München felkészül a Windowsra való visszatérésre

 ( trey | 2017. február 15., szerda - 15:59 )

Ahogy arról korábban szó volt, Münchenben ma szavaztak arról az indítványról, amely a Windowshoz való visszatérést javasolta. A TechRepublic friss cikke szerint a város politikusai ma megegyeztek abban, hogy felkészülnek a 2021-ig bezárólag lezajló visszaváltásra. A tanács által támogatott javaslat szerint a városvezetés megvizsgálja, hogy mennyi időt venne igénybe és mennyibe kerülne a visszatérés Windowsra. Amint végeznek ezzel, újból szavaznak, hogy eldöntsék, lecseréljék-e 2021-ig bezárólag a LiMux-ot. A visszaváltást ellenző, zöld párti Dr. Florian Roth szerint erősen valószínű, hogy München visszavált, szerinte a jövőbeli szavazás már csak formaság:

Idézet:
The final decision will be later, but it's a formal decision. It's only that we will decide again, once we know everything about the costs, but the direction stays the same.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nyilván ez az egész csak cirkusz, ez már régen eldőlt. Van rá egy csomó pénz, most mindenki szeretne magának belőle. Le sem szarják, hogy a München Mancikának régi a solitare az ubuntu-n. De majd az új windows 10-es, na az milyen szép lesz!

Ja, majd a telemetry edition-t. Elég képmutató dolog a németeknek Snowden-t ajnározni amikor önként és dalolva teszik fel a kémprogram OS-t lol...
vicc az egész...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Aha, persze.

--
L

Szerintem itt nem a privacy, vagy a kémbiztos müncheni infrastruktúra volt a lényeg. Egyáltalán szerepelt a kitűzött célok között ilyesmi?

Ami ebben nevetséges, hogy 2021-re mire visszaváltanak Windowsra, a tengerentúlon már régen Chromebookokat fog használni az (ön)kormányzati szféra. Ami speciel szintén Linux.
Az amerikai oktatási szektort villámgyorsan tarolta le az olcsó és hatékony Chromebook. Sok pénzt spórolnak vele, a kliens oldal karbantartási költsége lenullázódott. A szerver oldali szintén, mert azt megoldja a Google egy ütős oktatási szolgáltatáscsomaggal.

A történet másik tanulsága, hogy ennyit ér a német informatikai kompetencia az amerikaihoz képest.

lock, erre majd visszatérünk 2021-ben

Írd fel a naptáradba, nehogy elfelejtsd.

[troll] A win10 telemetry meg a cortana már megcsinálta [/troll]

Google calendart akartam írni, ami default ott van a mobilokon. De annyira triviális, hogy meg sem említettem. :p

nekem nem volt google calendar default a mobilomon, most sincs

Mert a google es a facebook linuxon nem trackeli a usert... ja, de. :P
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Végülis a Facebook is munkaeszköz...

btw, vannak olyan munkahelyek ahol az FB is "beletartozik" a munkakörbe.
Pl marketingelés, hirdetések, stb, stb. Persze ez nem általános, de akár kormányzati szinten is előfordulhat, hogy igen is az FB is szerepelhet mint
"munkaeszköz". Gondolok itt a "kedves" politikusaink hivatalos FB oldalaira, a kormányzati hivatali oldalakra, stb.

Akár tetszik akár nem (ki mennyire utálja/szereti az FB-t) nagyon is sokat tesz a latba mint médiafelület.

Igen, de az a különbség, hogy ha a face-t kapcsolod ki, tudsz a gépen dolgozni, ha az oprendszert, akkor kicsit rumlisabb....

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Akkor még mindig ott van a felsorolásban a Google, meg az a pár tucat/száz/ezer cég, akit nem soroltunk fel, de szintén trackel.

De mindegy, a Facebook sem csak a saját oldalán követ; nagyjából minden nagyobb site-on van FB tracking.

Nyilván, de ezeknek mi keresnivalója egy munkahelyi gépen?

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Mármint miknek? Ha felkeresel egy teljesen random weboldalt, jó eséllyel minimum a Google Analytics scriptje bele van rejtve, de könnyen lehet, hogy tele van aggatva a különböző social sharing widgetekkel, amik (mily meglepő) ugyanúgy követnek.

És nem a facebook.com-ról beszélek, hanem kb bármiről. Stack Overflow? Pipa. Bankod weboldala? Pipa. Ügyfélkapu SSO? Pipa. HUP? Pipa.

Egy céges utazáshoz kerestem repjegy árakat, hirtelen elkezdtem olyan hirdetéseket kapni az arcomba, amik szállást reklámoztak, vagy személyi kölcsönt, amiből elmehetek nyaralni.

Ghostery :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Amúgy Privoxy, ha már. :)

+1
--
ne terelj

Ok, ez tiszta, de ez minden platformra igaz, kiemelve azzal, hogy adott oprendszer ezt még pluszban megteszi...
Mellesleg vannak olyan munkák, ahol nem kell böngészni, mert célszoftverekkel lehet munkát végezni...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ezek akkor is csak webes szolgáltatások, ami jó esetben a böngészőn belül élnek, és a tracking akadályozható. Elmondható ez az oprendszerbe épített telemetriáról?

Igen

Köszönöm a részletes és mindenre kiterjedő válaszod :) Amúgy tényleg érdekelne milyen opciók vannak, amit az oprendszer gyártója nem tudna kivédeni valami ügyeskedéssel.

Kihúzod a netkábelt?

A Nagy Mintaprojekt megy a levesbe. Mondjuk nem is fog hiányozni senkinek.

Pedig... rendszerek jönnek-mennek, a szopás marad... :)

Idézet:
Thomas Ranft, Munich councillor and Pirate Party member, said LiMux has been held responsible for a host of unrelated IT problems, "and that's the basis of this decision that's going to cost the town a lot of money and even then there's a question about whether it will actually improve quality".

Felkészül SAM bácsi :D (már ha az üzemeltetés marad :))
Mindenesetre kíváncsi vagyok a folytatásra (bár valószínűleg NDA alatt fog futni :))

Én csak azt nem értem, hogyha unrelated, akkor azt majd hogy oldja meg az oprendszer váltás, dehát tudjuk az a csóka is politikus, azért fizetik, hogy pofázzon, nem hogy gondolkozzon :D

Sting bácsi már tényként írja, hogy meg is szavazták a váltást, a Tőle megszokott pikírt stílusban, amit akkor használ, ha lehet fikázni a másik oldalt.

akkor ez sem a lunix éve lesz

Pont akkor váltanak vissza amikor lassan már a WC papír is a felhőből fog jönni és az OS-nek kb annyi lesz a szerepe, hogy futtasson egy böngészőt. Arra meg azért jó a Linux is (igaz a Windows is :D).

--
honlapom http://dyra.eu/

+1

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Valahogy úgy. Ezért nem értem, hogy a sok M$ szimpatizáns miért kardoskodik és próbálja megmagyarázni a nyilvánvaló faszságot. Ha tényleg webes rendszereket fejlesztenek, tegyük fel, akkor ki az a barom, aki a böngésző alá pénzért vesz operációs rendszert, irodai programot, mikor megkapja ingyen is.

+1

> Ha tényleg webes rendszereket fejlesztenek

Szerintem ez a lépés pont elmaradt. Szerintem csak az értelmetlen Office-os megoldásokat ültették át MS-ről LibreOffice-ra, ahelyett, hogy kivágták volna az összeset (vagy majdnem mindet) és normális folyamatokkal (webes rendszerekkel) váltják le az eddigieket.

Én ilyennek képzelem el a folyamataikat:
Mancika megkapja az adatokat Word-os doksikban, fog egy Excelt és beilleszti a kapott adatokat, kalkuláltat vele, diagramokat készít, majd az eredményből összeállít egy Word-ös doksit és továbbítja a következő Mancikának.

Ilyennek képzelném el Web-esen:
Az adatok már fel vannak víve a rendszerbe (előző Mancika felvitte, vagy eleve az ügyfél oda pötyögte be). Mancika a böngészőjében kalkuláltatja a szükséges dolgokat. (Akinek majd szüksége lesz diagramra az lekérdezi; lehet küldeni az ügyfélnek email-t belőle, generálni PDF-et, továbbítani az adatokat más rendszereknek, ...)

Ez utóbbinál már a Mancikáknak nem kell se Windows, se Office, sőt még komolyabb gép sem, elég a tablet vagy Pi.

Mennyi Raspberry-t lehetne venni az MS licenc díjakból pl. :D

Ha értelmes rendszerről van szó és folytatod a gondolatmenetet akkor előbb vagy utóbb eljutsz oda hogy Mancikára sincs szükség.

De szükség van rá, mert még mindig olcsóbb, mint egy Pi.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Lesz szükség akkor is Mancikákra, de valószínűleg nem annyira, vagy ugyanannyi Mancika sokkal több mindent, sokkal gyorsabban meg tudna oldani.

Mancika kávét is főz.
Mancika olvassa ezt a topicot?

Mancika dolgozik, nem ér rá ennyi f@szságot olvasgatni.

Kihagytad az eredeti folyamat leírásából a kinyomtat-postáz-beszkennel fázisokat :-)

Mert nem kapja meg ingyen. Ebben az esetben a csökkenő produktivitással fizet, ami súlyos anyagi vesztességként jelenik meg.

Hol csökken a produktivitás, ha a windows-on futó böngészőről linux-on futó böngészőre váltunk?

Úgy, hogy a böngészőn és az operációs rendszeren kívül más szoftver is lesz a gépen. Te magad is abból indultál ki hogy az irodai csomag nem a böngészőben fog futni.

"Ha tényleg webes rendszereket fejlesztenek, tegyük fel..."
De igazából mindegy is, fingreszelés az egész. Ahogy korábban is írtam, nem erről szól az egész. Ezzel is, mint az előző projekttel, valaki(k) rendesen megszedi(k) magát/magukat.
Valahol valóban említettek produktivitásbeli visszaesést, azt hiszem talán a HR részleg volt... Azért érezzük súlyosságát...

„Ha tényleg webes rendszereket fejlesztenek, tegyük fel, akkor ki az a barom, aki a böngésző alá pénzért vesz operációs rendszert, irodai programot, mikor megkapja ingyen is.”

Erre a részre gondoltam. Biztosan nem migrálnak mindent a felhőbe. De amúgy tényleg mindegy. Állami projekt lévén valószínűleg igazad van: az előző váltással együtt emögött is valószínűleg a közpénzek kicsatornázása áll. Ezért nem is azt kell nézni, mit csinál az állam, hanem hogy mit csinálnak a cégek. És a túlnyomó részük MS infrastruktúrára építi az üzletét. Egy Windows vagy Office licenc nem viszi, hanem éppen hogy hozza a pénzt. Egyszerűen nem tétel a licenc ára amikor egy produktív alkalmazott egy napi munkájával visszahozza.

Hát annak az irodai dolgozónak nagyon kell tudnia valamit, hogy egy napi munkája megérjen 100 ezer forintot, illetve ennek megfelelő eurót. :)

Sic transit gloria mundi.

Subscribe.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kíváncsi vagyok, hogy a Linux és a LibreOffice mennyit profitált eddig a müncheni projektből. timar, esetleg tudod ez utóbbit?

Rendeztek HackFesteket, és a kódhoz is hozzájárultak. Elsősorban a körlevél funkció hibáit javították, nekik ez volt a fontos.

Kb. ugyanennyi ertelme volt elvaltani Linuxra.

Kb. azon is kaszalt valaki, meg ezen is kaszalni fog mas valaki.

Kb. errol szol, nem arrol, hogy irodai kornyezetre melyik a jobb; amugy objektiven a Windows/Office paros, de ez most kit erdekel?

+10

+1

valószinű 2x annyit eltapsoltak a linuxra, mint amennyibe most kerülni fog, hogy visszaálljanak windows-ra.

és már most pampog az fsf meg a többi gittegylet, hogy hú ez most mennyi pénzébe kerül az adófizetőknek. Addig nem volt adófizetők pénze amig a linuxba öntötték számolatlanul, zéró eredménnyel. Pedig hogy mondták, hogy ez aztán a referencia projekt, a beleölt pénz többszörösen megtérül, majd mindenki ezt a tudást fogja átvenni, világbéke stb. Csak egy újabb pénznyelő volt, amin páran jól megszedték magukat az évek alatt. Most meg újra a microsoft fogja megszedni magát rajta. Zseniális.

Zéró eredménnyel? Egységesítették a közigazgatásban használt dokumentumokat, ill. azok kezelését, valamint az ezt kiszolgáló infrastruktúrát.
A mostani tervezet szerint, ha jól értem, ennek nagyrészét megtartják, csak kliens oldalon akarnak lecserélni mindent, kb. 3-szor annyiért, mint az előző projekt volt.

Mert a Windows 2000-en és Office 2003-on szocializálódott munkásközösség majd élből fogja a Windows 10-et használni. Amikor a windózerek jó részének a W7-ről 8-ra, a 8-ról 10-re is feldolgozhatatlan problémát okoz a mai napig.

--
trey @ gépház

Ha valamire, hát az üzleti folyamatokra fújtak a legtöbbet az elemzésben és a dolgozók majdnem fele is elégedetlen. (nem a linuxal önmagában, hanem a kialakitott rendszerrel)
Ezt végülis nevezhetjük eredménynek. Hogy ebből mit tartanak meg, és nem-e ooxml lesz majd a nagyon egységes dokumentumformátum azzal azért én várnék még egy picit.

Az előző projekt 3x-osa az valószinűleg erős hazugság.

Amúgy milyen jól kivitelezett pilot projekt az ami után ennyi idővel vissza kell váltani? Lehet kicsit többet kellett volna rajta gondolkodni - vagy megoldani, hogy valaki ne kapjon mindkettő váltás után egyszerre pénzt :D mert az az igazán nagy buli és akkor készülhetünk, hogy jövőre Windowsról Linuxra migrálnak megint :)

Jó, dehát a Linux alatt nem megy az Edge és az Explorer és a programozóikat meg kéne tanítani normális böngészős alkalmazásokat írni :D

Pont intranetes thinclient alkalmazásokat lehet nagyon hatékonyan, termelékenyen, jól felépített és dokumentált alkalmazásarchitektúrára írni .net -en, ha ez a szempont.

Kalapálj meg ha hülyeséget beszélek, de amit .net-ben írsz, az szerveroldal, nem? Mit számít az, hogy milyen böngésző jeleníti meg a túloldalon? Aki kliensoldalra fejleszt, annak meg nem mindegy, hogy a szerveroldalon mi van?

Nem kizárt, hogy szerver oldalon még tonnaszám vannak olyan Sharepoint-os megoldásaik, amelyek egyes funkciókat nem támogatnak, ha nem Explorerrel tolod őket. Csak egy apró példa: ha Sharepoint webhelyet használsz alkönyvtárakba rendezett dokumentumok tárolására, akkor csak Explorer alatt van olyan lehetőséged, hogy azt a webhelyet fájlkezelőben is megnyisd. Még ott is csak akkor, ha előtte a böngészőben a webhelyet felveszed a biztonságos helyek közé. Persze van elkerülő megoldás webhelyet fájlrendszerként felcsatolni, de ahhoz az egységsugarú felhasználó magától kevés lesz. Neki csak annyi fog menni, hogy megtanulja, melyik sárga ikont kell bökdösni.

"webhelyet fájlrendszerként felcsatolni"

Nem tudom az ms-nél hogy vannak ezzel, de ugye átjön ez mennyire bullshit gányolásnak hangzik ez? Amikor létezik a feladatra célprotokoll, olyan is, amint az MS csinál, miért gányolnak webre valamit ami csak egy böngészőben működik?

Edge =/= IE6
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

dehát én úgy lettem itten informálva hogy csak vaklárma

igaz olyat is olvastam már itt az igazságportálon hogy a gittet torvaldosz rágta össze, méghozzá Forradalmi Egyedi Ötletek alapján

Ez valami becsípődés nálad?


DigitalOcean 10$ kredit - <3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Én kíváncsi vagyok, hogy milyen konkrét problémákba, nehézségekbe futottak bele a müncheni rendszergazdák.
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

Ezt sosem tudjuk meg. Mivel az egész egy mondva csinált cirkusz annak előkészítésére, hogy a migráció keretében lenyúljanak egy talicska pénzt. Konkrét dolgot nem tudnak mutatni.

A linux rosszul kezeli a billzetet és a root begépelése után már nem lehet begépelni a jelszót, lefagy a billentyűzet és nem látszanak a csillagok...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ez nem bug, ez fícsőr! Üres jelszóval nincs gond ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Igaz, de lehet gond volt a
cd C:
is, mert az az idióta linux nem találta....
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

...

pomm, javítsd, mielőtt szétesik a topic :)

Már nem tudom :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Így, itt a 21. században végre megoldhatnák azt is, hogy ha néha nyomtatni szeretne az ember valami komolyabbat, ne csak x-edikre sikerüljön, hanem elsőre is.
WYSIWYG na persze... millió opció alkalmazásban, nyomtatóban, driver-ben, ember legyen a talpán, aki elsőre mindent úgy lő be, ahogy kellene. Persze a szarul összerakott dokumentumok is hátráltatják az embert ugyebár. Már rég kipusztulhatott volna ez a primitív technika is, ha a piaci kartell nem nyomulna ezerrel.

--
robyboy

+sok

A driver probléma adott, főleg mióta bejött a Win10... Csoda driverek + ne outlined, hanem bitmap legyen, ne ne használja a nyomtató betűkészletét.. stb.

Utána talán kijön a tesztoldalon kívül egy Word doksi is :)

+1, többször többszáz oldalt sikerült már elpazarolni egy kyocerával, miután a win-re kijött egy frissítés , ami lecserélte a pcl libet. Addig nyomtatta a bináris szemetet, míg ki nem fogyott a papír. Persze KPDL-re átállítva jó, csak nem az az alapértelmezett a frissítés óta és előtte 5 évig nem volt vele baj. Tudom, ez a nyomató driverének hibája is, de ki gondolná, hogy a windows újabb verziói inkompatibilis libet tesznek fel.

üdv a klubban :) Kyoc* Océ* Konic*

btw nem csak a nyomtató driverének a hibája, a nyomtató gyártójának is a hibája + a win10 + a nyomtató driver ... sajnos. :) Csodás kombó ^^

RICOH-val talán kicsit jobb a helyzet, az nem lett annyira allergiás a driver kérdésekre Win10 esetén, legalábbis úgy tapasztaltam.

Az érdekesség, hogy Konica (rendes konica nem kyc* océ*) adja az universal drivert nagyon szépen Win10hez, by default gyártó által javasolt. Jah.
Igaz hogy ebben is van a bitmap állígatós + nem használunk nyomtató betűkészletet játék, de ez legalább megy. Addig amíg egy-egy spéci vagy nem spéci doksi vagy webnyomtatás elő nem kerül. Bár olyankor nem a nyomtató döglik meg, hanem alatta a Win10 + a spooler úgy ahogy van... Ennek az okára még nem jöttem rá, mivel spooler ürítés + spool restart után ugyanez a feladat tökéletesen kijön. Misztikus ....

Amúgy tényleg, ez a Win10be lett elkúrva, anno jöttek be Win7 után 8.1-ek is viszonylag sok, ott sem voltak gondok a nyomtatási vezérlő sorral, se a nyomtatókkal.

(btw valaki a PS driverre esküszik! :D ) Amúgy Kyocerából melyik verzió ? Mert maga a cég is megér egy misét a Konicával együtt....

OFFTOPIC: PDF nyomtatás ügyileg legalábbis full lomha lassú sz.r Amit egy RICOH 1022-es.. (nem mai darab) kiköp ~5 perc alatt, addig egy átlagos Kyc*Oce*Konic* kinyögi 10-15perc!!! alatt...

kyocera mita km-5035, előző munkahelyemen volt. Nem az a desktop kategória :)

A megfelelő beállításokkal működik linux és win alatt is, csak mindkettő törődést igényel a beállításhoz. Ha jól emlékszem win7 alá is kijött a frissítés, ami hazavágta és ami után át kellett nézni a beállításokat.

Egyébként oki-b2200 és hp-1102w nyomtatókat használok, azok kis szolid desktop eszközök.

Win10 alatt nem lehet olyat állítani, mint a régi Win-ekben, hogy ne helyi spoolba tolja, hanem direktben a nyomtató portra? Akkor is elakad?

"Amúgy tényleg, ez a Win10be lett elkúrva, anno jöttek be Win7 után 8.1-ek is viszonylag sok, ott sem voltak gondok a nyomtatási vezérlő sorral, se a nyomtatókkal."

Win7-el nem győzök net start/stop spooler-t játszani...

Csatlakoztatod, varsz 2 mp-t es nyomtatsz. -> MacOS

Jaja, ott a webkamerákkal van szívás emlékeim szerint :-)

Milyen webkamera? Az van beépítve a macbookba. Támogatja jól.

Ó, értem. Mac Mini?

Nem tudom, olyat még nem láttam kollégáknál. Azt szerintem picit problémás ügyeletben magaddal vinni.

És ez a 9.900.- forintos teszkógazdaságos tintasugarassal is így működik? Mert addig oké, hogy amelyik a PS-t vagy PCL-t ismeri, azzal nincs gond.

Szerintem legtöbb informatikus hozzászóló kollégának fogalma sincs,
h milyen sötét Mancikák/Gizikék vannak az ilyen területeken összegyűjtve (és a
döntések hozóiról ne is beszéljünk),
akik bármilyen rendszer működését "ész" érvekkel meg tudják akadályozni.

Döbbenet, h milyen emberekkel találkozni ilyen körökben.

Szegény müncheniek. Éppen készülnek az évekig tartó visszatérésükre Windowsra, erre a Microsoft már most becsempész egy Ubuntu Linuxot az Windows 10-be. :)

...és milyen jól teszi, hogy becsempészi! Saját szempontomból legalábbis biztosan.

Üdv,
Marci