GPD Pocket - zsebszámítógép Ubuntuval vagy Windows 10-zel

Címkék

A GamePad Digital egy 7 hüvelykes PC-hez indított kampányt a közösségi finanszírozást lehetővé tevő IndieGoGo platformon. Az apró zsebszámítógép 8GB RAM-ot és 128GB tárterületet ígér Quad-core Intel Atom processzor mellett. Specifikáció:

GDP Pocket specifikáció

A kampányt 200 ezer dolláros fix célra lőtték be, de már 1190%-ban túlteljesült. Jelenleg több mint 2,3 millió dollárnál tart, azaz az emberek nagyon is látnak benne fantáziát. További részletek a projekt IngdieGoGo oldalán:

Hozzászólások

Most jött el az UMPC ideje? Nem egy olcsó eszköz ez sem sajnos :(

Miután leírtam, rákerestem konkrétan erre a processzorra.
Egy kínai webáruházban találtam fele ennyi RAM-mal és fele ennyi háttértárral 5,5"-os kijelzővel sokkal igénytelenebb szinte műanyag játéknak tűnő kivitelben akciósan (igen tudom az mit jelent) 330 dollárárt. Az 100 ezer Ft. Szóval nem hiszem hogy nagyon felé lőttem.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nekem van egy Remix Mini, a nagyobbik változat. 2GB RAM 16GB háttértár.
Nagyon elégedett vagyok vele. Azóta az okos TV okos funkcióit nem is használom, csak ezt a kütyüt! :)
És kiválóan megy vele a Skype is a TV-n nagy képernyőn. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Azon agyalok, hogy ki lehet itt a célközönség.

Hogy van, az látszik a támogatottság mértékén, csak ennyiért (vagy kicsit többért) tényeg lehet venni normális laptopot, tehát ezeknek az embereknek a kifejezetten kis méret ér meg ennyit. Csak nem értem, hogy miért.

---
Science for fun...

bármit csak ne intelt...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ilyet - kis méret, memória >= 8 GB - már egy ideje keresgélek, de ezek szerint eddig valóban nem volt, és másnak is lenne rá igénye. A 400 USD meg nagyon a határon van, szerintem, amit még megér kifizetni

Szokásos kínai Intel Atom SoC-ra épülő cucc, ilyenekből van egy csomó AliExpressen.

Én a mai napig vevő lennék egy normális PocketPC-re, de kihaltak. Ez az első olyan kezdeményezés, amiben használható konfiguráció van.

A 7"-os EEEPC is használhatatlan volt hosszútávon.
10" alá lehet normális billentyűzetet rakni, és az ember szeme sem folyik ki.

Quad-core Intel Atom

Amikor ezt megláttam, egy Weöres-verssor jutott az eszembe:

Négy csiga őrzi az álmát...

(tudom, Két csiga, de beugrani így ugrott be...)

nem hiszem hogy a billentyűs droidok mellett nagy keletje lenne amúgy.

A probléma az állandó Intel betegség, az ár. 400 dollár, amiért az indiegogo kampányban most akciósan kínálják még éppen belefér. Gondolom ezzel nullszaldón vannak és talán még ingyen is dolgoznak. De a 600 dolláros retail ár már nem versenyképes. És nem hiszem, hogy ők lennének túlzottan kapzsik. Az ARM gépek mellett egyszerűen lehetetlen versenyképesen Inteles géppel piacon lenni, különösen tablet kategóriában.

Én egyet értettem veled. Sőt szerintem az ARM gépek mellett 7" felett is egyre kevesebb keresnivalója marad az Intelnek. Szerveren egyelőre még Intel a nyerő, de egyébként... még a nagy gépigényű játékok rajongóinál kötelező darab. De itt a költségvetésen már osztoznia kell az Intelnek az Nvidiaval vagy AMD-vel. Ráadásul az grafikus kártya a fontosabb komponens.

Pont ma ertem haza egy kulfoldi utazasrol, amit egy ~200 euros, z8300-as Atomos tablet tarsasagaban tettem meg. (10.1" 4GB RAM, 2560x1600)

Hetkoznapi gepnek nem hasznalnam, de a nagy felbontas ellenere is erre a celra teljesen jo volt: netezni, terkepet bongeszni, emailt olvasni, jegyet foglalni, prezentacioba belenyulni, doksit szerkeszteni, stb.

Persze egy androidos tablet is alkalmas lehet ezekre a feladatokra, de nekem kenyelmesebb, hogy ugyanazokat a programokat tudom hasznalni, mint az otthoni gepemen. + a szallas leirasa alapjan tudtam, hogy gyenge lesz a wifi vetel, ezert egy usb-s stick-el tudtam keszulni erre a problemara.

netezni,

Ez a legtöbb embernek a Chrome (vagy a Firefox), van Androidra, iOS-re
terkepet bongeszni

A saját két pici kezeimmel írtam a HERE maps-et (sokakkal együtt), de mégis azt hiszem, erre Google Maps-et használtál, szintén van mindenre, de vannak OSM-es cuccok is

, emailt olvasni,

GMail van mindenre, Outlook is, én nem használok már self-hosted mailt mert nem tud semmi úgy spamet szűrni, de itt lehet olyan ami nem ugyanaz

jegyet foglalni

Ez is attól függ, mire

, prezentacioba belenyulni,

Office365 és gApps van, a Libre le van maradva de nem csak ebben

Szóval egy átlag embernek (céges outlook, privát gmail, nem opensource fan office suite) totál ugyanazoknak a szoftvereknek a tabletoptimalizált változata lesz a gépén, a SIM-et meg bedugja a tabletbe és kész.

Ezért nem értem én ezt a dolgot, az Atom akksiideje általában nem a legjobb, de mondjuk én amióta nem tudtunk az első kölcsön Eee PC-n Skype-olni (amit csak ezért cipeltünk), cserébe az iPaden meg ment, azóta őszinte megvetéssel nézem az Atomot, biztos jó valamire, 10 colnál még azt is el tudnám fogadni hogy jó hogy van PC programkínálat mert elegerészgetek benne, de 7 colnál ezt nem érzem.

Ez alapjan az asztali PC-t es a laptopot is lehet reteg termeknek nevezni, hiszen mobilon minden megoldhato, ami a atlag embernek kell...

7" valoban keves lesz Windowshoz, ez az egesz csak kepeken nez ki jol. Biztos vagyok benne, hogy maguk a tervezok se probaltak ki milyen feeling ekkora kepernyon egerezni, de ugy tunik ez is eleg manapsag 2millio USD osszekaparasahoz...

Röhögni fogsz, az asztali PC egy rétegtermék, évek óta zuhanó eladásokkal.

Az egyik exem 2 éve nem csináltatja meg a laptopját mert az iPhone-járól szerinte mindent el tud intézni.

Az elmúlt fél évben a második ügyviteli rendszert tabletesítjük, nem állítom, hogy mindent meg lehet velük oldani könnyen, de meglepett, mennyi mindent bele lehet nyomorítani 1024x768-ba 44x44-es interakciós területekkel és minimalizált gépeléssel.

Amihez desktop kell az a multitask, tipikusan ez az "A-ból kinézem, B-be beviszem", a rajzolás, a gépelés meg a nagy komplexitású létrehozás (a felülettervezés és a programozás is ilyen, egy éttermi számla összerakása azért nem)

Na de ezek nem 7 colos cuccok...

Végre, kezd alakulni. Már csak egy picit kéne rajta reszelni:
Az árat levinni 100USD-re.
A memóriát lecserélni 4GB-ra.
3G/LTE/hanghívás képesség.
Vezetékes hálózati interfész.
2x ennyi USB port.
Fele ekkora akkukapacitás és cserélhető akksi.
Nincs előretelepített OS.
A ház lehet műanyag.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nah, akkor menjünk bele:
Ez a termék, a fenti konfigurációval nem munkaeszköz, hanem egy túlárazott játékszer nagy gyerekeknek. Ahhoz, hogy egy termék használható és sikeres legyen egy szemléletváltást kell hoznia. A Nintendo Switch is ezért sikeres. Technológiailag egy fostalicska, egy állatorvosi ló. Viszont egy olyan ló ami a vevőknek kell. Ha kell kézi konzol, ha kell asztali konzol, elég egyet megvenni belőle és 100 USD-vel lőtték be a PS4 eredeti ára alá.
Annó, az intel alapú PC sikeressége, nem a kiemelkedő architektúrán, vagy a designon múlott. Mindkettőből volt jobb. A PC sikerének a kulcsa a rugalmasság és az ára volt. Nem volt kötött OS, volt egy viszonylag könnyen hozzáférhető buszrendszer, és hála a klónoknak az akkori viszonylatban olcsó volt.
Jelen pillanatban az összes mobil kommunikációs eszköz, legyen tablet, okostelefon, umpc ugyanazokkal a korlátokkal küzd, és ezek egyike sem technológiai, hanem gyártói szemléletbeli korlátozottság. A fixen bevasalt, ipari hulladés OS-ek, a minimális portok és interfészek, miatt összes mobil eszköz tartalomfogyasztásra van kihegyezve. Vedd meg a terméket, használd arra amire a gyártó megengedi (termelj pénzt az OS és app gyártóknak), és 2 év után vegyél egy újat. És ha lehet, közben minél többet fizess.
A netbookok, fel és eltűnésének az egyik oka az volt, hogy túl jó volt a koncepció. Olcsó, hordozható, használható. Mi a hiba vele? Hogy nem veszel belőle 2 évente újat. A gyártóknak kb. 2-2.5 év kellett mire észbe kaptak, hogy a saját laptop eladásaikat verték agyon.
Most itt van a GPD. Pici, független, made in china, és túlárazott. Ideális egylövetű project.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mondjuk azért, mert ezekben a cuccokban integrált a memória, és 4GB-hoz fele annyi chip kell, mint 8GB-hoz. Ez 100k rendelési tételnél a termék árából úgy 30 USD-t csíp le a termék árából. Hasonlóképp 30 USD jön le a műanyag és a fémház közötti árkülönbségből. A plusz két port és az ethernet interfész 6 USD-t tesz hozzá. A 7Ah-s akksi helyett ha csak 5Ah-st tesznek, szintén faraghatnak 10-15 USD az árból.
Ha elhagyják/lecsökkentik a beépített flasht, akkor újabb 30USD-t lehet lefaragni az árból. Innen kezdve már csak azt a 100-150 USD-nyi felárat kell elengedni és kész is a 100USD-s termék.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Végül is, ha az iPhone-ról is leszedsz mindent, a végén lehetne belőle egy 100 dolláros termék. Csak nem biztos, hogy az a célcsoport.

Ez a kampány megtalálta a közönségét. 200 ezer helyett 2,4 millió dollár jött össze 5900 támogatótól.

Te valami mást szeretnél. Arra külön kampányt kell csinálni. Ha arra is lenne ekkora érdeklődés, az egy sikeres biznisz is lehetne.

--
trey @ gépház

Valóban. Én nem szeretnék 400 dollárnyi péniszpótlék felárat fizetni, hogy utána a gyártó megmondja nekem mire használhatom az eszközt és mire nem.
A fenti kampány erősen bűzlik. Részint, hogy tud egy startup 200 USD kedvezményt adni a bolti árhoz képest?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"utána a gyártó megmondja nekem mire használhatom az eszközt és mire nem."
A gyártó mindig megmondja, mire használhatod az eszközt és mire nem. Például ha nem gyárt valamit soros porttal, akkor sehogy lesz soros portod az eszközön, mert a gyártó megmondta, hogy nem lesz.

Meg hiába veszek E27-es izzót, az istennek se megy bele az autó ködfényszórójába. Ilyen ez :(

Amiről te beszélsz, mikor pusztán fillérbaszás miatt egy-egy az adott chipset által támogatott tulajdonság ki nem építenek. Itt nem kell bonyolult dolgokra gondolni, csak olyanra, mint másodlagos USB host port, vagy épp az értesítő LED elhagyása.
Ennél azért cifrább a helyzet. Egy számítógépnél vagy más informatikai berendezésnél a hardware mellett van egy szoftver is jelen. Mikor a gyártó szofveres limitációkkal korlátozza az eszköz használhatóságát, hiába van az eszköznek egy adott hardveres képessége, ha azt nem tudod kihasználni. Volt ilyen az USB host mód tiltásától kezdve, a bluetooth stack félig történő implementációján át, a hiányos USB driver stackig ezer meg egy.
A mobil informatikában ezt tetézik azzal, hogy olyan szoftverkörnyezetet teremtettek, ahol kvázi kiszolgáltatott a felhasználó a gyártó kénye-kedve szerint. És az informatikai szektor felépítése miatt esélyed sincs a választásra.
A hasonlatodnál maradva, te bedrótozhatsz egy E27-es izzót az autód ködfényszórójába, de a büdös életben nem fog világítani, mert szoftveresen tiltva van.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az, hogy papíron mit tud a hardver, meg az, hogy ezt szoftveresen lehet-e rendesen használni, az totál más kérdés.
Amúgy meg nem hardvert adnak el neked, hanem egy eszközt. Ha hardvert akarsz venni, vegyél hardvert, majd hegesszed rá a szoftveredet.

A mosógépedtől sem várod el, hogy hiába tudna a hardvere még több és okosabb programot kezelni, de nem lehet kihasználni, mert le van tiltva, pedig hát a hardver tudja :(

El kéne dönteni, hogy hardvert akarsz venni, vagy céleszközt. Az okostelefon egy céleszköz, nem pedig egy PC.

Ez így ebben a formában nem igaz. Az esetek 90%-ban inkább az a helyzet, hogy a túl sok feature nem termelne elég bevételt (belső konkurencia, túl magas next gen fejlesztési költségek, lassú elavulás, profitcsökkenés). Ez az egyetlen ok, ami miatt nem kerülnek implementálásra. (Annó, a Samsung egyik fejlesztőjével leveleztem, hogy miért nincs bluetooth tethering implementáció a stackben. A válasz ez volt: "A szolgáltatók nagyon nem örülnének neki." )
Igen, csak épp spec hardver nem versenyképes a tömegtermékkel. Hiába szeretnék vasat, ha nincs, mert a gyártónak nem érdeke nyers vasat kiadni. Nem önmaguk ellensége.
A mosógépemen, mint végfelhasználó nem tudok programokat telepíteni és futtatni. Ellenben az okostelefonnak pont ez a lényege. Egyetlen apró probléma, hogy a futtatható dolgok köre erősen a gyártótól és az OS gyártótól függ. Igen, az okostelefon médiafogyasztásra, pénzköltésre kihegyezett céleszköz, csak ezt erősen elfelejtik közölni a felhasználókkal.
És a legnagyobb probléma, hogy az egész piac errefelé megy. Egy olyan világban, ahol a távolról sebezhető egy mosógítógép, a céleszközök célfunkciói már másodlagossá váltak.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Ellenben az okostelefonnak pont ez a lényege."
Az okostelefonos appok arra valók, hogy az app másik oldalán lévő szolgáltatásokat használd és ezért fizess.
Nem tudom, te emlékszel-e még arra, amikor Steve Jobs elmondta, hogy igazából appok nem is kellenek, az iOSban lévő Safari teljesértékű böngésző, és HTML5-ös webalkalmazások lesznek, önálló appok nem. Azaz eleve nem volt tervben olyan dolog okostelefonéknál, hogy app store meg alkalmazások. Mert nem ez a lényege az okostelefonnak. Hanem hogy vedd meg a szolgáltatásokat, ami a connected lifestyle-hoz kell.

Először is, nem Steve Jobs szülte az okostelefont, sőt még a mobil app storet sem (Palmix@1998, Sprint PCS Ringers & More(SM) Wireless Download Service@2001, Handango@2003) mint terméket. Mikor kijöttek az iPhone-al, addigra már létezett egy app ökoszisztéma és piac, csak épp marginális volt az okostelefonok alacsony részesedése miatt.
A Safari és HTML5 alapú alkalmazások jó duma volt a bácsitól, csak egy elsős gazd-infos megmondhatja, hogy mi a hibája az ötletnek. Ugyanis, szép és jó, de nem termel bevételt a cégnek. Ezzel szemben egy app-store-nál nem csak a vevőket lehet fejni, hanem az alkalmazás fejlesztőkről is lehet sápot húzni.
Az okostelefonnak a lényege, pont az alkalmazások és azoknak a futtatási lehetősége, mert választási lehetőséget ad a felhasználónak, hogy minél teljesebben kihasználhassa a készülékében rejlő képességet. Annó, írtam pár alkalmazást magamnak J2ME-ben, amik számomra rendkívül hasznosak voltak, és semmiféle háttérszolgáltatás nem kellett hozzá. Mert az igazi appok az ember életét könnyítik meg és nem pénzszivattyúként üzemelnek. És a gyártók, pont ezt a lehetőséget törik derékba a fostalicska, kémkedésre és pénzlehúzásra kihegyezett operációs rendszereikkel.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha a kutatás & fejlesztési költségeket péniszpótléknak veszed, akkor feltételezem nincs:
- autód: Raw materials contribute about 47% to the cost of a vehicle.
- számítógéped: egy cpu előállítási anyagköltsége kb 10USD
- és telefonod sem: Samsung Galaxy S7 (32GB) előállítás: $255, bolti ár: $599

Amúgy hogy ontopic maradjak: ha 100 USD-ből nem is, de ha 89USD-ért van win10-es tablet 2GB rammal, akkor feltételezem +30-40 USD-ből kijönne a +2GB RAM meg a billentyűzet.

A közösségi finanszírozásban résztvevő cégek tipikusan az induló vállalkozások rákfenéit (tőkehiány, brand építés) próbálják kikerülni, sikertelenül. Egy sikeres kampány legtöbbször nem termel akkora vásárlói ismertséget, figyelmet és bevételt, hogy azzal stabil hátteret tudjanak létrehozni. Sajnos a 3-5 évnyi folyamatos média jelenléttel támogatott brand építést nem lehet kikerülni.
A közösségi finanszírozás, meglévő, működő cég esetén jó marketing eszköz, amivel meg lehet dobni a meglévő termékek eladásait.
Viszont a legtöbb esetben vagy egy nemlétező terméknek a fejlesztési költségét szeretnék beszedni és közben fogalmuk sincs az előállítás buktatóival és költségeivel, vagy egy meglévő terméket akarnak pimpelve, felárral értékesíteni. Ez utóbbiak az egylövetű projecktek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Most hirtelenjébe a C.H.I.P, a 9 dolláros számítógép jutott az eszembe. Mi már a kampány után, a weboldalról rendeltünk tőlük.
Vagy a Navspark. Tőlük a kampány alatt vettem boardot, de a kampány után már felment az ára.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "