Devuan Jessie 1.0.0 stable RC

 ( trey | 2017. április 23., vasárnap - 10:28 )

Devuan

2014 végén magukat veterán UNIX adminokként jellemzők egy csoportja a systemd ellen lépett fel. Akkor azt ígérték, hogy ha a Debian-ban a systemd leváltja a sysvinit-et, akkor forkolják a disztribúciót és sajátot hoznak létre. Így lett, így is tettek. Tavaly áprilisban egy bétával jelentkeztek, most pedig megérkezett Devuean Jessie 1.0.0 kiadásra jelölt verziója.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mire kész lesznek a projekttel, kvázi mindenki elfogadja majd a Systemd-t.

--
robyboy

Azért a Slackware is tartja magát ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

The Last of the Mohicans

--
robyboy

Hogy tudsz értelmes, mindennapi célokra használni egy olyan disztrót, aminek a hivatalos csomagkezelőjében még dependency feloldás sincs és kb. mindent fel kell raknod (bloat), hogy ne törjön el a rendszered?

Nem beszélve arról, hogy ha fel akarsz tenni valami progit, ami nincs benne a hivatalos repo-ban, akkor vagy valaki írt hozzá slackbuild script-et és szerencsésebb esetben még működik is (nem fossa össze magát a script valami olyan error-ral, amit életedben nem találsz meg sehol google-val), vagy megírhatod te, elbaszva egy egész napot egy olyan feladatra, ami más disztrókon egy apt-get install vagy egy pacman -S.

Idézet:
dependency feloldás

Micsoda bloatware, mesterségesen generált igény! A win98 is milyen jó volt enélkül...

Úgy tud, hogy ért hozzá. Ki lehet deríteni milyen lib-ek kellenek egy szoftvernek, meg azokon belül van-e verziófüggőség. Nem azt mondom, hogy nem munka, a csomagkezelők automata megoldása ezerszer kényelmesebb, de azért ha csinálod egy ideje, akkor gyakorlatot szerzel benne, meg lehet szokni, kívülről fogod fújni, hogy az általad használt szoftverekhez milyen függőségek kellenek.

Egyébként vicces ezt tőled hallani. Örülnöd kéne, hogy vannak bloatmentes disztrók, systemd meg dependency-feloldás nélkül, erre most meg ez a baj. Nyilván téged nem érint eleve egyik kérdéskör sem, mert XP-zel.

Idealistáék a dependenciákat is folyton változtatják.

Egyébként a slackware-ben meg pont az tetszett, mikor kipróbáltam, hogy van benne XMMS 1, GTK1-gyel, ami még nem bloat (mint a GTK2, meg a GTK3).

Csak én nem tudnám megszokni, hogy az alaprendszeren belül sincs dependencia feloldás. Ilyen szempontból még az XP-nél is rosszabb, mert ott se úgy megy, hogy felrakod az IPv6 támogatást, vagy az új Internet Explorer-t, aztán írogat a rendszer, hogy nem találja a DLL-eket. Legalább az alaprendszer kaphatott volna dependency tracking-et, ami kevés csomag esetén nem bloat. Meg ha amúgy normálisan van implementálva, nem úgy, mint a Debian-nál, egy szöveges fájlba behányják az egészet, aztán felparseolják minden egyes apt-get futtatáskor (a legelbaszottabb megoldás, amit valaha láttam).

Így gyakorlatilag production környezetben lehetetlen Slackware-ezni, mert elég egy csomag behúz egy új dependenciát és nem olvasol 1024 féle levlistát, akkor összeszarja magát a rendszered.

Egy-két nagyobb csomag kivételével magamnak fordítom a rendszert. Az alaprendszerben nincs dephell, egyszerűen fel kell rakni a rendszert és nem "piszkálni" feleslegesen. Az alapok jól vannak összerakva. Nagyon jól!

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Jó, de az legalább 9 giga = bloat.

10 giga az alaprendszerem a rengeteg -devel csomaggal együtt.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Na és mondjuk egy chromiumot honnan szedsz hozzá, ami frissül is?

SOURCE=http://mirror.nl.leaseweb.net/slackware/slackware64-current/:OFFICIAL
SOURCE=http://software.jaos.org/slackpacks/14.2-x86_64/:OFFICIAL
SOURCE=http://bear.alienbase.nl/mirrors/people/alien/sbrepos/current/x86_64/:DEFAULT
SOURCE=http://bear.alienbase.nl/mirrors/people/alien/multilib/current/:PREFERRED
SOURCE=http://bear.alienbase.nl/mirrors/people/alien/restricted_sbrepos/current/x86_64/:DEFAULT

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

A dependenciáit pedig tudod fejből? Mert elég sok van neki.

Miért kellene tudnom? Az alaprendszerre ha felrakom a chromiumot az elindul anélkül, hogy mást is telepítenék feleslegesen.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Egyébként alapból milyen processzorra vannak optimalizálva a csomagok 64-biten?

Bármely 64 bites procin elzörög.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Kb. semmilyenre. Pont ez a lényege a mai rendszereknek, hogy mindenen elfussanak architektúrán belül, tehát jobb, ha semmi gyártóspecifikusat nem támogatnak (most nem az MMX és társaira gondoltam).

--
robyboy

hat mennyivel jobb a debian, felraksz egy mc-t es felrakja hozza a komplett X11-et, mert van benne egy plugin ami kepnezot indit es az dependel x-re... (jo ez regen volt, lehet azota mar megoldottak, ubuntun legalabbis nem ennyire gaz, de ott is felrak 20 folosleges dependencyt)

vagy hogy nem lehet leszedni az exim-et, mert akkor nem lesz MTA, de felrakni se lehet sendmailt mert akkor konfliktol az eximmel.

inkabb kezelem en kezzel a dep-eket salakon, akkor legalabb az lesz csak fent valoban amire szuksegem van, nem a sok bloat :)

A'rpi

Az első problémára való a mágikus "apt-get install --no-install-recommends" opciója

--no-install-recommends
Do not consider recommended packages as a dependency for
installing. Configuration Item: APT::Install-Recommends.

--
robyboy

Sot, van rosszabb is, amikor nincs bent a dependencia. :D
A connman-ui nem indul el, ha nincs felrakva a dbus-x11. De mitol lenne ez felrakva? Mert a connman-ui nem keri mint dependencia. A connman maintenere feltetelezi, hogy mar hasznalsz valami olyat, aminek mar kellett. :D
Es ez csak egy elokapott pelda hirtelen. Amennyibe en belefutottam, jesszusom.

Valamikor en is elmentem ebbe az iranyba, kituztem magamnak celnak, hogy egy minimalista telepitesem legyen, csak ami tenyleg szukseges. Meg a kerneleket is kezzel forditottam, hogy kiirtsam a "bloat"-ot.
Aztan rajottem, hogy az idom **sokkal** dragabb mint a tarhely, CPU es RAM, es tettem egy Ubuntu-t. Azota van idom hobby projektekkel is foglalkozni, nem a OS-t reszelem szabadidomben.
--
:wq

Itt nem a minimalista dolog a lényeg, egyszerűen úgy működik ahogy én szeretném és nem akar minden frissítésnél felülírni mindent :-) Egyébként karbantartani gyerekjáték, ha nincs valami nagy változás, de az a többi disztrónál is maximális szopás tud lenni.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Még szerencse, hogy hardveriparék által napi egy tál rizsért dolgoztatott kínai rabszolgák lehetővé teszik neked, hogy szarjál a bloat-ra, mert mindig gyártanak neked az Ubloatu alá új hardvert...

