Véget ér az Ubuntu 12.04 LTS támogatása

Címkék

Hozzászólások

Ez azt jelenti hogy az elmúlt 5 évben tetszőleges bugfix request-re adott "Sorry, you have to upgrade to our latest release" válaszban innentől már nem lesz ott a Sorry?

Nem, amíg triviális dolgok nem fixálódnak az LTS-nek nevezett disztróban addig komoly feladatra csak RHEL, esetleg debian stable, mondjuk SLES.

Az ingyenes változatnak az is a feladata marketing szempontból hogy bemutassa, milyen hozzáállásra lehet számítani ha baj van.

Egyelőre nem sikerült meggyőzniük arról hogy olyan helyre javasoljam a telepítését ahol valami múlik is rajta.

Az LTS-nek is van Canonical által supportált része, meg egyéb közösségi. Így néznek ki a repók:

Main - Canonical-supported free and open-source software.
Universe - Community-maintained free and open-source software.
Restricted - Proprietary drivers for devices.
Multiverse - Software restricted by copyright or legal issues.

Neked a Main-en kívül a Canonical soha nem ígért semmit. Community supported.

Csak, hogy egy dologról beszéljünk.

Ha a Main-nel van problémád, az érthető. Bár az ide citált SLE, RHEL is akkor támogatott, ha fizetsz érte.

Próbáljuk az almát az almával összehasonlítani.

--
trey @ gépház

Ja, ezek main dolgok, webszerver (apache), perl, X.org meg hasonlók.

Nem azért szidom mert npm-mel felraktam egy node csomagot és jujj nem működik, csúnya canonical, vagy hogy sz@r az amúgy closed source videodriver, hanem mert utolsó lendülettel belepeccselnek kiadás előtt valami marhaságot, aztán ha rájuk szólsz hogy bocs de az azért alap lenne akkor a válasz az hogy az őszi bétájában már működik, plízápgréd.

2x futottam bele ebbe, az egyiket kiadás után egy héttel jeleztem, a másodiknál rájöttem már hogy az LTS az egy marketingszlogen

Ezért hívjuk úgy, hogy Long-Time Sorry :)

Csak tudod, azért néha bennvagyok olyan meetingen ahol az a kérdés, mire deployoljunk nagy rendszereket, fizetünk supportot is, és ha valaki azzal jön hogy az ubuntunál van LTS, akkor elmondom ezt a bugfix sztorit.

Coincidentally, még valahogy sose lett szerződése egyik ügyfelünknek se a Canonicallal egy ilyen meeting után.

Oké, nektek nem vált be. De azért van, akinek bejött:

Deutche Telekom, Sky, Yahoo, Bloomberg, NEC, Samsung, Cisco, Ebay, AT&T, Walmart

hogy csak a nagyobbakat említsük. Abban is biztos vagyok, hogy a Canonical semmivel sem különb e tekintetben más cégeknél. Valószínűleg előbb (nagyobb "kedvvel") fognak hibát fixálni a jól tejelő fenti cégeknek, mint neked.

--
trey @ gépház

Persze, de azért ezek után elfog a keserű röhögőgörcs ha az LTS betűkapcsolatot látom. Játszósgépekre meg anyámnak tök jó, simán futnak most is ubuntu instance-ban proto fázisban lévő projektek, de az éles szerver alattuk valszeg nem ez lesz, pont a tényleges long-term support érzékelt hiánya miatt.

Nekem is volt hasonló élményem még jó pár éve (~2009 -re tippelek), hogy a csoda LTS-ben valami olyan Grub verzió volt, ami szétesett, ha RAID1-en belül volt a boot fs, ha a RAID1 egyik lába kiesett. A vicc, hogy a default install ezt a setupot ajánlotta fel. Ott is a bugreportra simán ráírták, hogy wontfix.

Mint fejlesztő megértem, hogy nem lehet minden bugot fixálni és priorizálni kell, de mint felhasználó, nem szeretem. :) És Ubuntun kívül nem tudok olyan Debian alapú disztróról, ahol 2 évente jön fixen friss release.

Toltok valami kspliceot, vagy mindegy nekik?

Nekem egy solaris rémlik valahol 900+ nappal, ott néztük egy kicsit a helyi emberrel, hogy mi lenne, ha leigazolná, hogy meg volt az upgrade (ami úgy is csak a support miatt kell), ha véletlenül nyitna ticketet (ami a 900 nap alatt nem volt), úgy is én vagyok a 2nd line, megcsinálom, most meg kirándulok egy hetet a finneknél, mert ehhez kár hozzányúlni...

Kár érte, jó kis rendszer volt.

Unity2d-vel meg még csicsás is, minimális erőforrásból. (Én továbbra is tagadom hogy a képernyő oldalán megeleníteni 8 ikont, több erőforrás kéne, mint monjduk egy c64-ben van, de a jelenlegi DE készítők ezt nem így tartják.)

Hajbazer mode OFF

Kinek mi a véleménye, ha egy Deskopt disztró verzió kapna 10-15 év támogatást, az mennyivel növelné meg a Linux 3-ik féltől származó programokkal való ellátottságát?
Befagyasztani minden lib veziót 10-15 évre, és nem eltörni az előre-hátra kompatibilitást.
Ahogy 1-1 windows verzió esetén van.