Becsukja a Microsoft a CodePlex-et, mindenkit a GitHub-ra terel

 ( trey | 2017. április 2., vasárnap - 11:11 )

A Microsoft bejelentette, hogy majdnem 11 évvel a CodePlex indítása után bezárja azt. 2006-ban úgy látták, hogy kell egy hely, amelyet szoftverek megosztására használhatnak. Közben azonban a GitHub lett a nyílt forrás megosztásának de facto helye, így ők is beálltak a sorba. Úgy látják, hogy a GitHub mellett a CodePlex-re már nincs szükség, így azt bezárják. Első lépésként letiltották az új projektek létrehozásának lehetőségét, októberben csak olvashatóvá (read-only) teszik, december 15-én pedig végleg lekapcsolják.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Releváns összeget nem hozott.
Nem nekik kell a szolgáltatással bajlódni.
Racionális lépés.
Meg hát át is álltak git-re :D

Az új világban az MS szolgáltatásai egyre inkább commodity-nek minősülnek, miért az MS-nél hostoljak ha van másik ugyanolyan ingyenes? Nem megszokott terep nekik ez...

A CodePlex nem volt ugyanúgy ingyenes?

"az MS szolgáltatásai egyre inkább commodity-nek minősülnek" - kicsit sommásnak tűnik így, kifejtenéd bővebben?

Üdv,
Marci

Két topickal arrébb már kifejtettem, mi volt szerintem a Ballmer-éra sales toposza.

Attól még hogy valami ingyenes, befolyásereje simán lehet, a facebook is ingyenes, mégis (sőt, épp ezért) politikai tényező.

A commodity pusztán annyit jelent, hogy egyre több olyan versenybe muszáj beszállnia az MS-nek ahol a megoldások olcsók és egyenrangúak, ettől lesz commodity market.

Pl a wc-papír piaca egy commodity market, nem lehet érte sokat kérni, és alapvetően mindegyik kielégíti a funkcionalitást. De ilyen a netes pizzarendelés is, vagy az android telefonok piaca.

Furcsa, mennyire másképp látjuk a világot. :D
Az én véleményem eddig legalábbis az volt, hogy a Microsoft tett commodityvá rengeteg IT megoldást.
Kinézett valamit, ami már létezett, de szűk körben volt elérhető, drágán és azt olyan VW Golf-módra "good enough" szemlélettel széles körben tette elérhetővé, jóval olcsóbban.
Az okostelefonok esetében az én értelmezésem szerint a bukta fő oka az volt, hogy jött valaki és megcsinálta azt, amit a Microsoft szokott: a "népi demokratizálását" a dolognak - ez a Google volt az Androiddal. Eközben a Microsoft az Apple margói után ácsingózott őt tartotta igazi vetélytársnak és mintának. A másik oka a bukásnak pedig az volt, hogy a Microsoft már megégette magát a biztonsággal az XP SP1 táján. Annyira, hogy egy Longhorn kódnéven futó, eléggé előrehaladott állapotú OS-ét kukázta is emiatt. A mobil OS fejlesztésnél (WM6.x után) mindannyiszor annyira előtérben volt a biztonság, hogy az nagyon komolyan korlátozta a testreszabhatóságot és bővíthetőséget. Ez jóval nagyobb versenyhátrány lett, mint amennyit a Microsoft azzal nyert, hogy biztonságosabb. Legfájóbb, hogy ezzel a zártsággal elüldözte a közösséget, ami aztán kincset ért a versenytársnak. (xda-...)

Üdv,
Marci

A Longhorn-t alias Vistát a felhasználók kukázták.... (IMHO)
Az XP-t meg még sokan nem :D

A Longhorn, amiről beszélek, nem alias Vista. Viszont a veszte komoly kihatással volt a helyébe lépő Vista életkilátásaira is...

Üdv,
Marci

+1

Az a Longhorn globális léptékben is nagyon jó rendszer volt. Óriási hiba volt kidobni.