

Chrome az új IE.

+1
maradok a Firefox-nál... mobilon meg Safari...

--
www.haiku-os.org

szerintem a mobil firefox a legjobb dolog.

Most is van 35 lap megnyitva (inkognito modban vagy 5), es a text reflow-t is aktivan hasznalom (itt a hup olvasasahoz is).

Annyira stabil, hogy 50.1 van es nem is gondoltam frissiteni:)) (miota kivettek magukat az f-droidbol).

Egy problemam van, hogy nem tudok galeriabol egyszerre 20kepet kijelolni, csak egyesevel. De ez android limitacio, de meg nem vitt ra a lelek, hogy frissitsem az egeszet...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Elaborate pls

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Egészségtelen a böngészőpiacon kialakuló monopólium. Ha nincs verseny, az rossz a fejlesztőnek, rossz a felhasználónak, rossz az üzemeltetőnek. Nem volt olyan régen még az Internet Explorer rémuralma, egyik-másik ezeregy éves firmware menedzsment felületben még mindig ott kísért. Nem szeretném, ha lenne egy HTML5 szabvány és egy HTML5 for Chrome. Persze, nem teljesen ugyanaz a helyzet, hiszen a Chrome alapjául szolgáló Chromium szabad szoftver. Ez nem biztosíték semmire, mert esetleg előfordulhat az, hogy míg a Chrome szépen fejlődik, addig a Chromiumba valahogy lassan szivárognak át a módosítások.. esetleg nem úgy jelennek meg az oldalak ahogy kellene mert "jaj bocs, elfelejtettük ezt meg ezt meg azt feltölteni az upstreambe.."
Tudjuk, hogy a Google bevételének szignifikáns részét hirdetések teszik ki. Tegyük fel, hogy a Chrome kvázi megkerülhetetlen lesz. Mi a biztosíték arra, hogy a Google nem mondja azt, hogy bocsi srácok, akkor innentől nem használhattok reklámblokkolót, követésblokkolót vagy bármilyen olyan bővítményt aminek a működése ellentétes az érdekükkel? Egy Chrome optimalizált világban, megpróbálhatod lecserélni bármi másra a böngészőt, de ha az a szabványok követésére van felkészítve és nem a Chrome által értelmezett szabványokra, akkor bukta van. Még nagyobb bukta, ha egy beépülő csak Chrome kompatibilis lenne. Ez évekkel ezelőtt ActiveX volt, most Pepper Plugin API a neve (https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=729481#c83).

Nagyon is van verseny. A Chrome és Chromium fejlesztése szerintem nem külön megy. És a Chrome fejlesztők másokkal együtt aktívan részt vesznek a szabványosítási folyamatokban. Amit írsz, az kb FUD, az IE rémtettei viszont nagyon is valósak.

Bizonyára nem voltam elég pontos / nyilvánvaló: nem a jelen helyzetet írtam le, hanem egy lehetséges, Chrome orientált jövőt, ami a túlságosan magas piaci részesedéssel kezdődhet. Addig van meg a verseny, míg van kivel és miért versenyezni.

Irni kell egy jobbat, mást nem tudok mondani :D

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Az IE legnagyobb baja mindig is az volt, hogy nem igazán követte a szabványokat. Ez a mai napig fennáll, habár már nem olyan vészes. (Nekem épp ez fáj most nagyon.) Úgyhogy még mindig az IE az IE... Hogy most épp melyik mennyire gyors, az nekem sose számított annyira.

tegyük hozzá: a szabványok nem követése hosszú ideig nem az IE baja volt, hanem a webfejlesztőké. Csak aztán fordult a Chrome...

A piacot uralta egy szabványokat hézagosan követő böngésző, s erre írtak trehány kódot wbkóklerek, így az IE ezt a rossz gaykorlatot csak konzerválta.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hiába nem uralja már a piacot, most is gondot okoz. Kijön egy új web API (lásd amit fentebb linkeltem), és még évekig lehet várni, mire gond nélkül használható IE-ben is (amit írtam, arra még rendes polyfill sincs). Oké, hogy ma már nem gyártanak IE-only oldalakat, de olyat se jó ötlet, ami mindenütt megy, csak IE-ben nem.

Az IE11 azért a legtöbb dolgot támogatja. Nem szokott gondot okozni.
Amit linkeltél az viszont sajna jogos.

Az a szerencse, hogy az IE lassan beesik (vagy már esett) a lélektani 10%-os határ alá. Sok megrendelő pedig csak annyit kér, hogy minden 10% feletti részesedésű böngészőn menjen az oldal, sok szerződés is így van megkötve.
Annak idején emlékszem, ezért volt nagy szám, amikor a firefox átlépte a 10%-ot, mert onnantól kezdtek nagyon megritkulni az IE only oldalak. Most pedig szépen eljön az az idő, amikor már a fejlesztők nem figyelnek az explorerre, és akkor meg az a pár százalék is hamar elolvad majd.
Van rálátásom több webfejlesztő cégre is, több portál is készül most is úgy, hogy exploreren már nem kérte a tesztelését a megrendelő. Egy forintot nem hajlandó explorer támogatásra költeni.
Sajnos azt is hallottam webfejlesztőktől, hogy a firefox az új explorer, és néha tényleg csinál olyan hibákat, amik számomra is érthetetlenek. Meg az is érthetetlen, hogy az <input type="date"> tag támogatása miért ilyen megoldhatatlan feladat nekik évek óta... Már Edge alatt is megy, és nekem az egyik projektemben nagyon hiányzott, hogy csak emiatt kellett js-el vacakolnom.

Ráadásul 4 éve fejlesztik, hogy végre menjen...

Amúgy félreértés ne essék, nekem nincs bajom a Firefoxszal. Alapvetően Chromeot használok, de van Firefox is a gépemen, néha azt is indítom. Viszont amikor webfejlesztek, ahhoz a chrome jobban kézreáll, nekem jobbnak tűnik a developer eszköze.

Azért itt van egy nagyon fontos dolog: ha nagyon kell, belefejleszted, mert nyílt forrású. Jó, kell hozzá a projekt jóváhagyása is, de ha egyszer szabvány, az elég jó indok. Egyedül (?) az IE az, ahol ez nem játszik, és akár évekig is lehet várni valamire teljesen reménytelenül.

Nagyon egyet értek az "input date" témában. Azért amilyen erőforrást beleölnek mozilláék hogy folyamatosan változtassanak valamit (sajnos ez lett az új motorja a fejlesztéseknek), például új béta funkciók stb - érdekes látni hogy ennyire fontos dolgok nincsenek megoldva.

input time-ot is csinálhatnának mindenhova, nagyon kéne. A nagy bonyolításban elfeledkeznek a fejlesztők egy fontos dologról. Hogy a webet alacsony tudással is nagyon hatékonyan lehet használni. Sajnos ez az igény is nagy mértékben csökken, gondolom a piaci pozíció megerősítéséért, ahol mindegy mi az ára.

Idézet:
Nekem épp ez fáj most nagyon.

Itt lehet ra szavazni, jobb kesobb mint soha. :)

Persze már szavaztam régen. 2.5 éve van fent. De ha a szavazat számít, akkor még sokáig csak álom marad, 10x ennyi szavazattal is vannak döglött javaslatok...

Mar amikor belinkeltem tudtam hogy rajtad mar nem segit, mivel neked most kellene. De ha kicsit feljebb kerul hatha hamarabb rakerul a sor.

Hát ebben van valami, ez az egyetlen modern böngésző kb. ami így random nem hajlandó megnyitni oldalakat, mert nem.

Például?

Nem tudok példát mondani. Látszólag tényleg tök random. 5 perccel előtte ugyanazon a gépen ugyanazon a böngészőben bejön az oldal, majd egyszer csak nem. Közben másik böngészőben megnyílik. Másik gépen ugyanabból a króm verzióból szintén. Majd gép/böngésző restart után újra működik.

A firefox ;) mert ha azon mukodik a weboldal, akkor a tobbin is jo esellyel, de ez forditva nem mondhato el :(

-
Go konkurencia kezelés gyorstalpaló

Kíváncsi lennék, hogy Safari esetén mekkora pc/apple termék/etc megoszlás.
Chrome-on mondjuk nem lepődök meg, csak hogy magyaroknál még ilyen sokan használnak firefoxot a nemzetközi átlaghoz képest.

Én például azért használom, mert ameddig nincs bajom valamivel, addig általában nem váltok. Lehet, hogy ha most dönteni kellene nem ezt választanám, de a megszokás nagy úr.

"csak hogy magyaroknál még ilyen sokan használnak firefoxot a nemzetközi átlaghoz képest"

https://hup.hu/szavazasok/20161210/hovd_2016_kedvenc_webbongeszo

--
trey @ gépház

:D

Ha így folytatják, akkor egyre többen hagyják ott a Firefoxot
Nálam az utolsó cseppet a plugin funkciók letiltása jelentette. A bankoláshoz és a munkámhoz szükséges pluginek már nem futtathatók az 52. verziótól. Így én is váltottam...
-
www.neurology.hu

Ez melyik bank és milyen plugin?

CIB bank. Icedtea (java) applet plugin. Bár javukra szól, hogy legalább kiadtak egy ekvivalens CIB_Internet_Bank.jnlp fájlt, ami gyakorlatilag egy jól felparaméterezett XML fájl, benne CIB bankos URL-lel.

De a munkahelyi VPN-es appletek támogatásának megszűnése nekem is nagy érvágás volt, és erre a célra azóta is más (PaleMoon) böngészőt használok.

Én pedig a Cyberfox böngészőt
-
www.neurology.hu

Sejtettem :-) ... lehet, hogy nem a FF-ot kellene otthagyni, hanem azt a bankot, aki Java applet technológiával netbankoltat ;-)

+1

FF-et már rég otthagyta mindenki aki selfsigned cert-ekkel működő embedded eszközöket is managel (tehát a teljes IT), úgyhogy a kérdés merőben elméleti.

He? Szerintem pont fordítva...
--
"Sose a gép a hülye."

Hmm, ilyenbe még nem futottam bele.
Viszont, az sokkal jobb a firefoxban, hogy self-signed certet egyszer elfogadsz, és amíg nem változik, addig nem dogja fel újra, hogy nem valid.
--
"Sose a gép a hülye."

De hisz ez a bug lényege. Ha egyszer elfogadtad, de az eszköz közben rebootol és új certet generál, onnantól nem tudsz többé belépni (más, azonos serialú eszközre se) mert ugyanaz a serial ami az előzőnél.

És kikapcsolhatatlan.

OK, ez bug, viszont a chrome meg minden alkalommal feldobja, hogy nem valid a cert, és fogadd el, hacsak nem importálod be külön megbízhatóként.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez nem bug, 11 éve szándékosan bekapcsolt működés, wontfix. Van róla ezer éves ticket is.

Engem nem érint mert nem használok bugrókát, viszont marha jót lehet rajta kacagni.

ha viszont ez szándékos, akkor annak nyilván oka van.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen. Erről több elmélet is van:
- a firefox direkt irrelevánssá akar válni (sikerült)
- a fejlesztőknek fogalmuk sincs az ssl-ről és a biztonságról (ez látható)
- a fejlesztők amúgy is IE/Chrome felhasználók, és csak egy jót akartak röhögni a firefoxosokon (megtehetik)

Mert nem használtál még mondjuk fos dell dracokat :)

És mint lentebb írta a kolléga, épp az a baj a rókában, hogy ha ugyanaz a serial, akkor nincs semmiféle tovább gomb, nem lehet exceptiont felvenni, se semmit, kapsz egy üzenetet, hogy "IJ bazmeg".

OK, de itt nem ugyanolyan sorozatú certre gondoltam, hanem magának a self-signed, vagy bármilyen módon nem valid certnek az elfogadására.
--
"Sose a gép a hülye."

értem én, de ez itt arról szól, hogy az lehet akármilyen jó, ha emiatt a másik miatt nem lehet használni a böngészőt.

Mivel 2012 óta csak MacOS(X)-re van Safari eléggé egyértelmű.

ismét egy kutatás, amiben engem nem kérdeztek meg. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Érdekes ahogy a magyar statisztikában a Chrome és a Firefox együtt mozog, csak épp egymás "inverzeként" egy ideje.

meglehetosen erdekes, valoban. sejteti, hogy hibas a grafikon: szinte kizart, hogy eveken keresztul ennyire egyforman mozogjanak ellentetes iranyba az eredmenyek.

Egyáltalán nem kizárt, mert %-ról van szó, és a többi játékos részesedése évek óta minimális illetve közel konstans, tehát a Chrome meg a Firefox lényegében csak egymástól tud részesedést szerezni.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Firefox

Ehh, már megint nem képezem halmazát az átlagnak, mondjuk amíg a gugliplorer az etvasz nem is leszek. ;P

A Google miatt kevésbé bízom a Chrome-ban, így maradok a Firefoxnál. Meg azért is, mert ezt szoktam meg, semmi bajom vele.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehetne a HUP-ról is a UA alapján ;]

bármennyire is utálom az IE-t, bizonyos oldalak csak azzal jelennek meg, pl Ericsson telefonközpont management felülete...

dicséretes ez a sok firefox. Büszke vagyok a magyarokra.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Firefox-ot használok, és szeretem, sokkal jobban kézreáll, mint a chrome. DE! Hogy fényévekkel lassabb, mint a chrome, az valami borzasztó. És bárki bármit mondd, ezen az évek, és az újabb kiadások semmit, de semmit nem javítanak. Sőt...
Egy youtube, egy facebook, vagy bármi erősen JS-es oldal alatt egyszerűen izzad a firefox, közben darabos a megjelenítés, darál a görgetés, stb. A múltkor facebookra töltöttem fel vagy 100 képet, firefoxszal... Kb. 1 órára el lehetett felejteni a firefoxot, közben 100% cpu, és süvítő cpu ventilátor. Még "szerencse", hogy nem multithread, mert akkor 400% lenne.
Azt hiszem mondtam már pár éve, hogy szerintem ez javascriptben írt böngésző/gui/akarmi teljes zsákutca, csak úgy lehetne előre lépni, ha valami rendes géphez közelibb nyelven, vagy jobb bájtkódra fordítható nyelven csinálnák (akár újra) az egészet.
--
"Sose a gép a hülye."

Már egy pár éve ezen dolgoznak: https://servo.org/

Szerk.: Akinek van kedve kísérletezni, felrakhatja a browser.html böngészőt, ami már a Servo-t használja. Persze ezt egy kicsit túlzás böngészőnek nevezni, mert gyakorlatilag egy canvas az egész (nincs menü, beállítási lehetőségek stb.), illetve Developer tool van még beépítve.

./servo: error while loading shared libraries: libssl.so.1.0.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Mondhatni, nem tartott sokáig a teszt. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Mondjuk itt irjak.....de mindegy.... https://github.com/servo/servo#on-debian-based-linuxes

Ezek devel-ek, fordításhoz kell(ene).
Én letöltöttem a kész binárist, az nem megy. Éspedig azért, mert 1.0.1 az openssl library, már elég régóta.
--
"Sose a gép a hülye."

Szerintem a Firefox hasonloan gyors alapban mint a Chrome, csak a kiegiszitok rettenetesen lassitjak. Chrome-t szinte egyaltalan nem lassitjak a kiegeszitok. Ezen a teren sajnos gyengebb a Firefox. (Vagy roszabbak a Firefox kiegeszitok?)

Firefox viszont joval stabilabb.