Új szerver telepítőn dolgozik az Ubuntu Foundations csapat

Címkék

Mathieu Trudel-Lapierre nemrég bejelentette, hogy az Ubuntu 17.04 fejlesztései ciklusa alatt egy új, kísérleti állapotú szerveres telepítő keretprogramon dolgozik az Ubuntu Foundations csapat. Szerintük itt az ideje, hogy a munka eredményét a szélesebb közönség elé tárják, ezért egy Technology Preview-t adtak ki belőle tesztelésre. A teszteléshez használható lemezképfájlok megtalálhatók itt. Nézzünk bele:

Ubuntu 64-bit-2017-04-23-19-42-37

Ubuntu 64-bit-2017-04-23-19-43-29
Telepítési nyelv kiválasztás (jelenleg csak angol)

Ubuntu 64-bit-2017-04-23-19-43-45
...

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-47-19
DHCP szervertől kapott hálózati beállítások

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-47-35
Inkább megadjuk kézzel...

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-49-07
...

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-49-21
...

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-49-38
...

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-49-51
Lemez konfiguráció

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-50-06
Első partíció létrehozása

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-50-42
...

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-51-16
Támogatott fájlrendszerek

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-51-28
...

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-52-53
swap ...

Ubuntu 64-bit server-2017-04-23-19-53-11
Amit szeretnénk...

És a teszt itt véget is ér, mert ezen a ponton egyszerűen nem lehet túljutni ezzel a virtuális géppel. A visszajelzések alapján a probléma nem egyedi. A nem túl stabil és nem túl funkciógazdag telepítő itt egyszerűen állandóan újraindul, a lemezre nem ír semmit. Más telepítő alól létrehozott partíciókat nem olvassa be stb.

Ebben a formában ez még tesztelésre sem igen használható (olyan advanced dolgokról mint RAID konfigurációról, LVM-ről stb. ne is álmodjunk) így aki meg akar spórolni 500MB letöltést és 10 perc felesleges munkát, az le se töltse.

Hozzászólások

Nem egyszer olvastam már olyat, hogy "Windows mellé akartam Linuxot telepíteni (életemben először), de a Linux olyan szar, hogy letörölte a Windowst. Mit csináljak?"
No itt legalább ez nem fordulhat elő!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az élet sohasem áll meg. Mindent lehet fejleszteni. Ez még nagyon az eleje. Szerintem most az a cél, hogy működjön és később fogják felépíteni rendesen.
Amíg van egy stabil működő rendszer addig nem baj, ha másikat is elkezdenek csinálni.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

De a maradéknak kell munkát adni. (Egyébként inkább némi iróniával jegyeztem meg, mert azért furcsa lenne, ha egy értelmetlen projektnek azért nekikezdenének, vagy erősítenének benne, hogy legyen valami munkája más projektből felszabadult embereknek.)

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Simán lehet hogy lekötésre van, gondold meg, megterveztek egy komplett OS-t, a bootfolyamattól a zenelejátszóig, most meg kuka az egész. Szerintem sokan vannak most olyan állapotban, hogy minden erővel azt próbálják elhitetni magukkal, volt értelme az elmúlt 4 évnek az életükből, és a kognitív disszonancia összes tünetét produkálják - pl. ideiglenes bipoláris ("mániákus") depresszió és társai.

Majd meggyógyulnak, hagyjad őket, ha nem b@sszák nagyon el, mivel most az az irány hogy akkor szerver, úgy érezhetik, ezt van értelme megdizájnolni, átdizájnolni, most ha megint beszólnak nekik hogy "vissza mennyé" akkor végleg beleőrülhetnek, és ez nem vicc.

> most meg kuka az egész.

Figyelmetlenül olvastad a híreket. Nem kuka és messze nem az egész.

Eleve a nyílt forráskódú és szabad szoftverek világában értelmezhetetlen a "kuka" kifejezés. A kód ott van ahol eddig is volt. Aki akarja az fejlesztheti, használhatja. A Unity8-at mint projektet nem finanszírozza tovább a Canonical. Ennyi a hír.

> próbálják elhitetni magukkal, volt értelme az elmúlt 4 évnek az életükből,

Van szerencsém személyesen ismerni az összes mérnököt akik az Ubuntu desktop/phone területen dolgoztak az elmúlt 4-6 évben. Megnyugtatlan, hogy nincsen közöttük olyan akinek az élete értelmét jelentette volna a munka. Felnőtt, értelmes szakemberekről beszélünk akik pontosan átlátták mindig is a projekt kockázatait, lehetőségeit és gyengeségeit is. Minden szoftverfjelsztésnek vannak ilyenjeik.

> pl. ideiglenes bipoláris ("mániákus") depresszió és társai.

Napi kapcsolatban vagyok szinte mindenkivel a csapatból. Megnyugtathatlak, hogy jó kedéllyel bár kétség kívül csalódottan vette mindenki a lapot.

> most az az irány hogy akkor szerver, úgy érezhetik, ezt van értelme megdizájnolni, átdizájnolni,

Nincsen semmilyen átfedés ezen szerver telepítő fejlesztői és a desktop fejlesztők között. Teljesen külön csapat, teljesen külön célokkal.

Lehet ez most más lesz, a HERE-ben azért sok volt a kognitív disszonanciás.

Most jövök egy meetingről egy magyar nagyvállalattól. Normál esetben egy ilyen meeting egyszerű, ez volt terepen, ezt mutatják a statok, utánanéztünk, ezek a jelenségek állnak a stat hátterében, ebből következően ezek a tervek, changeset, tiszta sor.

Hát a rendszer tervezőitől a userek is meg mi is kaptunk hideget-meleget, bizonyos concepteket nem tudnak elengedni, akkor se, ha logikai önellentmondásba keverednek miatta.

A Nokia bukása után ezt a hangulatot láttam, és azt tippeltem, itt is ez lesz, de nyilván mindenkinek jobb ha nem.

> Hát a rendszer tervezőitől a userek is meg mi is kaptunk hideget-meleget,

Bevallom, a leghalványabb gőzöm sincs, hogy ez hogyan kapcsolódik a témához. Azzal együtt, hogy a legteljesebb mértékben megértem amit mondasz és ez a jelenség számomra is ismerős. Csak éppen semmi köze nincsen ennek ahhoz ami az Ubuntu háza tájékán történik.

> A Nokia bukása után

Techbulvárból "tájékozódottak" rossz szokása a Nokia bukását emlegetni. A Nokiánál jelenleg is 100 ezer főnél több ember dolgozik és a cég assetjeinek a piaci értéke jelenleg 45 milliárd euró környékén van és az éves forgalma 20 milliárd forgalom körül van. Sok cég van a világon aki szeretne ilynné "bukni"

Nekem most is több tucat ismerősöm és barátom dolgozik sokféle projekten a Nokiánál. Jó hely az még mindig. Bár nyilván sok hülye van ott is, mint mindenhol máshol is.

Feltételezem, hogy nem vagy tisztában a Nokia történelmével.

A Nokiát 1871-ben alapították. Az elmúlt 146 évben a cég jópárszor váltott stratégiát. A kezdeti cellulózgyártás után foglalkoztak, gumigyártással, kábelgyártással, PC gyártással, elektromos kapcsolószekrényekkel, TV és Rádió gyártással (ITT-Nokia megvan még? - https://www.youtube.com/watch?v=m-Gu4pZJp0w), katinai gázálarcokkal ... és valóban a 1990 és 20014 közötti 24 évben (ami a cég teljes történelmének 16.5%-a) mobiltelefonokkal. A Nokia részvényeinek több mint felét az elmúlt év változásai ellenére is két finn nyugdíjalap birtokolja és körülbelül 200 ezer finn állampolgárt tartanak számon mint kisrészvényest. A cég 1871 óta finnországi bázissal rendelkezik és az igazgatótanácsnak mindig is többségben voltak a finnországi igazgatók.
Az NSN-ből pedig nem kiszállt a Siemens, hanem a Nokia mint a cég tulajdonosa kivásárolta a Siemens részét. És nem Nokia Networks lett a neve, hanem Nokia Solutions and Networks. Csak egy év múlva tértek vissza a 2006-ig használt névvhez a Nokia Network-höz.

Amint látod a magyar Orion-hoz hasonlítani azért durva csúsztatás (vagy tájékozatlanság)

Látom nem vagy tisztában az Orion történelmével. Az Orion a magyar elektronikai ipar meghatározó gyára. 1913-ban alapította Kremeneczky János. 1942-ben az egész világ rádióexportjának mintegy 25-30 százalékát az Orion bonyolította le, és a világ sok országában gyártottak Orion licenc alapján rádiókat. A vállalat 1997 óta szingapúri Thakral Csoport tulajdonában van.

De Nokia körül is nagy a zavar a fejedben. Az egykor Nokia mobilokat gyártó Nokia Devices and Services divízió ma Microsoft Mobile néven döglődik. A dicső távoli múlt a cellulóz meg gumigyártással ennél a témánál teljesen indifferens. 1990 és 20014 közötti hátralevő 18024 évben, még nagyon sok minden történhet, akár vezető űrsiklógyártó is lehet a mai Nokia Networksből. :)
"És nem Nokia Networks lett a neve, hanem Nokia Solutions and Networks."
Nokia Solutions and Networks Kft. a magyarországi leányvállalat neve ha még ezt sem tudnád.

Egyébként visszakeresheted, jó előre megmondtam, hogy az Ubuntu Touch egy életképtelen próbálkozás. Akkor is hasonló fogalmatlan nagyképű arroganciával próbáltad osztani az észt. Váltig bizonygattat, hogy van egy pici de valós piaci szelet ahol megkapaszkodnak az Ubuntu mobilok.
Természetesen az történt amit írtam. Illene megkövetned, de nincsenek illúzióim, agyonfrusztrált személyedtől nem várom el.

Egyébként számon lehet kérni. Mi magunk, a nagy oszolj előtt is leültünk a csapattal és átbeszéltük, hogy mi az amit esetleg jobban kellett volna csinálnunk, vagy máshogy.

Mivel én és az én csapatom csináltuk a komplett application frameworköt, tehát minden olyan UI komponenst amit látsz a rendszerben és minden olyan eszközt és asztali alkalmazást ami az alkalmazás fejlesztéshez kell (SDK) ezért teljesen jogos a kérdés, hogy ezeken a területeken lehetett volna-e valamit máshogy csinálni ahhoz, hogy eredményesebb legyen a projekt.

Nehéz kérdés és kemény beszélgetés volt. Nagyfiú mindenki a gárdában, szóval senki nem riadt meg az önkritika lehetőségétől.

Ha nagyon le akarom szűkíteni a dolgot akkor két poton lehetett volna jelentősen javítani az Ubuntu Phone esélyein. Egyrészt nem szabadott volna hagynunk a 15.04 és 16.04 közötti kiadásokban engedni az új toolchaint. Ez önmagában elég lett volna a bukáshoz, mert gyakorlatilag emiatt nem volt esélye LTS-re upgrade-elni a 15.04 alapú Ubuntu telefonokat. Ezt sajnos én későn vettem le. Be kellett volna vetnem midnen erőmet és befolyásomat, hogy ezt az ostoba upgrade-et megakadályozzam. Ez, ha úgy tetszik az én hibám volt. Mert én feleltem az alkalmazásfejlesztő eszközökért és pontosan az volt a gond, hogy egy 15.04 alatt fordított Ubuntu Phone app nem feltétlenül lett volna kompatiblis egy 16.04-es rendszerrel az említett ABI törés miatt. Ezt a problémát mint blokkert kellett volna eszkalálnom ezerrel. Sajnos az ubuntu core csapat ívesen tett az ilyen rizikóelemzésre. De nekem tudnom kellett volna, hogy azok a srácok nagyon szóló harcosok.

A másik kardinális bukta az volt, hogy a világ legnagyobb teleoperátora konkrétan átadott egy listát, hogy miket akar látni az Ubuntu Phone-ban ahhoz, hogy 10 millió példányban a polcra rakja. Ennek a listának a legelső pontja korántsem meglepő módon a kínai szövegbevitel volt. Ezt én tudtam és megbíztam a Unity8 csapatban, hogy ők megcsinálják. Nem csinálták meg. Azért mert a U8 vezetőjének a főnöke egy ostoba gyökér seggfej. Na, nekem akkor át kellett volna ezt vállalnom és ha a 2 arcot ráállítok a csapatomból akkor esetleg később készül el a lekerekjtett sarkú shape komponens... de lett volna Chinese text Input és egyel beljebb lettünk volna.

Szóval, igen én is és mi is részesei voltunk annak, hogy nem futotta ki magát a projekt. De mi is csak emberek vagyunk és követtünk el hibákat.

Az amit a tmi féle ostoba trollok sosem fognak megérteni, hogy igazán nagyot dobni csak igazán nagy nekifutással lehet. Ha top projekten akarsz dolgozni és világrengető dolgot akarsz csinálni ahhoz 10 projektből 9 szopó projekten kell végigmenni. A technológia élvonalában talán ha száz projektből egy jön be és nagyon vastag bőrt kell növeszteni és nagyon jól kell tűrni a szopógép üveghangú sikítását ahhoz, hogy egy-egy alkalommal minden összejöjjön.

Olyan nincsen, hogy valaki az egész karrierje során mindig globálisan releváns, nagy horderejű és sikeres projekteken dolgozik. Nagy mázli már az is, ha egyszer összejön az ilyen. A világ fejlesztőinek a nagy többsége munkaruhanyilvántartó rendszereket buherál... nem mindenkinek adatik meg, hogy folyamatosan a sikeres és gazdag cégek projketjein dolgozzon.

Én mindenkinek tiszta szívből kívánom, hogy jobb legyen a saját aránya mint 1:9

Nekem személy szerint ha az összes eddigi komolyabb szoftver porjektet nézem amiben részt vettem akkor eddig cirka 10 projektből úgy 4 volt olyan ami nem úgy futott ki ahogy én szerettem volna. De ha a tízből csak a komolyabbakat nézzük, mármint azokat amelyeknek globális technológiai relevanciája is volt vagy legalábbis lehetett volna, akkor bizony 5 projektből 3 erősen szopó.

Bár tudom, hogy ilyen kis számokbó nem számolunk statisztikát, de mégis az az érzésem, hogy minnél nagyobbat akar az ember markolni annál esélyesebb, hogy luftot fog.

Dehogynem. :)

A netflix tudja rólad, hogy mit nézel, milyen kontentről milyen kontentre lépkedsz, azt is tudja, hogy hány perc után unod meg az aktuális epizódot - tud rólad mindent. Ha ezt az infót jól értelmezed, akkor pl. elég könnyű olyan saját tartalmat gyártani, ami betalál a nézőknek.

+1

Egyetemen bejártam néhány ilyen témájú előadásra, ott ilyenekkel példálóztak:
- a random-telco megtudja előre, hogy el fogok menni tőlük (de ha felhívnak, s adnak 1 giga mobilnetet pluszba ingyen, akkor valszeg nem)
- a Netflix gyárt olyan tartalmat, hogy véletlenül sem gondolkozom el a lemondáson, mert nagyon betalál
--
blogom

Ha valaki kap +1 giga mobilnetet ajándékba azért, mert egy algoritmus ezt jövendöli meg, akkor ez bizony könnyen öngól is lehet, mert ezek után a delikvent elvárja, hogy később is kapjon, csak úgy magától. Ez lesz az elvárása. És lehet pont azért fogja otthagyni a szolgáltatót, mert kvázi hozzászokik valamihez, ami nincs is.

Sosem lesz az algoritmus olyan okos, hogy az emberi agyafúrtságot előre kitalálja.

A Big Data valójában egy marketing bullshit, amit a felsővezetők, menedzserek dobálnak, mint fogalmat, hogy elhitessék a szakértő hallgatóikkal, hogy mekkora szakmai ászok is ők, valójában pedig éppen, hogy nem.

--
robyboy

> És lehet pont azért fogja otthagyni a szolgáltatót, mert kvázi hozzászokik valamihez, ami nincs is.

A többség nem, de a maradék is lehúz még 1-2 évet a szolgáltatónál – ellentétben az azonnal felmondással. Kész nyereség.

> Sosem lesz az algoritmus olyan okos, hogy az emberi agyafúrtságot előre kitalálja.

A közhiedelemmel ellentétben az emberek nem olyan találékonyak, mint gondolják. :) Dolgoztam szolgáltatónál, 4-5 archetípussal lefedhető az ügyfélbázis nagy része. Amikor te azt hiszed, hogy te vagy a májer, mert kicsavartál a szolgáltatóból ezer forint kedvezményt... nos, a szomorú valóság az, hogy két újabb évre lekötötted magad, és még a "kedvezményes" áron is vastagon megéri eladni neked a cuccot.

> Big Data valójában egy marketing bullshit

Nézd, vallási kérdésekbe nem akarok belemenni, de ha szerinted egy kvázi-korlátlan méretű adathalmazból nem lehet konkrét üzleti tervet csinálni, akkor nem értesz hozzá. Ez nem ciki, én is sokkal kevésbé ismerem a témát, mint szeretném, de nem is alkotok róla sommás ítéletet a hupon. :)

Na, lehet akkor én vagyok a kivétel - nem akarom ajnározni magam, de pár év alatt kb. lefeleztem a szolgáltatásaim összköltségét, egyszerű gondolkodással. Leszarom az akciókat, ajándékokat, nyereményjátékokat. Legutóbb a bankomat fenyegettem meg írásban, hogy ne hívogassanak, mert nincs szükségem semmire. Azóta nem hívogatnak.
Szerinted ez működik így Big Data-val? Vagy én vagyok a kivétel?

--
robyboy

> nem akarom ajnározni magam, de pár év alatt kb. lefeleztem a szolgáltatásaim összköltségét

Felesleges is lenne, simán beleillesz te is az ügyfél-archetípusok közé. :) Én is ezt a csapatot gyarapítom, aki addig "vitatkozik" a szolgáltatóval, amíg nem kap "kedvezményt", majd tudat alatt büszke az így elért "megtakarításra".
Mindeközben a szolgáltatónak még így is profitábilis az előfizetéséd. Amúgy is árverseny van, a többi ügyfél is többé-kevésbé ennyit "spórol" meg havonta.

> Szerinted ez működik így Big Data-val?

A big data alapja a statisztika, mindkét végletnél vannak kilógó elemek, nem ezekre érdemes építeni. Ha az ügyfelek maradék 99%-át ismered, az már good enough. Ettől még nem lesz bullshit, ha akarsz, lehetsz nyugodtan a kivétel. (Pro tipp: nem vagy, de ezt ne leminősítésként értsd.)

Tiszta sor, hogy nem vagyok kivétel. Az is tiszta sor, hogy keresnek rajtam a szolgáltatók, ezzel sincs problémám. Az ember akkor válik kiszolgáltatottá, amikor igénye van egy szolgáltatásra. És valljuk be őszintén, van egy pár szolgáltatás, ami a muszáj kategóriába esik.
De észnél kell lenni, és hozhat az ember néha(?) akár meglepő döntéseket is, amikre bármilyen statisztika, elemzés, stb... sosem lesz felkészülve.
Beskatulyázhatnak, lehet belőlem egy sztring egy adatbázisban, de sosem fogja tükrözni a teljes igazságot. Féligazságok alapján pedig bármilyen következtetést levonni egyszerűen hiba.

--
robyboy

Erdekes, hogy de igen, vannak akik profitalnak belole. Facebook, google, microsoft, ibm, stb, stb. Azok akiknel tenyleg sok az adat. Es mi is jol megelunk belole, akik ertenek ahhoz, hogy segitsek az ugyfelet. Ha te meg nem talalkoztal vele, rendben van. De hogy lathatoan nem ertesz hozza, de osztod az eszt, hogy ez semmire sem jo. Na ez mar vicces.
Kerlek adj megoldast a kovetkezo problemara: napi 10 terrabyte-nyi nem strukturalt adat erkezik egy rendszerbe. Ebbol neked csaknem real-time (mondjuk van ra 30 masodperced) meg kell keresned azokat a pontokat, amik az elmult harom honap trendjehez merten szignifikansan eltero adatok (ez harom honap eseten csaknem egy petabyte folyamatos es gordulo elemzeset jelenti). Valamint biztositsd, hogy ugyanezt egy elemzo ket evre visszamenoleg is elvegezhesse belathato idon belul.
Ja es ez az egyik legkevesebb adathalmaz amivel dolgozunk. :)
Kerlek javasolj erre megoldast.

Leegyszerűsítve: vásárolj saját magad által generált kedvezménnyel. Ha még van annyi mosóporom és öblítőm, hogy kihúzzam vele a következő hónapi kuponig, akkor csak annyi a dolgom, hogy vásárlás közben berakjam a kosárba, majd a pénztárnál visszategyem. Következő hónapban máris megvehetem olcsóbban.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

ezen a szinten akkor inkabb cfdisk

Star Citizen referral: STAR-CX9F-NJ2B

kicsit lassuak, mint a debian cuccok altalaban, le vannak maradva. aprilis 1 mar elmult :)

Kisertetiesen hasonlit a RedHat installer tui opcioira a dolog. Mondjuk az mar 10+ eve mukodik. :D

Mi volt a gond a jelenlegivel amúgy? Illetve mivel fog többet tudni az új?

--
robyboy

Mostanában játszósból telepítettem Ubuntu szervert. Nem értem miért, de tök sokáig tartott a telepítés, pedig csak egy alaprendszert tettem fel SSH-val. Van egy olyan érzésem, hogy a desktopnál használt trükköket - pl hogy konfigurálás alatt már másolja a fájlokat nem tudja a mostani szerver telepítő. Úgyhogy van hova fejlődnie végülis. Kérdés, hogy valóban fejlődni fog-e ezzel? A nem működő próbaverzió mindenesetre rossz jel.

Ha softraid-del raktad fel, akkor addig elhúzza a telepítőt, amíg a tömböt szinkronizálja. Egész véletlenül pont akkor végez a telepítő a fájlok másolásával, amikor a második terminálon a "cat /proc/mdstat" azt nem mutatja, hogy kész a tömb. A telepítőből nem derül ki erről semmi, csak az látszik, hogy iszonyatosan lassan csinálja a dolgát.

Mark barátunk nem arról beszélt, hogy nem ölnek időt/energiát felesleges marhaságokba...?

> BERUS
Motor: Zorin OS 12.1; Lubuntu 17.04 LTS; FreeBSD 11.0; Windows Phone 10

Nekem az jön le ebböl, hogy a Canonical egyre jobban nem tudja, hogy merre mozduljon.
Ha így folytatják, hatalmas zakó lesz a vége.
Nem hiszem, hogy most éppen egy installscript a legnagyobb problémájuk.

--
robyboy

jó jó de végül is milyen színű lesz a biciklitároló?

Nem értem ennek mi értelme.
A centos-ban is rettentő bugos volt az anaconda, amikor belerakták, pedig előtte a fedorában már tesztelték.
--
"Sose a gép a hülye."