Nem tudom milyen Ubuntu-t futtatsz te ami alá mindig új hardvert kell gyártatni a kínai rabszolgákkal. Az amelyiket én futtatom az simán elmegy az 5 éves laptopon, sőt a 7 évesen is problémák nélkül.
--
:wq

Azért mert úgy érzed, hogy elmegy még nem megy el. Legalább hallgass már a kollégára aki ezt jobban tudja nálad! Bloatfos laptopjaidra meg ne verd itt magad ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Nyugalom emberek, mire ez a sok indulat?
Én sem szeretem a bloat-ot, egy oldalon állunk. i3wm-et futtatok és majdnem mindent terminálba csinálok, én az Ubuntu-t a kényelem miatt szeretem. Mert "just works"*.

> Azért mert úgy érzed, hogy elmegy még nem megy el.
Hadd döntsem el már magamnak, hogy mi az ami nekem elég jól megy.

> Legalább hallgass már a kollégára aki ezt jobban tudja nálad!
Csak a nevéből nem esett le, hogy jobban tudja nálam. :)
--
:wq

Most már tudod, hogy ehhez sem értesz. Akárcsak bárki itt a hupon, csak huppogunk :P

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Ezt kikérem magamnak, én az ész illetve a semmi osztásához értek csak igazán, főleg az utóbbihoz. :D :P
--
:wq

Két kiló semmit kérek, tegnapra! Kösz!

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Lehet, hogy a te csiligépedet megspékelték i5-tel, meg Turbloat Boost-tal, de az én Turion64-emen az Ubloatuntu egy lassú szar és a Windows XP 64-bit ötször gyorsabb, legalább is használatra és érzésre.

Fogjatok le, vagy megütöm! Windows XP... ki ez a srác?! Le merném fogadni, hogy időt, energiát nem spórolva, az XP-ből te képes voltál kigyomlálni az általad oly sokat emlegetett bloat-ot. Mivel nagyobb bloat egy bármilyen linux disztró, mint egy XP? Körülnéztél valaha a windows könyvtár alatt? Nem beszélve a feltelepített programok által felrakott majd jól fent hagyott több mázsa sz@rt.

Szeretettel üdvözöllek, valószínűleg még nem találkoztunk. A nevem Bloat Kolléga és én képviselem a HUP-on a mainstream fejlődésmániás mindenjóahogyvan irányzat ellenpólusát.

Válaszolva: Nem, nincs benne bloat. Ha ugyanazokat a feature-öket szeretnéd kihozni belőle (Office, zenehallgatás, CD írás stb.) mint egy Linuxból, akkor a Linux lesz bloat-abb, mind telepített méretben, mind CPU használatban, mind memóriazabálásban. Nekem pedig desktop környezetre van szükségem, amiben az XP sokkal kevésbé bloat, mint akár egy "lightweight"-nek csúfolt Lubuntu, Xubuntu stb.

Szerintem hogy az összehasonlítás igazságos legyen hasonlítsd az XP-t egy olyan disztróhoz ami akkor volt kiadva mint az.
--
:wq

Nem hasonlítom, ugyanis az XP ugyanazokat a feladatokat elvégzi, kevesebb bloat-tal. Az, hogy valami később jött ki, nem mentesíti szoftverfejlesztőéket a lustaságuk és a szoftverfejlesztési idealizmusuk alól, ami a bloated kódokat eredményezi.

Nincs ám ezzel baj, én sem beugatásnak mondtam. Ha neked az a kényelmes, használd azt. Valahol igazad is van, meg nem is. De valahol ez hajtja a fejlődést.

Ez nem hajt fejlődést, ez erőltetett növekedést hajt. A fejlődés az, amikor egy szoftver ugyanazon hardverből többet tud kihozni.

Arra gondolsz, amikor a szkenner für Elise-t játszik? :-D Ugyanaz a hardver és zenél! :-D

Arra gondolok, amikor nem kell 2 magos proci és 4 GB memória ahhoz, hogy szöveges üzeneteket válts, meg elküldözgess néhány SD felbontású képet (Facebook Messenger desktop).

Ilyesmire ma már telefonokat használunk, nem pc-t.
Te lehetsz az élő példa arra, hogy az időutazás lehetséges. :)

Nekem fut egy Linuxom, ami 54 MB meretu es zenel, cd-t ir, stb, stb. Office-ra nincs rajta szuksegem. Kerlek adj nekem egy office nelkuli XP-t ebben a meretben. Koszonom. :D

Erre nem fogsz ellenpéldát kapni tőle. Igazából minden szövege csak arról szól, mennyire király P3-as géppel szopni. Számára minden más bloat...

bloat

Szerintem kár azon siránkozni, hogy egy 10+ éves vason nem megy "Ubloatuntu".
A technológia fejlődik ha tetszik ha nem és habár nem szeretem sok mellékhatását (tervezett elavulás meg szoftverek cél nélküli hízása) de ezen siránkozni olyan mintha azon bosszankodnál, hogy az 100 éves autódat nem engedik fel az autópályára mert nem tud 70-el menni.
--
:wq

3.1-es nem hasít jobban mint az XP 64-bloat?

Hujjuj.

Ja csak a Slackware rétegcucc. Elég kevés ember van aki értékelni tudja azt, hogy gyakorlatilag nincs csomagkezelés. (been there, done that)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Én tudom értékelni és minden nyűgjével együtt is a legjobbnak tartom.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Vagy már a SystemE lesz az elfogadott :)
Vagy addigra mindenki visszaáll a systemd előtti állapotra, mert...

Helyesen: Devuan

Más kérdés, hogy minek forkolni, amikor apt-get remove systemd && apt-get install sysvinit megoldja a systemd nélküliséget.

Ahelyett, hogy mondjuk a Chromiumot forkolták volna, hogy továbbra is támogassa a Windows XP-t. Nagyságrendekkel több embert érintett volna. Százmillió embert.

apt-get remove systemd && apt-get install sysvinit megoldja a systemd nélküliséget.
Biztos vagy benne, hogy ez így egy működő rendszert eredményez?!
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Biztos.

Szép dolog idealistáék systemd-jének bojkottálása, egyet is értek vele, de ebben a Devuan dologban lehet, hogy volt egy kis e-pénisz lengetős faktor is. Persze akkor lesz igazán hasznos, amikor a sysvinit-re való visszaállás már teljesen lehetetlenné válik apt-get installálgatás által.

Szerintem arra gondolt, hogy kellenének az egyes szolgáltatásokhoz tartozó szkriptek is (úgy vélem, csak a systemd-hez kapcsolódó okosságok vannak az egyes csomagokban).

Igen arra gondoltam. A service file-ok nem fognak maguktól visszaalakulni init scriptekké. És nem hiszem, hogy az összes csomagban párhuzamosan karbantartanák mindkettőt.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem tartják, elég sok (szinte) minden init scriptes...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Hát akkor egy darabig még úgy-ahogy működni fog ez a megoldás... aztán hajbazer kolléga írhatja majd a következő rant post-ot, amikor először belefut valamibe, ami eltörik.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Biztos, mert nem így kell. De így működik:

apt-get install sysvinit && shutdown -r now - >
apt-get remove --purge systemd

Amíg a sysvinit telepítése után nincs meg a reboot (és ezzel a systemd-ről elváltás), addig nem engedi leszedni a systemd-t. De utána már igen, és még mindig működő marad.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ennyi.

Dehogy oldja meg.

Az első részét én sem értem, teljesen jól elvan nekem is a jessie sysvinittel.

Ellenben a Chromiumot minek XP-re? Ott a firefox (sokkal kevésbé bloat).

Devuanek velemenye szerint nem oldja meg, mert pl libsystemd igy is fenn tud maradni, es az mar Baj™.

--
|8]

Ha igy haladnak hamarabb lesz Debian Stretch stable, mint Devuan Jessie. Kivalo munka, es biztosan megerte a Devuan trademark is (nyilvan a fejlesztesre szant adomanyokbol). :P

--
|8]

Több adomány = kevesebb bloat (systemd).

Tipikus széllel szemben vizelés esete.
===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation