Awesome Window Manager Framework 4.1

 ( trey | 2017. március 20., hétfő - 14:11 )

Awesome WM

Megjelent az Awesome Window Manager Framework 4.1-es kiadása. Az újdonságokról itt lehet olvasni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Régebben nagy kedvenc volt, de pár éve rájöttem, hogy inkább a "manual" tiling, ami inkább lefedi az igényeimet.
(gy.k. sub)

Es most melyik az amelyik ?
szepnap

herbstluftwm - annyira nem programozható (legalábbis közvetlenül), mint az awesome vagy hasonlóak (ion/notion, xmonad, stb.), viszont az alapból nyújtott lehetőségei teljesen elegendőek, nekem legalábbis (illetve az az egy-két dolog, ami kellett, könnyen megoldható volt).
Ha esetleg érdekel: konfigom.

koszonom, en is neztem egy hetig, de aztan xmonad ami mellett leragadtam.
A konvigokat koszi, mindig jo otleteket meriteni.

szepnap

Javaslom még esetleg megnézni az i3wm-et ...

+1 (nagyon nagy)

+1

A manual tilingot úgy kell elképzelni mint anno a twm-et, hogy ha valami egy új ablakot akart nyitni akkor feljött egy UI hogy hova akarod rakni?

(Fiatalabbak lehet nem emlékeznek már a twm alias tab wm-re, egy időben még néhány rendszer szállította alapból)

Nem ismerem/tem a twm-et, de nem ez.
A manuális inkább abban nyilvánul meg, hogy nagyobb szabadságod van, persze kevesebb automatizmussal.
Mondok egy példát, ami saját "workflow":

  1. Adott a dox tag ("munkaterület"). Itt LaTeX-fájlokat szerkesztek-fordítok-eredményt nézegetem.
  2. Ez a terület eleve két (egyenlő) részre felosztott, mindenféle megnyitott ablak nélkül is.
  3. Amikor megnyitom a terminált, a bal oldali részben nyílik meg (a dinamikusoknál ilyenkor teljes képernyőn lenne, mivel ő az egyedüli ablak).
  4. Szerkesztem, és amikor lefordítom, egy pdf-nézegető nyílik meg automatikusan a jobb részen (dinamikusnál az történne, hogy a terminálablak megfeleződne, és a pdf nézegető az elrendezéstől függően megjelenik akár a jobb oldalon)

Szokott olyan is lenni, hogy más pdf-ekből "merítek ötletet". Ekkor az eredmény pdf-et átrakom a terminál oldalára (mindig csak egy ablak látszik), míg jobb oldalra meg a "plagizálandó" pdf-et. Sőt, amikor kettő plagizálandó pdf is van, és egyszerre akarom látni őket, akkor a jobb oldali részt még kettébontom (alsó és felső részre); ha meg elég egyszerre csak egy, akkor a jobb oldalon is kettő ablak van (és egyszerre csak egy látható), és igény szerint váltogatok közöttük.
Ez a rész a "manuális" rész, hogy saját magad tudod osztogatni, "on-the-fly". A dinamikus fajtánál ezeket elég nehézkes megoldani (ha egyáltalán meg lehet), hiszen az leveszi az ablakok elrendezésének a terhét a válladról - cserébe nemigen tudod ezeket megvalósítani.

Itt kettő mondatban összefoglalva, persze valódi felhasználási "esettanulmány" nélkül.

Ilyesmire awesome-ban is van lehetőség, talán még jobb is, de a fentihez hasonló munkafolyamathoz nem árt egy PDF nézegető, ami frissíti a megnyitott doksit, ha változik a fájl.

Awesome-ban (feltételezve, hogy a függőleges split az alap rendezés) egy ilyen setup:
1. Megnyitod a terminálod, az 1-es tagen (Super+Enter). Ekkor még kitölti a képernyőt.
2. Megnyitod a PDF nézegetőt a saját fájloddal az 1-es tagen (Super+r -> evince). Ekkor bal félen terminál, jobbon te PDF-ed.
3. A PDF-nézőhöz hozzáadod a 2-es taget is (talán Super+Shift+Control+2).
4. Váltasz a 2-es tagre (Super+2), amit egyelőre a te PDF-ed tölt ki és megnyitsz egy újabb PDF nézegetőt a smittelendővel

Így Super+1-el egy olyan képernyőn vagy, ahol a terminálod bal oldalon, mellette a munka PDF; Super+2-vel olyanon, ahol a munka PDF-ed bal oldalon és az idegen mellette. Awesome még azt is megjegyzi, hogy melyik képernyőn kinél volt a focus.

Nem rossz ötlet, viszont az esetemet nem feltétlen fedi le teljesen.
Ui. mi a helyzet, ha kettő "smittelendő" pdf van (amit írtam is)? Bal oldalra kellene mondjuk a terminál, jobb oldalra a kettő pdf, viszont úgy, hogy a kettő pdf egymást takarja (azaz "ablakkezelősen" fogalmazva: a jobb oldal egy "max" elrendezésű "sub-screen"), amik között váltogatnék. Ezt a módszereddel úgy kellene, hogy még egy tag-et létrehozok. Ha meg még esetleg a "smittelt" eredményt is látni akarom, akkor még egy tag?

Off: gondolom, a "smittelendő" helyesen "schmittelendő" lenne :P

i3wm-ben ez jol megcsinalhato. A bal oldalon ott a terminaé, a jobb oldalon pedig egy containerben a ket pdf nezegeto tabbed modban a default split helyett.

Itt a csavo valami hasonlot allit be, csak a a bal oldalon is tab-olva van ket window. Neked ott nem kell. :D

https://faq.i3wm.org/question/455/creating-two-containers-with-separate-layout-modes-side-by-side/

Igen, az i3wm-et is használtam egy jó ideig.
Ott az volt az egyik fő hiányosság, hogy nem tudtam megoldani, hogy csak csak a jobb oldali frame-en (vagy min) belül nem tudtam váltogatni az ablakokat. Azaz: ha bal oldalt van A, jobb oldalon B és C, akkor csak A->B->C ciklusban tudtam váltani, B->C ciklusban nem (vagy valami ehhez hasonló volt).
A másik, hogy nem lehetett megadni, hogy egy adott képernyőn mely frame-ben nyíljon meg egy alkalmazás (tehát nem csak a munkaterület/tag/..., hanem azon belül hol). Nyilván ez a "hiányosság" a dinamikus tiling velejárója, hisz' a munkaterületek dinamikusan alakulnak az alkalmazások (számának) függvényében.

Egyébként elismerem, az i3wm se rossz, az awesome se rossz, de az elvárásaimnak/igényeimnek a herbstluftwm felel meg a leginkább. Másnak meg inkább az i3wm vagy az awesome - így szép a világ, virágozhat mindenfajta virág :)

Szerk.: ah, meg is találtam a kérdéseimet:
http://faq.i3wm.org/question/2570/different-layout-an-a-specified-workspace/index.html
http://faq.i3wm.org/question/2809/focus-between-and-inside-containers/index.html

En is par eve herbstluftwm-t hasznalok, a dynamic-et nem tudod mindig oda tenni ahova akarod, vagy epp nem marad ott ahol kellene (nemely WM tud sticked elrendezest, ott esetleg mukodhet a dolog bspwm)
Tehat a frame-t nem lehet kivaltani semmivel, sot nekem masik manual tiling wm sem jott be, pedig probaltam tobbet is. Ugye ott van a subtlewm, stumpwm, ratpoison is.
Egyebkent 2011-2017 >> dwm - awesome - monsterwm - i3 - bspwm - herbstluftwm. Meg kozbe szinte az osszes WM :P